Умен светофар предупреждава за идващ трамвай на "Руски паметник"

Оранжев светофар съобщава, че трамвай наближава кръстовището.

© Столична община

Оранжев светофар съобщава, че трамвай наближава кръстовището.На площад "Руски паметник" е монтиран умен светофар, който предупреждава шофьорите за идващ трамвай. Софтуерът на системата за управление на трафика отчита дали автомобили се движат към кръстовището, когато през него ще мине трамвай. Тогава светва самостоятелен оранжев светофар, който предупреждава водачите, идващи по бул. "Скобелев" към "Руски паметник".


Светлинна сигнализация е поставена и на пътното платно, непосредствено преди трамвайната линия. Тя също започва да свети при приближаване на трамвай към кръстовището с бул. "Скобелев". И двете сигнализации се задействат само в тези случаи и в останалото време не пречат на трафика.


"По този начин се постига по-висока степен на безопасност, тъй като се елиминират негативните ефекти в зните на конфликтните точки и ограничената видимост на водачите на превозните средства"към идващите трамвайни мотриси", обясняват от Столичната община.


Предложението за допълнителната светлинна сигнализация е на зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев. То е разгледано на няколко заседания на на Консултативния съвет по пътна безопасност към общината преди проектът да бъде реализиран.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK