"Репортери без граници" ще чакат писмо от следващото правителство

"Репортери без граници" ще чакат писмо от следващото правителство

© Георги КожухаровПочти всички политическите партии подминаха призива на международната организация "Репортери без граници" за включване на темата за свободата на словото в предизборната кампания. От организацията разпространиха 10 предложения за подобряване на ситуацията в България в началото на март. Оттогава единствено "Да, България" реагира с позиция и отговор до международната организация. Останалите парламентарно представени партии, с които "Дневник" се свърза, не бяха разбрали за акцията на организацията и коментираха впоследствие идеите.


България заема 111-то място в класацията на "Репортери без граници" по свобода на словото и неколкократно през последната година от организацията отправяха призив темата за състоянието на медийната среда да стане водеща. През есента на 2020 година от организацията обявиха, че Борисов няма воля да реши проблемите на медиийната среда. Те разказаха, че преди около година са му предложили да бъде създаден борд, който да наблюдава медийната среда и да работи за подобряване на свободата на словото, но от кабинета на премиера не са дали никаква обратна връзка.


Предложенията на "Репортери без граници" в 10 точки, обхващат теми от сигурността на журналистите, достъпа до информация, финансирането на медии и спазването на етичните стандарти. Сред идеите е призив към властите да спрат с широко разпространената практика за "купуване" на приятелско покритие чрез поставяне реклами в определени медии и да се прекрати с използването на посреднически компании, които разпространяват европейски средства по непрозрачен начин, както и да се преразгледа разпределянето на публични средства към медии, които системно нарушават етичните стандарти на журналистиката.
В последния ден от предизборната кампания (2 април) те припомниха в Туитър отново своя призив вече обръщайки се към политическите партии, които ще бъдат в бъдещия парламент да го направят свой приоритет. (вижте статуса им)


"Не сме загубили надежда, че повече партии ще реагират на препоръките. Но въпреки това те бяха отправени и към гражданското общество, журналистите и гласоподавателите, за да могат и те да изискат от партиите да включат тези проблеми в програмите си и така да се разшири дебатът по тази важна тема", коментира пред "Дневник" Павол Салай, ръководител на отдела на "Репортери без граници" за Европейския съюз и Балканите.


Според него парламентарните избори могат да са повод "България да покаже, че може да се справя със собствените си проблеми. Това също е възможност партиите да демонстрират, че могат да предложат мерки за защита на журналистите и свободата на словото, без да има натиск от страна на Европейския съюз", каза още Салай.


"Репортери без граници" се надяват, че препоръките ще вдъхновяват бъдещетото правителство и ще бъдат въведени мерки.


ГЕРБ: Къде е професионалната общност?


"Всяка една от препоръките е логична и би дала вероятно ефект. За мен е проблемът е друг. Редно е и политическите партии да реагират, но защо на тези предложения не реагира и професионална общност. На всеки опит за държавна регулация се гледа подозрително, затова вярвам в саморегулацията", коментира пред "Дневник" вицепремиерът Томислав Дончев. В ГЕРБ не бяха обсъждали предложенията, той се запозна с тях впоследстви.


По думите му положителни са идеите, свързани с по-голяма защита на журналистите, както и в това да се въведе принцип да се ограничава финансиране към медии, които не спазват етичните стандарти. Според него предложението за създаване на специален борд или комисия за състоянието на медиите, има смисъл единствено ако професионалната общност е консолидирана. Той намира за положителна още и идеята за ограничаване на делата срещу журналисти, като средство за натиск върху тях. "Трябва да се намери финият баланс с клеветата и да има един основен индикатор - дали журналиста казва истината или не".


Дончев, който е бил журналист, обаче не знае защо гилдията не е обединена и как може да се обедини. Той предполага, че би имало смисъл да се говори по предложенията само с представителите на всички медии и заяви, че ГЕРБ са отворени за диалог. Според Дончев няма защо да се отговаря на "Репортери без граници", а трябва да се влезе директно в разговор. Той не можа да се ангажира кога и как това ще се случи.


Представителите на БСП и ДПС не бяха запознати с предложенията на "Репортери без граници". "Дневник"
не успя да се свърже с "Изправи се, Мутри вън" и "Има такъв народ".


"Демократична България": Планираме бариери пред SLAPP


"Свободата на медиите е една от ключовите точки в програмата на "Демократична България", защото разглеждаме въпроса като неразделна част от разрушаването на сега съществуващата завладяна държава. Без свободна и плуралистична медийна среда гражданите не могат да правят информиран избор и да упражняват демократичните си права." Това беше част от позицията на "Демократична България" до "Репортери без граници" по повод писмото им.


"Обръщаме специално внимание на опасностите от стратегически съдебни дела срещу публично участие (SLAPP) и планираме да въведем правни бариери пред тази практика. Признаваме необходимостта от ясно дефинирани и прозрачни критерии за разпределяне на публични средства за реклама и комуникация", пишат още от "Демократична България", които са включили темата за свободата на медиите в предизборната си платформа. В нея е заложено преразглеждане на прилаганите в момента процедури за разпределяне на публично финансиране и обвързването му с етичния кодекс на българските медии, както и инициативите за пълна прозрачност на медийната собственост, като се осветлят действителните крайни собственици.


Предизборни обещания


Темата за състоянието на медиите, както и за възможностите за подобряване на качеството и на средата не може да се отличи като акцент в предизборните програми на водещите политически партии. Повечето програми не включват конкретика за оставените от миналия парламент закон за радио и телевизия, които предвиждаха промяна на финансирането на двете обществени медии.


В платформите на ГЕРБ и ДПС темата въобще отсъства.


В предизборната платформа на БСП тя е в сектор "Култура" и предвижда пет точки. На първо място те предлагат широка обществена дискусия за промяна на медийното законодателство, без да се уточнява в кои закони и "приемане на общовалидини стандарти за тяхното прилагане". От левицата предлагат още изработване на обективни критерии за финансиране на медиите с държавни и европейски средства, създаване на "работещ в полза на обществото" морално- етичен кодекс за развитие на обществените медии. Петото предложение е свързано с "последователна защита на свободата на словото и подкрепа на новаторски идеи в медийното пространство чрез създаване на активна платформа за алтернативен дебат на официалния дебат за решаването на медийните проблеми".


В програмата на "Изправи се! Мутри вън" има поместена една точка за медийния сектор, която обхваща няколко теми, без конкретика: "гарантиране свободата на медиите и прекратяване на политическия, лобисткия и партийния натиск върху тях. Спиране на практиките на купуване на медийно присъствие с държавни пари. Въвеждане на регистър на собствеността на медиите".

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2262 Весело

  Хумор без граници.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 2. 2 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 776 Неутрално

  "Репортери без граници" ще чакат писмо от следващото правителство"

  Аз пък вече над две години чакам "репортери без граници" да се извинят на България за това, че я набедиха при убийството на журналистката от Русе. Ще продължавам да чакам за да видя до къде са си поставили собствените морални граници.

  П.С. Дневник, нещо за Капитолия няма ли да драснете или първо гранта!?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 3. 3 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Да чекат, парите им вървят.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 4. 4 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 678 Неутрално

  111 място даже ни е много

  Каквото каже Вожда, такива са новините

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 5. 5 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Балъци без граници ......

  Чакайте си ..... лично Шиши ще ви изпрати едно писмо, "натворено" върху хартия "Емека", трипластова и ароматизирана .....

 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2262 Весело

  До коментар [#2] от "todor._89":

  Чакат да видят дали трябва да се пише за "бяло превъзходство" и Тръмп, или за "ментални проблеми". Те и в NYT още не знаят и са много предпазливи.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Много ясно, че чакат писмо. Ако следващото правителство им прати писмо с определени знаци вътре, много бързо ще скочим поне с 50 места в "престижната" класация. Както при повечето НПО-та, каузата е парична.

 8. 8 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  От къде накъде правителството на уж суверенна ,държава ще трябва да се обяснява за нещо си , на някаква уж филантропична, организация ?!

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2699 Разстроено


  Свободата не се дава. Свободата се взема. Това е всичко.

 10. 10 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#2] от "todor._89":

  Опааа - оня излязъл с нож и се метнал към полицаите/гвардията. Мисля че имаме идея...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 11. 11 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  "Репортери без граници" ще чакат писмо от следващото правителство"Аз пък вече над две години чакам "репортери без граници" да се извинят на България за това, че я набедиха при убийството на журналистката от Русе. Ще продължавам да чакам за да видя до къде са си поставили собствените морални граници.П.С. Дневник, нещо за Капитолия няма ли да драснете или първо гранта!?
  —цитат от коментар 2 на todor._89


  И какво искат "Репортери без граници"?

  В БЪлгария няма една опозиционна медия, която да е била притискана за помествани частично внушения и недоказани обвинения към правителството.

  И въпреки тези факти са ни натикали на някакво 111 място в някаква класация, която само те си знаят как смятат коя държава на кое място е!

 12. 12 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Ами, ако следващото.. правителство е угаснало като мокър фас ония какво ще чакат?

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 13. 13 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#1] от "Тюфлекчия":

  Да:)))А и на кой му е забранено в България да говори?То тук си е свободия на словото.

 14. 14 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дария Колев":"И какво искат "Репортери без граници"?"

  Ето какво:"Те разказаха, че преди около година са му предложили да бъде създаден борд, който да наблюдава медийната среда и да работи за подобряване на свободата на словото"
  $$$$$ това искат :)))))))

 15. 15 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Почти всички политическите партии подминаха призива на международната организация "Репортери без граници" за включване на темата за свободата на словото в предизборната кампания.
  _______________________________________________________________

  Естествено никой не им е обърнал внимание, понеже в България има 100% свобода на словото, дори леко преминава в слободия.

  Всеки олихарх с пари си купува или създава медия, за да може да манипулира общественото мнение!

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  До коментар [#15] от "Дария Колев":

  А всички олигарси вкупом, поддържат некадърното правителство на ГЕРБ, защото добре ги обслужва.

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  Ами, ако следващото.. правителство е угаснало като мокър фас ония какво ще чакат?
  —цитат от коментар 12 на diq55699032


  Надписът на каскета, който си си сложил за аватар прекрасно те описва! Чудесно попадение! Браво!

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Почти всички политическите партии подминаха призива на международната организация "Репортери без граници" за включване на темата за свободата на словото в предизборната кампания. "

  Някъде някоя партия да се съобразила с "репортерите"?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Весело

  До коментар [#16] от "Роси":

  "Некадърно"? "Обслужва? Сериозно ли бе Роси?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1040 Весело

  "Хрантутници без граници".
  Чакат и те покрай копанята.
  Да чакат.

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  И все пак поради що се срамувате да посочите местните "репортери без граници"? Да не би понеже репортерите бидейки служители са с железни граници?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 821 Весело

  Мунчо ще си очертае юмручето върху лист А4 и ще им го прати, Ристю ще им нарисува лодка на плажа и пилон със знаме, Корнела ще им прати нарисувано конче, Мая ще прати лист А4/черен/, а Бойко нарисуван джип и оцветен лично от него. А Слави ще каже стихотворение/съчинено от сценаристите/.
  Детската градина е готова.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 24. 24 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Кво казват репортерите за инцидента във Вашингтон?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  Маямя ще го пише, спокойно...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 26. 26 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  “България остава 111-а по свобода на словото”, “Черната овца на ЕС”, “България остава трайно на дъното в ЕС по свобода на словото” - това са само част от заглавията, които може да прочетем в наши медии, които се позовават на твърденията на международното НПО “Репортери без граници”.

  Попадайки на подобни твърдения, може напълно оправдано да предположим, че ситуацията в страната ни е трагична.

  И напълно естествено е да си зададем въпроса доколко превърнатите в политическо оръжие данни на тази организация са обективни, как се стига до тях, и доколко дават вярна представа за медийната картина у нас.
  По-рано тази година, Пиер Аски (президент на организацията) призна, че десетина души пишат докладите, които индексират България на последно място в ЕС по свобода на словото. Казано по-просто, 10 души, незнайно кои и как свързани с медиите у нас, подготвят доклада за нашата страна, който НПО-то оповестява и на тази база страната ни заема въпросната позиция.

  Но да видим кои са все пак „Репортери без граници“. Това е международна неправителствена организация, основана във Франция през 1985 година, която сама се определя като защитаваща свободата на медиите.
  Според годишните отчети бюджетът на организацията е €4 000 000, формиран от продажбата на фотоалбуми, тениски и други артикули. По официални данни, над 20% от финансирането u идва и от различни институти и частни организации, сред които и „Отворено общество“ на Джордж Сорос. Част от средствата u са от правителствени организации, включително и от френското правителство.

  Mетодологията, по която се формира годишната им класация, е въпрос, който все още няма категоричен отговор. Но това не пречи самите „Репортери“ да твърдят, че класацията е „представителна за медийния сектор в различните изследвани държави“. Докладът им се базира на количествен анализ на отговорите на въпросник, включващ 87 въпроса и разпространяван до експерти - медийни специалисти, адвокати и социолози. На пръв поглед звучи ясно, но възникват редица питания, които не получават отговор, а именно - какви са въпросите, на какъв принцип са подбрани „експертите“ във всяка страна, кои са тези лица?

  Оказва се, че отговорничката за регион Балкани в „Репортерите“ Полин Адес Мевел, е човекът, който избира въпросните 10 души. Колко безпристрастни може да са хората, подбрани от нея, не е много трудно да си отговорим, при положение, че въпросната присъства единствено на сбирки, организирани от Съюза на издателите, състоящ се от медиите на подсъдими босове като Иво Прокопиев и Огнян Донев. Преди две години Мевел беше и на сбирка в столичен хотел от въпросните олигарси. Тогава беше представена т. нар. „Бяла книга за свобода на словото“, като на събитието бяха допуснати медии на въпросните собственици или поддържащи същите позиции.

  Колко обективни са резултатите може да преценим и от факта, че Украйна, в която побоите над журналисти са чести, е поставена преди нас. Същото важи и за Малта, в която преди три години беше буквално взривена в автомобила си разследващата журналистика Дафне Галисия, но това не пречи да сме след тях. Както и Словакия, въпреки пoказния разстрел през 2018 година на разследващия журналист Ян Куцияк и приятелката му Мартина Кушнирова. Фактът, че сме поставени в една група и с Турция, в която десетки журналисти биват убивани, арестувани или се водят безследно изчезнали, ясно говори за липсата на логика при изготвянето на класацията.

  И докато „данните“ на „Репортерите“ са се превърнали в политическо оръжие, анализите и оценките на далеч по-авторитетната и отговорна американска неправителствена организация „Фрийдъм хаус“ остават доста потулени, вероятно поради факта, че не обслужват политическите интереси на феновете на „Репортерите“.
  „България остава свободна държава и полуконсолидирана демокрация“, „Страната ни е стабилна на фона на общ „демократичен срив“, „България е сред държавите с висока медийна свобода“ - това са оценките за медийната свобода и демокрацията у нас на „Фрийдъм хаус“ през последните години.

  „Фрийдъм хаус“ е най-старата американска организация, подкрепяща и защитаваща демокрацията по целия свят. Създадена е в Ню Йорк през далечната 1941 г., а сред основателите и са видни лидери в областта на бизнеса, журналистиката, академичните среди. Финансирана е както от правителството на САЩ, така и от външни източници.

  В своята класация „Фрийдъм хаус“ дели държавите на три групи: свободни, отчасти свободни и страни, в които няма свобода. В общата класация - за политически права и граждански свободи имаме 80 точки от общо 100, което ни определя като свободна страна. В класацията за демокрация сме с рейтинг 4,54 от 7 и определение „полуконсолидирана демокрация“. От страните-членки на ЕС зад нас са Хърватия, Румъния и Полша. Според престижната организация, България е в златната среда, като по този начин категорично се опровергават твърденията на „Репортери без граници“. „Фрийдъм хаус“ посочва реални проблеми, но отбелязва и плурализма на медиите у нас.

  Процесът на изследване включва повече от 90 анализатори - предимно външни консултанти, които изготвят резултатите и докладите за всяка държава. Анализаторите събират информация от изследвания на място, доклади от местни и международни неправителствени организации и на правителства, както и местни и международни новинарски медии. Резултатите се преглеждат индивидуално и на сравнителна основа в поредица от седем регионални срещи. Нивото на свобода на печата във всяка държава се оценява чрез 23 методологични въпроса, разделени в три обширни категории: правна среда, политическа среда и икономическа среда.

  Проблеми в медиите ни безспорно има, но манипулативни данни, поднесени от НПО-та, опериращи с меко казано неясна методология, няма как да ги разрешат. Както се вижда от фактите „Репортерите“ правят своите класации абсолютно субективно и очевидно според поръчката и политическите, и икономически интереси, които стоят зад нея. Позоваването на техните данни всъщност е обикновено манипулиране на общественото мнение.
  https://trud.bg/класации-за-свободата-на-медиите-в-българия-по-репортери-без-граници-и-по-същество/

 27. 27 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#26] от "constatator":

  Както се вижда от фактите „Репортерите“ правят своите класации абсолютно субективно и очевидно според поръчката и политическите, и икономически интереси, които стоят зад нея.
  .................
  Ами, който има акъл да мисли сам, веднага им "хваща спатиите" на тези грантояди.
  Чудя се само, тукашната лилава фауна, дали схващат манипулациите и уйдурмите или са наивни шарани.
  Сложен въпрос :)

 28. 28 Профил на fes18649563
  fes18649563
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Когато се възмутят и порицаят политкоректната западна автоцензура, двойните стандарти и репресиите срещу неудобните, изказващи различна от либерастката позиция, тогава да заповядат с призивите си ...

 29. 29 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Ако България е на 150 място по свобода на словото, то Туитър и Фейсбук трябва да са на 350 и 351-во......................

 30. 30 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 958 Неутрално

  В България има много по-голяма свобода на словото от колкото в америка. Тука когато някой изгуби изборите не го убиваме виртуално, не му трием сите ъкаунти. Борисов като дойде на власт не изтри фейсбука на Станишев. Даже остави БСП цяла телевизия да си направи........

 31. 31 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 551 Весело

  По-добре да чакат отговор от филанкишията!

 32. 32 Профил на kakva_e_istinata
  kakva_e_istinata
  Рейтинг: 106 Разстроено

  Странно много - какви проблеми имат "Дневник", "Фрог Нюс", "Оф Нюс", "Медиапул", "Факти", "Афера.бг" със свободата на словото като всички тези медии от сутрин до вечер не спират да пишат колкото и каквото поискат срещу управляващите и техните близки, без оглед на думи обиди или манипулации, без никаква цензура и намеса на който и да е? Тези от "Репортери без граница" определено са още по-големи манипулатори, но важното е да сме на 111 място.

  В спора се ражда истината!
 33. 33 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2470 Весело

  Репортери без моралнни граници ще чакат писмо от умрял.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 34. 34 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2682 Весело

  До коментар [#26] от "constatator":

  Аз откога го пиша: няма начин България да е на 111 място след като в Азия и Африка има откровени диктатури, авторитарни, и ислямски държави, където избощо не може да се говори за каквато и да е свобода на словото. Кой журналист смее да пише свободно в тези държави? Нали ще го тикнат в затвора с какви ли не обвинения или направо ще го намерят убит в някоя канавка. Или ще отвлекат и убият някой от роднините му.
  А в България някакъв си съвсем неизвестен, наврял се на първа линия когато протестърите атакуваха полицията цяла година се жалва, че отнесъл два тупаника. Плюс крайно непочтения начин, по който беше представено убийството на журналистката: да се разпространят новината, пък след като се разбере истината да не бързат да я опровергават, щото видите ли, все още имало съмнения...

 35. 35 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Моля, запомнете това! Видите ли правозащитна организация, това означава, че идеологията им е неомарксистка, комунистическа, лява, зелена, глобалистка, атеистична, антихристка!
  "Паметника" на глобализма в Европа е Европейският Парламент, който е изнспириран от разрушената Вавилонска кула – първият и единствен глобалистки проект! След това глобализма се е опитвал да се провре чрез империите, но те са били насилствени и асимилационни, докато ЕС е следващия доброволен проект на обединение! Без да губя време и думи ще кажа, че емблемата на провала на това хуманистично обединение – разрушената кула – показва каква ще е и сетнината на ЕС – РАЗРУХА, БЪРКОТИЯ, АНТИХРИСТ! Хуманизма е древния атеизъм, той е новия и различен от Библията "морален стандарт", където в центъра не стои Бог, а човека и неговата гордост и арогантност! БЪРКОТИЯ И РАЗРУХА! Има ли някой, който да не го вижда!

  Ако имаше нормално управление в България, отдавна трябваше да а има и ясна официална позиция на правителството за тази организация и разграничаване от нейните леви домогвания! Всички медии в България са леви, а десния човек не може дори да каже и името!

 36. 36 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#32] от "Kakva_e_istinata":"Странно много - какви проблеми имат "Дневник", "Фрог Нюс", "Оф Нюс", "Медиапул", "Факти", "Афера.бг" със свободата на словото като всички тези медии от сутрин до вечер не спират да пишат колкото и каквото поискат срещу управляващите и техните близки, без оглед на думи обиди или манипулации, без никаква цензура и намеса на който и да е? Тези от "Репортери без граница" определено са още по-големи манипулатори, но важното е да сме на 111 място."
  ___________________________
  Нека допълним списъка и пак да зададем въпроса КАКВИ ПРОБЛЕМИ ИМАТ: БНТ, БТВ, НОВА, КАПИТАЛ, ДУМА, 24 ЧАСА, ТРУД и всичката останала сган! Има ли комунист, който да не спи в тези медии – имат си по един етаж във всяка медия и си слизат за интервюта и коментари, често по пижами!!!

 37. 37 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  След случая с русенската журналистка, 'Репортери без граници' са фалирала в общественото мнение организация.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 38. 38 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Вярно, че са без граници. Някой да им сложи грамици ма финансираните от Сорос репортери!

 39. 39 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Вярно, че са без граници. Някой да им сложи грамици ма финансираните от Сорос репортери!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK