На живо

Коронавирусът в България: мерките били разхлабени по политически причини (хронология)

Коронавирусът в България: мерките били разхлабени по политически причини (хронология)

© Правителствена информационна пресслужбаНов най-висок брой на новозаразени с коронавирус беше отчетен за последното денонощие, като това става само ден преди да бъдат отменени част от ограничителните мерки. Независимо един от друг, двама представители на оперативния щаб заявиха, че решението е по-скоро политическо и е продиктувана от умората сред хората и контролиращите, отколкото от медицински причини.


Също днес се разбра, че е е възможно скоро да отпаднат зелените коридори за пазаруване за възрастните хора. Кабинетът се похвали колко пари са дадени за запазване на работни места, но пък от Сдружението за модерна търговия в своя позиция заявиха, че затварянето на големите магазини за нехранителни стоки може да доведе до увеличаване на заразените, фалити и ръст на безработицата.


Учениците пък ще продължат онлайн обучението си на 1 и 2 април, след което излизат в едноседмична ваканция.
"Дневник" проследи ситуацията в реално време.

Задължителната карантина за връщащите се от много държави в Африка е отменена със заповед на министъра на здравеопазването по-малко от месец след като бе въведена. По идея изолирането в дома за десет дни и предоставяне на отрицателен PCR тест в края на карантината целеше да се ограничи внасянето на южноафриканския вариант на коронавируса в България.


С актуализираната заповед връщащите се от редица африкански държави няма да са в карантина, ако при пристигане в България покажат отрицателен резултат от PCR тест, направен до три дни преди влизането.


Още по темата четете тук.

Представители на частни школи, образователни центрове и занимални обмислят протестно отваряне зарази забраната да работят присъствено до края на април, наложена със заповед на здравния министър. От бранша смятат, че са обект на дискриминация и недоумяват защо трябва да работят дистанционно при положение, че детските градини и яслите отварят врати на 5-и април.


"Всички деца имат еднакви потребности и равни права. Всички образователни структури трябва да отворят вратите си и не трябва да ни делят на частни, държавни и общински. Ние сме потресени от това разделение в издадената заповед вчера", коментира пред БНР председателят на асоциацията Жаклин Кунович.


В отворено писмо до премиера, министерствата на здравеопазването и на образованието и други институции, разпространено вчера, от Българската асоциация за неформално образование поискаха всички образователни институции в страната да отворят врати от 1-ви април, тъй като, според европейски и световни изследвания, училищата не са основна причина за разпространението на COVID-19. Часове по-късно обаче излезе заповедта на здравния министър, т. 5 от която забранява присъствените занятия в частните школи, образователни центрове и занимални до края на април.

Италия въвежда 5-дневна карантина за пристигащите от България

По информация на българското посолство в Рим пристигащите в Италия от страната ни граждани, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминали транзитно през България, освен задължението за представяне на отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, ще трябва да се подложат и на 5-дневна самоизолация. След изтичането й е необходимо да направят нов PCR или антигенен тест.


Новият режим за пътуване (в сила от 31 март до 6 април) е резултат от допълнителните мерки, които се въвеждат от властите в Италия за ограничаване на разпространението на COVID-19.


По същия начин ще бъдат третирани и гражданите, които в последните 14 дни преди влизането си в Италия са пребивавали или пък единствено транзитно са преминавали през: Австрия, Белгия, Кипър, Хърватия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Чехия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Унгария, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Андора, Княжество Монако.


Сред допусканите изключения са за транзитно преминаващите с частен транспорт, като те се задължават в срок от 36 часа да напуснат страната. Изключения има и за екипажи на транспортни средства, за граждани, които влизат в страната за период, който не надвишава 120 часа и докажат основателни причини, свързани с работа, здраве или абсолютна необходимост.


Пристигащите от България, както и преди, трябва да попълнят декларация с данните си и причините за пътуването, както и началната и крайната му точка. Те също така трябва и да информират местната компетентна здравна институция за пристигането си в Италия, дори и при липса на симптоми на вируса.

Учениците ще учат онлайн на 1 и 2 април

1 и 2 април няма да са част от пролетната ваканцията, като в тези дни учениците ще учат онлайн, съобщава БНТ. Това потвърди официално с новата си заповед министърът на образованието Красимир Вълчев.


Пролетната ваканция за учениците от 1-ви до 11-и клас остава от 3 до 11 април вкл.


Коронавирусът в България: мерките били разхлабени по политически причини (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


За 12-и клас ваканцията ще е от 8 до 11 април вкл. Те ще учат онлайн и в периода от 5 до 7 април 2021 г.


Уточнението идва, след като се появиха предложения на кметове и синдикалисти 1 и 2 април да се включат в пролетната ваканция.

Промяна на мерките в Бургас

В Бургас отпада изискването за носене на предпазни маски на открито, считано от 1 април, съобщават от местната община. Тогава отпада и въведеният вечерен час за учениците, ненавършили 18 години. Всички останали мерки срещу COVID-19, описани в последната заповед на министъра на здравеопазването, остават в сила на територията на общината, с две изключения: пенсионерските клубове остават затворени за посещение; в дневните социални центрове за хора с увреждания ще се допускат само индивидуални занимания без групови терапии.


Към настоящия момент все още има свободна леглова база в медицинските заведения, но при увеличаване броя на заболелите от коронавируса, РЗИ - Бургас има готовност до края на седмицата да издаде заповед за разкриването на допълнителен брой легла в болниците в областта.


Натоварването на Спешна помощ и здравните заведения в Бургас е все още голямо. На денонощие на спешните телефони се получават между 180 и 200 повиквания.

До събота (3 април) вкл. в Пирогов ще работи "зелен коридор" за ваксинация. Тя ще е с ваксината на "Астра Зенека", а предварително записване не е нужно. Пунктовете са с работно време от 8.30 ч. до 17 ч. Предвидена е възможност за издаване на международен сертификат за имунизация.

Работещите в спешната помощ поискаха да не падат ограниченията

Коронавирусът в България: мерките били разхлабени по политически причини (хронология)

© Дневник


Работещите в центровете за спешна медицинска помощ са на ръба на възможностите си и отказват да носят отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите спешна помощ, а вината за ситуацията е на управляващите. Това се казва в позиция на Национална асоциация работещи в спешна медицинска помощ.


"Ние искаме пациентите ни да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но нямаме материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените.Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението, се казва в нея. Работещите в центровете за спешна помощ искат отмяна на заповедта за разхлабване на противоепидемичните мерки от утре. Те считат, че тя е гавра с труда на всички медици на първа линия и заплаха за спасяване живота на пациентите.


До една година България ще излезе от икономическата криза, предизвикана от пандемията, каза днес пред журналисти министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той обясни, че страната стои доста по-добре икономически от средноевропейското ниво и дори изпреварва някои държави от еврозоната.


Министърът на икономиката обеща помощ за всички ресторантьори и засегнати административно бизнеси, но тепърва ще бъде обсъдено с браншовете как това да се случи.

Проф. Андрей Чорбанов оздравя след коронавируса

Ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към БАН проф. Андрей Чорбанов е преборил коронавируса, съобщи той с пост във Facebook. Той беше приет в болница "Света Ана" на 19 март.


Чорбанов казва, че не е бил в интензивно отделение, а в стандартна стая, като няма никакви претенции към лекуващите го. "Хората се стараха много и си свършиха перфектно работата. Дълбок поклон", написа професорът.

Коронавирусът в България: мерките били разхлабени по политически причини (хронология)

Португалия въвежда карантина за пристигащите от България

Португалия въвежда задължителна 14-дневна карантина за гражданите, пристигащи с полети от България от 1 април до 15 април, включително, съобщи българското външно министерство. Те следва да се изолират в дома си или в друго място за настаняване, определено от санитарните власти на страната. Българите са задължени и да представят отрицателен PCR тест, извършен до 72 часа преди качването на самолета.


Изключение от задължителната карантина се прилага само при наложителни пътувания и престой на територията на Португалия не по-дълъг от 48 часа, доказан с билета за обратно връщане. Остава в сила изискването всички пътници, пристигащи по въздух на континенталната територия на Португалия да попълнят формуляр.

Над 10 000 заявления за безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 95 млн. лв. са одобрени и изплатени до момента по програмата за подкрепа с оборотен капитал, администрирана от Националната агенция за приходите, съобщиха от НАП. Кандидатите, които оперират над 15 000 обекта в страната, сред които заведения, обекти в търговски центрове тип мол, туроператори и турагенти и много други, са получили днес по сметките си близо 15 млн. лв. финансиране по втората фаза на програмата за компенсиране на финансовите последици от противоепидемичните мерки, наложени през март.


По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени със заповеди на министъра на здравеопазването, получават 20 % или 10 % от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г., припомнят от НАП.


Програмата ще продължи и в третата си фаза по отношение на бизнесите, засегнати от последната заповед на министъра на здравеопазването от 30.03.2021 г., с която се налагат ограничения на определени икономически сектори. Оценката на проектните предложения продължава, като до края на седмицата ще бъдат одобрени за подпомагане още кандидатури.

Ваксинационната кампания активно може да продължи с осигурени над 200 000 дози ваксини срещу COVID-19 след като днес пристигнаха още 151 000 ваксини. По най-бързия начин РЗИ и личните лекари да ваксинират желаещите, да се отворят зелените коридори и ще имаме една сериозна армия от победили коронавируса – ваксинирани и оздравели", каза днес министър-председателят Бойко Борисов на редовното правителствено заседание. Той добави, че през април се очакват още над 700 000 дози ваксини.
Ще имаме една сериозна армия от победили коронавируса – ваксинирани и оздравели

Бойко Борисов,
премиер

По време на днешното заседание кабинетът одобри втори Договор за дарение на комплекти за тест за антиген "всичко в едно" за диагностика на COVID-19 за България от Европейската комисия. Става дума за 134 825 антиген теста, които ще се ползват в болниците, линейките диагностично-консултативните центрове и др.

Собствениците на големи магазини предупреждават за ръст на безработицата

Затварянето на големите магазини за нехранителни стоки води по-скоро до повишаване на риска от разпространение на Ковид-19, отколкото до овладяване на пандемията, се казва в становище на Сдружението за модерна търговия по повод на удължаването на ограниченията в този сектор от търговията на дребно. Със заповед от вчера здравният министър разреши в подобни обекти да работят само външните площи, докато закритите части остават затворени до края на месеца.


При неработещи големи магазини, клиентският поток се пренасочи към малки търговски обекти, където е трудно да бъдат спазвани предписанията на здравните власти. До момента водещите ритейлъри доказаха, че могат да осигурят дистанция при пазаруване, контрол на достъпа, дезинфекция и пълно спазване на всички предвидени противоепидемични мерки, се казва в позицията.

Коронавирусът в България: мерките били разхлабени по политически причини (хронология)

Посочва се, че продължаващото затваряне на големите магазини има изключително тежки икономически последствия не само върху търговците, но върху цялата екосистема от свързани с ритейл сектора бизнеси и може да доведе дори до фалити и ръст на безработицата. Резултат от затварянето ще бъде и намаляването на приходите в държавния бюджет и чувствителното увеличаване на броя компании, които ще се нуждаят от подкрепа и компенсации от страна на държавата.

Над 1 млрд. лева били дадени по мерките за запазване на заетостта

Повече от 1 милиард лева вече са изплатени по мерките за запазване на заетостта, а до май месец са гарантирали всички плащания, които се дават в условията на пандемия, каза днес министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Според министъра на труда и социалната политика Деница Сачева 300 хил. работни места са запазени по мярката 60/40 и до момента са изплатени над 1 милиард лева. Плащанията по нея продължават до 31 май.


Коронавирусът в България: мерките били разхлабени по политически причини (хронология)


По мярката 80/20 били изплатени 153 милиона лева за запазване на близо 30 000 работници в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство", "Транспорт" и "Туризъм". 54 милиона лева са разпределени между 50 хил. служители и работници по мярката "Запази ме" и по мярката 75/0. Министър Сачева заяви още, че над 50 000 са кандидатствалите семейства по мярката за подпомагане на семейства, чиито деца учат в онлайн режим като до момента са изплатени 44,5 милиона лева за 41 898 семейства.

2 млн. души вече имали имунитет към коронавируса

Към днешна дата около 2 млн. души вече имат имунитет към коронавируса. Това са преболедувалите болестта, включително и тези, които не са разбрали, че са заразени с коронавирус и ваксинираните, каза днес пред Би Ти Ви директорът на Националният център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той смята, че при това положение в края на лятото трябва да се стигне ниво, при което не може заразата да се разпространява като епидемия.


Вчера премиерът Бойко Борисов говореше за 1.2-1.5 млн. души с имунитет. "Ако са пари, да спориме за едни 500 хил., а сега просто хвърляме едни цифри", беше коментарът на професора.


Коронавирусът в България: мерките били разхлабени по политически причини (хронология)

© Георги Кожухаров


"Аз съветвам хората, които се ваксинират с всички ваксини, около месец да ядат повече домати и да пият доматен сок, това е най-доброто природно средство срещу кръвосъсирване", каза експертът в отговор на въпрос за посочвания страничен ефект от ваксината на "Астра Зенека". Според Кантарджиев всички ваксини имат странични ефекти, но тази се атакува, защото е много евтина. Той коментира, че ваксинираните сега, могат да бъдат спокойни в близките една-две години.

Мерките се промениха заради натрупаната умора в хората, смята Кантарджиев

При мерки повече от две седмици се натрупва умора и напрежение както в хората, така и в органите, които контролират, каза пред Би Ти Ви директорът на центъра по заразни и паразитни болести и член на Националният оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев. Според него нищо толкова не се е охлабва от 1 април. "Това, което ми дава успокоение, е, че сме стигнали едно плато, макар и доста високо. Мисля, че трябва до седмица да започне спадане на броя на случаите", посочи Кантарджиев.
Коронавирусът в България: мерките били разхлабени по политически причини (хронология)

© Юлия Лазарова


Подробности вижте тук

Обмисля се отмяна на зелените коридори за пазаруване

Мисли се за отмяна на зелените коридори за пазаруване за възрастните хора, каза днес пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В отговор на въпрос, той каза, че при всяко решение за мерките се сблъскват двете тенденции - искането на хората да работят и данните за заболеваемостта. Според доцентът като се работи внимателно с отпускането на мерките, може да се проследи ефектът.
Коронавирусът в България: мерките били разхлабени по политически причини (хронология)

© Велко Ангелов


"Опитваме да дадем този отдушник, който дава най-малък риск. Не е проблемът в търговската дейност на моловете, а в социалната им функция да събират много хора", каза още Кунчев. По повод новият най-висок брой новозаразени през последното денонощие, доцентът каза, че се избягва да се работи с дневни данни.


"Рано е да се търси кой знае какъв ефект от ограниченията, целта беше да не расте заболеваемостта", поясни той. Според експерта данните за България не са толкова лоши на фона на европейските. Той изрази надежда, че вече е достигнат пикът на третата вълна.


В отговор на въпрос Ангел Кунчев каза, че на практика болниците са много по-готови, отколкото при втората вълна през ноември-декември и като брой легла, и като персонал, въпреки настанените в тях над 10 хил. души.


Подробности вижте тук

Диабетиците задължително да се ваксинират, казва експерт

Диабетиците трябва да се ваксинират, каза днес пред БНТ председателят на Българското дружество по ендокринология проф. Анна-Мария Борисова.
Коронавирусът в България: мерките били разхлабени по политически причини (хронология)

© Георги Кожухаров


Тя допълни, че коронавирусът става много агресивен при висока кръвна захар, а хората с болестта са сред най-застрашените от тежко протичане на инфекцията. В България болни от диабет са половин милион души.

В Смолян отварят зелен коридор за ваксини

Регионалната здравна инспекция в Смолян отваря зелен коридор за ваксиниране от 15 до 17 ч. с ваксината на "АстраЗенека", съобщи БНР. Желаещите, без значение в коя фаза на Националния ваксинационен план попадат, могат да се възползват, като единственото условие е да нямат симптоми на инфекция и контакт с позитивни на Covid-19.

Нов най-висок брой заразени за денонощие

Последното денонощие се отчитат най-много заразени с коронавирус от началото на пандемията. При направени 20 455 теста, положителни са се оказали 5165, или малко над една четвърт. Това е най-големият брой от началото на пандемията. Най-много остават новите случаи в София - 1321, следват Варна (463) и Пловдив (425).
Коронавирусът в България: мерките били разхлабени по политически причини (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Сравнително висок остава и броя на излекуваните - 3219. Починалите са 155.


Всички данни вижте тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK