Изписаните от болница може да са с по-кратка изолация, ако си платят

Изписаните от болница може да са с по-кратка изолация, ако си платят

© Цветелина Белутова, КапиталЗаразените с коронавирус, които са се лекували в болница, може да съкратят на седмица задължителната си домашна изолация след изписване (досега тя бе 14 дни), ако имат два отрицателни резултата от изследване по PCR метода в два последователни дни. За възможността съобщава вестник "Сега", цитирайки поправка в заповед на министъра на здравеопазването. (Досегашния вариант на заповедта четете тук, а поправката - тук)


Промяната е факт от вчера (22 март) и допуска съкращаване на задължителната изолация единствено на изписаните от болница. В контекста на поправката обаче следва да се направят някои уточнения:


Изписаните от болница, които искат да съкратят излизането си със седмица, вероятно ще трябва да платят (по около 100 лв. на брой) за PCR тестовете, направени в два последователни дни. Има възможност да бъдат поети от здравната каса, ако се издаде направление от личния лекар. Общопрактикуващият медик обаче може да издаде такова само ако пациентът има два от следните симптоми:

- температура
- кашлица, предимно суха
- отпадналост
- загуба на вкус и/или обоняние
- затруднено дишане или недостиг на въздух
- миалгия (мускулна болка - бел. авт.)
- главоболие
- диария
- гадене и повръщане
- гърлобол
- кислородно насищане, по-малко от 92%
Освен това за правенето на PCR тест изписаният от болница пациент ще трябва да напусне дома си и така да наруши задължителната изолация. Разбира се, има възможност и да си плати допълнително, за да дойде в два последователни дни представител на лаборатория до дома му.
Като цяло се смята, че 14 дни след установяването на заразата положителният за SARS-CoV-2 пациент не е зара̀зен за околните, заради което през октомври миналата година бе премахнато изискването да се прави тест в края на периода на задължителна изолация, за да бъде даден пациент освободен от нея.


Но, все пак е възможно и след изтичането на двуседмичната изолация човек да даде положителен резултат за коронавирус. Причината е, че вирусни частици може да са останали в организма, макар и да не са опасни за околните. Ако това е така в даден случай, то системата отчита като нов всеки отделен нанесен положителен тест (както е заявявал министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов) и започва ново броене на задължителни 14 дни домашна изолация. Така може да се окаже, че вместо съкращаване със седем на дните изолация след изписване от болница всъщност ще бъдат удължени със седем.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK