На живо

Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

© Надежда Чипева, КапиталТрето поред почти пълно затваряне на дейностите в страната ще е от понеделник - 22 март, засега за срок от 10 дни. Междувременно от петък - 19 март, се подновява ваксинирането, след като Еропейската агенция по лекарствата прецени, че ползите от ваксинацията с продукта на "Астра Зенека" са повече от рисковете.


Данните от тази сутрин са за поредното драстично нарастване на броят на заразените. Засега обаче властите не обвързват това с евентуално отлагане на парламентарните избори, насрочени за 4 април.
Третото затваряне на заведения, фитнеси, търговски центрове, детски градини и ясли предизвика недоволство, но властта обеща обезщетения за всички. Подробности вижте в хронологията.

Е-регистърът за ваксинациите ще е достъпен за нови желаещи от събота

Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

© Велко Ангелов


Електронният регистър на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 възобновява запасването за имунизация, съобщи държавното дружество "Информационно обслужване" след издаването на заповед за възобновяване на ваксинацията с ваксината "Астра Зенека".
.
Всички, които са се регистрирали за поставяне на ваксина за седмицата, през която ваксинационните центрове бяха затворени, ще бъдат автоматично презаписани с една седмица напред. Всеки регистриран ще получи есемес или имейл за новата дата и час на имунизацията през избрания от него канал за връзка. 24 часа преди ваксинацията системата ще изпрати ново напомняне.


Потребителите имат възможност да променят дата и часа на ваксинация и да изберат друг времеви прозорец в зависимост от натовареността на ваксинационните центрове.


Регистрирането на нови потребители, които желаят да се имунизират, ще е възможно от 20 март 2021 г. (събота) на адрес https://www.his.bg/bg/reservation.

От утре електронният регистър за записване на час за ваксинация отново ще бъде активен. Това съобщиха директорът на изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Той беше спрян на 12 март като превантивна мярка след смъртен случай на жена в Пловдив часове след имунизация с "Астра Зенека".
Ще бъде възобновена възможността за запазване на час, а за имунизация ще бъдат викани записаните за 12 март, поясни Начева.

След 18 ч. изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) Емър Кук съобщи, че допълнителни проучвания са показали - ваксината на "Астра Зенека" е "безопасна и ефективна" и "ползите от нея далеч надхвърлят рисковете". За такива резултати от анализи в България информира и Богдан Кирилов.


Подробности - тук.

Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов, директорът на дирекция "Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изпитвания" Мария Попова и заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева дават брифинг във връзка с решението на Европейската агенция по лекарствата за безопасността на ваксината на Астра Зенека срещу COVID-19.


ЕМА излезе със становище за ваксината на "Астра Зенека"

Ваксината на компанията "Астра Зенека" е "безопасна и ефективна" и "ползите от нея далеч надхвърлят рисковете". Това съобщи изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) Емър Кук.


На пресконференция тя обясни, че позицията се основава на "ясни научни заключения" на базата на данните за инцидентите, докладвани от Европа през последните дни. Кук допълни, че в ЕМА не могат напълно да изключат връзка между ваксината и кръвните съсиреци. Затова проучването продължава с добавено предупреждение за употребата ѝ.


Подробности - тук.

Българският представител в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) проф. Илко Гетов коментира очакваното решение от допълнителни проучвания за ваксината на "Астра Зенека". След публикации за здравословни проблеми и смъртни случаи много европейски държави решиха да спрат ваксинирането с ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека" и Оксфордския университет.


"Прави се възможно най-експертния анализ на ситуацията. Съотношението полза - риск остава положително. Касае се за ултра редки инциденти, които са горе-долу 1 случай на 1 млн. ваксинирани. Утре ще бъдат одобрени допълнения в продуктовата информация, за да има заостряне на вниманието. Общо се касае за 25 случая при 25 млн. ваксинирани в целия свят. Няма основание за притеснение", каза Гетов пред БНР.

Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)


Личните лекари ваксинират оскъдно срещу COVID-19 заради проблеми в логистиката, а не защото нямат готовност за това. Като "внушително несъответствие" определят разликата между заявени и получени дози. Това са част от изводите от анкета, проведена сред общопрактикуващи медици.


В този контекст националното им сдружение предлага ваксини да се доставят приоритетно на тях за заявилите се пациенти, "които са преобладаващо възрастни с придружаващи заболявания и чакат втори месец".


Още по темата четете тук

Сдружението за модерна търговия, в което търгуват повечето хипермаркети, обяви за неоправдано решението на властите да затворят всички нехранителни магазини с площ над 300 кв. м. Според него мярката ще доведе до струпвания на много клиенти на малки площи в магазините, които остават извън обхвата на мерките, а от тук и до вероятен ръст на заболеваемостта и значителни неудобства за милиони българи в опита им да решат свои спешни нужди и проблеми. "Така няма да бъде постигнат търсеният здравен ефект, а в същото време ще бъде нанесена вреда на много бизнеси и на икономиката като цяло", заключават те. Посочват, че не е известно как е определен размерът и посочват, че равносметката досега е показала, според тях, че работата на големите магазини (вкл. за нехранителни стоки) не е довела до ръст на заболеваемостта.

Аутопсията на починалата жена в Пловдив не доказва връзка с ваксинацията

Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Резултатите от аутопсията и съдебно-медицинската експертиза на починалата в Пловдив жена, ваксинирана с "Астра Зенека", не доказват връзката между ваксината и неблагоприятния изход. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Добави, че няма никакви тромби и тромбообразувания. След този смъртен случай на 12 март властите спряха изцяло ваксинирането с продукта на този производител, а тази вечер се очаква Европейската агенция по лекарствата да излезе със становище дали ваксината е безопасна или не. Веднага след това и българските власти ще обявят дали се възобновява ваксинирането с "Астра Зенека", каза Ангелов.

За първи път днес бе публично представена разработка на българска ваксина срещу COVID-19, дело на Института по микробиология към БАН. Това стана по време на събитието "Наука за бизнес", организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и БАН. Проф. Пенка Петрова разказа повече за качествата на прототипа, сред които възможността да бъде съхранявана на по-висока температура от 4 градуса, притежавайки възможност да спомогне за имунния отговор на различни мутации на вируса, като наред с това би могла да бъде и впръсквана за разлика от настоящите, които се инжектират.


Наред с ваксината, бяха представени и други разработки на БАН, свързани с пандемията – PCR кит за детекция на патогени, разработен от Института по молекулярна биология, както и специализирано устройство, което обеззаразява въздуха от вируси и бактерии на Централната лаборатория по приложна физика – Пловдив.

Общинската болница в Свищов се напълни с пациенти, болни от COVID-19, съобщава БНР. Лечебното заведение не разполага с интензивно отделение за болни от коронавируса.


"В трите отделения се лекуват 64 пациенти. Проблем са тежките случаи, защото болницата няма интензивно отделение", съобщи кметът на Свищов Генчо Генчев.


Свищовската болница "Д-р Димитър Павлович" разкрива допълнителни легла, за да приеме нарастващия брой болни с COVID-19.

Хотелиерите: Забранете ни изцяло, или ни оставете да работим

Забранете изцяло работата на хотелите и ни платете компенсации или ни оставете да работим при спазване на досегашните мерки. С този призив членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация се обръщат в своя позиция към управляващите. Посочват, че работата на хотели без заведенията в тях е нарушение на Закона за туризма след като бе обявено, че от понеделник гостите трябва да се изхранват по стаите.
Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


"В случай че Националния щаб счита, че трябва да се преустанови тяхната дейност, да затвори хотелите изцяло r да плати сметката. Не може хотелите да се превръщат в луксозни общежития, да принуждавате нашите гости да се хранят в стаите, което е в пъти по-нехигиенично и опасно", допълва организацията. Посочват, че ако заведенията не работят, гости няма да има.

Новите мерки ще помогнат на ГЕРБ и ДПС на изборите

"Затварянето и тревожният тон на първо време увеличават обществената тревога. По-уплашени хора значи по-ниска избирателна активност, а по-ниска активност значи по-добри изгледи за ГЕРБ, около това мнение се обединиха политолози и социолози, с които "Дневник" разговаря по повод обявените нови ограничителни мерки от понеделник.
"Очевидно целият напън е хората да се уплашат или да бъдат затруднени да отидат да гласуват", казват те.


Подробности тук

Властта обеща подкрепа за всички засегнати бизнеси

Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че засегнатите от националните мерки бизнеси ще получат "пълна подкрепа" за 10-те дни, в които засега се предвижда да бъдат затворени. От думите му се разбра обаче, че единственото ново е подкрепа на част от пропуснатия оборот през НАП. Такав мярка бе обявена през декември и кандидатстването приключи. Сега се разбира, че ще има нов тур, но не бе посочено каква е общата сума. Тя отново ще е с пари по Оперативна програма "Иновации и конукрентоспособност", което означава, че Еврокомисията трябва да разреши помощта.


За да се пести време обаче докато се чака това, ще започне приемането на заявления, увери Борисов. На въпрос доколоко навременна ще е помощта предвид забавянето предишния път, министърът посочи, че това зависело и от качеството на подаваните документи. "Предприемаме незабавни светкавични мерки в координация с всички страни. Когато имаме здрави хора, ще имаме и здрава икономика", обяви министърът. Посочи, че срещите с отделните браншове и следобед ще продължат като се готвели и нови мерки, които да действат вбъдеще(изборите предстоят на 4 април).

Коронавирусът не се е отразил на бойната готовност на армията

В армията от коронавирус са боледували около 2 000 души, като това не се е отразило на бойната готовност на България, каза пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от агенция "Фокус". Той допълни, че ваксинирането е приоритет, но и доброволен акт.
Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

© Велко Ангелов


Няма нито един военнослужещ или цивилен служител в командването на Специалните операции, който да е позитивен за COVID-19, каза генерал-майор Явор Матеев,
командир на Съвместното командване на специалните операции.

Брифинг за икономическата помощ на засегнатите бизнеси

Фитнесите обмислят колективен иск срещу държавата

Фитнесите обмислят завеждане на колективен иск заради въвеждането на нови мерки от понеделник, заяви председателят на Българска асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ) и управител на "Атлетик фитнес" Петър Ангелов пред "Дневник". Той изрази разочарование, че правителството не е спазило обещанието си да обсъди с бранша мерките, които ще вземе.
Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

© Георги Кожухаров


"Трябваше да има среща с министъра на икономиката за този следобед, но беше отменена. Сега очакваме да научим какви ще са икономическите мерки, които ще бъдат взети", каза Ангелов.


И добави: "Имаме подготвени искания, като основното е, че искаме 40% от декларираните за 2019 г. приходи, както и ДДС да бъде 10%".

От моловете искат приоритетна ваксинация на продавачите

Финансова подкрепа на държава е необходима в този момент, в противен случай от данъкоплатци ще се превърнем в безработни. Това заявяват от Българската ритейл асоциация, която обединява над 100 компании в сектора. Организацията е изпратила отворено писмо до премиера и министри, в което се настоява за "бързо изплащане на вече предвидените помощи на търговците на дребно". В него се допълва, че служителите в магазините са също "на първа линия" и апелира към държавата въпросът с тяхната ваксинация да се разгледа с приоритет.


Само през последните 3 месеца членовете на асоциацията са загубили стотици милиони левове, посочват още от там. Допълват, че макар търговските центрове стриктно да спазват мерките, посещението и пазаруването там след отварянето им в началото на февруари тази година е намаляло над 2 пъти. "Около 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха. Очакваме ефект на доминото в близко бъдеще", допълват търговците.

Идеята за обединение на различните мерки за подпомагане на бизнеса не е срещнала подкрепа от министрите от кабинета "Борисов", каза днес пред журналисти социалният министър Деница Сачева. Тя допълни, че по нея може да се дебатира след изборите, като решението е на новото правителство. Сачева уточни, че засегнатите от новите ограничения от понеделник, могат да използват всички програми на правителството за финансова помощ.


Министърът допълни, че хората в неплатен отпуск в следващите 10 дни ще са със запазени осигуровки. По думите й по мярката "Запази ме" ще има нужда от допълнителни 7 млн. лв. за периода на новото затваряне.


Министърът припомни, че с промяна в закона, до 90 дни неплатен отпуск поради заповед на държавен орган вече се считат за осигурителен стаж и засегнатите няма да имат проблем при пенсиониране.


Продължава се и действието на мерките 60/40, 80/20 и 75/0, които могат да бъдат използвани от работодателите при частично затваряне, какъвто е случаят с хотелите.

Заведенията: затварянето на един и същи обекти не води до резултат

"Като цяло сме против всякакви затваряния, но иначе като се затварят един и същи обекти, се видя, че това не води до резултат. Нас ни затварят вече за енти пореден път, и това е пагубно както за персонала, така и за собствениците и за контрагентите. Не можем да бъдем щастливи, че сега не затварят само нас". Това коментира пред "Дневник" Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България след като бе обявено, че от понеделник се затваря почти всичко.


Преди ден заедно с асоциацията на заведенията те обявиха, че не е редно да страдат едни и същи браншове, а други да работят и обявиха, че приемат "всичко или нищо" и че се готвят за протест с искане за оставки. Коларов уточни, че с колегите му се надяват този път затварянето да е наистина само за 10 дни, в които властите ще вземат мерки, за да се приключи със здравната криза, което не са успели да направят за 1 година. Обясни, че браншът си остава в готовност за протест, ако продължат ограниченията и след края на март, защото "нямаме много други опции".

Няма промяна в работата на съдилищата

Новите мерки и ограничения не засягат работата на съдилищата в цялата страна. Още с въвеждането на извънредното положение в началото на март 2020 г. Висшият съдебен съвет обяви специални правила за работа на съдилищата по време на пандемията, които периодично се актуализират. Те включват както стандартните правила за редовна дезинфекция, проветряване и спазване на задължителна дистанция, така и възможност за изпращане на призовки и книжа на електронна поща, онлайн и видеоконферентно участие на страните и възможност за отсрочване на дела за по-късни дати.
Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

На 17 ноември м.г. съдийската колегия на Висшия съдебен съвет промени правилата за работата на съдилищата по време на извънредната епидемична обстановка като съобрази правилата с обнародваните в Държавен вестник промени в Закона за мерките и действията по време на извънредната обстановка заради разпространението на коронавируса. Нова актуализация на мерките за работата на съдебната власт може да бъдат обсъдени най-рано във вторник другата седмица (23 март), когато се очаква да се проведе редовното заседание на съдийската колегия на ВСС.


Линк към съобщението на ВСС за правилата и мерките за съдилищата

Масовата ваксинация тръгва пак след решението за "Астра Зенека"

Масовата ваксинация ще продължи, след като има произнасяне на европейската агенция по лекарствата за безопасността на ваксината на "Астра Зенека", каза днес здравният министър Костадин Ангелов. "Хората в регистъра, записани за дните, в които не се правят ваксини, ще се преместят за други дни автоматично и ще бъдат уведомени", каза още Ангелов.


Той допълни, че ако се стигне до спиране на ваксинацията с "Астра Зенека", какво ще се прави с хората, които вече са получили първа доза, ще се реши на европейско или национално ниво.

Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

"Астра Зенека" не причинява нищо", е мнението на Ангелов. Той допълни, че днес или утре се чака официалното становище на европейската агенция по лекарствата по въпроса.


България има на склад 100 хил. дози от "Астра Зенека", чакат се още 180 хил. до края на месеца, каза министърът.


Подробности вижте тук

Изборите не са застрашени, каза здравният министър

Изборите не са застрашени от разпространението на коронавируса, каза здравният министър Костадин Ангелов. Според него изборите и тяхната сигурност са обезпечени. "Те ще протекат безопасни и могат да протекат безопасно в хода на тази пандемия", каза Ангелов. Той призова политиците да не използват пандемията, за да трупат дивиденти.


Борисов: ограниченията се въвеждат, защото либералните мерки не се спазваха

Новите ограничения се въвеждат, защото настоящите либерални мерки в страната не се спазват, каза премиерът Бойко Борисов. "Хората не носят маски, не са на дистанция, системата е претоварена", обобщи той и допълни, че е разпоредил на здравните власти да предприемат налагащите се спешни действия.


Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)


"Преценявайте вие, имате моето разрешение да направите най- доброто от медицинска гледна точка", дал напътствия Борисов на експертите.


Подробности тук

Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че средната заболеваемост в страната е 551 на 100 хил. души. Това е с 40% повече спрямо миналата седмица и с 94 на сто повече за две седмици. Сериозно се повишава и смъртността - с 46% за седмица и 124 на сто за две седмици. Смъртността е 18.6 на 100 хил., което отрежда на страната трето място в ЕС по нарастване на интензивността.


Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че с изключение на Търговище, цялата страна попада в т.нар. "червена зона". С най-голяма заболеваемост е Бургас, следван от Плевен, София, Враца и Кюстендил. Там заболеваемостта е над 600 над 100 000 души. С най-малка са Търговище, Видин, Разград и Кърджали".Според здравния министър Костадин Ангелов недостиг на легла в страната няма. "При 46 хил. легла са заети 7800. Има усещане за повишен натиск към определени лечебни заведения, но той се преодолява", каза той в отговор на въпрос.

Ново затваряне на цялата страна от понеделник

В цялата страна от понеделник се въвеждат строги ограничения, предизвикани от разпространението на коронавируса, каза днес здравният министър Костадин Ангелов. Засега те се въвеждат за 10 дни. "Това е минималният срок, за да се види дали ще има резултат.", поясни министърът.


В цялата страна от понеделник се затварят заведенията за хранене и развлечение, като се допуска само доставки на храна до дома и офиса. В хотелите изхранването трябва да става по стаите.

Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

Затварят се търговските обекти с площ над 300 квадратни метра, с изключение на тези за хранителни стоки.


Забранява се също посещението на фитнеси, молове, детските градини и ясли, а всички ученици и студенти минават на дистанционно обучение. Спират се всички обществени и културни мероприятия на открито и закрито.


Забраняват се и събирания от частен характер. На базари и тържища трябва да има дистанция и движение в една посока.


"До края на деня ще се пусне заповедта с конкретно разписаните ограничения, като всички текстове ще се изчистят. Преди това ще говорим с всички министри и всеки един бранш", допълни Ангелов.


Всички известни до момента ограничения вижте тук

Пресконференцията на оперативния щаб за новите мерки

Математик прогнозира овладяване на епидемията до края на годината

Ако у нас се ваксинират по 120 хил. души месечно епидемията от коронавирус ще бъде овладяна до края на годината, прогнозира днес пред Би Ти Ви проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към БАН. Според него, без масова имунизация, епидемията ще бъде овладяна след средата на 2022 г.


Проф. Кунчев смята, че при един национален "локдаун" случаите ще намалеят с 10-15% за кратко време. Той посочи, че сме далеч от платото, а случаите ще продължат да се увеличават, докато не се затегнат мерките в национален план. Проф. Кунчев каза, че всички точки, където хора контактуват, трябва да бъдат затворени, за да има ефект.

Допълнителни ограничителни мерки в Стара Загора

Допълнителни ограничителни мерки се въвеждат в Стара Загора от днес, заради достигнати нива на заболяване от коронвирус от 337 души на 100 000 население. Те ще са в сила до 31 март. Преустановяват се присъствените занятия в училищата за учениците от пети до дванадесети клас, университетите, груповите извънкласни дейности. Забранява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия на закрито и открито. Малолетни и непълнолетни лица могат да посещават търговските центрове, ако са придружени от пълнолетно лице. По възможност работодателите осигуряват възможност за работа дистанционно.

Няма данни новият вариант на вируса да протича по-тежко при децата

Няма данни новият вариант на коронавируса да протича по-тежко при децата, каза днес пред БНТ педиатърът Пламен Масларски. Той повтори вече известния факт, че той се разпространява по-бързо, като основната причина е образуването на повече назален секрет.
Коронавирусът в България: Държавата се затваря за трети път, ваксинирането се подновява (хронология)

Като цяло децата се справят по-добре и с този вариант на коронавируса, каза още педиатърът. Основните усложнения от него могат да бъдат пневмония и мултисистемен възпалителен синдром.


Д-р Масларски препоръча децата със симптоми да се тестват за коронавирус, ако са били в контакт със заразен или имат симптоми няколко дни.


Още по темата вижте тук

Остава висок броят на заразените с коронавирус (4201) и настанените в болница (7804), показват данните на единния информационен портал. За трети пореден ден починалите са над 100 (136). Броят на ваксинираните остава нисък - 4708.


Всички данни вижте тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK