Според БНБ откритите фалшиви банкноти не били реквизит за сватби и празненства

Експерт от БНБ е изследвал произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара и е установил, че са неистински.

© Прокуратура на РБ

Експерт от БНБ е изследвал произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара и е установил, че са неистински.Прокуратурата разпространи информация за заключение на експерт от Българската народна банка (БНБ) по висящото обвинение срещу мъж и жена, че са печатали неистински долари и евро на стойност милиони.


Прокуратурата твърди, че парите са печатани във Висшето училище по транспорт "Тодор Каблешков" в София, а според защитата банкнотите били реквизит, годни единствено за сватби, кръщенета и други празненства, тъй като са с ниско качество.


Прокуратурата разпространява експертизата ден преди Софийският апелативен съд да заседава по искането на прокуратурата да бъде наложен постоянен арест за Илия Ненов и Даниела Андонова, които бяха освободени на 18 март със съдебно решение срещу най-леката мярка за неотклонение - "подписка".
От държавното обвинение разпространиха експертиза, която доказвала обвинителната теза с обяснението, че заключението се разпространява с разрешението на наблюдаващия прокурор.


Според експерт от БНБ предоставените за изследване обекти - произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара, са неистински. Една от причините Софийският градски съд да освободи от ареста двамата обвиняеми бе, че в експертна справка се посочваше, че банкнотите са фалшиви. Наказателният кодекс обаче не борави с такъв термин, а единствено с "неистински" парични знаци.


Серийните номера на изследваните банкноти са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква, за разлика от броя на цифрите при истинските банкноти, които са осем, се посочва в експертизата. На заседанието пред първата инстанция, в Софийския градски съд, защитата твърдеше, че печатната машина е от 1987 г. и не е възможно да произведе достатъчно качествено изображение.


Иззетите парични знаци не представляват "реквизитни пари", сочи официален отговор на БНБ, цитиран от прокуратурата. Те са в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. "реквизитни пари".


Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, "реквизитните пари" трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак, пише още в заключението.


Техниката за отпечатването на банкнотите - предмет на престъплението, е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства.


При изследването на банкнотите БНБ е установила, че същите са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества.


От изисканите и приложени към материалите по делото документи се вижда, че единият от обвиняемите Илия Ненов (в съобщението на прокуратурата обвиняемите са посочени единствено с инициали, каквато е практиката - бел. ред.), е изпълнявал длъжността "печатар" по трудов договор с търговско дружество с едноличен собственик на капитала - висше учебно заведение. Управителят на търговското дружество е бил ректор на висшето учебно заведение, посочват от прокуратурата.


В първите дни след акцията ректорът на университета излезе с отворено писмо, в което посочи, че твърдението, че Ненов е работил във ВТУ "Тодор Каблешков" на трудов договор не отговаря на истината. Тогава те опровергаха и други твърдения на прокуратурата, обявени на пресконференция пред медиите и тиражирани по-късно в публичното пространство.


От прокуратурата припомнят, че за разкриване на престъпната дейност са съдействали и представители на "Сикрет сървиз" в България, в чието задължение влиза противодействието срещу фалшифицирането на американската валута.

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zvezdelina ivanova
  zvezdelina ivanova
  Рейтинг: 12 Неутрално

  оставаше да повярваме че са реквизит

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  Това на снимката очевидно не е доларова хартия.
  Но има всякакви ментета.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Разбира се че не са. Не знам защо не казАха, че са за тапети !!!

 4. 4 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  За чекмеджето ли говорят?

 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  В САЩ мисля ,че имаше изискване доларовите банкноти за реквизит да са най-малко с 20% по-големи или по-малки по размер за да се приемат за реквизит. Иначе са фалшификат независимо от качеството. Тука ги печаташ в мазето с принтера и после викаш ,че са за стрелба с фунийки или да си играе детето на Монополи

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 6 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Че те всички фалшификати са “неистински”!
  Но не са за играта Монополи!
  Евалла на адвокатите за находчивото извинение!
  За сватби и кръщенета били?
  Фалшиви пари ли вече подаряват Сиган-Сиган?
  Ама съдията?
  Съдията “повярвал” на защитата?
  Имаше едно време лаф “съдията в торбата”.
  Викаше се на футболни мачове към купените съдии.

 7. 7 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да, бе, ще произведеш (инвестираш средства) максимално добри плаки за банкноти, за да ги хврълят и горят пияниците. Освен това и харитяата не ти е от Офис 1... Дали не е по-нормлано просто да ги принрираш у вас на принтера, като преди това си минал през книжарницата? Считай какви са ни съдиите (корумпирани или дебили - вие изберете), щом вярват на такива плитки лъжи... реквизит?! Бу-ха-ха!

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Любопитно

  Ще ги ползвам за реклама. Може ли пет килограма?

 9. 9 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 816 Неутрално

  И въпреки експертното мнение на БНБ от прокуратурата не са успели да убедят съда, че парите са "фалшиви". Колко некадърно са действали прокуратурата в този случай?

 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1126 Весело

  Хъ, хъ, хъ БНБ клепа конкуренцията. :-)
  Тия парЕ са за новите локомотиви бре а машинистите ги обучават и за печатари та да затворят цикъла при тая липса на кадри. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 11. 11 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Серийните номера на изследваните банкноти са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква, за разлика от броя на цифрите при истинските банкноти, които са осем, се посочва в експертизата.
  ------
  Само този пасаж ми подсказва, че "фалшификаторите" нарочно не са искали да направят 100 % идентични пари.

  Сам съм, други няма...
 12. 12 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Любопитно

  Добре де, в становището на съда публикувано в другата статия по въпроса се твърдеше, че банкнотите са били БЕЗ номера...БНБ казва, че са с номера?
  Някой няма ли да напише истината?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 13. 13 Профил на galleen
  galleen
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Дори на снимката си личи, че са с ужасно качество и са фалшиви, но пък наистина си има закон за банкнотите за реквизит.
  Според мен Г. и компания е трябвало да доведат нещата до край и да ги хванат в момента на разпространение (ако е имало), а не (отново) да им се смее цяла България.

  El pueblo unido, jamás será vencido.
 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Бе кво разбира банката от пари. Питайте Алексей Петров, Петьо Еврото, Мата Хари. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 642 Любопитно

  Не можаха ли да кажат че снимат филм за живота на Борисов, и всички банкноти трябваше да са с номинал от 500 , тогава можеше и да им повярваме.

 16. 16 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 202 Неутрално

  И въпреки експертното мнение на БНБ от прокуратурата не са успели да убедят съда, че парите са "фалшиви". Колко некадърно са действали прокуратурата в този случай?
  —цитат от коментар 9 на Smile


  Не е ли възможно някой по-обаятелен, да е убедил съда, че са фалшиви.

 17. 17 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  До коментар [#12] от "padrino":

  Аз разбирам, че само 100 доларовинте купюри са имали номер отпечатан с лазерен принтер. От което си правя извод, че по-малките стойности наистина са били без серийни номера. Та зависи какви "банкноти" са показани пред съда.

  Сам съм, други няма...
 18. 18 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Последен опит и шанс на каскетурата да се измъкне от силно неудобната (меко казано) ситуация :)

 19. 19 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 595 Неутрално

  "Съдебна власт" и "истина" трудно се съвместяват в едно изречение.

  master
 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  За разлика от тези от чекмеджето.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 21. 21 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1432 Весело

  Много хитро оправдание.

 22. 22 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  """"'Техниката за отпечатването на банкнотите - предмет на престъплението, е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства."""""" Тея от прокуратурата минават ли прегледи в психиатрията? Техниката вика за отпечатването била идентична с тази при производство.......

 23. 23 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 262 Весело

  към първото съобщение коментирах:

  Хммм ... браво бе 4 млн. УС Долара и 3,6 млн. Евро!?! и ако на това му викат реквизит за сватби и кръщанета, истинските фалшификатори ще се спукат от смях. Ще кажа кротко и кратко, има нещо гнило в Дания, та тук на острова ми, няма толкоз много шума, колкото са намерените банкноти в печатницата!
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 24. 24 Профил на .
  .
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#11] от "MilliVanilli":

  Няма 100% копиране, вероятно и други разлики има, така че прокуратурата ще пие една студена вода. За намерение не могат да бъдат съдени, а за печатане само ако е 100% еднакво

 25. 25 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Става все по-интересно!

 26. 26 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Все повече се налага убеждението, че не прокуратурата, а съдът е ахилесовата пета на системата. Да си спомним само делото Борилски,"гнилите ябълки", Миталов,итн, за да се уверим в това.

 27. 27 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 939 Весело

  Банкнотите са напечатани за празненството по повод сватбата на Слави, Мая, Ристю, Курнела, Татяна, Румбата и Триото, пардон Дуото.
  Венсеремос, другари!

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 28. 28 Профил на .
  .
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#23] от "робин от Крузо":

  За каквото и да са, минало свършено, може филм да е искал да снима, или да стресне тъщата, факта че не са 100% еднакви го оправдава, авиж, ако е платил, пласирал или даже дал на някой да ги използва тогава вече е сгазил лука

 29. 29 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#6] от "Таралеж":

  не си схванал. има разлика между реквизит и неистински парични знаци. Т.е. да - и при реквизитите и при неистинските парични знаци става въпрос за банкноти, които са "фалшиви", но очевидно за да е една такава банкнота реквизит не е достатъчно просто да се твърди, че е реквизит. Хората са уточнили, че за да бъдат едни "фалшиви пари" - "реквизитните пари" трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак. Т.е тук от изработката може да се направи извод, че някой е целял тези пари да максимално близо до истински пари, а не да бъдат реквизит (по смисъла на някои действащи нормативни актове, които регулират реквизитни евра и реквизитни долари)

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 30. 30 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Фантазирам!

  Евентуален Костинбродски сценарий.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 31. 31 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 940 Весело

  Ако някъде минат, да се надяваме, че рестото си е в истински!

 32. 32 Профил на redlight
  redlight
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Без значение е дали са направени плаки за отпечатването им. Това е печатница, а не Мания-та в студентски град.
  Печатниците печатат с плаки, заради машините, с които работят.
  Ако напечатате в домът си, на домашният си принтер абсолютно същите пари, на сносен принтер - те ще изглеждат по абсолютно един и същ начин с тези, които са напечатани в печатницата.
  Пари, на които всички защитни знаци са ПРИНТИРАНИ, т.е. не са отделен вмъкнат елемент няма да можете да ги прекарате на кварталният плод и зеленчук, защото те изглеждат по всеки един възможен начин като принтирани хартийки с изображения на пари. Пълен абсурд е да кажеш, че подобни хартийки се били изнасяли в чужбина и печатарите вземали процент от сумата, още повече, че освен факта , че парите са ПРИНТИРАНИ, серийните им номера са абсолютно в невалиден формат.
  Вземете се поинтересувайте малко как се печатат "фалшиви" пари с най-ниско качество, които могат да се пласират и после давайте хвалебствени брифинги и коментари в Дневник...

 33. 33 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Весело

  До коментар [#12] от "padrino":Аз разбирам, че само 100 доларовинте купюри са имали номер отпечатан с лазерен принтер. От което си правя извод, че по-малките стойности наистина са били без серийни номера. Та зависи какви "банкноти" са показани пред съда.
  —цитат от коментар 17 на MilliVanilli


  И то какво излиза? Хайде да напечатим няколко милиона неистински пари, но ще сложим серийни номера само на едрите банкноти, другите ще си ги харчим така без номера, то никой няма да забележи??? Това е дори по-абсурдно от обясненията на прокуратурата 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 34. 34 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#24] от ".":

  За намерение не могат да бъдат съдени, а за печатане само ако е 100% еднакво

  Чувал съм (не съм сигурен) че за 100% еднакви фалшиви банкноти наказанието е смърт.
  Затък уж даже и да могат да ги отпечат еднакви правят малка “грешка”.
  Ама нашият “честен” съдия е видял грешката като липса на престъпление изобщо.

 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2020 Весело

  Абе може и да са реквизитни. То, сега е модерно да си имаш нощно шкафче пълно с долари, а това си е много хартия. Ако от полицията бяха разровили, можеше да открият и реквизитно злато, и нЕкой реквизитен пищов... Който е забравил времената на мутрите със златните ланци и "мутрите" с позлатените синджири, ще трябва да си пие гинкобилобата по-редовно.

  В тази посока, печатницата наистина ли може да издокара адекватни ментета, дето наистина да минат за истински, или просто "се сляга прахоляка" след поредната ПР-акция.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 36. 36 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  и кво ся, умните отново с пръст в зад ния джоб

  язък за крякането вчера, язък за стотиците мотивационни картинки във фейса,

  ЛОЛ

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Любопитно

  "Според БНБ откритите фалшиви банкноти не били реквизит за сватби и празненства"

  Милиони / за тежки сватби/ са били отпечатани хората!

 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Весело

  До коментар [#3] от "442":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 39. 39 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Без значение е дали са направени плаки за отпечатването им. Това е печатница, а не Мания-та в студентски град.Печатниците печатат с плаки, заради машините, с които работят.Ако напечатате в домът си, на домашният си принтер абсолютно същите пари, на сносен принтер - те ще изглеждат по абсолютно един и същ начин с тези, които са напечатани в печатницата.Пари, на които всички защитни знаци са ПРИНТИРАНИ, т.е. не са отделен вмъкнат елемент няма да можете да ги прекарате на кварталният плод и зеленчук, защото те изглеждат по всеки един възможен начин като принтирани хартийки с изображения на пари. Пълен абсурд е да кажеш, че подобни хартийки се били изнасяли в чужбина и печатарите вземали процент от сумата, още повече, че освен факта , че парите са ПРИНТИРАНИ, серийните им номера са абсолютно в невалиден формат.Вземете се поинтересувайте малко как се печатат "фалшиви" пари с най-ниско качество, които могат да се пласират и после давайте хвалебствени брифинги и коментари в Дневник...
  —цитат от коментар 32 на redlight


  Нещо си се объркал. Веднъж правихме реквизитни левове на чернобял ксерокс и ги оцветихме с водни боички. По погрешка на пазара дадох 10 лв на продавача и той ги взе. По късно разбрах за грешката и ходих да му се извинявам. Тези пари си изглеждат много достоверно. Колко хора знаят че цифрите на номера са 8? Отдавна живея в САЩ и не го знаех.

 40. 40 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#9] от "Smile":

  И колко некадърно е действал съдът

 41. 41 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Онова авторче от Свободна Европа да вземе да се извини за лъжите си ли.🤣🤣🤣

 42. 42 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dr_Doolittle":


  В САЩ мисля ,че имаше изискване доларовите банкноти за реквизит да са най-малко с 20% по-големи или по-малки по размер за да се приемат за реквизит. Иначе са фалшификат независимо от качеството. Тука ги печаташ в мазето с принтера и после викаш ,че са за стрелба с фунийки или да си играе детето на Монополи
  —цитат от коментар 5 на Dr_Doolittle


  Тук не е Америка . Американците могат да си приемат всякакви гламави закони и даже да си ги спазват ако си нямат друга работа . 43. 43 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Тва същото БНБ ли е което спомогна да се удари КТБ или друго?

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#1] от "zvezdelina ivanova":

  Това е опорката на кремълската партия Дб, целта е компрометиране на неудобния на Русия Гешев

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 46. 46 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1700 Весело

  В " Джъмбо " има също......

 47. 47 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Весело

  До коментар [#12] от "padrino":

  Пропуск, вече и номера си имат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 48. 48 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#1] от "zvezdelina ivanova":

  Ами те явно са реквизит. Щете, не щете, това е така и трябва да повярвате. Всъщност очевидното е, че Гешев пак се омота и за пореден път стана за резил.

 49. 49 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1058 Весело

  Всички заключения при тези експертизи зависят от това как са формулирани въпросите. "Могат ли банкнотите да заблудят идиот, по тъмно, в условията на силен снеговалеж и липса на време"?
  Ми могат.
  Марш в ареста, фалшификатор гнусен!

 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  "Експерт от БНБ е изследвал произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара и е установил, че са неистински."
  Нашата прокуратура, залудо работи, залудо не стой.

 51. 51 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#45] от "hhhuuunnnn":

  Гешев – неудобен за Русия? Това е оксиморон. Точно обратното е. Има много примери за горното. Ще дам само един: Отказът му да разследва отравянето на Гебрев от руското ГРУ. Започна да имитира някакво разследване едва когато англичаните ни притиснаха.
  Да не говорим за това, че ходи редовно на поклонение и бие чело в килимчето пред руските прокурори.

 52. 52 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1491 Весело

  До коментар [#44] от "52stinki":

  Гербаджийските тролове са получили инструкциите си. Наскачаха в атака – да защитават господарите си.

 53. 53 Профил на ntonev
  ntonev
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Дали са реквизит дори не е най-важният въпрос в цялата трагикомедия.

  Важното (и показателното) е, че прокоратурата не може да докаже своя теза. Първо шумно обявява нещо в медиите, което вече прилича на някакъв публичен съд.
  И после не може да го докаже в съда, истинския - не може да събере и предостави нужните доказателства, не може да се обоснове, не може да е убедителна. Такъв им е капацитетът явно.

 54. 54 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Весело

  До коментар [#12] от "padrino":Пропуск, вече и номера си имат
  —цитат от коментар 47 на дерибеев


  Е то след още някой и друг ден ще се окаже, че са били натъпкани в ритони може би готови за изложба зад граница😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 55. 55 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 587 Неутрално

  може да са били за някакви нарко сделки
  на пеевски с идил. или за пране на пари в
  държави, които ползват долара.
  Долар – 23: USD – 5: САЩ, Еквадор, Палау, Маршалови острови, Източен Тимор

 56. 56 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#42] от "bxr35608444":

  Американците могат да си приемат всякакви гламави закони и даже да си ги спазват ако си нямат друга работа .

  +++++
  Браво! Само така!
  А българите да си навират главите в пясъка! Да ги крадат и лъжат!
  И на четири години да се чудят коя нова мутра да произнесат за принц на бял кон?
  Да ни Упраи?

 57. 57 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Докато не натикате някой купен съдия в затвора. И му конфискувате имуществото чакайте да СЪ УПРАИТИ!

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 515 Весело

  Значи и експерта от БНБ калинка, и онзи от сикрет сървиз, и той калинкйа. Остава да публикувате тапията на последния от Симеоновската милиционерска школа.

 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#29] от "bludniq_sin":

  "Т.е. да - и при реквизитите и при неистинските парични знаци става въпрос за банкноти, които са "фалшиви", но очевидно за да е една такава банкнота реквизит не е достатъчно просто да се твърди, че е реквизит."

  То, за "неистинските парични знаци", отпечатани без стоково (златно покритие), е достатъчно просто да се твърди, че са за благотворителни цели (помощ за бизнеса, за правителството) и Федералният резерв отървава кожата от затвора.

 61. 61 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5962 Любопитно

  А има ли някой да е повярвал, че са реквизит.

 62. 62 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#54] от "padrino":

  "Е то след още някой и друг ден ще се окаже"

  То, когато не се гледат счетоводните документи и платените данъци (като таксите, определени от държавната комисия по хазарта, и всички платени до стотинка от Нове Холдинг), всичко може да се окаже. Току виж Ректорът на транспортния университет, освен горд президент на микро-печатница, може да се окаже супер шпионин на Иран - осигурявал реквизит за антиамериканските протести в Техеран. Защо иначе се намесва Сикрет сървиз!?

 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  А има ли някой да е повярвал, че са реквизит.
  —цитат от коментар 61 на Peni Nikol


  "В жилището на Андонова са намерени 1 754 900 щатски долара, в жилището на Ненов полицията е открила банкноти на стойност 59 700 щатски долара."
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/03/18/4187276_sudut_osvobodi_sreshtu_podpiska_dvamata_zadurjani_s/

  Ами това към 18 хил. къса или към 50 кг хартия. Множко е, ако всички банкноти са отпечатани с еднакво (добро) качество. Но ако са репетирали и са кадърни колкото български прокурор, едни 100 кг хартия или поне 100 хил. къса ще са недостатъчни за тестове докато се получи задоволителното качество ... поръчано от КОЙ?.

 64. 64 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 587 Неутрално

  аз друго се чудя.
  за тая липса на една цифра в банкнотата от 100 долара.
  като разгледах снимката на доларите, ми стана интересно, че
  освен, че има едно цифра по-малко, и тя и долния ред, където има
  две главни букви, са по-навътре от началото на надписа "federal reserve note"
  точно с една позиция. демек някак ако пропуснеш една цифра горе, че има разминаване
  на долния ред. а те са подравнени. което пък ме навежда на мисълта, че
  нещо подравняването е било отдясно. инак пак щяха тея зелените цифрични да са подравнени с началото на federal....., а те не са.
  просто наблюдение.

 65. 65 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 587 Неутрално

  за сравнение банкнота от 100 долара.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Щатски_долар #/media/Файл:Usdollar100front.jpg

 66. 66 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Вече съм нетърпелив какво ще е решението на втора инстанция.

 67. 67 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 851 Неутрално

  3 милиона долара в купюри по 100 са 30 000 банкноти/хартийки.
  На една сватба (дори да е баш циганска) колко бутафорни хартийки да хвърлят? 500?
  Тоест тези са се приготвили за 60 сватби или кръщенета?
  На година колко сватби или кръщенета правят? 10?

  На базата на горните елементарни изчисления трудно мога да повярвам на оправданията им.

 68. 68 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Това разбира се не е сериозно и е оскърбление за всеки що-годе нормален човек дори да коментира това...

 69. 69 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#27] от "proventuss":

  Ахахахахах Ротфронта викаш? Ахахахаха

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 70. 70 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Тези двамата сега Америка да ги изиска,за да им кажат как се печата чужда валута.

 71. 71 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 554 Неутрално

  3 милиона долара в купюри по 100 са 30 000 банкноти/хартийки. На една сватба (дори да е баш циганска) колко бутафорни хартийки да хвърлят? 500?Тоест тези са се приготвили за 60 сватби или кръщенета? На година колко сватби или кръщенета правят? 10?На базата на горните елементарни изчисления трудно мога да повярвам на оправданията им.
  —цитат от коментар 67 на johnniewalker

  300 пачки - сигурно "оборота" на "салфетки" за една вечер в чалга клуб...

 72. 72 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Абе преминали са доста границата.

  Парите печатани на печатарска машина, серийните номера на цветен лазерен принтер.

  Като са за реквизит що са се морили да им слагат серийни номера на лазерен принтер.

  При въвеждането на Еврото съвсем в началото имаше няколко куриозни случая на "граждани" изрязали от вестници, списания Евро-то предоставено там като макет и се опитвали да пазарят с него. :)

  Сега съда ли ще решава или експертите от БНБ.

 73. 73 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3446 Неутрално

  Добре е този т. нар. експерт на БНБ да не остане анонимен. Защото е написал заключения, от които би следвало да се срамува всеки ученик от гимназията по полиграфия, примерно.
  Само броят на цифрите от серийните номера е достатъчен, за да не се твърди, че банкнотите са с приемливо качество. Тези банкноти може и да "са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство", но това не доказва нищо, защото това не е утвърдената технология за отпечатване на банкноти.
  "Техниката за отпечатването на банкнотите - предмет на престъплението, е идентична с тази при производство на истинските парични знаци". Преди да бъде включена в активите на българо-френското дружество за отпечатване на банкноти и др. видове ценни книжа преди около 7 години, принципал на печатницата беше БНБ. Та експертът ли не знае с какви машини и по каква технология е оборудвана печатницата.
  Изписани са куп неистини; евтини като коментираните банкноти.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 74. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  UNITED EU UNION

  То е публично "тайно" правило на професионалисти...

  Ако произвеждаш фалшивки: включваш таен личен код
  за различаване от истинските ;)

  Ако орган те фане: показваш предпланувана доброжелателност.
  Начина, как да различава истинските - от твоичките.
  Инак, велик главобол настава...

  В случая всъщност е интересен "целеви пазар".
  Това не са (само) луди сватби и празненства.
  Целян е, изглежда, по-широк пазар, на наивни хора...

  До коментар [#11] от "MilliVanilli":

  Серийните номера на изследваните банкноти са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква, за разлика от броя на цифрите при истинските банкноти, които са осем, се посочва в експертизата.
  ------

  Само този пасаж ми подсказва, че "фалшификаторите"
  нарочно не са искали да направят
  100 % идентични пари.

 75. 75 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#26] от "uvtest":

  Може ли да ми отговорите на два съвсем простички въпроса:

  Първият е зададеният от колегата "galleen" в коментар # 13 - защо разследващите не са заловили печатарите в момента на предаването на банкнотите за разпространение?

  И вторият - защо прокуратурата не се е снабдила предварително с експертното мнение на БНБ какви банкноти и що банкноти са това та да го включи в материалите на обвинението?

  С една дума - казано по народному - защо прокуратурата е тръгнала на свадба без х..й?

 76. 76 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#75] от "Един препатил":

  Извинете - сватба. Другото си е точно.

 77. 77 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1195 Любопитно

  "Хммм ... браво бе 4 млн. УС Долара и 3,6 млн. Евро!?! и ако на това му викат реквизит за сватби и кръщанета..."

  За пръв път чувам за реквизит от банкноти . И какво правят с тях на сватби и кръщенета?

 78. 78 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  Според БНБ, най-добрата и най-сигурна банка е КТБ,
  а най-добрият банкер е г-н Цветан Василев,
  четирикратен носител на наградата „Банкер на годината".

 79. 79 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Една от причините Софийският градски съд да освободи от ареста двамата обвиняеми бе, че в експертна справка се посочваше, че банкнотите са фалшиви. Наказателният кодекс обаче не борави с такъв термин, а единствено с "неистински" парични знаци.
  ------------------
  Да живей СГС.
  Запетая.
  Да живей целокупната (съдии, прокурори,следователи, секретутки и прочия ) кривосъдна система
  Точка.

 80. 80 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#9] от "Smile":

  може и да се каже . колко ли истински са взели съдебния състав, за да не признае експертизата на бнб

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 81. 81 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1513 Любопитно

  така и не разбрах, тези банкноти засичани ли са в обръщение?

  щото долния абзац смърди точно колкото твърдението, че всеки с лазерен принтер може да си напечата банкноти с качествата на фалшификат

  "...При изследването на банкнотите БНБ е установила, че същите са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества..."

 82. 82 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Абе преминали са доста границата.Парите печатани на печатарска машина, серийните номера на цветен лазерен принтер.Като са за реквизит що са се морили да им слагат серийни номера на лазерен принтер.При въвеждането на Еврото съвсем в началото имаше няколко куриозни случая на "граждани" изрязали от вестници, списания Евро-то предоставено там като макет и се опитвали да пазарят с него. :)Сега съда ли ще решава или експертите от БНБ.
  —цитат от коментар 72 на realguru


  е, тя територията още от античните времена си се слави с варварските копия :)

 83. 83 Профил на Georgi Stoyanov
  Georgi Stoyanov
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Тука всичко живо е експерт-фалшификатор. Кой от кой по-голям разбирач.
  Естествено, че водният знак и нишката ще са отпечатани - да си поръчат хартия с воден знак и вградена нишка ли очаквате, господа фалшификатори? В алиекспрес сигурно очаквате да можете да си поръчате? Нямали серийни номера - ми нормално, серийните номера се слагат в последствие и на истинските. Машината била 1987-ма и била стара. А доларите от 50-те, 60-те и пр., които още са в обращение, на каква машина са печатани? Само простотии...

 84. 84 Профил на Georgi Stoyanov
  Georgi Stoyanov
  Рейтинг: 321 Весело

  До коментар [#44] от "52stinki":


  До коментар [#34] от "Таралеж":

  Не само на смърт, а смърт чрез пребиване с камъни.
  Така бил чувал...

 85. 85 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#83] от "Georgi Stoyanov":

  "А доларите от 50-те, 60-те и пр., които още са в обращение"

  В обръщение са колкото са в обращение двулевките с гроздоберачката и еднолевките с Шипка.

 86. 86 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#77] от "evpetra":

  "За пръв път чувам за реквизит от банкноти"

  Ти, американски филми не гледаш ли!? Джейсън Стейтъм по един куфар банкноти успява да разпилее. Да не очакваш да са истински пари, а всички статисти на снимачната площадка/сватбата да са честни като монахини.
  Сега, ако в търговската мрежа или в някоя банка са прихванали тия банкноти (или каквито и да е други банкноти от тая печатница), друга песен ще пея.

 87. 87 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  На мен сценария ми изглежда следния : сикрет сървис са надушили печатницата и са натиснали да ги "хванат". Обаче в България мафията е държавата и сега замазват положението да не се разприказват осъдените. И разиграват поредния водевил с "реквизита".

 88. 88 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  ...Евалла на адвокатите за находчивото извинение!За сватби и кръщенета били?....Ама съдията? Съдията “повярвал” на защитата?.....
  —цитат от коментар 6 на Таралеж


  Повярвал ?! То напоследък адвокатите излизат с какви ли не аргументи, и най-страннтото е, че съдиите ги приемат (напр. за мистериозната поява на дрога в кафето на идиота премазал М. Цветков) - и нито един журналист НЕ ДОПУЩА наличието на някакво ПЛИКЧЕ с 10-20 хиляди истински долара или евро?
  Само че освен БНБ експерти май е имало и други експерти, не булгаристан, и булгаристан съдийските пунтове не минали?

 89. 89 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#32] от "redlight": "Пари, на които всички защитни знаци са ПРИНТИРАНИ, т.е. не са отделен вмъкнат елемент няма да можете да ги прекарате на кварталният плод и зеленчук, защото те изглеждат по всеки един възможен начин като принтирани хартийки с изображения на пари."

  Господине, коментирате без да сте специалист по пласиране на фалшиви пари! Никой не е луд да пласира фалшиви пари на банките, които ги броят с машини и ги разпознават лесно на ултравиолетова светлина! Фалшивите пари се пласират на други места, където хората не проверяват броя на цифрите дали и е осем или седем. Дали са нощни барове, вечерни таксита в арабския свят, или магазинчета в малки улички, обслужващи туристите от круизни кораби, които отплават същата вечер, аз не знам, но със сигурност има места, където никой не очаква да има фалшиви пари и за няколко дена могат да се пласират стотици хиляди!

  "иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак." Достатъчно, за да бъдат пласирани успешно на определени места!

 90. 90 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1273 Любопитно

  До коментар [#6] от "Таралеж":
  До коментар [#16] от "qid44693832":
  До коментар [#26] от "uvtest":

  "Една от причините Софийският градски съд да освободи от ареста двамата обвиняеми бе, че в експертна справка се посочваше, че банкнотите са фалшиви. Наказателният кодекс обаче не борави с такъв термин, а единствено с "неистински" парични знаци."

  Значи прокуратурата твърди, че банкнотите са фалшиви и въз основа на това иска задържане на обвиняемите. Обаче такъв термин в правния мир не съществува. Според вас какво трябва да стане? Съда да наруши закона или прокуратурата да си оправи експертната справка?

 91. 91 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Весело

  А бе прокуратурата не можеше ли да вземе експертно мнение от БНБ преди да представи арестуваните пред съда, че да не става за смях?

 92. 92 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  До коментар [#77] от "evpetra":"За пръв път чувам за реквизит от банкноти"Ти, американски филми не гледаш ли!? Джейсън Стейтъм по един куфар банкноти успява да разпилее. Да не очакваш да са истински пари, а всички статисти на снимачната площадка/сватбата да са честни като монахини.Сега, ако в търговската мрежа или в някоя банка са прихванали тия банкноти (или каквито и да е други банкноти от тая печатница), друга песен ще пея.
  —цитат от коментар 86 на wanderer


  Явно гледаме различни филми, а и тук се говори за "сватби и кръщенета".

 93. 93 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Малко ще отклоня темата. Значи днес се пише Илия Ненов и Даниела Андонова са обвиняеми и тнт. Когато обаче става въпрос за изнасилената и бита 92 годишна баба Пенка и пребитият и до смърт да речем болен на легло син Тодор за триста лева пенсия и малко желязо от двора тогава извършителите предимно горди ромеи с звучни имена като Масут Алибегов и Кадри Хасан примерно се свеждат до М. А. и К. Х. на 18 и 16 години. Та питам аз като прост човечец защо аджеба е така и едните са обвиняеми и другите са обвиняеми.

 94. 94 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Иначе по темата адвокат четата от защитата с много хитър ход. Хихих реквизит печатали. Утре някой ще произведе 200-300 бройки реквизит АК , РПГ , ПК ....защо не и цял танк реквизитен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK