Съдът наложи по-тежки мерки на двамата задържани за фалшиви банкноти

Експерт от БНБ е изследвал произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара и е установил, че са неистински.

© Прокуратура на РБ

Експерт от БНБ е изследвал произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара и е установил, че са неистински.Софийският апелативен съд (САС) остави под домашен арест Даниела Андонова и задържа под стража другия обвиняем за намерените фалшиви банкноти в евро и долари, печатани във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" - Илия Ненов.


На първа инстанция двамата бяха освободени с най-леката мярка за неотклонение "подписка", но прокуратурата днес представи нови доказателства, с които съдът мотивира по-тежките мерки за неотклонение. Решението на съда е окончателно и не може да бъде обжалвано.


Очевидно се касае за организация не само за произвеждане и държане, но и за последващо вкарване в обръщение на банкнотите и затова има данни в кориците на делото, мотивира се съдебният състав, като посочи, че това повишава и обществената опасност.
По време на заседанието прокуратурата представи нови доказателства, сред които и експертизата, за която бе съобщено ден преди мярката и която е изготвена от експерти от БНБ. Те са правили анализ на случайно избрани банкноти от всички открити с номинал 100 щатски долара и са установили, че са неистински.


Прокуратурата цитира Българския тълковен речник за граматическото тълкуване на думата фалшив. Дори и да се приеме, че са груба изработка, това не прави банкнотите реквизитни, смятат от държавното обвинение.


Експертите са направили и сравнение с други банкноти със същия номинал, които са били вкарани в обращение, а по случая прокуратурата е започнала друго разследване през лятото на 2020 г. Според заключението на експертите намерените сега фалшиви банкноти са идентични като изработка и характеристики с откритите и пуснати в употреба преди половин година.


Качеството на банкнотите ще бъде предмет на изследване в бъдещото съдебно производство, посочи съдебният състав, а по-рано защитата обясни, че участниците в това производство са "изправени пред най-смотаните фалшификати в историята".


Защитата твърди също така, че прокуратурата прави прибързани и хаотични опити да представи някакви доказателства, каквито и да е, по този случай. Заради бързината на прокуратурата сега няма качествена експертиза, която да даде отговор на въпросите за качеството и истинността на банкнотите, подчертават адвокатите на двамата обвиняеми.


Според защитата обикновено доларовите банкноти са с много тънка хартия, а намерените са на по-дебела, нямат холограмни ленти и са много са лъскави. Освен това защитата твърди, че парите са намерени в мазето на Андонова и няма доказателства, че тя е участвала в изготвянето им или че ги е пускала в обращение.


Съдът прие, че двамата не са осъждани, но има риск да извършат друго престъпление. Андонова остава под домашен арест, за да се грижи за възрастния си баща и дъщеря си. Тя ще бъде придружена от властите до дома си.


Ненов, който е работил в печатницата и в чиито автомобил и жилище са открити плаки и заготовки за печатане на банкнотите, бе арестуван в съдебната зала.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK