Съдът: Бившият шеф на НДК Боршош е невинен по всички обвинения, прокуратурата не е чела закона

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош с адвоката си Даниела Доковска.

© Георги Кожухаров

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош с адвоката си Даниела Доковска.Състав на Софийския градски съд оправда по всички обвинения бившия директор на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош и осъди на 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок бившия председател на съвета на директорите Валентин Кръстев. Председателят на състава Стефан Милев отправи тежки критики към прокуратурата - че някои от обвиненията изобщо не са съставомерни (не са престъпление - бел. авт.), че прокуратурата не е чела законите, а по други обвинения коментарът изобщо е излишен и е по-добре да се замълчи от уважение към правото.


Боршош бе обвинен за умишлена безстопанственост, сключване на неизгодни сделки и присвояване на над 3 млн. лв., поверени му да ги управлява, както и за нецелево разходване на целеви средства. Кръстев бе обвинен, че е принудил трима служители на комплекса да занижат оценка по обществена поръчка на един от участниците в процедурата и завишат на друг участник.


Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана на втора инстанция пред Софийския апелативен съд.


Съдът: По обвиненията по-добре да замълчим от уважение към правото
След като прочете присъдата председателят на състава Стефан Милев обобщи накратко мотивите за решението.


По първото обвинение за Боршош за нецелево разходване на целеви средства съдът посочи, че изследването на това обвинение е било загуба на време, защото фактите показват наказателна несъставомерност - средствата, за които се твърди от прокуратурата, че са разходвани изобщо не са целево отпуснати, а с решение е увеличен капиталът на НДК. Това се вижда от прост прочит на закона, подчерта съдия Милев.


По обвинението, че е наел на лизинг лек автомобил "Лексус" съдът посочи, че от прочита на обвинителния акт не се разбира какво точно иска прокуратурата. Първо се твърди, че има нужда от такъв автомобил, после това се отрича, без да се сочат никакви доводи. Най-накрая се казва, че нарушил закона за обществените поръчки, но пък това изобщо няма общо с обвинението, което му е повдигнато.


"По време на делото е доказано, че автомобилът изобщо не е бил ползван еднолично от Боршош, а квалификациите като луксозен и скъпоструващ изобщо няма да коментирам, защото нямат място в обвинителния акт и цената изобщо не се обсъжда", подчерта съдът.


По другото обвинение за сключени неизгодни договори за съдът остава неясно как те са обединени в едно продължаващо престъпление, тъй като нямат абсолютно нищо общо един с друг. Някои от договорите са за юридически услуги с адвокатски дружества.

"В законодателството няма забрана което и да е държавно учреждение да наема външни юристи. Това означава половината българско правителство да влезе в затвора. Не се разбира защо се твърди липсата на необходимост от сключването на този договор. В обвинението пише само, че щом има юридически екип, не трябва да се търси външна правна помощ. Аз очаквам следващата година още 500 обвинителни акта срещу различни държавни институции и техните ръководители", обясни съдът.

По обвинението за умишлена безстопанственост, съдът посочи, че по делото няма факти и доказателства.
За обновлението на сайта, Боршош е предаден на съд за това, че не е потърсил фирмата, създала предходния сайт, за да го осъвремени, а е търсил друга фирма. Няма как да носи наказателна отговорност, че е потърсил една фирма, а не друга.


"По обвиненията за присвояване - трябва да замълчим от уважение към правото", заключи съдът и отхвърли всички граждански искове на държавата към Боршош - чрез финансовото министерство в размер на 3 431 146 лв. и от "НДК Конгресен център София" за 503 757 лв.


В мотивите си съдът посочи и че Валентин Кръстев е признат за виновен, тъй като по време на делото двама от служителите тогава Иван Беров и Даниела Иванова са заявили пред съда, че са били притискани и заплашвани от него с уволнение, ако не занижат занижат оценката на "Главболгарстрой" в тръжна процедура за ремонт на двореца, и да завишат тази на "Галчев инженеринг".


За последния служител - Александър Владимиров, той е оправдан за натиск, тъй като самият служител не е възприел разпорежданията му като заплашителни.


Разследването започна през лятото на 2017 г.


Разследването срещу Боршош започна през лятото на 2017 година по време на подготовката на България за европредседателството, заради което бе направен ремонт на НДК. По случая имаше и временна парламентарна комисия, пред която той отказа да се яви. Процесът започна на първа инстанция в края на 2018 г. като веднъж бе връщано на прокуратурата заради неясно обвинение.


По време на процеса пред Софийския градски съд показания дадоха Деница Златева, Томислав Дончев и Лиляна Павлова.

© Юлия Лазарова

По време на процеса пред Софийския градски съд показания дадоха Деница Златева, Томислав Дончев и Лиляна Павлова.


По делото бяха разпитани и тогавашни министри от ГЕРБ - вицепремиерът Томислав Дончев - в качеството му и на отговорник за еврофондовете, бившият регионален, но и министър на европредседателството Лиляна Павлова. Показания даде и бившата зам.-председателка на БСП, която е и бивш служебен вицепремиер по европредседателството Деница Златева.


По време на финалните пледоарии по делото прокуратурата настоя за осъдителна присъда с общо наказание в размер над средния и близък до максималния, предвиден по закон.


По обвиненията за нецелево разходване на целеви средства законът предвижда до 5 г. затвор. За умишлена безстопанственост - от 2 до 8 г. затвор, за сключване на множество неизгодни сделки наказанието е от 3 до 10 г. По обвинението за длъжностно присвояване предвиденото от закона наказание е от 10 до 20 г. и конфискация на част или цялото имущество, а за принуда - до 6 г. затвор.


"Три години и половина съм подсъдим, за част от дейността ми като изпълнителен директор на НДК. Тези години не бяха леки за мен, особено за човек, който е бил изцяло отдаден на работата си и който я и изпълнявал на най-високо професионално ниво. Не трудностите са големият ми проблем. Напротив. Спазвал съм стриктно закона и съм осъзнавал важността да ръководя най-голямата културна структура в България". Това заяви Боршош в правото си на последна дума малко преди да чуе присъдата си.


"Успяхме да създадем много нови програми и формати. Това доведе до годишни печалби от над 2.5 млн.лв. допълнителни приходи. Изключителен пример за нов и съвременен мениджмънт в областта на културата", каза още Боршош.

"Големият проблем дори не са и несъстоятелните, неаргументирани, напълно безпочвени обвинения на прокурорите, това ще оставя да лежи на тяхната професионална съвест. Големият проблем не е, че обвиненията се базират на анонимни доноси и сигнали от уволнени и санкционирани от мен служители. Те бяха част от система, която в държавните институции се допускаха хора без никаква професионална култура и работна етика да взимат важни решения. Една система, която ние успяхме за разбием. Големият проблем е, че тези обвинения спряха работата на един изключителен екип. Екип от хора, които работиха отдадено за държавата си и развиваха културата като върховна ценност", заяви подсъдимият.

По думите му, в това бездуховно време в НДК са показали, че е възможно, когато си вършиш работата честно и всеотдайно, да променяш държавата си и те са я променили. Боршош подчерта, че по негово време НДК е бил ръководен по правилния начин, като даде пример с десетките получени награди и добави, че най-добрият пример е огромната подкрепа на културната ни общност.


"Позволете ми да ви честитя празника. Днес се навършват 40 години от откриването на НДК. За мен е чест да съм част от хората, които превърнаха една сграда, създадена за партийни и тоталитарни конгреси в истински работещ европейски културен и духовен център. И затова съм горд от всичко постигнато", коментира още Боршош пред магистратите.


"Ако днес можех да избирам отново, пак бих минал по този път, независимо от трудностите, защото когато си решил да промениш държавата и системата и да я видиш в състояние, в което смяташ, че трябва да бъде, ти винаги ще срещнеш много трудности. Аз искрено вярвам във вашия професионализъм и чест, във вашата безпристрастност и затова съм убеден, че ще бъда оправдан по всички обвинения", добави още той в правото си на последна дума.


"Не съм извършил това, в което съм обвинен, не съм принуждавал никой да извърши нещо против волята му, и това се доказа по делото", заяви Кръстев пред съда малко преди да получи условна присъда.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1064 Весело

  Ние не ги хващаме и те ги пускат.

 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Теа утре ше ни накарат да четеме и костентуциата. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Е*и му ма*ката за 32 години тая прокУратура никого не може да осъди освен набедените за престъпници като екс кметицата на Младост ама дори и там не е сигурно още. Всичките много честни бе! Затваряй!

 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Весело

  " Стефан Милев отправи тежки критики към прокуратурата - че някои от обвиненията изобщо не са съставомерни (не са престъпление - бел. авт.), че прокуратурата не е чела законите, а по други обвинения коментарът изобщо е излишен и е по-добре да се замълчи от уважение към правото."

  Каскет четеш ли бре? 😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3187 Гневно

  "обобщи накратко мотивите за решението" - не трябва накратко, а надълго, нашироко и упоително да се покажат, белким ги научат, на всички, които не си знаят заплатите, но знаят как да пречат и да помагат когато си трЕбе. Циркът в родината не е един, май откакто изгоря пепелта от него роди циркаджии във всяка една област на държавното ОПравление?! И тези хора УПРАВЛЯВАТ България?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на pspa
  pspa
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Калинкавата прокуратура става само за бухалка на Шиши и сие. За адекватна работа в обществен интерес не я търсете.

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Ще видим ли най-накрая обвинен прокурор за тормоз на български граждани или цялото това мракобесие е от незнание!?

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Хехе.

  И защо прокуратурата трябва да чете законите?

  Важното е, че зад Гешев е Бар! И лови шпиони, та се кине - руски, натовски*, секакви.

  Страшилището на селските казанджии, дето Черепа (с уж издадена червена бюлетина на Интерпол) му се плези ту от Барселона, ту от Виена, а оня нищо не маже да му направи...

  ______
  *Според собствените му думи, не си измислям. Как НАТО може да има шпиони в държава-членка, е въпрос, с която не бих го обременил...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Весело

  Прокуратура може и да няма в България, но има Български Модел който цял свят следва 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Някой спомня ли си кой пусна сигнала за НДК?
  А Цацаров?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 883 Неутрално

  "прокуратурата не е чела закона"

  😂👌

  Готови са да работят в европрокуратурата.

 12. 12 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 430 Неутрално

  бе малко ми е позьорче тоя.
  ма му спретнаха ена постановчица.
  от сградата съседна на малкото ендека.

 13. 13 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1280 Весело

  Ние не ги хващаме и те ги пускат.
  —цитат от коментар 1 на razor


  Като сме почнали с цитати на любимия лидер!
  "Аз съм прост и вие сте прости, за това се разбираме!"

 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Като мине на втора инстанция и го оправдаят, след това осъди прокуратурата, нали знаете кой ще плати и с чии пари обезщетението?

 15. 15 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Председателят на състава Стефан Милев отправи тежки критики към прокуратурата - че някои от обвиненията изобщо не са съставомерни (не са престъпление - бел. авт.), че прокуратурата не е чела законите, а по други обвинения коментарът изобщо е излишен и е по-добре да се замълчи от уважение към правото
  ============================================================

  БУАХАХАХАХАХАХАХАХАХХААХХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХХАХАХ


  КАСКЕТИ, КАЛИНКИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 16. 16 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Председателят на състава Стефан Милев отправи тежки критики към прокуратурата - че някои от обвиненията изобщо не са съставомерни (не са престъпление - бел. авт.), че прокуратурата не е чела законите, а по други обвинения коментарът изобщо е излишен и е по-добре да се замълчи от уважение към правото
  ============================================================

  БУАХАХАХАХАХАХАХАХАХХААХХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХХАХАХ


  КАСКЕТИ, КАЛИНКИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 17. 17 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Председателят на състава Стефан Милев отправи тежки критики към прокуратурата - че някои от обвиненията изобщо не са съставомерни (не са престъпление - бел. авт.), че прокуратурата не е чела законите, а по други обвинения коментарът изобщо е излишен и е по-добре да се замълчи от уважение към правото
  ============================================================

  БУАХАХАХАХАХАХАХАХАХХААХХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХХАХАХ


  КАСКЕТИ, КАЛИНКИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 18. 18 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Председателят на състава Стефан Милев отправи тежки критики към прокуратурата - че някои от обвиненията изобщо не са съставомерни (не са престъпление - бел. авт.), че прокуратурата не е чела законите, а по други обвинения коментарът изобщо е излишен и е по-добре да се замълчи от уважение към правото
  ============================================================

  БУАХАХАХАХАХАХАХАХАХХААХХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХХАХАХ


  КАСКЕТИ, КАЛИНКИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 19. 19 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#18] от "Doge":

  за това гласувай за Демократична България.
  за да няма такива посерни.

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  Прокуратурата да отговори какво стана с хакнатите пръскачки пред парламента!

 21. 21 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1030 Неутрално


  "Съдът: По обвиненията по-добре да замълчим от уважение към правото."

  Оставка каскет!

 22. 22 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4454 Весело

  Председателят на състава Стефан Милев отправи тежки критики към прокуратурата - че някои от обвиненията изобщо не са съставомерни (не са престъпление - бел. авт.), че прокуратурата не е чела законите, а по други обвинения коментарът изобщо е излишен и е по-добре да се замълчи от уважение към правото.
  ________________________________________________

  На съдът винаги други са виновни! Пък обвинението, че прокуратурата не е чела законите е направо предозирано!

  Истината е, че българските съдии една част са назначавани от БКП/БСП и сега са ревностни защитници на червената олигархия и платежноспособните престъпници.

  Лустрация в съда!

  ДБ: Време е да спечелим България
 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  Ние не ги хващаме и те ги пускат.
  —цитат от коментар 1 на razor


  След като прокуратурата не чете закона, така ще е!

 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Гневно

  Интересно е сега дали Мирослав Боршош ще ги усъди и за колко и естествено Българският данъкоплатец ще трябва да плати....ОТНОВО 😠😠😠

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Не ми е ясно как Боршош е ръководил НДК, но са осъдили друг човек за НДК?

 26. 26 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 765 Весело

  Как пък нито един гербав не успя да осъди тази прокуратура? Сигурно защото са бегрешни. И тази констатация не е за гербавите.

  Who the fuck are you to lecture me?
 27. 27 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#22] от "Полковник Паликъщов":

  Слушай сега, отдавна в съда поколенията се смениха - на ниво първа и втора инстанция почти липсват хора завършили преди 1990г.
  Проблемът не е, че Боршош е оправдан и е "невинен", а че в прокуратурата, по традиция вече, няма истински подбор на хора разбиращи от наказателно право, както и от право въобще.
  В момента, за да станеш съдия има зверски изпити, а в прокуратурата продължава да се приплъзват кадри от милиционерските училища.
  Не знам дали има страна в света, чийто Главен прокурор няма юридическо образование.
  Само със строева подготовка и "ще стараем" няма да стане.

 28. 28 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Не знам какъв гьонсураат трябва да си на мястотона тези прокурори. Аз ако свърша една работа така и приемащият ми работата ми каже, че въобще хал хабер си нямам от това, което съм свършил, ще си подам оставката и повече няма да пипна в случая право. На прокурор да му заявят, че не познава закона, който може да прочете по всяко време (нали това му е работата) по-зле няма накъде.
  Моля да публикувате имената на прокурора (прокуроите), щото очаквам скоро време Гешев я а ги повиши, я да ги предложи за награда. Толкова са нагли.

 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  То мин. председателят , не чете , те искат прокурорите да четат.
  Важното е,че без бай Х нямаше да има биволи.

 30. 30 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Весело

  Боршош: "когато си решил да промениш държавата и системата и да я видиш в състояние, в което смяташ, че трябва да бъде, ти винаги ще срещнеш много трудности. "
  Милият той, дисидент мамин.

 31. 31 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 601 Неутрално

  "По обвинението, че е наел на лизинг лек автомобил "Лексус" съдът посочи, че от прочита на обвинителния акт не се разбира какво точно иска прокуратурата. "

  Така става като обвинението е написано да се чете пред медии вместо пред съда.

 32. 32 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3411 Весело

  а-ха-ха-ха, поредната ювелирна акция. шпиони ли?!?
  един интересен за корупция не могат да осъдят.

 33. 33 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 765 Весело

  в прокуратурата продължава да се приплъзват кадри от милиционерските училища.Не знам дали има страна в света, чийто Главен прокурор няма юридическо образование.Само със строева подготовка и "ще стараем" няма да стане.
  —цитат от коментар 27 на SSS


  Колегата вярва, че се е стигнало до този изход, заради пропуски в подготовката на прокурорите :) Това дело от самото начало се води така, за да свърши по този начин. Няма нищо случайно. Хем Бойко води борба с корупцията, хем накрая всеки един гербер е изпран като бяло платно. Е, един Цецо Цветанов от колко дела излезе на бел кон, сега даже Бойко ще сваля :)

  Who the fuck are you to lecture me?
 34. 34 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Някой спомня ли си кой пусна сигнала за НДК?А Цацаров?
  —цитат от коментар 10 на Петър Самсонов


  Ами съдейки по изказалите се преди вас по темата , явно НЕ! Но те са сдруга цел тука.....

 35. 35 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 477 Неутрално

  "Позволете ми да ви честитя празника. Днес се навършват 40 години от откриването на НДК. За мен е чест да съм част от хората, които превърнаха една сграда, създадена за партийни и тоталитарни конгреси в истински работещ европейски културен и духовен център. И затова съм горд от всичко постигнато."

  Силни думи на Боршош към магистратите.

 36. 36 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1873 Разстроено

  Това е трагедия.Прокуратурата в България е съставена от милиционери с каскети, за които е срамно да се дава определението " държавно обвинение"..Очаквам наблюдаващият прокурор да бъде повишен.

  Sic transit gloria mundi
 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Абе, като стана въпрос за "прокуратурата" (с извинение) - оня Николай Малинов, дето беше първият обвинен в "шпионство", пак бил в Москва?! И знаете ли защо? Защото "законовият 18-месечен срок, в който прокуратурата трябва да внесе обвинителен акт в съда, е изтекъл, което автоматично сваля мярката за неотклонение на обвиняемия" - цитат от в. Сега.

  Гешев, какво става бе?! Некои хора ти се подиграват нещо, май-май... :))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#37] от "Norman Granz":

  То не стига това, ми съдията дето го пусна първия път получи черен печат от САЩ, щото Барба Ганьос и каскета си измиха ръцете с него пред Тръмп.

 39. 39 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 736 Гневно

  "По обвиненията за присвояване - трябва да замълчим от уважение към правото", заключи съдът.

  Прокурорите трябва да бъдат натирени!
  Воглаве с началника им - байото с каскетя!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 40. 40 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  Каскетите не четат закони, а повдигат обвинения.

 41. 41 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Без изненади! В БГ виновни политици, магистрати и висши държавни чиновници няма. Не знам защо съда и прокуратурата симулират дейсност с подобни дела, само харчат парите на данъкоплатеца, оправете закона и напишете, че изброените са по закон невинни и така ще спестим много пари от целия този цирк.

 42. 42 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  " Стефан Милев отправи тежки критики към прокуратурата - че някои от обвиненията изобщо не са съставомерни (не са престъпление - бел. авт.), че прокуратурата не е чела законите, а по други обвинения коментарът изобщо е излишен и е по-добре да се замълчи от уважение към правото."Каскет четеш ли бре? 😂😂😂😂
  —цитат от коментар 4 на padrino


  Цацаров трябва да чете. Той вече не е главен прокурор, но и той е избор на Борисов. В обслужването на мафията и прилагането на прокукорски тормоз над неудобни на мафията хора Цацаров не беше по-различен от Каскета. В товаотношение двамата са лика прилика.

 43. 43 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  Шумна акция, обществото доволно, нефелно обвинение, чисти пари в партийна каса, обезщетение за бушончето. 20 годишна схема

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  Реформите в съдебната система, които партиите предизборно обещават, трябва да включват търсене на отговорност от прокурорите , на които обвиненията отпадат в съда. Тази отговорност трябва да включва прокурорите да поемат ако не изцяло , то поне отчасти плащането на обезщетенията за претърпения прокурорски произвол на оправданите.

 45. 45 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Статутът на прокуратурата ужасно напомня на едни стари времена - какъвто беше статутът на Комсомола. Там горе седи някой, пуска една директива и надолу всеки повтаря, действа и най-добре да не мисли. Не е важно какво ще стане, важното е да се изпълнява нареденото от горе.
  Хелем Сийка Милева когато вземе да чете речи в "отстояване на независимостта на прокуратурата" вкарва такъв патос, та 1 към 1 го докарва на комсомолски секретар. Ама от най-номенклатурните...
  Баси, тези хора щели да защищават демокрацията...

 46. 46 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1276 Весело

  съдията е направил каскетурата на пух и прах просто

 47. 47 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 710 Неутрално

  "Това означава половината българско правителство да влезе в затвора."
  ______________________________________________________________

  Ами закона (трябва да) е еднакъв за всички. Ако има доказани престъпления от членове на правителството - ако трябва половината, ако трябва пет шести, ако трябва цялото правителство в затвора. Аааама ха! Ако прокуратурата може да докаже престъпление, трябва да последва наказание! Министър, не министър - Темида трябва отново да ослепее. А до такива срамно-конфунзни ситуации се стига когато прокуратурата е в услуга на най-големите престъпници и изпълнява мокрите им поръчки.

 48. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#3] от "Mario_M35":
  "Всичките много честни бе!"

  Мръснишкото в нереформираната съдебна система е , че невинно обвинените и оправдани жертви на прокурорския произвол се третират еднакво с оправданите истински престъпници поради некачествени обвинение или корупция на съдии. На оправданите невинни се лепва позора на съмнения в тяхната честност под формата на одумвания от рода на "много честни, бе!" , а оправданите престъпници придобиват индулгенция за невинност.

 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  съдията е направил каскетурата на пух и прах просто
  —цитат от коментар 46 на хм


  В случая направил е на пух и прах цацаратурата.

 50. 50 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3050 Любопитно

  Съдия по делото е Стефан Милев.

  А кой е прокурорът?
 51. 51 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Каскета е ясно, че не чете.
  Но се оказа и че г-н Цацаров също много, много не чете.

 52. 52 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Вече почна да става и смешно и скучно. Прокуратурата не знае законите, нищо не разбира. Съдиите обаче са честни чавдарчета, много начетени и в час. Резултатът - вижте в проучванията какво едоверието на българина в съдебната система - под 20 %.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 53. 53 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  А пък съдът днес един добър, добър...

 54. 54 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#53] от "Toshko Afrikanski":


  А пък съдът днес един добър, добър...
  —цитат от коментар 53 на Toshko Afrikanski


  Да...и в Америка бият негрите, нали?!

 55. 55 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2090 Весело

  съдът гръмна един бушон условно, другите отпрати по живо по здраво

  :)))

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 56. 56 Профил на Александър Стефанов
  Александър Стефанов
  Рейтинг: 797 Весело

  Гешмен и Ко така изпълняват задълженията си, както Дявола чете евангелие.

  Ами... глупав човек съм, да.
 57. 57 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  Прочетох мотивите на съда, публикувани в статията, първоначално си мислех да цитирам някои фрапантни изцепки на лакеите на Цацаров и каскета, но те се оказаха толкова и толкова срамни, че не можах да преценя кое от целия този резил изобщо е възможно да се извърши от юрист с що - годе елементарни познания по право !
  И друг път сме го коментирали - прокурорската групировка е тотал щета !

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Прокуратурата не познава и не чете законите. От това по-голям резил няма. Защо въобще ни е тази прокуратура и защо и плащаме такива високи заплати. Тя не само е некомпетентна, тя е вредна.

 59. 59 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 943 Весело

  Правото е досадна пречка на милиция и прокуратура да наказват "лошите".

 60. 60 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1968 Весело

  Видя ли някъде г-жа Доковска - работата е миризлива.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 61. 61 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  А, защо не се разпусне прокуратурата ..........., тя няма нещо по което да не нарушава закона. Добре ... , а защо да не носят отговорност ???

 62. 62 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#28] от "Doge":
  Проблемът е в иерархията в прокуратурата от съветското време. Прокурорите не смеят да разследват, ако Главният не им нареди. След това, ако се провалят в съда, не изпитват срам, напротив доволни са, че са служили на Главния каскет и кариерата им е сигурна.

 63. 63 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Бат Бойко е минавал биволите с 200.

  Благодарение на когото имаме хиляди биволи.

  ГЕРБ- биволици са най-лоялното крило на Бойко.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално
 67. 67 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Вече почна да става и смешно и скучно. Прокуратурата не знае законите, нищо не разбира. Съдиите обаче са честни чавдарчета, много начетени и в час. Резултатът - вижте в проучванията какво едоверието на българина в съдебната система - под 20 %.
  —цитат от коментар 52 на kvasimodo


  А опозиционните медии защитват съдът с цели гърди и цялата вина хвърлят на прокуратурата!

  Когато един съдия иска да свърши "услуга" на обвиняем и Господ да му представи доказателства, той няма да ги признае за достатъчни!

 68. 68 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 465 Весело

  Поредна тупаница в зъбките на главния споразумител Кешев и съветската прокурватура

  Каскет , как е времето в Москва ?

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 69. 69 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 952 Неутрално

  тя каскетурата вече служи само за изземване на бизнеси,докато възтържествува правдата,минават години докат този бизнес е кеширан от "определените" хора

 70. 70 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Е, той нарочно е обвинен така, че да не бъде осъден, нали е наш човек...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 71. 71 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  А прокурорите имат ли имунитет та никой не ги съди за оронване на доброто им име? Тогава такива като Гешев ще се спрат,защото тези са толкова прости,че няма да могат да се защитят в съда,кати гледам нескопосаните им обвинения

 72. 72 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Не защитавам никого, но не е редно съдия така да говори. Ако си е написал мотиви, следва да ги обяви в цялост. Това, което е казал, едва ли ще го напише по същия начин. Затова е малко непрофесионално. Също в речта му се открива намек за процесуални нарушения, които са основание за връщане на делото на СГП. Ерго, по-добре да ги беше оправдал, но да си беше мълчал за мотивите докато ги изготви.

 73. 73 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Не защитавам никого, но не е редно съдия така да говори. Ако си е написал мотиви, следва да ги обяви в цялост. Това, което е казал, едва ли ще го напише по същия начин. Затова е малко непрофесионално. Също в речта му се открива намек за процесуални нарушения, които са основание за връщане на делото на СГП. Ерго, по-добре да ги беше оправдал, но да си беше мълчал за мотивите докато ги изготви.

 74. 74 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Не защитавам никого, но не е редно съдия така да говори. Ако си е написал мотиви, следва да ги обяви в цялост. Това, което е казал, едва ли ще го напише по същия начин. Затова е малко непрофесионално. Също в речта му се открива намек за процесуални нарушения, които са основание за връщане на делото на СГП. Ерго, по-добре да ги беше оправдал, но да си беше мълчал за мотивите докато ги изготви.

 75. 75 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Не защитавам никого, но не е редно съдия така да говори. Ако си е написал мотиви, следва да ги обяви в цялост. Това, което е казал, едва ли ще го напише по същия начин. Затова е малко непрофесионално. Също в речта му се открива намек за процесуални нарушения, които са основание за връщане на делото на СГП. Ерго, по-добре да ги беше оправдал, но да си беше мълчал за мотивите докато ги изготви.

 76. 76 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Не защитавам никого, но не е редно съдия така да говори. Ако си е написал мотиви, следва да ги обяви в цялост. Това, което е казал, едва ли ще го напише по същия начин. Затова е малко непрофесионално. Също в речта му се открива намек за процесуални нарушения, които са основание за връщане на делото на СГП. Ерго, по-добре да ги беше оправдал, но да си беше мълчал за мотивите докато ги изготви.

 77. 77 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Пореден шамар към КаскетО, абе тоя инсталиран плешивец нема ли да седне да прочете НПК.

 78. 78 Профил на Momchil Cholakov
  Momchil Cholakov
  Рейтинг: 14 Неутрално

  В прокуратурата явно изискването за работа е да си пиян тъпанар, който може да си напише името с по-малко от 8 правописни грешки. А ако козируваш на главния каскет/тулуп шансовете за издигане са сигурни

 79. 79 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  ГешефТ е радост! Затова от съда му се смеят.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 80. 80 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Така ще завърши и делото срещу Божков, ако изобщо тръгне

 81. 81 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  Гешев, Гешев, сладичък,
  ти си ни добричък,
  ти си ни добричък,
  ти си ни едничък,
  ти си най-голям,
  друг кат тебе няма -
  запази ни , Гешевчо,
  Бойкогинорама!

  /По "Галактическа буфонада", Емил Манов "Алфо, алфо, сладичка, ти си ни добричка, ти си ни едничка, ти си най-голяма, други алфи няма, запази ни, алфо, Колкигонорама!"!

 82. 82 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Когато един съдия иска да свърши "услуга" на обвиняем и Господ да му представи доказателства, той няма да ги признае за достатъчни!
  —цитат от коментар 67 на Дария Колев


  Да, ама не! Съдът се базира на дву или триинституционално производство и решенията могат да бъдат обжалвани, а прокуратурата е една и спасение от нея няма!

 83. 83 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 18 Неутрално

  "Първо се твърди, че има нужда от такъв автомобил".
  Точно "ЛЕКСУС" бил нужен на момчето.
  Да се вози на нашите пари...
  Да му благодарим значи,че не си е поръчал Ламбиргини Диабло

 84. 84 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 18 Неутрално

  "Първо се твърди, че има нужда от такъв автомобил".
  Точно "ЛЕКСУС" бил нужен на момчето.
  Да се вози на нашите пари...
  Да му благодарим значи,че не си е поръчал Ламбиргини Диабло

 85. 85 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 18 Неутрално

  А пък съдът днес един добър, добър...
  —цитат от коментар 53 на Toshko Afrikanski


  Или ЕДИН купен,купен...

 86. 86 Профил на Momchil Cholakov
  Momchil Cholakov
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#85] от "rkf46690675":

  Ти да не си прокурор, гледам четенето и на теб не ти се отдава :))

 87. 87 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  До коментар [#22] от "Полковник Паликъщов":

  "На съдът винаги други са виновни! Пък обвинението, че прокуратурата не е чела законите е направо предозирано!"
  Съдът не повдига обвинения. Само отсъжда дали обвинителят/жалбоподателят имат реални доказателства за претърпените щети. А ме прокуратурата, че не е чела законите, беше ясно от изявленията на Главния Каскет с въпроса му към Конституционния съд.

  "Истината е, че българските съдии една част са назначавани от БКП/БСП и сега са ревностни защитници на червената олигархия и платежноспособните престъпници."

  Така е, ама от "крилатите" БКП-та - ДПС (сурат-тефтера на Красьо Черничкия) и ГЕРБ (тефтерчето на Филип Златанов, наториално заверявано от Искра Фидосова):
  Владимира Янева, семейната приятелка на физкултурника Цветан Цветанов
  http://skandalno.net/i-saprugat-na-vladimira-yaneva-fizkult-21467/
  "Цацаров заяви на Владимира Янева, че ако иска да остане председател на СГС, Цветанов трябва да бъде осъден. Бях помолена да разговарям със съдията, на който бе разпределено делото по този въпрос, но аз отказах категорично", заяви още Румяна Ченалова."
  https://inews.bg/България/Ченалова-Цацаров-притискаше-Владимира-Янева-Цветанов-да-бъде-осъден_l.a_c.327_i.497201.html

  Възпитаникът на "Магнаурската школа", Георги Колев, става шеф на Върховния административен съд
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/11/03/987004_georgi_kolev_-_vutreshen_chovek/
  и "великата" милиционерска реформа
  https://www.capital.bg/blogove/pravo/2015/10/27/2637627_kak_vas_reshi_da_suzdade_tretata_si_kolegiia_stenograma/

 88. 88 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  До коментар [#76] от "danfan":

  "Не защитавам никого, но не е редно съдия така да говори. Ако си е написал мотиви, следва да ги обяви в цялост. Това, което е казал, едва ли ще го напише по същия начин."

  Естествено, че няма да напише в мотивите, че едни простаци са му дали като доказателство да изследва "Престъпление и наказание" (Техническите спецификации на Лексуса и кои от тях са стандартно оборудване, което не се среща във "великата стена"), с което се доказва присвояването на авторските права на Достоевски (кражбата на държавни средства).
  Да не е слуга на Пеевски, че да мълчи как долни простоци му губят времето и пилеят с измислиците си държавни средства!?

 89. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  До коментар [#83] от "rkf46690675":

  "Точно "ЛЕКСУС" бил нужен на момчето.
  Да се вози на нашите пари.."

  И на какво да "вози" евро-атлантиците? На "Великата стена", Дачия Докер или на Лада Самара?

 90. 90 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1944 Весело

  Ми перфектна е прокуратурата. Хем повдига обвинение,дето прави "новини в медиите", хем успяват да го влачат с години, хем накрая човека се оттървава (че по желание може да съди държавата) и пак "новини" за медиите... Да не мислите че е лесно да го съчините и да се получи по този начин, а?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 91. 91 Профил на Простия с Джипката
  Простия с Джипката
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "SSS":

  Боршош е оправдан, поради "старателната некадърност" на прокуратурата, за да не бъде съден отново. Той е дружка на Тиквата. Та в случая бих заложил на умишлен саботаж на обвинението!

  На съдията не са му издъжали нервите, да му губят времето и да го въвличат в този цирк.

  Но така и трябва, прочистването на прокуратурата от Дпс-лимонките, парашутистите и корупцията е фундаментална задача на цялото общество.

  Герб-комунистите - винаги осрани и никога виновни!
 92. 92 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  До коментар [#22] от "Полковник Паликъщов":Слушай сега, отдавна в съда поколенията се смениха - на ниво първа и втора инстанция почти липсват хора завършили преди 1990г. Проблемът не е, че Боршош е оправдан и е "невинен", а че в прокуратурата, по традиция вече, няма истински подбор на хора разбиращи от наказателно право, както и от право въобще.В момента, за да станеш съдия има зверски изпити, а в прокуратурата продължава да се приплъзват кадри от милиционерските училища.Не знам дали има страна в света, чийто Главен прокурор няма юридическо образование.Само със строева подготовка и "ще стараем" няма да стане.
  —цитат от коментар 27 на SSS


  Няма магистрати преди и след 1990, има алчни/корумпирани и много рядко честни. „Младите“ май надминават старите.
  В случая съдията, нападащ прокуратурата е бивш прокурор назначен в съда от Цацаров.
  https://trud.bg/стефан-милев-издирва-се-съдия-не-идвал/

 93. 93 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Гербературата не става за чеп. Но то и ГЕРБ не става за чеп.

  Обичам да грухтя и плюскам.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK