Не е известно кога ще има иРНК ваксини за записалите се в електронния регистър

Не е известно кога ще има иРНК ваксини за записалите се в електронния регистър

© Велко АнгеловХората от изборната администрация, които са изявили желание да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, вече са обхванати, но още не е известно дали от предвидените за тях количества ваксини на "Пфайзер"/"БиоНТех", както и от новите доставки иРНК ваксини ще бъдат разпределени за записалите се в електронния регистър.


Това се разбра от изказванията на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния за четвъртък брифинг за COVID ситуацията в страната. (За влизащите от понеделник в сила ограничения четете тук)


За първи път бе съобщено, че ваксинирането на участващите в изборните комисии ще продължи до изборите. Досега бе повтаряна тезата, че изборната администрация е приоритет за иРНК ваксините заради краткия период между първата и втората доза. Като краен срок за реализиране на тази концепция преди изборния ден досега бе посочвана средата на март.
Според данни на Министерството на здравеопазването, предоставени на "Дневник", към 17 март е поставена поне една доза на 23 895 души от изборната администрация, като сред тях едва 2436 души имат и втора доза. Броят обаче по всяка вероятност ще се увеличи, защото до 4 април остават две седмици.


"Голямо чуждестранно проучване доказа, че иРНК ваксината на "Пфайзер" и векторната ваксина на "АстраЗенека" с една доза постигат защитеност от 28 до 34 ден", посочи като аргумент за решението министърът на здравеопазването. Костадин Ангелов и друг път е казвал, че планът с поставянето на две дози на изборната администрация до 4 април няма да се реализира, защото списъците с желаещи сред тях постоянно се променяли.


В понеделник в страната пристигнаха 21 060 дози от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех", а в петък се очакват 33 600 дози от "Модерна". Засега не е известно дали от тези доставки ще бъдат предвидени за посочилите като предпочитание иРНК ваксина в електронния регистър за записване на часове.


"До края на деня ще разполагаме с числа изборната администрация докъде са стигнали с ваксинацията и как вървят нещата по плана, ще преценим дали отваряме електронния регистър или не. Много зависи и дали ще пуснем "АстраЗенека". Ако не я, няма да отворим регистъра", заяви Костадин Ангелов. По думите му днес трябва да станат известни резултатите дали има връзка между случаите на кръвоизливи и ваксината на "АстраЗенека".


В отговорите до "Дневник" пресцентърът на Министерството на здравеопазването също отбелязва, че продължава приоритетно ваксинирането на хората от приоритетните фази: "Обръщаме внимание, че и към настоящия момент лица, попадащи първите три фази на плана и отказали първоначална имунизация, в последствие изявяват желание".


Тъй като желаещите медици, преподаватели и хора в домове за възрастни до голяма степен се смята, че са вече обхванати, най-вероятно заделените количества за тях са по изготвени списъци на хора от трета фаза. Тя е много общо описана и публично не е точно известно кой влиза в нея. (За това четете тук и тук)


За липсата на избор на ваксина при записан час в електронния регистър четете тук и тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK