Кабинетът съживи идеята на Станишев за втори правителствен център

29 април 2009 г. Сергей Станишев разглежда макет от конкурса за втори правителствен център до бул."Цариградско шосе".

© Цветелина Ангелова

29 април 2009 г. Сергей Станишев разглежда макет от конкурса за втори правителствен център до бул."Цариградско шосе".Нов правителствен център ще се изгради до бул. "Цариградско шосе", в близост до "Арена Армеец". Проектът предвижда в терен от 24.8 дка да има комплекс от офис сгради с две високи тела - едното със 75 м височина до кота корниз, а другото - 50 м. Отделно ще се построи надземен гараж, съобщи "Сега".


Инвеститор ще е "Държавната консолидационна компания"


Инвеститор на обекта е "Държавната консолидационна компания" ЕАД, която държи най-големите оръжейни държавни фирми - ВМЗ-Сопот, "Кинтекс", "Аеронамс". Тя, заедно с друга държавна фирма - "София тех парк", е поискала от Столичната община да се изготви нов подробен устройствен план (ПУП) в местността "Къро" за бъдещия правителствен център.
Искането е удовлетворено с впечатляваща скорост - на 5 ноември 2020 г. главният архитект на София разпорежда да се изработи проект за нов ПУП. На 18 ноември са уведомени заинтересованите страни в район "Младост", на чиято територия ще е правителствения комплекс. На 15 януари е изпратено ново съобщение за обществено обсъждане, няма постъпили възражения в 14-дневния срок и на 9 март арх.Здравков е одобрил новия ПУП.


Идеята за нов правителствен център е на Сергей Станишев


Според експерти инвестицията в административен комплекс от такъв мащаб ще е на стойност от поне 100 млн.евро. Засега не е ясно дали инвеститорът "Държавна консолидационна компания", която е към Министерството на икономиката, планира архитектурен конкурс за мегапроекта. През май 2009 г. по времето на правителството на Сергей Станишев от БСП бе проведен международен конкурс за същото място със същата задача.


Всъщност идеята за изграждане на нов правителствен център в този участък на бул. "Цариградско шосе" бе лансирана първо от Станишев. През август 2008 г. неговото правителство формулира "остра необходимост от работни площи за правителствени нужди, произтичащи от поемането на нови функции и задължения във връзка с членството на България в Европейския съюз". Планът беше да се изгради "вторичен столичен център".


Тогава е проведен международен конкурс, в който участват Масимилиано Фуксас, Норман Фостър, Заха Хадид, Доминик Перо и два български екипа. Голямата награда печели проектът на французина Перо, но малко по-късно, през юли 2009 г. Станишев губи парламентарните избори и вероятно по тази причина не е реализиран.


Избраното място тогава се смята за не много подходящо, защото няма метро. Този недостатък вече е поправен и от третата метролиния е планирано отклонение при Военна академия, чиято последна станция ще е именно до "София тех парк".


Кои институции може да се преместят в новия мегакомплекс


На 13 септември 2019 г. идеята на Станишев е подета за първи път от правителството на Бойко Борисов. Тогава е взето решение в бъдеще да бъде преместено Министерството на здравеопазването от сградата на площад "Света Неделя" в нов правителствен комплекс именно в терена от 24.8 дка в местността "Къро" до бул. "Цариградско шосе". Целта беше в освободената сграда в центъра да се разшири Върховният административен съд, който заема съседна сграда на бул. "Александър Стамболийски".

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 985 Любопитно

  не може ли да е в друг голям град а отново всичко в София
  нека помислим от 150 000 държавни служители в агенции и дирекции и т.н 110 000 са в София !??!?!?!?

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Че ни управляват номенклатури и милиционери, които са зле маскирани като "евроатлантици" става все по-видимо, но изглежда и те самите се изчерпаха откъм идеи за маскиране, щом държавата навлиза все по-смело в икономиката под различна форма като "инвеститор"...

  "Инвеститор на обекта е "Държавната консолидационна компания" ЕАД"-всъщност истинският инвеститор сме всички ние - работещите данъкоплатци, чиито пари се сипят скоростно за всичко, където има усвояване...

 3. 3 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Ще се борим с разрастването на бюрокрацията.
  Ще я съкращават администрацията.
  Нали, нали!

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 4. 4 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Направо почвайте и Трети правителствен център. И увеличете малко тая администрация - с тия половин милион народ за срамотиите станахме.
  Браво! Така трябва!

 5. 5 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1666 Весело

  Малййииии на некой ще заблажат и пра пра пра пра внуците.
  Нали уж Електронно правителство?
  А и Цариградско не е с 18 Ленти.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 6. 6 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  не може ли да е в друг голям град а отново всичко в София нека помислим от 150 000 държавни служители в агенции и дирекции и т.н 110 000 са в София !??!?!?!?
  —цитат от коментар 1 на MititU


  Трябва да се поучим от Германия, където Конституционен съд е в Карлсруе, архивът за водачи във Фленсбург и др., тоест не всичко е концентрирано в Берлин!

 7. 7 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 413 Неутрално

  не може ли да е в друг голям град а отново всичко в София нека помислим от 150 000 държавни служители в агенции и дирекции и т.н 110 000 са в София !??!?!?!?
  —цитат от коментар 1 на MititU


  Мислеха го преди няколко години, но не се получи. И ако трябва да цитирам една колежка преди години - при опит на частната ни фирма да редуцира разходите по командировки и да наеме/премести служители в страната, поемайки наема на жилище, нашата безцеремонно се изцепи, че е дошла вече НА София и няма сила да я върне в Плевен.

 8. 8 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 197 Неутрално

  България с 7 млн население има повече държавни служители от държави с по 20 млн население. Муахахаха и тия строят ли, заплати си качват, планове правят...😂

 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2193 Весело

  Един основен проблем за България ще бъде решен !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Един основен проблем за България ще бъде решен !
  —цитат от коментар 9 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Ба, един! Барем 1500 проблема ще се нагодят на тая служба.

 11. 11 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Малййииии на некой ще заблажат и пра пра пра пра внуците.Нали уж Електронно правителство?А и Цариградско не е с 18 Ленти.
  —цитат от коментар 5 на dedoliben


  НАПЛОДИХА СЕ МНОГО ПИШЛЕМЕТА-МИЛИЦИОНЕРЧЕТА.ПОИЗУЧИХА СЕ НА ЗАПАД ИЛИ В УБИТ И СЕГА ТРЯБВА ДА СЕ УРЕЖДАТ С ДЪРЖАВНА СЛУЖБИЧКА.
  ОТ МАЛКИ ПОЗНАВАТ ВКУСА НА ДЪРЖАВНОТО ВИМЕ.
  ТАТЕ МИЛИЦИОНЕРА Е СУКАЛ И АЗ ЩЕ СУЧА...
  МИЛИЦИОНЕР ЗОР НЕ ЗНАЕ...
  А ЦИВИЛНИТЕ ЩЕ БЛЪСКАТ И ЩЕ ИМ ПЛАЩАТ КЕФА..

 12. 12 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  не може ли да е в друг голям град а отново всичко в София нека помислим от 150 000 държавни служители в агенции и дирекции и т.н 110 000 са в София !??!?!?!?
  —цитат от коментар 1 на MititU


  За моженето може. Симеон Дянков имаше такава идея още преди 10-на години. Ама бая попържане отнесе и така си остана.

 13. 13 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 985 Весело

  [quote#7:"Silence"][/quote]

  ама в Плевен няма ли друго "магаре"което ще е съгласно как беше няма не заменими хора има връзкари :D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 14. 14 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  ае аман от вар и киреч... няма ли друго кво да измисли?

 15. 15 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Aдминистрацията се възпроизвежда. А за електронно правителство се мълчи въпреки похарчените огромни суми досега.

  SHADOWS of SOFIA
 16. 16 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#1] от "MititU":

  ако трябва да се разнасят хартии - не може

 17. 17 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Бай Тошо беше решил да съкрати администрация и от по три областите да ги сглобява в по една. Съботаж вътрешно партиен и неуспя. И сега прерайониране може само с евровилата на врата.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6441 Любопитно

  Браво !
  Оригинална идея за втори правителствен център след Великден !

  [email protected]
 19. 19 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Хааайде пак сега.

  Стига с тези мегапроекти - по всяко време нещо голямо ни продават - за АЕЦ белене дадохме милиардите, после турски поток пак милиардите, ненужната тол система (но хранилка за безброй служители), държавната петролна компания, а сега и този мега строеж.

  Няма нужда от нищо голямо - просто оправете улиците, тротоарите, уличното осветление - даже и в самия център на София положението е зле, а по кварталите, по страната да не говорим.

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 949 Неутрално

  За моженето може. Симеон Дянков имаше такава идея още преди 10-на години. Ама бая попържане отнесе и така си остана.
  —цитат от коментар 12 на nema_labavo


  И Тато имаше подобна идея да оформи Правец като нов административен център за НРБ, но вероятно и той е отнесъл попържни от столичната "аристокрация".
  Мисля че за Луковит имаше подобна идея, но забравете софиянци доброволно да отстъпят! И може би проблемът не е в това, че цялата държавна администрация е в София, а самото им число.
  2000 човека в МВнР!

 21. 21 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#1] от "MititU":

  Това е стар проблем. Понеже съм от Черноморието, там също имаше подобен парадокс. Централата на ИАРА /изпълнителна агенция рибарство и аквакултури" беше именно там. Защото всички рибарски фирми работят... на морето. Но ето, че през 2000 г. Иван Костов премести ИАРА в София. И всеки собственик на рибарска фирма трябваше да пътува 400 км до София, за да извади един документ.

  Само преди няколко години кабинетът на Борисов отново заговори за децентрализация. За изнасяне на агенции извън София. И какво се получи? Страшен вой. Квалифицираните служители във въпросните агенции изреваха на умряло, че не искали да напускат София, за да отидат в Русе или Плевен, например. Те имали апартаменти в столицата, децата им учели в столицата... А без тях тези агенции няма как да работят, защото са нужни експерти. Затова темата много бързо угасна. СофиЕнските държавни чиновници си искат софиЕнските привилегии и това е. Столичани искат да бъдат, а не плевенчани.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2239 Весело

  До коментар [#7] от "Silence":

  Мьен на сьело вьеч не мож мье върнА!

 23. 23 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#20] от "historama":

  По този въпрос няма и няма да има две мнения. Държавната администрация е раздута до безобразие. Какъвто е и ефекта от това. Безобразен.

 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2239 Весело

  Не, вижте им акъла герберски!

  Имало конкурс и проект още в 2009 г., те дремали 12 години и баш преди да ги изритат се разтичали да правят втори правителствен център.

  Да не би руски шпиони да са им откраднали проектите? Пък сега Гешев им ги върна.

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  До коментар [#3] от "Красимир Андонов":

  "Ще съкращават администрацията."

  Как така ще съкращават избирателите си?!

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#21] от "Lou":

  или столичани кокал не дават?

 27. 27 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 508 Любопитно

  Бах ти тъпите тролове сте се събрали...Товае е супер място за решаване на проблема с правителство на едно място. Има огромна площ, достъпно е отвсякъде.Не случайно е поделение на военните за защита на столицата отколе. В чертите на идеалния град, а не центъра. Колко ни е територииката та трябва да набутаме омразните управници в Чибаовци- да не сме Бразилия. Зала Армеец е насреща и цената е същата. За тия кинти е направо паметник на безхаберието...

 28. 28 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 197 Неутрално

  Не, вижте им акъла герберски!Имало конкурс и проект още в 2009 г., те дремали 12 години и баш преди да ги изритат се разтичали да правят втори правителствен център. Да не би руски шпиони да са им откраднали проектите? Пък сега Гешев им ги върна.
  —цитат от коментар 24 на Един препатил


  Е това е предизборно обещания за електоратО, който скоро ще удари половин милион. Държава с 7 млн население сме и имаме 500 000 души администрация 🤐

 29. 29 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Имаше 2 добри проекта - на Доминик Перо и на Норман Фостър.
  Сега ще дадат на придворните архитекти да изцвъкат нещо.
  Ако им позволим разбира се.

 30. 30 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 508 Весело

  [quote#28:"Milko "][/quote]

  Бе откъде ги вадите тези бомбастични идиотии. Поне да ви плащаха подобаващо,а то от акъла си пати...

 31. 31 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 361 Гневно

  Герб се целят в брой държавна администрация, която завинаги да им гарантира мнозинство в парламента.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 197 Неутрално

  [quote#28:"Milko "]
  —цитат от коментар 30 на skomina
  Бе откъде ги вадите тези бомбастични идиотии. Поне да ви плащаха подобаващо,а то от акъла си пати...[/quote]

  Има си данни на НСИ, има и на Евростат, ама такива матросовци като вас откъде да знаят. Държавен служител да си не ти трябва да мислиш.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 197 Неутрално

  не може ли да е в друг голям град а отново всичко в София нека помислим от 150 000 държавни служители в агенции и дирекции и т.н 110 000 са в София !??!?!?!?
  —цитат от коментар 1 на MititU


  Повтаряш Симеон Дянков!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 36. 36 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 197 Неутрално

  [quote#33:"Milko "]
  —цитат от коментар 34 на skomina
  Ми не съм държавен служител, бре готин. Па ти ако мислиш ,че всички държавни слушители са тъпи като теб- проблема си е твой...[/quote]
  Кой го вълнува какъв си, пита малоумен въпрос, отговори ти се 🤣други малоумни въпроси?

 37. 37 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Бюрокрацията и държавната администрация винаги ще се разраства - без значение какво ни омайват по време на предизборните кампании.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 38. 38 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2239 Весело

  До коментар [#27] от "skomina":

  ..Товае е супер място за решаване на проблема с правителство на едно място. Има огромна площ, достъпно е отвсякъде....
  —цитат от коментар 27 на skomina


  Правителството на едно място и то достъпно отвсякъде при определени случаи си е направо дюшеш!

 39. 39 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1508 Весело

  Товае е супер място за решаване на проблема с правителство на едно място
  —цитат от коментар 27 на skomina


  айде, айде... и прост стадион ще свърши работата, па макар и на няколко пъти... и бездруго едва ли ще се натискат

 40. 40 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  'аси снимката... за такива гнусотии се слага предупреждение бе

 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Шкафче кабинет, дабра идея.

  Докато децентрализирана Демократия разконцентрирана
  се чуди кое-що: Вся власть советов.

  В името на Народа: майната на Народа

  "Кабинетът съживи идеята на Станишев
  за втори правителствен център"

 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Комуната ще тури край на безобразието.

  Загубила сте Вера, венера другарке, и редите жалки извинения,
  защо би беряхте би гъби в Изборен ден.

  Вместо да огласите Гласа си за правата линия

  До коментар [#37] от "Една Другарка":

  Бюрокрацията и държавната администрация винаги ще се разраства -
  без значение какво ни омайват по време на предизборните кампании.

 43. 43 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  По, бях позабравил вече лафа "Станишев е виновен"

 44. 44 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Че вършат ли нещо освен да крадат та им трябва още работна площ.

 45. 45 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Аре, намалете администрацията с 80% и я преместете в малки населени места, за да живнат с ненужно високит е им заплати!
  Лемурите, при електроно управление, може да са навсякъде в държавата, а не всички да са в София,или в Пловдив и т.н. ......
  И без подкупи, моля!....🤮🤮🤮

 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4789 Неутрално

  До коментар [#27] от "skomina":

  Гордостта на бойко ти!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Ковид криза, висока безработица, претъпкани болници и здравна система пред разпад, а наще тръгнали да строят някви сгради за стотици милиони евро... Не е ли редно да се изчака поне 1-2 години за такива огромни инвестиции ? Каква би била ползата от лъскава сграда насред "руини"?

 48. 49 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Със сигурност е по-добре от това да са наблъскани в центъра, където само да заемат служебни паркоместа, които плащат с нашите пари.
  Министерствата като цяло не предоставят услуги на граждани, както и голяма част от останалите ведомства.
  Идеята е добра и ще разтовари трафика.

 49. 50 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 361 Неутрално

  [quote#39:"extraCACA"][/quote]

  Мисля, че затвор ще свърши още по-добра работа.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 50. 51 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "MititU":

  Всъщност какъв е смисълът да се прави още един развъдник за чиновници?!

 51. 52 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#1] от "MititU":

  ..в София е дори Институтът по гората! Ся ..верно е, че и горите вече не са (същите) след безмилостното им управление ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK