Кулата на Николай Вълканов ще получи от правителството исканата улица

Новата улица ще бъде прокарана между бул."Г.М.Димитров" и ул."Иван Багрянов".

© Юлия Лазарова

Новата улица ще бъде прокарана между бул."Г.М.Димитров" и ул."Иван Багрянов".Правителството одобри днес проект за финансиране на изграждането на инфраструктура около строящата се 106-метрова офис кула на "Минстрой пропъртис" ЕООД на Николай Вълканов. Държавата ще отпусне средства на Столичната община през Министерството на икономиката, за да се построи нова улица върху терен публична общинска собственост, както "Дневник" вече писа. Така ще се осигури втори подход към сградата "NV Tower" на бул. "Г. М. Димитров". Тя носи инициалите на Николай Вълканов, който е бивш вицепрезидент на "Мултигруп".


Улицата ще подобри придвижването в района според общината


С новата улица "значително ще се подобри възможността за придвижване в района, в който се намират университети и други учреждения и ще се облекчи трафикът", обясниха от общината за "Дневник". Реално тя ще свърже бул."Г.М.Димитров" и ул."Иван Багрянов", като в този 80-метров участък няма други сгради засега.
На 22 декември 2020 г. Министерският съвет одобри меморандум за разбирателство с "Минстрой пропъртис", който също бе насочен за подкрепа на строежа на кулата. Последва обява за обществена поръчка за изпълнител на новата улица. Столичната община като възложител я обяви на 27 януари и посочи параметрите - улицата ще е с дължина 80 м и ширина 9 м. Ще има две ленти за движение с асфалтобетонна настилка и с тротоари. Единият, който ще от страната на офис кулата, ще е покрит с гранитни плочи, както и с тактилна лента за незрящи. Заложено е LED осветление от стълбове с височина 6 м. Прогнозната цена за изпълнението е 200 хил.лева.


"Минстрой" е поискало новата улица като държавна помощ


Проектът "NV Tower" е сертифициран с най-високия клас А за инвеститор с над 100 млн. лева и със 150 работни места и по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) той може да получи финансова подкрепа от държавата за инфраструктурата около него.


На въпрос на "Дневник" дали новата улица е очакваната държавна помощ, от "Минстрой пропъртис" отговориха, че не могат да кажат нищо. Дружеството обаче е направило искане тя да бъде изградена със средства от държавния бюджет, обясниха за "Дневник" от общината.


Проектантът: NV Tower ще е готова през март


Строежът на NV Tower се очаква да приключи през март според арх. Ангел Захариев, автор на проекта. Кулата ще е с 19 етажа, с разгърната застроена площ от 46 551 кв.м. Най-високите етажи са определени за жилища и се планира да са целите в зеленина. Средните етажи ще са офиси, а на партера и мецанина ще има спортни и "уелнес" обекти, включително 25-метров плувен басейн.


Кулата вече е почти готова.

© Цветелина Белутова, Капитал

Кулата вече е почти готова.


За да се отделят функционално различните части на сградата, се налага да има три отделни входа - източен, западен и северен. За подходите към тях обаче сега има само една действаща улица - тя е "Проф. Харалампи Попйорданов" и е между сградата на "Минстрой" и строящата се "NV Tower". Там е лобното място на Илия Павлов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK