На живо

Коронавирусът в България: увеличават се настанените в болници, "Пирогов" и ВМА ваксинират свободно (хронология)

Коронавирусът в България: увеличават се настанените в болници, "Пирогов" и ВМА ваксинират свободно (хронология)

© Велко АнгеловОбщо 2537 са установените нови случаи на коронавирус за последните 24 часа. Най-много са новите случаи в областите София-град - 649, Бургас - с 294 и Варна - с 258.


Продължава да расте броят на настанените за лечение в болница - те вече са 9 674, а 769 са в интензивни отделения.


Системата отчита като излекувани за последното денонощие 1 453 души, което е с 52% на седмична база, починали са 49 или със 7% по-малко средно за седмица. През последното денонощие са ваксинирани 3 930 души.
Националният омбудсман отправи препоръки към министъра на образованието за отмяна на някои матури и изключване на част от материала за други заради пропуските на учениците.


ВМА и "Пирогов" и утре ще ваксинират без предварителна регистрация.


"Дневник" следи на живо ситуацията в България. Актуални данни за разпространението ни вируса по света вижте тук.

Болница "Пирогов" съобщи, че ще продължи да ваксинира без записване и в трите дни до края на март. От днес болницата отвори 4 ваксинационни пункта. Прилага се само "Астра Зенека". Паралелно с това продължава поставянето и на втора доза по график.


Днес зелени коридори имаше още в ИСУЛ и ВМА. ВМА също обяви във фейсбук профила си, че ще ваксинира и утре без предварително записване от 8 до 18 ч. с "Астра Зенека".

В понеделник в България ще пристигнат още 31 590 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер"/"БиоНтех", съобщи Министерството на здравеопазването.


В момента масовата ваксинация е само с препарата "Астра Зенека", а с другите два се поставят вторите дози ваксини.


Математик: Поне 3 млн. да са ваксинирани до лятото, за да се смекчи четвъртата вълна

Поне 3 млн. трябва да бъдат ваксинирани до лятото, за да се намали силата на четвъртата вълна на коронавируса през септември. Това заяви математикът от БАН проф. Огнян Кунчев пред БНТ. Той базира изчислението си на допускането, че вируса вече са се срещнали 2 млн. души. По официални данните те са малко над 300 хил.


"Трябва 5 млн. да бъдат или ваксинирани, или преболедували. Ако не го сложим този вълнолом август, ще си имаме голям проблем. Четвъртата вълна просто ще си дойде. Въпросът е колко голяма ще бъде четвъртата вълна", обяви той.


Той изчисли, че при 10-дневни рестрикции ще има 4000 души заразени по-малко, и препоръча удължаването на мерките.

Майсторите от Самоводската чаршия чакат подкрепа от общината

Майсторите занаятчии от Самоводската чаршия във Велико Търново настояват за финансова подкрепа от общината при поредното затваряне и отлива на туристи. Искането е за намаляване с 50% на наемите за дюкяните и занаятчийските работилници, съобщава БНР.


Масово дюкяните на улицата на занаятите във Велико Търново са затворени. Единствената помощ, която майсторите на художествени занаяти са получили, беше еднократно от държавата през миналата година, поясни ножарят Кирил Димитров. "Дадоха ни по пет хиляди лева безвъзмездни. Вече свършиха, имахме наеми да си платим".


За пореден път занаятчиите от Самоводската чаршия настояват община Велико Търново да им намали наемите с 50 на сто, с което да ги подпомогне в оцеляването. "Пуснахме едно писмо, даже нямаме и отговор вече колко месеца станаха. Сега смятаме да пишем още едно писмо".
Според Димитров на Самоводската чаршия са увеличава броят на занаятчиите, които напускат, защото фалират. "Не можеха да си плащат и наемите, нямаше подкрепа от никъде и те си заминаха".

Агенция "Медицински надзор" разследва случай на починала родилка

По нареждане на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов Изпълнителна агенция "Медицински надзор" започва проверка по случая на починалата 36-годишна родилка в Бургас, съобщава агенцията.


Преди дни тя е била настанена с covid в университетската болница и след влошаване е била интубирана, а днес е починала.

В Кюстендил covid отделенията се напълниха

Двете Covid отделения на кюстендилската болница с капацитет 90 легла са почти пълни. Приложените преди месец мерки в града като носенето на маски и на открито не са дали очакваният резултат, съобщават от лечебното заведение, цитирани от БНР.


Броят на новозаразените в Кюстендилския регион леко спада, за последното денонощие те са 50. Тежкоболните, които постъпват в болница, обаче се увеличават, отбеляза главният лекар д-р Александър Величков. По думите му, половината от постъпващите пациенти изобщо не са изследвани и са в тежко състояние. До сутринта са настанени 85 човека и няма възможност някои да бъдат изписани, за да се освободят легла.

Омбудсманът препоръча отпадане на матурите за 4 и 10 клас

Коронавирусът в България: увеличават се настанените в болници, "Пирогов" и ВМА ваксинират свободно (хронология)

© Велко Ангелов

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев, в която поиска редуциране на материала по български език и литература и по математика, обхванат в изпитите от националното външно оценяване за учениците от 7 клас, както и за държавните зрелостни изпити на учениците от 12 клас. Това съобщава институцията на омбудсмана.


Ковачева настоява още министерството да отмени матурите и през тази учебна година за учениците от 4-ти и 10 клас.


Поводът за препоръката на обществения защитник са множеството жалби, подписки и петиции, в които родители и ученици изразяват тревогата си заради недостатъчно пълноценното усвояване на учебния материал по време на дистанционното обучение, съпътствано и с намалени часове.


"Гражданите посочват, че учениците месеци наред се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как той да бъде наваксан", отбелязва Диана Ковачева.

Ива Христова: Вирусът е на стъпка пред нас

При всяка следваща вълна на коронавируса се отчита все по-висок интензитет. Това основно се дължи на мутациите на вируса, каза пред "Нова телевизия" Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.


Обясни на свой ред, че вирусът няма да спре да мутира, а сегашното покачване в броя на заразените се дължи на британския му вариант.


"Този вариант и следващите след него ни показват, че вирусът е на стъпка пред нас. От нашите бързи реакции и задружни усилия зависи ние да го настигнем, изпреварим и блокираме", казва тя.


За бразилския вариант тя казва, че се наблюдават много случаи на повторно заразяване. Според нея, ако той започне да циркулира в България, ще се наложи да се прибегне до нови ваксини и повторно ваксиниране.

Балтов: Лекуваме последствията от неразумното поведение на хората

Статистически смъртността е еднаква за всички държави, обяви пред БНР директорът на "Пирогов" Асен Балтов.


"Смятам, че правим всичко възможно. Но не трябва да се прехвърля цялата отговорност върху здравните власти, защото всеки от нас трябва да разсъждава правилно защо трябва да се спазват мерките", допълни той.


Ние лекуваме последствията от неразумното поведение на хората.


Асен Балтов,

директор на "Пирогов"

Личните лекари ще получат иРНК ваксини през април, уверяват властите

Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и член на ваксинационния щаб, обяви пред БНР, че очаква през април личните лекари да получат и иРНК ваксини. Според обявения от него график в последните дни на март в България се очакват 31 хил. дози от "Пфайзер", над 51 хил. на "Модерна", над 150 хил. на "Астра Зенека".


През април се очакват общо най-малко 650 хил. дози като през втората половина на месеца по план трябва да пристигнат и доставки от четвъртата одобрена в ЕС ваксина, тази на "Джонсън и Джонсън".


Коронавирусът в България: увеличават се настанените в болници, "Пирогов" и ВМА ваксинират свободно (хронология)

© Велко Ангелов


Иван Кръстев: С коронакризата управляващите получиха инструменти за социален контрол

С коронакризата "правителствата получиха инструменти за социален контрол, а хората се оказаха много по-съгласни да се подчиняват, за да спасят своя живот в сравнение с друг ограничения, налагани преди например в името на борбата с тероризма. Въпросът е дали ще можем да се върнем към нормалното". Това анализира пред Би Ти Ви политологът Иван Кръстев. Неотдавна излезе неговата книга, посветена на пандемията, "Утре ли е вече? Как пандемията променя Европа".
По неговите думи управляващите са като войник, който досега е имал лък, но изведнъж е получил автомат и вече е трудно да се откаже от него.

"След 20 години ще говорим за живота си преди и след пандемията. Вече ни е много трудно да разберем кога сме свободни и кога не сме, какво дължиш на другите хора и какво - не. Това усещане за голямо объркване не просто в света, а в нас е едното (последствие). А другото, което ми направи силно впечатление през тази година е, че ние сме спрели да приемаме смъртта като естествена", каза Кръстев.


"По начина, по който се държи човечеството в тази пандемия, по начина, по който се държат правителствата навсякъде по света, имам чувството, че те им обещават нещо, което и господ не им е обещавал – че ще бъдем безсмъртни. Всяка смърт се разглежда като престъпление или лекарска грешка", допълни политологът.


Целият разговор гледайте тук.

Лекар: Рискът от фатален край при обдишани пациенти е висок

Всички пациенти, болни от коронавирус, достигнали до апаратно дишане, са с много голям риск за фатален край – 40-80%, в някои случаи до 90% смъртност. Това коментира пред Би Ти Ви ръководителят на COVID отделението в "Аджибадем Сити клиник" д-р Николай Увалиев. Наскоро от болницата бе изписан мъж на 50 г., който сега е в добро състояние и без дихателна недостатъчност, но е бил на апаратно дишане в продължение на 92 дни.


"Затова е много важно на време да се диагностицира коронавирусът, да се приемат лекарства и ако е необходимо, да се хоспитализират болните", обясни още той.

Три болници днес имат зелен коридор за ваксинация в София

Три болници днес имат зелен коридор за ваксинация в София - ИСУЛ, ВМА в "Пирогов", където пунктовете са 4. Те ще работят до 17 часа и не е необходимо предварителна записване.


И в трите болници се поставят ваксини на "Астра Зенека". Там продължава и поставянето на втора доза по националния план за ваксинация.


Коронавирусът в България: увеличават се настанените в болници, "Пирогов" и ВМА ваксинират свободно (хронология)

© Георги Кожухаров

Продължава да расте броят на настанените в болници

Коронавирусът в България: увеличават се настанените в болници, "Пирогов" и ВМА ваксинират свободно (хронология)

© Георги Кожухаров

Общо 2537 са установените нови случаи на коронавирус за последните 24 часа. Положителни са 21.3% от направените 11 931 теста, показват данните на Единния информационен портал. Обичайно през почивните дни се правят по-малко тестове и установените случаи са по-малък брой.


Най-много са новите случаи в областите София-град - 649, Бургас - с 294 и Варна - с 258.


Продължава да расте броят на настанените за лечение в болница - те вече са 9 674, а 769 са в интензивни отделения.


Системата отчита като излекувани за последното денонощие 1 453 души, което е с 52% на седмична база, починали са 49 или със 7% по-малко средно за седмица.


През последното денонощие са ваксинирани 3 930 души. С тях общият брой на поставените ваксини вече е 434 158. Общо ваксинирани с втора доза са 87 766.


Данните в графики вижте тук.


Ключови думи към статията:

Коментари (152)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  > Три болници днес имат зелен коридор за ваксинация
  > в София - ИСУЛ, ВМА в "Пирогов", където пунктовете са 4.

  Днес ще има радостни предизборни телевизионни емисии с опашки за банани, които да покажат за това как властта се грижи за народа.

  А най-застрашените от заразата индивиди, за които трябваше да се погрижим първо ще се седят от другата страна на телевизорите.

  કટાક્ષ
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4485 Весело

  Пак ли се отварят коридорите?😂😂😂😂

  Тука има, тука нема, Българският модел в действие 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  Вече е отвратително нарушаването на националния план.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 726 Неутрално

  С всички условности по организацията статистическите данни будят тревога. Особено броят на настанените в болници и в частност в интензивните отделения. Подобна е ситуацията в целия свят.

 7. 7 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Берем усърдно плодовете на българския модел (затвори - отвори). Наближава Калинков ден. Смарт часовниците сами си сменят времето. Дали ще сме смарт народ за да си сменим сами правителството?

 8. 8 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Очаквам да науча, че поредната "блестяща" идея на ББ и Ангелов е с нетърпение очаквана от щабовете на всички останали страни и веднага и те започват да я прилагат.

 9. 9 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 554 Неутрално

  я, две различни статии с различни заглавия и еднакъв текст
  —цитат от коментар 3 на Ramona.Padberg86


  Учи се!
  Така „умнокрасивите“ тарикати печелят пари.
  Баламите щяха да се потрудят да напишат две статии.

  До коментар [#3] от "Ramona.Padberg86":

 10. 10 Профил на wqq07306824
  wqq07306824
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Просто ваксините не достигат за да бъдат разпределени към личните лекари.Трябват около 10 пъти по-големи пратки ваксини.

 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#9] от "hrx16647690":

  > умнокрасивите

  Продължавам да не разбирам използването на този термин за 'онези другите' ?

  Вие към коя точно прослойка се причислявате за да сте срещу тях ? към тъпогрозните ? или умогрозните ? или тъпокрасивите ?

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Айде секи дето писка сега жената децата кучето и родата на ваксинация.
  И когато е чакал цял ден и не е ваксиниран тогава да се оплаче.
  Иначе само с викане Държаво Държаво няма да стане.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 13. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#10] от "wqq07306824":

  >Трябват около 10 пъти по-големи пратки ваксини.

  Ако некои 'експерти' ги бяха поръчали навреме (*), можеше да има и малко повече мускалчета.

  (*) Ако не се лъжа баш Мутафчийски е отговорното лице което е участвало в тези дискусии на ниво ЕУ.

  કટાક્ષ
 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#12] от "dedoliben":

  > И когато е чакал цял ден и не е ваксиниран

  Викаш, баш като 1987-ма на опашка на банани ?

  Няма ред, няма записване, няма приоритетни групи, ай народе, юруш на бананите.
  А който не може да си позволи или да издържи да виси по опашки - сам си е виновен.

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 42 Неутрално

  междувременно сърбите, дето са много прости, се ваксинират с пълна сила

  че и тръбопровод за милиарди им построихме

  по прост от ганя няма

  всичко е суета, Боку ни обра
 16. 16 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Юруш на маслините, упс, ваксините народе! Майдел мисли за вас най-доброто.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#9] от "hrx16647690":> умнокрасивитеПродължавам да не разбирам използването на този термин за 'онези другите' ?Вие към коя точно прослойка се причислявате за да сте срещу тях ? към тъпогрозните ? или умогрозните ? или тъпокрасивите ?
  —цитат от коментар 11 на Ан Он


  Аз съм от тъпите, които знаят, че са тъпи (и затова с ниско самочуствие).
  Един човек (по-умен от мене) ми каза, че за да си вдигна самочувствието трябва да гледам предаванията на М.Цветков и да чета този форум. Така щял са да видя, че има и по-зле от мене. За съжаление М.Цветков умря и вече няма негово предаване. Остана ми само този форум с хора, които сами да се хвалят, че са умни и красиви. Тях ВИНАГИ да слагам кавички, защото дали си умен трябва да кажат другите за тебе.

  До коментар [#11] от "Ан Он":

 19. 19 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#12] от "dedoliben":> И когато е чакал цял ден и не е ваксиниран Викаш, баш като 1987-ма на опашка на банани ?Няма ред, няма записване, няма приоритетни групи, ай народе, юруш на бананите.А който не може да си позволи или да издържи да виси по опашки - сам си е виновен.
  —цитат от коментар 14 на Ан Он

  Има ли опашки? Желаещите да се ваксинират дали са повече от желаещите да гласуват?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#12] от "dedoliben":

  Ти чакай милионите ваксини, които всеки момент ще започне да произвежда лично Борисов (той го съобщи завчера). Вчера се оказа че това са ваксини за говеда и овце, но вероятно ти няма да го забележиш.

 22. 22 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 726 Неутрално

  дежурните тролери са на барикадата да сеят лъжи и тъпотии!преди половин час се ваксинирах във ВМА - бях единствен в залата.нямаше други за ваксинация - лекарите скучаят, ваксините стоят.тролерите не искат да се ваксинират, седят си по къщите треперещи от страх и плюят държавата заради собствените си неуспехи.
  —цитат от коментар 20 на хм

  Извинявам се за проявяваното невежество поради непотърсена информация!
  Кои ваксини се предлагат? Желаещите са се ваксинират има ли право на избор на ваксина?

 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#18] от "hrx16647690":

  > с хора, които сами да се хвалят, че са умни и красиви.

  И кои са тези хора ?

  > Остана ми само този форум

  Няма нужда да се травмираш допълнително, просто натисни 'х'-чето в горния десен ъгъл и излез да се разходиш навън.

  કટાક્ષ
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  За пореден път България показа уникален тренд - болниците продължават да се пълнят, заразените и починалите (с ковид) стигнаха плато. Много хипохондрици, много нещо в тази държава. И някой, който позволява те да пълнят болниците.

 26. 26 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#19] от "zhivko6461":

  Чувал съм че определена част от по възрастното население изпитват притеснения и имат желание да се ваксинират, ама нещо все не се получава по никоя от петте схеми (дез)оранизирани от властта досега.

  કટાક્ષ
 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#22] от "zhivko6461":

  > Желаещите са се ваксинират има ли право на избор на ваксина?

  Да.

  Между Астра Зенека, Астра Зенека, Астра Зенека и Астра Зенека.

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Юруш на маслините, упс, ваксините народе! Майдел мисли за вас най-доброто.
  —цитат от коментар 16 на rumen_s


  Нерде Майдел, нерде ваксинация, само ти си знаеш.

 29. 29 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Юруш на маслините, упс, ваксините народе! Майдел мисли за вас най-доброто.
  —цитат от коментар 16 на rumen_s


  Нерде Майдел, нерде ваксинация, само ти си знаеш.

 30. 30 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#20] от "хм":

  > лекарите скучаят

  А медицинските сестри как са ?

  કટાક્ષ
 31. 31 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#20] от "хм":

  > лекарите скучаят, ваксините стоят.

  Не че нещо, ама дали точно това е повод да възхваляваме организационните способности на властта ?

  કટાક્ષ
 32. 32 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#20] от "хм":

  С ваксината, произведена от Бойко ли се ваксинира или с Астра?Защото други няма.

 33. 33 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#29:"uvtest"][/quote]

  Така е, нямат нищо общо Майдел, майка й, ГРОБ, ваксинките на АЗ. Всичко е просто съвпадение, ама както обикновено кофти им се получи. Както и с шкафчето, барселонската къщичка и магазинче, севдиното палатче, апартаментчетата и т.н., много са и трудно могат да се обхванат всичките.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  До коментар [#20] от "хм":

  Ами искат смарт ваксина, оттам крачката към бюти е малка ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  До коментар [#34] от "evtimvz":

  Урсула и ЕК война водят с АЗ , да доставя договорените количества от евтинката ваксина. С Борето Джонсън за гушите се хванаха за същата.Разбира се,всичко това е щото на Мейдел майка и....

 37. 37 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#34] от "evtimvz":Урсула и ЕК война водят с АЗ , да доставя договорените количества от евтинката ваксина. С Борето Джонсън за гушите се хванаха за същата.Разбира се,всичко това е щото на Мейдел майка и....
  —цитат от коментар 36 на uvtest


  Забелязвам, че на гробаджийските калинки им е много трудно да отговарят на простия и еднозначен въпрос: кой им сра в гащите? Обикновенно е международното положение, ЕК, Урсула, простия народ, марсианците и кой ли още не. Те никога за нищо не са виновни. Даже ваксините на Пфайзер и Модерна от 1-вата заявка сами се били отказали като чули България, еднокнижника не бил пълнил шкафчето и нямал нищо общо...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Jazz
  Jazz
  Рейтинг: 154 Неутрално

  Ситуацията в Израел:

  1,1% позитивни от направени цели 45 007 теста (едва 470 души).
  "Колко повече тествате, толкова повече нови болни ще откривате" - случаен бг ковид „специалист“.

  Репродуктивното число е паднало с 50% за последния месец и вече е 0,55.

  75% от хоспитализираните в момента не са ваксинирани с нито една доза.

  50% от населението са получили 2 дози ваксини.

  В Израел локдаунът бе сред най-ранните, най-дългите и най-драстичните в целия свят.

  Процентът на смъртните случаи е спаднал драстично, но израелското правителство не спира да насърчава ваксинирането, като предприема дори крайни мерки - заведенията там са отворени само за ваксинирани.

  Случаите в България от началото на пандемията:

  https://i.postimg.cc/4NKSJ48c/Bulgaria-cases.jpg

  Случаите в Израел от началота на пандемията:

  https://i.postimg.cc/JnDpRPxL/Israel-cases.jpg

  Източник: Johns Hopkins University www.jhu.edu

 40. 40 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#12] от "dedoliben":> И когато е чакал цял ден и не е ваксиниран Викаш, баш като 1987-ма на опашка на банани ?Няма ред, няма записване, няма приоритетни групи, ай народе, юруш на бананите.А който не може да си позволи или да издържи да виси по опашки - сам си е виновен.
  —цитат от коментар 14 на Ан Он


  Моля дай прогноза според теб колко българи ще се ваксинират?
  Аз казвам че ако превалим два милиона трябва капи да хвърляме от радост.
  И въпреки глупостите дето ги натвори Герб всеки който иска намира начин да се ваксинира.
  Даже се чува че за 200 лева и на Файзер слагат а за 150 сертификат не като а направо си истински.
  Къде са опашките от желаещи за Ваксина
  ??????

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Не ви ли е суперсмешно като им слушата на тия приказките какво щяло да стане през април? На мен ми е много смешно!

 43. 43 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ан Он":

  Ама тогава имаше едни обслужващи властта, които по списъци им караха банани, портокали и луканки по домовете. Сега си имат специални отделения в София и Пловдив, в които ги ваксинират.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 44. 44 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ан Он":

  > Три болници днес имат зелен коридор за ваксинация > в София - ИСУЛ, ВМА в "Пирогов", където пунктовете са 4. Днес ще има радостни предизборни телевизионни емисии с опашки за банани, които да покажат за това как властта се грижи за народа.....
  —цитат от коментар 2 на Ан Он


  Най-голямата порнография е, че всички ваксинационни кабинети и досега ваксинираха с "АстраЗенека" всеки появил се желаещ - без коридори и регистри.

  Да, ама сега - Отваряме "зелените коридори"!

  Точно както се пееше в незабравимия български филм "Кит":

  "От нищо нещо правим и веем знамена!"

  Комунизмът си отива, а?

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#40] от "dedoliben":

  Даже се чува че за 200 лева и на Файзер слагат.....
  —цитат от коментар 40 на dedoliben


  Дедо Либене, ако няма желаещи за ваксиниране кой шари по 200 лева за "Пфайзер" ?

  А по-добре ми кажи къде. Ние с жена ми искаме "Пфайзер", пишем се и се презаписваме в регистри - ама няма. Бойко ни даде дотук по 450 лв. да ни купи гласовете. Така и така неговият въпрос няма да се уреди ами дай да не отиват парите зян, да ги прибере някой и ние да си уредим нашия въпрос.

  ПП. Пусни ми го като лично съобщение в профила - да не стане калабалък.

 48. 48 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  До коментар [#40] от "dedoliben":

  Къде дават кетап за 150 пари?
  Аз чух ,че ги правят за 50 .
  Търсим у Варна такъв .
  Абе ми бе и 150 пари ,че с тия писиари и с тая международна обстановка ...

 49. 49 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  През април коя година?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 50. 50 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  До коментар [#49] от "fpyyh":

  На 31 февруари догодина

 51. 51 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#40] от "dedoliben":

  > всеки който иска намира начин да се ваксинира.

  Примерно ако си на 82 години, трудно подвижен и живееш в Тутракан и имаш желание да се ваксинираш ... ти сам си си виновен че не си дошъл в София да се редиш пред Пироогов на опашка с неясен изход - за те снимат по телевизията ?

  А тия схеми с личните лекари и Розовия Регистър - каква им беше целта ?

  કટાક્ષ
 52. 52 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Берем усърдно плодовете на българския модел (затвори - отвори). Наближава Калинков ден. Смарт часовниците сами си сменят времето. Дали ще сме смарт народ за да си сменим сами правителството?
  —цитат от коментар 7 на wkk57607068


  Чакаме Брюксел да ни каже, че няма реформи или прокурорите ни не стават и за чеп. И емигрантите ни от чужбина да обърнат палачинката.
  Няма да може сами да сменим нито това правителство, нито политическото статукво, което - в същност, е по-големият проблем.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 53. 53 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#48] от "pavur":

  > Аз чух ,че ги правят за 50 .

  Това със все татуировката с QR code-a ? Или за нея се плаща допълнително ?

  કટાક્ષ
 54. 54 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  До коментар [#42] от "nij50393132":

  "Не ви ли е суперсмешно като им слушата на тия приказките какво щяло да стане през април? На мен ми е много смешно!"

  Ако не беше толкова жалко, щеше да е наистина смешно.
  Властите уверявали, че "Личните лекари ще получат иРНК ваксини през април". А Борисов беше забранил на министрите си да говорят в бъдеще време още в началото на първото си правителство. А, да - той разчита да не помним всичко, което е изрекъл... то не е и за помнене, не ли. :)
  Прочетох мнение относно законността на НОЩ. При толкова непрофесионализъм на най-високо ниво в изп. власт, май само смехът ни остава. И съзнанието, че можем да променим нещата.
  https://19min.bg/news/8/148244.html?page=1

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 55. 55 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Няма да може сами да сменим нито това правителство, нито политическото статукво, което - в същност, е по-големият проблем.
  —цитат от коментар 52 на PisnaMi


  Защо такъв песимизъм и черногледство ? Нали всички добре знаем, че 70% от народа подкрепяше летните велики въстания . С такова огромно мнозинство, не правителство,не статукво, всичко може да сменим.

 56. 56 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  > Личните лекари ще получат иРНК ваксини през април

  Забравили са да добавят:

  > и по едно колело

  કટાક્ષ
 57. 57 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#56] от "Ан Он":

  Забравили са да ОБЕЩАЯТ и по едно колело.

  કટાક્ષ
 58. 58 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#22] от "zhivko6461":> Желаещите са се ваксинират има ли право на избор на ваксина?Да. Между Астра Зенека, Астра Зенека, Астра Зенека и Астра Зенека.
  —цитат от коментар 27 на Ан Он

  То било почти като на парламентарни избори. Партия/Коалиция 1, Партия/Коалиция 2, Партия/Коалиция 3, ... Всички кандидати от номенклатурата, определени и назначени от Д(руги)С(труктури).

 59. 59 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1951 Весело

  То е ясно,че всяка година ще се ваксинираме/които желаят/ разбира се но въпросът е все така ли ще става/с опашки,кандърми гюролтии./

 60. 60 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 846 Неутрално

  иРНК ваксини на зелени коридори чак през май. Ако не сте приоритетна група и искате иРНК ще трябва да изчакате май...

 61. 61 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#55] от "uvtest":

  Ами те нещата натам вървят. Поне така ни казват социлогическите проучвания.

  Според последното известно - на "Тренд" от 18 март ГЕРБ получава само 28,8% от гласовете, а 58,4% получават партии, които ще влязат в НС и категорично заявяват, че няма да подкрепят следващо правителство на ГЕРБ.

  Преведено в депутатски мандати това означава 153 депутати срещу 87 на ГЕРБ+ВМРО.

 62. 62 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Юруш Бай Коста на маслините, т.е. на ваксините! Който иска да се образова, може да прочете и това, преди да хукне за "елексира": Гръцки студент на 23 години почина след ваксинация в България
  https://www.plovdiv-press.bg/2021/03/26/гръцки-студент-на-23-години-почина-след/?fbclid=IwAR1nzFiPX8VSpEd6OE2S3jGkuJeDFsN_6MKCizSAKqyoJEYUzw-EdohZDPM

  master
 63. 63 Профил на PM
  PM
  Рейтинг: 92 Неутрално

  То е ясно,че всяка година ще се ваксинираме/които желаят/
  —цитат от коментар 59 на chicago514

  Ако вирусът не отслабне, до една година ваксините ще станат задължителни.
  Светът не може да функционира в сегашния вариант.

 64. 64 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#63] от "PM":

  > Светът не може да функционира в сегашния вариант.

  Гледаме че май части от света си функционират нелошо.

  Най вече там където няма масова медийна истерия и политически заигравки с един чисто медицински проблем.

  કટાક્ષ
 65. 65 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Личните лекари ще получат иРНК ваксини през април, уверяват властите

  Естествено, изборите ще са минали, калинките- ваксинирани.

 66. 66 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Балтов се очертава като най- голямото леке сред лизачите на бб.
  Върви един много пикантен слух за него и “жената до него”, който беше толкова абсурден в началото, ама сега почвам да му вярвам.

  Хората били виновни!

 67. 67 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#61] от "Един препатил":

  Ако РБ влязат за ВМРО няма място.

 68. 68 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 417 Неутрално

  [quote#63:"PM"][/quote]

  Надявай се! Да си чувал/а за "златния милиард"? Връщане назад няма, това е положението.

  master
 69. 69 Профил на PM
  PM
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Гледаме че май части от света си функционират нелошо.
  —цитат от коментар 64 на Ан Он

  Кои например?

 70. 70 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#67] от "nij50393132":

  До коментар [#61] от "Един препатил":Ако РБ влязат за ВМРО няма място.
  —цитат от коментар 67 на nij50393132


  А, защо? Той Цветанов ако влезе ще влезе за сметка на ГЕРБ. Та гербиджа съвсем ще я вапцат.

 71. 71 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  До коментар [#53] от "Ан Он":

  Ако се стигне до подкожен чип като на кучетата, мое и пет стотарки да стигне.зависи от интереса.пазара ше реши:)))

 72. 72 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ан Он":

  Пренебрегването на нуждите на най-застрашените- възрастните и тези със заболявания увеличаващи риска от тежко протичане на болестта, е срам за страната ни!

 73. 73 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#69] от "PM":

  > Кои например?

  Случайна извадка - Сингапур, Австралия, Китай

  કટાક્ષ
 74. 74 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  "другото, което ми направи силно впечатление през тази година е, че ние сме спрели да приемаме смъртта като естествена"

  Да ме извинява г-н Кръстев, но има разлика между естествена и неестествена смърт. Смърт предизвикана от вируса, която знаем как и можем да предотвратим не е естествена!

 75. 75 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Зелените коридори са празни - никой не иска Астра Зенека, след тоя фарс.
  иРНК ваксините личния ми лекар каза, че ако не съм от ГЕРБ няма как да се докопам до таква. Толкова за държавата

 76. 76 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2534 Весело

  До коментар [#56] от "Ан Он":

  "Забравили са да добавят:

  > и по едно колело"

  ... Много ще им помогне да си взимат ваксините от РЗИ-тата. За иРНК ваксините няма да е зле на багажника на колелото да инсталират по един хладилник ЗИЛ с катинар на вратата 😉

  Но както е известно от филма, казали са, че ще им купят колело, "ама друг път" 😂

 77. 77 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Чух в медиите, че Борисов прогнозира до 2 седмици справяне с пандемията. Това е манипулация. Запомнете! Борисов не прогнозира. Той контролира и управлява пандемията. И Караянчева.

 78. 78 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2433 Неутрално
 79. 79 Профил на PM
  PM
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Случайна извадка - Сингапур, Австралия, Китай
  —цитат от коментар 73 на Ан Он

  Е какво за Сингапур и Австралия? Там имаха много дълги и строги локдауни с вечерен час. Сингапур беше в локдаун почти цяла година, а скоро приеха национален плад за ваксинация на цялото население до края на 2021.
  Относно Китай, не можем да вярваме на каквото и да било на диктаторски режим с пълен медиен контрол. Между другото, през февруари 2020 в Ухан заваряваха входове на кооперации. Така контролират вируса в Китай.


 80. 80 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#64] от "Ан Он":

  Щом 1/6 от Света е приел да живее като модерен свинекомплекс с всичките удобства - топло, храна, хладно, чиста водичка и хигиена естествено е че ще трябва са се съобразява каквото му гласят чорбаджиите.
  Няма драма
  Останалите 5/6ти, дивото и полудивото продължава напред по еволюционния закон.

 81. 81 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#78] от "pavur":

  Нищо не развалят. Става дума, че "Пфайзер" възнамеряват да разработват самостоятелно иРНК ваксини срещу други болести.

 82. 82 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#75] от "Dark":

  > иРНК ваксините личния ми лекар каза, че ако не съм от ГЕРБ няма как да се докопам до такава

  Номера с фермите за норки не минава ли все още ?

  કટાક્ષ
 83. 83 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#79] от "PM":

  > Относно Китай, не можем да вярваме на каквото и да било

  > през февруари 2020 в Ухан заваряваха входове на кооперации

  Викаш, хем не можем да им вярваме за нищо ... хем им вярваме 100% на медийните публикации ...

  Не съм съвсем сигурен, но ме човърка че сякаш има някакво противоречие ...

  કટાક્ષ
 84. 84 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#70] от "Един препатил":

  РБ ще получат реално гласове от електората на ГЕРБ основно и ще им отнеме от %, но и влизайки ще остави ВМРО под чертата.
  Пример за това е ШУМЕН, при миналите избори за 6-те мандата ситуацията е била
  2 ГЕРБ, 2 БСП, 1 ДПС и 1 ВМРО
  Сега три мандата отиват при ДПС, ИТН и РБ - ясно е, че ВМРО отпадат, но от ГЕРБ ще е взел точно толкова, че БСП да остане с 2, а ГЕРБ с 1

 85. 85 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А бе,тази полуграмотница,взела диплома за юрист от световноизвестния Бургаски свободен университет,ковачница на Бокови кадри,какъв ъкъл дава за обеазование???

 86. 86 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Оттеглям написаното по-горе от мен и се извинявам на всички!!!

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1785 Весело

  До коментар [#84] от "nij50393132":

  Хептен изпегнахте вече с тия сметки. Въртите, сучете, смучете да намалите гласовете на Герб, и все БСП печели :))
  А дано е сеъвпадение, а не желание.

 89. 89 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 155 Неутрално

  До коментар [#61] от "Един препатил":

  Ако резултатите са такива, което мен лично ме съмнява, много ми се виждат гласовете за Боко, това означава много сериозна победа на ГЕРБ от една страна и краткотраен мандат на парламента от друга. Първоначално може би ще се получи някакво обединение срещу ГЕРБ, но при липсата, на каквито и да било други допирни точки, живота на това обединение ще е от ден до пладне. Сигурен съм, че до края на годината ще има нови избори и резултата от тях много ще зависи от това, как ще си изиграе картите всяка една от политическите сили участващи в играта.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 90. 90 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 846 Разстроено

  Като 39-годишен учител гарантирам, че изобщо трябва да отменим образованието след 1989 г. От втори по измерими знания /математика, физика, химия, биология/ в Европа през 1988, вече през 2018 сме предпоследни. ГЕРБ=БСП=НДСВ=ДБ= видими резултати.

 91. 91 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Трябваше да отменят цялата учебна година, стига с тази мъка и отбиване на номера.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 92. 92 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  "Ние лекуваме последствията от неразумното поведение на хората."

  Балтов, а от неразумното поведение на шофьора на джипката, дето те води да гледаш магистрали и каза отваряме всичко на 1.03, независимо от броя заболели, няма ли някакви последствия? Или за всички негативи са виновни хората, а за всичко положително - джипкарят?

  Не ме търсете преди обяд
 93. 93 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Любопитно

  Поредното "гениално русо" същество! Има образователни структури, министерство, специалисти..... тази като каква се явява да лее мозък по всяка тема? Опитва се да надмине Маямата?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 94. 94 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#90] от "Dimitar Kunev":

  "Благодарение" на такива учители като теб, образованието се опитва да копае дъното, но благодарение на други, истински учители, много различни от теб, България по брой спечелени медали от международни олимпиади е на 4-то място в света, съпоставено на брой население, в последните 30-и години. Отделно, стотици хиляди българи завършиха висше образование в чужбина, и продължават да завършват, стъпили на гимназиалното си образование, и достигат световни върхове в различни дисциплини.
  Жалка история!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 95. 95 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Любопитно

  До коментар [#85] от "иванчолаков":

  Не си оттегляй написаното. Завършила е СУ но 98 г..... сложена на пътечката за израстване от когото трябва и ето.... лее мозък не по-зле от Маямата. Порода "гениално русо"!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 96. 96 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Любопитно

  До коментар [#34] от "evtimvz":

  Поставихме си първата игла АЗ. Но и без втората мога сега да вляза в Сърбия, а за Пфайзер се искат двете дози да са поставени, както и Спутник! Тарикатите накрая пари ще дават за да се ваксинират!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 97. 97 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Аз досега не съм чула Балтов да е поел за нещо макар и частична отговорност. Все хората са виновни. А че Пирогов е една бездънна яма, в която потъват милиони, сигурно и за това ние сме виновни

 98. 98 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Защо всички медии се надпреварват да канят Балтов от сутрин до вечер - поръчка ли имат?

 99. 99 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#74] от "plamen_b":

  Неестествена и в много случаи предотвратима е и смъртта от сърдечносъдови заболявания, в пъти по-висока от ковидовата, но не скачате по цял ден, за да не се допуска това.

 100. 100 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Иван Кръстев е много точен в оценката на ситуацията с безумната ковид истерия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK