Лични лекари искат да ваксинират срещу COVID-19, но няма с какво, сочи анкета

Лични лекари искат да ваксинират срещу COVID-19, но няма с какво, сочи анкета

© Лили ТоушекЛичните лекари ваксинират оскъдно срещу COVID-19 заради проблеми в логистиката, а не защото нямат готовност за това. Като "внушително несъответствие" определят разликата между заявени и получени дози. Това са част от изводите от анкета, проведена сред общопрактикуващи медици.


Проучването е направено от националното им сдружение. Отбелязва, че в анкетата се участвали 607 лични лекари, представители на всички области в страната. Запитаните са 15% от общия брой на общопрактикуващите медици в България.


"Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини (начин, вид и количества), а не в готовността на общопрактикуващите лекари да извършват тази ваксинация", е първият извод от анкетата. С това националното сдружение косвено се противопоставя на тезата на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, че от началото на процеса по ваксиниране срещу COVID-19 личните лекари не са искали да поставят иРНК ваксини (на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна") заради изискванията за кратък срок на използване на флаконите и супер студени режими на съхранение.
Според данните от анкетата 73% от личните лекари са заявили необходимост от между 50 и 200 дози, но са получили между 10 и 40 и е трябвало да отидат по два или три пъти до дадена Регионална здравна инспекция (РЗИ), за да получат заделените флакони.


По-малко от 3% от общопрактикуващите медици пък са поставяли както ваксината на "АстраЗенека", така и някоя от иРНК ваксините. На фона на това почти 66% от анкетираните са заявили, че пациентите им предпочитат препаратите на "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна".


В този контекст националното сдружение на общопрактикуващите лекари предлага ваксини да се доставят приоритетно на тях за заявилите се пациенти, "които са преобладаващо възрастни с придружаващи заболявания и чакат втори месец".


Медиците искат и на сайтовете на здравното министерство и РЗИ да има информация, която да се актуализира всеки ден, как са разпределени количествата ваксини между личните лекари и ваксинационните пунктове (позиционирани в болници, лаборатории, РЗИ и др.).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK