На живо

Коронавирусът в България: в очакване на 250 хил. ваксини властите подготвят нови реанимационни легла (хронология)

Коронавирусът в България: в очакване на 250 хил. ваксини властите подготвят нови реанимационни легла (хронология)

© Надежда Чипева, КапиталРегистрираните нови случаи на инфектирани с коронавирус са 3988 за последното денонощие. Здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че ще издаде заповед всички налични дихателни апарати да бъдат разположени до болничните легла, да бъдат включени в системата и съответно леглата да бъдат превърнати в реанимационни. "Няма да стигнем дотам, но да бъдем готови", коментира заповедта си министъра.


По повод ситуацията в болниците в страната той коментира, че има 48 хил. легла за активно лечение и няма притеснение, че те могат да свършат и да има човек, който да не бъде настанен. До края на следващата седмица се очаква в България да пристигнат близо 250 хиляди ваксини.


"Дневник" проследи на живо ситуацията с развитието на епидемията в страната
Чехия въведе допълнителни изисквания за пристигащите от България. Те влизат в сила от 29 март, като задължително условие е предварително да бъде попълнен и изпратен електронен Формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form), съобщава Министерство на външните работи. По информация на посолството ни в Прага също така гражданите трябва предварително да направят и да представят при пристигането си в Чехия PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пристигането си. Отпада възможността за предоставяне на антигенен тест за COVID-19, не по-стар от 24 часа. В допълнение - не по-рано от 5 дни и не по-късно от 14 дни след пристигането си в Чехия, те трябва да си направят отново PCR тест, който ще бъде автоматично представен в компетентната местна хигиенно-епидемична служба. До получаването на резултатите от този тест, гражданите са длъжни да се самоизолират. Посоченият по-горе електронен формуляр може да бъде открит на следния интернет-адрес https://plf.uzis.cz/[/econtent]

Заради растящия брой на регистрирани случаи с COVID-19, Румъния въвежда нови ограничителни вътрешни мерки. Те предвиждат забрана за излизане от домовете след 20 ч. в населените места, където нивото на заболеваемост през последните 14 дни е над 7.5 на 1000 души население. Там, където заболеваемостта е над 4 на 1000 души, но под 7.5 на 1000, забраната за излизане от домовете след 20 ч. ще бъде в сила за дните петък, събота и неделя.


Търговските обекти ще затварят в 18 ч. в петък, събота и неделя в населените места, в които заболеваемостта е над 4 на 1000 души, а там, където е над 7.5 на 1000, мярката ще бъде валидна през цялата седмица.


Затварят се спортните зали и фитнесите в населените места с ниво на заболеваемост над 4 на 1000 души.


За участие в религиозните служби за католическия и православния Великден (3-4 април и 1-2 май) ще бъде разрешено придвижване на гражданите между 20 – 02 ч., а за празника Песах на 27 и 28 март, домовете ще се напускат между 18 и 22 ч.


При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството ни в Букурещ на телефон: 40 21 230 21 50; 40 21 230 21 59 и на мейл [email protected]

В страната са пристигнали 16 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека", съобщават от здравното министерство. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.


Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в понеделник от производителя "Пфайзер"/"БиоНТех" – 31 590 дози.

От Българския лекарски съюз съобщават, че на среща в Министерство на здравеопазването е постигнато съгласие е постигна съгласие в анекса към националния рамков договор (2020-2022), които ще бъде подписан на 29 март, да залегнат нови договорености:


- антигенните тестове за COVID-19 да се признават при отчитането и заплащането на клинични пътеки № 39, 48 и 104, като изследване за доказване на COVID-19, съобразно заповед за реда за регистрация, съобщаване и отчет на COVID-19 на здравния министър от 22 декември 2020 г.


- ще бъдат въведени текстове в рамковия договор, с които да се регламентира възможността за пациенти с COVID-19, за които се е наложило превеждането им от едно лечебно заведение в друго, поради влошаване на тяхното състояние, да се плащат дейностите по клинични пътеки или клинични процедури и на двете лечебни заведения.


- въвеждане на текстове в рамковия договор, с които се допълва, че всички изпълнители на специализирана извънболнична медицинска помощ, включително изпълнители на медико-диагностични дейности, определени със заповед на министъра на здравеопазването, ще получават сума в размер на 10 лева за поставена доза на препоръчителна ваксина срещу COVID-19.

Здравният министър Костадин Ангелов съобщи в Сливен, че днес ще издаде заповед всички налични дихателни апарати да бъдат разположени до болничните легла, да бъдат включени в системата и съответно леглата да бъдат превърнати в реанимационни. "Няма да стигнем дотам, но да бъдем готови", коментира заповедта си министъра.


Коронавирусът в България: в очакване на 250 хил. ваксини властите подготвят нови реанимационни легла (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


По повод ситуацията в болниците в страната той коментира, че има 48 хил. легла за активно лечение и няма притеснение, че те могат да свършат и да има човек, който да не бъде настанен.


"Имаме бум на желаещи да се ваксинират срещу COVID-19 от първа и втора фаза на ваксинационния план - лекари, медицински сестри, учители. Започваме отново тези фази, а почти ги бяхме приключили. Пренасочваме ваксини натам", каза още Ангелов. След като тази сутрин директорът на Пирогов Асен Балтов каза, че до края на лятото можем да бъде постигнат колективен имунитет - да се имунизира 70% от населението, сега това потвърди и министърът. Ангелов повтори и тезата на Ангел Кунчев, че изборният ден ще протече безопасно както за гласуващите, така и за членовете на избирателните комисии.


Ваксинационният кабинет към болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" ще работи без предварително записване на 26 март, петък от 14 до 17 ч., съобщава БНР. В събота и неделя работното време ще е от 8:30 до 16:30 часа. Наличната ваксина е на фармацевтичната компания "Астра Зенека".

250 хил. ваксини срещу COVID-19 се очакват до края на следващата седмица

Коронавирусът в България: в очакване на 250 хил. ваксини властите подготвят нови реанимационни легла (хронология)

© Юлия Лазарова


Днес в страната се очакват 16 375 дози от ваксината на "Астра Зенека", съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред Би Ти Ви. В понеделник се очакват 31 500 дози от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех", във вторник - 51 600 дози от ваксината на "Модерна", а до края на следващата седмица - 150 хиляди дози от продукта на "Астра Зенека".


Така общият брой очаквани ваксини до края на следващата седмица е близо 250 хиляди.


Още по темата и видео - тук.

Одобрени са допълнителни 96 млн. лева за борба с вируса

Коронавирусът в България: в очакване на 250 хил. ваксини властите подготвят нови реанимационни легла (хронология)

На извънредно правителствено заседание са одобрени допълнителни 96 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването. От общата сума 46 млн. лв. са предназначени за закупуването на лекарствения препарат Ремдесивир, така че да бъде осигурено лечението на пациентите с COVID-19 в болниците до месец септември вкл. Останалите 50 млн. лв. са трансфер към бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Със средствата се осигуряват допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за месец април за работещите на първа линия в борбата с COVID-19, пряко заети с лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, както и за плащане поставянето на ваксини срещу COVID -19. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че са налице и още 10 млн. лева, които са остатък от предишни периоди и те също ще бъдат насочени в подкрепа на работещите на първа линия.


Подробности - тук.

"Данните за положителни проби на COVID-19 след ваксина се анализират и от Националния ваксинационен щаб. Това е очаквано, наблюдава се и в клиничните изпитвания", каза директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред Би Ти Ви.


"Ефективността на ваксините не може да бъде 100%, но най-важното - тези ваксини срещу коронавируса първите четири с разрешение, предотвратяват тежките случаи, тежкото протичане на болестта и хоспитализациите", каза още Кирилов.


Относно въпросите дали напълно ваксиниран може да пренася заразата, Кирилов коментира, че продължават проучванията в тази посока.


"Вече има данни за няколко ваксини, че намаляват в значителна степен пренасянето на заразата, но към момента няма категоричност. Затова е изключително важно да се постигне процент на ваксинирано население, което да позволи да се ограничи пандемията", допълни Кирилов.

От регистрираните 3988 нови случая най-много има в областите
София (град) – 1109, Варна – 362, Бургас – 321, Пловдив – 295, Благоевград – 149, Стара Загора – 142, Русе – 136, София (област) – 135, Плевен – 120, Враца – 104.
.

За последното денонощие са поставени 14 292 дози ваксина – 5935 на "Пфайзер"/"БиоНТех", 5255 на "Астра Зенека" и 3102 на "Модерна". Общият брой дози ваксина, използвани до момента са 415 601.


Хората със завършена имунизация (поставени две дози) са 83 134.


Спазва ли се медицинският протокол, изборите не крият опасност, каза Кунчев

Коронавирусът в България: в очакване на 250 хил. ваксини властите подготвят нови реанимационни легла (хронология)

© Велко Ангелов


"Продължавам да считам, че ако изборите се проведат по медицинския протокол, не крият никаква опасност и риск", каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Tой съобщи, че до този момент няма данни за тежко разболели се хора след имунизация срещу COVID-19.


Според него скритата заболеваемост от коронавируса не е 5-6 пъти повече, а най-вероятно съотношението е 1 към 2.


"В някои болници към момента COVID леглата са 60-70%. Лимитиращият фактор не е невъзможността за откриване на повече легла, а наличието на персонал, който да ги обслужва", обясни Кунчев. В страната сега се изполва около 10-12 пъти повече кислород в сравнение с предишни години.


Ваксините, които пристигат в България, се използват в рамките на 3-4 дни. Кунчев коментира, че системата е в състояние да прави по 40-50 хил. ваксинации дневно. До този момент няма известен случай на ваксиниран с тежко протичане на болестта.

Асен Балтов: Данните на съседните държави за заразените и жертвите са некоректни

Коронавирусът в България: в очакване на 250 хил. ваксини властите подготвят нови реанимационни легла (хронология)

© Юлия Лазарова


По-неблагоприятните резултати в България за броя на заразените и жертвите на коронавируса спрямо съседни държави може да се обяснят с некоректност на данните у съседите според директора на "Пирогов" Асен Балтов. Пред Нова телевизия той каза: "Ако гледате централната статистика за процента на починалите от COVID - 19, ще видите, че в много от тях са много по-малко от средностатистическия процент в цял свят" като преди това от водещия бяха изредени държавите Гърция, Румъния, Сърбия, Македония.


Балтов е сигурен, че данните на България са точни, защото знае какво се прави в "Пирогов".


До края на юни може би около 50% от българите ще са ваксинирани, а до края на лятото – над 70%, прогнозира болничният директор в коментар на международни прогнози за едва 36% и изрази убеденост, че "последните ще станат първи". Според него вината за забавянето на ваксинацията е извън България.


"Ще видите как много от хората, които в момента искат РНК-ваксини, като се появи втората векторна еднодозова ще се пренасочат и ще казват: "Ние искаме еднодозовата векторна". Ще видите какво ще стане буквално след 10 април", каза Балтов
"За разлика от втората вълна, сега много повече болници се включиха в лечението на пациенти с COVID-19. Сега има по-плавно нарастване, повече болници помагат, има преразпределение на пациентите", добави директорът на "Пирогов".


Той коментира, че е възможно повторно заразяване с вируса, но процентът на тези случаи е много малък. Препоръча преболедувалите да изследват антителата си след 3 и 6 месеца.

Регистрирани са под 4 хил. нови случая на инфектирани със SARS-CoV-2

Коронавирусът в България: в очакване на 250 хил. ваксини властите подготвят нови реанимационни легла (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Регистрираните нови случаи на инфектирани с коронавируса са 3988 за последното денонощие. Това са 22.4% от направените 17 825 теста (9934 PCR и 7891 антигенни). Активните случаи са 64 120.


За денонощието са оздравели 2161 души, починалите са 99. В болница остават 9281, от тях 769 в интензивно отделение.


Данни на едноседмична база за развитието на епидемията – тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK