"Шиши, понеже е алчен", или как се дават изгодни държавни кредити

Запис на разговор, разпространен от сдружение БОЕЦ разкрива протекциите при кредитиране в държавната ББР, зависимостите във властта и недекларирани имоти на хора от управлението

© Капитал

Запис на разговор, разпространен от сдружение БОЕЦ разкрива протекциите при кредитиране в държавната ББР, зависимостите във властта и недекларирани имоти на хора от управлениетоРъководството на държавната Българска банка за развитие (ББР) е обещавало неофициално подкрепа за частни проекти с протекцията на доскорошния депутат от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски. За тях е трябвало да се говори "лично със Шиши, защото е нужен гръб" - това излиза наяве от аудиозапис от 3 септември 2018 г., разпространен от гражданското сдружение "БОЕЦ" късно в четвъртък (1 април). Преди време Бойко Борисов официално идентифицира Шиши като Пеевски.


На записа се чува разговор между бившия шеф на ББР Стоян Мавродиев и бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски. Ламбовски потвърждава автентичността на записа пред "Капитал", но твърди, че не знаел от кого е правен и разпространяван. За наличието на такъв запис "Капитал" писа през лятото, когато Ламбовски оповести, че е продал две къщи на Мавродиев, едната за Борисов, с пари на Пеевски. Тогава бившият депутат се появи в публичното пространство по време на протестите, след като се беше афиширал като свидетел по аферата "Осемте джуджета" - доказателство за това как се краде бизнес с помощта на прокуратурата. Тогава той взриви публичното пространство с репликата си в живо излъчване на лидера на "Да, България" Христо Иванов от протестите: "Изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо".


В становище от петък (2 април) Мавродиев заяви, че записът е "сглобка-фалшификат-долнопробен фейк, циркулиращ в пространството от няколко години, сглобен от лицето Димитър Ламбовски с цел изнудване и рекет", и заплаши със съд всички, които го използват публично (цялото становище четете в края на текста).


Записът, разпространен от БОЕЦ, хвърля светлина върху няколко скандала
От него се разбира, че според твърденията на тогавашния шеф на ББР тя обслужва проекти на свои хора; че директорът й демонстрира свойски отношения с Пеевски и премиера Борисов; че си говори редовно с Шиши. В разговора Ламбовски сондира дали може да получи изгодно финансиране за свои проекти и получава уверение, че до 5 млн. лв. няма проблем. Това потвърждава порочната практика на държавната банка да отпуска сериозни кредити на фирми, свързани с властта, вместо да изпълнява функцията, за която беше създадена - да подпомага малкия и средния бизнес.


От разговора се разбира още, че според Мавродиев кръгът около Пеевски не позволява на правителството да подава оставка и да отиде на предсрочни избори. Лятото на 2018 г. е горещо откъм протести. По това време има антиправителствени демонстрации най-вече заради смъртоносната катастрофа на автобус край Своге, когато загиват 17 пътници, а 20 са ранени. Борисов се принуждава да смени трима министри, за да спаси правителството - това са Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. Има и други протести - на майките на деца с увреждания, ветеринари, хуманни лекари, животновъди заради хаоса с чумата по животните, метеоролози, детският радиохор, ощетените от фалиралия застраховател "Олимпик", за и против Истанбулската конвенция.


Записът потвърждава и твърденията на Ламбовски от миналия август, че е продал две къщи в село Посиди в Гърция и че банкерът е неофициалният им собственик, като ги е придобил не лично, а през кипърско офшорно дружество с дубайска връзка. Тогава Ламбовски твърдеше още, че едната къща е за Бойко Борисов. Мавродиев още тогава категорично отрече всичко и заплаши със съд и Ламбовски, и медиите. Проблемът на сделките е, че такива имоти не са декларирани от евентуалните им фактически собственици.


"Дневник" реши да разкаже за записа, потвърден поне от един от участниците в него като автентичен, тъй като ако информацията, която се съдържа в него, е вярна, звучи притеснително заради използването на държавни средства и заслужава вниманието на разследващите органи, за да преценят те става ли дума за престъпления. Записът илюстрира връзки и зависимости по върховете на управлението, като показва и как се слагат и махат шефове на уж независимите регулатори, в частност Комисията за финансов надзор, чийто бивш шеф е Мавродиев.


Какво съдържа разговорът?


От аудиото, дълго 45 минути, става ясно, че срещата между двамата събеседници е в заведение, че те се познават и са фамилиарни един с друг, като си говорят на "Стояне" и "Ламбовски". Разговорът започва с пристигането на Мавродиев в заведението и още в началото става ясно, че това е той, защото се споменава как е махнат от КФН и е сложен в ББР, както и че банката е получила кредитна линия от Китай.


7 юли 2018 г. – официална размяна на документи с китайския премиер Ли Къцян

© Анелия Николова

7 юли 2018 г. – официална размяна на документи с китайския премиер Ли Къцян


Споменават се хора като членове на бившето ръководство на КФН, някои доста цинично.


Л: Те вместо да ти изпишат вежди с тоя КФН, обратното стана, в смисъл, аз мисля, че е много по-стратегическа позиция.
М: Ми аз мисля, че по-добре, да.
Л: И как, бе, стига бе.
М: Нека си чупят зъбките, нека си чупят нервите, брат.


По време на разговора банкерът се хвали, че и с двамата - "Шиши и Бойко", е в прекрасни отношения. След това разказва, че правителството има сделка с ДПС


Л: Шиши и Бойко като са ОК нищо няма да те вдигне. Така че.
М: Еми да и с двамата съм ОК.
Л: Направо ти казвам, че нещата са си, една година като направиш...
М: И с двамата съм в прекрасни отношения.
Л: Нещата са...
М: Мм...
Л: Щото всичко е политическо.
М: Аз мисля, че те няма да отидат на предсрочни избори.
Л: Абе не се знае нищо, може би втората половина на следващата година, може и да се стигне.
М: Не им се дава власт...
Л: Е, аз съм сигурен и аз, ама.
М: Виждам, че с Доган си имат сделка. И си ги крепят. Да де, да де, тва казвам, тва казвам, че с Шиши знаеш, че съм близък, в добри отношения.


Лъсва и че кръгът около Пеевски не иска предсрочни избори:


М: Шиши каза, сутринта сме си говорили, с Шиши, няма да ги пускаме, никакви предсрочни избори. Мандата докрая.
Л: Е, знаеш, че понякога нещата. Помниш...
М: Ако вече направят някоя глупост и изпуснат топката...


От репликите става ясно, че поводът за срещата е имотна сделка, която трябва да бъде изповядана пред нотариус в Гърция след два дни, като въпреки че купувачът е кипърско офшорно дружество. Мавродиев говори, че той купува и плаща. Продавачът е Ламбовски и основата тема на разговора е как той да си получи парите. От разменените реплики се разбира, че общата цена на сделката е 600 хил. евро, като част от парите са платени по банков път. Остават още 200 хил. евро и Ламбовски настоява за гаранции, че ще си ги получи, или пък да му бъдат дадени при изповядването на сделката. Мавродиев го успокоява да не се притеснява.


Имотите в Гърция, за които става дума в разговора

© Капитал

Имотите в Гърция, за които става дума в разговора


Ламбовски обаче допуска, че може да остане с празни ръце, след като къщите бъдат прехвърлени на дружеството, свързано с Мавродиев. Затова предлага парите да му бъдат занесени кеш в Гърция, но банкерът се опасява, че това крие рискове, защото огромната сума може да бъде хваната при проверка на границата.


Л: Като направим договора, трябва да си взема парите.
М: Добре де, ама как да стане в Гърция това нещо?
Л: Ще ги взема с мене, какъв е проблемът?
М: 200 братче, през граница, да не стане някоя грешка?
Л: Е ква грешка? Аз ще ги пусна по някой заедно да минат.
М: Не бе, имам предвид, да не го спрат нещо на граница да стане...


В крайна сметка двамата се разбират, че Ламбовски ще получи разписка, срещу която до няколко дни ще му бъде платено, а след това разписката ще бъде унищожена.


След това Ламбовски пита дали би получил финансиране за свои бъдещи енергийни проекти и получава уверение, че ръководството на ББР може само да взема решения, когато става дума за проекти до 5 млн. лв. От разговора се разбира също, че освен че дава протекции, "Шиши" е и алчен.


Л.: Ся да докараме некой голям (проект) примерно, дето за много пари, обаче там ще трябва с Шиши да се видим лично да му разкажа. Аз не съм го виждал от 10 години сигурно.
М: А какъв кредит трябва за тва?
Л: Той е малък, обаче трябва гръб. Без гръб не може. Искам да кажа ясно, нали, Георг Цветански, имал ли е протекции или не. На 90% съм сигурен, че е не.
М: Според мен не.
Л: Така мисля, но само казвам, защото за Тракийски скали Краси Гергов излезе, но Шиши участваше през едно дружество. Според мене не е проблем с протекциите. Шиши понеже е алчен.
М: Мхм
Л: Никога не му стигат и бучи. Тва си е проект, който е много добър (не се разбира) природа с разкопки горе и тва е. Значи ако може да го направиме и с европейско финансиране


Разговорът продължава и уточнения за размерите на кредита.


Л: Хубаво е да имаш човек, на който му даваш тва и тва да се свърши, мене ме нема, обаче, ако стане нещо, но ти трябва да постигнеш тва тва и това
М: Мхм.
Л: Режийни тва онова си поемаш. Вършиш си нещата, вземаш си което не е малък плюс. Щото нямам време по цял ден да бачкам някъде. С тва дете и с другите неща обаче когато се налага, мога за нула време да направя пет-шест совалки по Европа или навън и да свърша неща, които много хора не могат да ги помислят как да ги сглобят.
М: Приятелю, аз съм отворен да работим заедно по всякакви теми. Ако аз се сетя нещо, което от мен да дойде като проект или идея, естествено, че ще проявя инициатива и ще ти се обадя да го действаме. Ако ти имаш някакви идеи и проекти също.
Л: И двете неща. Има които са много бързи. Примерно за биомасата
М: Ми дай да ги работим. Няма проблеми
Л: При тебе това е в твоите прерогативи, колко, мисля, че до три можеш
М: Дооо 2,5 милиона евра сме ние, можем да го вземеме решението
Л: Ама може два субекта
М: На управителен съвет
Л: Да, ама може да бъде на два субекта. Две и половина така
М: До 5 милиона лева на единичен кредит


Всичко това поражда куп въпроси към прокуратурата:

  • Придобивал ли е шефът на ББР имоти в чужбина и ако това е така, защо не са декларирани?
  • За себе си ли ги е придобивал или за други лица от управлението?
  • Финансирала ли е ББР проекти на лица, свързани с Пеевски и Доган?
  • Има ли зависимости на правителството от бизнесмени или олигархични кръгове?
Всички тези въпроси възникнаха миналия август.


"Изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо"


Тази фраза възпламени духовете в разгара на антиправителствения протест на 9 август м.г. Тя беше произнесена в живо излъчване от центъра на София. Каза я Ламбовски, който през 90-те години беше в управата на банката на групировката СИК и не крие близките си отношения с Маджо, към лидера на "Да, България" Христо Иванов.


В разразилия се скандал имаше всякакви догадки и спекулации кой се е обадил на Маджо и защо. Ламбовски тогава започна да дава интервюта по медиите и да обяснява за какво става дума, но внезапно беше спрян 4 дни след случката и оттогава не е проговарял. Преди да реши да мълчи обаче, каза в предаването на ТВ1 - "Алтернативата" на 13 август: "Г-н Мавродиев ми каза, че ще купи къща за г-н Борисов". И уточни, че сделката е за две луксозни къщи на първия ръкав на Халкидики през фирма, регистрирана в Кипър, но от преговорите било ясно, че тя е на Мавродиев.


Бившият банкер отрече в отворено писмо до медиите да има имот в Гърция, определи публикации по темата като "клеветническа кампания" и заплаши със съд и Ламбовски, и медиите. Той обяви, че е упълномощил гръцки адвокати, които са задвижили разследване за рекет в особено големи размери, упражнен срещу него от Ламбовски, както и заплахи. И случаят потъна в мълчание.


Ламбовски миналия август: Не Маджо и Пашата, а Доган и Пеевски са олигарсите


В "Алтернативата" през август Ламбовски си спомни, че от година, година и половина не си е говорил с Мавродиев. Той заяви, че гръцките евродепутати ще се заинтригуват много от случай с пране на пари, укриване на данъци и търговия с влияние на високопоставени хора, обслужвали българската олигархия. Обясни, че има такива, които обслужват по линия на обществените поръчки, и такива, които обслужват финансово.


"Финансовото обслужване основно ставаше през, да кажем, последните 10-14 месеца от Българската банка за развитие. Което не е малко - половин милиард лева целево, пряко получени във връзка с "Булгартабак", "Техномаркет", съответно Гайтански там - общо 500 млн. Това е само малък детайл от пейзажа. Пеевски и Ахмед Доган за мен е едно цяло."


Ламбовски няколко пъти посочи, че не е споменавал името на Мавродиев и е много любопитен да види иска за рекет срещу себе си в гръцката прокуратура, защото това било "блъф пред медиите".


"Ами да отидем тогава на детектор на лъжата и да видим дали съм продал две къщи на Стоян Мавродиев и дали едната е била за Бойко Борисов според неговите думи, защото аз с Бойко Борисов не съм говорил по тази тема. Аз наистина съм продал две къщи на кипърското дружество "Вардеско холдинг", което г-н Мавродиев пред мен твърди, че е негово", каза бившият депутат и заяви, че може да докаже това.


"В Кипър в момента регулацията дава възможност да се погледне в търговските регистри и въпреки че има прехвърляне към дубайско дружество, тези пари са влезли по легален път на моята лична сметка в Гърция в "Алфа банк" и може да се види откъде. Мога да докажа 100% всичко, което говоря сега. Втората къща е продадена на същото дружество, като твърдението беше, че е за г-н Борисов. Шефът на финансовия регулатор, който проспа КТБ, и после ББР, което отпусна на сходни субекти като "Булгартабак"... Мавродиев ми каза, че ще купи през това дружество, което е изцяло под негов контрол. И аз също съм си направил проверка. Сега дали къщата е за премиера или за близките му - може да се местят от Барселона в Гърция, не знам", коментира Ламбовски.

"Дневник" публикува и пълния текст на позицията на Стоян Мавродиев по казуса, без редакторска намеса, като коригираме единствено правописните грешки:


Мавродиев: Димитър Ламбовски е разследван в Гърция по дело за рекет


"Разпространеният така наречен "запис" от "БОЕЦ", имащ претенции за автентичност, всъщност е един доста стар компромат, представляващ сглобка-фалшификат-долнопробен фейк, циркулиращ в пространството от няколко години, сглобен от лицето Димитър Ламбовски с цел изнудване и рекет и не отразяващ реално съществуващ с подобно "съдържание" или "детайли" конкретен разговор с него. Този "запис", доколкото ми е известно и от публични изявления по медиите на водещи политици, е предлаган на поне няколко политически централи и медии през годините, които явно са се отказали да "купуват" подобен долнопробен фейк "продукт", заради явната му несъстоятелност и фалшивост. Очевидно, че вече с предизборна цел най-накрая се е намерил купувач за тази сглобка-фейк в средите на драпащи и отчаяни за власт организации и свързани с тях политици.


През месец Август 2020 г. със същия този компромат-сглобка-фейк, лицето Ламбовски се опита да ме изнудва и рекетира за получаване на суми в особено големи размери в замяна на това да не "давал" или" пускал" този фейк по жълти медии и заплашващ ме, че ще го използва в противен случай в сговор с определени и поименно цитирани от него политици и собственици на медийни групи. След отказа ми да приема да бъда изнудван и рекетиран с тази сглобка-фейк, с моите адвокати заведох наказателни дела едновременно в Гърция, където е извършено деянието, както и в България. В двете държави продължават разследванията и разпитите, и събиране на доказателства във връзка с образуваните досъдебни наказателни производства. Събрани са множество и убедителни доказателства за заплахите на Ламбовски, че ще съсипе както мен, така и репутацията на посочените политици. Тези доказателства ще станат известни в детайли и публично в хода на съдебния наказателен процес.


Повтарям отново, че няма абсолютно никаква истина в твърденията, че притежавам къща в Гърция или съм купувал за някого, свързан с политическа партия или по какъвто и да е начин с политиката в България. Това са пълни лъжи и манипулации! В случай, че бих искал да купувам подобен имот, не е било нужно по никаква причина да крия подобна сделка, още повече, след като имам, декларирал съм и мога да докажа много високи доходи през годините с платени за тях данъци. Освен това такава покупка лесно може да бъде проверена в имотните регистри в Гърция и от нея би се видяло, че това е абсолютна лъжа.


Разчитам и вярвам, че разследващите органи в двете държави ще си свършат безпристрастно и професионално работата, а Димитър Ламбовски ще понесе съответната тежка наказателна отговорност със всички последствия за осъщественото от него сериозно престъпление-изнудване, и рекет в особено големи размери. Разпространението на "запис", който в своята същност е компромат и манипулирана сглобка-фалшификат, точно два дни преди изборите, преследва само политически цели! Безсилието на сценаристите на този пасквил е толкова голямо, че дори и за миг да приемем, че сглобката беше цялостен и автентичен запис, каквато не е, в нея никъде няма да намерите доказателства, които да кореспондират на гръмките заглавия на "БОЕЦ" и различните употребяващи този фейк поръчкови/жълти медии за "мафиотско-мутренски модел" или нещо, което да е в нарушение на задълженията ми към като Главен изпълнителен директор на ББР.


Като директор съм договорил кредит от Китайската банка за развитие в размер на 1.5 млрд. евро, които са влезли в България. Средствата са за финансиране на бизнеса и развитието на малки и средни предприятия. Контролът за изразходване на парите е на изключително високо ниво, както от страна на различните органи на управление и надзор в ББР, така и от страна на регулатора на българските банки БНБ и на Китайската банка за развитие. Всичко по всяка една сделка в ББР е напълно прозрачно, и е многократно проверявано от различни международни одитори, както и от надзорните органи на БНБ и други контролни органи.


Нарушения в банката няма, а напротив нейният международен кредитен рейтинг непрекъснато се повишава и е от най-високите в българската банкова система.


Също така по време на моя мандат като главен изпълнителен директор на ББР, тя постигна забележителни резултати, почти двойно увеличавайки активите си, както и в порядък на стотици проценти увеличи привлечените външни ресурси, постигайки обща акумулирана печалба на банката за за периода от над 120 милиона лева, след покриване на всички текущи разходи за издръжка за периода-средства, които са постъпили в държавния бюджет на Република България и подпомагат съответно социални и други обществено полезни дейности на държавата и в полза на българските граждани.


Очевидно е, че става въпрос за ялов опит два дена преди изборите да бъда употребен за предизборните напъни на лицемерни пишман политици и други свързани и гравитиращи около тях "борци" и "бойци", стремящи се да спечелят на всяка цена доверието на хората чрез гръмки безогледни лъжи и манипулации.


Адвокатите ми ще заведат съответните граждански и наказателни дела за клевета срещу всички лица, организации, партии и медии, които използват публично този т.нар. "запис" или биха решили да ползват тази сглобка-компромат-фейк за правене на политика и изборни манипулации, посредством тиражирането на тези абсолютни лъжи.


Пълния запис чуйте и четете тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK