Предизборно и "на калпак" община Варна отново раздаде хиляди на медии

Предизборно и "на калпак" община Варна отново раздаде хиляди на медии

© Юлия ЛазароваПовече от 300 хил. лева отпусна и тази година Общинският съвет във Варна за финансирането на 11 частни медии. Както и досега, това отново стана без ясни правила за избора им и без критерии за разпределението на парите. Сумата, гласувана месец преди предстоящите парламентарни избори на 4 април, е с близо 100 хил. по-висока от миналата година, но е предназначена за почти


два пъти повече "медийни партньори"


отколкото през 2020 г. Практиката за финансиране на частни медии с публични средства е редовно прилагана през последните 20 години както във Варна, така и в повечето от 256 общини в България, въпреки многобройните отрицателни становища, изразявани както от Европейската комисия след 2007 г., така и от множество национални и международни журналистически организации. Независимо от всички тях тази година мнозинството във варненския общински съвет, доминирано от ГЕРБ, отново наложи общо 11 предложения за "медийно партньорство".
Отпуснатите по този начин


308 хил. лв. ще бъдат разпределени между 11 "медийни" проекта.


Всички те обаче са свързани с дейности, присъщи за работата на която и да е медия - отразяване на събития, излъчване на предавания, изготвяне и публикуване на текстове и др. И както във всички предходни години, условие за отпускането на общинското финансиране не бе нито спазването на Етичния кодекс на българските медии, нито задължителното маркиране на платени публикации като спонсорирано съдържание, нито който и да е от


стандартите на качествената, честна и отговорна журналистика


При тези условия на първо място по ръст на отпуснатото финансиране внезапно се изкачи местният сайт NovaVarna.net, който през дружеството "Смарт Хоум Сис" на собственика си Георги Костов тази година получава 53 802 лв. Те ще трябва да обезпечат изпълнението на "медиен проект за отразяване на културни и други значими събития на Община Варна".


Онлайн изданието NovaVarna.net е известно с неприкритата си и безрезервна подкрепа за ГЕРБ. Негов собственик е Георги Костов*, който през 2013 г. стана областен координатор на ПП "Лидер" във Варна. В края на същата година сайтът "Биволъ" посочи именно Костов като инициатор на мащабна "мулти левъл" схема за купуване на гласове. Тя бе озаглавена "Стратегия за работа европейски избори 2014 г. - област Варна" и съдържаше подробни обяснение за начина, по който би трябвало да сработи "технологията", както и точен разчет за средствата необходими за привеждането й в действие. Проверката на прокуратурата по сигнала за евентуално участие на Костов в схема за купуване на гласове през 2013 г. бе прекратена без образуване на досъдебно производство.


На второ място по размер на общинската субсидия и тази година е


един от фаворитите на местната власт във Варна - "Дарик радио"


Финансирането, което местното му студио ще получи, е без промяна от миналата - 45 540 лв. Те ще са за "съвместен медиен проект "Зала Пленарна". "В сключения договор с медията следва да бъде включено задължение за отразяване на значими събития на Община Варна" е записано в решението за отпускане на финансирането.


С 36 хил. лв. (колкото и през миналата година) "Медия груп 24", собственик на сайта Varna24.bg и мрежа от идентични портали в Благоевград, Пловдив, Бургас и Русе ще извършва по договор с община Варна "отразяване на културни и други значими събития.


Новост в портфолиото


на местната администрация е дружеството "НЕТ ФМ", което получава 34 120 лв. "за рекламна стратегия за кампания "Варна - 100 години курортен град". То е собственост на "Фреш Медиа България" през трето дружество - "Медиа корп". Всички те са управлявани от Николай Янчовичин. В края на юни 2018 г. "Фреш Медиа България" придоби срещу 5.4 млн. евро най-голямата радиогрупа в България, включваща общо 7 радиостанции, след които "Радио 1", "Радио 1 Рок", "Радио Вероника" и др.


А 29 760 лв. от бюджета на Варна ще получи добричката онлайн медиа "ПРО НЮЗ", собственост на едноименното дружество, за "медиен проект за популяризиране и представяне на възможностите за туризъм на Община Варна".


Дружеството "Фокус Нунти", развиващо веригата на "Инфо радио", както и едноименната информационна агенция, получава 30 870 лв. "за реализиране на предаване "Варна на Фокус" в ефира на радио "Фокус Варна", посветено на Община Варна".


"Медиен проект за реализиране на ключови проекти за развитието на града" на "Труд медиа" получи 30 хил. лв. Сумата е същата, както и през миналата година. Изненадващо обаче от решението на Общинския съвет във Варна за тази отсъства в. "24 часа", който през 2020 г. получи същата сума с писмо за намерения, изпратено в последния момент.


Компанията "Клиър сенс" получава от бюджета на Варна 19 760 за стандартната задача "отразяване на културни, образователни, спортни и други значими събития на Община Варна" в сайта си topnewsbg.com.


Друго добричко дружество - "Роял Комюникейшън", което през минала година не успя да получи финансиране от Варна, през тази ще има 14 400 лв. "за популяризиране на събитията и туристическите услуги в Община Варна по повод "Варна - 100 години курортен град".


Едноличното "Венис груп", което през миналата година също не бе сред предпочетените, сега получава скромните 7 хил. лв., "за да популяризира ключови проекти за развитието на Варна през 2021 г." през сайта си "Brat-BG". Той се е самопозиционирал като


"Българо-руски Асистент на Туриста"


(правопис по оригинала). Срещу отпуснатата сума както и по-голямата част от партньорите на община Варна "Brat-BG" ще отразява и "значими събития в областта на туризма, културата и спорта".


Най-малък дял от парите за медии тази година Варна отдели за списанието "Офлайн магазин", което се разпространява в автобусите за междуградски и международни превози на трите най-големи компании у нас, работещи в тази сфера - "Юниот Ивкони", "Етап адрес" и "Груп плюз". С бюджет от 6 840 лв. до пътниците в автобусните им мрежи (които според собствената информация на "Офлайн магазин" са 1.2 млн. души годишно) ще научават новини за събитията по повод "Варна - 100 години морски курорт", "100 г. Драматичен театър "Стоян Бъчваров"" и "95 г. Международен фестивал "Варненско лято"".


За да дадат тласък на офертата си от "Офлайн магазин" са обърнали в нея срециално внимание на важен факт. Той гласи, че през 2015 г. са работили успешно с канцеларията на варненския кмет в резултат, на което е била публикувана статията


"2 години от живота на Иван Портних".


Това уточнение припомня и друг важен детайл от механизма за купуване на медийно влияние, прилаган масово в България. Към парите, отпускани от Общинските съвети трябва да бъдат прибавяни и суми, с които кметовете сами разполагат за сключване на комуникационни договори с рекламни и ПР агенции. През тях парите отново стигат да медии, известни с лоялността и безкритичността си към местните власти, но са на практика непроследими.


Трети "стълб" в системата за купуване на медийно влияние са парите, плащани за реклама от дружества 100% общинска собственост. Те обикновено нямат никаква нужда от нея, тъй като са монополисти в изпълнението на комунални дейности.


Звучи като парадокс, но най-сериозното перо от средствата, с които


в България се контролира редакционната политика на медиите


са бюджетите за публичност по изпълнението на общински проекти в европейско финансиране. Примерът във Варна е еднозначен: Проектите, по които общината е обявила, че работи само от началото на март до момента са на стойност 3 млн. лв. Бюджетът за публичност в подобни случаи е около 1% от сумата на финансирането. Това означава, че само от тези проекти към медии, но през рекламни и комуникационни агенции, ще стигнат още поне толкова пари, колкото Общинският съвет в града отпусна от бюджета си за 2021 г.


Всичко това се случва независимо от препоръките, дадени в доклад на Европейския парлмент през 2018 г. В тях изрично е подчертано, че "всяко публично финансиране на медийни организации следва да бъде предоставяно въз основа на недискриминационни, обективни и прозрачни критерии, за които всички медии да са предварително уведомени".


Освен това "държавите членки (трябва) да се задължат да докладват редовно за публичното финансиране, предоставяно на медийните дружества, както и да се извършва редовен мониторинг на всяко публично финансиране, предоставено на собственици на медии"


В същия доклад е отбелязано също, че


"развиването на чувство за критична оценка


и анализ по отношение на използването и създаването на медийно съдържание е от съществено значение, за да могат хората да вникват в актуалните проблеми и да оказват принос за обществения живот, както и за да бъдат те запознати с потенциала за промени и със заплахите, присъщи за все по-сложната и взаимосвързана медийна среда".


Нищо от всичко това явно не е било взето под внимание при раздаването на тазгодишните финансови "порции" за медии във Варна. Доказват го резултатите от гласуването в Общинския съвет: "За" - 26, "Против" - 5; "Въздържали се" - 11 при - 9 отсъстващи съветника.


Колко харчат местните власти в България за влияние в медиите - тук.


*След публикацията на таи статия, Георги Костов изпрати следния текст като "Право на отговор":


Относно твърденията на посочени към публикацията, считам че те са изложени в непълнота и са подвеждащи и манипулативни.


Първото твърдение "Онлайн изданието NovaVarna.net е известно с неприкритата си и безрезервна подкрепа за ГЕРБ". Изданието Нова Варна има публични медийни стандарти. По негови сигнали са образувани множество проверки в държавните институции. Не се споменава как се изразява неприкритата и безрезервна подкрепа.


Второ твърдение. Сайтът "Биволъ" посочи именно Костов като инициатор на мащабна "мулти левъл" схема за купуване на гласове.


Информацията е представена в непълнота. В публикацията на сайта Бивол се твърди, че гласовете са купувани за 2 лв. на глас, което обезсмисля цялата изложена информация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Имаше един моабет през виденовите години, "курс купува, курс продава, курс патки пасе".
  В чекмеджето има хиляди хиляди хиляди, тъй че само хиляди няма да го изпразнят.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Това обяснява, защо Варненската дупка и Варненската тръба се виждат от сателит, но не и от центъра на Варна. Докъде се разви спешното предоставяне на 44 милиона лева за "решаване на дългогодишен, нетърпящ отлагане проблем на варненци"?

  Ако във Варна пак гласуват за същите, значи пропадането е стигнало положението на кърджалийските села, където каквото и да гърми и трещи, накрая резултатът е 90% ДПС

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 3. 3 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4508 Весело

  Как беше?
  "Който плаща той поръчва музиката"😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 311 Неутрално

  "медийни партньори"?
  Така ли им казват вече? Та на кое място бяхме по свобода на словото че все забравям?

 5. 5 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Откъде накъде частни медии ще се финансират от данъкоплатците ??! И къде е ЕС, се пита в задачката ??! Това, като го прави Орбан, ни надуват главите от вой, но като го върши послушкото Борисов, си траем ....

 6. 6 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 670 Любопитно

  Държавата и общините не трябва да финансират медии, дори националните. Ако една медия не може да се финансира сама, да се закрива.

 7. 7 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4508 Весело

  Откъде накъде частни медии ще се финансират от данъкоплатците ??! И къде е ЕС, се пита в задачката ??! Това, като го прави Орбан, ни надуват главите от вой, но като го върши послушкото Борисов, си траем ....
  —цитат от коментар 5 на Alex Ivanov


  Е немой така сега... При единият говорим за "разрушаване" а при другият за "стабилност"
  Все пак ЕС са радетели за "стабилност"....😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 10 Неутрално

  ЗА ДА СЕ КРИЕ ОТ ОБЩЕСТВЕНОСТТА ИДИОТИЗМА И НЕКАДЪРНОСТТА НА КМЕТА Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПЛАЩА.
  С ОБЩЕСТВЕНИ СРЕДСТВА.OF COURSE.!!

 9. 9 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 280 Разстроено

  Помните ли крилатата фраза "Нахранете журналистите"?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 10. 10 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Как беше?"Който плаща той поръчва музиката"😂
  —цитат от коментар 3 на padrino


  ===
  Точно. За независимото дневничето как е, кой поръчва музуката.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 11. 11 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Портних ще бере ядове след изборите и той се е самозабравил като самоковската принцеса.

 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  По притеснително е когато български медии получават средства от американски, руски, китайски и други правителства и фирми.

 13. 13 Профил на riy15648635
  riy15648635
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Помните ли крилатата фраза "Нахранете журналистите"?
  —цитат от коментар 9 на PisnaMi


  Ми тя тая дето ги хранеше отдавна се приюти в ГЕРБ.

 14. 14 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 10 Неутрално

  По притеснително е когато български медии получават средства от американски, руски, китайски и други правителства и фирми.
  —цитат от коментар 12 на svoboden


  Дреме ми за РУСКИ,американски ,китайски и други правителства.
  Мен съвсем директно и очевидно ме ограбват местни ЧИСТО БЪЛГАРСКИ бандюги на власт.

 15. 15 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Заделили са от парите за тръбата със л.... и дали за любезно отношение.

  SHADOWS of SOFIA
 16. 16 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 10 Неутрално

  А ЗА РЕМОНТ НА ПРОБИТИЯ ЛАЙНОПРОВОД...ПАРИ НЕМА!!!!
  ВЕЛИК СИ,ПОРТНИХ.ТИПИЧЕН РУШНЯК!!!

 17. 17 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Да не се заблуждаваме повече , става нездравословно за всички, Варна е очеваден пример за " нефелно " управление.......( другите думи са предизборно нездравословни...).

 18. 18 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Г-н Спасов, за Ваше съжаление, в община Варна са чували поговорката "Храни куче, да те лае". Може би ако не бяхте толкова тендециозно вторачен само във всичко негативно, което се случва в града, щяхте и Вие да се вредите. Но погледнете сам творчеството си - Вие сте от хората, които разбират журналистиката като "нека преувеличим и изтъкнем само най-лошото", дори и да е за сметка на обективността. И да, това също е сред причините Нова/Дарик и т.н. да са по-харесвани от Вашата медия. Основната причина е IQ на зрителите/слушателите, действително при Вас нивото е доста по-високо, но има значение и тонът и негативността - четейки конкретно Вашите статии, човек ще си каже, че Варна е залят от лайна град, с център, осеян от дупки и пътища, които постоянно пропадат. А това не само не е така, но е и направо нагло, сравнявайки Варна с други градове. Попътувайте малко - идете в Търново или Бургас или Пловдив - обективно единствено София, може би, в конретни райони, има по-добра градска среда от Варна. Даже каква инфраструктура, вчера за малко да се изкълча от дупка буквално на жълтите павета. Да, Варна може и по-добре, реално може да е като Ница; но е сред най-хубавите, ако не и най-хубавия град в страната.

  Sic transit gloria mundi...
 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2442 Весело

  "предназначена за два пъти повече "медийни партньори"

  В порното на участниците също им викат "партньори", "артисти". Че и звезди си имат.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 20. 20 Профил на esk431063202
  esk431063202
  Рейтинг: 285 Неутрално

  това трябва да бъде забранено със закон

 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#14] от "rkf46690675":

  Защото реално нещо са ви откраднали или защото така твърди медия финансирана от държава или фирма на която някой в България не е угодил?

 22. 22 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Г-н Спасов, за Ваше съжаление, в община Варна са чували поговорката "Храни куче, да те лае". Може би ако не бяхте толкова тендециозно вторачен само във всичко негативно, което се случва в града, щяхте и Вие да се вредите. Но погледнете сам творчеството си - Вие сте от хората, които разбират журналистиката като "нека преувеличим и изтъкнем само най-лошото", дори и да е за сметка на обективността. И да, това също е сред причините Нова/Дарик и т.н. да са по-харесвани от Вашата медия. Основната причина е IQ на зрителите/слушателите, действително при Вас нивото е доста по-високо, но има значение и тонът и негативността - четейки конкретно Вашите статии, човек ще си каже, че Варна е залят от лайна град, с център, осеян от дупки и пътища, които постоянно пропадат. А това не само не е така, но е и направо нагло, сравнявайки Варна с други градове. Попътувайте малко - идете в Търново или Бургас или Пловдив - обективно единствено София, може би, в конретни райони, има по-добра градска среда от Варна. Даже каква инфраструктура, вчера за малко да се изкълча от дупка буквално на жълтите павета. Да, Варна може и по-добре, реално може да е като Ница; но е сред най-хубавите, ако не и най-хубавия град в страната.
  —цитат от коментар 18 на Максим


  ПОРТНИХ,ТИ ЛИ СИ,ВЕ ???
  ТВОЙТА ВЕРА...

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Разстроено

  Във Варна много отдавна много здраво смърди!!!

 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5923 Любопитно

  До коментар [#9] от "PisnaMi":

  Именно. И какво представлява сега въпросната политическа формация?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5923 Любопитно

  До коментар [#23] от "selqnin":

  На парфюм ТИМ. Или "духи ТИМ", на езика на метрополията...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2442 Весело

  До коментар [#18] от "Максим":
  Що не написа просто
  ДОБРЕ Е!
  Ами се хабиш да пишеш всичко това?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 27. 27 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Кафявняците изпълзели от гомняната тръба в езерото и от коношкарника на Марешки - кравата марица гърдева-- безработният герберски трол, по съвместителство и общински съветник на портних, който по 24 ч. виси в мрежата, за да плюе Демократична България. Менажираща многобройни малоумни страници с по 5 лайка на пост, този трол работи денощно за надник. Активиран като стара скърцаща пружина по избори, това нещо се е мултиплицирало в множество фалшиви профили, за да громи неуспешно опозицията. Нелепа леля, която вероятно ще отнесе скоро някое дело за клевета и обиди..

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 28. 28 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 813 Гневно

  Брутално нагли ГЕРБ, и все пак има толкова много одобрение и толкова много негласуващи!
  Не се сърдете на Бойко Българоубиеца, вие сте си виновни!

 29. 29 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2442 Весело

  До коментар [#25] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Примесен с аромат на кочина от Герговата дупка.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До 5:"Alex Ivanov"]Откъде накъде частни медии ще се финансират от данъкоплатците ??! И къде е ЕС, се пита в задачката ??!......"

  ЕС ли? Ами къде е интелигентният и мъдър български народ? Дето все пита "кой ми с.а в гащите?"

 31. 31 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В тази сметка не влизат нито парите от никому ненужната реклама на общински дружества, нито тези за публичност по проекти с европейско финансиране.
  ____________________________________________________

  Проекти с европейско финансиране зависят изцяло от служителите в общината, ако те са мързеливи няма да спечелят нито един проект. Затова ако има спечелени такива е необходимо гражданите да бъдат информирани.

  Тук Дневник пак се опитват да манипулират!

 32. 32 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Откъде накъде частни медии ще се финансират от данъкоплатците ??! И къде е ЕС, се пита в задачката ??! Това, като го прави Орбан, ни надуват главите от вой, но като го върши послушкото Борисов, си траем ....
  —цитат от коментар 5 на Alex Ivanov


  Частните медии не се финансират от данъкоплатците!

  Частните медии получават заплащане за да отразяват културни и юбилейни събития в общината, както да отразяват проекти с европейско финансиране, т.е. те получават пари за определена работа!

 33. 33 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1636 Разстроено

  Община варна да си оправи по добре окаяната пътна инфраструктура. По миналото лято обикалях служебно цяла Варна и ме бе срам че съм в европейски град- изпочупени тротоари , хаотично паркиране , мръсотия...

 34. 34 Профил на dnevnikeradost
  dnevnikeradost
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Всички тези медии са в дългогодишна омерта с ОПГ Власт & Мафия.
  За най-голямата кражба и дългогодишна подигравка с варненци - нито дума:

  https://www.skyscrapercity.com/cdn-cgi/image/format=auto,onerror=redirect,width=1920,height=1920,fit=scale-down/https://www.skyscrapercity.com/attachments/4bef2869-86c1-4f89-8393-b5c31cbd7dfb-png.1215081/

 35. 35 Профил на acz06703266
  acz06703266
  Рейтинг: 8 Неутрално
 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#18] от "Максим": "...Да, Варна може и по-добре, реално може да е като Ница; но е сред най-хубавите, ако не и най-хубавия град в страната..."

  Факт е, че много кметове от началото на ХХв са имали като модел Ница - със слънчевите 3-4-етажни кооперации по бул. Княз Борис, лозята по височините около града, хубавото бяло вино от избата на Евксиноград.
  Когато критикуваме някой градоначалник, не бива да пренебрегваме страхотната, почти дива централизация в страната, и реално местните кметове, дори и на големите общини са силно зависими от центъра. Във Варна няма да чуете добри отзиви нито за К. Йорданов (кореняк варненец), или за Портних (софиянец, с руска кръв). И Б. Гуцанов, дългогодишен председател на ОС, за съжаление също варненец, но с червена закваска. Почти съм убеден, че К. Йорданов и Портних бледнеят пред мафиота Гуцанов.

 37. 37 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Община варна да си оправи по добре окаяната пътна инфраструктура. По миналото лято обикалях служебно цяла Варна и ме бе срам че съм в европейски град- изпочупени тротоари , хаотично паркиране , мръсотия...
  —цитат от коментар 33 на fkm26555709


  Децата, родени по-миналата година отдавна проходиха и аха да проговорят. Толкова по актуалността на написаното. А след като толкова те е срам, повече недей идва. Тук си имаме достатъчно хейтъри с кални потури.

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#36] от "historama":

  Портних има много грехове, но от него ще останат едни хубави склуптори в града, по пешеходната зона, на кмета М. Колони на ул. Колони, разни делфинчета, дракони до басейна, и онези 2 статуи на вълнолома със стихове на В. Петров.
  https://www.google.com/search?source=univ&tbm=isch&q=статуи+на+вълнолома+във+Варна&sa=X&ved=2ahUKEwj7m5P-67vvAhUMrxoKHSfdAAoQjJkEegQIAxAB&biw=1366&bih=625

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#36] от "historama":

  Портних има много грехове, но от него ще останат едни хубави склуптори в града, по пешеходната зона, на кмета М. Колони на ул. Колони, разни делфинчета, дракони до басейна, и онези 2 статуи на вълнолома със стихове на В. Петров.
  https://www.google.com/search?source=univ&tbm=isch&q=статуи+на+вълнолома+във+Варна&sa=X&ved=2ahUKEwj7m5P-67vvAhUMrxoKHSfdAAoQjJkEegQIAxAB&biw=1366&bih=625

 40. 40 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Спасов си е списвач от старата комунистическа школа. Само му посочи обект, фактите сам ще си ги измисли.
  Едва ли е забравил, затова що не припомни на читателите как ръководеше медийната политика на Добрин Митев например.

 41. 41 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#10] от "clarkv622":

  Е как да е? Нали излезе наяве, че Прокопиев дава нареждания на главните си редактори. Емайлгейт или нещо такова. Даже не го отрече.

 42. 42 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Весело

  Пък нас ни пропуснаха.....

  Еретик
 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Колкото и да е странно, но Варна е вторият в страната по средни доходи, въпреки че е на източния край на България. При една малко по-голяма децентрализация, която я има в цяла Западна Европа, и по-малко корумпирана съдебна власт (пред варненските съдии столичните могат да се срамуват), Варна и региона мога да станат нещо като испанската Каталуния - най-богатия регион в страната.

 44. 44 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Е как да е? Нали излезе наяве, че Прокопиев дава нареждания на главните си редактори. Емайлгейт или нещо такова. Даже не го отрече.
  До коментар [#41] от "Stoyan Kostov":

  Този Прокопиев е пълен аматьор бе . Кога ше ги стигне перачите на мръсни руски кинти - Недодялков и Блъскоф с десетината милиона в офшорки , крадени от КТБ

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 45. 45 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Г-н Спасов, за Ваше съжаление, в община Варна са чували поговорката "Храни куче, да те лае". Може би ако не бяхте толкова тендециозно вторачен само във всичко негативно, което се случва в града, щяхте и Вие да се вредите.
  —цитат от коментар 18 на Максим


  Кметовете на ГЕРБ, пък и вожда им, обичат да се хвалят със строителство, асфалт, градинки, църкви.
  Освен, че скоро след това обикновено нещо се обърква и трябва ремонт на ремонта, със строителство не може да решиш наболяли местни проблеми като липсата на лекари, лошата база в болниците, имиграцията, липсата на работна ръка, незадоволителното образование, фактът че трябва да висиш по опашки местната администрация да ти издаде един документ и много други. Но пък така се краде по-лесно и безнаказано.

 46. 46 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 313 Неутрално

  "медийни партньори"? Така ли им казват вече? Та на кое място бяхме по свобода на словото че все забравям?
  —цитат от коментар 4 на Георги Христов


  При герб е така - работа, работа, работа, та и свободата на медиите е на първо, първо, първо място... ама 111

 47. 47 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#33] от "fkm26555709":

  Община Варна от 30 години не може да си ремонтира стълбите пред ценралния вход!!Варна е КО-ЧИ-НА!!

 48. 48 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#38] от "historama":

  Ама айде няма нужда...Те тия скулптури да не са правени от вибраний!Стотици милиони бюджет и Варна е заприличала на кална локва !!

 49. 49 Профил на Нео нежен металист
  Нео нежен металист
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Максим":


  Варна много отдавна прилича и мирише на тохалетна тип "клекало". Ница?! Вие оглеждате ли се изобщо извън автомобила? Бургас задминава с 300 Варна. Крадльовци и наглеци сте в тоя град.

  До безкрая и отвъд
 50. 50 Профил на Нео нежен металист
  Нео нежен металист
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Максим":


  Варна много отдавна прилича и мирише на тохалетна тип "клекало". Ница?! Вие оглеждате ли се изобщо извън автомобила? Бургас задминава с 300 Варна. Крадльовци и наглеци сте в тоя град.

  До безкрая и отвъд
 51. 51 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 368 Неутрално

  “Заедно да си върнем свободата , държавата и дружбата с братска Рассия ! “ - пропищя другарката Шаренкова (набълбукана с корона субсудии по схемата 60/40 ) от страниците на парцала “Земя” (на руския доносник Митю Гестапото)
  Тя желае “Зедност с КГБ и ДС “ за промяна на Родината...

  Кога Каскета ще просне тия руски агенти на паважа с пранги ???

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 52. 52 Профил на Нео нежен металист
  Нео нежен металист
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "Dariya Koleva":

  Преди години RFI излъчваше програма на български език в София на честотата на сегашното радио Фокус. Един ден всички водещи се простиха, защото френските данъкоплатци не желаели да плащат за програма, която се излъчва в България повече.

  До безкрая и отвъд
 53. 53 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Г-н Спасов, за Ваше съжаление, в община Варна са чували поговорката "Храни куче, да те лае". Може би ако не бяхте толкова тендециозно вторачен само във всичко негативно, което се случва в града, щяхте и Вие да се вредите. Но погледнете сам творчеството си - Вие сте от хората, които разбират журналистиката като "нека преувеличим и изтъкнем само най-лошото", дори и да е за сметка на обективността. И да, това също е сред причините Нова/Дарик и т.н. да са по-харесвани от Вашата медия. Основната причина е IQ на зрителите/слушателите, действително при Вас нивото е доста по-високо, но има значение и тонът и негативността - четейки конкретно Вашите статии, човек ще си каже, че Варна е залят от лайна град, с център, осеян от дупки и пътища, които постоянно пропадат. А това не само не е така, но е и направо нагло, сравнявайки Варна с други градове. Попътувайте малко - идете в Търново или Бургас или Пловдив - обективно единствено София, може би, в конретни райони, има по-добра градска среда от Варна. Даже каква инфраструктура, вчера за малко да се изкълча от дупка буквално на жълтите павета. Да, Варна може и по-добре, реално може да е като Ница; но е сред най-хубавите, ако не и най-хубавия град в страната.
  —цитат от коментар 18 на Максим


  Анализ на анализа?

 54. 54 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 446 Неутрално

  ... добре... мога да добавя фото конкурсите, които Бюрото по труда във Варна прави, вместо да се занимава с трудово посредничество. После кмета плаща по 1000 лв на снимка на "фотографите в сянка", и окачва снимките в Общината за малко. После схемата се завърта отново.

 55. 55 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Хи-хи!
  И за тия 11 медии, от тръбата ще бълва благодат, а не л@*на?
  Same shits ще си е, но Портних за тях поне временно няма да е Изпортних!

 56. 56 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 554 Любопитно

  На Морски Дневник не дадоха ли някой лев?

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 57. 57 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 511 Неутрално

  нахранете комунистите

  BG e мини империя на злото.
 58. 58 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dark":

  няма разлика между ГЕРБ и БСП све комунисти

  BG e мини империя на злото.
 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Да махнем мафиотите и мафията ще си отиде.

 60. 60 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  От статията се забелязва спад при тимаджийските медии за сметка на новите „бандити“, зърнарите от Добрич.

 61. 61 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 283 Неутрално

  На Морски Дневник не дадоха ли някой лев?
  —цитат от коментар 56 на Günther


  Е, той зат'ва плюе...

 62. 62 Профил на kcm57623456
  kcm57623456
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Повечето от компаниите, с които ОбС - Варна е сключил договори в качеството им на медии, са всичко друго, но не и медии в широко разпространения смисъл на това понятие.
  Да не се наложи сключване на нови договори - за популяризиране на творчеството на т.нар. медии!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK