"Репортери без граници" ще чакат писмо от следващото правителство

"Репортери без граници" ще чакат писмо от следващото правителство

© Георги КожухаровПочти всички политическите партии подминаха призива на международната организация "Репортери без граници" за включване на темата за свободата на словото в предизборната кампания. От организацията разпространиха 10 предложения за подобряване на ситуацията в България в началото на март. Оттогава единствено "Да, България" реагира с позиция и отговор до международната организация. Останалите парламентарно представени партии, с които "Дневник" се свърза, не бяха разбрали за акцията на организацията и коментираха впоследствие идеите.


България заема 111-то място в класацията на "Репортери без граници" по свобода на словото и неколкократно през последната година от организацията отправяха призив темата за състоянието на медийната среда да стане водеща. През есента на 2020 година от организацията обявиха, че Борисов няма воля да реши проблемите на медиийната среда. Те разказаха, че преди около година са му предложили да бъде създаден борд, който да наблюдава медийната среда и да работи за подобряване на свободата на словото, но от кабинета на премиера не са дали никаква обратна връзка.


Предложенията на "Репортери без граници" в 10 точки, обхващат теми от сигурността на журналистите, достъпа до информация, финансирането на медии и спазването на етичните стандарти. Сред идеите е призив към властите да спрат с широко разпространената практика за "купуване" на приятелско покритие чрез поставяне реклами в определени медии и да се прекрати с използването на посреднически компании, които разпространяват европейски средства по непрозрачен начин, както и да се преразгледа разпределянето на публични средства към медии, които системно нарушават етичните стандарти на журналистиката.
В последния ден от предизборната кампания (2 април) те припомниха в Туитър отново своя призив вече обръщайки се към политическите партии, които ще бъдат в бъдещия парламент да го направят свой приоритет. (вижте статуса им)


"Не сме загубили надежда, че повече партии ще реагират на препоръките. Но въпреки това те бяха отправени и към гражданското общество, журналистите и гласоподавателите, за да могат и те да изискат от партиите да включат тези проблеми в програмите си и така да се разшири дебатът по тази важна тема", коментира пред "Дневник" Павол Салай, ръководител на отдела на "Репортери без граници" за Европейския съюз и Балканите.


Според него парламентарните избори могат да са повод "България да покаже, че може да се справя със собствените си проблеми. Това също е възможност партиите да демонстрират, че могат да предложат мерки за защита на журналистите и свободата на словото, без да има натиск от страна на Европейския съюз", каза още Салай.


"Репортери без граници" се надяват, че препоръките ще вдъхновяват бъдещетото правителство и ще бъдат въведени мерки.


ГЕРБ: Къде е професионалната общност?


"Всяка една от препоръките е логична и би дала вероятно ефект. За мен е проблемът е друг. Редно е и политическите партии да реагират, но защо на тези предложения не реагира и професионална общност. На всеки опит за държавна регулация се гледа подозрително, затова вярвам в саморегулацията", коментира пред "Дневник" вицепремиерът Томислав Дончев. В ГЕРБ не бяха обсъждали предложенията, той се запозна с тях впоследстви.


По думите му положителни са идеите, свързани с по-голяма защита на журналистите, както и в това да се въведе принцип да се ограничава финансиране към медии, които не спазват етичните стандарти. Според него предложението за създаване на специален борд или комисия за състоянието на медиите, има смисъл единствено ако професионалната общност е консолидирана. Той намира за положителна още и идеята за ограничаване на делата срещу журналисти, като средство за натиск върху тях. "Трябва да се намери финият баланс с клеветата и да има един основен индикатор - дали журналиста казва истината или не".


Дончев, който е бил журналист, обаче не знае защо гилдията не е обединена и как може да се обедини. Той предполага, че би имало смисъл да се говори по предложенията само с представителите на всички медии и заяви, че ГЕРБ са отворени за диалог. Според Дончев няма защо да се отговаря на "Репортери без граници", а трябва да се влезе директно в разговор. Той не можа да се ангажира кога и как това ще се случи.


Представителите на БСП и ДПС не бяха запознати с предложенията на "Репортери без граници". "Дневник"
не успя да се свърже с "Изправи се, Мутри вън" и "Има такъв народ".


"Демократична България": Планираме бариери пред SLAPP


"Свободата на медиите е една от ключовите точки в програмата на "Демократична България", защото разглеждаме въпроса като неразделна част от разрушаването на сега съществуващата завладяна държава. Без свободна и плуралистична медийна среда гражданите не могат да правят информиран избор и да упражняват демократичните си права." Това беше част от позицията на "Демократична България" до "Репортери без граници" по повод писмото им.


"Обръщаме специално внимание на опасностите от стратегически съдебни дела срещу публично участие (SLAPP) и планираме да въведем правни бариери пред тази практика. Признаваме необходимостта от ясно дефинирани и прозрачни критерии за разпределяне на публични средства за реклама и комуникация", пишат още от "Демократична България", които са включили темата за свободата на медиите в предизборната си платформа. В нея е заложено преразглеждане на прилаганите в момента процедури за разпределяне на публично финансиране и обвързването му с етичния кодекс на българските медии, както и инициативите за пълна прозрачност на медийната собственост, като се осветлят действителните крайни собственици.


Предизборни обещания


Темата за състоянието на медиите, както и за възможностите за подобряване на качеството и на средата не може да се отличи като акцент в предизборните програми на водещите политически партии. Повечето програми не включват конкретика за оставените от миналия парламент закон за радио и телевизия, които предвиждаха промяна на финансирането на двете обществени медии.


В платформите на ГЕРБ и ДПС темата въобще отсъства.


В предизборната платформа на БСП тя е в сектор "Култура" и предвижда пет точки. На първо място те предлагат широка обществена дискусия за промяна на медийното законодателство, без да се уточнява в кои закони и "приемане на общовалидини стандарти за тяхното прилагане". От левицата предлагат още изработване на обективни критерии за финансиране на медиите с държавни и европейски средства, създаване на "работещ в полза на обществото" морално- етичен кодекс за развитие на обществените медии. Петото предложение е свързано с "последователна защита на свободата на словото и подкрепа на новаторски идеи в медийното пространство чрез създаване на активна платформа за алтернативен дебат на официалния дебат за решаването на медийните проблеми".


В програмата на "Изправи се! Мутри вън" има поместена една точка за медийния сектор, която обхваща няколко теми, без конкретика: "гарантиране свободата на медиите и прекратяване на политическия, лобисткия и партийния натиск върху тях. Спиране на практиките на купуване на медийно присъствие с държавни пари. Въвеждане на регистър на собствеността на медиите".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK