За площта на големите магазини, или как се разхлабва ограничение в пик на епидемия

За площта на големите магазини, или как се разхлабва ограничение в пик на епидемия

© Иван ГригоровТри дни след като бяха въведени ограничения в работата на нехранителните магазини, с указания на министъра на икономиката и със съгласието на здравните власти тези мерки срещу разпространението на COVID-19 се разхлабват. Решението е взето в период, в който новите заразени и настанените в болница са най-много.


Промяната оповести министърът на икономиката Лъчезар Борисов в краткото си посещение на редовния за четвъртък брифинг за COVID ситуацията, но не остана до края му, за да отговаря на въпроси.


Какво гласи решението


В публикуваните от Министерството на икономиката указания е записано, че те са съгласувани с министъра на здравеопазването и гласят:

- Самостоятелните нехранителни магазини в търговските центрове и моловете, до които има директен вход от улица или паркинг могат да работят.
- Големите нехранителни магазини (с площ над 300 кв. м) също могат да работят, като обособят площта си до 300 кв. м на закрито или на открито.

Така на практика министърът на икономиката разхлабва мерките на министъра на здравеопазването и пригажда нормативните изисквания към вече съществуващата практика. През последната седмица в телевизионни репортажи вече бе показвано как големите нехранителни магазини намират начин да избегнат ограничението.


Скрийншот от репортаж по "Нова телевизия" от 22 март

Скрийншот от репортаж по "Нова телевизия" от 22 март


Краткото ограничение
Опитът за ограничаването на работата на големите нехранителни магазини (с над 300 кв. м търговска площ) бе най-голямата разлика в сравнение с мерките от края на ноември миналата година. Тогава беше допустимо големите магазини за играчки, мебели, спортни стоки, строителни стоки, техника и др. да работят, стига да не се намират в мол или търговски център, и преди коледните празници имаше стълпотворения в тях.


Запитан за указанията на министъра на икономиката, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов отговори много общо: "За нас е важно спазването на противоепидемичните мерки по начина, по който са разписани, и да гарантират сигурността на всички, които влизат и излизат от тези магазини". С това вероятно той визира, че въпреки разхлабването на ограничението за работата на големите магазини, не бива да се допуска струпване на хора, както и че трябва да се носят маски. От отговора обаче не стана известно какви са медицинските аргументи за промяна на уж окончателните правила само три дни след като влязоха в сила със заповед.


"Дневник" следи ситуацията с коронавируса в реално време тук.
За разпространението и ефектите по света четете тук.

Краткото изказване на министъра на икономиката Лъчезар Борисов вижте тук:Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK