Курорти, комплекси и ваканционни селища - какво предвижда "ескизът" за общ устройствен план на Бяла

Нечетими карти без основен текст на проект представи община Бяла преди проведеното днес онлайн обсъждане. Обяснението беше "технически проблем"

© Община Бяла

Нечетими карти без основен текст на проект представи община Бяла преди проведеното днес онлайн обсъждане. Обяснението беше "технически проблем"С предизвестие от 3 дни и с публикация на нечетими скици община Бяла покани гражданите на онлайн обсъждане на бъдещия си Общ устройствен план, който ще реши и съдбата на плажа "Карадере". Обсъждането се състоя днес в платформата Zoom.


От представените карти се вижда, че т. нар. "ескиз" на плана предвижда строителството на курорти, курортни комплекси и ваканционни селища. Бързият преглед на представените графични части от проекта показва, че за застрояване са предвидени горски площи северно от града. Предвиденото строителство обхваща хотели, пансиони, почивни домове, вили, санаториуми, къмпинги и бунгала , както и жилищни сгради за постоянно обитаване.


Пак в северна посока - към Шкорпиловци, е предвидено създаването на голф игрище и аквапарк.
Вчера в интервю за Националното радио Люба Батембергска от групата "Да запазим Карадере" изрази опасения, че предвижданията в проекта на плана могат да открият пътя за застрояването на защитената местност край плажа. "Концепцията не предвижда само изграждането на пътна инфраструктура до Карадере, каза тя. Виждаме, че са предвидени бензиностанции, а в местата зад бреговата ивица са планирани курортни зони". Всичко това според Батембергска буди сериозни подозрения, че с новия Общ устройствен план действително ще бъде открита възможността за мащабно застрояване на района, срещу което природозащитниците се съпротивляват от години.


Според тях единственият успокоителен факт, който може да бъде забелязан в т.нар. ескиз е, че според представените карти не се забелязва предвидено строителство в т.нар. Зона "А" от брега, включваща районите непосредствено до плажната ивица.


Проведеното днес предварително обсъждане на концептуалния проект за Общ устройствен план на Община Бяла има за цел представяне на идейния проект пред по-широка аудитория, а не обществено обсъждане по смисъла на Закона за устройство на територията, информираха преди срещата от общинската администрация в Бяла. То щяло да бъде организирано на по-късен етап и щяло да бъде обявено предварително.


Заради технически проблем, в първите часове след публикуването на материалите за днешното обсъждане, чертежите не са били визуализирани коректно, уточнява още информацията в сайта на общината. След отстраняване на проблема приложените документи и чертежи щели да могат да бъдат "свободно изтеглени в пълна резолюция, ясни и четливи и при максимално приближаване".


Проблем с организираното разглеждане на "ескиза" на плана се оказа и възможността за онлайн достъп до него през платформата Zoom. Местата, предвидени за участници в събитието, се оказаха само 100 и бяха изчерпани още в първите дни след публикуването на обявлението за предстоящата среща.


"Становищата на граждани ще бъдат разгледани и при необходимост ще бъде организирана допълнителна неформална среща преди официалното обществено обсъждане според Закона за устройство на територията", информираха по този повод от Община Бяла през официалния си сайт.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK