иРНК ваксините срещу COVID-19: очакване в сянката на неяснотите

иРНК ваксините срещу COVID-19: очакване в сянката на неяснотите

© Юлия ЛазароваКога българите, които предпочитат да се ваксинират с иРНК ваксина (на "Пфайзер"/"БионТех" и на "Модерна"), без значение какво работят, ще имат достъп до нея - това е един от въпросите, на които здравните власти се налага да отговарят най-често през последните дни.


Особено след временното прекъсване на ваксинирането с препарата на "АстраЗенека"/Оксфорд, което задълбочи опасенията на и без това недоверчивото към ваксините българско общество, въпреки научните уверения, че препаратът е безопасен, че ползите от него надвишават значително рисковете от заболяване от COVID-19, както и че всички одобрени за употреба ваксини защитават от усложнения.


Краткият отговор на въпроса за достъпа до ваксини с информационна РНК (иРНК) е в логично звучащото, но и общо изказване на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов: "Избор ще има, когато има достатъчно доставки".
Подробният е доста по-неясен и е свързан с поредица от условности около разпределението на иРНК ваксините, определянето на подгрупи с предимство пред останалите вътре във вече определените приоритетни групи и не на последно място: паралелното протичане на всички фази от правителствения ваксинационен план.


Ваксини има, но не за всички


От началото на ваксинационната кампания до 23 март с одобрените от Евросъюза иРНК ваксини са поставени и двете дози на близо 80 хил. българи, сочат данни на Министерството на здравеопазването, изпратени до "Дневник" на 25 март.


Към същата дата около

97 хил. дози са доставени, но не са използвани
Част от тях се пазят за хората, на които - според лекарския жаргон - им предстои "втора игла". Практиката да се блокират дози от този вид ваксини беше наложена от началото на кампанията, тъй като периодът между двете апликации е кратък - три седмици за "Пфайзер"/"БионТех" и четири за "Модерна", и забавяне на доставките може да постави в риск имунизирането.Друга част от доставените препарати се разпределят към ваксинационните центрове, където обаче се прилагат само на посочените в приоритетните групи, чиито работодатели са подали списъци с избор на ваксина. В същите центрове тече и т.нар. свободно ваксиниране - на записалите се в електронния регистър, но на тях се предлага само "АстраЗенека", въпреки че системата теоретично дава избор на предпочитан препарат. Това предизвиква възмущение и подозрения за неравнопоставеност и неоправдано предимство на част от чакащите за сметка на останалите.


Защо има запазени ваксини


Всъщност, изплозването на иРНК ваксини на приоритетните групи беше заложено във ваксинационния план отначало, когато се предвиждаше с предимство да бъдат имунизирани хората с важни и рискови в условията на пандемия професии, а масовото ваксиниране да започне на по-късен етап (според тогавашните изявления на властите - около март), когато има достатъчно препарати от различните видове и възможност за избор. Размиването на границите на групите, забавените и намалени доставки и ненадейното премиерско решение да се отворят т.нар. зелени коридори за ваксиниране на всички желаещи, без условия, обаче обърка системата и доведе до сегашното разделение.


С първите доставки от иРНК ваксини (до началото на февруари те бяха и единствените одобрени за употреба) бяха ваксинирани медиците и работещите в здравната система. След тях дойде ред на възрастните хора в социални домове и на учителите и университетските преподаватели. С обяснението, че желаещите не са много, властите пристъпиха към трета фаза, формулирана доста общо и неясно като:

служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности
Според първоначалните изявления на здравния министър това включваше работещите във ВиК сектора, в енергетиката и други свързани с националната сигурност отрасли, администрацията - все хора, чиято работа е ключова и държавата не може да си позволи да спре заради заболяване от COVID-19. По-късно обаче се оказа, че се е разшила до ИТ компаниите, мобилните оператори, работещите в големите хранителни магазини, а с определянето на датата на изборите спешно обхвана още изборната администрация и представителите на медиите.


И до момента не е известно кои още професионални общности попадат в трета фаза. В обясненията си здравният министър се е позовавал на правителствено постановление, което описва критичната за държавата инфраструктура. Вероятно става дума за постановление от 2009 г., включващо множество сектори, но името на документа не е упоменато във ваксинационния план.


"Проблемът на липсата на ясна и точна дефиниция, на общия начин, по който беше формулирана трета фаза, доведе до това, че се прилага много разширено и свободно тълкуване на практика и това създаде неравенство между отделните групи хора. Създават се условия за произвол и липса на последователност", коментира за "Дневник" Мария Шаркова, специализирана в медицинското право. Според нея фактът, че не е посочен документът, на базата на който е определена третата фаза, също е проблем: "Като не фигурира в плана и не е реферирано към подзаконови нормативни актове, които да дават по-подробна дефиниция, на практика това отново е поле за интерпретации". Като пример посочва, че преди дни и адвокатите са включени като приоритетна група.


​​​​​​​Това е показателно за обстоятелството, че тази трета фаза сама по себе си представлява един мини-план, който може непрекъснато да се изменя.


Мария Шаркова,

адвокат, специализирана в медицинското право


Винаги с предимство


Допълнително ограничение пред достъпа до иРНК ваксини поставя и правилото, че всеки принадлежащ към група с предимство, го запазва, независимо кога реши да се имунизира. Това означава, че всеки лекар, учител и т.н. винаги ще изпреварва останалите желаещи. На последния брифинг за ситуацията в страната главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че практически първа и втора фаза не могат да приключат по тази причина. "Все повече хора се записват, които сега вече решават, че искат ваксинация. Там изтича допълнителен ресурс", каза той, имайки предвид иРНК ваксините.А за възрастните кога


Ваксинирането срещу COVID-19 при личните лекари се смяташе за ключово за кампанията, защото трябваше да обхване 1.8 млн. души: възрастните над 65 г. и хората с хронични заболявания. Това не се случва, а личните лекари, почти без изключение, получават единствено "АстраЗенека".


Преди няколко дни Националното сдружение на общопрактикуващите лекари разпространи проучване, според което едва 3% от анкетирани 607 медици са поставяли иРНК ваксини. При това почти 66% от анкетираните са заявили, че пациентите им предпочитат препаратите на "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна". Изследването сочи още, че 73% от общопрактикуващите медици са заявили необходимост от между 50 и 200 дози, но са получили между 10 и 40. Здравният министър Костадин Ангелов неколкократно е отговарял на упреците с твърдението, че личните лекари не са искали да поставят от иРНК ваксините заради сложната им логистика (съхранението при минус 70 и минус 20 градуса и краткото време за прилагане след отваряне на флакона).


През последните дни в публични изказвания здравните власти твърдят, че от очакваните иРНК ваксини през април половината ще бъдат разпределени към личните лекари, които в страната са около 4 хил. души.


Доставки и заявки


Би Ти Ви цитира данни, предоставени от здравното министерство, според които България е заявила да получи 63% от възможните по квота от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех" и 78% от "Модерна": съответно 3 898 694 и 960 хил. дози. Те биха били достатъчни за ваксиниране на около 2.5 млн. души.


В средата на март стана известно, че Евросъюзът ще получи 10 млн. дози допълнително от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех". Засега не е публично известно каква част от тях ще е за България, но, ако се приложи досегашната квота от 1.55% от всички ваксини (пропорционално на населението), то би следвало да става дума за възможни 155 хил. дози.


Извън това, според графика за регулярните доставки директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви по Би Ти Ви, че през април се очакват:

- 250 хил. дози от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех"
- над 80 хил. дози от ваксината на "Модерна"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK