"Македония е българска" - предизборен клип на Джамбазки ядоса Скопие

"Македония е българска" - предизборен клип на Джамбазки ядоса Скопие

© [[[© European Parliament - Audiovisual Unit]]]Външното министерство в Северна Македония обяви, че е изпратило протестна нота до България заради видеоклип на евродепутата Ангел Джамбазки, публикуван по-малко от седмица преди изборите, заради "териториални претенции".


В съобщението на македонската дипломация се изтъква, че Джамбазки освен член на европарламента е и заместник-председател на ВМРО (без да напомня, че това е коалиционен партньор във властта).


Напомня се, че такива изяви "не допринасят за усилията за задълбочаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между двете страни". "Реторика, в която се изразяват териториални претенции към съседите, не подхожда на държави съюзнички в НАТО и на държава - член на ЕС, тъй като е в разрез с идеалите и ценностите на Европейския съюз, на които и двете държави са силно отдадени."


Какво каза Джамбазки
В обръщението си във "Фейсбук", в което агитира да се гласува за ВМРО, Джамбазки заяви, че "Македония е българска". "Колкото по-истерично мразите София, толкова по-български остава Охрид."


Нещо повече, той изрича тази фраза два пъти. Първият път след нея заявява, че "България е над всичко", а вторият се обръща към Заев с думите: "Заев! Почитувани! Колкото и да се въртиш, Македония е българска. И колкото и да се въртиш... Албания все ще ти е от запад!"


Джамбазки дори загатва за "край" на Северна Македония:


"Колкото по-силно крещите Вашите лъжи, толкова по-бърз и по-ужасен ще бъде Вашият край."


Ангел Джамбазки,

евродепутат и зам.-председател на ВМРО


Освен този намек за старата теза, че Албания има планове да присъедини части от страната (в друга версия на тази теза в подялбата участва и България), прави впечатление, че евродепутатът никога не използва нито една от двете версии на смененото преди повече от две години име на страната - Северна Македония или Република Северна Македония.


На теория България не е длъжна да го прави, но правителството (от което партията, на която Джамбазки е зам.-председател, все още е част) настоява изрично да се използва само тази версия на името и я предлага като част от названието на непризнатия в София македонски език в официални документи - като "официален език на Република Северна Македония".


Миналата седмица в европарламента Джамбазки сравни Северна Македония със Северна Корея, но заяви и че не може да се промени фактът, че "до 1944 г. Македония е българска".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK