Съдът освободи срещу подписка двамата задържани с фалшиви банкноти

Според експертна справка намерените банкноти са отпечатани на незащитена хартия, чиито водни знаци, защитни нишки и власинки са отпечатани, а не са вградени в хартията.

© Прокуратура на РБ

Според експертна справка намерените банкноти са отпечатани на незащитена хартия, чиито водни знаци, защитни нишки и власинки са отпечатани, а не са вградени в хартията.Състав на Софийския градски съд освободи с най-леката мярка за неотклонение "подписка" Илия Ненов и Даниела Андонова, които бяха обвинени за държане на фалшиви евро и долари за милиони, а според обвинението печатането на фалшивите пари ставало в печатницата на територията на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в София.


Според съда на този етап няма годни доказателства, които могат да свържат намерените банкноти с престъплението държане на неистински парични знаци. В експертна справка се посочва, че те са фалшиви, но в Наказателния кодекс такъв термин няма, обясниха адвокатите на двамата задържани. Съдебният състав разпореди двамата да бъдат освободени незабавно, но решението за мярката не е окончателно и може да бъде оспорено пред Софийския апелативен съд.


Адвокатите на двамата обвиняеми твърдят, че банкнотите ставали само за реквизит за сватби, кръщенета и други празненства.
Според съда те няма да се укрият и да извършат друго престъпление и няма основание да бъде уважено искането на прокуратурата за най-тежката мярка задържане под стража.


В жилището на Андонова са намерени 1 754 900 щатски долара, в жилището на Ненов полицията е открила банкноти на стойност 59 700 щатски долара. В автомобила му са намерени отрязъци от паус и предмети, които се свързват с престъплението. В халето в университета, в което работи, са намерени печатарската машина от 1987 г. и плаки.


Разпитани са няколко свидетели, сред които и полицейски служители. Те са участвали в операция, наблюдавали претърсването и изземването в жилището и на двамата, в халето и автомобила.


Според експертните справки "банкнотите са изследвани визуално с лупа" и е установено, че са отпечатани на незащитена хартия, чиито водни знаци, защитни нишки и власинки са отпечатани, а не са вградени в хартията.


"Не са използвани висок печат и дълбок печат за серийните номера. Банкнотите не притежават необходимите защити и са фалшиви", се посочва в заключението на експертите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK