На живо

Коронавирусът в България: издаването на сертификат за ваксинация ще е безплатно (хронология)

Коронавирусът в България: издаването на сертификат за ваксинация ще е безплатно (хронология)

© Георги КожухаровНадзорният съвет на НЗОК е взел решение издаването на сертификат за ваксинация срещу COVID-19 да е безплатно във ваксинационните пунктове и при личните лекари. Днес броят на постъпилите в болница, заразени с коронавируса, наближи 10 хил. души, което е един от реперите на оперативния щаб за пик на заразата.
На съвещание при премиера медиците от щаба прогнозираха, че България ще достигне пика тази или най-късно идната седмица и рапортуваха, че болничната система ще се справи с наплива.
Обявено бе и че до края на април България ще получи близо 1 млн. дози ваксини от различни производители.


Подробности вижте в хронологията
Надзорният съвет на НЗОК е взел решение издаването на сертификат за ваксинация срещу COVID-19 да е безплатно, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.


Разпечатването на сертификата може да се извършва от ваксинационните центрове и от общопрактикуващите лекари, когато ваксинираният няма електронен подпис.


Документът съдържа двете имена, датата на раждане на ваксинирания, търговското наименованиe на ваксината (ако има такова), производителя ѝ, серийния ѝ номер, уникален номер на сертификата, както и държавата, в която е поставена. Той служи за доказателство, че даден човек е имунизиран.


По-рано днес омбудсманът Диана Ковачева съобщи, че някои лечебни заведения в страната искат такса за издаването на сертификат за ваксинация срещу COVID-19 и поиска Ангелов да провери тези случаи и да гарантира, че сертификатът ще се издава безплатно.

Великобритания въвежда нови ограничения за всички превозвачи, влизащи на територията на страната, считано от 6 април 2021 г.


Превозвачите, чийто престой на територията на Великобритания е повече от 48 часа, се задължават да извършат антигенен тест преди края на втория ден. Ако престоят им не надвишава 48 часа, то в такъв случай гражданите не е необходимо да извършват тест за COVID-19. В случай че престоят им е по-дълъг от два дни, превозвачите ще трябва да преминат и през последващо тестване на петия и на осмия ден.


Тестването за COVID-19 ще се извършва безплатно в определени за целта държавни центрове, които могат да се видят тук.


Превозвачите са задължени да се карантинират в превозните си средства в рамките на 10 дни, които могат да напускат само за пазаруване на хранителни продукти, кратки разходки и тоалетна.


Българското посолство в Лондон обръща внимание, че при неспазване на разпоредбите ще бъдат налагани глоби в размер на 1000 британски лири.


В случай на заразяване с COVID-19 превозвачите ще бъдат задължени да се карантинират за своя сметка в определените за целта от британските власти хотели.


При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: 44 20 7581 3144; 44 20 7584 9400, 44 20 75893763.

Министерството на вътрешните работи на Чехия е уведомило България, че отпада задължението за представяне на негативен тест за COVID-19 за служителите в транспортния превоз, които преминават транзит през Чехия към Германия. Решението е в сила от днес.


Досега от тях, при влизане на чешка територия, се изискваше антигенен или PCR тест, направен не по-късно от 36 часа преди влизането.


При нужда от съдействие българските граждани в Чехия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Прага на следните телефонни номера: 420 222 212 011; 420 222 211 258, както и на дежурен телефон в извънработно време: 420 774 790 991. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected]

Десет затворници в Бургас са с COVID-19

Десет са активните случаи на болни от коронавирусна инфекция в затвора в Бургас. През 2021 г. в затвора с коронавирус са диагностицирани 28 лишени от свобода. Към днешна дата излекуваните са 18, а активните случаи са 10. Един е хоспитализиран във външно болнично заведение. На 31 март ще бъде свалена карантината на 9 от заболелите.


Проверката на затвора в Бургас, която бе разпоредена вчера (28 март) след сигнал за огнище на коронавирусна инфекция, е приключила, съобщават от министерството на правосъдието. Не са установени нарушения - всички профилактични и противоепидемични мерки са изпълнени и е осигурявано адекватно лечение на заболелите лишени от свобода.


До настоящия момент в затвора в Бургас не е постъпвала заявка за лечение на лишени от свобода с COVID-19 от външни медицински специалисти, подчертават от министерството на правосъдието.

Коронавирусът в България: издаването на сертификат за ваксинация ще е безплатно (хронология)

© Юлия Лазарова


"Очакванията ни са свързани с едно-единствено нещо, а именно, от първи април да заработят всички заведения", пишат в своя позиция от сдружението на заведенията в страната.


"Остро се противопоставяме на анонсираната преди няколко дни идея на кметът на София Йорданка Фандъкова, че първоначално мерките ще бъдат разхлабени само за дневните заведения с градини. Подобно нещо цели поредното разделение на бранша, не е коментирано с наши представители, противоречи на изказаната от нас максима, касаеща затварянето - "всичко или нищо", която трябва да важи и за фактическото отваряне и не на последно място, само 14% от всички заведения желаят подобно разхлабване на мерките", твърдят още оттам.


"Не можем да пропуснем и един изключително притеснителен факт! От първи април вече няма компенсации за бизнеса при удължаване на забраните! Това означава, че всички разходи, които съществуват, без значение дали работим или не, ще трябва да бъдат поети от бизнеса. Отказваме да приемем ново удължаване. Ако то е продиктувано от сегашната здравно-противоепидемична обстановка в страната, то или трябва да има нови строги мерки, или отпадане на последната заповед на министъра", е написал още председателят на сдружението Емил Коларов.

Изследване: Българите нито са в паника, нито искат да се ваксинират

Коронавирусът в България: издаването на сертификат за ваксинация ще е безплатно (хронология)

© Велко Ангелов


България отбелязва най-ниско ниво на паника сред 5 източноевропейски държави и най-слаба готовност на хората да се ваксинират. Това сочат резултатите от изследване на Националната пандемична аларма, провеждана от мрежа на компанията Nielsen в България, Чехия, Словакия, Полша и Унгария като част от нов Индекс на готовност за ваксинация срещу COVID-19.


Данните за последно са събирани между 19 и 22 март.


Индексът на паника се е повишил с 4 пункта от последната вълна, достигайки близо 59%, но все още е значително по-нисък в сравнение с останалите изследвани страни. Ръстът най-вероятно се дължи на покачването на заболеваемостта от началото на месец март, което доведе до промяна в противоепидемичните мерки в страната, коментират изследователите. Чехия индексът отбелязва стойност от 64% - същото ниво, отразено през април миналата година. Подобни нива са измерени в Полша - 65% в Словакия и Унгария, които отбелязват еднакви стойности от 66%.


Индексът на готовност за ваксинация се е увеличил през март във всички изследвани страни. Най-високата стойност отбелязва Чехия (58%), като нивото в Унгария (57%) също е нараснало - стойностите и за двете страни са се увеличили драстично с 9 пункта от последната вълна. В България стойността на индекса се е увеличила с 4 пункта (39%), но все още е много по-ниска в сравнение с останалите държави.

И днес в големите болници (на снимката е "Пирогов") продължават да работят "зелени коридори" за ваксинация, включително се приемат желаещи без записан час.

© Велко Ангелов

И днес в големите болници (на снимката е "Пирогов") продължават да работят "зелени коридори" за ваксинация, включително се приемат желаещи без записан час.


До края на седмицата очакваме ваксинираните да достигнат половин милион, съобщи на съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. По официални данни към днешна дата досега са поставени общо 436 541 дози ваксини, но с две дози са ваксинирани едва 88 214 души. По предписанията на производителите ваксинирането приключва едва с поставена втора доза.


И днес в големите болници продължават да работят "зелени коридори" за ваксинация, включително се приемат желаещи без записан час.


Ние обявихме зелен коридор вчера, както и днес, имаме наличност от 3000 бройки "Астра Зенека", но интересът за съжаление е слаб - едва 200 бройки вчера, коментира председателят на оперативния щаб и шеф на Военномедицинската академия Венцислав Мутафчийски.


Властите обявиха, че до края на април България очаква близо 1 млн. дози.

Големите вериги искат да отворят

Коронавирусът в България: издаването на сертификат за ваксинация ще е безплатно (хронология)

© Цветелина Белутова


Сдружението за модерна търговия (СМТ) призовава при евентуално удължаване на действието на противоепидемичните мерки, чийто краен срок засега е 31 март, от тях да отпадне затварянето на големите магазини за търговия с нехранителни стоки. Към момента тази мярка води до пренасочване на целия клиентски поток - стотици хиляди българи, към много по-малки като брой и площ търговски обекти, които имат силно ограничен капацитет за гарантиране на дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, напомня сдружението. Това, според членовете му - големи търговски вериги, води по-скоро до повишаване на риска от разпространение на Ковид-19, отколкото до намаляването му, каквато е целта на наложените ограничителни мерки.


Премиерът Бойко Борисов по-рано днес на съвещание опроверга слуховете за затягане на мерките, докато членове на Националния оперативен щаб прогнозираха, че пикът на третата вълна все още не е достигнат.


Какви въпроси задават търговците на управляващите четете тук.

Някои лечебни заведения взимали пари за сертификат за ваксиниране

Диана Ковачева

© "Омелия"

Диана Ковачева


Някои лечебни заведения в страната искат такса за издаването на сертификат за ваксинация срещу COVID-19. Това съобщи офисът на омбудсмана Диана Ковачева, която е поискала министърът на здравеопазването Костадин Ангелов да провери тези случаи и да гарантира, че сертификатът ще се издава безплатно. Един от тях е от Поморие, където медицински център е въвел сумата от 15 лв. за издаването на такъв сертификат.


Това според омбудсмана категорично нарушава правата на гражданите, които не разполагат с квалифициран електронен подпис, за да си изтеглят безплатно документа.


По информация, публикувана на интернет страницата на здравното министерство, такъв сертификат за имунизация срещу COVID-19 могат да получат само лицата, на които е сложена и втората доза от одобрените и прилагани в страната ваксини. Гражданите, които имат издаден квалифициран електронен подпис (КЕП) могат да разпечатат сертификата сами от пациентското си досие от сайта на Националната здравно-информационна система. А гражданите, които нямат такъв електронен подпис могат да поискат своя сертификат от личния си лекар или от ваксинационния пункт, в който са си поставили ваксината.


"Бих искала да обърна внимание, че целият процес на ваксиниране срещу COVID-19 в страната е безплатен, не зависи от здравноосигурителния статус на лицата. Същевременно, за поставянето на всяка ваксина държавата
заплаща на изпълнителите сума в размер на 10 лева. В тази връзка намирам, че посочената практика е несправедлива спрямо ваксинираните граждани и нарушава техни права", пише Ковачева.

Борисов опроверга слухове за извънредно положение и нови ограничения

Коронавирусът в България: издаването на сертификат за ваксинация ще е безплатно (хронология)

© Дневник


България очаква 230 000 дози ваксини срещу COVID-19 до края на тази седмица и 700 000 дози до края на април. Осигурени са достатъчно количества ремдесивир, който се прилага при лечението на коронавируса, здравната системата разполага и с всички необходими медикаменти, дезинфектанти и кислород за лечението на пациентите с новия вирус. Това е докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов с участието на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб. Съобщението е на правителствената пресслужба.


На съвещанието Борисов е опровергал слухове за въвеждане на извънредно положение и нови ограничения в страната. Според действащия план въведените на 22 март ограничения трябва да спрат да действат на 31 март.


"Изпълнили сме нашия ангажимент и сме осигурили необходимото финансиране за справяне с коронавируса до май. Следващото правителство и парламент ще решат как да продължи финансирането на системата занапред. Това е демокрацията", каза министър-председателят, цитиран от пресслужбата, и добави, че е направено всичко необходимо за провеждането на парламентарните избори, включително са ваксинирани членовете на районните и секционните избирателни комисии. Борисов е кандидат-депутат и водач на две листи на ГЕРБ.


Умишлено сме обезпечили финансирането до май, за да може да оставим решението на следващото правителство по какъв път да върви.


Бойко Борисов,

министър председател


Борисов съобщи, че до края на седмицата се очакват над 10 000 флакона ремдесивир, а за медикамента правителството отпусна финансиране от 80 млн. лв. Премиерът подчерта, че са осигурени и средствата за допълнителните възнаграждения на всички служители на първа линия в битката с COVID-19.


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера, че броят на пациентите в лечебни заведения е повече от предходната вълна, но въпреки това система издържа благодарение на предварителната подготовка и допълнителните количества дихателни апарати, кислородни концентратори и кислородните инсталации в болниците. "Нямаме притеснения по отношения на повишеното търсене от болнични грижи на пациентите", добави Ангелов.


График за доставка на ваксини

 • 29.03 - 31 590 "Пфайзер"
 • 30.03 - 51 600 "Модерна"
 • 31.03 - 151 200 "Астра Зенека"
 • от 5.04 до 30.04 - през 7 дни по 62 010 "Пфайзер"

Здравният министър отбеляза, че на национално ниво от практиката се налага изводът, че изключително много млади хора, които боледуват от COVID-19, при това тежко, късно търсят болнична помощ.


Директорът на Центъра за спешна помощ в София Георги Гелев отчете, че в сравнение с месец ноември, в момента броят на повикванията е леко занижен.


Главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев изтъкна, че България е далече от стойностите, отчетени в други държави като назова Словакия, Чехия, Естония и Унгария. "Навсякъде има ръст, повечето от страните затягат мерките", изтъкна Кунчев. Тази седмица ще достигнем върха на заболяемостта, прогнозира Кунчев.


"Общото количество ваксини за България, което очакваме през месец април, е близо 700 000 дози. До края на тази седмица ще получим над 230 000 дози от одобрените до момента ваксини, както и близо 10 000 флакона ремдесивир", информира изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той уточни, че за следващия месец има потвърждение на близо 250 000 дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех", 90 000 дози – на "Модерна", 300 000 дози – на "Астра Зенека", а след средата на април очакваме близо 40 000 дози от последната одобрена от Европейската агенция по лекарства ваксина – Янсен.


Онкодипансерът в Шумен ще лекува Covid-19 заради недостиг на места в болницата

От днес отново се разкрива ковид-отделение с 20 легла в Комплексния онкологичен център в Шумен, съобщи БТА. Причината е увеличилият се брой заразени с коронавирусна инфекция в областта и необходимостта да се окаже помощ на МБАЛ- Шумен, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Свилен Арнаудов.


За лечение на коронавирусна инфекция в МБАЛ - Шумен са настанени вече 259 пациенти, с десет повече от началото на предходната седмица. От 21 до 27 март в болницата са приети 175 болни, а са изписани 151 пациенти. Битката с болестта са загубили 20 жители на областта, съобщиха от лечебното заведение.


В Шумен отново ще има зелен коридор за свободна ваксинация от утре, съобщава Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.


Ваксината на "Астра Зенека" ще се поставя в кабинет в Медицинския център "Свети Иван Рилски", в сградата на Старата поликлиника, който ще работи от вторник до петък, от 9.00 до 16.00 часа.


В Единния информационен портал през изминалата седмица са регистрирани 559 нови случая на заразени с коронавирус в Шуменско, от които 304 - в областния град. Най-много са новодиагностицираните в понеделник, 21 март - 163 души, а най-малко са в неделя - десет, допълват от РЗИ.

Сривът на почивките на чужденци е с 80% през февруари

Коронавирусът в България: издаването на сертификат за ваксинация ще е безплатно (хронология)

© Лили Тоушек


Пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България са на половината на броя им от февруари 2020 г. - последният месец преди да започне налагането на ограничения за придвижване, сочат данните на Националния статистически институт..


През февруари 2021 г. пътуванията на български граждани в чужбина са 215.3 хил., или с 46.3% под регистрираните година по-рано.
.
Чужденците, пристигнали в България през месеца, са 241 хил. души - 52.6% под миналогодишния брой като над половината от тях са преминали транзит през страната. Сривът на почивките и екскурзиите е с 82%, на командировките - наполовина, а на гостуванията и транзитните преминавания - с една пета.


В разгара на ски сезона на почивка у нас са били едва 40 хил. чужденци като всеки четвърти е румънец. 10650 туристи от северната ни съседка са били на почивка в България през февруари и това е най-голямата група чужди туристи.


Посещения на чужденци в България по месеци:


Коронавирусът в България: издаването на сертификат за ваксинация ще е безплатно (хронология)


Източник: Национален статистически институт

Психиатър: Затварянето на детските градини граничи с престъпление

акад. Дроздстой Стоянов, скрийншот от БНТ

© Дневник

акад. Дроздстой Стоянов, скрийншот от БНТ


Затварянето на яслите и детските градини граничи с криминално престъпление, защото от една страна съществено уврежда и връща развитието на едно малко дете "с епохи назад", а от друга - блокира 30-40% от работната сила и около 30 на сто от медицинския персонал. Това коментира пред БНТ психиатърът акад. Дроздстой Стоянов.


Част от хората са уморени, а други преминават в етап на протестно отношение, защото ограниченията са свързани с нарушение на еволюционна норма - основателните пътувания, духовния живот на хората и общуването. "Няма как това да бъде сметнато за ново нормално", подчерта Стоянов.


Да се потърси подход, основан на доказателства, с ясно споделена отговорност между специалистите и политиците за всяко решение, приемственост в политиките, което да създава сигурност у хората.


акад. Дроздстой Стоянов,

психиатър


Ученият изрази надежда, че управлението на кризата, породена от разпространението на коронавируса, след изборите ще стане по-предвидимо и с по-ясно споделена отговорност между специалистите и политиците. "Нужно е да се потърси програмен подход, основан на доказателства, в който да има ясно споделена отговорност между специалистите и политиците за всяко решение и да има приемственост и последователност в политиките, което да създава сигурност и относително спокойствие в хората", добави той.


Според него, "ако моделът на управление стане по-балансиран, по-предвидим, логичен и основан на доказателства, имаме шанс да възстановим цивилизационната норма в рамките на една година. Ако не - е трудно въобще да се предскаже".

"Зелени коридори" за ваксинация в София има и днес.


Всички желаещи, които нямат записан час, могат да се имунизират в специалните пунктове на ВМА и "Пирогов". Във ВМА те ще работят от 8 до 18 ч, а в "Пирогов" от 9 до 17 ч. Ваксинацията се извършва с препарата на "Астра Зенека".


Тази сутрин са доставени 31 590 дози от препарата на Pfizer/BioNTech.

Много от пациентите, на които продължително е прилагано кислородно обдишване при лекуването на коронавируса, развиват усложнения. Най-често това са сърдечносъдови усложнения. Това обясни председателят на Асоциацията на работещите в спешна помощ д-р Десислава Кателиева пред "Нова телевизия". Тя призова разхлабването на мерките да става внимателно и постепенно, за да може обстановката да се успокои.

Една четвърт от тестовете са положителни

Коронавирусът в България: издаването на сертификат за ваксинация ще е безплатно (хронология)

© Велко Ангелов


983 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, сочат данните в Единния информационен портал. Положителни са над 24 на сто от направените общо 4094 теста.


Починалите с коронавирусна инфекция са 60 души, излекуваните са 457.


Общо 9839 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 773 в интензивни отделения.

Най-много са новите случаи в София-град – 318. Следват Варна и Бургас съответно с 91 и 89 новозаразени.


Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 11 703. Нови 10 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Ключови думи към статията:

Коментари (259)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на sylt
  sylt
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Без масова ваксинация няма да се върнем към предишния живот. Ваксинираните по света само с ваксините на Pfizer/Moderna/AstraZeneca вече са повече от 250 милиона. При 250 милиона заразени с ковид щеше да има над 3 милионa умрели.
  Не можем да живеем повече в това положение. Разпускане 3 месеца, покачване на заразените/умрелите и след това пак затваряне за 2 месеца. За 2 години всички ще фалираме. Да седим и да се надяваме на чудо само ще влоши нещата.
  Тук изборът не е между нещо хубаво и нещо лошо. Изборът е между масова ваксинация, която до тоя момент в 99,999% от случаите няма сериозни странични ефекти, и отваряне-затваряне докато фалираме.

  https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/

 3. 3 Профил на Потребител
  Потребител
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До 4-ти Април ще бъде всеки втори тест положителен и на 4 ще бъдат над 95% положителните от изследваните.

 4. 4 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 154 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxe00613919":

  „Извършен е повторен бърз антигенен тест и PCR тест – положителни. Всички изследвания са отразени в Националната система за регистрация на COVID-19.“
  https://www.24chasa.bg/novini/article/9635267?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery

  Ето как се увеличава процента на положителните тестове.
  Т.е. на „болните“ се правят два теста, а на здравите само един - антигенен тест или PCR тест.
  Освен това броят на тестваните хора е по-малък от броя на тестовете!

 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  Коронавирус БГ
  Данните от нощес.
  Като че ли сме достигнали плато в броя на откритите новозаразени. Средно на ден:
  15-21.1. - 416 /минимум/
  ...
  25-31.1 -562
  ...
  1-7.2 – 712
  ...
  8-14.2 – 849
  ...
  15-21.2 – 998
  ...
  22-28.2 – 1482
  ...
  1-7.3 – 1896
  ...
  8-14.3 – 2607
  ...
  15-21.3 – 3552
  16-22.3. – 3528
  17-23.3 – 3596
  18-24.3 – 3621
  19-25.3 – 3618
  20-26.3 – 3613
  21-27.3 – 3613
  22-28.3 - 3619

 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  Подобно плато се наблюдава и в броя на починалите. Среднодневно:
  3-29.1. - 30 /минимум/
  ...
  25-31.1 - 32
  ...
  1-7.2 – 41
  ...
  8-14.2 – 42
  ...
  15-21.2 – 33
  ...
  22-28.2 – 48
  ...
  1-7.3 – 60
  ...
  8-14.3 – 96
  ...
  15-21-3 – 105
  16-22.3 – 102
  17-23.3 – 104
  18-24.3 – 100
  19-25.3 – 99
  20-26.3 – 96
  21-27.3 – 98
  22-28.3 - 99

 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  Репродуктивното число на вируса спада и вече е близко до единица:
  21-31.1 – 1,16
  ...
  28.1 -7.2 - 1,16
  ...
  4.2 – 14.2 – 1,14
  ...
  11.2 – 21.2 – 1,09
  ...
  18.2 – 28.2 – 1,27
  ...
  25.2 -7.3 -1,18
  ...
  4-14.3 – 1,26
  ...
  11-21.3 – 1,20
  12-22.3 – 1,19
  13-23.3 – 1,18
  14-24.3 – 1,18
  15-25.3 – 1,13
  16-26.3 – 1,10
  17-27.3 – 1,07
  18-28.3 – 1,05

 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#4] от "yxy36658763":

  Официалната статистика брои за Заразени броя тестове с положителен резултат, а за брой Излекувани - броя физически лица които не са умрели 10 дни след положителен тест.

  Което води до интересни аритметични феномени.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#4] от "yxy36658763":

  Официалната статистика брои за Заразени броя тестове с положителен резултат, а за брой Излекувани - броя физически лица които не са умрели 10 дни след положителен тест.

  Което води до интересни аритметични феномени.

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 99 Неутрално

  До коментар [#4] от "yxy36658763":

  Абсолютно това се случва, правилно си забелязал.

 11. 11 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  След 2 дни изтича заповедта на Ангелов и още няма решение, какво следва след 31.03

 12. 12 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  Новината може да се перефразира така:Всеки четвърти българин е ЗАБОЛЯЛ от ковид.
  А?

 13. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#11] от "ggot":

  > След 2 дни изтича заповедта на Ангелов и
  > още няма решение, какво следва след 31.03

  Ще обявят окончателна победа над всички вълни и ще отворят кръчмите, като почерпката с кебапчета ще е от правителството (един вид национален празник ще обявят).

  કટાક્ષ
 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#12] от "pavur":

  > Всеки четвърти българин е ЗАБОЛЯЛ от ковид.

  Най-малко. Все пак тия тестове дето ползваме са малко старички и не хващат всички мутирали щамове, нали така ?

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 99 Неутрално

  Нормално е повече заразени да се тестват. Здравите за чий им е ? Викате масова ваксинация, ама такава трябва да се прави поне 2 пъти годишно. Представяте ли си го това как ще стане?

 16. 16 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Средна смъртност от коронавурус (брой починали на 1 милион души) от началото на епидемията:

  България и съседите ѝ:

  България - 1839
  Македония - 1764
  Румъния - 1207
  Гърция - 759
  Сърбия - 738
  Турция - 366

  Смъртността в България е 2,5 пъти по-висока от Сърбия и от Гърция.

  Швеция и съседите ѝ:

  Швеция - 1321
  Дания - 416
  Финландия - 147
  Норвегия - 120

  Смъртността в Швеция е между 3 и 11 пъти по-висока от съседите ѝ.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries
  https://coronavirus.jhu.edu/data/mortality

 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#16] от "xkoleva":

  В Швеция се наблюдава по-малко нарастване на смъртността спрямо по-голямата част от Европа.

  Sweden saw lower 2020 death spike than much of Europe - data
  https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-europe-mortality-idUSKBN2BG1R9

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3467 Неутрално

  До коментар [#5] от "Patsis":

  Щаба все още успява да удържи плато на брой тестове.
  Биха искали да го вдегнат двойно, но за тяхно съжаление и наш късмет нямат капацитет.
  Ако все пак успеят и твоите числа ще скочат двойно

 19. 19 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 422 Весело

  До коментар [#5] от "Patsis":


  До коментар [#6] от "Patsis":


  До коментар [#7] от "Patsis":

  Колева, ти ли си? :)

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 20. 20 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#4] от "yxy36658763":

  Това вече го слушахме миналата година. Измисли нещо ново.

 21. 21 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ан Он":

  Това добре, ама защо са по зле от всичките си съседи?

 22. 22 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#21] от "stefan_b":

  щот са плоскоземци, антиваксъри и ковидоскептици , стефчо.
  трябва да им се наложат едни санкции , ембарго...
  да се обвържат еврофондовете освен с върховенството на закона , а и с броя умрели от ковид.

 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#21] от "stefan_b":

  >Това добре, ама защо са по зле от всичките си съседи?

  1. изпуснаха старческите домове (хора на възраст 85-90 години), за което се извини лично министъра че не са ги опазили

  2. състезанието е по средата, има време да се броят пилците.

  На много 'шампиони' по най-добро справяне се нагледахме през последните 12 месеца - включително и Чехия и България.

  કટાક્ષ
 24. 24 Профил на Dora M
  Dora M
  Рейтинг: 136 Неутрално

  По немската телевизия един директор на болница каза, че в Германия английския щам е навсякъде. Интензивните отделения са пълни с хора 20-50г.
  Младите досега се правеха че корона проблема не ги засяга, но нещата се обръщат. Както някой пишеше тук преди половин година, молете се вируса да не мутира като Испанския грип, който е ходел предимно по младите. Това вече се случва.

 25. 25 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#21] от "stefan_b":

  Алтернативното обяснение е че са се опитали да се присъединят към елитния клуб на централно европейските страни, да не се чувстват изолирани в покрайнините.

  કટાક્ષ
 26. 26 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  мангъровщината у нас разболя всеки четвърти българин от ковид.
  тва по груби сметки са 1.5 милиона души.
  приемаме за постоянно пребиваващи по Територията 6 милиона .

 27. 27 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  През ноември беше положителен всеки трети ако не и всеки втори

 28. 28 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#26] от "pavur":

  И кво, ако не беше Мангъров, шаха да с здрави всички. И в Чехия и във Великобритания и в Италия, все Мангъров е виновен за болните, та и в Словакия дето не са излизали навън от миналия март

 29. 29 Профил на Jazz
  Jazz
  Рейтинг: 178 Неутрално

  Ако все пак успеят и твоите числа ще скочат двойно
  —цитат от коментар 18 на k_

  Ситуацията в Израел:

  1,1% позитивни от направени цели 45 007 теста (едва 470 души).

  "Колко повече тествате, толкова повече нови болни ще откривате" - случаен бг ковид „специалист“.

  Репродуктивното число е паднало с 50% за последния месец и вече е 0,55.

  75% от хоспитализираните в момента не са ваксинирани с нито една доза.

  50% от населението са получили 2 дози ваксини.

  В Израел локдаунът бе сред най-ранните, най-дългите и най-драстичните в целия свят.

  Процентът на смъртните случаи е спаднал драстично, но израелското правителство не спира да насърчава ваксинирането, като предприема дори крайни мерки - заведенията там са отворени само за ваксинирани.

  Случаите в България от началото на пандемията:

  https://i.postimg.cc/4NKSJ48c/Bulgaria-cases.jpg

  Случаите в Израел от началота на пандемията:

  https://i.postimg.cc/JnDpRPxL/Israel-cases.jpg

  Източник: Johns Hopkins University www.jhu.edu

 30. 30 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#24] от "Dora M":

  естествено ,че ше е лошия ингилизки щам.
  санкции и ембарго за ковидния , расистки режим в лондон.
  свобода за робинята изаура...ъъъ, меган маркъл.
  долу монархическата, ксенофобска , робовладелска сатрапия.
  къде дреме байдън?
  къде дреме столтенберг?
  къде дреме путя?

 31. 31 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ан Он":

  Не е вярно, че броя на заразените, които се отчитат е равен на броя на положителните тестове. Това го изясниха преди почти една година!

 32. 32 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#28] от "uq":

  естествено , че мангъров е виновен.

  не слизаше от телевизорите от ванкувър до владивосток и сееше ерес срещу ЩАБА и МЕРКИТЕ.
  затуй се пръкнаха разни щамове .
  да не говорим за безотговорните ганьовци по цялото земно кълбо.

 33. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#3] от "Потребител":

  Пълни глупости. % положителни не нараства практически през последната седмица и е около 23%

 34. 34 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#3] от "Потребител":

  Пълни глупости. % положителни не нараства практически през последната седмица и е около 23%

 35. 35 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#3] от "Потребител":

  Пълни глупости. % положителни не нараства практически през последната седмица и е около 23%

 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#21] от "stefan_b":

  Ами защото във Швеция има хора, за разлика мит съседите им където няма много

 37. 37 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4450 Весело

  След 2 дни изтича заповедта на Ангелов и още няма решение, какво следва след 31.03
  —цитат от коментар 11 на ggot


  Да се изчака до 22.00 на 31/03 и ще се сетят😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 38. 38 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#35] от "uq":

  ако си говорим сериозно - миналата година разправяха , че брояли положителните на един човек един път, а не по няколко пъти .
  щото аз лично познавам човек , детоминалата година му правиха тест 4 пъти , докато му излезе положителен .
  имаше симптоми и много държаха да го диагностицират ковид.
  лежа 4 дена в болницата и го изписаха за домашно лечение , но той наруши карантината и си направи тест на частно- изкараха го отрицателен.
  то си е ясно от миналата година- след петия ден от заразяването положителния пициар има 68 % пробабилити.
  след осмия ден пада на 22% .
  хора в тежко състояние умират с пневмония и симптоми и с ОТРИЦАТЕЛЕН .
  тоя феномен го е имало миналата пролет в щатите .
  затуй са почнали да изследват тестовете и вероятностите кво ше покаже .

 39. 39 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#31] от "mrslv":

  > Не е вярно, че броя на заразените, които се отчитат е равен на броя на положителните тестове.

  Верно ли ?

  Да видим какво пише в съседната статия:

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/03/29/4191137_koronavirusut_i_vaksiniraneto_dannite_na_29_mart/?ref=home_NaiNovoto

  Цитат:

  > ... като властите не дават разграничение колко от положителните
  > резултати идват от изследване за първи път и колко са поредни за
  > един и същи пациент

  કટાક્ષ
 40. 40 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#39] от "Ан Он":

  абе те за други работи са уверени , че властите лъжат , ама на статистиката за ковида кой знае защо същите тия ора страшно много се доверяват. както и на статистиката на НСИ.
  парадокси на битието.

 41. 41 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#16] от "xkoleva":

  Ако погледнеш излишната смъртност (смъртност над нормалната за последните 5 години) за 2020/21г. нещата изглеждат по-различно. Излишната смъртност е най-точния показател.
  Излишна смъртност (брой починали на 1 милион души) от началото на епидемията:
  Северна Македония - до 31.12.2020 - 2740
  България - до 14.02.2021 - 2720
  Сърбия - до 31.01.2021 - 2470
  Румъния - до 27.12.2020 - 2060
  Гърция - до 6.12. 2020 - 340

  https://infographics.economist.com/2020/covid-19-excess-mortality-interactive/table.html

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 42. 42 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#31] от "mrslv":

  На корона портала стои този надпис:

  > 983 НОВИ СЛУЧАЯ

  Това число отговаря на двете последни числа от графиките за 'брой положителни резултати от тест' и 'брой заразени за деня'.

  કટાક્ષ
 43. 43 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#39] от "Ан Он":

  логиката е следната- бойко е диктатор.
  батька лукашенко е диктатор.
  батька уйдурдисва числата и крие трупове.
  следователно бойко и щаба също лъжат .

 44. 44 Профил на Dora M
  Dora M
  Рейтинг: 136 Неутрално

  И един разказ на свидетел в болница.

  Ковид отделение - МБАЛ св. Анна
  Свободни легла или каквито и да хоризонтални конструкции, на които могат да легнат болни хора няма. Места в реанимациите няма. В стаите на кислород берат душа, хора, за които няма място в интензивното. Търси се място по коридорите, за тези, на които предстои изписване. Лекарите не спират въобще, никой не си тръгва много след края на работното му време.
  И да, не всичко е Ковид в тоя живот, лежат и търсят помощ болни хора в цялата останала палитра от забоявания. Те също имат нужда от грижа веднага.
  Този пост е само отметка за това, че в момента, ако не дай Боже попаднете в онези проценти, които се нуждаят от болнично лечение (което разбира се на вас няма как да се случи, щото вие всичко си знаете по правилния начин), може и да няма къде да да ви натъпчат. Точния глагол е именно натъпчат.
  Пред очите ми приемат хора от най-различни възрасти - от 25 до 80 и нагоре. Със, или без придружаващи заболявания, Млади хора в супер форма едва дишат, развили са пневмония за 4, 5 дни. Няма правило, няма алгоритъм няма еднаквост.
  Никой здравомислещ човек не си въобразява, че мерките, ще спрат разпространението на вируса, единственият смисъл от мерките е да се отхлаби мъртвата хватка върху болниците в момента, защото положението е адово.
  Мислете за себе си хора! Само за себе си, дори това е достатъчно! Да не дава Господ, може и да не минете леко през болестта. Нямате гаранция. Трябва да има място, в което да се погрижат за вас.

  https://www.facebook.com/fani.davidova

 45. 45 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Заразяването на старческият дом в Опанец показа че ваксините работят. Слабото място се оказа антиваксърския персонал.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 46. 46 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#44] от "Dora M":

  отговор под поста:
  2019 година също нямаше места в областните болници за прекарващи кофти пневмонии (визирам баща ми - недолекувана първа пневмония, щото нали - "пътеката" е 7! дни!)... Две години след това още е в депресия, не ще и да чуе за болници, въпреки че е диабетик на инсулин и се нуждае от пустите вливания, които заради страшния "ковид" - неговото отделение в момента е само за "ковид", диабетиците да "ядат дървото"! Пожелавам Ви успешно възстановяване, въпреки че подозирам, ще бъда блокирана 🙂 Мама го изкара, слава Богу, него го пощади ❤ Баща ми не е ходил повече от година на вливания, което е направо недопустимо! Но вече има само едно заболяване - коФит (да се свети името му!), останалите са маловажни! Но за мен баща ми е важен, продължава търсенето на отделение, дето не се е "заразило" с ковид, щото принципно трябва да има най-малко две за година (вливания!)... Та още веднъж - бързо възстановяване, но от Вашата камбанария е маловажно за останалите, дето имат нужда... Та коментарът ми е, че и 2019 година баща ми чакаше повече от 10 дни, за да го приемат в болница с пневмония, и понеже пътеката за "обикновена" пневнония (не "ковид" такава!) е 7 дни, го изписаха с не долекувана такава, та при повторното приемане 1 седмица след "изписването" - после не се върна същия човек... Баща ми, който от сутрин до вечер беше навън, в компания, от 2 години не е излизал... Единственото, на което съм благодарна на ковид-19 е, че вече пневмонията я лекуват най-малко 12 дни (пример: майка ми - с 3 отрицателни ПСР, ама на изписването - с антитела!)...Пожелавам Ви бързо възстановяване, искрено се надявам да не ме блокирате заради личните ми емоции 🙂 (`щото и Вашето е емоции, не друго!). Дали споменах, че мама е санитар в областна болница?

 47. 47 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 909 Гневно

  Ако имаш положителен ПСР тест, РЗИ слагат цялото семейство в карантина. После иди гласувай... десетки, ако не стотици хиляди няма да гласуват. ГЕРБ предизвика тази електорална криза!

 48. 48 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#31] от "mrslv":

  Същите числа са видими и тук - в секцията за тестовете:

  https://coronavirus.bg/bg/statistika

  Данни за / Лабораторни изследвания / Нови / ОБЩО: 4094
  Потвърдени случаи според / Тип на лабораторно изследване / Нови / ОБЩО: 983

  કટાક્ષ
 49. 49 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#41] от "bulgarin.":

  брачед, тва , че българина е болнав и недолекуван , че не ходи на профилактични прегледи и живее на бързи обороти е ясно отдавна .
  сега - обикновена пневмония-пътеката била 7 дни .
  тия с обикновената ги изритват недолекувани , а за човек с ефизем на белия дроб(дядо ми го имаше- бог да го прости , умря много преди ковида) това е равносилно на смърт .
  колко от тоя ексцес се дължи на занемарено лечение на маса хронично болни хора , дето зорлем ги тъпчат в ковид отделенията ?

 50. 50 Профил на Dora M
  Dora M
  Рейтинг: 136 Неутрално

  До коментар [#46] от "pavur":

  Това не означава, че няма проблем.

 51. 51 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#50] от "Dora M":

  проблем има и то голям.
  маса народ се тъпче в пирогов, без да има реална нужда от това.
  защо го правят ?
  защо месят здрави хора само със симптоми и отрицателни пициари заедно със средните случаи?

 52. 52 Профил на Dora M
  Dora M
  Рейтинг: 136 Неутрално

  проблем има и то голям.маса народ се тъпче в пирогов, без да има реална нужда от това.
  —цитат от коментар 51 на pavur

  Проблемът е че има вирус, който се неглижира и има много болни, а не че се тъпчат. И вие, ако почнете да не можете да си поемете въздух, ще се тъпчете.

 53. 53 Профил на Todor Kitov
  Todor Kitov
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#21] от "stefan_b": Ами защото във Швеция има хора, за разлика мит съседите им където няма много
  —цитат от коментар 36 на uq

  Става дума за средна смъртност бе, гений. Няма значение дали населението на Швеция е два пъти по голямо от на съседните държави.


 54. 54 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#52] от "Dora M":

  кой точно не мое да диша???
  да беше се запознала със симтомите на ковида преди да пишеш глупости.
  Има изказване на лекари, че пациенти с ковид си дишат нормално и при 75 -80 сатурация, ама според протоколите под 92% им мушат маркучи и по този начин им разписват билета за оня свят,
  в Италия го направиха показно, как се трепят пациенти с вентилатори...

 55. 55 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  " 9:28
  Психиатър: Затварянето на детските градини граничи с престъпление"

  У нас властта върши доказани престъпления ! " Граничене " е доста мек израз, който никого няма да трогне особено......

 56. 56 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  по Тошово време секо лапе е карало бронхопневмония ама с антибиотик и една седмица на легло се оправяше, сега с модерната медицина иска месец лечение ли?
  Ако говорим за некви усложнения, а те обикновено стават по болниците, не зарад самата болест, а заради съвсем други неща -да, ама иначе е нормално да се лекува за 7 дена.

 57. 57 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Оважаеми родителе и радиослушателе, не ги слушайте тия доморасли експерти психиатри. В детската градина няма нищо хубаво за вашето дете, освен че го гледат някак докато вие сте на работа. Ако едно дете има кой да го гледа вкъщи, няма нищо по-добро от това. Това със социализирането са тъпотии. В детската градина често учителките са толкова безхаберни, че връщат развитието на детето назад и рушат възпитанието, което е получило у дома. Социализирането се изразява в това, да се бият и тормозят децата едно друго

 58. 58 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Този психиатър, дето е на снимката, ми изглежда някак странно. Странно ми изглежда този психиатър.

 59. 59 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#52] от "Dora M":

  Който не може да си поема въздух е на кислород. Друго не може да му помогне. Обаче 2/3 са там за "всеки случай".
  Не искат да пият чайчета, искат водата със захар да им я вливат със система. Не иска да се хранят вкъщи, искат болнична храна. Не искат да ги преглежда личния лекар искат лекар от болницата. Не искат да ги гледат близки, искат сестри и санитари от болницата.

 60. 60 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Разбирам родителите, това за децата вкъщи също е много неприятно, но не се обсъжда и как биха се чувствали, ако заразят родителите си и някой почине? Дори да не е видим общият ефект (според изследвания, 62% намаляват заразените и 58% починалите при затворени училища и детски градини), но ако се случи в семейството? Ако живеят с баба или дядо и някой родител от техния клас, който е болен, не спре детето си и то зарази паралелката? На един колега му се случи, дъщерята без симптоми, той и жена му - средно тежко, при положение че никъде не ходят.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 61. 61 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3790 Разстроено

  Не е хубаво да говорите така акад. Стоянов, това е политика , а не здравеопазването от което със сигурност разбирате повече, ама предстоят избори и се налага да проявите разбиране към партията-държава-един народ-една съдба......

 62. 62 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3452 Весело

  Този психиатър, дето е на снимката, ми изглежда някак странно. Странно ми изглежда този психиатър.
  —цитат от коментар 58 на zxe00613919


  И теб да те бяха кръстили "Дроздстой" ...
  Че и неизбежно и психиатрията ще те влече ...

 63. 63 Профил на Dora M
  Dora M
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Който не може да си поема въздух е на кислород. Друго не може да му помогне. Обаче 2/3 са там за "всеки случай".
  —цитат от коментар 59 на petiopit

  И как ги изчисли тези две трети?

 64. 64 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 4189 Неутрално

  За детските градини сме съгласни-Престъпление е.

 65. 65 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3467 Неутрално

  До коментар [#60] от "fpyyh":

  Никъде не ходят, разбираме са стояли заключени в мазето и малкото чаве като им носило хляб и вода ги е заразшло и със 100% сигурност то е причината без малко да ги убие.

 66. 66 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  До коментар [#46] от "pavur":

  Съжалявам за получените от вас лоши/тежки емоции, но не разбрах какво искате да кажете. Има ли или няма "кобид", има или няма натиск върху болниците и в какво в края на краищата предлагате или смятате че трябва да се прави.
  100% действията на менистерство, щаба и ръковдоства на болниците са далеч от перфектното и носят неприятно хатичен характер, ама така е по целокупния свят, за съжаление .
  100% хора на високи позиции във фармацевтиката и уоравлението на болнйичните заведения "заработват" много прилични доходи.
  Но това е живота, харесва ли ни или не, имаме право да не ни пука или напротив, да ходим с маски в планината и никой не е отменил личната ни отговорност за нашето здраве и задължението да спазваме правила създадени с цел да пазят общественото здраве, даже и когато не са съвсем адекватни, но са задължително за всички.
  На който не му уйдисва, да хваща пътя за Танзания (примерно), както се видя има такива и даже си плащат за удоволствието.

 67. 67 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3452 Весело

  Който не може да си поема въздух е на кислород. Друго не може да му помогне. Обаче 2/3 са там за "всеки случай".
  —цитат от коментар 59 на petiopit

  И как ги изчисли тези две трети?
  —цитат от коментар 63 на Dora M


  Права сте, малко е позанижил ...

  Грубо се рапортува за около 4 000 - 4 500 заразени.
  От които грубо 700 в интензивното ...

  Нали сте учили смятане поне до трети клас?

 68. 68 Профил на Васил Николов
  Васил Николов
  Рейтинг: 200 Неутрално

  До коментар [#63] от "Dora M": И как ги изчисли тези две трети?

  С боб, как?

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Този психиатър нещо е сбъркал адреса. Нищо повече от детската градина и училището не съм мразил в първите си години на земния си живот. Баба ми и майка ми насила, с бой, едва ли не ме носеха до това омразно социално душегубно заведение, наречено "детска градина", там където се храниш под час; насила те карат да спиш, когато не ти се спи; пълен зверилник при общуването с другите деца, постоянно съревнование, неприязън, първите зачатъци на завист и омраза. Баба ми пък цял ден плака на първия ми учебен ден с мисълта, че ми е "свършило царството". Да затвориш нещо толкова нерационално и омразно, едва ли е престъпление!

 71. 71 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Разбирам родителите, това за децата вкъщи също е много неприятно, но не се обсъжда и как биха се чувствали, ако заразят родителите си и някой почине? Дори да не е видим общият ефект (според изследвания, 62% намаляват заразените и 58% починалите при затворени училища и детски градини), но ако се случи в семейството? Ако живеят с баба или дядо и някой родител от техния клас, който е болен, не спре детето си и то зарази паралелката? На един колега му се случи, дъщерята без симптоми, той и жена му - средно тежко, при положение че никъде не ходят.
  —цитат от коментар 60 на fpyyh


  Аман с този страх! Много повече хора умират от рак, инфаркт и инсулти! Природата е решила малко да ни насмете. Това е. Който има слаба система-да ходи да си бие инжекция и да си стои в бункера. Абсолютно прав е академика! Няма война без жертви... съжалявам, но това е грубата истина...

 72. 72 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Корона вирусът промени отношението към официалната медицина. Неколко погрешни протокола дискредитираха вярата в медицината. Хлорохин, ивермектин все объркваха хората, а може би създадоха новите щамове. Жалко че медиците при появяването си в медиите не наблягаха на витамин Д3, оказал се фактор на оцеляването.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 73. 73 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  Няма по-голямо престъпление от отнемането на човешки живот. Милиони вече измряха, всъщност никой не знае колко са? В България вероятно са стотици хиляди, майната и на статистиката. А инвалидизираните сигурно са 10 пъти повече.
  България е оцеляла и по времето, когато не е имало ясли и градини и даже училища.
  Некое другаре ползват болестта, за да се покажат, да блеснат даже. Но блести, даже лъщи голата истина. Паразитират върху мъките и страданията на горкия нещастен народ. И смучат белите му пари, събрани за черни дни.

 74. 74 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  други ппък реват че жените трябва да стоят в къщи и да гледат деца :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 76 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#55] от "samoedin":

  Ама пък виж само как го е завъртял......"граничи"..... хем граничи, хем ....не е.....!
  Изучил се е ..... налива масло в огъня, но си и оставя изход за измъкване....... хлъзгава работа.... неприятна....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 77. 77 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#72] от "Корки":

  медиците от векове казват да се храним здравосовно и повече движение и сред природата, което означава и витамин Д

  много е лесно да се дискредитира медицината, но шарлатаните устойчиво се развиват и нищо не може да ги дискредитира

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 78. 78 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#63] от "Dora M":

  ми ''активни случаи'' около 65000 (каквото и да значи това) .
  700 в интензивното .
  тва колко процента тежки от ''активните'' са?

 79. 79 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Абе не ви ли писна от тия ботове Патрис и Хколева? Наврете си ги тия "статистики" някъде и се скрийте вече. Дайте статистика за раково болните, на които им спряха химиотерапиите. Дайте статистика за отложените планови операции. Дайте статистики колко хора фалираха и останаха без работа заради малоумните простотии на щаба и властта. Дайте статистика с колко са се увеличили психическите разстройства по време на "пандемията". Дайте статистики колко хора са получили някакви обезщетения с 3 месечно и по-голямо закъснение. Нали давате статистики. Айде размърдайте се и ги дайте. Нали за човешки животи говорим. Де.а и лицемерите.
  —цитат от коментар 75 на Darkman


  Ами потруди се да направиш такава статистика. Ще я прочета с интерес.
  Много обичам някой да се провиква "дайте".

 80. 80 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  "Затварянето на яслите и детските градини граничи с криминално престъпление"
  Няма ли да психиатрична експертиза за този, който взема решенията от джипката

 81. 81 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  "Затварянето на яслите и детските градини граничи с криминално престъпление, защото от една страна съществено уврежда и връща развитието на едно малко дете "с епохи назад", а от друга - блокира 30-40% от работната сила и около 30 на сто от медицинския персонал. " - как точно уврежда развитието на малкото дете с епохи назад? Тоя човек нали е наясно, че има много деца, които по принцип не ходят на детска градина - и те ли са увредени с епохи назад и кой тогава спрямо тях извършва криминално престъпление? Какви са тия тъпоумия които се допускат до национален ефир. Познавам много хора, включително близки приятели, които не са ходили на детска градина и са прекрасни хора без каквито и да е дефицити - било то във възпитание или друго.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 82. 82 Профил на Todor Kitov
  Todor Kitov
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Дайте статистика за раково болните, на които им спряха химиотерапиите. Дайте статистика за отложените планови операции. Дайте статистики колко хора фалираха и останаха без работа заради малоумните простотии на щаба и властта. Дайте статистика с колко са се увеличили психическите разстройства по време на "пандемията". Дайте статистики колко хора са получили някакви обезщетения с 3 месечно и по-голямо закъснение. Нали давате статистики. Айде размърдайте се и ги дайте.
  —цитат от коментар 75 на Darkman

  Дай ти бе, кво само пискаш?

 83. 83 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#63] от "Dora M":ми ''активни случаи'' около 65000 (каквото и да значи това) .700 в интензивното .тва колко процента тежки от ''активните'' са?
  —цитат от коментар 78 на pavur


  1.08% от "активните" случаи са в интензивно. А като обща статистика общия брой на интензивни пациенти от общия брой установени с вирус е наполовина на тоя процент. Но паника трябва да се вдига.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 84. 84 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#77] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  медиците от над половин век разправят , че сичко се оправя с хапове .
  медицината сега няма за цел да те излекува , а да ти облекчи временно симптомите , като ти докара нови състояния , които да се налага също да ''лекуваш'' до гроб.
  след резкия скок на средната продължителност на живота , от поне 40 години има застой и даже леко понижение . в световен мащаб .
  както казваше един лекар - ако нямаш ''генетична кредитна карта'', си жив-умрял още на 50 .

 85. 85 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#83] от "Darkman":

  те затуй и не правят ''масово''тестване.
  такова направиха само в словакия .
  австрийците май плануваха такова , обаче не го извършиха.
  в далечния изток го правиха и вече позабравиха .
  само тука тестват главно симптомни и в болницата .
  и ''всеки четвърти ЗАБОЛЯЛ от ковид''.
  инак истинската заболеваемост от ОРЗ и грип сега пада:https://grippe.gateway.bg/

 86. 86 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  До коментар [#63] от "Dora M":ми ''активни случаи'' около 65000 (каквото и да значи това) .700 в интензивното .тва колко процента тежки от ''активните'' са?
  —цитат от коментар 78 на pavur


  Тежките случаи са 9839 и са в болници, а критичните са 773 и са на апаратна вентилация. Коронавирусът нарушава механизна на спонтанното дишане и болният трябва да диша волево, което не съм срещал да се обяснява на хората. Един оксиметър и волята да поддържа 90% сатурация, може да спаси човека.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 87. 87 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1321 Весело

  До коментар [#81] от "bludniq_sin":

  Ма'ни го тоя - нищо не разбира от психиатрия...

  "

  Акад. Проф. Д-р Дроздстой Стоянов е специалист по психиатрия. В края на 2013 г. става най-младият професор, а през 2015 г. е избран за най-младият академик в историята на българската наука. Заместник председател на Българската Академия на Науките и Изкуствата (от 2016).


  Проф. Дроздстой Стоянов е преподавател към катедрата по психиатрия и медицинска психология в Медицинския университет в Пловдив, хоноруван преподавател в Нов български университет (2008-2011) и Софийския университет "Св. Климент Охридски" (от 2011 г.). Работи в ДПБ „Св. Иван Рилски” и в ДКЦ-20 в София. Получил е професорската титла, след като е представил дисертация на тема "Синдромът на професионалното изпепеляване". Професорската си хабилитация е защитил пред седемчленно международно жури, в чийто състав са учени от Имперския колеж в Лондон, Колежа Сейнт Кейтрин в Оксфорд, университета на Киети Пескара и Лисабонския университет.

  Академичната си кариера започва на 14 години, когато представя първия си научен доклад. На 15 г. завършва три средни образования - Руския дипломатически лицей, Английската гимназия в София и средно общообразователно училище. На 16 е приет да следва, а на 21 вече е завършил с отличие медицина в столичния Медицински университет и веднага е зачислен като докторант. Става доктор на науките на 26, избран за доцент на 28 години, а за професор - на 33 години. През 2010 г. е удостоен с почетното звание Дописен член на Българската Академия на Науките и Изкуствата, а през 2015 г. е удостоен със званието "Академик" за изключителния си принос към науката и получено признание извън страната.

  Зам.-директор по научно-изследователската дейност (2013-2015) на проект за създаване на "Изледователски комплекс за транслационна невронаука" при МУ Пловдив , а от 2015 г. е ръководител секция по Невропсихиатрия и функционално изобразяване . Комплексът включва уникална по рода си апаратура за функционална магнитно-резонансна томография на мозъка.

  Специализирал е в Университета в Питсбърг, САЩ, Университетите в Оксфорд и Централен Ланкашир, Великобритания и Университета в Базел, Швейцария.

  Вицепрезидент на Европейското дружество за личност-центрирана медицина (2013), Зам.-председател на специализираната група по философия в Кралския Колеж на психиатрите, Лондон (2012); член на секцията по философия и хуманитарни науки на Световната психиатрична асоциация (от 2008), български делегат в секцията по психиатрия на Европейския съюз на медицинските специалисти (от 2018).

  Научен сътрудник в Центърa за ценност-основана практика в здравеопaзването и социалните грижи, Колеж Сейнт Кейтрин, Оксфорд (2015). Гост-лектор в Университетите в Копенхаген (2015) и Виена (2017).

  Заместник главен редактор на International Annual for History and Philosophy of Medicine (2010-2015); Associate Editor, European Journal of Person Centered Healthcare; Frontiers in Psychiatry (Neuropsychiatric Imaging and Stimulation); International Journal of Person Centеred Medicine, Dialogues in Philosophy, Mental and Neurosciences и други.

  През 2013 е включен в Marquis Who's Who in the World.

  Има над 160 публикации, сред които шест монографии и три учебника за студенти, на които преподава психиатрия и медицинска психология."

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 88. 88 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3467 Неутрално

  До коментар [#66] от "tsvetko_51":

  Да разформироват щаба веднага.
  Да публикуват сродните за ковид там където публикуват тези за рак и другите болести
  Болниците да си прегледат протоколите за прием.

 89. 89 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2368 Неутрално

  То хубaво всеки четвърти е положителен, aмa кaкво прaвим с товa, че всеки трети е фaлшив?

 90. 90 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До тези, които бълват ежедневно "статистики" :
  Дайте статистика за раково болните, на които им спряха химиотерапиите. Дайте статистика за отложените планови операции. Дайте статистики колко хора фалираха и останаха без работа заради малоумните простотии на щаба и властта. Дайте статистика с колко са се увеличили психическите разстройства по време на "пандемията". Дайте статистики колко хора са получили някакви обезщетения с 3 месечно и по-голямо закъснение. Нали давате статистики. Нали за човешки животи говорим?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 91. 91 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#86] от "Корки":

  особено когато е съвсем отпаднал или не на себе си

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 92. 92 Профил на 0xdeadbeef
  0xdeadbeef
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Криминално престъпление е да бъдат оставени да работят детските градини и училищата, и заради това СЪВСЕМ СЪЗНАТЕЛНО ДА БЪДАТ ЛИШАВАНИ ОТ ЗДРАВЕ И ЖИВОТ уязвимите хора. Криминално престъпление е да говориш срещу мерките, които целят здравната система да работи някак си. Криминално престъпление е да оставиш коронавируса да вършее.

 93. 93 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До тези, които бълват ежедневно "статистики" : Дайте статистика за раково болните, на които им спряха химиотерапиите. Дайте статистика за отложените планови операции. Дайте статистики колко хора фалираха и останаха без работа заради малоумните простотии на щаба и властта. Дайте статистика с колко са се увеличили психическите разстройства по време на "пандемията". Дайте статистики колко хора са получили някакви обезщетения с 3 месечно и по-голямо закъснение. Нали давате статистики. Нали за човешки животи говорим?
  —цитат от коментар 90 на Darkman


  Абсолютно си прав!

 94. 94 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#90] от "Darkman":

  не знам за раковоболните но гледам че идиотите пишещи глупости в нета се увеличават всеки ден

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 95. 95 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  най-младият академик в историята на българската наука. Заместник председател на Българската Академия на Науките и Изкуствата
  —цитат от коментар 87 на Darulio


  "Българската Академия на Науките и Изкуствата" - поредното НПО с неясно финансиране и модулиране, но раздаващо титли "Академик".

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 96. 96 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#87] от "Darulio":

  Пак питам - какво става с децата (хиляди в българия) които не ходят на детска градина? Те как се връщат назад с епохи? И кой е престъпника при тях? Как е изследвано това връщане?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 97. 97 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  “Една четвърт от тестовете са положителни”

  Е как така, нали затворихме заведенията и забранихме културните и груповите спортни занимания за хорат? Поредното доказателство че “мерките” са огромна глупост, но някои хора още си ги искат, може би щото са на държавна службица и си получават заплатката.

 98. 98 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  А психиатъра е напълно прав, всички отговорни за налагането на “мерки” трябва да бъдат съдени за престъпления спрямо българския народ.

 99. 99 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#87] от "Darulio":

  Да, добре подредена официална биография. Ама ако погледнем малко повече из Нет-а, ще видим и другата гледна точка (впрочем твърде убедителна) относно въпросното професорче и академиче.

 100. 100 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#96] от "bludniq_sin":

  По игралните площадки придобиват социални умения от другарчетата си, които ходят на детска градина или се превръщат в затворени тинейджъри, а оттам във възрастни темерути, които не могат да завържат един разговор с представител на другия пол.
  Няма как да държиш едно дете вързано вкъщи и да очакваш, че това няма да му се отрази. Мнението на въпросния психиатър, което българската, а и международната академична общност явно цени, е същото. Твоето явно не е. Всеки може сам да прецени чие е по-меродавно.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK