Новото частично затваряне заради COVID-19: въпроси и отговори за забраните

Новото частично затваряне заради COVID-19: въпроси и отговори за забраните

© Цветелина Белутова, КапиталОт понеделник (22 март) България отново влиза в режим на строги противоепидемични мерки. В опит да овладеят значителния ръст на новозаразените с коронавирус властите въведоха поредица забрани. "Дневник" обобщава информацията за наложените със заповедта на здравния министъра ограничения и допълва детайли, базирани на читателски въпроси по актуалните мерки.


Засега е обявено, че по-строгият режим ще е в сила в продължение на десет дни (от 22 до 31 март включително), но властите не е изключват срокът да бъде удължен.


Макар и въвежданите ограничения да повтарят предишното затваряне от декември 2020 г. и да са вече познати, има някои важни детайли, които променят картината. Ето разясненията по всяка точка от заповедта на министъра.
Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.


От понеделник учениците от всички класове се връщат към онлайн обучението. За редица това е факт от по-рано, тъй като през последните две седмици някои общини и области въведоха дистанционно обучение. На местата, където нямаше такова решение заради ниско разпространение на COVID-19, важеше график с разделение на учениците по класове, за да се редуцира струпването на хора. От 22 март онлайн обучението е задължително за всички.


Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.


Не само учебните часове в клас, но и заниманията извън учебната програма, трябва да се провеждат онлайн. Тук ключовото словосъчетание е "групови извънкласни дейности и занимания". Груповите занятия в езикови, образователни и обучителни центрове също са забранени.

Индивидуалните часове, например по цигулка или пиано, може ли да се провеждат присъствено?

Би следвало да може, защото са забранени само груповите присъствени занятия. Индивидуалните уроци се очаква да се провеждат в частни домове заради следваща точка от заповедта на министъра на здравеопазването, която забранява посещенията в "детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца".

Ще работят ли детските кухни?

Да, би трябвало да работят, защото работата им не е изрично забранена. Макар и някои от общинските детски кухни да се намират в сграда на детска градина, то детските кухни се явяват по-скоро заведения, а за тях в заповедта изрично е посочено, че може да се взима храна на място.


Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на провеждането на практически обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти от професионално направление "Медицина", "Дентална медицина", "Здравни грижи", "Фармация" и "Обществено здраве", както и държавните изпити и защити на дипломни работи за всички професионални направления.


И студентите трябва да се обучават онлайн. Практическите занятия са разрешени единствено за обучаващите се в областта на медицината и здравеопазването. За всички специалности може обаче да са присъствени държавните изпити и защитите на дипломни работи.


Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.


Единственото изключение от тази точка на заповедта са конкурсите за работа. Политиците трябва да продължат предизборната си кампания онлайн, защото конгресите и конференциите в присъствена форма не са разрешени, както беше досега, макар и с изисквания за малко участници.


Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, театри, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други), включително и такива провеждани на открито (събори, фестивали и др.)


Културните прояви и преди са били спирани, но през ноември работата на библиотеките не е била изрично забранявана. От днес би следвало и библиотеките да са затворени.


Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека.

Само по домовете ли могат да се правят частни събирания?

В заповедта не се посочва изрично къде могат да се събират до 15 човека, но от точките в заповедта, които забраняват посещения в заведения, детски центрове и клубове, е логично да се заключи, че на тези места не могат да се провеждат частни тържества.


Преустановява се провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18 г. Изключение се допуска само за картотекирани спортисти към спортните федерации. Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика.


Тренировките и състезанията за деца при колективните спортове са забранени, освен ако не са картотекирани спортисти. За практикуващите индивидуалните спортове деца обаче ограничение няма, независимо дали са картотекирани, или не.


Тренировките и състезанията за всички спортуващи над 18 г. не се забранени изрично, но не е разрешено да има публика. Ако не са картотекирани спортисти обаче, както и децата в индивидуалните спортове, трябва да открият място, където могат да спортуват (на открито, например). Причината е следващата точка от заповедта:


Преустановяват се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, и плувни басейни и комплекси. Забраната не се отнася за картотекираните спортисти към спортните федерации.

Аматьорските футболни (и не само) турнири продължават ли да се провеждат?

Би следвало да могат да се провеждат, стига участниците да са пълнолетни, както и на тренировките и състезанията да няма публика. Турнирите на аматьорите обаче не могат да се провеждат в спортни зали и клубове.

На ски може ли да се ходи?

В заповедта не се споменава изрично нищо за работата на лифтовете, така че работата им не е забранена. Първоначално ръководството на "Пампорово АД" бе решило ски зоната да бъде затворена от понеделник, но в неделя размисли. (Още за това четете тук и тук)


Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или взимане на храна за дома и офиса. Ресторантите на територията на местата за настаняване могат да предоставят храна само за гости на съответното място за настаняване, доставена в съответните стаи (румсървиз).


Заведенията можеха да настаняват клиенти само за две седмици и от днес отново единствено е възможно да правят доставки или да предлагат взимане на храна от място.


Работата на хотели, къщи за гости и хижи не е забранена, но заради точки от заповедта не би следвало в ресторанти, механи, чайни към тях да бъдат настанявани клиенти и гости, а те да се хранят по стаите си. Освен това в местата за настаняване е забранено да работят фитнеси, спа центрове и басейни, ако има такива.


Преустановяват се посещенията на търговските центрове и търговските центрове тип мол, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори, доставчиците на съобщителни и комунални услуги и услуги по химическо чистене в тях.


Търговските центрове и моловете не затварят напълно, защото са изброени редица магазини и офиси, които продължават да приемат клиенти. Но заведенията, кината, магазините за дрехи, бельо, техника, бижута - като цяло, за всичко, което не се счита за стоки и услуги от първа необходимост - не трябва да работят.


Преустановяват се посещенията в магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки. Нетна търговска площ е площта в съответния търговски обект, в т.ч. щандовете, която е достъпна за клиентите. Забраната не се отнася за магазини (хипермаркети и супермаркети), предлагащи предимно хранителни стоки.


Това е най-голямата разлика с мерките от края на миналата година. Тогава беше допустимо големите магазини за играчки, мебели, спортни стоки, строителни стоки, техника и др. да работят, стига да не се намират в мол или търговски център, и преди Коледните празници имаше стълпотворения в тях.


Ако магазинът е по-малък от 300 кв.м. и не се намира в мол няма причина да не е отворен.


Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м.

Мога ли да отида на фризьор?

Да, но пък при изискването за допускане на не повече от 1 човек на 3 кв. м. и то с маски. Същото важи и за другите места за услуги за разкрасяване.

Железарията ще работи ли?

Да, не би следвало (освен ако не е по решение на собственика) да са затворени малките търговски обекти от всякакво естество, независимо дали е книжарница, железария, ключар, цветарница или друго. Изискването е да не се струпват хора, а както е известно, трябва да се носят и маски. (За изискванията за маски - тук)


Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.


С тази точка от заповедта се забраняват организираните пътувания от туроператори, независимо дали групите са от България или от чужбина. Лични пътувания с близки и познати не са ограничени от заповедта, нито има формални пречки за пътувания между градовете.


И още някои ограничения


От 22 март и най-рано до края на месеца са забранени свижданията в болниците. Не са забранени обаче прегледите при специалисти.


Казината и игралните зали отново не би следвало да приемат клиенти.


С последната си заповед министърът на здравеопазването удължава действието на някои ограничения, които и преди днешния понеделник бяха валидни:

- Пазарите продължават да работят, но там движението на хората трябва да е организирано еднопосочно и всички да носят маски.
- Между 08.30 и 10.30 часа в магазините трябва да пазаруват само възрастните над 65 години. Те могат да пазаруват и в останалите часове. Тъй като обаче са рискова група за развиване на усложнения заради COVID-19, часови диапазон, в който да са отделени от останалата част от населението, се смята за предпазна мярка.
- Работодателите трябва да осигурят възможност за дистанционна работа на служителите си, но в случай че това не е възможно, присъствено трябва да е най-много 50% от персонала


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK