Висшият съдебен съвет повиши в ранг "върховен" спецпрокурор от "Осемте джуджета"

Прокурор Димитър Франтишек Петров бе повишен в ранг "прокурор от ВКП и ВАП" с решение на прокурорската колегия на ВСС.

© Велко Ангелов

Прокурор Димитър Франтишек Петров бе повишен в ранг "прокурор от ВКП и ВАП" с решение на прокурорската колегия на ВСС.Прокурорът Димитър Франтишек Петров, който работи по някои от ключовите дела на специализираната прокуратура, бе повишен в ранг. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет гласува повишението му в "прокурор от ВКП и ВАП", което на практика не означава, че той ще бъде назначен във върховна прокуратура, а е признание за професионализъм. Освен това му носи и допълнително увеличение с 440 лв. към основната му заплата, съобщава "Дефакто".


Още преди да бъде командирован в спецпрокуратурата, името му стана известно с отказа му да образува дело по сигнал за набеждаване през 2014 г. - след разрива между Делян Пеевски и Цветан Василев, подаден от един от тримата обвинени, че готвели убийството на Пеевски. Той прекрати с неясни мотиви навремето и разследването по записите, известни като "Яневагейт".


През 2018 г. името на Петров излезе в заглавия на медиите заради негова агресия спрямо деветокласник, който го прередил пред училищната лавка. Тогава ръководителката на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова го наказа с мъмрене, но по-късно наказанието му беше отменено от Висшия съдебен съвет.
Прокурор Петров се ползваше с пълното доверие на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, който го защити след инцидента с ученика, прехвърляйки укорите към "определени медии". Ползва се с изключителното доверие и на Иван Гешев още докато Гешев оглавяваше спецпрокуратурата, а след това - в качеството му на зам. главен прокурор.


Петров придружаваше Гешев на зрелищното задържане на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева през април 2018 г.


Името му бе замесено и в разследването на Антикорупционния фонд, по което прокуратурата обяви, че започва проверка. Петров е посочен от ограбения бизнесмен Илия Златанов за участник в корупционната прокурорско-следователска мрежа заедно Петьо Еврото.


Той бе на място и по време на акцията в офисите на Държавната комисия по хазарта, които бяха обискирани по разследването срещу Васил Божков.


Последно Димитър Петров оглавяваше първоинстанционната спецпрокуратура, но през май 2020 г. подаде изненадващо оставка. През юли м.г. той беше единствен кандидат да оглави Апелативната спецпрокуратура, но внезапно оттегли кандидатурата си малко преди изслушването, а мотивите му така и не станаха публично известни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK