Шестима са задържани за шпионаж в полза на Русия и изнасяне на информация

Главният прокурор Иван Гешев и говорителят Сийка Милева разпространиха записи на разговори, видеокадри и информация за групата, която се занимавала с шпионаж, а прокурор Елин Алексов обясни детайли за разследването.

© Прокуратура на РБ

Главният прокурор Иван Гешев и говорителят Сийка Милева разпространиха записи на разговори, видеокадри и информация за групата, която се занимавала с шпионаж, а прокурор Елин Алексов обясни детайли за разследването.Шестима души са задържани и обвинени за шпионаж в полза на Русия, за престъпления против републиката по глава Първа от Наказателния кодекс, за изнасяне на класифицирана информация на България, НАТО и Европейския съюз. Това съобщиха на брифинг главният прокурор Иван Гешев, говорителят Сийка Милева и говорителят на Военноокръжна прокуратура в София - Елин Алексов.


На пресконференцията бяха показани записи, събирани със специални разузнавателни средства, които обаче според прокуратурата не са класифицирани. Показани бяха видеокадри от служебни помещения, снимки на информация, събирана от обвиняемите като бяха пуснати и записи на телефонни разговори и разговори между участниците с лошо качество.


Кои са участниците в групата


Обвинението на прокуратурата е, че с действията си участниците в престъпната група са застрашили националната сигурност. Получена е информация, че те събират и нерегламентирано предоставят класифицирана информация, държавна тайна, на чужда държава.
Ръководител на групата е бивш ръководен кадър от военно разузнаване, когото от прокуратурата наричат условно Резидент. Той е завършил образование в България и чужбина, учил и в ГРУ в Москва. Бил е преподавател по дисциплини, свързани с военно разузнаване. Основната му задача била да изгради нелегална агентурна мрежа като за целта вербувал лица, които имали достъп до класифицирана информация за България, НАТО и ЕС.


Съпругата на Резидента също е посочена от прокуратурата за участник в престъпната група. Тя има българско и руско гражданство, ползвала се с доверието на руските дипломати. Тя е играла ролята на връзка със служител на посолството на Руската федерация като е предавала информация там, твърдят от прокуратурата.


От държавното обвинение показаха и кадри, на които се вижда жена със скрито лице, която влиза и излиза от сградата на посолството. Публично разпространен бе и запис на разговор със съпруга й преди и след влизането в посолството, но всички аудио записи са с твърде лошо качество. Те са събирани със специални разузнавателни средства, а показаните кадри от влизането и излизането на съпругата в посолството е от 11 януари 2021 г.


Останалите участници в групата са много добре подготвени, ролята им била да събират и предоставят класифицирана информация. Част от вербуваните лица били обучавани от Резидента в оперативно майсторство, посочи Сийка Милева.


Първият участник е ръководен кадър от Министерството на отбраната, а задълженията му там били свързани с планиране на бюджета на ведомството.


Вторият е действащ служител от служба Военно разузнаване. Той се занимавал служебно с изготвянето на информация за хибридни заплахи и рискове, включително и за такива рискове от Русия.


Третият също е действащ служител във Военно разузнаване, който няколко пъти е бил изпращан на мисии зад граница в българските военни контингенти.


Четвъртият участник в групата е бивш служител на Военно разузнаване, бил е командирован зад граница като секретар, бил е военно аташе и аташе по отбраната, а в момента е директор на Дирекция "Класифицирана информация" към Народното събрание.


Според прокуратурата, групата е събирала информацията, свързана с високотехнологични тайни от военен и технологичен характер, а действията били извършвани много професионално.


По време на пресконференцията прокуратурата показа схема на структурата на престъпната група.

© Прокуратура на РБ

По време на пресконференцията прокуратурата показа схема на структурата на престъпната група.


На 18 март, след като е била получена информация, са извършени редица действия по разследването, координирано, на много места в София. Събраните доказателства са категорични, че дейността на групата е увредила сериозно държавния интерес, подчерта прокурор Елин Алексов.


По време на разследването един от участниците е направил опит да избяга, което още веднъж потвърждава, че се страхува от това, което ще получи - едно тежко наказание, коментира Алексов. Избягалият участник е бил локализиран и заловен за кратко време близо до сградата на руското посолство. Към момента обвиняемите са 6, всички те са с мярка за неотклонение "задържане под стража" с изключение на един от участниците. Прокуратурата ще поиска постоянна мярка задържане под стража.


Как е действала групата


Според прокуратурата Резидентът е провеждал регулярно срещи с участниците в ресторанти, на спортни тренировки, на обществени места или в личния си автомобил. Срещите се правели всеки месец с предварително уговорени дата, час и място като се уговаряли и резервни дати и места.


Прокуратурата пусна аудиозаписи с лошо качество на телефонни разговори между Резидента и съпругата му. Един от тях е проведен преди, а другият след влизането й в сградата на посолството на Русия. Разменените реплики между двамата са описани от прокуратурата.

© Прокуратура на РБ

Прокуратурата пусна аудиозаписи с лошо качество на телефонни разговори между Резидента и съпругата му. Един от тях е проведен преди, а другият след влизането й в сградата на посолството на Русия. Разменените реплики между двамата са описани от прокуратурата.


Той ги инструктирал ги как да опаковат като подарък за близък човек телефони и сим карти, чрез които общували. Давал им указания каква служебна информация да събират. От прокуратурата разпространиха и записи на разговори с лошо качество, за които се твърди, че са направени по време на срещи в ресторант между Резидента и участници.


По негови указания, те успяват да заснемат голям брой документи. Те снимали мониторите на служебните си компютри с мобилни телефони на видео или са правили снимки. По този начин успявали да съберат служебна информация, обясниха от държавното обвинение.


От прокуратурата посочиха, че само за един ден един от служителите е успял да заснеме 4 часа и половина видео с класифицирана информация. По време на пресконференцията бяха показани и видеокадри от служебни помещения от датите 1 декември 2020 г., на 2 декември 2020 г., 3 декември 2020 г., 8 януари 2021 г. на различни участници в групата, които снимат мониторите си с телефон.


Сийка Милева обясни, че възнагражденията за работата им били предавани в пликове след уговорка дали да бъдат във валута или в левове. На един от записите, показани от прокуратурата, се вижда как служител брои долари в плик в служебно помещение.


На аудиозапис в ресторант Резидентът обяснява на един от участниците какъв е мотивът с думите: "Гледай сега, мотивът, мотивът знаеш ли го? Аз не съм малко просъветски, аз съм просталински." Думите не се чуват достатъчно добре на записа, а транскрипцията е на прокуратурата.


Гешев: Забравили сме какво е Родина, случаят е без аналог след 1944 г.


Прокурор Елин Алексов обясни, че престъпната група е действала дълго време, а обвиненията са по глава Първа от НК - престъпления против републиката, които по смисъла на закона са тежки умишлени престъпления. Те са обвинени за организиране, ръководене и участие в група, създадена с цел извършване на престъпления против републиката. по Чл. 109 от НК и чл. 104 от НК - шпионаж в полза на друга държава.


За тези престъпления Наказателният кодекс предвижда наказание от 10 до 20 г. затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.


Информацията, от която се е интересувал Резидентът и за която е инструктирал участниците.

© Прокуратура на РБ

Информацията, от която се е интересувал Резидентът и за която е инструктирал участниците.


"За съжаление, тези хора са се клели да служат на България", коментира прокурор Елин Алексов.


"Случаят е без аналог след 1944 г. Българките граждани могат да се гордеят с ДАНС и служба Военно разузнаване, които в последните години най-после възстановиха своя професионален капацитет, силно пострадал в годините на т.нар. преход", започна пресконференцията Иван Гешев.


Той отправи специални благодарствени думи за служителите на МВР и военната прокуратура като подчерта, че съществен принос имали и министърът на отбраната Красимир Каракачанов и Велко Атанасов - ръководител на българското военно разузнаване.


"Този случай дано не послужи отново за разединение, а за обединение на българските граждани. Ние от десетилетия се разделяме по всякакви признаци и забравяме, че на първо място сме българи. Този път да се обединим за това, че обичаме родината - дума, която сме започнали да забравяме, да се обединим за това, че сме българофили, а не българофоби, а не предаваме и продаваме националния си интерес за жълти стотинки, както и не мразим никоя чужда държава, но трябва да защитим България", коментира Гешев.


Сийка Милева продължи в същия дух с обяснението, че за първи път в новата ни история е разкрита група за шпионаж. Тя обясни, че част от събраните доказателства по случая се разгласяват с разрешението на наблюдаващия прокурор. Обясни и че разпространяват доказателства, които са събирани със специални разузнавателни средства, но които по закон не били класифицирани.


"Спазваме презумпцията за невиновност, но сме използвани и условни наименования - Резидента. Престъпната дейност застрашава националната сигурност заради това на допълнителни въпроси няма да се отговаря", обяви още Милева.


По-късно от пресцентъра на Народното събрание съобщиха, че към настоящия момент в Народното събрание не е постъпвала официална информация от компетентните органи за участие на служител на институцията в група за шпионаж.

Коментари (453)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  То ако тръгнат да задържат наши военни за действия в угода на Русия, ще останем без офицери. Едва ли имаме и един такъв, който да е истински проевропеец, пронатовец и с процивилизационен манталитет. Всички, които съм срещал, са си потомци на шумкари, с крайни русофилски възгледи. Няма никаква база за сравнение с истинските офицери, които сме имали до 1944 г.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 999 Весело

  Хаха и сега от нас се очаква да вярваме на тази оперета ли? :)

 3. 3 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Винаги чакаме с нетърпение брифингите на прокуратурата. И се надяваме на някой от тях, Гешев да си подаде оставката.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  Хорава на агент иван от групата на буда.(будьоновци)!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Предизборен удар върху Каракачанов. Ще ми отменя търга за бронетранспортьорите той....

  Сам съм, други няма...
 6. 6 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ти да видиш :) Следвайки логиката на представлението тези ще се окажат накрая сценични работници :)

 7. 7 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 313 Весело

  Еми то, 90% от боравещите с класифицирана информация трябва да бъдат заключени :)))

 8. 8 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 589 Неутрално
 9. 9 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Баце е готов всички ни да арестува, само и.само янките да го оставят да краде още 4 години.

 10. 10 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Вероятно получена информация от партньорска служба. За да се задействат нашите ватници, то вероятно е имало и натиск отвън, за да си свършат работата.

 11. 11 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Ще стигнат и до президента скоро.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  Откога службата в полза на Русия било престъпление в държавата на мутрокомунистите ? Парламент - 99 % проруски, президент, премиер - на 100 !!! Има ли смисъл да продължаваме по - нататък ?
  ......

 13. 13 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Русия? Гаранция че ше е за ватенките.

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  До коментар [#7] от "димитър димитров":

  " Еми то, 90% от боравещите с класифицирана информация трябва да бъдат заключени :)))"

  Големият шеф на Буда се подсмихва доволно - зароби татковината ни да минат патоците му през нея скъпо и прескъпо, сега Балшьой театър нещо ни гостува предизборно......

 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Любопитно

  Орхан Исмаилов докато беше зам. в МО дали е изнасял военна информация за Турция или това не е шпионаж а работа за партньорска служба!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#9] от "moreee":

  ако под "Всички ни" имаш предвид путинофилите, да, трябва :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 17. 17 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Откога службата в полза на Русия било престъпление в държавата на мутрокомунистите ? Парламент - 99 % проруски, президент, премиер - на 100 !!! Има ли смисъл да продължаваме по - нататък ?......
  —цитат от коментар 12 на samoedin


  Да. Пълен позор! 90% от политическият ни елит е за доживотен затвор за злоупотреби с власт и служба в полза на Русия!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  До коментар [#10] от "zero_day":

  По скоро е от учебника на кгб дето ББ го е чел

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Весело

  До коментар [#12] от "samoedin":

  По избори винаги е било

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#12] от "samoedin":

  изнасяли са сигурно информация за съюзниците от НАТО и са ги натиснали отвън...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 21. 21 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Любопитно

  Вероятно получена информация от партньорска служба. За да се задействат нашите ватници, то вероятно е имало и натиск отвън, за да си свършат работата.
  —цитат от коментар 10 на zero_day


  Прав си! ДАНС е на непряко подчинение на МИТ чрез петоколонниците от ДПС!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  Хаха и сега от нас се очаква да вярваме на тази оперета ли? :)
  —цитат от коментар 2 на Шоршо


  От вас се очаква да покажете поне малко по-ясно, че сте българи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#15] от "Julian Mall":

  Реформаторите го инсталираха за зам. министър и Раданчо лично го защитаваше с думите, че заради името му го дискриминирали, преди това въпросния не беше работил нищо, освен някаква булшит доктурантура ала Пеевски/Борисов. След министерстването си купи къща в София за 600К.

 24. 24 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  БНТ са абсолютни пияндури . Прякото предаване на пресконференцията е уникално некадърно :))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  А задържаните дали са натовски офицери приятели или близки на Радев?

 27. 27 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Ама то забранено ли е да се вземат пари от братушките?

 28. 28 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 560 Весело

  Ох, в много удобно време са ги задържали. Точно преди изборите :)

  Who the fuck are you to lecture me?
 29. 29 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Да се изпратят директно при Путин за да си получат ордените!

 30. 30 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Така става като се пропуснат отчисленията за нощни шкафчета!

 31. 31 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 560 Весело

  Русия? Гаранция че ше е за ватенките.
  —цитат от коментар 13 на Dark


  Няма начин да е друго. След уличния език на Байдън от оня ден, сега ще почнат да гърмят и предварително заложените хибридки по места.

  Who the fuck are you to lecture me?
 32. 32 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1020 Весело

  Навсякъде врагове, шпиони, провокатори и вредители...Само Сталин и Берия липсват..

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 33 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Поредните предизборни кьорфишеци , като фалшивите долари за сватби и кръщенета .
  Някой го дебне жегата зад ъгъла заради Путинския поток и отхвърлените 9 прокурорчета вчера , защото
  Лаура Кьовеши и Джеси Ким на каскети не верват, особено след заканите на Байдън и Блинкен към всички руски мекерета, въртящи бизнес със Путин

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 34. 34 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  Да не се окажат свързани с някой президентско съветниче?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Любопитно

  До коментар [#22] от "Храбър":

  За да си българин трябва да се вързваш на предизборни показни циркове?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1058 Весело

  Тая акция да не е като с "фалшивите банкноти"? А изнасянето на "класифицирана информация" да се окаже лайкване във фейсбук?

 37. 37 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Некакви дребни риби, а аз мислих я боко, я теменужка....

  Обичам да грухтя и плюскам.
 38. 38 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 148 Неутрално

  Прожектират филм който се надяват да се гледа на запада, и така Дас печелят точки

  Иначе е ясно че сто процента от офицерите снасят инфо на русия

  Най вероятно много от тях са заработвали нещо на щат в държавна сигурност

 39. 39 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Радев?

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 40. 40 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Малко руски шпиони преди изборите :)) Това е към САЩ, но не знам дали няма да има реакция в Москва !! Онези шпиони от есента "шпионираха стара съветска техника". Какво ли шпионират сега ? Единственото ценно са "онези" снимки на шефа на контраразузнаването !?

 41. 41 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#34] от "hamiltonf":

  Нали знаете, че накрая повдигнатото обвинение беше, че изнасял информация от БТА. Която не е тайна, просто е платена, а президенството има служебен достъп и това в главата на Гешев е тежко престъпление, а не дребно нарушение на авторското право

  Не ме търсете преди обяд
 42. 42 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Това е добре. Но се съмнявам за наша активност. По-вероятно от вън да са им дали информацията и да са ги натиснали. Защото ако е самоинициатева следва "Новичок".

 43. 43 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#15] от "Julian Mall":

  Когато ти трябва информация от партньорска държава, тя се предоставя по официалния ред. Няма нужда от шпионаж.

 44. 44 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Откога службата в полза на Русия било престъпление в държавата на мутрокомунистите ? Парламент - 99 % проруски, президент, премиер - на 100 !!! Има ли смисъл да продължаваме по - нататък ?......
  —цитат от коментар 12 на samoedin


  Няма. Като се замисля, ДС никога не си е отивало от политиката. Щом на най-големия демократ и пронатовец -Ицето Иванов, сестра му е сътрудник на първи отдел в ДС. 🤣🤣🤣

 45. 45 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Замазване на гафа с печатницата и отвличане на вниманието от КОВИД бедствието. #милиционериГЕРБ!

 46. 46 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#39] от "Октавиан":

  Гумен.

 47. 47 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  До коментар [#15] от "Julian Mall":Реформаторите го инсталираха за зам. министър и Раданчо лично го защитаваше с думите, че заради името му го дискриминирали, преди това въпросния не беше работил нищо, освен някаква булшит доктурантура ала Пеевски/Борисов. След министерстването си купи къща в София за 600К.
  —цитат от коментар 23 на Шоршо


  Още по-интересно е че брат му се оказа агент на МИТ което случайно се разбра след като откраднаха джипа му! Това да имаш брат работещ за чужда служба явно не е пречка за работа със секретна информация!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 48. 48 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Спомням си когато убиха Луконов, как всички бяха като попарени и се скриха. Мълчаха като риби - президент, Народно събрание и когото си помислите. После хванаха един, за когото нищо не доказаха. Само дете го "профилактираха" яко.

 49. 49 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Любопитно

  Союз нерушимьI...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 50. 50 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#32] от "Веселин Дечев":

  Знаем че ви лиспват, но сигурно поне портрет на Сталин си имате

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 51. 51 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Да ги наградят с орден Радко Димитриев като радетели на руските интереси I степен с мечове ъъъ кесия, дъбови листа и слушалки за радиостанция

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 52. 52 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#40] от "dejmos":

  да малко... повече трябва... не липсват.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 53. 53 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Весело

  Навсякъде врагове, шпиони, провокатори и вредители...Само Сталин и Берия липсват..
  —цитат от коментар 32 на Веселин Дечев


  Както е казвал другарят Сталин - "Весьолые сегодня мы живьом, а завтра будет веселее!" Големите шпионски разкрития тепърва предстоят въпреки че Геша вече определи това като най-голямото в новата ни история!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 54. 54 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Весело

  До коментар [#34] от "hamiltonf":

  Тях ще ги ловят преди президентските избори

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 55. 55 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  Владимир Булатович-Виб, сръбски писател и сатирик:
  „Когато ботушът почне да мисли, мозъкът трябва да почне да марширува“.

 56. 56 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#28] от "Helen of Bikini":

  Против ГЕРБ съм но всяко време е удобно и винаги е късно за такива

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 57. 57 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#53] от "Julian Mall":

  Що? Резидента ли е следващия?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 58. 58 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 889 Неутрално

  И нещо друго, кой оповестява акция по залавяне на шпиони. Всяка уважаваща себе си служба от този характер първо събира информация, след това ги оставя да работят с подхвърлени данни и когато вече не може да ги ползва ги задържа, но тихичко, повтарям - тихичко. Вече е хванала контактите, разработила е каналите и тези хванатите се използват за нещо друго. И пак - тихичко.

 59. 59 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  ..... Няма никаква база за сравнение с истинските офицери, които сме имали до 1944 г.
  —цитат от коментар 1 на Viva la Evolution

  Няма втори като подпоручик Константин Йорданов!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 60. 60 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Поредните рубладжии, които са отгърмели някъде по трасето на схемата!
  Иначе уважение за всеки, който разкрива рублаидните шпиони в Отечеството!!!

 61. 61 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#58] от "evtimvz":

  е те повечето са ги оставили да си работят :) в полза на матушката.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Пак циркове разиграват. Какво стана с оня Малинов, дето го обвиниха в шпионаж, а после го пуснаха да го наградят в Русия. Кой се връзва вече на подобни разигравания.

 63. 63 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Любопитно

  До коментар [#53] от "Julian Mall":Що? Резидента ли е следващия?
  —цитат от коментар 57 на Мултикултиджендър-Ариец


  Очаквам разкриване на руски ЧВК-шници в някой хотел по Черноморието ни готвещи въоръжен преврат по белоруският сценарий на СБУ и МИТ!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 64. 64 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Спокойно, когато дойдат на власт БСП, ДПС, ДБ, Чалгата и Мая Галева-Пеевска ще арестуват само американски шпиони. Бу-ха-ха!

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 65. 65 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Малко руски шпиони преди изборите :)) Това е към САЩ, но не знам дали няма да има реакция в Москва !! Онези шпиони от есента "шпионираха стара съветска техника". Какво ли шпионират сега ? Единственото ценно са "онези" снимки на шефа на контраразузнаването !?
  —цитат от коментар 40 на dejmos

  Аааа , може да проучват и "новите" ни Кугари , модел 1970!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 66. 66 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#65] от "Иван":

  Не знам какво са предавали, но е сигурно че са били евтини за вербуване

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 67. 67 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#65] от "Иван":Не знам какво са предавали, но е сигурно че са били евтини за вербуване
  —цитат от коментар 66 на GMO VACCINES CHEMICALS


  То като се има в предвид нивото на доходите в Булгаристан със сигурност са били евтини!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 68. 68 Профил на croth
  croth
  Рейтинг: 234 Гневно

  Стресирам се колко предатели и русогъзолизници има в този сайт. Готови и майка си да заколят за за интересите на империята на злото. Сталинисти, путинофили и останалите. Засрамете се поне малко. Погледнете се в огледалото и се заплюйте сами.

 69. 69 Профил на Румен Бошнаков
  Румен Бошнаков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Viva la Evolution":
  Един "проевропейски" офицер никога няма да издаде секретния обем на торбичкста Билла на шкембеминистъра си хих

 70. 70 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Съдейки от движението на делото срещу "шпионина" Малинов и тука Гешев ще удари гредата.... Единият го били хванали в района на руското посолство(?). Ми то и аз вчера бях в този район (е, на метростанцията наблизо)

  Сам съм, други няма...
 71. 71 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#66] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Копейкаджии, като всички други...
  Вчера например, другаря Волгин беше набрал по телефона друг другар, да обясни как е ковид положението във Франция, Париж. Не си губиха времето много, много, приключиха темата за 1 минута, и "случайно" преминаха на тема - руската ваксина "Спутник", самая лучшая на свЕта, и самая евтина, и така - 10 минути. И това по държавното радио?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 72. 72 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Велик е нашия войник!
  —цитат от коментар 8 на Инженер Раул Викторов


  Със плик! Със плик! Със плик! (от Билла)

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 73. 73 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 274 Весело

  Където има мръсотия - там търси р00сиа!

 74. 74 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Неква партенка пак да свали напрежението от блокадата, ясно е, че нашите служби и военни са много далеч от сакралните данни по натовска линия.

  Никой не ни брои за слива.

  Гешев да почне първо от турски поток по нашта територия и стигне до доганя, тея дребни полковници сигурно са имали ms word документи с информация от уикипедия или новините.

 75. 75 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Назаем от друга медия:

  Основната задача на ръководителя, условно наречен от прокуратурата Резидент, е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Той е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, която е определена и като държавна тайна. В групата за шпионство участвала и съпругата на Резидента, която има и българско и руско гражданство, ползвала се е с доверие, играла е ролята на посредник между Резидента и служител на руското посолство у нас, като е предавала информация и парични средства,твърди държавното обвинение. Има документирани нейни посещения в сградата на руското посолство, добави Милева. Тя пусна записи с разговори между Резидента и неговата съпруга, както и видеоклип, в който тя посещава руското посолство в столицата.

  Останалите от групата са лица, заемащи висши държавни длъжности, всички са имали разрешение са достъп до класифицирана информация до НАТО, ЕС и България, твърди държавното обвинение. Част от вербуваните от групата лица били обучавани от Резидента в оперативно майсторство. Първият участник в групата е ръководен кадър от Министерството на отбраната, основните му задължения са свързани с планиране. Вторият е действащ служител в служба „Военно разузнаване”. Третият е действащ служител също от „Военно разузнаване”, той неколкократно е бил изпращан на мисии в състава на военните ни контингенти зад граница. Четвъртият е бивш служител на служба военно разузнаване, бил е командирован като секретар, военно аташе, и аташе по отбраната. Сега бил в деловодство в Народното събрание.

  Сам съм, други няма...
 76. 76 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  И после ние искаме да имаме достъп до секретната информация на НАТО. Кой ще ни даде такъв достъп? Ние сме като отворена книга. Всеки може да се сдобе с информация за военната ни техника, въоръжените сили, плануваните операции. Секретната информация тече като река. Изключително се радвам, че достъпът до секретна информация на НАТО е здраво затегнат. Ограничен брой хора имат такъв.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 77. 77 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Принципно цялата работа много мирише! Боко се опитва да намери външен враг за да не го приеме народа него за враг заради тиранията и репресиите който налага уж заради К19.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 78. 78 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  То си е нормално Русия да я информират,
  а те като голями шпиони ги третират.

 79. 79 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Краткият извод се знае отдавна, но не се прилага изобщо. Всички, завършили в СССР плюс всички руски зетьове задължително да бъдат шкартирани от държавни служби. Вън русолюбивите отпадъци от държавната администрация.

 80. 80 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  Да видим....то като се замисли човек и родното място на Гешев се оказа "държавна тайна"....

 81. 81 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 0 Весело

  Вероятно получена информация от партньорска служба. За да се задействат нашите ватници, то вероятно е имало и натиск отвън, за да си свършат работата.
  —цитат от коментар 10 на zero_day  Тези нагъзвания пред американските ни приятели един ден ще им бъде сложен край. На приказките на каскета може да се вярва колкото на работодаеля му Тиква. Миналата седмица яко показваха клипове по евронюз как Каскетурата заедно с американски отдел за измами (уж) пипнали печатница за фалшиви пари, което се оказа, че е за сватби и веселби. 🤣🤣🤣🤣🤣

 82. 82 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 0 Весело

  Ама то забранено ли е да се вземат пари от братушките?
  —цитат от коментар 27 на blondofil


  Нали знаеш кога е корупция? Корпуция е тогава, когато не участваш в нея. 😁

 83. 83 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1058 Весело

  И ще се изясни, че "службите" са прекъснали лабораторно занятие на Военно разузнаване...

 84. 84 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Резидента Радев кога?

  ДБ=БКП
 85. 85 Профил на GATSBY
  GATSBY
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Значи БЪЛГАРСКОТО ОФИЦЕРСТВО е било ЛИКВИДИРАНО по заповед на МОСКВА до средата на 60 години.
  ЛЕТЦИ, ТАНКИСТИ, ПЕХОТНИ офицери. Разузнаване от царско време. ВСИЧКИ ТЕЗИ предани на отечеството офицери и на ЦАР БОРИС са били заменени с ЧЕРВЕНИ ПРЕДАТЕЛИ и ОТКРОВЕНИ НЕКАДЪРНИЦИ. Едните прости ПАРТИЗАНСКИ БАНДИТИ другите са производни на тях простаци. За сметка на тяхната пълна неспособност са чудесни ДУПЕДАВЦИ и ПРЕДАТЕЛИ на НАЦИОНАЛНАТА ни СИГУРНОСТ. ТАКА наречената ПЕТА КОЛОНА.
  ПЪЛНИ сме с РУСКИ БОКЛУЦИ. И ТО ЕВТИНИ. Щото дори не могат да се и продадът като хората.
  ЧЕРВЕНИЯ БАНДИТО СЕЛЯК и ПРОКСИ РУСКИ ПАРТИЗАНИН освен да прови простотии и да ляга на всяка руска заповед, друго не може.
  Преропъчвам ви една книга на г-н Огняна Стефанов " СЯНКАТА на ПРИЛЕПА". Няма как да се изгради за 30 години някаква демокрация от "нещо" от " организиран преврат след 1989",което в основата си е прокси продукт на ГРУ и цялата тази глутница от койотш обочувани да са предатели и доноснци. И не само това. Този начин на живеене се превърна в норма.

 86. 86 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 0 Весело

  Ще стигнат и до президента скоро.
  —цитат от коментар 11 на kaiser


  Преди да стигнете до Президнета доста ще почакаш. Първо са Тиквата, шиши, каскета, цаца, сарай, франтишеци и т.н.

 87. 87 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  "...бивш ръководен кадър от военно разузнаване, когото от прокуратурата наричат Резидент"?!  Това да не е бъдеща препратка към един друг резидент?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 88. 88 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Гневно

  До коментар [#3] от "wkk57607068":

  Очевидно Ви е жал за рублаидните шпиони!!!

 89. 89 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 0 Весело

  Значи БЪЛГАРСКОТО ОФИЦЕРСТВО е било ЛИКВИДИРАНО по заповед на МОСКВА до средата на 60 години. ЛЕТЦИ, ТАНКИСТИ, ПЕХОТНИ офицери. Разузнаване от царско време. ВСИЧКИ ТЕЗИ предани на отечеството офицери и на ЦАР БОРИС са били заменени с ЧЕРВЕНИ ПРЕДАТЕЛИ и ОТКРОВЕНИ НЕКАДЪРНИЦИ. Едните прости ПАРТИЗАНСКИ БАНДИТИ другите са производни на тях простаци. За сметка на тяхната пълна неспособност са чудесни ДУПЕДАВЦИ и ПРЕДАТЕЛИ на НАЦИОНАЛНАТА ни СИГУРНОСТ. ТАКА наречената ПЕТА КОЛОНА. ПЪЛНИ сме с РУСКИ БОКЛУЦИ. И ТО ЕВТИНИ. Щото дори не могат да се и продадът като хората. ЧЕРВЕНИЯ БАНДИТО СЕЛЯК и ПРОКСИ РУСКИ ПАРТИЗАНИН освен да прови простотии и да ляга на всяка руска заповед, друго не може. Преропъчвам ви една книга на г-н Огняна Стефанов " СЯНКАТА на ПРИЛЕПА". Няма как да се изгради за 30 години някаква демокрация от "нещо" от " организиран преврат след 1989",което в основата си е прокси продукт на ГРУ и цялата тази глутница от койотш обочувани да са предатели и доноснци. И не само това. Този начин на живеене се превърна в норма.
  —цитат от коментар 85 на GATSBY


  Оф, хайде още един болен от чеверна болест се пръкна да ръси глупости.

 90. 90 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Руските тролове и така наречените русофили се хвърлиха да защитават със зъби и нокти, шпионите. Само защото са шпионирали в полза на тяхната матушка Русия. Изобщо не ги интересува, че това е шпионаж в полза на чужда държава. Изобщо не ги интересува, че това е шпионаж срещу нашата държава. За тях е важна Русия. По време на така любимият им комунизъм, за шпионаж в полза на чужда държава, официално се полагаше смъртна присъда. А тези сега ще се разминат с три дена арест.

 91. 91 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4628 Неутрално

  До коментар [#12] от "samoedin":

  Правилно, тавариш. Не са важни фактите, важни са твоите заклинания.

 92. 92 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  понеже всеки път путинофилите питат какво толкова има за шиониране,
  гледам БНТ са дали скриншот от инструктажа :)
  https://bntnews.bg/f/news/b/1100/780f79c20d8aed4dec1b51c59f8ba9c0.jpeg

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 93. 93 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 686 Любопитно

  Къде е Радев? Румен Радев?

 94. 94 Профил на GATSBY
  GATSBY
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#89] от "hkr17702506":

  Оф айде още един по заповед на другарите да се из---пърди ! БРАВО !Това ви е и нареждането. Провалят ли се едните койоти се втурва втората вълна. Да МАЖЕ!

  ПРЪСТЧЕТО и си бръкни на едно място .... Да се сетиш че не си в КРЕМЪЛ!

 95. 95 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#87] от "hamiltonf":

  не мисля, че е случайно хрумване :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 96. 96 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 1030 Весело

  мда,да не излезнат и тези некви аниматори че с тази каскетура:)))

 97. 97 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#91] от "Alarmstufe: Rot":

  е това са факти :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 98. 98 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 1030 Весело

  До коментар [#92] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  тея агенти са доста неграмотни май:)

 99. 99 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 807 Неутрално

  подозирам че това е политическа поръчка, но ще бъда приятно изненадан ако успеят да докажат нещо в съда и не ни осъдят отново да плащаме обезщетения.
  а иначе според мен нашите служби са си тотално компрометирани и ватите знаят всичко което ги интересува, и си се чувстват като у дома. идват си тук тровят хора и си тръгват без никои да ги притеснява.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 100. 100 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Няма ли да ни кажат поне имената на предателите? Защо ги крият?

  В едни други времена наказанието за предателство е било смърт. Веднъж предател, цял живот предател. Само въжето лекува подобни престъпления.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK