Допълнителни над 420 млн. лева раздаде правителството по време на предизборната кампания

Допълнителни над 420 млн. лева раздаде правителството по време на предизборната кампания

© Пресцентър Министерски съветДопълнителни над 420 млн. лева извън държавния бюджет раздаде Министерският съвет по време на петте си заседания в условия на предизборна кампания, последното от които бе днес.


Най-голямата част отидоха за пенсионерите - 105 млн. лева по бюджета на държавното обществено осигуряване за добавка по 50 лева върху всички пенсии за април. В условията на епидемията от COVID-19 правителството одобри и допълнителни разходи от 52 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2021 г. за изплащане на месечни помощи за семейства с деца до 14 години които поради затварянето на училища, детски ясла и градини заради COVID-19 са принудени да останат вкъщи при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка.


Здравните разходи също бяха високи. Най-голямото перо сред тях са 70 млн. лева за купуването на ремдесивир за лечение на пациенти с COVID-19. Допълнителни 50 млн. лв. са за Здравната каса. С тях се осигуряват 1000 лв. за април, в началото на който са изборите, за работещите на първа линия в борбата с COVID-19, както и за плащане поставянето на ваксини.
Столична община получи 20 милиона за оборудване на станции и купуване на нови метровлакове. Други 5 милиона за овладяване и преодоляване на последици от бедствия получиха десет общини в страната.


Бяха одобрени допълнителни разходи по бюджета на държавен фонд "Земеделие" за годината в общ размер на до 18 млн. лв. Според съобщението средствата са необходими за финансиране на разходи за ДДС на общини по одобрени за подпомагане проекти по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г.


Министерският съвет отпусна средства в размер до 13.1 млн. лева по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г за финансиране на проекти от конкурса на Фонд Научни изследвания за фундаментални изследвания свързани със значими обществени предизвикателства, в резултат на пандемията от COVID-19, както и за изпълнението на годишната програма на Фонд "Научни изследвания" за 2021 г. в по-голям обем.


Над 4 млн. лева бяха гласувани за по пет минимални заплати на над 1000 музиканти, останали без ангажименти в кризата.


Църквата също не беше подмината. С 3 милиона лева Българската православна църква - Българска патриаршия трябва да ремонтира манастирския комплекс "Рождество Христово" - Шипка и конкретно сградата на бившата Семинария.


Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) получи допълнителни малко над 1 млн. лева за финансиране на кадровото осигуряване на администрацията.


Заседанията на Министерския съвет често бяха увертюра към предизборната кампания на Бойко Борисов, който в един ден бе министър-председател сутринта и кандидат за депутат в остатъка от деня, какъвто бе случаят и днес.


"Дневник" поиска информация от пресслужбата на Министерски съвет за начина на планиране на отпуски от премиера, вицепремиерите, зам.-министрите по време на кампанията. В отговора бе посочено, че те излизат в отпуск на ротационен принцип, който ще се определя спрямо работата и ангажиментите им към Министерския съвет.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK