Колко неистини каза Борисов в едно изречение за газовата независимост

Колко неистини каза Борисов в едно изречение за газовата независимост

© Пресслужба Министерски съветБългария е вече "100% енергийно независима, никой не може да ни спира кранчето или да ни извива ръцете". Това каза премиерът и кандидат за депутат Бойко Борисов, докато инспектираше построен с милиарди от българския данъкоплатец газопровод в полза на Русия, който не снабдява българския пазар.


Дори според данни на "Булгартрансгаз" през 2019 г. руският газ е представлявал 81.6% от всичкия, потребяван в страната. През миналата година този дял е намалял до 76.1%, което пак остава далеч от "100% енергийна независимост".


В присъствието - и мълчанието - на енергийния министър Теменужка Петкова и шефа на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов Борисов каза още няколко неистини от мястото на строителството на компресорната станция "Нова Провадия".
"Имаме най-добрите компресори в света на американската компания Solar Turbines, реверсивни във всички посоки - Север-Юг, Юг-Север, Изток-Запад, Запад-Изток. Това са т.нар. газови магистрали на газов хъб "Балкан", посочи той.


Това не е вярно.


Американските компресори дори по изискване не са реверсивни, защото целта им е да пренасят руски газ през България към Сърбия и Централна Европа. Моделът Mars 90 на компанията по характеристики не е с възможност да сменя посоката.


Освен това още 20 години няма нужда от подобна операция, защото "Газпром" е резервирал до 2039 г. целия капацитет на продължението на "Турски поток" за пренос само в тази посока. За този срок е намален почти с 50% и техническият капацитет на газопровода, т.е. и транзитните такси от него за пренесени обеми ще са два пъти по-малко. "Газпром" ще държи за 10 години и най-важните изходни газови точки на страната, защото е резервирала 100% от капацитета за износ от България към Македония, към Гърция (Кулата) и Турция (станция Странджа).


За думите на Борисов за газов хъб "Балкан" може само да се напомни, че енергийният хъб по същество е платформа за търговия, а не газови магистрали, компресорни станции и т.н. Станция "Нова Провадия", където се снима вчера Борисов, по задание е част от газопровода от турската до сръбската граница. Той няма връзка с българската национална мрежа, газ от него не може да се изнася и търгува тук. Т.е. това е съоръжение, което няма как да се споменава в контекста на газов хъб "Балкан".


Макар често-често премиерът да ходи и по строителството на интерконектора с Гърция (за газ от Азербайджан и терминала за втечнен газ при Александруполис), който се бави вече десета година, срокът за завършването му е пред поредно удължаване и вероятно няма този газопровод да заработи преди 2022 г.


Друга манипулация на Борисов, произнесена за пореден път, е, че вече никой не може да ни врътне кранчето и сме 100% енергийно независими. Ако "Газпром" спре по някаква причина доставките си за България през Турция, няма алтернатива. Компанията държи и входния капацитет на капацитета при входа от Румъния, а временната реверсивна връзка с Гърция е с малки възможости за покриване на вътрешното търсене.


Идеята на споразумението с Азебайджан е чрез връзката с Южния газов коридор в Гърция да се задоволяват около една трета от българските нужди. Но дори когато тя заработи, Русия ще продължи да има десетилетия наред огромен контрол над входните и изходните точки на България.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK