Съдът оправда шефката на фармацевтичния съюз за всяване на паника

Асена Сербезова твърди, че е изразила експертното си мнение на специалист в сферата на лекарствата и то е било базирано на официална информация и публични източници.

© Надежда Чипева, Капитал

Асена Сербезова твърди, че е изразила експертното си мнение на специалист в сферата на лекарствата и то е било базирано на официална информация и публични източници.Състав на Софийския районен съд оправда председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова по обвинението, че в две интервюта през април 2020 г., в които предупреждава за недостиг на лекарства е всявала неоснователно паника и тревога в обществото. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана.


По време на пледоариите днес прокуратурата не посочи какво наказание иска за Сербезова и от думите на прокурора дори не се разбра ясно и еднозначно дали поддържа обвинението.


През април миналата година няколко часа след нейни две интервюта, в които тя говори за възможна липса на лекарства, Сербезова получава обаждане, че ще й бъде повдигнато обвинение. Прокуратурата я обвинява във всяване на паника по алинея първа от чл. 326 на Наказателния кодекс, която гласи: "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години."
Месеци по-късно, на 14 септември Софийският районен съд прекрати делото срещу нея и го върна на прокуратурата за "ремонт" заради допуснати сериозни процесуални нарушения и заради неясно обвинение. (Какво точно се случи в съдебната зала - тук.)


На 27 октомври прокуратурата й предяви ново обвинение, като разликата с първото е единствено в прецизиране на часовия период на интервютата пред БНТ и БНР на 7 април и уточнението кои думи в кое интервю на прокуратурата са се сторили притеснителни и всяващи паника и тревога.


Двете интервюта пред национални медии станаха повод за остра реакция в защита на Сербезова от професионалната общност.


Проф. Сербезова: Изказах експертно мнение за данни от официални източници


"По време на делото се доказа, че данните, които оповестих на обществото, се основават на официални източници - Европейската агенция по лекарствата в доклади и съобщения, Европейската комисия с различни прессъобщения на комисаря по здравеопазване, обсъждания в Европейския парламент, посветени на недостига на лекарства в ЕС, информация, предоставена от Световната здравна организация и т.н.", заяви пред съда Сербезова малко преди да чуе присъдата си.


По думите й, дни след интервютата, изнесените от нея данни са били потвърдени публично и от актовете на Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК и Министерството на здравеопазването.


"Недостигът на лекарствени продукти или вероятност за такъв е потвърден от компетентните органи в областта на лекарствената политика в страната. Като председател на съсловната организация и експерт в областта, в която са въпросните интервюта, съм имала не само конституционно признатото право да изразя мнението си и свободата на изразяването ми е гарантирана, но съм имала и професионален и морален дълг към обществото да информирам българските граждани за световни тенденции в лекарство-снабдяването, които трябва да се имат предвид, за да се осигури адекватна реакция и употреба на лекарствата именно така, че да се предотврати недостиг и намаляване на негативния ефект от него", подчерта Сербезова.


Тя добави, че това нейно задължение е признато и в доклад на ЕК за недостиг на лекарствени продукти от лятото на 2020 г.


"Дори подобна констатация за вероятност за недостиг да звучи критично и тревожно за някои адресати, това е оправдано за предизвикване на проактивни действия и за предпазване от такива ситуации и в никакъв случай не считам това за престъпление. След моите интервюта българските компетентни органи в лицето на Министерството на здравеопазването и Народното събрание предприеха необходимото за гарантиране на обществения интерес и в тази връзка считам, че и моето експертно мнение е имало позитивен за обществото краен ефект. Моля да бъда оправдана", обясни пред съда Сербезова.


В началото на делото прокуратурата искаше глоба


На проф. Асена Сербезова бе повдигнато обвинение на 10 април заради две нейни интервюта от 7 април пред БНР и БНТ, в които говори за презапасяването с лекарства и възможен недостиг през последните седмици на извънредното положение, въведено заради коронавируса. Според прокуратурата изказванията ѝ са "будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на въведено извънредно положение".


Според държавното обвинение тя е създала тревога у гражданите и заради това срещу нея започна разследване по текст от закона, който се използва обикновено за фалшиви сигнали за помощ. Текстът на Наказателния кодекс предвижда затвор до 2 години за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.


Действията на прокуратурата срещу Асена Сербезова доведоха до широк отзвук и в нейна защита се обявиха журналисти, правозащитници, политици, както и фармацевти, които излязоха на протест. Фармацевтичният съюз пък сезира Европейския парламент за случая.


На 7 юли прокуратурата внесе в районния съд обвинителния акт, но с предложение тя да бъде освободена от наказателна отговорност, а да й се наложи административно наказание - глоба от 1000 до 5000 лв. След като делото бе върнато на прокуратурата заради сериозни процесуални нарушения и внесено повторно в съда, обвинението е същото, като е уточнено кои думи в кое интервю са се сторили притеснителни и тревожни за прокуратурата.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 408 Весело

  Правилно.Иначе жената щеше да ни съди в Страсбург и да спечели без проблеми.

 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 935 Весело

  Бухаха, трети Грандиозен Успех на Гешефтурата в рамките на по-малко от месец! Първо беше делото за убийството от Борисовата, след това дойде комедията с фалшификаторите (не били банкноти, а салфетки), а сега това с всяването на паника.

  Още ли текат номинациите за "Златните малинки"?

  ГешефТ е радост!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 606 Неутрално
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  А тези, които ошашавиха хората с глупости и заплахи за смърт?!?!?
  КОГА???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Правилно.Иначе жената щеше да ни съди в Страсбург и да спечели без проблеми.
  —цитат от коментар 1 на deacon


  Мисля, че въпреки това пак може да започне дело за нематериални щети. И ще си е напълно в правото!

 6. 6 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 691 Весело

  Гешев пак оцапа гащите.

 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  Прокуратурата я обвинява във всяване на паника по алинея първа от чл. 326 на Наказателния кодекс,

  Затова всяко изказване трябва да почва с "няма място за паника"

  Като например: Няма място за паника. Ще се мре яко.

 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Неутрално

  До коментар [#6] от "danubian.whale":

  О, той си ходи така с гащи в цвят аки-каки! хич няма и да го забележи! Нали знайш, своите ххххх не миришат!

 9. 9 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 684 Гневно

  Как така ще я оправдавате, бе-е?
  Аз повярвах на нашата Прокуратура и всеки ден кълнях по АС.
  Даже веднъж я заплюх на улицата. Бях много горд от изцъклените очи на околните…
  И сега – оправдана!

 10. 10 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Татяна Дончева за главния прокурор Иван Гешев:
  „Човека е завършил полицейска школа, ходи с пистолет на кръста. Там няма нито интелект, нито задръжки. Ако до сега плащаме на Цветанов акциите и още не сме ги изплатили, предстоят тепърва незаконни арести и акции. Това ще продължи през целия мандат на Гешев.”, 28.08.2019 г. - frognews.bg/politika/tatiana-doncheva-mantaliteta-ivan-geshev-gore-lazi-dolu-gazi.html

 11. 11 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Ми не става! Само с комсомолски плам в очите, каскет на главата и неистово желание да се самоизтъкнеш не става. Главният прокурор е просто тъп, в допълнение - неук и сервилен. Ако има поне малко ъкъл в главата трябва веднага да си подаде оставка (или някой да му я подаде).

 12. 12 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 826 Неутрално

  "Съдът оправда Асена Сербезова за всяване на паника"
  Естествено, че ще я оправдае. Прокуратурата ни работи като жълт вестник. Обвиненията към тази жена бяха абсолютно нелепи.
  По-скоро "Яко ще се мре!", „чували с трупове, хладилни камиони и ад”, „Ще дойдат хладилните камиони както в Ню Йорк " и подобни реплики, изказани от публични и политически личности, биха били предпоставка за всяване на паника. Ама...

 13. 13 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Прокуратурата пак осъществи полюция. Тя си се изхвърля перманентно дори и без подходящ случай, без подходящ обект...

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Поне в този случай се провали политиката раята да яде систематични шутове в мутрата, докато си научи мястото. Политиката е взаимствана от ДПС с идеята ГЕРБ да направи с българите това, което ДПС направи с електората по Кърджилъка и Делиормана

 15. 15 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1372 Весело

  Редно е един човек, който носи каскет, да си изяде каскета ... :-)

 16. 16 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 445 Неутрално

  А Мангъров подведен ли е под някаква отговорност за хаотичните си изказвания, от позицията на авторитет?

 17. 17 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Като гледам някой дежурен вече слага минусчета под негативните коментари за главния прокурор (т.е. почти под всички). Абе, алонкоолу, в случая помисли какви нерви е струвало това абсурдно обвинение на жената. Ама и аз що ли питам - естествено , че не мислиш. Ако можеше да мислиш щеше ли да защитаваш герберския Франкенщайн.

 18. 18 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Главният прокурор е просто ***, в допълнение - неук и сервилен. Ако има поне малко ъкъл в главата трябва веднага да си подаде оставка (или някой да му я подаде).
  —цитат от коментар 11 на grajdanin1


  И да ходи да риве, при дружките си, под опашката на Коня.
  Там вместе да риват

 19. 19 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Правилно.Иначе жената щеше да ни съди в Страсбург и да спечели без проблеми.
  —цитат от коментар 1 на deacon


  Пак може да съди и осъди държавата.

 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  Браво госпожо.Победихте некадърниците.Нека да обжалват и протестира.

 21. 21 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Ми не става! Само с комсомолски плам в очите, каскет на главата и неистово желание да се самоизтъкнеш не става. Главният прокурор е просто тъп, в допълнение - неук и сервилен. Ако има поне малко ъкъл в главата трябва веднага да си подаде оставка (или някой да му я подаде).
  —цитат от коментар 11 на grajdanin1


  Не знам колко дълго ще се задържи публикацията, затова отговорих.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  Съд за всяване на паника!!!!!?
  Моделът "Оруел" май заработи на бързи обороти.

 23. 23 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3304 Неутрално

  Уф, поне за този брейн сторм на Каскета няма да плащаме.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5092 Весело

  Крайно време е Бойко да построи един завод за памперси за възрастни който да работи денонощно, за да може да снабдява власта. Те като гледам се нассират един след друг постоянно😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5092 Любопитно

  Уф, поне за този брейн сторм на Каскета няма да плащаме.
  —цитат от коментар 23 на Николай Колев


  То не се знае, тя със сигурност има право да подаде иск за морални и материални щети.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 26. 26 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3304 Весело

  Ми не става! Само с комсомолски плам в очите, каскет на главата и неистово желание да се самоизтъкнеш не става. Главният прокурор е просто тъп, в допълнение - неук и сервилен. Ако има поне малко ъкъл в главата трябва веднага да си подаде оставка (или някой да му я подаде).
  —цитат от коментар 11 на grajdanin1
  Не знам колко дълго ще се задържи публикацията, затова отговорих.
  —цитат от коментар 21 на Минас Бахдасарян


  Не се кахъри. Форумните ченгета и кандидат-отрядници бдят.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 27. 27 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#18] от "hrx16647690":

  нещо бъркаш щатите.. :)

 28. 28 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1981 Весело

  Захариева още ли не е наредила да я разтоварят в международни води?

 29. 29 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Настъпва времето за Вежди - сега е моментът да сътвори неръкотворен паметник на божиите наместници в страната - задник с каскет.

 30. 30 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1432 Весело

  Хммм... няма страшно свикнали сме. За най-малко 50 % (може би) от некадърната и безотговорна работа на българската прокуратура плаща ( в български левове и не само) безропотният ни народ. Прокуратурата от години показва некомпетентност и незачитане на българските закони, но сега при безхаберника гешеф – главен Каскет на България, прокурорите съвсем го удариха през просото.
  Плащаме за да пълним шкафчето на вожда, плащаме пазителя на закона Каскета, а дано се сетим на 4. Април и да кажем - Аста ла виста, бейби!
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 31. 31 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Очаквано. Обвинението срещу проф. Сербезова беше жалък опит за сплашване.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Сега да почва да съди прокуратурата. Няма да е единствената тормозена и осъдила България.

 33. 33 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Случаят беше толкова ясно скалъпен, че даже и нашият смешен съд нямаше как да се съгласи с гешефтурата.

 34. 34 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  И ся кой ке плаща?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 35. 35 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3352 Любопитно

  Мдааа, на фона на този и други грандиозни успехи доста хора вярват, че са пипнали руски шпиони.... Да не бързаме, нивото е потресаващо.

 36. 36 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  Хммм... някой колеги пишат, добре е все пак, че няма да плащаме, ама аз да питам......
  На проф. Сербезова бе повдигнато обвинениена на 10 април 2020 г., зарадии нтервюта... ... На 7 юли прокуратурата внесе в районния съд обвинителния акт......... на 14 септември Софийският районен съд прекрати........ На 27 октомври прокуратурата й предяви ново обвинение....
  Днес 22.03.2021 г. - Софийския районен съд оправда проф. Сербезова по обвинението...!
  ... за това усърдие на на прокурорите „кипи безсмислен труд“ кой плаща заплатите им, а на съдиите в съдебните заседания и разни там чиновници-деловодители?
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  robin ot Crusoe
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Хайде сега Гешев да отдели една заплата за обезщетение на Сербезова.

 39. 39 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Едно добро съдебно решение.

 40. 40 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3835 Весело

  Тенденцията е вече правило......само да не настъпят и котката за опашката !

 41. 41 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Според главният прокурор никой не трябва да съобщава за никакви проблеми, иначе сме всявали паника. Утре като ме оберат, няма да казвам на никого, че току виж Гешев ме подгонил.

 42. 42 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 1020 Весело

  До коментар [#36] от "робин от Крузо":

  В началото на одисеята тя беше проф. Стоименова... Сега е проф. Сербезова. Ей това е кярът от цялата история. От уплах се е омъжила... Както някои пият от мъка.

  Сам съм, други няма...
 43. 43 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Всяко друго решение щеше да е абсурд! В крайна сметка, всичко, което тя каза беше чиста истина!

 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2781 Весело

  До коментар [#42] от "MilliVanilli":

  "тя беше проф. Стоименова... Сега е проф. Сербезова"

  Сменила си е името за да възпрепятства правосъдието - Каскетът пише нов обвинителен акт. Даже два - вторият за шпионство - предоставила е секретни материали за наличността на "отрови" по аптеките, с което е застрашила националната сигурност и стратегическата борба на НАТО с Ковид пандемията.

 45. 45 Профил на Стоил Стоилов
  Стоил Стоилов
  Рейтинг: 405 Неутрално

  По-добре от Страсбург май?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK