Окончателно: Ограниченията, които ще са валидни от понеделник за (поне) десет дни

Окончателно: Ограниченията, които ще са валидни от понеделник за (поне) десет дни

© Георги КожухаровСлед като до преди дни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов уверяваше, че ситуацията с COVID епидемията е под контрол (въпреки натиска върху здравната система) и локалният подход, с въвеждане на ограничения по области, е достатъчен, четвъртък вечер бе издадена окончателната заповед, с която от понеделник (22 март) отново влизат в сила редица строги мерки. Засега те ще бъдат валидни десет дни, но не е изключено срокът им да бъде удължен.


По-рано в четвъртък нуждата от връщане на ограничения министърът аргументирана с ръста на настанените в болница и съотношението на положителните проби през последните две седмици. Председателят на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски цитира данни, според които за 14 дни заболеваемостта е нараснала с 94%, а смъртността със 124%


Здраве


В последната заповед на министъра на здравеопазването не се посочва изрично спирането на планови операции на национално ниво, но пък тази мярка бе вече въведена в редица области и общини.
В заповедта е посочено, че са забранени свижданията в болниците в цялата страна. Не са забранени обаче профилактичните прегледи, както и прегледите при специалисти.


Образование, култура и туризъм


Образователни занятия и обучения от всякакво естество от понеделник трябва да се провеждат само онлайн. Единственото допустимо изключение е за практики и изпити в сферата на медицината и здравеопазването. Не трябва да работят детските градини и ясли, както и детски центрове и клубове.


От 22 март няма да може да се ходи на културни събития от всякакво естество, независимо дали са открито или закрито.


Организираните туристически пътувания в страната и чужбина също са забранени. Не са разрешени посещенията в спа центрове.


Заведения и търговия


Забранено е посещаването на заведения, разрешени са само доставки и взимане на поръчки от място. Настаняването на клиенти бе допустимо за едва две седмици и бе разпоредено от премиера Бойко Борисов. Новите ограничения засягат и хотелиерския бранш, като местата за настаняване ще трябва да предлагат храна по стаите. Съответно, частните тържества не може да се провеждат в заведения, а само в домашна обстановка, с до 15 души.


Големите магазини, които не предлагат храна, също не трябва да работят. Ограничаване на работата на моловете е стандартно за управлението на COVID кризата, но при мерките от края на ноември не бяха затваряни (стига да са извън моловете) големи търговски обекти, предназначени напр. за продажба на мебели, спортни стоки, детски играчки и стоки за бита. С влизането в сила на новата заповед трябва да затворят всички магазини "с нетна търговска площ над 300 кв. м.", с изключение на хранителните.


В моловете пък могат да работят хранителни магазини (за хора и животни), аптеки, дрогерии, оптики, банки, застрахователи, мобилни оператори и места за химическо чистене.


Във всички търговски обекти между 08.30 и 10.30 часа може да пазаруват само хора над 65 години.


Спорт


От понеделник ще е разрешено да спортуват единствено картотекираните спортисти към федерации и то без публика. Тренировки и състезания са забранени за хора под 18 годишна възраст при колективните спортове.


От 22 март са забранени посещенията във фитнеси, спортни зали и басейни. "Забраната не се отнася за картотекираните спортисти към спортните федерации", е посочено изрично в заповедта на здравния министър.


Събития, пазари и хазарт


От понеделник няма да е разрешено да се провеждат събития, които предполагат събиране на много хора - като конгреси, конференции, обучения, изложения, тимбилдинги. Те бяха допустими за две седмици, защото ограничението отпадна на 1 март. Единственото изключение е за провеждането на конкурси за работа.


Не са забранени пазарите и тържищата, но движението на хората трябва да е еднопосочно, да се спазва дистанция от 1.5 метра и както посетители, така и търговци да носят маски.


Спира работата на игрални зали и казина, които също на практика са били отворени за две седмици.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK