На живо

Коронавирусът в България: увеличават се настанените в болници, "Пирогов" и ВМА ваксинират свободно (хронология)

Коронавирусът в България: увеличават се настанените в болници, "Пирогов" и ВМА ваксинират свободно (хронология)

© Велко АнгеловОбщо 2537 са установените нови случаи на коронавирус за последните 24 часа. Най-много са новите случаи в областите София-град - 649, Бургас - с 294 и Варна - с 258.


Продължава да расте броят на настанените за лечение в болница - те вече са 9 674, а 769 са в интензивни отделения.


Системата отчита като излекувани за последното денонощие 1 453 души, което е с 52% на седмична база, починали са 49 или със 7% по-малко средно за седмица. През последното денонощие са ваксинирани 3 930 души.
Националният омбудсман отправи препоръки към министъра на образованието за отмяна на някои матури и изключване на част от материала за други заради пропуските на учениците.


ВМА и "Пирогов" и утре ще ваксинират без предварителна регистрация.


"Дневник" следи на живо ситуацията в България. Актуални данни за разпространението ни вируса по света вижте тук.

Болница "Пирогов" съобщи, че ще продължи да ваксинира без записване и в трите дни до края на март. От днес болницата отвори 4 ваксинационни пункта. Прилага се само "Астра Зенека". Паралелно с това продължава поставянето и на втора доза по график.


Днес зелени коридори имаше още в ИСУЛ и ВМА. ВМА също обяви във фейсбук профила си, че ще ваксинира и утре без предварително записване от 8 до 18 ч. с "Астра Зенека".

В понеделник в България ще пристигнат още 31 590 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер"/"БиоНтех", съобщи Министерството на здравеопазването.


В момента масовата ваксинация е само с препарата "Астра Зенека", а с другите два се поставят вторите дози ваксини.


Математик: Поне 3 млн. да са ваксинирани до лятото, за да се смекчи четвъртата вълна

Поне 3 млн. трябва да бъдат ваксинирани до лятото, за да се намали силата на четвъртата вълна на коронавируса през септември. Това заяви математикът от БАН проф. Огнян Кунчев пред БНТ. Той базира изчислението си на допускането, че вируса вече са се срещнали 2 млн. души. По официални данните те са малко над 300 хил.


"Трябва 5 млн. да бъдат или ваксинирани, или преболедували. Ако не го сложим този вълнолом август, ще си имаме голям проблем. Четвъртата вълна просто ще си дойде. Въпросът е колко голяма ще бъде четвъртата вълна", обяви той.


Той изчисли, че при 10-дневни рестрикции ще има 4000 души заразени по-малко, и препоръча удължаването на мерките.

Майсторите от Самоводската чаршия чакат подкрепа от общината

Майсторите занаятчии от Самоводската чаршия във Велико Търново настояват за финансова подкрепа от общината при поредното затваряне и отлива на туристи. Искането е за намаляване с 50% на наемите за дюкяните и занаятчийските работилници, съобщава БНР.


Масово дюкяните на улицата на занаятите във Велико Търново са затворени. Единствената помощ, която майсторите на художествени занаяти са получили, беше еднократно от държавата през миналата година, поясни ножарят Кирил Димитров. "Дадоха ни по пет хиляди лева безвъзмездни. Вече свършиха, имахме наеми да си платим".


За пореден път занаятчиите от Самоводската чаршия настояват община Велико Търново да им намали наемите с 50 на сто, с което да ги подпомогне в оцеляването. "Пуснахме едно писмо, даже нямаме и отговор вече колко месеца станаха. Сега смятаме да пишем още едно писмо".
Според Димитров на Самоводската чаршия са увеличава броят на занаятчиите, които напускат, защото фалират. "Не можеха да си плащат и наемите, нямаше подкрепа от никъде и те си заминаха".

Агенция "Медицински надзор" разследва случай на починала родилка

По нареждане на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов Изпълнителна агенция "Медицински надзор" започва проверка по случая на починалата 36-годишна родилка в Бургас, съобщава агенцията.


Преди дни тя е била настанена с covid в университетската болница и след влошаване е била интубирана, а днес е починала.

В Кюстендил covid отделенията се напълниха

Двете Covid отделения на кюстендилската болница с капацитет 90 легла са почти пълни. Приложените преди месец мерки в града като носенето на маски и на открито не са дали очакваният резултат, съобщават от лечебното заведение, цитирани от БНР.


Броят на новозаразените в Кюстендилския регион леко спада, за последното денонощие те са 50. Тежкоболните, които постъпват в болница, обаче се увеличават, отбеляза главният лекар д-р Александър Величков. По думите му, половината от постъпващите пациенти изобщо не са изследвани и са в тежко състояние. До сутринта са настанени 85 човека и няма възможност някои да бъдат изписани, за да се освободят легла.

Омбудсманът препоръча отпадане на матурите за 4 и 10 клас

Коронавирусът в България: увеличават се настанените в болници, "Пирогов" и ВМА ваксинират свободно (хронология)

© Велко Ангелов

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев, в която поиска редуциране на материала по български език и литература и по математика, обхванат в изпитите от националното външно оценяване за учениците от 7 клас, както и за държавните зрелостни изпити на учениците от 12 клас. Това съобщава институцията на омбудсмана.


Ковачева настоява още министерството да отмени матурите и през тази учебна година за учениците от 4-ти и 10 клас.


Поводът за препоръката на обществения защитник са множеството жалби, подписки и петиции, в които родители и ученици изразяват тревогата си заради недостатъчно пълноценното усвояване на учебния материал по време на дистанционното обучение, съпътствано и с намалени часове.


"Гражданите посочват, че учениците месеци наред се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как той да бъде наваксан", отбелязва Диана Ковачева.

Ива Христова: Вирусът е на стъпка пред нас

При всяка следваща вълна на коронавируса се отчита все по-висок интензитет. Това основно се дължи на мутациите на вируса, каза пред "Нова телевизия" Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.


Обясни на свой ред, че вирусът няма да спре да мутира, а сегашното покачване в броя на заразените се дължи на британския му вариант.


"Този вариант и следващите след него ни показват, че вирусът е на стъпка пред нас. От нашите бързи реакции и задружни усилия зависи ние да го настигнем, изпреварим и блокираме", казва тя.


За бразилския вариант тя казва, че се наблюдават много случаи на повторно заразяване. Според нея, ако той започне да циркулира в България, ще се наложи да се прибегне до нови ваксини и повторно ваксиниране.

Балтов: Лекуваме последствията от неразумното поведение на хората

Статистически смъртността е еднаква за всички държави, обяви пред БНР директорът на "Пирогов" Асен Балтов.


"Смятам, че правим всичко възможно. Но не трябва да се прехвърля цялата отговорност върху здравните власти, защото всеки от нас трябва да разсъждава правилно защо трябва да се спазват мерките", допълни той.


Ние лекуваме последствията от неразумното поведение на хората.


Асен Балтов,

директор на "Пирогов"

Личните лекари ще получат иРНК ваксини през април, уверяват властите

Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и член на ваксинационния щаб, обяви пред БНР, че очаква през април личните лекари да получат и иРНК ваксини. Според обявения от него график в последните дни на март в България се очакват 31 хил. дози от "Пфайзер", над 51 хил. на "Модерна", над 150 хил. на "Астра Зенека".


През април се очакват общо най-малко 650 хил. дози като през втората половина на месеца по план трябва да пристигнат и доставки от четвъртата одобрена в ЕС ваксина, тази на "Джонсън и Джонсън".


Коронавирусът в България: увеличават се настанените в болници, "Пирогов" и ВМА ваксинират свободно (хронология)

© Велко Ангелов


Иван Кръстев: С коронакризата управляващите получиха инструменти за социален контрол

С коронакризата "правителствата получиха инструменти за социален контрол, а хората се оказаха много по-съгласни да се подчиняват, за да спасят своя живот в сравнение с друг ограничения, налагани преди например в името на борбата с тероризма. Въпросът е дали ще можем да се върнем към нормалното". Това анализира пред Би Ти Ви политологът Иван Кръстев. Неотдавна излезе неговата книга, посветена на пандемията, "Утре ли е вече? Как пандемията променя Европа".
По неговите думи управляващите са като войник, който досега е имал лък, но изведнъж е получил автомат и вече е трудно да се откаже от него.

"След 20 години ще говорим за живота си преди и след пандемията. Вече ни е много трудно да разберем кога сме свободни и кога не сме, какво дължиш на другите хора и какво - не. Това усещане за голямо объркване не просто в света, а в нас е едното (последствие). А другото, което ми направи силно впечатление през тази година е, че ние сме спрели да приемаме смъртта като естествена", каза Кръстев.


"По начина, по който се държи човечеството в тази пандемия, по начина, по който се държат правителствата навсякъде по света, имам чувството, че те им обещават нещо, което и господ не им е обещавал – че ще бъдем безсмъртни. Всяка смърт се разглежда като престъпление или лекарска грешка", допълни политологът.


Целият разговор гледайте тук.

Лекар: Рискът от фатален край при обдишани пациенти е висок

Всички пациенти, болни от коронавирус, достигнали до апаратно дишане, са с много голям риск за фатален край – 40-80%, в някои случаи до 90% смъртност. Това коментира пред Би Ти Ви ръководителят на COVID отделението в "Аджибадем Сити клиник" д-р Николай Увалиев. Наскоро от болницата бе изписан мъж на 50 г., който сега е в добро състояние и без дихателна недостатъчност, но е бил на апаратно дишане в продължение на 92 дни.


"Затова е много важно на време да се диагностицира коронавирусът, да се приемат лекарства и ако е необходимо, да се хоспитализират болните", обясни още той.

Три болници днес имат зелен коридор за ваксинация в София

Три болници днес имат зелен коридор за ваксинация в София - ИСУЛ, ВМА в "Пирогов", където пунктовете са 4. Те ще работят до 17 часа и не е необходимо предварителна записване.


И в трите болници се поставят ваксини на "Астра Зенека". Там продължава и поставянето на втора доза по националния план за ваксинация.


Коронавирусът в България: увеличават се настанените в болници, "Пирогов" и ВМА ваксинират свободно (хронология)

© Георги Кожухаров

Продължава да расте броят на настанените в болници

Коронавирусът в България: увеличават се настанените в болници, "Пирогов" и ВМА ваксинират свободно (хронология)

© Георги Кожухаров

Общо 2537 са установените нови случаи на коронавирус за последните 24 часа. Положителни са 21.3% от направените 11 931 теста, показват данните на Единния информационен портал. Обичайно през почивните дни се правят по-малко тестове и установените случаи са по-малък брой.


Най-много са новите случаи в областите София-град - 649, Бургас - с 294 и Варна - с 258.


Продължава да расте броят на настанените за лечение в болница - те вече са 9 674, а 769 са в интензивни отделения.


Системата отчита като излекувани за последното денонощие 1 453 души, което е с 52% на седмична база, починали са 49 или със 7% по-малко средно за седмица.


През последното денонощие са ваксинирани 3 930 души. С тях общият брой на поставените ваксини вече е 434 158. Общо ваксинирани с втора доза са 87 766.


Данните в графики вижте тук.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK