Антикорупционната комисия сгреши сумата за обезщетения, които е осъдена да плати

Председателят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров представи годишния доклад за 2020 г. в парламента, но към него нямаше никакви въпроси и бе приет без възражения.

© Юлия Лазарова

Председателят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров представи годишния доклад за 2020 г. в парламента, но към него нямаше никакви въпроси и бе приет без възражения.В официалния отчет на оглавяваната от Сотир Цацаров антикорупционна комисия КПКОНПИ има неверни данни за обезщетенията, които институцията е осъдена да плати заради свои грешки. Това съобщава "Сега" в подробна публикация по темата и след проверка в съдебните регистри, в които личи, че сумите, които е осъдена да плати КПКОНПИ, са по-високи от обявените в годишния доклад.


За първи път данни за обезщетенията по Закона за отговорността на държавата, които комисията е осъдена да плати, се появиха в последния й доклад - за 2020 г., представен и приет без никакви въпроси, изслушване и възражения от Народното събрание.


В него е записано, че "по силата на влезлите в сила през 2020 г. решения по реда на ЗОДОВ комисията е осъдена да заплати на страните в производствата обезщетения за претърпени имуществени и неимуществени вреди в общ размер на 33 000 лева".


При проверка в съдебните регистри от "Сега" откриват окончателни решения по ЗОДОВ, постановени през миналата година срещу комисията. И дават пример само с две от делата. Първото е приключило окончателно на 1 октомври и с него Върховният касационен съд присъжда обезщетение от 40 000 лв. Второто дело приключва през декември 2020 г. с 10 000 лв. обезщетение. Не е ясно дали става дума за случаен пропуск и техническа грешка в отчета или за умишлено занижена сума на общата стойност на обезщетенията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK