Западният парк след ремонта: "Хубаво е", но отзад остава кал и джунгла

Западният парк след ремонта: "Хубаво е", но отзад остава кал и джунгла

© Юлия ЛазароваСлед близо три години ремонт Западният парк е отворен от началото на март. От новата арка на входа на бул. "Сливница" започва централната алея, застлана с изрядно подредени малки павета и плочи. Пейките се редуват с безброй каменни кошчета за смет, с осветителни стълбове и видеокамери. По красивата алея след 500 м се стига до детска площадка в ярки жълто-червени цветове. Меката настилка е в розово, пързалките и люлките са обезопасени.


Асфалтова алея, успоредна на централната, води към старите детски площадки и масите за тенис. Въпреки ремонта всичко си стои там - ръждясалата ракета и разкривените пързалки, локвите. Приличат на обособен музеен кът "Западният парк през соца".


"Старите катерушки са си, но идваме тук, защото ни е по-близо", казва майка с дете. Живеят в блок в жк "Западен парк" и се налага да пресичат релсите на жп линията София - Перник, за да влязат в парка. "Опасно е, но има подлез чак под моста на Захарна фабрика", обяснява жената.
ДНСК: Няма никакви забележки по ремонта


Край централната алея стърчат жици и съоръжения на кабелни оператори и купчини от старата настилка на алеите. Според възложителя, Столичната община, ремонтът на Западния парк вече изцяло е приключен и е "въведен в експлоатация, може би с някои малки забележки, поставени от Държавната приемателна комисия".


Новата детска площадка

© Юлия Лазарова

Новата детска площадка


Комисията се назначава от началника на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) и в нея участват представители на възложителя Столичната община, на Регионалната здравна инспекция, на регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите и др.


От ДНСК за разлика от общината обаче твърдят, че "от всички членове на приемателната комисия са представени положителни писмени становища без особени мнения, с предложение за въвеждане на строежа в експлоатация". От отговора до "Дневник" се разбира, че няма никакви забележки по изпълнението на ремонта.


Той започна на 10 май 2018 г. и трябваше да приключи точно след година, но заради лоши метеорологични условия крайният срок бе отложен за декември 2019 г. След като и той не бе спазен, третата последна дата, дадена от възложителя - Столичната община, бе 3 март 2021 г.


Сивата арка, до която свършва цивилизованата част от парка. Влакът минава

© Юлия Лазарова

Сивата арка, до която свършва цивилизованата част от парка. Влакът минава


Другото лице на парка


След новата детска площадка още стотина метра нагоре централната алея стига до втора сива бетонна арка. Тя се намира над тунела на "Люлин". Като граничен пункт отбелязва изхода от обновената част от парка.


След нея пак е Западният парк, но пейзажът рязко се променя. Гората е обрасла, прогнили дървета са паднали, по калните пътеки с локви тук-там са поставени нови кошчета за смет, но пейките са изпочупени, няма осветление. Приключилият ремонт обхвана само представителната част от парка, която е 500 дка, а общата му площ е 2000 дка.


Алея в неремонтираната част на Западния парк

© Юлия Лазарова

Алея в неремонтираната част на Западния парк


Някогашната сграда на парковите служители, наричана Лесничейството, е в пълна разруха. "Тук навремето се разхождаха патици и като деца гледахме в захлас", сочи към двора на къщата самотен бегач. Той влиза в парка, като пресича жп линията.


Къщата на лесничейството е без прозорци и врати

© Юлия Лазарова

Къщата на лесничейството е без прозорци и врати


"Фандъкова даде 11 милиона лева за ремонт (стойността е 10.6 млн. лева - бел. ред.), ама само за долната част на парка. И за какво - да падат бордюрите и водата да тече по пътеките. Трябва да има канавки и водата да се оттича, а не навсякъде да е кал и локви", твърди бегачът.


"Хубаво ще е и тук да се ремонтира и да стане като долу", добронамерено пожелава друг мъж. Той живее в "Люлин 3" и казва, че идва в парка с кола, която паркира "чак при тунела".


Подходи от "Люлин" към парка просто няма


Западният парк е единствената зелена площ в близост до най-големия район на София - 120-хилядния "Люлин" (по официални данни към 2001 г.). Поне 3 км е контактната зона между парка и жилищните блокове, но подходите пеша или с велосипед са само... един. Нова асфалтова алея зад бензиностанция ОМV при тунела води към представителната част от парка.


Централният вход с арката при бул. "Сливница" е удобен за живеещите в кв. "Захарна фабрика" и за идващите с автобус или с кола - наблизо има 30 паркоместа. Но той е доста далече за идване пеша от "Люлин".


Подходът към парка от "Люлин 6"

© Юлия Лазарова

Подходът към парка от "Люлин 6"


От Шести микрорайон все още тръгва стара пътека, която се провира между автосервизи и частни дворове и през две мостчета над реките Стубела и Суходолска стига до парка. От източната му страна е жк "Западен парк", но влизането оттам е само през жп линията, защото единственият подлез е при моста на Захарна фабрика и е отдалечен на километър от представителната част на парка, а от изоставената - още повече.


Изграждането на нови подходи не е било предмет на този ремонт. Той е за възстановяване на парка, обясниха от "Галчев инженеринг".


За тази цел е необходимо да се измени подробният устройствен план, да се проектират надлези или подлези по жп линията и по обиколния на "Люлин" бул. "Петър Дертлиев". Тази задача трябва да се включи в заданието на следваща обществена поръчка за обновяване на останалата част от парка, която е с площ 1500 дка.


Снимките са правени на 19 март 2021 г.


Стотици са кошчетата за смет по централните алеи на парка

© Юлия Лазарова

Стотици са кошчетата за смет по централните алеи на парка


Западният парк след ремонта: "Хубаво е", но отзад остава кал и джунгла

© Юлия Лазарова

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  Поредния провал на фандъкова. За много пари и много време - едно недоносче.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Важното е да се мрънка...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  "Близо три години след ремонта са обновени 25% от парка и липсват подходи от жк "Люлин"

  А останалите 75% от парка кога ще бъдат ремонтирани (облагородени)!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Christo Roussanov
  Christo Roussanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От всички провали на ОПГ ГЕРБ и конкретно на учителката по руски от село Белчин, този е най-потресаващия.

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Весело

  Няма угодия... Защо не е ремонтирано всичко...
  По план за ремонта, какво е трябвало да се извърши, извършено ли е, и има ли недовършени неща?
  Тези пущинаци отстрани, били ли са включени в плана?
  Ремонтираха ми банята, светна, но кухнята си остана с мухъл... Мърлячи...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4711 Весело

  Я да видим дали правилно съм разбрал?

  500 метра алея от павета, детски кът с две л'лки и една къща катерушка с розово покритие, безброй кошчета за боклук, пейки от гранит и видео камери.... Това струва 11 милиона лева и бяха необходими 3 години, за да се направи?

  Фандъкова и столична община са направо "велики".......добре, че не трябва да построят един мост например, че то тогава ще им отнеме няколко десетки години и със сигурност няколко стотици милиона лева.

  😂😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3140 Весело

  "Приличат на обособен музеен кът "Западният парк през соца" - когато при още по-лошите метео условия ДНСК пак са нямали забележки. Днес, не като век на любовта, а на къде, къде по-смарт технологии изотзаде оставало Жунгла?! Ами, нЕли изпълнитеЯТ, със съответните под него, ще си ОТремонтират ремонтираното, щото е в гаранция? Сбъркано нещо е ОПравлението на паркове, градини, китки и дърва...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  Ако управляваха хората на Корни и демократичните българи,Западния парк щеше да прилича на Земен рай!🐱‍🏍

  Много съм прост
 10. 10 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тошо Кучев":

  Сега управлява Баце, и рай има само за Пеевски, Вълка, Доган, Домусчиев и други "успели" хора.

 11. 11 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1138 Весело

  До коментар [#10] от "stanchopansa":Сега управлява Баце, и рай има само за Пеевски

  за Нов Шиши раят предстои кат влезе у парламенто
  и за родата от Крушари

 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иво":

  Когато дойдат на власт здравите сили - Мая или арх.Игнатов

 13. 13 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Разстроено

  "Хубаво е", но отзад остава кал и джунгла"

  Това може би обобщава добре положението в цяла България...

 14. 14 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Добре дошли в джунглата !!!

 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  Кефи ме статия. Почваме със заглавието - "хубаво е" но ... май значи че жълтопаветниците не са успели да намерят и една крива плочка да я снимат и да громят ГЕРБ с нея. Не са успели и да извадят и някое павенце, щото има видеонаблюдение. Катерушките от соца не са снимани т.е не са толкова трагични както звучи на описание. И се е наложило да снимат анонимен бордюр и нечия колиба (разбира се извън парка ама какво значение има).

 16. 16 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Весело

  Няма угодия а най много ме кефят мненията на "случайни" бегачи и граждани.
  Добрата стара соц .Школа.
  Па попитай го кал се казва сложи му снимка да се зарадва човека и родата му.
  Или няма такъв?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 17. 17 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Няма страшно, скоро ще ремонтират! То за калта са виновни дъждовете и други такива НЕПРЕДСКАЗУЕМИ явления! Те от ГЕРБ достигнаха отдавна нивото на своята некомпетентност. Време е за смяна!

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Весело

  " Фандъкова даде 11 милиона лева за ремонт (стойността е 10.6 млн. лева - бел. ред.), ама само за долната част на парка. И за какво - да падат бордюрите и водата да тече по пътеките. Трябва да има канавки и водата да се оттича, а не навсякъде да е кал и локви", твърди бегачът."

  Ако дотук са " усвоени" едни 11 милиона за около 500 дка от парка, значи за останалите около 2000 дка ще са необходими още около 44 милиона !
  ............

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  ""Хубаво е", но отзад остава кал и джунгла.."

  Като прочетох заглавието, реших че става дума за някаква жена на име Надежда.
  Стори ми се много вулгарно.....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  Ако четете само икономедия и живеете някъде по света като нищо може да го повярвате. Само дето истината е доста различна - тотално са изрити и направени наново километри алеи, навсякъде има видеонаблюдение срещу вандали, маса инфраструктура включително един магистрален топлопровод са сменени или преместени. И цената на всичко това е доста ниска, основно поради евтиния труд, в Европа това би струвало по 10 а в Ню-Йорк по 30, предвид синдикатите и регулациите

 21. 21 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Весело

  Ако дотук са " усвоени" едни 11 милиона за около 500 дка от парка, значи за останалите около 2000 дка ще са необходими още около 44 милиона !............
  —цитат от коментар 18 на samoedin


  И заради инфлацията, ще станат кръгло... 100 милиона, най-много 150-200

 22. 22 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2246 Весело

  Както казваше баба ми, "отпред лицИ, отзад трици"

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 23. 23 Профил на Guero
  Guero
  Рейтинг: 233 Весело

  Сигурно нарочно са го позабавили(1-2 години) за да го видим колко е хубаво точно за изборите и да изберем пак от същото. :)

 24. 24 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  Важното е да се мрънка...
  —цитат от коментар 2 на Мизийски


  Ако няма ремонт лошо, като се направи "ама лошо направен", и най вече ремонтите и асфалта не се ядат!

  ДБ: Време е да спечелим България
 25. 25 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Заедно за Ново Народно Събрание и Правителство.
  Обадете се на 10 ваши познати, близки, приятели да гласуват на 04 Април.
  Ползвайте Интернет връзка, Вашият глас е определящ за Демократичното Общество днес. За едно Ново Народно Събрание и Правителство.

 26. 26 Профил на Ганьо Калпакчиев
  Ганьо Калпакчиев
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Туй нещо в Индийско ли е?

 27. 27 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2246 Весело

  Преценили са, че после толкова ще могат да ремонтират. Пък останалото, "ми то така си беше".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 28. 28 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4711 Любопитно

  До коментар [#7] от "padrino":Ако четете само икономедия и живеете някъде по света като нищо може да го повярвате. Само дето истината е доста различна - тотално са изрити и направени наново километри алеи, навсякъде има видеонаблюдение срещу вандали, маса инфраструктура включително един магистрален топлопровод са сменени или преместени. И цената на всичко това е доста ниска, основно поради евтиния труд, в Европа това би струвало по 10 а в Ню-Йорк по 30, предвид синдикатите и регулациите
  —цитат от коментар 20 на m17


  Забравихте да споменете, че също така щеше да е свършемо за максимум 4 месеца.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 29. 29 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Ремонтът прилича на недовършен. Пързалките с ракетите за носталгик, като мен (ползвал съм ги преди 40 години) би трябвало да се реставрират, а не да се премахнат или да стоят, като купчина скрап, както е в момента. Само не разбрах критиката, че входа на парка бил далеч на люлинци да идват пеш, при положение, че всичкия наземен транспорт на Люлин без трамвая и 111, който се движи по околовръстното, има спирка там. Друг проблем, който не виждам да е засегнат в иначе критичната (и с право) статия е безразборната сеч от другата страна на парка от жителите на бившите виетнамски общежития и Факултето.

 30. 30 Профил на Guero
  Guero
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ганьо Калпакчиев":

  Бангладеш

 31. 31 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  До коментар [#20] от "m17":

  " Ако четете само икономедия и живеете някъде по света като нищо може да го повярвате. ..."

  Аз лично не " вярвам" на никого ! Гледам фактите ! Не мненията и уверенията като вашето ! А те говорят, че фирмата беше избрана неслучайно ! Офертата и не беше спазена - сроковете бяха увеличени на ремонтните дейности, парите се вдигнаха с милиони ! С една дума : класическа схема за точене на пари в жанра на обществените поръчки ! И с днешната кметица, която плаща без да се интересува от реалността.....Не я виждат само тези, които печелят по този начин у нас.....

 32. 32 Профил на nikiil
  nikiil
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#15] от "m17":

  "Павенца" има извадени, разходи се, компютърен писателю

 33. 33 Профил на giboc_67
  giboc_67
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Да поясним:
  Ремонтираната част на парка - от "Сливница" до тунела за "Люлин" е общинска.
  Другата - от тунела до "Помпената" (Факултета) е на Горското.
  И по-добре да не пипат тази част!
  То си е гора, а не парк.

 34. 34 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Личи си, че авторът на статията ходи там за първи път. Аз също не съм местен, но по информация от познати и малко лични впеатления ще кажа следното - този ремонт е скандален. Подходите откъм Гевгелийски са оставени напълно изолирани от алеите понеже били към НКЖИ. При дъжд трябва да преджапаш 50 метра кал за да влезеш.
  Откъм Люлин 10 основния вход е една пасарелка в предаварийно състояние и пак от нея до алеите има неизградени няколко кални метра. До нея по проект трябваше да има и автомобилен мост, който да води до една огромна площ със стар асфалт, която да се ползва за паркинг - нищо.
  Пак до река Суходолска има една голяма асфалтирана площадка, на която бяха предвидени 3 игрища - нищо. Струва си да се разследва какво точно е било поръчано на Галчев и променяно ли е нещо на по-къснен етап, например заради онези милиони, с които беше глобена общината.
  Третостепенните алеи са оставени на някакъв смешен чакъл, който вече почти е изчезнал.
  За 11 млн успяха да изградят 1 (една!) детска площадка, 1 кучешка, 1 сцена и 5 криви огледала; нито един фитнес на открито например. Унищожиха едно кръгло езеро, за да го заменят с 2 кв.м. сухи фонтани.
  Въобще няма да отварям дума за някакви нови растителни видове.

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#29] от "Moonshine":

  Глобалното затопляне и правата на трансгендърите също не са адресирани в този ремонт. Но такъв е живота - несправедлив.

 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#28] от "padrino":

  Така ли, гарата в Щутгард за колко месеца я направиха или летището в Берлин ?.

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#19] от "Храбър":

  Толкова вулгарно като снимките на жената на архитекта или по-малко ?

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#7] от "padrino":

  Правилно си разбрал Падрино. +++


  Кмета Фандъкова и столичния общински съвет (доминиран от ГЕРБ) така правят ремонтите в София. Друг пословичен пример... супер скъпо струващи тоалетни, които дори не работят:

  https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/dve-toaletni-za-200-hil-lv-v-stolichna-gradinka-ne-rabotjat.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Малко лични пристрастия, но аз предпочитам асфалта, защото е удобно за колички и колелета. Това, което виждам е една друсаща настилка.

  забавление и приключение
 41. 41 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2536 Весело

  До коментар [#18] от "samoedin":

  И още 12 години

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 42. 42 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4711 Весело

  До коментар [#28] от "padrino":Така ли, гарата в Щутгард за колко месеца я направиха или летището в Берлин ?.
  —цитат от коментар 36 на m17


  И ти си "добре" след като сравняваш Летище и Гара с 500 метра павета и няколко люлки😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4711 Весело

  До коментар [#7] от "padrino":Правилно си разбрал Падрино. +++Кмета Фандъкова и столичния общински съвет (доминиран от ГЕРБ) така правят ремонтите в София. Друг пословичен пример... супер скъпо струващи тоалетни, които дори не работят:https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/dve-toaletni-za-200-hil-lv-v-stolichna-gradinka-ne-rabotjat.html
  —цитат от коментар 39 на Иво


  200 ХИЛЯДИ за две тоалетни?😂😂😂😂

  Ами то тогава 500 метра павета са направо супер сделка за 11 милиона 😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 45. 45 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Аз не разбирам - като се прави ремонт на един парк, се прави цялостен ремонт, изгражда се пешеходна инфраструктура, съобразява се всичко. Тук са усвоени едни пари за 25% от парка, останалото тъне в мизерия и люлинчани нямат достъп до парка.
  Вижте как изглежда паркът Тиволи в Любляна примерно
  https://www.cities-of-europe.com/park-tivoli-ljubljana-sloveniya/

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 46. 46 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 723 Неутрално

  1/4 от парка, без подлез, за 11 милиона лева...... Смятай!

 47. 47 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Не помня вече от колко време тая 1/4 от парка се "ремонтира". Ако трябва да се "ремонтират" и останалите 3/4, то можем да пожелаем на нашите правнуци да му се радват.
  Разбира се, ако междувременно не ни дойде акълът, за да изритаме некадърниците от общината!

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 48. 48 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Забравяте с кой граничи парка.

  Много хитър
 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#38] от "m17":

  Как стои въпроса с тоалетните в този парк другарю владов?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на Ralchev
  Ralchev
  Рейтинг: 329 Весело

  "Хубаво е", но отзад остава кал и джунгла"
  отзад винаги е кално....

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#48] от "Кум Лисан":

  С избирателите на ГЕРБ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на grandsuha4e
  grandsuha4e
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не са само подстъпите от "Люлин". От "Гевгелийски" има само един обезопасен прелез на ЖП линията и нито един облагороден подстъп към парка. Живеем на 100 метра от парка а трябва да минаваме през кал до ушите.

 53. 53 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  ..а още по отзад в джунглата, даже и туземци -канибали има :))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 54. 54 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 985 Неутрално

  В гората е кално, а и по-горе някой вече обясни, че това не е парк, а горски фонд и е по-добре така да си остане. По-добре люлинските орди да нямат достъп, та поне гората да остане гора.
  Ама Кмета в сянка не може да изтрае 😊😊😊!

  agent
 55. 55 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#54] от "Ronald Reagan":

  Горкичкият. Много ти пречи истината.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 56. 56 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":
  Ти винаги си разбрал "много добре" Твоята роля в живота е да плюеш денониощно, защото смешната ти партийка не може да спечели никога нищо. Усещаш ли как с 200 км а?? хахахах

 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#56] от "izbiram":

  Това по темата ли е или хейтиш говорещите истината за калпавите издъни на ГЕРБ, които ни струват МНОГО ПАРИ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Ей да не земете да го циментирате целия? Това му е хубавото че е парк, не улица!

 59. 59 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#58] от "uq":

  Принципно си прав. Просто в случая става дума не просто за "горска джунгла", а за джунгла от боклук и кал, примесени с храсталаци.

  Вярно е и, че част от съседите на парка го "поддържат" в това състояние, но ролята на общината е да вземе мерки това да не се случва. А общината не го прави - това е проблемът.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 60. 60 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Е как баш преди изборите го приключиха този ремонт?Ч Даскалицата рябваше да о отложи за още година. Хубаво ама герберско с ремонт на ремонта.

 61. 61 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#31] от "samoedin":

  Благоевградският селяндур Галчев трябва да го обесят на гронзата бетонна арка на входа от Сливница. Заедно с управляващите от ГРОБ.

  Антиваксър=деб*л!
 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  "След близо три години ремонт Западният парк е отворен от началото на март.
  От новата арка на входа на бул. "Сливница" ..."

  Вход: помпозна бетонна арка с железни решетки.
  Символ на?
  Булевардът отминава (това му е гледката).

  "започва централната алея, застлана с изрядно подредени малки павета и плочи."
  Така:
  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_4189110.jpg

  Ръбати павета, павета ръбати, ръбати павета..
  плодове на ръбато замислен проект.

  За да спъват пешехдки и пешеходци с токчета/без токчета, с ролери/без,
  дестки колички, багажни и инвалидни?

  За да се конкурират потребителите на парк
  за отноносително тесни ленти с гладки плочи?

  За да се оскъпи проета и усвоят едни пари с ненужно каменоделско разнообразие
  и много повече ръчен труд - вместо повече гладки плочи или асфалт?

  "Пейките се редуват с безброй каменни кошчета за смет"

  Пей сърце... на пейка.
  Бетон, бетон, бетон.

  За икономия или строго против разглезване на стари и млади поколения,
  половината пейки: без облегалки.

  "с осветителни стълбове и видеокамери."

  Изящен тенеке стил барок на стълб?

  "По красивата алея след 500 м...

  се стига до детска площадка в ярки жълто-червени цветове.
  Меката настилка е в розово, пързалките и люлките са обезопасени."

  Браво.

  "Асфалтова алея, успоредна"

  Добра алтернатива на

  "централната"

  по тази на Ваш риск и отговорност.

  "води към старите детски площадки и масите за тенис.
  Въпреки ремонта всичко си стои там - ръждясалата ракета и разкривените пързалки, локвите. Приличат на обособен музеен кът "Западният парк през соца".

  "Старите катерушки са си, но идваме тук, защото ни е по-близо", казва майка с дете. Живеят в блок в жк "Западен парк"
  и се налага да пресичат релсите на жп линията София - Перник,
  за да влязат в парка.
  "Опасно е, но има подлез чак под моста на Захарна фабрика",
  обяснява жената."

  Опасно, а по цялото протежение има една-единствена рампа за пешеходци,
  да пресичат линията, с метални рамки сигнално оцветени, та първо да спрат
  "принудително", огледат/ослушат... тогава преминат.

  Това добро строително дело е от години преди грандиозно протакания... ремонт.

  Проблем затънал в проблеми... за хиляди граждани нуждающи достъп до парка,
  препятствани не само от ж.п. линия.
  Кал, кал кал. Особено, през есенни, зимни и пролетни сезони.

  Колосалният ремонт е целял да се представи с ново бетонна арка и железария,
  пред бул. Сливница, но кой къде там има време, желание и место да спре и паркира,
  та да проникне в парка?

  Апропо... след втората триумфална арка... нагоре, там е добре.
  Девствена природа.
  Недокосната от модерна бетонджийска напаст,
  ръбати павета и ръбове проектанти на, за "едни пари".

 63. 63 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#11] от "bruno__dante":

  Нищо не казваш за сегашните. Няма какво, или свършиха опорките?

 64. 64 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#31] от "samoedin":Благоевградският селяндур Галчев трябва да го обесят на гронзата бетонна арка на входа от Сливница. Заедно с управляващите от ГРОБ.
  —цитат от коментар 61 на Пакоджет


  че той много отдавна гуши
  такива проекти. прави и унсс-то,
  художествената академия и кво ли още не.
  схемаджия, който отбива за бойко борисов по 30%
  от всяка поръчка.

 65. 65 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#64] от "mihail_p":

  Може би дори повече.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 66. 66 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 1048 Весело

  Ейии "Люлин"-а станал 120 хилядидуши :) , цял град в голмото село с гербери. И може би с 300 хил. четириноги домашни любимци. Сред тях не включвам само кучета и котаци, а и магарета и коне. Помня в "Люлин" 1 на кипърските, едни си бяха вързали коня за терасата. Да не избяга и да стане на суджуци. :)
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/03/25/4189108_zapadniia_park_sled_remonta_hubavo_e_no_otzad_ostava/

 67. 67 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#59] от "keen":

  Ми ...верно че скоро не съм ходил, ама преди поне до къщичката на горските си беше екстра, нямаше нито боклук нито мизерии - алеи с чакъл и филц ли е това..тук там почвени алеи но си беше екстра. По едно време "съседите" бяха свили дървета по грозен начин в частта към бул. Стамболийски та го вардеше жандармерията но иначе си беше хубав

 68. 68 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#66] от "Martin Ivanov":

  Люлин е бим127 хиляди през 2014та.

 69. 69 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Поредния провал на фандъкова. За много пари и много време - едно недоносче.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА

  Кмете, я кажи за кого да гласувам на идните местни избори.

 70. 70 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  Я да видим дали правилно съм разбрал?500 метра алея от павета, детски кът с две л'лки и една къща катерушка с розово покритие, безброй кошчета за боклук, пейки от гранит и видео камери.... Това струва 11 милиона лева и бяха необходими 3 години, за да се направи?
  —цитат от коментар 7 на padrino


  Изградена канализация, водоснабдяване, поливни инсталации, електрозахранване, осветление и видеонаблюдение. Понеже живея наблизо наблюдавах целия процес, започвайки от петметровите изкопи за магистралната канализация, еднометровите изкопи на всички алей и полагането на каменен трошляк като на магистрала. Като знам колко струват водните цикли в някои градчета, тука сме на далавера.
  Пропуснато е да се спомене за водните съоръжения в парка (още не са пуснати в действие поради климатични причини).

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 71. 71 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Хубава работа, ама герберска.

 72. 72 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Хубава работа, ама герберска.
  —цитат от коментар 71 на Роси

  Какче, я и теб да питам - кой да ни е кмет?

 73. 73 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  До коментар [#70] от "Корки":
  Не си губи времето, тези, на които обясняваш, са същите, според които санирането на един блок се изчерпва с "облепянето му С (в оригинала е така, със "с") стиропор".

 74. 74 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Малко за работната ръка на обекта, виждал съм да редят павета и плочки събратя от малцинствата със СО и КН коли, на които им личеше, че имат доста скромен опит в тази дейност. Също за разстилане на почва в някои увредени участъци бяха докарали десетки баби (на вид 70+), по говора личеше, че са от примерно софийски или дупнишки села - както си трябва с галоши, забрадки и гребла - насред първата вълна без маски и дистанция.

 75. 75 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  Престанете с тези КОШЧЕТА ЗА БОКЛУК.В света одаван се залага на вътрешна отговорност и самостоятелност, всеки да си носи боклука и да го изхвърля на едно място.Няма нужда да се назаначват хора които да тичат след всеки мърляч.
  Трябва постоянна кампания за отношени към околната среда и ГЛОБИ/камери и контрол/ за всеки много-Як тинейджър или мърльо.

 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#69] от "Toshko Afrikanski":


  До коментар [#70] от "Корки":

  Да ви попитам -КОЛКО работещи обществени тоалетни има в момента в този парк?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1982 Весело

  До коментар [#76] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Ааа, не така, първо отговори на моя въпрос, пък тогаз питай.

 78. 78 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#77] от "Toshko Afrikanski":

  Като му дойде времето ще ти кажа. Сега ТИ ОТГОВОРИ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 79. 79 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 114 Неутрално

  Ами зарадвайте му се! Ама свикналият да хленчи хленч му дай!

 80. 80 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  До коментар [#69] от "Toshko Afrikanski":До коментар [#70] от "Корки":Да ви попитам -КОЛКО работещи обществени тоалетни има в момента в този парк?
  —цитат от коментар 76 на КМЕТ В СЯНКА


  2 химически, но едната, до BBQ площадката изчезна. Но има доста закътани места, а пък на децата не им пука.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 81. 81 Профил на blt591010914
  blt591010914
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Николай Колев":

  Ти ходил ли си в парка... Знаеш ли за какво става въпрос или просто "коментираш" ...

 82. 82 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#80] от "Корки":

  А на майките пука ли им???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 83. 83 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#79] от "SerenaLipuma":

  На кое бе другарко? Парк без тоалетни - гербер ска красота!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 84. 84 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  До коментар [#77] от "Toshko Afrikanski":Като му дойде времето ще ти кажа. Сега ТИ ОТГОВОРИ.
  —цитат от коментар 78 на КМЕТ В СЯНКА

  Е как, за Мая Манолова ще гласувам, за кого другиго!

 85. 85 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#84] от "Toshko Afrikanski":

  Ти кажи за парка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 86. 86 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Питам се докога гражданите от Факултето нанесли се от техната си страна към парка, и ползвайки го за дърводобив, ще продължават да бъдат толерирани?!

 87. 87 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#86] от "bretschneider":

  Докато гласуват правилно ще си берат дърва на воля.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 88. 88 Профил на Alexander Galabov
  Alexander Galabov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Горичката която представяте като парк никога не е била част от парка,и винаги си е изглеждала по един и същи начин. А иначе парка не е пипан от детсгвото ми.Това е първия ремонт за 40 години.Друг е въпроса защо Галчев инженеринг се "изпуснаха с тоя проект.Каменната арка не я разбирам честно казано.Ако има няква облицовка-ок.Иначе все едно влизам в гробищен парк.Доста кусури могат да им се намерят на работата и определено не ги харесвам като фирма,но да се радваме и на това което е направено.

 89. 89 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  До коментар [#84] от "Toshko Afrikanski":Ти кажи за парка.
  —цитат от коментар 85 на КМЕТ В СЯНКА

  Паркът ли, ми паркът е направо отврат!
  Просто не виждам как друг освен кюстендилската и оня джендър Борисчо могат да праят паркове като хората - хем хубави, хеб без пари.

 90. 90 Профил на blt591010914
  blt591010914
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "Николай Колев":

  Първо се запознай с проекта и после коментирай

 91. 91 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  Поинтересувай се за историата на проекта Crossrail в Лондон, кражбите от инфраструктурни проекти не са български патент.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK