Кратки новини: Места също се превърна в плаващо сметище

Кратки новини: Места също се превърна в плаващо сметище

© Георги Кожухаров"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Екологична криза застрашава поречието на Места


Екологична криза застрашава няколко общини по поречието на река Места и нейните притоци в общините Якоруда, Белица и Разлог, съобщава БНР. Буйните води понесоха тонове отпадъци от нерегламентирани сметища в близост до реките.


След обилни дъждове се възобновява проблем с отпадъците, трупани безконтролно и ненаказуемо от години. Храстите и дърветата в речните корита и около тях спират боклуци, повлечени от буйните води. Гледката, се вижда от пътя, свързващ Велинград през Юндола с Якоруда, Белица и Разлог. Освен битови отпадъци, има гуми, мебели и животински такива. Това е пореден проблем от подобно естество през тази зима заради голямо количество дъждове, като най-осезаем бе за р. Искър при ВЕЦ Своге, където се натрупаха 560 т. боклук.
Заради това, че е допуснала нерегламентирани сметища, тези дни община Якоруда е санкционирана финансово от РИОСВ.


Всички неопаковани храни вече трябва да са с етикет


Всички неопаковани храни, които стигат до крайния потребител, трябва да бъдат етикетирани. Това е регламентирано в Наредба за предоставянето на информация на потребителите за храните, одобрена днес от Министерски съвет. Изискванията се отнасят при директна продажба на неопаковани храни на краен потребител, както и такива, които се предлагат от заведенията за обществено хранене, където продуктите не са предварително опаковани. Етикетите трябва да указват наименованието на продукта, срока на минимална трайност или годност, както и информация за бизнес оператора, който предлага храната на пазара


Съгласно наредбата, информация за съдържанието на продуктите се поставя в близост до храната, на мястото на предлагането й в обекти за търговия на дребно с храни. За храни, които са предварително опаковани и се доставят от заведения за обществено хранене, клиентът ще бъде информиран за съдържанието им при получаване на храната. Съдържанието на храни, които се консумират в заведения за обществено хранене, може да бъде поискано от потребителя на място.


Освен това етикетите трябва да бъдат с маркировка, позволяваща идентифициране на партидата, към която принадлежи храната. Това ще позволи храните, които представляват риск за здравето на потребителите, да бъдат по-лесно проследени и възбранени.


До момента за тези храни се изискваше единствено да бъдат посочени съставките, причиняващи алергии или непоносимост.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK