Кабинетът съживи идеята на Станишев за втори правителствен център

29 април 2009 г. Сергей Станишев разглежда макет от конкурса за втори правителствен център до бул."Цариградско шосе".

© Цветелина Ангелова

29 април 2009 г. Сергей Станишев разглежда макет от конкурса за втори правителствен център до бул."Цариградско шосе".Нов правителствен център ще се изгради до бул. "Цариградско шосе", в близост до "Арена Армеец". Проектът предвижда в терен от 24.8 дка да има комплекс от офис сгради с две високи тела - едното със 75 м височина до кота корниз, а другото - 50 м. Отделно ще се построи надземен гараж, съобщи "Сега".


Инвеститор ще е "Държавната консолидационна компания"


Инвеститор на обекта е "Държавната консолидационна компания" ЕАД, която държи най-големите оръжейни държавни фирми - ВМЗ-Сопот, "Кинтекс", "Аеронамс". Тя, заедно с друга държавна фирма - "София тех парк", е поискала от Столичната община да се изготви нов подробен устройствен план (ПУП) в местността "Къро" за бъдещия правителствен център.
Искането е удовлетворено с впечатляваща скорост - на 5 ноември 2020 г. главният архитект на София разпорежда да се изработи проект за нов ПУП. На 18 ноември са уведомени заинтересованите страни в район "Младост", на чиято територия ще е правителствения комплекс. На 15 януари е изпратено ново съобщение за обществено обсъждане, няма постъпили възражения в 14-дневния срок и на 9 март арх.Здравков е одобрил новия ПУП.


Идеята за нов правителствен център е на Сергей Станишев


Според експерти инвестицията в административен комплекс от такъв мащаб ще е на стойност от поне 100 млн.евро. Засега не е ясно дали инвеститорът "Държавна консолидационна компания", която е към Министерството на икономиката, планира архитектурен конкурс за мегапроекта. През май 2009 г. по времето на правителството на Сергей Станишев от БСП бе проведен международен конкурс за същото място със същата задача.


Всъщност идеята за изграждане на нов правителствен център в този участък на бул. "Цариградско шосе" бе лансирана първо от Станишев. През август 2008 г. неговото правителство формулира "остра необходимост от работни площи за правителствени нужди, произтичащи от поемането на нови функции и задължения във връзка с членството на България в Европейския съюз". Планът беше да се изгради "вторичен столичен център".


Тогава е проведен международен конкурс, в който участват Масимилиано Фуксас, Норман Фостър, Заха Хадид, Доминик Перо и два български екипа. Голямата награда печели проектът на французина Перо, но малко по-късно, през юли 2009 г. Станишев губи парламентарните избори и вероятно по тази причина не е реализиран.


Избраното място тогава се смята за не много подходящо, защото няма метро. Този недостатък вече е поправен и от третата метролиния е планирано отклонение при Военна академия, чиято последна станция ще е именно до "София тех парк".


Кои институции може да се преместят в новия мегакомплекс


На 13 септември 2019 г. идеята на Станишев е подета за първи път от правителството на Бойко Борисов. Тогава е взето решение в бъдеще да бъде преместено Министерството на здравеопазването от сградата на площад "Света Неделя" в нов правителствен комплекс именно в терена от 24.8 дка в местността "Къро" до бул. "Цариградско шосе". Целта беше в освободената сграда в центъра да се разшири Върховният административен съд, който заема съседна сграда на бул. "Александър Стамболийски".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK