Предлагат се телефонни консултации за търсещите работа в чужбина предвид засилен риск от измами

Предлагат се телефонни консултации за търсещите работа в чужбина предвид засилен риск от измами

© Цветелина Белутова, КапиталВ условията на предизвиканата от COVID-19 криза и свързаните с нея ограничения на придвижване и на пазара на труда рисковете при търсене на работа извън страната се увеличават. В тази връзка от Инспекцията по труда дават редица препоръки към кандидатите. Задължително е преди тръгване желаещите да работят в чужбина да бъдат запознати с условията за влизане в приемащата държава във връзка с въведените противоепидемични мерки. Информация е публикувана на сайта на Министерството на външните работи. Инспекцията по труда поддържа телефонен номер 00359 2 8101 747, на който българи, работещи в чужбина, могат да потърсят в работно време консултация и съдействие.


От Инспекцията очакват интензивно търсене предвид активизирането на дейностите в селското стопанство, ресторантьорството и хотелиерството, строителството и др., които са свързани със засилване на трудовата мобилност.


Една от най-сигурните индикации за възможна измама е когато предлагащите заетост отказват пряк контакт с търсещите работа хора, а настояват за комуникация само онлайн или когато срещите се организират извън офис. Независимо от начина на изпращане - дали чрез фирма посредник, предприятие, което осигурява временна работа, или чрез командироване в рамките на извършване на услуги, от търсещите работа не следва да се изискват такси или други плащания, свързани с процедурата по изпращането им.
Фирмите посредници и предприятията, които осигуряват временна работа (ПОВР), подлежат на задължителна регистрация в Агенцията по заетостта. Списъците са публикувани на сайта на Агенцията. Извършването на тези дейности от фирми без регистрация е знак за възможна измама. В случай на командироване в рамките на предоставяне на услуги, фирмата, която извършва командироването, трябва да развива значителна идентична дейност в България.


Сключването на трудов договор с единствената цел кандидатът да бъде командирован в друга държава членка е сигнал за фалшиво командироване и знак, че трудовите му и осигурителни права могат да бъдат нарушени. На единния национален уебсайт относно командироването на работници, поддържан от Инспекцията по труда, е публикуван въпросник за самооценка дали командироването има белези на фалшиво.


Зачестяват случаите, в които фирмите посредници или ПОВР имат регистрация в друга държава членка, но те също са длъжни да обявяват номера на лицензите си в обявите за работа, които публикуват. Независимо от начина на изпращане, работникът трябва предварително да е запознат, писмено, на български език с минималните условия на труд и заплащане в държавата, в която ще полага труд. При командироване условията, при които се извършва то, се договарят в Споразумение за изменение на договора за периода на командировката. При изпращане от предприятие, осигуряващо временна работа, кандидатът сключва с него трудов договор на български език с ясно разписани условия на труд в предприятието ползвател, в което ще работи. Работодателят или ПОВР поемат разходите за транспорт, а тези за настаняване могат предварително да се уговорят между страните. При използване на посредник, кандидатът трябва да има сключен посреднически договор с него и трудов договор с работодателя в приемащата държава, които трябва да са на български език.


В трудовите договори и в споразуменията при командироване задължително се уговарят условията на труд и възнаграждение в съответствие със законодателството на приемащата страна, (в която се полага трудът), в т.ч. размерът на основното и на допълнителните трудови възнаграждения; условията за полагане на извънреден и на нощен труд и размерът на заплащането им; продължителността на работния ден и работната седмица, на дневната, междудневната и седмичната почивки; дните на официалните празници; размерът на платения годишен отпуск; условията за жилищно настаняване на работника или служителя; други финансови условия на командироването или изпращането посочените (пътни разходи, квартира и др.).


В случай на нарушени трудови права на български граждани Инспекцията по труда може да информира контролните органи на приемащата държава, но за целта трябва да са налични коректни данни, които да помогнат за идентифициране на работодателя. Полезна информация за работа в Европейския съюз и за условията на труд и живот в страните членки е публикувана в сайта на инспекцията по труда, в сайта на EURES мрежата, където се публикуват и обяви от проверени работодатели на територията на Европейския съюз, на единния национален уебсайт на командированите лица.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Любопитно

  Първото и най-важно условие е да говорите езика и да познавате трудовите закони на страната в която отивате. Никога ама никога не разчитайте на "тарикатлъци" ако искате да нямате проблеми. В нормалните държави цялата информация е достъпна и не Ви трябва "свой човек" В момента в който някой иска да ви "уреди", по добре си тръгнете.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5537 Неутрално

  Измами винаги е имало и ще има. С телефонни консултации едва ли ще се предпазят хората. Но всеки може да опита.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK