Въпреки протестите още 16 дка защитна гора край Варна най-вероятно ще бъде изсечена

Изсечените 4 дка от гората на Коджа тепе край Варна

© Скрийншот от видео на ecovarna. info

Изсечените 4 дка от гората на Коджа тепе край ВарнаВъпреки шестте протеста на стотици граждани срещу изсичането на 4 дка гора в местността "Коджа тепе" край Варна, собствениците на терени, в които попада тя, обявиха, че смятат да изсекат още най-малко 16 дка, за да построят жилищен комплекс. Гората е залесена преди близо 70 години, за да спре едно от най-големите свлачища над Варна. Зад изсичането й сега стоят хора, свързани с едни от най-скандалните замени на гори по Черноморието, както и братът на бившия министър - председател Сергей Станишев.


Как гора, залесена да пази свлачище, ще се превърне в жилищен комплекс - тук.


Проектът "Varna Sky", който трябва да бъде реализиран
на мястото на изсечената гора,


предвижда изграждането на жилищен комплекс върху 20 дка и разширение до 40 дка при интерес от страна на купувачи. Това съобщи Момчил Караджов, в качеството си на "представител" на инвеститора "Алфа 1 секюритис". В телефонен разговор за "Дневник" той потвърди, че е бивш съпруг на едноличния й собственик Светлана Караджова и "консултира" компанията й.


Справка в търговския регистър показва, че "Алфа 1 секюритис" е регистрирано с 50 хил. лв. уставен капитал в средата на май 2019 г. Основният предмет на дейността му е покупко-продажба на недвижими имоти, инвестиционна дейност, както и строителство на жилищни и промишлени обекти с цел продажба.


Според Момчил Караджов на мястото на


охранителната гора, която предстои да бъде унищожена,


в проекта "Varna Sky" били заложени 50% зелени площи, а интензивността на застрояване щяла да е само половината от допустимата за района. Като "бонус" бъдещите собственици на къщи и апартаменти в комплекса щели да получат достъп до 25 дка парк, в който инвеститорът щял да превърне за своя сметка близката общинска гора.


Любопитна подробност


в случая е, че проектант на бъдещия жилищен комплекс е Георгий Станишев, брат на бившия премиер, а сега евродепутат и председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Връзката му с Момчил Караджов обаче не е изненада.


През 2001 г. край Варненското село Самотино дружеството "ББТ проджекстс" започна изкупуването на имоти от частни собственици при цени 5-10 евро на кв.м. Две години по-късно - през 2007 г. окрупненият терен от 408 дка бе продаден на дружество "Мадара бългериън пропърти", регистрирано във Великобритания. Стойността на сделката беше 27.3 млн. евро.


През 2008 г. в тази схема се появява Момчил Караджов като съдружник в компанията "Мадара бяла норд". Тя заменя 1780 дка гори в Габровския Балкан срещу 708 дка на границата с терена на "Мадара бългериън пропърти" и почти веднага го продават на същото дружество. Според заявеното инвестиционно намерение на това място компанията "Блек сий гардънс" трябва да изгради пет селища за общо 15 хил. души, а като проектант се споменава името на известния британският архитект Нормън Фостър. Консултант както на "Мадара бяла норд", така и на "Блек сий гардънс" обаче се оказа отново Георгий Станишев.


Заедно с Брат си Боян Момчил Караджов притежава и дружеството "Сано България". Разследване на "Дневник" от 2010 г. показа, че през 2005 г. "Сано България" е придобило над 43 декара държавни крайморска гора на цена 2.33 лв. на кв.м.


Всичко за лицата, които изскачат зад куп сладки сделки и заменки по Черноморието - тук.


Сделките с горските замени на на Караджов са сред общо 103, сключени в периода 2007 - 2009 г., за които


Брюксел поиска възстановяване на недопустима държавна помощ.


Всички те засягаха обща площ от малко над 22 хил. дка., а недопустимата помощ на държавата бе изчислена на малко над 80 млн. лв.


Как държавата се сети, че е заменяла кон за кокошка - тук.


Имотите, притежавани от компанията "Алфа 1 секюритис", която сега Момчил Караджов консултир, се намират в гора с драматична предистория. Тя е изкуствено залесена през 1951 г. след серия от наводнения и свличане на земни маси, които потапят няколко варненски квартала и курорта "Св. Св. Константин и Елена". Сега, някогашната "охранителна гора" се оказва ненужна и след смяната на статута й и включването й в Общия устройствен прн на Варна се е оказала "гора за дърводобив" и


"урбанизирана територия" обречена на изсичане и застрояване.


По време на онлайн пресконференцията, на която обяви предстоящото изсичане на още 16 дка от гората край Варна, Момчил Караджов представи друга версия за раждането и смъртта й:


Според него при залесяването на "Коджа тепе", където до началото на 50-те години на миналия век имало лозя, гората не била определена като защитна срещу ерозия и свлачища. Такъв статут тя придобила едва 20 г. по-късно "без на практика да има подобна нужда". Освен това районът не бил свлачищен и строителството в него не криело никаква опасност за околните имоти. "Под повърхностния слой на самия хълм има твърда маса и няма никаква опасност от свличане", каза и Георгий Станишев.


Дни преди пресконференцията на Момчил Караджов граждани, участвали в петиция с 3093 подписа срещу изсичането на гората, информираха, че са подали


жалба до Окръжната прокуратура във Варна.


В него те напомнят, че гората в местността "Коджа Тепе" е залесена по технически проект, който все още се съхранява в Държавното горско стопанство във Варна и към 17 февруари т.г. все още е била част от плановете му. Към сигнала си те са приложили и справки от Службата по Кадастъра, в които гората е записана с начин на трайно ползване "друг вид дървопроизводителна".


"Документите на двете институции взаимно се изключват и си противоречат, като за това е сезирана Прокуратурата, от която очакваме отговор, е записано в сигнала. Съгласно текстовете на действащото законодателство, тези гори попадат във функционална група "защитни", които трябва да бъдат отделени в зона за защита от урбанизация. Това е сторено като те са внесени в Горскостопанския план от 2017г. като защитни".


Подписалите петицията посочват, че очевидно


без наличие на законна процедура


по изменение на Общия устройствен план на Варна, предназначението на защитната горска територия е сменено в устройствена зона за ниско застрояване. Такава възможност за изменение или смяна на предназначението обаче не съществува в Закона за устройство на територията.


Въпреки това в пълно противоречие с посочените законови изисквания, кметът на Варна Иван Портних е издал заповед за изработването на Подробния устройствен план, с който защитната горска територия е урбанизирана.


Последвали са две решения на Районната инспекция по околната среда и водите във Варна - органът, който по закон е длъжен да опазва околната среда, в които инспекцията стига до изводите, че за изсичането и унищожаването на 21 дка защитна гора и застрояването ѝ с 44 къщи, не е необходима оценка за въздействието върху околната среда и че заустването на отпадните води от тези 44 къщи ще се извърши в близкото дере.


"Нищо от изложеното в сигнала ни не спря институциите да унищожат защитната гора и с това да изложат на опасност живота и здравето на стотици варненски семейства, живеещи в района", се казва още в сигнала до Окръжна прокуратура във Варна.

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  Тия серсеми дето ще секат колко дървета са посадили и отгледали през живота си?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Някой да обясни какъв е смисъла на тази дописка?! Едни хора имат земя покрай Варна и са решили да строят жилищен комплекс. Какво има да се обсъжда?!

 3. 3 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Гарантирано от ГРОБ и сарайската свинщина. Дали ще има малоумници искащи да си купят имот там и от тези? Единствения изход е подобни проекти да не се изкупуват и да стоят като паметник на глупостта на собствениците им. И без това вече 25-30% от имотите в големите градове стоят необитаеми.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":

  Това е образец за корупция. Има горски масив или земя, някой ги изкупува на безценица. Променя предназначението им със сериозни рушвети. Продава ги, както тук, или сам застроява.

 5. 5 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  ...Едни хора имат земя покрай Варна и са решили...
  —цитат от коментар 2 на deaf


  Не земя, а гора. И са решили да й сменят предназначението, пренебрегвайки националното и европейското законодателство, в името на лична облага.

 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Понеже гората е черен бор на морското равнище протестиращите ако са еколози трябва да идкат самите те да се изсече и да се замени със дъб.

 7. 7 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lazarus":


  До коментар [#5] от "ivanpopov":

  Тоест работа, работа, работа.

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lazarus":


  До коментар [#5] от "ivanpopov":

  Няма корупция защото българският народ не е ощетен от тази замяна на земи. Вече говорихме по тази тема.
  Националното и европейско законодателство не са нарушени.

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3099 Гневно

  "Гората е залесена преди близо 70 години, за да спре едно от най-големите свлачища над Варна" - и ИДВА една БГ власт, бели, червени, сини, грозни..., която въвежда един ПОВСЕМЕСТЕН БГ модел, който разсипва държавата на българите... Всичката власт на хитреците...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#6] от "Да вярваме на истината":

  Не знаех че си специалист по свлачищата и виден арборист.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  Като тръгне свлачището ще се разбере.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":Като тръгне свлачището ще се разбере.
  —цитат от коментар 11 на КМЕТ В СЯНКА  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Прочете ли дописката? Няма свлачище. Земята всъщност е...камениста.
  Значи викаш те ще строят жилищен комплекс върху свлачище?! Вие съвсем за идиоти ги взимате!

 13. 13 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lazarus":До коментар [#5] от "ivanpopov":Няма корупция защото българският народ не е ощетен от тази замяна на земи. Вече говорихме по тази тема.Националното и европейско законодателство не са нарушени.
  —цитат от коментар 8 на deaf


  И един мармот завива шоколад. И един трол лъже за корупционните заменти, дори и от Европа казаха, че са незаконни. Но понеже от заменките се е облажило управляващото ОПГ, на територията и досега не се предприеха действия по тази престъпна корупционна схема.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5092 Весело

  Някой да обясни какъв е смисъла на тази дописка?! Едни хора имат земя покрай Варна и са решили да строят жилищен комплекс. Какво има да се обсъжда?!
  —цитат от коментар 2 на deaf


  Смисъла е, че според историята с наводненията ще се окаже, че при следващото такова една къща която някой си е купил за полвин милион Евро, за да е "баровец" ще се окаже "паркирана" в двора на Бай Пешо чиято къща е под хълма. От това ще възникне спор за размера на "наема" който ще трябва да се плаща на човека 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  И скалите се срутват мамин. Виж последните свлачища на вожда ти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 151 Неутрално

  За ГЕРБ и присъдружни утре е денят “коднейм” Тайфун2.
  Чао Бойегко.

 17. 17 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Спас пак са вързва на панделка в опит да обясни една “корупционна схема”. Отчитаме доброто желание.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Весело

  До коментар [#5] от "ivanpopov":

  Не земя, а гора.
  ======
  Ма тя комунистическа, бе....!
  Сели на са я комунисти....и по умно красивата логика, трябва да се премахне.
  Много интересно....
  От паметниците на комунизма се плашите и ги чупите, а дърветата да остават.....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Я кажи как се сече дърво при теб в Турция и какви са глобите. Чувал съм да се споменава и затвор.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 580 Неутрално

  А НА ЗАПАД ОТ ВАРНА ИМА ТОЛКОВА МНОГО ТЕРЕН ЗА УСВОЯВАНЕ...
  НА ИЗРОЗИТЕ ИСКАТ ДА СА ДО МОРЕНЦЕТО,В МОРСКАТА ГРАДИНА И ДА ОБЕЗОБРАЗЯТ МАЛКОТО ПРИРОДА В ГРАДА...

 21. 21 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 580 Неутрално

  КОМУНЕТА,ЧЕНГЕТА И МАФИОТИ
  СМЕ В ЕДИН И СЪЩШ СТРОЙ!!!

 22. 22 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Където и да присъства Георгий Димитриевич Станишев като консултант винаги има нарушения и далавери.

  CONTADOR GRATUITO!
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В Анадола никога не е имало комунизъм.....
  Комунисти, да.....но комунизъм, никога....
  Така че....сравнението ти е бедно от към логика....

  На времето.....и Ленин и Сталин са притискали многократно Ататюрк....да им нафърга колхози и совхози....на хората живеещи по анадолската земя.....но не успели....
  По късно.....преди да сложи палмата, и Фейтуллах Гюлен е бил комунистически труженик.....но и той се отказва....разбирайки, че "не покълва това семе на тая почва"....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Доста некомпетентно написно. Говори се за изсичане на гора, а с половин уста се споменава, че става дума за урбанизирана територия, което изключва да е горска такава. Не изглежда да има нещо незаконно, а по скоро евтина предизборна.манипулация.

 25. 25 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Понеже гората е черен бор на морското равнище протестиращите ако са еколози трябва да идкат самите те да се изсече и да се замени със дъб.
  —цитат от коментар 6 на Да вярваме на истината

  Защо, черния бор не е екологичен ли?
  И сега новите блокове ли ще са по-екологични?

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  Отговори на простия въпрос. Нали си много честна?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#24] от "svoboden":

  Знаеш ли как е урбанизирана и какво следва от това? Хайде малко по-компетентно герберче.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5797 Неутрално

  Където и да присъства Георгий Димитриевич Станишев като консултант винаги има нарушения и далавери.
  —цитат от коментар 22 на г-н Думанов


  Социалисти сър! Разграбиха де що имаше за крадене!

 29. 29 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Социалисти сър! Разграбиха де що имаше за крадене!
  —цитат от коментар 28 на Дария Колев

  Значи гербавите са най-добрите социалисти.

 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  "Гората е залесена преди близо 70 години, за да спре едно от най-големите свлачища над Варна"

  Гора не може да спре свлачище. Тръгне ли , свлачището пътува заедно с гората.

 31. 31 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Никой няма да иска да живее в този комплекс,след като се знае ,че е върху свлачище.
  Светът се управлява от алчните за пари мафиоти,а не от умните и добри хора

 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  До коментар [#30] от "tacheaux":

  От друга страна , да се строи в свлачищен терен е безумие. Аз не бих си купил жилище построено върху свлачище.

 33. 33 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Където и да присъства Георгий Димитриевич Станишев като консултант винаги има нарушения и далавери.
  —цитат от коментар 22 на г-н Думанов

  Като например?
  Кажи какво нарушение и далавера е имало при строителството на сградата на бул. "България" № 51?
  И означава ли това, че даден проект е на един архитект, то зад далаверите и нарушенията стои той и цялата му рода?
  Защото се сещам за един министър на външните работи и нейния мъж.

 34. 34 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Нека да я изсекат. А като започнат да копаят, да завали - да вали десетина дни силно у постоянно. Тогава ще си говорим.

 35. 35 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  "Гората е залесена преди близо 70 години, за да спре едно от най-големите свлачища над Варна"Гора не може да спре свлачище. Тръгне ли , свлачището пътува заедно с гората.
  —цитат от коментар 30 на tacheaux

  Има различни видове свлачища.
  Както знаем този район е силно свлачищен, но свлачищата са от повърхностен, плитък характер. Та гората е играла някаква роля през годините.

 36. 36 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Гнусни копелета, само това ще кажа. Дано се случи някой ден някое свлачище да ви помете от тоя свят!

 37. 37 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Момчил Караджов е партньор на Нелко Начев, кандидат за депутат от Демократична България. Това защо не го виждам в текста, Дневник?!?!?!
  Искам да знам също и какво мислите за бизнес отношенията на Демократична България и Станишев.

 38. 38 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#30] от "tacheaux":От друга страна , да се строи в свлачищен терен е безумие. Аз не бих си купил жилище построено върху свлачище.
  —цитат от коментар 32 на tacheaux


  Няма никакво свлачище там. Това е леко издигащо се баирче, плътно оградено е от вили до които се стига по малки улички с единична ширина. Вдигат врява тези които вече са успели да построят там и сигурно са изсичали наличната растителност. Естествено е да има собственици и да има интерес да се строи.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Явно и соц мутрите са същите. Хай Галева, надух сфирката за мутрите.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Батардисаха хубавия град, безразборното строителство загрозява Варна.

 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3886 Любопитно

  Това не го разбирам.
  Ще посмеете ли да си купите жилище построено върху свлачище?
  Значи първо, противно на всякакви закони, ще изсекат гората която пази града, после ще построят някакъв небостъргач и накрая ще лъжат купувачите, че всичко с жилището им е наред?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3886 Любопитно

  "Гората е залесена преди близо 70 години, за да спре едно от най-големите свлачища над Варна"Гора не може да спре свлачище. Тръгне ли , свлачището пътува заедно с гората.
  —цитат от коментар 30 на tacheaux


  Ти знаеш ли до каква дълбочина стигат корените на един 70 годишен дъб?
  Хората казват, че кото погледнеш короната на дървото, горе-долу съшата е и големината на коренището му.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Варна, България, Герб, ТИМ, а гьостерица няма.

 45. 45 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Сделките с горските замени на на Караджов са сред общо 103, сключени в периода 2007 - 2009 г., за които

  Брюксел поиска възстановяване на недопустима държавна помощ
  +++++

  Няма как виновниците за заменките по времето на тройната ламя да бъдат осъдени, заради закона с който се амнистираха завинаги. За съжаление. Още дълги години ще берем плодовете им и ще се наслаждаваме на крупния им бизнес, благодарение на управляващите тогава.

 46. 46 Профил на fes18649563
  fes18649563
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Ами протестиращите да се вържат за дърветата или да се качат по клоните и да заживеят там. Така ще привлекат обществено внимание и може би ще имат по-голем шанс за успех.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Тези дни се разходихме до Камчия и какво да видим: точно до руския комплекс е изсечена лонгозната гора, някъде около 3-4 декара, а може и повече да е поголовно изсеченото петно. Явно нещо ще се строи.

 51. 51 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3835 Любопитно

  Сбъркана политика от самото начало на т.н. демокрация.......Нищо, тези не са виждали свлачище......

 52. 52 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Ся, нямам представа дали точно там ще има свлачища, не познавам района. За сметка на това, от картата се вижда, че онова крилато чудо, монумент на съветския окупатор, се намира съвсем наблизо. Крилатата простотия е на хълм.
  Призовавам всички загрижени за свлачищата, тутакси да протестират и да поискат тая монументална бетонна простотия да бъде унищожена.
  1000% съм сигурен, че тежи много повече от каквито и да е къщички и очевидно, заплахата от свлачища е огромна.

 53. 53 Профил на Никола Иванов
  Никола Иванов
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Въпросното място е защитена земеукрепваща, плътна гора, буфер срещу наводнения, хармонично място на съжителство между човек и природа със забележителни гледки и трябва да се запази като една зелена зона без ново строителство. В района е имало гибелно наводнение преди 80+ години и затова въпросния терен е залесен. При изработване на ОУП няма екологична оценка за изкарване на земята от горски фонд. Едно строителство там е нецелесъобразно, неекологично и ОУП, а също ПУП може да се оспори. Протест!

  Моралът е основата на нещата, а истината е същността на целия морал.
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 408 Разстроено

  Последните 12-13 г. по-апатчини и неебат*лни "граждани" от варненци НЕ СЪМ ВИЖДАЛ!Често ходя там,имам приятели и роднини, и е безумно какви простотии стават пред очите им,под носовете им и ПАК СИ ДРЕМЯТ,все едно това става на друг континент...Не знам на какво се дължи - нещо от въздуха или във водата,но,честно,мно'о са зле,АМА МНОГО!

 57. 57 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Въпреки шестте протеста на стотици граждани срещу изсичането на 4 дка гора в местността "Коджа тепе" край Варна,...
  ===
  Пак послъгваш спасее! Аз протестиращите ги преброих 7 на този протест.
  https://bnr.bg/varna/post/101446865/investitorat-v-kodja-tepe-nama-risk-za-okolnite-kashti-i-teritorii

  ПП
  Заменките и строежа върху рисков район са друга тема.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  Анадолска свиньо ти прочете ли статията?какъв комунизъм те тресе!Върви коментирай в циганските сайтове на ер малък!

 60. 60 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Не са интересни мошениците - хиени, като хиени, за тях е ясно - оправя ги само бренеке, а с бренеке не е демократично. Интересни ми са персоните, които ще си купят недвижимост върху свлачище. Колко трябва да си тъп, за да вкараш парите си в калта?!

 61. 61 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#33] от "Virgin":

  жорката станишев се изживява като
  комунист интелектуалец. сложи си й
  накрая за да стане по-руско, което си е
  някаква патологична привързаност към всичко съветско.
  той още навремето искаше да изсече не толкова, а
  219 хектара. изобщо не му пукаше. искаше да се доказва колко е велик.
  https://www.vesti.bg/novini/za-planovete-luksoznoto-selishte-chernomorski-gradini-da-likvidira-diviia-kymping-karadere-pishe-britanskiiat-vestnik-gardiyn-1217329
  а че ангел захариев е същата стока е ясно. проектира, чрез политическо лобиране.

 62. 62 Профил на Stanislav Andreev
  Stanislav Andreev
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Какви имена- Георгий и Сергей. Да повърнеш!

 63. 63 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#33] от "Virgin":жорката станишев се изживява катокомунист интелектуалец. сложи си йнакрая за да стане по-руско, което си е някаква патологична привързаност към всичко съветско.той още навремето искаше да изсече не толкова, а219 хектара. изобщо не му пукаше. искаше да се доказва колко е велик.https://www.vesti.bg/novini/za-planovete-luksoznoto-selishte-chernomorski-gradini-da-likvidira-diviia-kymping-karadere-pishe-britanskiiat-vestnik-gardiyn-1217329 а че ангел захариев е същата стока е ясно. проектира, чрез политическо лобиране.
  —цитат от коментар 61 на mihail_p


  Значи Норман Фостър е комунист, крадец, далавераджия?
  В крайна сметка този проект не се реализира.
  Но след това при ГЕРБ бе крадено и строено къде ли не.
  На прима виста се сещам се сещам за строежа на Румен Вълка над яз. Искър, хотела - подпорна стена и палата на Доган.
  Примерите са десетки.

 64. 64 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 2015 Весело

  До коментар [#3] от "rumen_s":

  Да бе що да не е гарантирано от БКП и Станишев, а Мирча Кришан?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 65. 65 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#63] от "Virgin":

  не е нужно да е.
  има си сергей станишев да върши тая работа.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на saFDf sfsfSFS
  saFDf sfsfSFS
  Рейтинг: 37 Весело

  Много ясно, че ще секат гората. Нали пази от свличане. А нашата държава трябва да се свлича стремглаво надолу!!!

 68. 68 Профил на Sky Net
  Sky Net
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Всичко е за пари Хората казват че неискат но те се правят на глухи и продължават.
  Това минава вече всякакви граници да се изсече цяла гора за да се стой и там само горите правят града хубав а те искат и това да унищожат тези хора просто неубичат зеленото всичко им е сиво.

 69. 69 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2781 Весело

  дъщерите на Румен Овчаров, Красимир Премянов и Андрей Райчев ще бъдат настанени като "крайно нуждаещи се"..... и на Антон Кутев , дъщеря му, Мина Кутева също...... може и Пиринска https://tribune.bg/bg/politika/tri-naslednichki-na-vip-personi-v-kandidat-deputatskite-listi/

  https://www.168chasa.bg/article/9501886

 70. 70 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2257 Любопитно

  Трябва присъдата за незаконна сеч, да се дава по броя на годишните пръстени на най-дебелото дърво + предвиденото по закон към момента.
  Значи управителя гушва най-дебелото дърво + квото му се полага по закон.
  Следващия в йерархията гушва второто по размер дърво + каквото му се полага по закон... и така до последния от бригадата.
  Накрая, колкото и да обжалват, ще лежат докато сечището отново стане гора. Който му стиска, да сече...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 71. 71 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 963 Весело

  Да направят потника пожизнен кмет и да връщат името "Сталин".

 72. 72 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#63] от "Virgin":не е нужно да е.има си сергей станишев да върши тая работа.
  —цитат от коментар 65 на mihail_p


  Да, ама Сергей Станишев не е свършил нищо.
  А гледай какво става сега, при Борисов и Пеевски с Карадере:
  https://www.dnevnik.bg/zelen/2021/04/03/4193629_stotici_izkazaha_mnenie_po_proekta_za_novi_kurorti/

 73. 73 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 968 Неутрално

  https://goo.gl/maps/kRQDcxu7afd3mpMW8
  И тази гора я няма от последната седмица,дори в момента се строи път в посока юг-югоизток към върха на хълма....Иначе местността е известната Дилбер чешма.

 74. 74 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Тука тимаджиите играят със Станишеви с одобрението на герберската администрация. Иначе гласувайте да не дойдат "комунистите".

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 75. 75 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  по изменение на Общия устройствен план на Варна, предназначението на защитната горска територия е сменено в устройствена зона за ниско застрояване.
  _______________________
  Кмета на Варна е екстремен еко терорист и вероятно в колаборация със строителната мафия, главния каскет трябва да се самосезира!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 76. 76 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 682 Любопитно

  Защо са им тези комплекси? То хората по-скоро напускат Варна, отколкото да се завръщат там. Руснаците активно си бият шута. Да не би да има нови буда...т.е. инвеститори?

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4404 Неутрално

  Алчността за пореден път ще унищожава БГ природата

 79. 79 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4404 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#3] от "rumen_s":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Варненските гробаджии са едни от най-алчните и корумпираните!

 80. 80 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3886 Любопитно

  Сделките с горските замени на на Караджов са сред общо 103, сключени в периода 2007 - 2009 г., за коитоБрюксел поиска възстановяване на недопустима държавна помощ+++++Няма как виновниците за заменките по времето на тройната ламя да бъдат осъдени, заради закона с който се амнистираха завинаги. За съжаление. Още дълги години ще берем плодовете им и ще се наслаждаваме на крупния им бизнес, благодарение на управляващите тогава.
  —цитат от коментар 45 на Младолик Мъдрец


  А управляващите три мандата само краката ли си клатеха?
  Какво им пречеще да отхвърлят тази незаконна амнистия?
  Та тримандатните какво да ги правим?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 81. 81 Профил на Nikolay Kolev
  Nikolay Kolev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Паметниците на комунистите не се пипат в тази държава!!!!
  Тази държава отдавна не е на българите!!!!
  А Варна си е руски град собственост на Руска ОПГ управлявана по руски образец не случайно руснаците емигрират във Варна.

 82. 82 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Много ми е интересно, кой малоумник ще си купи жилище в свлачищен район и ще даде толкова пари.
  Впрочем човешката глупост е безсрайна

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 83. 83 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 963 Весело

  До коментар [#81] от "Nikolay Kolev":

  Варна е пълна и с неграмотни русифилистици, което е странно, като се има впредвид историята на града с руската империя.

 84. 84 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  До коментар [#37] от "Тарасконски":

  Ееее много искате от Дневник.
  Не разбрахте ли, че писанията им са само срещу когото им изнася. Нашите хора не се пипат.
  Не, че и другите издания не са същите. За това медиите не бива да ни се сърдят, че не им вярваме.
  В света на интернет мнение трябва да се състава само след като се ползват поне 4-5 източника.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 85. 85 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 519 Неутрално

  който си купи апартамент там да бъде ....

 86. 86 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  То е досттъчно името на инвеститора ("Алфа 1 секюритис".) и ти става ясно, че "Горите са наши, България е наша, ще си правим каквото поискаме". Без работещо правораздаване така ще е.

 87. 87 Профил на tihata
  tihata
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Българина е най алчното и глупаво животно

 88. 88 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  Българина е най алчното и глупаво животно
  —цитат от коментар 87 на tihata


  Сложих ти (-)!
  Българинът може да е алчен, и глупав, но не мисли че обикновените французи или германци са много по-умни.
  Изсичането на горите не е дело на обикновен човек, а от човек овластен! Чиито действия по някакъв начин са подплатени с норми и закони, гласувани в булгаристан парламент. Управляващи, законотворци, хора с имунитет! Булгаристан властници, свързани със строителната мафия, най-успешната част от бг икономиката.
  Да, факт е, че тя нямаше да са на власт, ако гласуващите имаха малко повече в междуушието си. Довечера ще разберем дали са поумнели, или е станало по-зле.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK