Подмяната на старите печки в София този път щяла да е факт до зимата

Пунктът в Дома на културата "Средец" за безплатна подмяна на старите печки.

© Максим Караджов

Пунктът в Дома на културата "Средец" за безплатна подмяна на старите печки.Поредната кампания за подмяна на старите печки в Столичната община е задвижена. От 24 март се подписват договори с одобрените кандидати за нови, по-екологични уреди. Всичко започна през март 2019 г., като желаещите до днес остават под 10% (5506 домакинства) от всичките 55 хиляди домакинства, отопляващи се на твърдо гориво в София.


По два проекта Столичната община осигури европейско финансиране в размер на разполага със 77.3 млн.лева. С тези пари се предлагат безплатно нови отоплителни устройства на газ или пелети, заедно с монтажа им. Въпреки това интересът не е голям.


Главният пункт за подписване на договорите е в Дома на културата "Средец", на ул. "Кракра" 2А. В него се обслужват всички одобрени кандидати от 12 района - "Люлин", "Възраждане", "Искър", "Изгрев", "Оборище", "Средец", "Илинден", "Студентски", "Триадица", "Красно село", "Младост" и "Лозенец". От началото на кампанията до 1 април, договори са подписани със 155 домакинства, съобщиха от общината за "Дневник".
Проектът се финансира по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) с 44.3 млн.лева и е с капацитет да подмени старите печки на 15 хиляди домакинства. По програма "LIFE" на Европейския съюз са осигурени 33 млн.лева за смяна на още 5000 уреда. Или общо 20 000 домакинства биха могли да минат на по-безвредни за въздуха на София отоплителни устройство. Прогнозите са, че ако се реализират тези проекти ще се постигне 78% от очакваното намаление на фините прахови частици с размер до 10 микрона (ФПЧ).


Защо няма голям интерес към безплатните нови уреди


Въпреки напълно безплатната услуга броят на желаещите остава същият, както в началото на кампанията, която започна на 13 март 2019 г. Тогава 5170 души заявиха, че желаят да подменят старите си отоплителни уреди с нови. Сега, две години по-късно, те са едва с 336 повече.


"По този проект е задължително да си собственик на имота, където ще се подменя отоплителното устройство. Затова кандидатите не са от гетата. Друго условие е да си изряден данъкоплатец. Това са изисквания, зададени от управляващия орган на проекта", обясни Иван Андриянов, експерт в дирекция "Климат, енергия и въздух" на Столичната община. Той се надява до началото на следващия отоплителен сезон да бъдат монтирани "максимален брой нови уреди".


Какво се договаря - главно газови котли и печки на пелети


В културния дом "Средец" изложбената зала на партера е обособена за подписване на договори за доставка и монтаж на избраните от кандидатите алтернативни устройства за отопление. Вариантите за смяна на печките на твърдо гориво са - включване към "Топлофикация София", където е възможно, газифициране, при същото условие, печки или котли на пелети, или климатици.


"Главно искат газови котли, но това са хора, които живеят на места, където скоро ще се прекара газификация. Останалите предпочитат пелетни печки. В тези два случая, освен устройството предлагаме и до три радиатора. При избор на климатици също се дават до три уреда за едно домакинство", обясни Андриянов.


Крайният срок е удължен до 10 април


Крайният срок за подписване на договорите на одобрените кандидати в пункта в културния дом "Средец" беше 2 април, но заради мерките заради пандемията бе удължен до 10 април. Пунктове за подписване на договори работят и в районите "Банкя", "Витоша", "Панчарево", "Нови Искър" и "Кремиковци". Останалите райони, необхванати досега, ще бъдат включени в графика на пункта в "Средец".


Кампанията за първоначално кандидатстване продължава и желаещите могат да подадат заявление в районните администрации по местоживеене, обясниха от общината.


По програма "LIFE" се монтират пилотно нови уреди


По друга европейска програма - "LIFE", Столичната община оперира с 33 млн.лева също за подмяна на старите печки. Обсегът на вторият проект са квартали и села около София. В момента се изпълнява пилотната фаза на проекта, в която са включени домакинства от районите "Надежда", "Искър", "Панчарево" и "Нови Искър".С цел намаляване на замърсяването на въздуха от битовото отопление, по проекта ще бъдат подменени отоплителните уреди на общо 4925 домакинства, обещават от Столичната община, но не посочват срокове кога това ще стане.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  44 + милиона за схемаджиите.
  Слава , ВЕЧНА СЛАВА!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":


  44 + милиона за схемаджиите.Слава , ВЕЧНА СЛАВА!!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Сърди се на зелените другари. Те реват, колко замърсявали въздуха печките на твърдо гориво.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#2] от "Stargate":

  Значи завишените цени за теб нямат значение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  Тази програма само за София ли е или става за други градове?

  На мен не ми стана ясно новите отоплителни уреди безплатни ли са или има някаква част, която се поема от програмата.

  Щото ние бихме си сменили трите климатика в жилището ни в България.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3542 Весело

  Кога ли ще настъпи последното действие - подмяна на старите жилища!

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  До коментар [#2] от "Stargate":

  Какви зелени другари ? Това си е далавера на фъндъка. Хем сменя печки ,хем ще гори боклуци в центъра на София . Важни са комисионните ,а не чистия въздух

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дария Колев":

  Само печки на тв. гориво се сменят

 8. 8 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Ефект едва ли ще има - 90% от мръсотията идва от едни 5% от печките, като на собствениците дори и да им подарите пелетни или газови заместители ще продължат да си ползват старото кюмбе понеже в него могат да бухат всичко каквото намерят докато пелетите и газта се плащат с пари...

 9. 9 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#4] от "Дария Колев":Само печки на тв. гориво се сменят
  —цитат от коментар 7 на hodounski


  Разбрах, значи ще си сложим старите кюмбета, дето бяха преди климатиците!

  А важи ли програмата за Пловдив?

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Европа на газ, ние на твърдо гориво. Това ни е програмата за зелена енергия.

 11. 11 Профил на fes18649563
  fes18649563
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Типично по гербаджийски, ще хвърлят пари за съмнителни мерки, вместо да решават проблема кардинално. Евтините пелети също отделят солидно количество ФПЧ и вредни газове. При климатичните и релефни условия в София отоплението с твърдо гориво е НЕДОПУСТИМО, защото при температурна инверсия и една печка може да опуши квартала. Какво остава за десетки хиляди, били те и на пелети.

 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Любопитно
 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Под предлог, че се грижат за хората ще похарчат 44 млн..
  Родителите ми до преди няколко години се отопляваха на дърва. Татко каза, че “безплатната” печка на пелети, ще му излезе по-скъпо от климатик и избраха климатика.
  В същото време кварталът ни се напълни с тройно повече коли.

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Поредна идея за усвояване на средства чрез проект, за който ще се изразходват десетки милиони лева. Пари, пари, много пари. Заработени от данъкоплатците, управлявани и влагани от управляващият материал.
  Как ли ще протече реализацията на проекта във фаза експлоатация? Респ. кой ще плаща разходите за гориво? Публична тайна е, че голяма част от потребителите не са свикнали с подобни уреди за разходи.
  За употребата на отоплителни уреди на газ, особено в част безопасност са необходими определени нива на технически познания, дисциплина и отговорност. Дали бъдещите потребители ги притежават и ли могат да ги придобият? Дали ще спазват изискванията? Последствията могат да бъдат сериозни.
  Дали при разглеждането на проекта е обърнато внимание на възможността за употреба на други видове традиционни и екзотични горива вместо пелети? А на възможността за замяна на екологичните отоплителните уреди с печки, оито са използвани досега?

 15. 15 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 299 Весело

  До коментар [#4] от "Дария Колев":

  Чукча писател, не читател...
  Прочети статия ако искаш някой да ти я разкаже е друг въпрос.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#13] от "hope":

  Колите плащат данъци за разлика от печките. Там е файдата за данчето.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 299 Весело

  До коментар [#4] от "Дария Колев":

  "отопляващи се на твърдо гориво в София."

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#14] от "zhivko6461":

  Стотици милиони БЕЗ ЕФЕКТ. Но в Европа започнаха да се усещат и да да задават неудобни въпроси на СО и данчето.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Тази кампания е една пълна пунта-мара! Тези хора не правят разлика между замърсяване от въглища и боклуци и горивни системи на дърва. За сметка на това основната теза им е, че дървата замърсявали /приравнени според "програмата на въглища и боклуци/, а пелетите били еко!? Ма то бива да си идиот, ама чак пък толкова - пелетите от какво са направени? Най-добрите пелети са от иглолистна дървесина. Горенето на смолите в иглолистната дървесина произвежда повече отровни газове при еквивалент на горене на бук или дъб - основните дърва за огрев.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#14] от "zhivko6461":

  Нашия човек внася ТАКИВА печки. Обяснението е елементарно.
  ВИДИМА КОРУПЦИЯ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Тук има една изначале заложена тъпотия, която обрича цялата ра бота на провал. Домакинствата, които до сега се отопляват на твърдо гориво, не го правят, защото не могат да си позволят покупката на три климатика или котле и няколко радиатора, а защото годишния разход за отопление е в пъти по-нисък на дърва е около 500 лв, а на въглища 400. Без да съм лош пророк, домакинстата ще вземат каквото им дадат, но сле първия сезон голяма част от тях ще се върнат на предишния модел. Екологията е скъпо нещо и тук трябваше да се започне в посока подпомагане по програми за стимулиране ползането с директни дотации за покриване на разликата между енергоносителите, а вече да има и опцията за предоставяне на съоръженията.

 22. 22 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 615 Весело

  А подмяната на мръсните гащи, кога?

 23. 23 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, дизеловите коли са проблем основно, те по естествен път изчезват, но и тези които карат повече на год предпочитат бензинови на газ.

 24. 24 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  До коментар [#2] от "Stargate":Значи завишените цени за теб нямат значение.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, та нали ти беше зеленист и електрокарист?

  Идеята е точно такава - да се премине на неизкопаеми фосилни горива, а въглеводородите - нефт, газ, въглища - да се заместват!

  И за отопление, и за добив на енергия! Грета Тунберг форевър!

  От енергията, дето е дошла от алтернативните източници и е нисковъглеродна - задвижваме електромобили!

  Та нали за това в София , с пари на ЕС - се изгражда инсенератор за 340 млн!
  За намаляване емисията СО2, от една страна - а от друга , ще има енергия за електромобилите!


  Зелената Сделка- в ЕС ще се дадат 1.8 ТРИЛИОНА евро, бъдните години, а у нас към Зелените Идеи тръгват партии, като ДПС, например..

  ------------------
  “Близо 73 млн. лв. е субсидията, която ще получат за година производителите на електричество от биомаса – четем в решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от юли 2020 г. Тази сума представлява разликата между пазарните цени на електроенергията и преференциалните цени, по които Националната електрическа компания изкупува тока от биомаса. ..
  Но това е само ордьовър.
  Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии...
  Европейската комисия приема, че емисиите при изгарянето на биомаса са равни на нула. Логиката е, че въглеродът, изпуснат в атмосферата например при горене на дърва, впоследствие се поглъща от растителността, изникнала на мястото на отсечената. За отпадъците се счита, че ако не бъдат оползотворени (най-често изгорени), те така или иначе ще се разложат на сметищата или по полето и ще изпуснат парникови газове, особено метан.

  Така биомасата се превръща в ключов инструмент за постигане на амбициозните климатични цели на ЕС. Според действащата рамка, колкото повече електричество се добива от биомаса, толкова по-нисковъглеродна ще изглежда икономиката на Съюза...“
  ------------------------

  Но това за електроенергията - едно на ръка..

  Дотации ще има - за всички от сърце - и за производство на пелети и всякакви смеси за горене , за инсталации за отопление , основани на биомаса!

  Освен дотации от ЕС, ще развърже кесията и нашата Българска Банка за Развитие ..

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/04/02/4192921_shishi_poneje_e_alchen_ili_kak_se_davat_izgodni/?ref=home_NaiNovoto
  -------------------
  “М: Приятелю, аз съм отворен да работим заедно по всякакви теми. Ако аз се сетя нещо, което от мен да дойде като проект или идея, естествено, че ще проявя инициатива и ще ти се обадя да го действаме. Ако ти имаш някакви идеи и проекти също.
  Л: И двете неща. Има които са много бързи. Примерно за биомасата
  М: Ми дай да ги работим. Няма проблеми
  Л: При тебе това е в твоите прерогативи, колко, мисля, че до три можеш
  М: Дооо 2,5 милиона евра сме ние, можем да го вземеме решението
  Л: Ама може два субекта
  М: На управителен съвет
  Л: Да, ама може да бъде на два субекта. Две и половина така
  М: До 5 милиона лева на единичен кредит.. “
  -----------------

  Това е бъдещето, Кмете - нисковъглеродност , електромобили навред и няма не искам, няма недей !

  https://www.sustainability.bg/wp-content/uploads/2020/02/biomass_primary_EU.png

  Мнозина пък се радват!

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/

 25. 25 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Гетата са основния замърсител с ФПЧ. Дори в хубав ден като днешния, когато цяла София е в зелено, Факултета и Овча купел са оранжеви.

  https://sofia.maps.sensor.community/ #12/42.7011/23.2942

 26. 26 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  До коментар [#14] от "zhivko6461":Стотици милиони БЕЗ ЕФЕКТ. Но в Европа започнаха да се усещат и да да задават неудобни въпроси на СО и данчето.
  —цитат от коментар 18 на КМЕТ В СЯНКА


  Към милиард и двеста , по-точно ..

  Първи, втори и трети етап на инсенератора - към 700 млн. по програма Околна Среда на ЕС !
  Филтри, милтри, биоотопление - още, от сърце..

  Енергийна ефективност - башка.

  А ти нали беше електрокарист-зеленист?
  Що се не радваш?

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin  П.П
  И ще има още!

  В цял ЕС - 1.8 ТРИЛИОНА!

  Зелената Сделка!
  Грета Тунберг форевър!

  ДПС също станаха много зелени и навред веч ще има въглеродна неутралност!

 27. 27 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":Кмете, дизеловите коли са проблем основно.
  —цитат от коментар 23 на nij50393132

  А какъв, ако не е тайна, е проблемът с дизелите??

  П.П
  И що само колите?
  Един камион има двигател, колкото 3 коли, и всеки ден не спира поне 10 часа , също и автобуси, бетоновози, мотокари по цехове и складове ..

  Покрай София се кръстосват 4 магистрали - и по тях върви 2/3 от трафика през България.. то са тир, след тир ..
  И нищо не стига до града?

  Само леките коли имат емисии?
  Другото - няма?

  И пак да питам- а КАКЪВ е проблемът на дизелите?

  Ако е за частици - то съвременните дизели ИЗЧИСТВАТ замърсен въздух , ако е за СО2 - дизелите имат по-малко емисия, отколкото алтернативно задвижване ..

 28. 28 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Гетата са основния замърсител с ФПЧ.
  —цитат от коментар 25 на pepisky


  Щом искаме въглеродна неутралност , ВЕИ и редукция на СО2 - трябва да се примирим и с ФПЧ!

  То или едното - или другото ...
  Болшинството хора искат неутралност!

  https://www.sustainability.bg/wp-content/uploads/2020/02/biomass_primary_EU.png

 29. 29 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Под предлог, че се грижат за хората ще похарчат 44 млн..Родителите ми до преди няколко години се отопляваха на дърва. Татко каза, че “безплатната” печка на пелети, ще му излезе по-скъпо от климатик и избраха климатика.В същото време кварталът ни се напълни с тройно повече коли.
  —цитат от коментар 13 на hope


  Нека да се пълни кварталът - това , какво общо има?

  Основното замърсяване в Европа- идва от алтернативните горива ..

  На 12 декември новата шефка на Европейската комисия обявява Зелената сделка – Европа спешно ще става 100% климатично-неутрална и за целта цялата й икономика ще се движи от ВЕИ. Само седмица след това някакви си учени от Европейската агенция по околна среда твърдят, че преходът към ВЕИ в периода 2005-2018 г. е донесъл ръст на замърсяването с най-фин прах (ФПЧ2.5), който във водещите страни като Дания достига 210%.

  Те ти го те, докладът - отваряй, чети :

  https://www.eea.europa.eu/themes/energy/renewable-energy/renewable-energy-in-europe-key #tab-based-on-data

  П.П
  Хопе, нали ТИ също беше твърдо за ВЕИ, за Зелената Сделка и за електромобили?
  Ми ей ти я Зелената Сделка!

  Дала си, дотации .. 340 милиарда, миналата година в ЕС!

  И ето - промяната идва ..

 30. 30 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  В същото време кварталът ни се напълни с тройно повече коли.
  —цитат от коментар 13 на hope


  Хопе, да имаш кола на разположение понякога е ЕДИНСТВЕНАТА ВЪЗМОЖНОСТ, да можеш да посетиш родители или роднини на някое отдалечено място в страната..

  С какво да се стигне, от София, до Полкраище , или до Попово, или до Малък Вършец, или Долна Оряховица ?

  С влакове и автобуси?

  Ми на много места няма автобус, или е определени дни в седмицата ..
  А понякога, наличността на кола, около тебе в някои населени места - може да спаси човешки живот ..

  С какво да се иде до лекар, или до поликлиника??

  Та хубаво, са си взели хората коли - трябват им . по-удобно им е , ползват ги ..

  Ти по-добре обясни за вашите работи с които ни тровите - ти нали беше активна зеленистка-електрокаристка?

  Каква ви е идеята, да давате дотации от нашите пари събрани от бюджета и да увеличавате емисиите - щото било спешно уж, да се било намаляло въглеродния отпечатък..

 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  До коментар [#13] от "hope":Колите плащат данъци за разлика от печките. Там е файдата за данчето.
  —цитат от коментар 16 на КМЕТ В СЯНКА


  И не само. Създават хиляди работни места, то са магазини за части, автомонтьори.

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  До коментар [#13] от "hope":Колите плащат данъци за разлика от печките.
  —цитат от коментар 16 на КМЕТ В СЯНКА


  И не само. Създават хиляди работни места
  —цитат от коментар 31 на hope


  За да съм честен - ще кажа, че и вашите ВЕИ изгаряници на РДФ и на биомаса , също създават работни места.

  Един ВЕИ-ТЕЦ на дърва, примерно като най-голямата енергийна мощност в Западна Европа “Даркс“ има двойно повече персонал, отколкото ако беше на природен газ ..


  https://www.youtube.com/watch?v=Lo6qlkU9xyY&t=395s

  П.П
  А за хората с колите - с какво да се придвижват, ако не с коли?
  На 2/3 от територията на България - няма никакъв организиран транспорт..

  С телепортация?

 33. 33 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да Кмете, тук спор няма. Когато програмата е ограничена до един вид и марка - печка, климатик, газово котле е това и вади очи. Навсякъде, където са правени подобни програми те са с ваучери - т.е. от публичните пари се определя лимит до - за котле, за печка, за климатик. И ползвателя от търговската мрежа си избира.

 34. 34 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#11] от "fes18649563":

  Глупости, пелетите не отделят почти нищо!

 35. 35 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":Да Кмете, тук спор няма. Когато програмата е ограничена до един вид и марка - печка, климатик, газово котле е това и вади очи. Навсякъде, където са правени подобни програми те са с ваучери - т.е. от публичните пари се определя лимит до - за котле, за печка, за климатик. И ползвателя от търговската мрежа си избира.
  —цитат от коментар 33 на nij50393132


  Ти остави другото, ми аз като имам изградена инсталация с радиатори и съм на твърдо гориво, искам да го змаеня, но НЕ с пелети а с ТермоПомпа!
  Такава опция естествено НЯМА ....
  Идиоти, сър

 36. 36 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Зимата на коя година?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 37. 37 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Аха!
  Значи ако си под наем, не желаеш чисто отопление или не си си платил данъците може да бълваш отрови през комина?

 38. 38 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1944 Весело

  Ефект едва ли ще има - 90% от мръсотията идва от едни 5% от печките, като на собствениците дори и да им подарите пелетни или газови заместители ще продължат да си ползват старото кюмбе понеже в него могат да бухат всичко каквото намерят докато пелетите и газта се плащат с пари...
  —цитат от коментар 8 на Jazzdevil


  И така, докато не се гласува закон, неплатените глоби да се отработват... Май беше немски номер.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 39. 39 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  До [#4] от "Дария Колев":
  Тази програма Колева, е за по-бедните и без споделено финансиране. Така ГЕРБ избягват контола от страна на собствениците на имоти, крадат повече и поставят залежалите боклуци на някой местен дистрибутор.

 40. 40 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Аха!Значи ако си под наем, не желаеш чисто отопление или не си си платил данъците може да бълваш отрови през комина?
  —цитат от коментар 37 на Таралеж


  ВЕИ !

  https://www.eea.europa.eu/themes/energy/renewable-energy/renewable-energy-in-europe-key #tab-based-on-data

  Грета Тунберг форевър!
  Намаляваме въглероден отпечатък!

  https://www.sustainability.bg/wp-content/uploads/2020/02/biomass_primary_EU.png

  Зелената сделка!
  А на природен газ - имало било въглеродна следа и за това въглеродната квота в ЕС в момента е 40 евро!

  И КОЛКО отделя една печка, колко отделя инсинератор с РДФ и биомаса , или циментова пещ на “алтернативни горива“ или ВЕИ-ТЕЦ на дърва?

  Като ви е мръсно - що ще давате дотации?

  ------------------
  “Близо 73 млн. лв. е субсидията, която ще получат за година производителите на електричество от биомаса – четем в решение на Комисията за енергийно и водно регулиране.
  Тази сума представлява разликата между пазарните цени на електроенергията и преференциалните цени, по които Националната електрическа компания изкупува тока от биомаса. ..

  Но това е само ордьовър.
  Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии...

  Европейската комисия приема, че емисиите при изгарянето на биомаса са равни на нула. Логиката е, че въглеродът, изпуснат в атмосферата например при горене на дърва, впоследствие се поглъща от растителността, изникнала на мястото на отсечената. За отпадъците се счита, че ако не бъдат оползотворени (най-често изгорени), те така или иначе ще се разложат на сметищата или по полето и ще изпуснат парникови газове, особено метан.

  Така биомасата се превръща в ключов инструмент за постигане на амбициозните климатични цели на ЕС. Според действащата рамка, колкото повече електричество се добива от биомаса, толкова по-нисковъглеродна ще изглежда икономиката на Съюза...“
  ------------------------

  И за инсенераторите - излашкахте в България 660 милиона, за заместването на природния газ в производствата - 740 милиона само за цимента , за електромобилите в целия ЕС (които , щели били да си се задвижват от тази , нисковъглеродната енергия) над 3.4 милиарда за година ..

  За енергетиката у нас - също сте предвидили преход.

  Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии...

  Като се сметне всичко - най-малко към 4 милиарда, се задават в сектора ..

  И като ви е мръсно - що ще ги давате?

 41. 41 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Тази програма само за София ли е или става за други градове?На мен не ми стана ясно новите отоплителни уреди безплатни ли са или има някаква част, която се поема от програмата.Щото ние бихме си сменили трите климатика в жилището ни в България.
  —цитат от коментар 4 на Дария Колев


  ХАХА Наивно хората ти казаха че е """СХЕМА"по която едни европейски пари ///ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА// ще бъдат ""УСВОЕНИ """ЧРЕЗ ТЪРГОВЦИТЕ НА ПЕЛЕТНИ ПЕЧКИ И ПЕЛЕТИ!!!!!!!ВМЕСТО ДА БЪДАТ ВЛОЖЕНИ В ГАЗИФИЦИРАНЕ !!!!!!!!!!!!!ПЕЛЕТНИТЕ ПЕЧКИ СПОРЕД ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТАНДАРТИ СА ЗА МЕСТА КЪДЕТО Е ТРУДНО И НЕВЪЗМОЖНО ГАЗИФИЦИРАНЕ!!!!!!!!!!!ХАХА ИЗМАМНИЦИ

 42. 42 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Европа на газ, ние на твърдо гориво. Това ни е програмата за зелена енергия.
  —цитат от коментар 10 на Роси


  Решение на ПРАВИТЕЛССТВОТО как да ""УСВОИ ""открадне повече !!!!!!Вероятно ""СХЕМАТА"" ЧРЕЗ ТЪРГОВЦИТЕ НА ПЕЛЕТИ И ПЕЛЕТНИ ПЕЧКИ Е ПО ПЕЧЕЛИВША !!!!!!!Затова са ги предпочели пред ГАЗЕФИКАЦИЯТА!!!!ВСИЧКО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НА ЯВЕ НО ВИНОВНИ ЗА ТАЗИ ГАВРА НА ВЛАСТА С ИНТЕРЕСИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ НЯМА ДА ИМА

 43. 43 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Европа на газ, ние на твърдо гориво. Това ни е програмата за зелена енергия.
  —цитат от коментар 10 на Роси  ТЪРГОВЦИТЕ НА ПЕЛЕТИ И ПЕЛЕТНИ ПЕЧКИ Е ПО ПЕЧЕЛИВША !!!!!!!Затова са ги предпочели пред ГАЗЕФИКАЦИЯТА!!!!
  —цитат от коментар 42 на Blaga Yankova


  Глупости, ама пълни ..
  Природният газ СЕ ДОБИВА ОТ ЗЕМЯТА и е фосилно гориво!

  Въглеродният отпечатък е :

  ---------------------
  Pounds of CO2 emitted per million British thermal units (Btu) of energy for various fuels

  Coal (anthracite) 228.6
  Coal (lignite) 215.4
  Coal (subbituminous) 214.3
  Diesel fuel and heating oil 161.3
  Gasoline (without ethanol) 157.2
  Propane 139.0

  U.S. Energy Information Administration 1000 Independence Ave., SW
  Washington, DC 20585
  ------------------
  Ще ви се, феновете на “Газпром“ .. всичко да е на природен газ, ама това ви е само в мечтите из малките ви главици..

  Като ви излашкат, въглеродна квота , ще се ослушате ..

  И нещата са ТОЧНО ОБРАТНИТЕ .. в циментовите пещи, например, природният газ бе напълно заменен с алтернативни, нисковъглеродни горива!

  https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/2011/08/15/1710819_kogato_boklukut_stane_gorivo/

  Същото е и в енергетиката - природният газ се замества все повече!

  В циментовите заводи - са дадени към 900 милиона, за замяна на природния газ , за София - трети етап само е 340 милиона, по Околна среда!

  И най-увеличаващият се сектор , на ВЕИ отрасъла - си е биомасата!

  https://www.sustainability.bg/wp-content/uploads/2020/02/biomass_primary_EU.png

  Зелената сделка! Ще бъдат дадени и дотации, за подпомагане!

  ЕС ще отдели 1 трилион евро за Зелената сделка до 2030! После - още, за всички от сърце.

  Грета Тунберг форевър!

  2,02 млрд. евро получава България от зелената сделка. Само за сектор Енергетика, се оформя бранш с оборот към 500 милиона на година!

  Все повече са и политическите сили, дето работят за Зелената сделка- ДеБъ, ДПС ..


  Това е бъдещето, свиквайте!

 44. 44 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 996 Неутрално

  На Фандъка не и вярвам даже като каже Добър ден, тая калинка смешна

 45. 45 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  А да вземете да газифицирате поне София и другите големи градове, както това е направено в бялата Европа (където и селата са на газ)?

 46. 46 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  До коментар [#32] от "sim4o":

  Нарочно няма транспорт. В селата около София също няма рейсове.
  Аз пътувам много. Автогарите в малките градове изчезнаха и не от една година.
  Това е политика.

  Любовта ще спаси света!!!
 47. 47 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 459 Неутрално

  На дърва не е по-евтино от климатици, освен ако си ги "береш". Отоплителните уреди са безплатни и не са от вашите данъци, по европрограма са и е нормално да имат изисквания. Програмата е само за София, за други места трябва общината да кандидатства.

  Много хитър
 48. 48 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 326 Неутрално

  [quote#43:"sim4o"][/quote]

  Дай ТОЧНИ ДАННИ??????????????За разликата на въглеродния ОТПЕЧАТЪК И ПЕЛЕТНОТО ГОРИВО! В ""сметката"" включи и енергията необходима за ТОВА ГОРИВО /замърсяващия транспорт и фабрики за пелети И ПЕЛЕТНИ ПЕЧКИ милиярди тоновете пелети при масова КОНСУМАЦИЯ /И от другата страна газовата мреЖа БЕЗ ТРАНСПОРТ ФАБРИКИ СУРОВИНИ–ВРЪТВАШ КОПЧЕТО И ИМАШ евтина и с нисък въглероден отпечатък енергия и НАЙ ВЕЧЕ УДОБНО!АБЕ СИМЧО ТИ ДА НЕ СИ ТРОЛ НА ГЕРБ ЩОТО ИСКАШ ДА НИ УБЕДИШ ЧЕ ЧЕРНОТО Е БЯЛО АААААААА?МИ ТО КО БЕШЕ ТАКА ЗАЩО ГИ ПРЕКАРВАТ ТЕЗИ ТРЪБИ /за милиярди/ КЪМ ЕВРОПА !!!!!!!!МАЙ ТВОИТЕ СМЕТКИ СА ПРАВЕНИ В БАНКЯ А?

 49. 49 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1824 Весело

  Старите печки! Стига с тоя расизъм

 50. 50 Профил на msl101044942
  msl101044942
  Рейтинг: 5 Любопитно

  Тука много глобално обсъждане се проведе, но аз съм засегнат пряко, защото съм един от петте хиляди. Селянче съм, от Кремиковци. Тука си е студено и ветровито, къщата ми нема стиропор, само пластмасова дограма средна ръка, с троен стъклопакет. Отоплявам етаж 80кв.м. с печка с водна риза с радиатори, плюс един климатик и един конвектор, да поддържат 20 градуса, когато печката не гори. Десет кубика дърва на сезон - 900лв., и около 80лв. ток за отопление на месец. Значи приблизително 220лв. месечно за отопление. Кандидатствах за печка на пелети, но се замислям дали ще успява да поддържа 22 градуса на поносима цена. Знам, че ще е по-скъпо, но се надявам да не е с много. Поне да си спестим хамалогията с дървата, че ми писна. Случайно попаднах на тази статия, изобщо нямаше и да разбера, че крайният срок наближава. Сега имам няколко дни на размисъл, за да реша какво да правя 🙂

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#50] от "msl101044942":

  Когато се чудиш направи като евреите и ромите. Те си гонят интереса.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  [quote#43:"sim4o"]
  —цитат от коментар 48 на Blaga Yankova
  Дай ТОЧНИ ДАННИ?????
  А?[/quote]

  Те ги те :
  -------------
  “31.08.2020 г. — Biomass for energy (bioenergy) continues to be the main source of renewable energy in the EU, with a share of almost 60%.“
  ------------
  The "Renewable and waste sources" category includes Hydroelectric, Wind, Wave, Tidal, Solar photovoltaic, Geothermal aquifers, Landfill gas, Sewage gas, Biogas from autogeneration, Municipal solid waste (MSW), Poultry litter, Straw, Wood, Charcoal, Liquid bio-fuels, Bioethanol, Biodiesel and other Biomass. For more details see the UK environmental accounts.“
  --------------

  Къф, газ, кви пет лева?
  Парижко споразумение - отваряй, чети!

  Сигурно не знаеш, ама природният газ се добива от Земята и е фосил!
  А данните за дотациите в България ги има на мн. места..

  София - 340 млн. трети етап , за намаляване на емисиите СО2 с 87.2т/год. по програма “Околна среда“ на ЕС ..

  Те ти те данни:
  https://sofiawastemanagement.eu/doc/

 53. 53 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  ]Дай ТОЧНИ ДАННИ??????????????
  —цитат от коментар 48 на Blaga Yankova


  Още точни данни:

  Споменахме към 700 млн. в циментовите заводи, за заместване на природния газ:

  Те ти те:
  ---------------------
  “Модерните технологични съоръжения в циментовия завод в Бели извор позволяват използването на широк кръг отпадъци в качеството на алтернативни горива.

  Технологията на оползотворяване на отпадъци носи сериозни ползи за околната среда като от една страна допринася за намаляване обема на депонираните отпадъци и съхранение на невъзобновяемите традиционни енергийни източници (въглища и природен газ), а от друга чрез замяната на горивата спомага за намаляване на общото количество СО2 емисии в атмосферата, чийто основен източник са традиционните горива.

  В завода в Бели извор функционират четири инсталации за алтернативни горива - две за твърди сортирани отпадъци и по една за месокостно брашно и отпадъчни автомобилни гуми.“

  https://www.geocycle.com/bulgaria?address=Bulgaria

  “Министър-председателят на Република България, г-н Бойко Борисов и Изпълнителният директор на Холсим (България) АД, г-н Тодор Костов откриха новоизградена инсталация за оползотворяване на сортирани битови отпадъци в завода на компанията в с. Бели извор, Врачанска област.
  Общата инвестиция на новия проект възлиза на 6,5 милиона евро. Холсим (България) АД инвестира 74 %, а останалите 26% от стойността на проекта (1,58 милиона евро) се покриват от ЕФРР и държавния бюджет“

  “Такъв пример в България е заводът Девня Цимент. Голямо количество от отпадъците на Варненска област, биват оползотворени именно там, което значително намалява процента на депониране в региона.
  Усвояването на нерециклируеми отпадъци като алтернативно гориво става възможно след инвестиция от 320 милиона лева през 2014 за изграждане на нова инсталация за производство, което печели на компанията редица награди като „Инвеститор на годината“, „Сграда на годината„ и „Най-зелена компания“ в категория тежка индустрия, заради приноса на проекта към устойчивото развитие на местно и национално ниво.“

  “Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии... “

  И 340 млн. за София + 60 млн. за енергетиката + към 600 млн. за индустриалните производства, колко е бе, моме?

  Стана ли към милиард и 200 ?

  Какви други данни искаш?

  Каквото твърдях - го доказах!

 54. 54 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  И 340 млн. за София + 60 млн. за енергетиката + към 600 млн. за индустриалните производства, колко е бе, моме?

  Стана ли към милиард и 200 ?

  Какви други данни искаш?

  Каквото твърдях - го доказах!
  —цитат от коментар 53 на sim4o


  За енергетиката са 360 млн, а не 60 - моя грешка при изписването, извинете ..

  И това е ЧАСТ от планираните ВЕИ дотации за биомаса и РДФ и заместване на изкопаемите горива ..

  Милиард и двеста- само тука!

 55. 55 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  [quote#43:"sim4o"]
  —цитат от коментар 48 на Blaga Yankova
  Дай ТОЧНИ ДАННИ??????????????За разликата на въглеродния ОТПЕЧАТЪК И ПЕЛЕТНОТО ГОРИВО! [/quote]

  По парижкото споразумение - биомаса - нулев въглероден отпечатък!
  ВЕИ енергия!

  До 2030 - 1 ТРИЛИОН ЕВРО ДОТАЦИЯ в ЕС..
  В България - 2.2 милиарда евро за развитие на ВЕИ

  То и електромобилите, комай имат по-големи емисии .. ама като по Зелената Сделка пише нулева въглеродност - и дават по 9000 евро дотация!

  Боли го некой к..ра, кво джумолиш ти по форуми .. гледат се документите на ЕС, гледа се Зелената Сделка и се изпълнява!

  Нали в България сте се натъкмили да дадете , на първо четене към 400 милиона, та да се гори биомаса в енергетиката?
  Не успя ли да прочетеш за 2.2 милиарда евро?


  Колко са дадени в София, по проектите?
  Милиони?
  Или милиадри ..?

  Че само за РДФ проекта, за първи, втори и трети етап за към 700 милиона..
  Като лъжете - намерете някои по-го;леми глупаци, дето не могат да смятат.. тука сме учени!

  КАКВИ ДАННИ още да ти давам?
  Числата до 100 , принципно познаваш ли ги?

 56. 56 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Дай ТОЧНИ ДАННИ??????????????
  За разликата на въглеродния ОТПЕЧАТЪК И ПЕЛЕТНОТО ГОРИВО!
  —цитат от коментар 48 на Blaga Yankova


  Абсолютна разлика има!

  Все едно, как крокодилът е по-дълъг, отколкото зелен ..

  А ето и точни данни .. що е то въглероден отпечатък.

  Това е дефинирано определение в документите и гласи следното:
  -------------------
  “ A carbon footprint is the total amount of greenhouse gases (including carbon dioxide and methane) that are generated by our actions. “
  ---------------
  В Протокола от Киото и Парижкото споразумение директно бяха обявени, кои горива и технологии са с въглеродна неутралност и са ВЕИ ..

  ------------
  The "Renewable and waste sources" category includes Hydroelectric, Wind, Wave, Tidal, Solar photovoltaic, Geothermal aquifers, Landfill gas, Sewage gas, Biogas from autogeneration, Municipal solid waste (MSW), Poultry litter, Straw, Wood, Charcoal, Liquid bio-fuels, Bioethanol, Biodiesel and other Biomass. For more details see the UK environmental accounts.“
  ---------------

  Тръмп. помня го , викаше че Парижкото споразумение било тъпотия, но нашите политици в ЕС и България така не мислят .. те приемат, примерно че:

  “ .. Landfill gas, Sewage gas, Biogas from autogeneration, Municipal solid waste (MSW), Poultry litter, Straw, Wood, Charcoal, Liquid bio-fuels, Bioethanol, Biodiesel and other Biomass.“ – са с нулева въглеродност!

  А теа ВЕИ източници - освен в печки и ТЕЦ, как да ги ползваш??
  Комуто не му отърва в ЕС - и иска газ и АЕЦ - да стяга чемодан и в Масква!

  А дървените пелети, са едни кръгли неща , имат маса и обем , а не са дефиниции в официални документи!

  Огромна разлика!

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Дървесни_пелети


  ..милиярди тоновете пелети при масова КОНСУМАЦИЯ /И от другата страна газовата мреЖа БЕЗ ТРАНСПОРТ ФАБРИКИ СУРОВИНИ–ВРЪТВАШ КОПЧЕТО И ИМАШ евтина и с нисък въглероден отпечатък енергия
  —цитат от коментар 48 на Blaga Yankova


  - МилЯрди се пише с А - милиАрди ..

  - ЕС иска да се дават средства за нулева въглеродност. Въглеродният отпечатък, трябва не да е нисък, а да е НУЛА!

  За това и се ползват твърди битови отпадъци , биомаса, алтернативни горива и пелети, а природен газ и всякакви добити от Земята горива се заместват !

  Комуто в ЕС не му харесва - да стяга куфарите - и Масква!

 57. 57 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Дай ТОЧНИ ДАННИ??????????????
  За разликата на въглеродния ОТПЕЧАТЪК И ПЕЛЕТНОТО ГОРИВО!
  —цитат от коментар 48 на Blaga Yankova


  Абсолютна разлика има!

  Все едно, как крокодилът е по-дълъг, отколкото зелен ..

  А ето и точни данни .. що е то въглероден отпечатък.

  Това е дефинирано определение в документите и гласи следното:
  -------------------
  “ A carbon footprint is the total amount of greenhouse gases (including carbon dioxide and methane) that are generated by our actions. “
  ---------------
  В Протокола от Киото и Парижкото споразумение директно бяха обявени, кои горива и технологии са с въглеродна неутралност и са ВЕИ ..

  ------------
  The "Renewable and waste sources" category includes Hydroelectric, Wind, Wave, Tidal, Solar photovoltaic, Geothermal aquifers, Landfill gas, Sewage gas, Biogas from autogeneration, Municipal solid waste (MSW), Poultry litter, Straw, Wood, Charcoal, Liquid bio-fuels, Bioethanol, Biodiesel and other Biomass. For more details see the UK environmental accounts.“
  ---------------

  Тръмп. помня го , викаше че Парижкото споразумение било тъпотия, но нашите политици в ЕС и България така не мислят .. те приемат, примерно че:

  “ .. Landfill gas, Sewage gas, Biogas from autogeneration, Municipal solid waste (MSW), Poultry litter, Straw, Wood, Charcoal, Liquid bio-fuels, Bioethanol, Biodiesel and other Biomass.“ – са с нулева въглеродност!

  А теа ВЕИ източници - освен в печки и ТЕЦ, как да ги ползваш??
  Комуто не му отърва в ЕС - и иска газ и АЕЦ - да стяга чемодан и в Масква!

  А дървените пелети, са едни кръгли неща , имат маса и обем , а не са дефиниции в официални документи!

  Огромна разлика!

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Дървесни_пелети


  ..милиярди тоновете пелети при масова КОНСУМАЦИЯ /И от другата страна газовата мреЖа БЕЗ ТРАНСПОРТ ФАБРИКИ СУРОВИНИ–ВРЪТВАШ КОПЧЕТО И ИМАШ евтина и с нисък въглероден отпечатък енергия
  —цитат от коментар 48 на Blaga Yankova


  - МилЯрди се пише с А - милиАрди ..

  - ЕС иска да се дават средства за нулева въглеродност. Въглеродният отпечатък, трябва не да е нисък, а да е НУЛА!

  За това и се ползват твърди битови отпадъци , биомаса, алтернативни горива и пелети, а природен газ и всякакви добити от Земята горива се заместват !

  Комуто в ЕС не му харесва - да стяга куфарите - и Масква!

 58. 58 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Дай ТОЧНИ ДАННИ??????????????
  За разликата на въглеродния ОТПЕЧАТЪК И ПЕЛЕТНОТО ГОРИВО!
  —цитат от коментар 48 на Blaga Yankova


  Абсолютна разлика има!

  Все едно, как крокодилът е по-дълъг, отколкото зелен ..

  А ето и точни данни .. що е то въглероден отпечатък.

  Това е дефинирано определение в документите и гласи следното:
  -------------------
  “ A carbon footprint is the total amount of greenhouse gases (including carbon dioxide and methane) that are generated by our actions. “
  ---------------
  В Протокола от Киото и Парижкото споразумение директно бяха обявени, кои горива и технологии са с въглеродна неутралност и са ВЕИ ..

  ------------
  The "Renewable and waste sources" category includes Hydroelectric, Wind, Wave, Tidal, Solar photovoltaic, Geothermal aquifers, Landfill gas, Sewage gas, Biogas from autogeneration, Municipal solid waste (MSW), Poultry litter, Straw, Wood, Charcoal, Liquid bio-fuels, Bioethanol, Biodiesel and other Biomass. For more details see the UK environmental accounts.“
  ---------------

  Тръмп. помня го , викаше че Парижкото споразумение било тъпотия, но нашите политици в ЕС и България така не мислят .. те приемат, примерно че:

  “ .. Landfill gas, Sewage gas, Biogas from autogeneration, Municipal solid waste (MSW), Poultry litter, Straw, Wood, Charcoal, Liquid bio-fuels, Bioethanol, Biodiesel and other Biomass.“ – са с нулева въглеродност!

  А теа ВЕИ източници - освен в печки и ТЕЦ, как да ги ползваш??
  Комуто не му отърва в ЕС - и иска газ и АЕЦ - да стяга чемодан и в Масква!

  А дървените пелети, са едни кръгли неща , имат маса и обем , а не са дефиниции в официални документи!

  Огромна разлика!

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Дървесни_пелети


  ..милиярди тоновете пелети при масова КОНСУМАЦИЯ /И от другата страна газовата мреЖа БЕЗ ТРАНСПОРТ ФАБРИКИ СУРОВИНИ–ВРЪТВАШ КОПЧЕТО И ИМАШ евтина и с нисък въглероден отпечатък енергия
  —цитат от коментар 48 на Blaga Yankova


  - МилЯрди се пише с А - милиАрди ..

  - ЕС иска да се дават средства за нулева въглеродност. Въглеродният отпечатък, трябва не да е нисък, а да е НУЛА!

  За това и се ползват твърди битови отпадъци , биомаса, алтернативни горива и пелети, а природен газ и всякакви добити от Земята горива се заместват !

  Комуто в ЕС не му харесва - да стяга куфарите - и Масква!

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1944 Весело

  До коментар [#50] от "msl101044942":

  Значи, като ти омръзне да ближеш сол от торбата, пробвай да издържиш на боя. Когато ти омекнат кокалите от млатене, ще развържеш кесията за "стиропор" и "соларно бойлерче"...
  Така де, класически български тарикатлък — троен стъклопакет без изолация на стените.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 61. 61 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  И от небето да падат парите, защо трябва да се хвърлят на вятъра.
  Първо темата за въздуха е тотално преекспонирана, второ, баце направи страната на нищо от всякакви тръби и потоци и няма ли да сме много по на далавера, да сменяме отоплението в тези домове с газово, а не да хвърляме пари за спецпечки и филтри?

 62. 62 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  И от небето да падат парите, защо трябва да се хвърлят на вятъра.Първо темата за въздуха е тотално преекспонирана, второ, баце направи страната на нищо от всякакви тръби и потоци и няма ли да сме много по на далавера, да сменяме отоплението в тези домове с газово, а не да хвърляме пари за спецпечки и филтри?
  —цитат от коментар 61 на tsvetko_51


  Не ..

  То природният газ СЕ СМЕНЯ с алтернативни горива, заради ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА..
  И къф газ в отоплението??

  Примерно виж “Девня цимент“- дадоха 320 милиона, за да махнат газта и да минат на РДФ, биомаса и алтернативи..

  Също и “Холцим“ и “Титан“..

  Няма никаква логика, да се дава милиард и сто, за да се маха газ от едно място - и да се слага на друго ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK