На живо

Коронавирусът в България: Има възможност за поръчка на още 1.5 млн. дози "Пфайзер" (хронология)

Избрано от редактора
Здравният министър Костадин Ангелов.

© Юлия Лазарова

Здравният министър Костадин Ангелов.
24 на сто от направените тестове са положителни за коронавирус у нас за последното денонощие. 4467 са новите случаи. Направени са 18 808 теста. Продължава да се увеличава броят на приетите в болница - 8689 пациенти се нуждаят от лечение. В интензивни отделения се намират 691. Починали са 169 души. Излекуваните са 2260. Силистра и София вече са областите с най-висока заболеваемост от COVID-19, сочат данните на единната информационна система.


В болниците вече има недостиг не само на COVID легла, но и на кръв и кръвна плазма, от ВМА в София призоваха за кръводаряване. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча да не се използва лекарството ивермектин за профилактика лечение на COVID-19. "Дневник" проследи ситуацията на живо. Вижте подробностите в хронологията.
"Доволен съм, че при настоящите данни системата удържа на натиска. Хоспитализираните са повече от втората криза, хората в реанимация са повече. Ще направим цялата организация така, че да издържим и да не сме като държави като Гърция или други и да искаме помощ по отношение на реанимацията". Така здравният министър Костадин Ангелов коментира настоящата ситуация с епидемията от COVID-19 в страната по време на посещение в Ямбол.


България има възможност да поръча допълнително 1.5 млн дози от иРНК ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех". "Ще се опитаме доставките на тази ваксина от четвърто тримесечие да изместим за второ тримесече. Имаме уверение, че това ще се случи", обясни Ангелов. По думите му когато дойдат по-голямо количество ваксини, отново ще бъдат стартирани "зелените коридори" за ваксинация. Целта понастоящем е да се ваксинират по 10-15 хил. човека дневно.


Подробности - тук.

С 20% се увеличават COVID леглата в Ловешко, съобщава БНР. Броят на интензивните ще бъдат увеличени с 40%. 253 е общият брой на леглата за лечение на пациенти с коронавирус в областта. Заболеваемостта в региона продължава да расте, като днес тя вече е 512 на 100 хил.


От Регионалната здравна инспекция отново са изпратили искания до кметовете на Ловеч, Троян, Тетевен и Луковит да предоставят на местните болници медицински специалисти от неработещите училища и детски градини, за да се подсилят екипите в отделенията в лечебните заведения.

Лекуваните в болница могат да съкратят задължителната изолация

Заразените с коронавирус, които са се лекували в болница, може да съкратят на седмица задължителната си домашна изолация след изписване (досега тя бе 14 дни), ако имат два отрицателни резултата от изследване по PCR метода в два последователни дни. За възможността съобщава "Сега", цитирайки поправка в заповед на министъра на здравеопазването.


Още по темата четете тук.

ЕМА отхвърли лечението на COVID-19 с ивермектин

Коронавирусът в България: Има възможност за поръчка на още 1.5 млн. дози "Пфайзер" (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча да не се използва лекарството ивермектин за профилактика лечение на COVID-19, тъй като научните данни не подкрепят използването му извън добре подготвени клинични проучвания.


Препоръката, публикувана на сайта на ЕМА, е за използването на медикамента в настоящия момент; нужни са още проучвания, за да се извлекат категорични заключения. Въпреки това произвежданият в България от "Биовет" на Кирил Домусчиев ивермектин, за чиято ефективност се спори от месеци, е рекламиран неведнъж от политици (сред тях - кмет), лекари и представители на здравните власти като лекарство с ефект срещу COVID-19. Преди дни се включи и шефът на Столичната регионалната здравна инспекция (СРЗИ) Данчо Пенчев, като обясни, че лекарството е помогнало на него и близките му.


Повече по темата четете тук.

Мярката 60 на 40 се удължава до 31 май

Действието на мярката 60 на 40 за запазване на заетостта се удължава до 31 май, като промените са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник.
Декларираното намаление на приходите от продажби трябва да е не по-малко от 20% през месеца, предхождащ месеца на подаване на заявлението за изплащане на парите по мярката спрямо усреднените приходи за 2019 г., а не спрямо същия период на предходната година, както беше досега.
Заявленията за изплащане на средства за периода от 1 януари до 31 март, подадени преди 15 април, ще се разглеждат и финансират по досегашния ред.

Силистра и София наближават критичния праг от 1000 заболели

Силистра и София вече са областите с най-висока заболеваемост от COVID-19, сочат данните на единната информационна система. Към днешна дата заболеваемостта там - измерена в брой лабораторно потвърдени новорегистрирани случаи на 100 хил. души население за последните 14 дни, вече е съответно 914 и 913 души. Съвсем близо до тях е Бургас със 891 инфектирани на 100 хил.


Така трите области бавно се приближават до наричаната от здравните власти "черна зона", до която области България са стигали само веднъж - по време на пика на коронавируса в края на миналата година. В столицата заболеваемост от 1160 на 100 хил. души беше отчетена на 15 ноември, като тогава още тежка беше ситуацията в Кюстендил и Габрово.


Други девет области са със заболеваемост между 600 и 800 на 100 хил. за последните две седмици - Враца, Плевен, София област, Кюстендил, Перник, Варна, Шумен, Смолян, Ямбол. Към 23 март дори Търговище - областта, където в продължение на седмици беше по официални данни заболеваемостта беше в пъти по-малка от останалите, вече има средно 181 заразени за две седмици.


Седмичният анализ на здравните власти, публикуван днес, сочи, че от края на миналата седмица вече цяла България е в т.нар. "червена зона" на заболеваемост от над 120 на 100 хил. души. Близо до този праг обаче са единствено Търговище и Кърджали, в останалите области заразените са значително повече. Данните от седмичния анализ за ситуацията в страната към 21 март могат да се видят в графиката като от календара се избере 21 март. Данни за всяка област се показват при посочването й.


Всички болници в страната са обезпечени с кислород

Всички лечебни заведения в страната са обезпечени с кислород. Наблюдава се повишено потребление, съпоставимо с това през есента, но засега няма сигнали от болниците някъде да липсва кислород - това каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Слави Пачалов.


Преди две седмици Министерството на здравеопазването разпореди спешна проверка и профилактика на системите за подаване на кислород в лечебните заведения. Причината е увеличаващите се случаи на пациенти с COVID-19 в лечебните заведения. През декември МЗ купи за болниците 460 концентратори за цялата страна, които са за по-леките случаи, но които подпомагат ползването на кислород.

В ямболските болници свършиха COVID леглата

Рекорден брой пациенти са настанени в COVID отделенията в ямболските болници. Заради изчерпване на леглата за лечение от Здравната инспекция в града издадоха заповед за увеличаването им, съобщи БНТ.


882 са в момента болните с коронавирусна инфекция в област Ямбол. От тях 138 са в болничните заведения, в които има разкрити COVID отделения. 8 са в реанимация.

ВСС напомни, че съдиите могат да отлагат дела

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет припомни, че председателите на съдилища в цялата страна имат право да отлагат дела, ако не могат да спазват мерките срещу разпространението на коронавируса при разглеждането им. От съдийската колегия напомнят и че съдилищата имат възможност да гледат дела дистанционно чрез видеоконферентни разговори.


"Впечатлена съм от факта, че хора, които са преболедували, отново се разболяват и хора с ваксини също се разболяват. Ситуацията е тежка, болниците са препълнени", коментира Даниела Марчева и призова съдиите да проявят разум и да отлагат дела, вместо да излагат на риск живота и здравето на съдии, съдебни служители, адвокати и всички останали участници в делата.


Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отново припомни, че може да се използва тържествената зала 15 в Съдебната палата, в която могат да се гледат дела с повече подсъдими, адвокати и участници.


Панов призова председателите на съдилища да следват заповедта на министъра на здравеопазването и да дадат възможност на 50% от служителите да работят дистанционно като оставят персонал, който да се отговори на разпореждането на здравните власти.


Правилата за работа на съдилищата по време на пандемия - тук.

ВМА призова за безвъзмездно кръводаряване

Коронавирусът в България: Има възможност за поръчка на още 1.5 млн. дози "Пфайзер" (хронология)

© Красимир Юскеселиев


От Военномедицинска академия (ВМА) апелират към всички, които могат да помогнат, да дарят кръв. Всеки ден пациенти от различни клиники имат нужда от преливане на кръв и кръвни продукти, а има недостиг.


"По време на тази пандемия има проблеми в осигуряването на болницата с кръв и кръвни продукти в световен мащаб не само в България", каза пред БНТ проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология във ВМА.


Той призова всички здрави български граждани от 18 до 65 години да даряват редовно кръв.Кандидат донорите трябва да знаят, че ще им бъде извършен преглед от лекар. Когато всичко е в границите на нормата, те ще бъдат допуснати до кръводаряване.


Хора, които са се ваксинирали срещи COVID-19 или грип могат да даряват, но трябва да изчакат 28 дни след втората апликация. Хората преболедували ковид също могат да даряват, но при тях има допълнителни изисквания. Те трябва да се явят в Кръвния център, да попълнят специален въпросник. "Ще им бъдат взети кръвни проби за антитела, пълна кръвна картина и биохимия и тогава преценяваме дали са подходящи за даряване на кръвна плазма", уточни проф. Попов.


Който има желание може да дари кръв от 8 до 16 часа в кръвния център в София.

Свободни COVID легла в болниците в страната няма - това каза в ефира на "Нова телевизия" "д-р Иван Колчаков, анестезиолог и реаниматор в болница "Софиямед". "Всеки час даваме информация в Районната здравна инспекция и всяко свободно легло се заема", посочи той. В лечебното заведение са разкрити нови COVID легла и сега броят им е 180. Колчаков изрази надежда 10-те дни на по-строги мерки да пречупят кривата за заболеваемостта.


По думите му безспорно има пряка връзка между коронавируса и смъртността, ако една нация е във водещи позиции в класацията по заболеваемост и смъртност по сърдечно-съдови и онкологични заболявания. "През ноември имахме период, през който смъртността беше два пъти по-голяма спрямо същия месец на предходната година, което показва, че коронавирусът въобще не е за подценяване. От тази гледна точка трябва да се държим отговорно. Сега плащаме цената на коледно-новогодишните купони", заяви той.

Има недостиг на кръвна плазма

Има недостиг на кръвна плазма, каза в интервю за БНР д-р Павлина Михайловаот от сдружение "Лечение на Covid-19 с рековалесцентна плазма". По нейна информация в София е имало големи количества плазма, заради което хора са били отказвани да даряват. В други области в страната обаче има недостиг.


Павлина Михайлова подчерта, че комуникацията между четирите центъра за плазма в страната е нерегламентирана и неясна. В Благоевград няма апаратура за даряване на кръвна плазма, заради което доброволци даряват кръв, от която да се извлича плазма, което е неефективно, посочи Михайлова и призова хората да даряват директно плазма в София. Недостиг на плазма има в Плевен и Габрово.


"Плазма се прелива рано. Ранното преливане на рековалесцентна плазма, богата на антитела, е най-ефективното средство срещу смъртността от COVID-19", каза още Михайлова. Тя посочи за добър пример болницата в Петрич, където от лятото на миналата година преливат плазма на 95% от своите пациенти. По думите й така натискът върху интензивното отделение там е намалял с 50%.

В България няма африкански и френски варианти на COVID-19

Коронавирусът в България: Има възможност за поръчка на още 1.5 млн. дози "Пфайзер" (хронология)

© Георги Кожухаров


Проби от 8 области са изследвани през последното денонощие в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести и според резултатите близо 100% е разпространението на британския вариант в тях. Това обяви пред БНТ директорът на лабораторията доц. Иван Иванов. Единствено в Стара Загора разпространението е по-слабо.


Другите варианти в България са европейски мутации, които циркулират от миналата година. "Отблизо следим появата на мутации, характерни за африкански, френски, нигерийски, бразилски и други варианти, които са проблем. Засега обаче в България не са доказани такива мутации", каза той.


Според него ясно се очертава тенденцията за по-бързо разпространение на вируса в неговия британски вариант. Не се верни твърденията, че колкото повече напредва процесът по имунизация, толкова по-бързо COVID-19 ще мутира, каза той. По думите му в момента "макар и с по-слаба ефективност срещу африканските и бразилските варианти, всички ваксини покриват всички варианти".

24 на сто от направените тестове са положителни за коронавирус у нас за последното денонощие. 4467 са новите случаи. Направени са 18 808 теста. Продължава да се увеличава броят на приетите в болница - 8689 пациенти се нуждаят от лечение. В интензивни отделения се намират 691. Починали са 169 души. Излекуваните са 2260.
Най-много новозаразени отново има в София 1289, следват Пловдив и Варна.

През изминалото денонощие са поставени 7465 дози ваксини. Така общо поставените дози са 376 370, а хората с две дози вече са 73 853.


Повече подробности и графики вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK