Замесеният във фалшификация на пари университет опроверга прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов оглеждат част от откритите фалшиви банкноти

© Прокуратура на РБ

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов оглеждат част от откритите фалшиви банкнотиРекторът на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" опроверга част от информацията на прокуратурата и МВР, които на 16 март арестуваха мъж и жена, печатали фалшиви долари и евро. От университета подчертават, че задържаният не е и не е бил в трудови правоотношения с университета, както съобщиха от МВР и прокуратурата. Уточняват и че помещението, използвано за печатарски услуги е отдадено под наем на друго юридическо лице - "ВТУ КАБЛЕШКОВ" ЕООД.


На брифинга бе съобщено, че фалшивите банкноти са на обща стойност 4 млн. щатски долара и над 3,6 млн. евро.


Освен това подчертават, че по време на извършената проверка на 16 март в присъствието на поемни лица, служители на Висше транспортно училище "Тодор Каблешков", не са намерени и иззети доказателства, освен че е описана и оставена на отговорно пазене печатарска машина, доставена през 1986 г. и предоставена с договора за наем на "ВТУ Каблешвов" ЕООД.
"Цитираната информация, че ректорът в изявлението си е казал, че банкнотите са открити в помещение на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков", е невярна н не отговаря на истината, което може да се установи от пълния запис на проведения брифинг", посочват от университета като допълват, че информацията е цитирана неправилно в някои медии.


"Поднесената невярна, неточна и подвеждаща информация по начин, вменяващ участие на висшето училище в извършеното престъпление, подронва неговия авторитет и накърнява доброто му име. Като държавно висше училище с 98-годишна история държим името и имиджът му да не бъдат опетнявани с невярна информация и инсинуации", допълва ректорът на университета проф. д-р инж. икон. Даниела Тодорова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK