На живо

Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

© Надежда Чипева, КапиталТрето поред почти пълно затваряне на дейностите в страната ще е от понеделник - 22 март, засега за срок от 10 дни. Междувременно от петък - 19 март, се подновява ваксинирането, след като Еропейската агенция по лекарствата прецени, че ползите от ваксинацията с продукта на "Астра Зенека" са повече от рисковете.


Данните от тази сутрин са за поредното драстично нарастване на броят на заразените. Засега обаче властите не обвързват това с евентуално отлагане на парламентарните избори, насрочени за 4 април.
Третото затваряне на заведения, фитнеси, търговски центрове, детски градини и ясли предизвика недоволство, но властта обеща обезщетения за всички. Подробности вижте в хронологията.

Е-регистърът за ваксинациите ще е достъпен за нови желаещи от събота

Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

© Велко Ангелов


Електронният регистър на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 възобновява запасването за имунизация, съобщи държавното дружество "Информационно обслужване" след издаването на заповед за възобновяване на ваксинацията с ваксината "Астра Зенека".
.
Всички, които са се регистрирали за поставяне на ваксина за седмицата, през която ваксинационните центрове бяха затворени, ще бъдат автоматично презаписани с една седмица напред. Всеки регистриран ще получи есемес или имейл за новата дата и час на имунизацията през избрания от него канал за връзка. 24 часа преди ваксинацията системата ще изпрати ново напомняне.


Потребителите имат възможност да променят дата и часа на ваксинация и да изберат друг времеви прозорец в зависимост от натовареността на ваксинационните центрове.


Регистрирането на нови потребители, които желаят да се имунизират, ще е възможно от 20 март 2021 г. (събота) на адрес https://www.his.bg/bg/reservation.

От утре електронният регистър за записване на час за ваксинация отново ще бъде активен. Това съобщиха директорът на изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Той беше спрян на 12 март като превантивна мярка след смъртен случай на жена в Пловдив часове след имунизация с "Астра Зенека".
Ще бъде възобновена възможността за запазване на час, а за имунизация ще бъдат викани записаните за 12 март, поясни Начева.

След 18 ч. изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) Емър Кук съобщи, че допълнителни проучвания са показали - ваксината на "Астра Зенека" е "безопасна и ефективна" и "ползите от нея далеч надхвърлят рисковете". За такива резултати от анализи в България информира и Богдан Кирилов.


Подробности - тук.

Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов, директорът на дирекция "Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изпитвания" Мария Попова и заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева дават брифинг във връзка с решението на Европейската агенция по лекарствата за безопасността на ваксината на Астра Зенека срещу COVID-19.


ЕМА излезе със становище за ваксината на "Астра Зенека"

Ваксината на компанията "Астра Зенека" е "безопасна и ефективна" и "ползите от нея далеч надхвърлят рисковете". Това съобщи изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) Емър Кук.


На пресконференция тя обясни, че позицията се основава на "ясни научни заключения" на базата на данните за инцидентите, докладвани от Европа през последните дни. Кук допълни, че в ЕМА не могат напълно да изключат връзка между ваксината и кръвните съсиреци. Затова проучването продължава с добавено предупреждение за употребата ѝ.


Подробности - тук.

Българският представител в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) проф. Илко Гетов коментира очакваното решение от допълнителни проучвания за ваксината на "Астра Зенека". След публикации за здравословни проблеми и смъртни случаи много европейски държави решиха да спрат ваксинирането с ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека" и Оксфордския университет.


"Прави се възможно най-експертния анализ на ситуацията. Съотношението полза - риск остава положително. Касае се за ултра редки инциденти, които са горе-долу 1 случай на 1 млн. ваксинирани. Утре ще бъдат одобрени допълнения в продуктовата информация, за да има заостряне на вниманието. Общо се касае за 25 случая при 25 млн. ваксинирани в целия свят. Няма основание за притеснение", каза Гетов пред БНР.

Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)


Личните лекари ваксинират оскъдно срещу COVID-19 заради проблеми в логистиката, а не защото нямат готовност за това. Като "внушително несъответствие" определят разликата между заявени и получени дози. Това са част от изводите от анкета, проведена сред общопрактикуващи медици.


В този контекст националното им сдружение предлага ваксини да се доставят приоритетно на тях за заявилите се пациенти, "които са преобладаващо възрастни с придружаващи заболявания и чакат втори месец".


Още по темата четете тук

Сдружението за модерна търговия, в което търгуват повечето хипермаркети, обяви за неоправдано решението на властите да затворят всички нехранителни магазини с площ над 300 кв. м. Според него мярката ще доведе до струпвания на много клиенти на малки площи в магазините, които остават извън обхвата на мерките, а от тук и до вероятен ръст на заболеваемостта и значителни неудобства за милиони българи в опита им да решат свои спешни нужди и проблеми. "Така няма да бъде постигнат търсеният здравен ефект, а в същото време ще бъде нанесена вреда на много бизнеси и на икономиката като цяло", заключават те. Посочват, че не е известно как е определен размерът и посочват, че равносметката досега е показала, според тях, че работата на големите магазини (вкл. за нехранителни стоки) не е довела до ръст на заболеваемостта.

Аутопсията на починалата жена в Пловдив не доказва връзка с ваксинацията

Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Резултатите от аутопсията и съдебно-медицинската експертиза на починалата в Пловдив жена, ваксинирана с "Астра Зенека", не доказват връзката между ваксината и неблагоприятния изход. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Добави, че няма никакви тромби и тромбообразувания. След този смъртен случай на 12 март властите спряха изцяло ваксинирането с продукта на този производител, а тази вечер се очаква Европейската агенция по лекарствата да излезе със становище дали ваксината е безопасна или не. Веднага след това и българските власти ще обявят дали се възобновява ваксинирането с "Астра Зенека", каза Ангелов.

За първи път днес бе публично представена разработка на българска ваксина срещу COVID-19, дело на Института по микробиология към БАН. Това стана по време на събитието "Наука за бизнес", организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и БАН. Проф. Пенка Петрова разказа повече за качествата на прототипа, сред които възможността да бъде съхранявана на по-висока температура от 4 градуса, притежавайки възможност да спомогне за имунния отговор на различни мутации на вируса, като наред с това би могла да бъде и впръсквана за разлика от настоящите, които се инжектират.


Наред с ваксината, бяха представени и други разработки на БАН, свързани с пандемията – PCR кит за детекция на патогени, разработен от Института по молекулярна биология, както и специализирано устройство, което обеззаразява въздуха от вируси и бактерии на Централната лаборатория по приложна физика – Пловдив.

Общинската болница в Свищов се напълни с пациенти, болни от COVID-19, съобщава БНР. Лечебното заведение не разполага с интензивно отделение за болни от коронавируса.


"В трите отделения се лекуват 64 пациенти. Проблем са тежките случаи, защото болницата няма интензивно отделение", съобщи кметът на Свищов Генчо Генчев.


Свищовската болница "Д-р Димитър Павлович" разкрива допълнителни легла, за да приеме нарастващия брой болни с COVID-19.

Хотелиерите: Забранете ни изцяло, или ни оставете да работим

Забранете изцяло работата на хотелите и ни платете компенсации или ни оставете да работим при спазване на досегашните мерки. С този призив членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация се обръщат в своя позиция към управляващите. Посочват, че работата на хотели без заведенията в тях е нарушение на Закона за туризма след като бе обявено, че от понеделник гостите трябва да се изхранват по стаите.
Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


"В случай че Националния щаб счита, че трябва да се преустанови тяхната дейност, да затвори хотелите изцяло r да плати сметката. Не може хотелите да се превръщат в луксозни общежития, да принуждавате нашите гости да се хранят в стаите, което е в пъти по-нехигиенично и опасно", допълва организацията. Посочват, че ако заведенията не работят, гости няма да има.

Новите мерки ще помогнат на ГЕРБ и ДПС на изборите

"Затварянето и тревожният тон на първо време увеличават обществената тревога. По-уплашени хора значи по-ниска избирателна активност, а по-ниска активност значи по-добри изгледи за ГЕРБ, около това мнение се обединиха политолози и социолози, с които "Дневник" разговаря по повод обявените нови ограничителни мерки от понеделник.
"Очевидно целият напън е хората да се уплашат или да бъдат затруднени да отидат да гласуват", казват те.


Подробности тук

Властта обеща подкрепа за всички засегнати бизнеси

Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че засегнатите от националните мерки бизнеси ще получат "пълна подкрепа" за 10-те дни, в които засега се предвижда да бъдат затворени. От думите му се разбра обаче, че единственото ново е подкрепа на част от пропуснатия оборот през НАП. Такав мярка бе обявена през декември и кандидатстването приключи. Сега се разбира, че ще има нов тур, но не бе посочено каква е общата сума. Тя отново ще е с пари по Оперативна програма "Иновации и конукрентоспособност", което означава, че Еврокомисията трябва да разреши помощта.


За да се пести време обаче докато се чака това, ще започне приемането на заявления, увери Борисов. На въпрос доколоко навременна ще е помощта предвид забавянето предишния път, министърът посочи, че това зависело и от качеството на подаваните документи. "Предприемаме незабавни светкавични мерки в координация с всички страни. Когато имаме здрави хора, ще имаме и здрава икономика", обяви министърът. Посочи, че срещите с отделните браншове и следобед ще продължат като се готвели и нови мерки, които да действат вбъдеще(изборите предстоят на 4 април).

Коронавирусът не се е отразил на бойната готовност на армията

В армията от коронавирус са боледували около 2 000 души, като това не се е отразило на бойната готовност на България, каза пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от агенция "Фокус". Той допълни, че ваксинирането е приоритет, но и доброволен акт.
Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

© Велко Ангелов


Няма нито един военнослужещ или цивилен служител в командването на Специалните операции, който да е позитивен за COVID-19, каза генерал-майор Явор Матеев,
командир на Съвместното командване на специалните операции.

Брифинг за икономическата помощ на засегнатите бизнеси

Фитнесите обмислят колективен иск срещу държавата

Фитнесите обмислят завеждане на колективен иск заради въвеждането на нови мерки от понеделник, заяви председателят на Българска асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ) и управител на "Атлетик фитнес" Петър Ангелов пред "Дневник". Той изрази разочарование, че правителството не е спазило обещанието си да обсъди с бранша мерките, които ще вземе.
Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

© Георги Кожухаров


"Трябваше да има среща с министъра на икономиката за този следобед, но беше отменена. Сега очакваме да научим какви ще са икономическите мерки, които ще бъдат взети", каза Ангелов.


И добави: "Имаме подготвени искания, като основното е, че искаме 40% от декларираните за 2019 г. приходи, както и ДДС да бъде 10%".

От моловете искат приоритетна ваксинация на продавачите

Финансова подкрепа на държава е необходима в този момент, в противен случай от данъкоплатци ще се превърнем в безработни. Това заявяват от Българската ритейл асоциация, която обединява над 100 компании в сектора. Организацията е изпратила отворено писмо до премиера и министри, в което се настоява за "бързо изплащане на вече предвидените помощи на търговците на дребно". В него се допълва, че служителите в магазините са също "на първа линия" и апелира към държавата въпросът с тяхната ваксинация да се разгледа с приоритет.


Само през последните 3 месеца членовете на асоциацията са загубили стотици милиони левове, посочват още от там. Допълват, че макар търговските центрове стриктно да спазват мерките, посещението и пазаруването там след отварянето им в началото на февруари тази година е намаляло над 2 пъти. "Около 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха. Очакваме ефект на доминото в близко бъдеще", допълват търговците.

Идеята за обединение на различните мерки за подпомагане на бизнеса не е срещнала подкрепа от министрите от кабинета "Борисов", каза днес пред журналисти социалният министър Деница Сачева. Тя допълни, че по нея може да се дебатира след изборите, като решението е на новото правителство. Сачева уточни, че засегнатите от новите ограничения от понеделник, могат да използват всички програми на правителството за финансова помощ.


Министърът допълни, че хората в неплатен отпуск в следващите 10 дни ще са със запазени осигуровки. По думите й по мярката "Запази ме" ще има нужда от допълнителни 7 млн. лв. за периода на новото затваряне.


Министърът припомни, че с промяна в закона, до 90 дни неплатен отпуск поради заповед на държавен орган вече се считат за осигурителен стаж и засегнатите няма да имат проблем при пенсиониране.


Продължава се и действието на мерките 60/40, 80/20 и 75/0, които могат да бъдат използвани от работодателите при частично затваряне, какъвто е случаят с хотелите.

Заведенията: затварянето на един и същи обекти не води до резултат

"Като цяло сме против всякакви затваряния, но иначе като се затварят един и същи обекти, се видя, че това не води до резултат. Нас ни затварят вече за енти пореден път, и това е пагубно както за персонала, така и за собствениците и за контрагентите. Не можем да бъдем щастливи, че сега не затварят само нас". Това коментира пред "Дневник" Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България след като бе обявено, че от понеделник се затваря почти всичко.


Преди ден заедно с асоциацията на заведенията те обявиха, че не е редно да страдат едни и същи браншове, а други да работят и обявиха, че приемат "всичко или нищо" и че се готвят за протест с искане за оставки. Коларов уточни, че с колегите му се надяват този път затварянето да е наистина само за 10 дни, в които властите ще вземат мерки, за да се приключи със здравната криза, което не са успели да направят за 1 година. Обясни, че браншът си остава в готовност за протест, ако продължат ограниченията и след края на март, защото "нямаме много други опции".

Няма промяна в работата на съдилищата

Новите мерки и ограничения не засягат работата на съдилищата в цялата страна. Още с въвеждането на извънредното положение в началото на март 2020 г. Висшият съдебен съвет обяви специални правила за работа на съдилищата по време на пандемията, които периодично се актуализират. Те включват както стандартните правила за редовна дезинфекция, проветряване и спазване на задължителна дистанция, така и възможност за изпращане на призовки и книжа на електронна поща, онлайн и видеоконферентно участие на страните и възможност за отсрочване на дела за по-късни дати.
Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

На 17 ноември м.г. съдийската колегия на Висшия съдебен съвет промени правилата за работата на съдилищата по време на извънредната епидемична обстановка като съобрази правилата с обнародваните в Държавен вестник промени в Закона за мерките и действията по време на извънредната обстановка заради разпространението на коронавируса. Нова актуализация на мерките за работата на съдебната власт може да бъдат обсъдени най-рано във вторник другата седмица (23 март), когато се очаква да се проведе редовното заседание на съдийската колегия на ВСС.


Линк към съобщението на ВСС за правилата и мерките за съдилищата

Масовата ваксинация тръгва пак след решението за "Астра Зенека"

Масовата ваксинация ще продължи, след като има произнасяне на европейската агенция по лекарствата за безопасността на ваксината на "Астра Зенека", каза днес здравният министър Костадин Ангелов. "Хората в регистъра, записани за дните, в които не се правят ваксини, ще се преместят за други дни автоматично и ще бъдат уведомени", каза още Ангелов.


Той допълни, че ако се стигне до спиране на ваксинацията с "Астра Зенека", какво ще се прави с хората, които вече са получили първа доза, ще се реши на европейско или национално ниво.

Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

"Астра Зенека" не причинява нищо", е мнението на Ангелов. Той допълни, че днес или утре се чака официалното становище на европейската агенция по лекарствата по въпроса.


България има на склад 100 хил. дози от "Астра Зенека", чакат се още 180 хил. до края на месеца, каза министърът.


Подробности вижте тук

Изборите не са застрашени, каза здравният министър

Изборите не са застрашени от разпространението на коронавируса, каза здравният министър Костадин Ангелов. Според него изборите и тяхната сигурност са обезпечени. "Те ще протекат безопасни и могат да протекат безопасно в хода на тази пандемия", каза Ангелов. Той призова политиците да не използват пандемията, за да трупат дивиденти.


Борисов: ограниченията се въвеждат, защото либералните мерки не се спазваха

Новите ограничения се въвеждат, защото настоящите либерални мерки в страната не се спазват, каза премиерът Бойко Борисов. "Хората не носят маски, не са на дистанция, системата е претоварена", обобщи той и допълни, че е разпоредил на здравните власти да предприемат налагащите се спешни действия.


Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)


"Преценявайте вие, имате моето разрешение да направите най- доброто от медицинска гледна точка", дал напътствия Борисов на експертите.


Подробности тук

Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че средната заболеваемост в страната е 551 на 100 хил. души. Това е с 40% повече спрямо миналата седмица и с 94 на сто повече за две седмици. Сериозно се повишава и смъртността - с 46% за седмица и 124 на сто за две седмици. Смъртността е 18.6 на 100 хил., което отрежда на страната трето място в ЕС по нарастване на интензивността.


Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че с изключение на Търговище, цялата страна попада в т.нар. "червена зона". С най-голяма заболеваемост е Бургас, следван от Плевен, София, Враца и Кюстендил. Там заболеваемостта е над 600 над 100 000 души. С най-малка са Търговище, Видин, Разград и Кърджали".Според здравния министър Костадин Ангелов недостиг на легла в страната няма. "При 46 хил. легла са заети 7800. Има усещане за повишен натиск към определени лечебни заведения, но той се преодолява", каза той в отговор на въпрос.

Ново затваряне на цялата страна от понеделник

В цялата страна от понеделник се въвеждат строги ограничения, предизвикани от разпространението на коронавируса, каза днес здравният министър Костадин Ангелов. Засега те се въвеждат за 10 дни. "Това е минималният срок, за да се види дали ще има резултат.", поясни министърът.


В цялата страна от понеделник се затварят заведенията за хранене и развлечение, като се допуска само доставки на храна до дома и офиса. В хотелите изхранването трябва да става по стаите.

Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

Затварят се търговските обекти с площ над 300 квадратни метра, с изключение на тези за хранителни стоки.


Забранява се също посещението на фитнеси, молове, детските градини и ясли, а всички ученици и студенти минават на дистанционно обучение. Спират се всички обществени и културни мероприятия на открито и закрито.


Забраняват се и събирания от частен характер. На базари и тържища трябва да има дистанция и движение в една посока.


"До края на деня ще се пусне заповедта с конкретно разписаните ограничения, като всички текстове ще се изчистят. Преди това ще говорим с всички министри и всеки един бранш", допълни Ангелов.


Всички известни до момента ограничения вижте тук

Пресконференцията на оперативния щаб за новите мерки

Математик прогнозира овладяване на епидемията до края на годината

Ако у нас се ваксинират по 120 хил. души месечно епидемията от коронавирус ще бъде овладяна до края на годината, прогнозира днес пред Би Ти Ви проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към БАН. Според него, без масова имунизация, епидемията ще бъде овладяна след средата на 2022 г.


Проф. Кунчев смята, че при един национален "локдаун" случаите ще намалеят с 10-15% за кратко време. Той посочи, че сме далеч от платото, а случаите ще продължат да се увеличават, докато не се затегнат мерките в национален план. Проф. Кунчев каза, че всички точки, където хора контактуват, трябва да бъдат затворени, за да има ефект.

Допълнителни ограничителни мерки в Стара Загора

Допълнителни ограничителни мерки се въвеждат в Стара Загора от днес, заради достигнати нива на заболяване от коронвирус от 337 души на 100 000 население. Те ще са в сила до 31 март. Преустановяват се присъствените занятия в училищата за учениците от пети до дванадесети клас, университетите, груповите извънкласни дейности. Забранява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия на закрито и открито. Малолетни и непълнолетни лица могат да посещават търговските центрове, ако са придружени от пълнолетно лице. По възможност работодателите осигуряват възможност за работа дистанционно.

Няма данни новият вариант на вируса да протича по-тежко при децата

Няма данни новият вариант на коронавируса да протича по-тежко при децата, каза днес пред БНТ педиатърът Пламен Масларски. Той повтори вече известния факт, че той се разпространява по-бързо, като основната причина е образуването на повече назален секрет.
Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

Като цяло децата се справят по-добре и с този вариант на коронавируса, каза още педиатърът. Основните усложнения от него могат да бъдат пневмония и мултисистемен възпалителен синдром.


Д-р Масларски препоръча децата със симптоми да се тестват за коронавирус, ако са били в контакт със заразен или имат симптоми няколко дни.


Още по темата вижте тук

Остава висок броят на заразените с коронавирус (4201) и настанените в болница (7804), показват данните на единния информационен портал. За трети пореден ден починалите са над 100 (136). Броят на ваксинираните остава нисък - 4708.


Всички данни вижте тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (241)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Явно с локдауни не става. Защото... не се ходи на ресторант, ама се ходи на работа в офис или цех или се качваш на градския транспорт. Това е. Всичките ограничения са безсмислени. Децата затъпяха, хората обедняха, политиците забогатяха! ТОВА Е! Политиците в целия свят са една мафия.

 2. 2 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Нямало лекар с достойнство, дето да предложи затваряне на държавата.
  Ей сега ще ви кажа как да се реши проблема.
  Излиза някой Ангел и казва: драги туземци, хубаво е да си седите у дома и да носите маски над носа. След това всеки се оставя сам да си реши. Каквото иска, това да прави.
  Спират се всякакви там 60/40 и прочие, че на някои започна да им се услажда, а парите отиват за лечебниците и социалните патронажи. Щели да се гътнат повече местни. Някой да не си мисли, че ще го помнят като Рамзес – хилядолетия. Всякакви програми се завъртяха в главите на туземците, една с една не си приличат, така че – пълно отваряне и всеки да си носи бремето.
  Здравните кадри вече знаят: кадрите правят всичко. Знайни и незнайни всезнайковци в бели престилки се изявяват като Ковид-познавачи, така че ще поемат туземците като топъл хляб (самун) и всичко ще бъде цветя и рози – четен брой.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  Интересно, че спадат заетостта в интензивните отделения, от 770 през миналата седмица, до 690 сега.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Самия факт, че децата боледуват е притеснителен

 5. 5 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Вчера отивам в един офис за застраховки. 7 души и нито един с маска. Това е. Стига манипулации! Да лекуват и да ваксинират който иска. Подлудиха хората.

 6. 6 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#1] от "Tod":

  Стига с тоя градски транспорт. 20 години съм живял в град с 50 хил души и кракът ми не е стъпил в градски транспорт там. Ако ме питаш - нямам представа дали и какъв транспорт има. В най-големите градове има транспорт но там се качваш за 20 мин. и ако се спазва елементарна хигиена и се носи маска не би трябвало там да има някакво грандиозно разпространение. За офисите и работното място - ясно. Да, там вероятно е най-голямото разпространение на заразата. Затова който може - от вкъщи. Абсолютно ясно е, че производствени предприятия трябва да са последното нещо, което да се затваря, но също така е ясно, че ако останат работните места, но се ограничат останалите социални контакти - т.е всички второстепенни на този момент помещения, на които човек няма жизнена нужда да бъде - ресторанти, молове, кина, театри, друг тип заведения, фитнеси, семинари, обучения и тн то заразяването ще остане единствено в тесния семеен кръг и на работното място. Това неминуемо ще доведе до ограничаване на разпространението на заразата. И да - това означава, както съм казвал и преди, бизнесите, които предоставят услуги тип развлечение да пострадат. Това е положението.
  Втори вариант - всички ограничения отпадат и колкото умрат - толкова (ама да няма после рев и обвинения - къде беше държавата). Отпуща му се края и толкова. Всичко остава като препоръка - препоръчваме да не ходите там и там, препоръчваме да спазвате Х дистанция и това е.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  Коронавирус БГ
  Данните от нощес.
  Продължава увеличаването на броя на откритите новозаразени. Средно на ден:
  15-21.1. - 416 /минимум/
  ...
  25-31.1 -562
  ...
  1-7.2 – 712
  ...
  8-14.2 – 849
  ...
  15-21.2 – 998
  ...
  22-28.2 – 1482
  ...
  1-7.3 – 1896
  ...
  8-14.3 – 2607
  9-15.3-2842
  10-16.3 – 2966
  11-17.3 - 3170 – почти нивото от 3-9.11.2020 - 3211

 8. 8 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#5] от "Tod":

  кое точно е манипулацията? Не се заяждам, просто не разбирам кое наричаш манипулация?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  Броя на починалите е на нивото на средата на ноември /14-20.11.2020 - 103 средно на ден/ .
  3-29.1. - 30 /минимум/
  ...
  25-31.1 - 32
  ...
  1-7.2 – 41
  ...
  8-14.2 – 42
  ...
  15-21.2 – 33
  ...
  22-28.2 – 48
  ...
  1-7.3 – 60
  ...
  8-14.3 – 96
  9-15.3 – 101
  10-16.3 – 97
  11-17.3 - 102

 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  Репродуктивното число на вируса остава по-ниско отколкото миналия ноември, вероятно защото вече твърде голяма част от населението се е срещала с вируса.
  21-31.1 – 1,16
  ...
  28.1 -7.2 - 1,16
  ...
  4.2 – 14.2 – 1,14
  ...
  11.2 – 21.2 – 1,09
  ...
  18.2 – 28.2 – 1,27
  ...
  25.2 -7.3 -1,18
  ...
  4-14.3 – 1,26
  5-15.3 – 1,25
  6-16.3 – 1,26
  7-17.3 – 1,29

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#6] от "bludniq_sin":

  Явно не си живял в София.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  При началния щам децата не боледуваха със симптоми и само пренасяха заразата.Сега се разболяват тежко и дори се налагат интензивни грижи и обдишване.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Най- тежко се очаква да протича някъде около 3/4 април,,,

 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#6] от "bludniq_sin":

  > За офисите и работното място - ясно.
  > Да, там вероятно е най-голямото разпространение на заразата.
  > ...
  > ... всички второстепенни на този момент ...

  Виждам леко противоречие във вашето изявление.

  Значи вместо да се борим основните вектори на заразата (които и да са те), ние симулираме грижа като затваряме второстепенни бизнеси, за които не смятаме че не са основни разпространители ...

  И не - не съм фен на мутро-кръчмарите.

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  > Сега се разболяват тежко и дори се налагат интензивни грижи и обдишване.

  И къде това ?

  કટાક્ષ
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ан Он":

  В София.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Щото за 'деца заболели от КОВИД' взе да се говори една преди няколко дни - като новата 'медийна вълна' започна със следното съобщение:

  > В „Пирогов” има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция,
  > съобщи Балтов. Децата са в добро състояние ..

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1282 Весело

  Числото на новорегистрираните, заловени с определено РНК в гърлото и носа е във високи, но сходни стойности вече трети ден. Това е явен признак за достигнат пик на вълната и старт на тенденция към намаляване. Този период е най-благодатният от политическа гледна точка за налагане на ограничения. Така направиха в края на ноември, така ще направят и сега за да оберат политическите дивиденти преди изборите. Лекарите на политически позиции знаят много добре, че ограниченията не вършат никаква работа, но ще осигурят на Боци предизборно биене в гърдите с репликата "Наложихме мерките в най-подходящия момент", а поразените от "мерките" кучета ги яли. Важното е Боци да се бие в гърдите предизборно ...

 19. 19 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 189 Неутрално

  До коментар [#6] от "bludniq_sin":

  За градският транспорт категорично не съм съгласен - в момента, ако трябва да се разкарвам до офиса ми е 40 минути в едната посока с метро. Отделно, че в София е толкова "уреден", че в час пик и пиле не може да прехвърчи между пътниците.

  За заводите и особено цеховете - също не съм съгласен. Нали всички трябва да бъдат пазени от вируса? Защо само част от бизнеса трябва да обира редовно пешкира? Като ще затварят и предпазват - да затварят всичко и да предпазват всички. Начетох се напоследък на злоради подхвърляния и кеф, когато се каза, че пак се затварят молове, заведения, фитнеси и т.н. Нека и злобеещите да видят какво е, когато принудително държавата затвори мястото, където работиш, за неизвестен брой седмици.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ан Он":

  Тия всеки ден съобщаварт различни неща и не им вярвам за 5 гроша.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И къде в София, щото Балтов разправя че всички приети в Пирогов деца (10-15 на брой ?) са в добро състояние и не изискват специални медицински грижи ?

  કટાક્ષ
 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":

  > Тия всеки ден съобщаварт различни неща

  Хубаво де - и кога и къде някой е казал че има деца болни от КОВИД за които

  > дори се налагат интензивни грижи и обдишване.

  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ан Он":

  Мисля, че Кмета говори за дете на 16 г, докарано в в тежко състояние преди време , включено на апарат , повече от месец лечение в провинцията и докарано в Пирогов.

  Детето е добре и изписано

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 24. 24 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":

  > Хубаво де - и кога и къде някой е казал че има деца болни от КОВИД за които
  >
  > дори се налагат интензивни грижи и обдишване.

  Или може би пазят тази зловеща информация в тайна, за да не предизвикат страх и паника в населението ?

  કટાક્ષ
 25. 25 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иполит Матвеевич":

  Числото на новорегистрираните, заловени с определено РНК в гърлото и носа е във високи, но сходни стойности вече трети ден. Това е явен признак за достигнат пик на вълната и старт на тенденция към намаляване.

  Това същото можехте да го напишете и миналата седмица - 9.3 - 3502
  10.3 - 2774
  11.3.-3121
  12.3 - 3159

  Ама нещо не се получи достигането на пика и слизането от него.

 26. 26 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#23] от "NessaRox":

  > Мисля, че Кмета говори за дете на 16 г, докарано

  В България вероятно има над 1 милион деца на възраст под 16 години.

  Вероятно част всяка от последните 20 години част от тях преболедуват от определени заболявания, малцина по-тежко, а при някои се налага изключително специална терапия. (За съжаление и част от тях не оцеляват, лека им пръст.)

  И какво общо има това с КОВИД ?

  કટાક્ષ
 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#23] от "NessaRox":

  > Мисля, че Кмета говори за дете на 16 г, докарано

  В България вероятно има над 1 милион деца на възраст под 16 години.

  Вероятно част всяка от последните 20 години част от тях преболедуват от определени заболявания, малцина по-тежко, а при някои се налага изключително специална терапия. (За съжаление и част от тях не оцеляват, лека им пръст.)

  И какво общо има това с КОВИД ?

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1282 Весело

  До коментар [#25] от "Patsis":

  Хайде да си говорим по темата следващия четвъртък (25.03.2021). Ако не се окажа прав, ще си посипя главата с пепел и ще спра да пиша по темата завинаги... :-)

 29. 29 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  Най- тежко се очаква да протича някъде около 3/4 април,,,
  —цитат от коментар 13 на Nik Nikolov


  Мдам,и ако гласуваш правилно нещата ще се оправят.Иначе вируса е сериозен и лично мен ме мъчи три седмици.Две колежки с които се разболяхме по едно и също време починаха.Но и двете имаха поне по 50 килограма свръх тегло.👀

  Много съм прост
 30. 30 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ан Он":

  Детето е било с КОВИД .

  Няма да пиша в темата , ако е било с друго заболяване

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Числото на новорегистрираните, заловени с определено РНК в гърлото и носа е във високи, но сходни стойности вече трети ден. Това е явен признак за достигнат пик на вълната и старт на тенденция към намаляване. Този период е най-благодатният от политическа гледна точка за налагане на ограничения. Така направиха в края на ноември, така ще направят и сега за да оберат политическите дивиденти преди изборите. Лекарите на политически позиции знаят много добре, че ограниченията не вършат никаква работа, но ще осигурят на Боци предизборно биене в гърдите с репликата "Наложихме мерките в най-подходящия момент", а поразените от "мерките" кучета ги яли. Важното е Боци да се бие в гърдите предизборно ...
  —цитат от коментар 18 на Иполит Матвеевич


  ——
  Според вас намаляването на случаите идва от самосебе си и няма общо с това, че хората по-малко контактуват /дали по собствено решение или заради забрани от властите/?
  Много хора не чакат властите, а се ограничават сами.

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#30] от "NessaRox":

  > Детето е било с КОВИД .

  Това го разбрах - имало е едно дете с КОВИД което е било подложено на сериозно лечение, сигурно в същия момент е имало и 50 други деца подложени на не по-малко страховити процедури дето не са имали КОВИД.

  Не сме стигнали до етапа където децата умират по улиците на път към мола.

  કટાક્ષ
 33. 33 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ан Он":

  И съм съгласен и не съм с това, че има противоречие. По работните места така да се каже заразяването ще стане локално и контролируемо. Така да се каже ще се разпространява клъстерно, което до колкото помня, е вариант за предпочитане. Разпространението по останалите места (ресторанти и тн.) ако те работят спомага за дифузното разпространение - т.е хората заразяват други хора, които иначе не биха заразили защото не работят заедно и не са от едно семейство.

  Ако клъстерното разпространение не е толкова страшно - ще се затвори една фабрика, един цех, един офис и тези хора ще останат под карантина, то дифузното разпространение е това, което води до хаоса. В същото време трябва да се вземат мерки, които все пак са близки до реалността - можеш ли да затвориш цялото производство в страната? И не значи ли това ако кървиш в крака, да се застреляш и в далака (например)? Т.е. може би все пак не се търси пирова победа.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ан Он":

  Днес сутринта по телевизията казаха за 3 малки деца, които са лекувани интензивно. Не знаех, че трябва да ти докладвам и не си направих труда да запиша болницата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Как няма..., веднага да бъдат издирени!

 36. 36 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#19] от "shymi":

  Пътувам с метрото - 99,9% от хората в метрото са с маски. Относно заводите малко по-надолу споделих мнението си (не претендирам да е меродавно) - моята логика е, че да - всички трябва да бъдат пазени от вируса, но се съгласете, че нито аз, нито вие ходим за развлечение в цехове, заводи и други производствени предприятия с контролиран достъп. Ние не се срещаме с работниците там (освен ако те не са от тесния ни кръг от контакти). За разлика от там, то всички ходим в заведения, фитнеси и тн. и се срещаме на практика с неограничен кръг непознати хора в затворена среда със спорна климатична инсталация и (до колкото виждам) със столове гръб до гръб и то се намираме в среда, в която нито един от нас не носи лични защитни средства. Не работя в цех или завод, но допускам, че в заводите има изисквания за носене на лични предпазни средства.

  Това е моята логика. Вие говорите за злорадстване, но в същото време да не се прехвърлим на това за вуте, който не сакал на него да му е добре, а на нане да му е зле.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 37. 37 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":> Сега се разболяват тежко и дори се налагат интензивни грижи и обдишване.И къде това ?
  —цитат от коментар 15 на Ан Он


  Навсякъде, гений.

  Що за хора сте?

 38. 38 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Някой може ли да ми каже - как изследваха новия вариант в България? В коя лаборатория? Кой го видя новия щам и от колко хора успяха до сега да го изолират? С какъв микроскоп? Как го сравниха със стария вариант? Ей такива елементарни въпроси.

 39. 39 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ан Он":

  Аве, бай Хуй, ти ще изкажеш ли някакво мнение най-накрая или продължаваш да слухтиш тъдява и да се правиш на умен. Да те светна: не си.

 40. 40 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#33] от "bludniq_sin":

  > И съм съгласен и не съм с това, че има противоречие.

  Радвам се че споделяме сходно мнение.

  Всъщност исках да кажа че Мерките които се предприемат, трябва да са базирани на някаква логика, която пък да лежи върху реални емпирични факти.

  А не като избухне клъстърна зараза с дом за възрастни, да задължиш цялото население да носи по две маски когато е на нивата (както направиха наскоро в Кюстендил).

  Миналата година като затвориха парковете и сложиха милиционерите да ги охраняват, всички кучкари се струпваха на тумби на тротоара до парка - вместо да се разпръснат нарядко по поляните ... и това за властта беше голям успех.

  કટાક્ષ
 41. 41 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#34] от "КМЕТ В СЯНКА":

  > Днес сутринта по телевизията казаха за 3 малки
  > деца, които са лекувани интензивно.

  Преди да задам въпроса, потърсих в Интернет-а и не открих такава новина. Дори по сайтовете на телевизиите.

  Ще изчакам да минат 24 часа и ще потърся пак.

  કટાક્ષ
 42. 42 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#39] от "Сенсей НАНАЙ":

  > ти ще изкажеш ли някакво мнение най-накрая

  По кой от коментарите ми имате нужда от допълнителна информация ?

  કટાક્ષ
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#41] от "Ан Он":

  Гледай обедните новини.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#42] от "Ан Он":

  По цялостната ковид криза. Айде кажи сега - измама е, лъжат ни или какво умуваш тука и изписа стотици коментари...

 45. 45 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#43] от "КМЕТ В СЯНКА":

  > Гледай обедните новини.

  Благодаря, ще опитам.

  કટાક્ષ
 46. 46 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#31] от "hope":

  Хората не контактуват по-малко, на практика. Тези, които се самоограничават не се влияят от ограничения. Те се самоограничават така или иначе. Тези, които не се самоограничават, никакви насила наложени ограничения не могат да ги спрат. Бяха затворени заведенията три месеца, но хижи и къщи за гости се пръскаха по шевовете. Това е само един пример от многото, който показва, че затваряне на нещо не ограничава контактите. Те просто се преместват на подходящо място, което не е затворено. Мога да дам още примери (затворени молове - отворени хранителни вериги), но няма смисъл. Ограниченията на хартия изглежда, че вършат работа, но напрактика, това не е така, а само добавят икономически, социални и психологически поражения към пораженията, които нанася вирусът.

 47. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Остават им 17 дни до 4. 4. и ШУТ ДАУН за ГЕРБ , маските и вируса им

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 48 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Е, казал съм, че град с 50 000 жители - ясно, че не е в София.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 49. 49 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Разстроено

  "Ако у нас се ваксинират по 120 хил. души месечно – епидемията от коронавирус ще бъде овладяна до края на годината, прогнозира днес пред Би Ти Ви проф. Огнян Кунчев"

  Този професор дори по аритметика е слаб. Първо, за овладяване на пандемията трябва да се ваксинира напълно 70-80% от населението. В България това прави поне 5 млн. души или 10 млн. дози от всяка друга ваксина освен тази на "Джонсън и Джонсън". До сега на 100 човека население са поставени 4,2 дози (или около 300 хил. дози). Още 8 месеца до края на годината дори да се слагат по 240 хил. дози на месец (за да се ваксинират напълно 120 хил. човека ежемесечно) и броя на напълно ваксинирани в най-добрия случай ще стигне 1,1 млн. Как се овладява пандемията с 5 пъти по-малко ваксинирани, отколкото трябва да имат имунитет?! Или аз нещо бъркам в тази бърза сметка?

  Да не говорим, че дори и този крайно недостатъчен брой ваксинирани до края на годината е трудно да бъде постигнат с темповете на работа на сегашното правителство!

 50. 50 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#1] от "Tod":

  Какво предлагаш в замяна на локдауна?

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#41] от "Ан Он":

  Намерих ти го. Гледай внимателно след 4тата минута. Чакам извинение.
  https://nova.bg/news/view/2021/03/18/319687/16-годишното-момиче-с-тежки-усложнения-от-covid-19-получило-и-инсулт/

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Час по скоро трябва да бъдат изгонени и подведени под съдебна отговорност всички безхаберници и лизачи от НОЩ, които ближат задника на корумпираната нагла Тиква. Благодарение на тяхното "вещо" ръководство държавата се превърна в срутище.

 53. 53 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  „В хотелите изхранването трябва да става по стаите.”

  ГЕРБ предполагат ли каква кочина ще стане в стаите, където има най-много една тоалетка и един стол?

 54. 54 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Гневно

  Искам да коментирам, ама само изключително мръсни псувни ми идват на езика, та ще се въздържа щото просто ще ми делнат коментара...

 55. 55 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Гневно

  Искам да коментирам, ама само изключително мръсни псувни ми идват на езика, та ще се въздържа щото просто ще ми делнат коментара...

 56. 56 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Доста закъснели мерки, нека го боли Ганьо да се усети, че:
  1. С тия управници НЕ СТАВА
  2. Трябва усилия и от нас

 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#48] от "bludniq_sin":

  В София се пътува и по един час. И е едно от големите огнища на заразата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 482 Неутрално

  При началния щам децата не боледуваха със симптоми и само пренасяха заразата.Сега се разболяват тежко и дори се налагат интензивни грижи и обдишване.
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  Глупости приказваш. Децата продъжлават да го карат леко както и преди. При много малка част от тях се наблюдават усложнения.

 59. 59 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 962 Весело

  До коментар [#47] от "dark'star":

  Радвам се на ентусиазмът ти. Що ли във Великобритания, Франция или САЩ , и разбира се Швайцария не направят един референдум и да забранят ковида със закон? То толкова лесно било, а идиотите политици от цял свят година и кусур се занимават с глупости. Жалко че такъв интелект сияе единствино във форума на Дневник. Язък.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 60. 60 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#49] от "plamen_b":

  След 6 месеца колелото се завърта на ново.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 61. 61 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Още не сме гладни. Има време, ще огладнеем ...

 62. 62 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#58] от "Mario_M35":

  Дал съм линк.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 63. 63 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#51] от "КМЕТ В СЯНКА":

  > Намерих ти го.

  Това май е същия случай за който писа NessaRox в коментар [#23] ?

  Да, има един конкретен случай на дете с проблеми (в случая комбинирани с КОВИД), който за щастие е приключил положително.

  Децата не са безсмъртни. Има множество обикновени болести и усложнения (включително и инсулти) които са им се случвали и преди да се появи КОВИД-а, и ще продължат да се случват след като той изчезне.

  > Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г. са
  > с честота от 2-3/100 000 до 13/100 000 деца,

  કટાક્ષ
 64. 64 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Шампионите по мерки ,Чехия,до степен задължително носене на две маски една върху друга,са шампиони и по брой заразени и вицешампиони по смъртност.

 65. 65 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2275 Гневно

  Най- тежко се очаква да протича някъде около 3/4 април,,,
  —цитат от коментар 13 на Nik Nikolov


  За да обвинят президент Радев разбира се...

  Сам съм, други няма...
 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#47] от "dark'star":Радвам се на ентусиазмът ти. Що ли във Великобритания, Франция или САЩ , и разбира се Швайцария не направят един референдум и да забранят ковида със закон? То толкова лесно било, а идиотите политици от цял свят година и кусур се занимават с глупости. Жалко че такъв интелект сияе единствино във форума на Дневник. Язък.
  —цитат от коментар 59 на olexander


  това , че си прав за Света по принцип, няма да ги спаси тук

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  1 година "работа" на щаба смешен и резултата е ясен..... с такива идиоти толкова.....

 68. 68 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Нещо не разбирам.. защо да се ходи на работа в офис или цех, а не може да се ходи на училище? Защо в градския транспорт може, но във фитнес не? Изобщо пълна манипулация. Реално от тези 7000 в болница поне половината страдат от психични разстройства заради паника насадена от генерали и техните слуги. Това е. Мафия. И си пълнят едни джобове.....

 69. 69 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#1] от "Tod":

  ВЪПРОСЪТ Е КАКВО ЦЕЛЯТ ГОСПОДАРИТЕ ИМ С ЦЕЛИЯТ ТОЗИ ЦИРК.КАКВА Е ПЪТНАТА ИМ КАРТА,КАКВИ СА ЕТАПИТЕ,КАКВА Е КРАЙНАТА ИМ ЦЕЛ.

 70. 70 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2275 Гневно

  Интересно що Мутрьо не е на брифинга? Или той се пази да е вестител на лоши новини...

  Сам съм, други няма...
 71. 71 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#51] от "КМЕТ В СЯНКА":> Намерих ти го. Това май е същия случай за който писа NessaRox в коментар [#23] ?Да, има един конкретен случай на дете с проблеми (в случая комбинирани с КОВИД), който за щастие е приключил положително.Децата не са безсмъртни. Има множество обикновени болести и усложнения (включително и инсулти) които са им се случвали и преди да се появи КОВИД-а, и ще продължат да се случват след като той изчезне.> Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г. са > с честота от 2-3/100 000 до 13/100 000 деца,
  —цитат от коментар 63 на Ан Он


  Няма смисъл да им обясняваш. Това си е болестно състояние - желанието да живееш изплашен. Ипохондрия на ново, масово ниво.... важното е да се страхуваме много и по цял ден.

 72. 72 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#1] от "Tod":ВЪПРОСЪТ Е КАКВО ЦЕЛЯТ ГОСПОДАРИТЕ ИМ С ЦЕЛИЯТ ТОЗИ ЦИРК.КАКВА Е ПЪТНАТА ИМ КАРТА,КАКВИ СА ЕТАПИТЕ,КАКВА Е КРАЙНАТА ИМ ЦЕЛ.
  —цитат от коментар 69 на bnc59488372


  Ами обикновено следват революци и бунтове. Това е.

 73. 73 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 319 Весело
 74. 74 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Най- тежко се очаква да протича някъде около 3/4 април,,,
  —цитат от коментар 13 на Nik Nikolov


  Тежко, леко, на 4 април сме пред урните!
  Гласуваме за единствената европейска дясна формация - Демократична България!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ОТЛАГАНЕ НА ИЗБОРИТЕ!

 78. 78 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Много късно и безпринципно решение - можеха да затворят преди 3 седмици, а сега да отварят. Намират се в спирала на глупостта и няма излизане от това състояние. Не можем да им се сърдим, явно толкова могат.

 79. 79 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Заведенията - празни. Фитнесите - празни, голяма част от офисите - по домовете.
  От къде идва разпространението - няма данни, защо - защото затваряме всичко на веднъж.
  Защо не пробваха да затворят първо заведенията - да отчетат данните, после фитнесите, после хотелите, училищата. Постепенно затваряне и после да гледаме сметки и статистики.
  Защото сега много лесно - затваряме всичко и готово. А дали ще падне броят - ще падне, дали ще е защото сме затворили или защото е стигнало някакъв определен етап на развитие - не се зане.
  Има чувството, че всички почнаха да боравят с емоция и никой с цифри.
  Скоро ще сме като в "Кин дза дза" свят на идиоти...

 80. 80 Профил на Ivaylo Mladenov
  Ivaylo Mladenov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Айде всички в Джъмпо пак.

 81. 81 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  "Борисов: новите ограничения се въвеждат, защото либералните мерки не се спазваха"

  Айде пак хората виновни.

  Мерките не се спазваха, понеже нямаше контрол и наказание. Провокатори били пускали снимки на нарушители по заведенията.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  На калкпавия космонавт космосът му пречи, та и на баш башията хората са му виновни.
  Ама той открай време си е така. Навремето още разправяше като ген.сек. "Ние ги хващаме, те ги пускат". Та и сега. Милият той прави чудеса да ни опази, пък ние неблагодарниците сами не се пазим...

 84. 84 Профил на chicho_granch
  chicho_granch
  Рейтинг: 76 Неутрално

  А агитацията ще спре ли, Кралю Слънце?

  Или във фургоните пак ще си привиквате електората?

 85. 85 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Всичко беше наред, преди да сгънете пред кръчмарите.
  Смърт за вас, идиоти, преебавате държавата, защото две ракии в кръчма бяха екстремно наложителни. Помияри.

 86. 86 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Разстроено

  Проблема се състои в това, че и новите мерки толкова ще се спазват!!!

 87. 87 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 557 Неутрално

  ТИКВАТА пак се изказа! хахахаха

 88. 88 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  > "Преценявайте вие, имате моето разрешение да направите най- доброто
  > от медицинска гледна точка", дал напътствия Борисов на експертите.

  А тоя по-каква точно схема смята че има право да дава 'напътствия' на хората които отговарят за опазването на здравето на народа ?

  કટાક્ષ
 89. 89 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Не знам дали са "застрашени" изборите, но определено е застрашена избирателната активност, която ще бъде под 40 %

 90. 90 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#68] от "Tod":

  Ще ти обясня - На работа се виждаш с ограничен кръг хора - от малки офиси по 5-10 души и цехове от по 30 човека. Толкова - това ти е целия контакт за деня. Това е ограниченият кръг хора, които в общи линии има най-голяма вероятност да заразиш. Ще заразиш някои колеги или ако теб те зарази някой колега ще заразиш семейството си. Освен това цеховете все пак са производство и движат икономиката. Училището - децата много по-малко спазват някакви ограничения защото от 1 година се обяснява, че тях вирусът не ги лови. Децата масово не спазват физическа дистанция, комуникират интензивно един с други - 500 деца в едно училище ако се заразят 15, те ще донесат заразите в семействата си, родителите им ще заразят колегите си, те ще заразят своите семейства и децата си, които учат в други училища, и съответно ще внесат заразата в другите училища където ще я разпространят по други ученици и тн и тн.

  Във фитнесите имаш възможност да срещнеш неограничен кръг лица, без маска, в затворено помещение където всички правят упражнения, дишат учестено и силно респирират - т.е шансовете да заразиш хора, които не би срещнал на работа или вкъщи е голям.

  В градският транспорт все пак се пътува с маска, а спирането на градския транспорт в един град като софия означава блокиране на града. Спирането на фитнесите не значи блокиране на града.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 91. 91 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Някой задава ли си и въпроса - какво прави продавачката от кварталният магазин с детето си? Защото много е лесно - затваряме училищата/градините. А тези деца кой ще ги гледа? Всички ли имат баби или гледачки? Колко отпуска се полага за една година? Колко работодатели ще търпят отстъствието на служители? Ако този персонал обслужва клиенти в търговските обекти, какво правим? Държавата казва - има право да ползва отпуска! Кой ще я плаща тази отпуска, ако обекта не попада в санкциите и има оборот, какво прави? Плаща отпуска на жена, която си гледа детето и наема нова, която да я замести?
  И как работиш с две деца в двустаен?
  А ако пратиш детето при бабата, няма ли тя да се разболее, защото то е приносител?
  Много въпроси, малко отговори...

 92. 92 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#80] от "Ivaylo Mladenov":

  Може и в трамвай №5. Или в 3 до Орландовци.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 93. 93 Профил на Съдебна Реформа Сега
  Съдебна Реформа Сега
  Рейтинг: 20 Весело

  Болни здрави на 04/04 викам да му го начу*аме на Боцко в дебелия задник. Аман от тоя непрокопсан травестит. Превърна държавата в срутище. Бесен съм 🤬🤬🤬
  —цитат от коментар 75 на Mario_M35


  😆😆😆😆😆

 94. 94 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 884 Неутрално

  "Борисов: новите ограничения се въвеждат, защото либералните мерки не се спазваха"

  Той не е виновен, никога, всички други са виновни, но той не ! Той прави всичко за неблагодарния народ.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  Тука Боко и компания от НОЩ ме изненадаха... предполагам не само мен. :-) Мислех, че подобни мерки ще наложат чак след изборите.... но не стана така.

  Хубаво е, че градовете и областите не се затварят чрез КПП-та. Това е според мен най-лошата мярка от миналото, която надявам се няма да бъде налагана отново в бъдеще.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 98. 98 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Нещо не разбирам.. защо да се ходи на работа в офис или цех, а не може да се ходи на училище?
  —цитат от коментар 68 на Tod


  Защото обучението може да се прави и онлайн, макар и не особено приятно. Работата в цех може да се върши само в цех.

  Защо в градския транспорт може, но във фитнес не?
  —цитат от коментар 68 на Tod


  Защото ходенето по фитнес е въпрос на избор, а ползването на градски транспорт за много хора не е.

 99. 99 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 482 Гневно

  Не знам дали са "застрашени" изборите, но определено е застрашена избирателната активност, която ще бъде под 40 %
  —цитат от коментар 89 на selqnin


  Това е целта на Патрана ви бре. Какво се правиш на ударен. Ликувай!

 100. 100 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#90] от "bludniq_sin":

  Не е баш така. Във фитнесите ходят също определени едни и същи хора. В конкретна зала, ходят конкретни хора и то в конкретни дни и часове. "Текучеството" е пренебрежимо малко. В танцовите зали, пък, ходят буквално едни и същи хора ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK