Обвинените за финансови измами били свързани с бившата "Глобал маркетс"

В понеделник Специализираният наказателен съд остави в ареста трима от шестимата обвинени за участие в престъпната група

© Юлия Лазарова

В понеделник Специализираният наказателен съд остави в ареста трима от шестимата обвинени за участие в престъпната групаШестимата задържани преди дни и обвинени в престъпна група за финансови измами и пране на пари са част от мрежата фалшиви брокерски сайтове, организирана от Йордан Моллов и Кирил Джабаров, които са сред арестуваните. Те бяха известни като собственици на инвестиционния посредник "Глобал маркетс", чийто лиценз беше отнет от Комисията за финансов надзор през 2014 г.


След това обаче техните имена продължаваха да се свързват с редица новосъздадени компании, предлагащи финансови услуги нерегламентирано, съобщава в подробна публикация по темата "Капитал".


Вчера специализираният съд остави в ареста трима от обвиняемите, но решението на магистратите не е окончателно и може да бъде обжалвано.
"Глобал маркетс" е прилагала съмнителни практики още от самото си начало, като тогава обвиненията бяха в агресивен телефонен маркетинг и обещания за нереалистично висок доход. Компанията е създадена през 2008 г., а в средата на 2014 г. дружеството нашумя освен с агресивния си маркетинг и с обвинение, че е създавало банкова паника покрай затварянето на КТБ. Тогава и КФН отне лиценза му.


По-късно компанията се преименува на "Интерактив брокеридж", а скоро и на "Интерактив къмпани" и по обвиненията на КФН работи нерегламентирано, като продължава да се представя за финансова институция и да привлича клиенти, пише още "Капитал". Изданието описва част от мрежата през 2017 г., а през 2018 г. "Господари на ефира" прави поредица репортажи.


Активизацията на прокуратурата идва ден след като сайтът "Бюро за разследващи репортажи и данни" излезе с публикация за Йордан Моллов. Тя е базирана на негов тефтер от 2019 г., където бележките му могат да се отнесат както до дейността на мрежата компании, така и до търговия с чувствителна информация, търговия с влияние, подкупи за длъжностни лица и др.


По това време той е бил парламентарен сътрудник на депутата от БСП Валентин Ламбев. Има и записки, които говорят за бизнес или политически срещи с руски политици и дипломати, както и с български фактори, близки до такива.


Повече по темата и как е работила мрежата - четете в "Капитал".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK