На софийската ул. "Димитър Димов" е съборена къща, в която писателят е живял

Снимката на съборената къща е от фейсбук профила на кмета на Лозенец Константин Павлов.

© Фейсбук/Кмет на Лозенец

Снимката на съборената къща е от фейсбук профила на кмета на Лозенец Константин Павлов.Къща, в която за кратко е живял писателят Димитър Димов, намираща се на улица, носеща неговото име, е съборена днес. Видео как е станало това показа във "Фейсбук" организацията "Спаси София".


От репортаж на Би Ти Ви преди ден се разбра, че по проект на нейно място ще се появят две нови сгради. Министерството на културата е дало становище, че къщата: "не притежава статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство".


Кметът на район "Лозенец" Константин Павлов коментира пред медиата, че разрешението за строеж, визата и Подробният устройствен план са били обжалвани в съда от съседи. И трите обжалвания са паднали и накрая просто не е имало друг избор, освен да бъде издадено разрешението.
Дъщерята на писателя - писателката Теодора Димова, коментира във "Фейсбук" по повод 55-тата годишнина от смъртта му на 1 април: Не съм сигурна, че това беше най-добрият начин да почетем паметта му.


Димова уточнява, че домът всъщност е принадлежал на първата съпруга на писателя - известната преводачка Нели Доспевска (правнучка на художника Станислав Доспевски), а самият Димов е живял там само няколко месеца - от късната есен на 1944 г. до ранната пролет на 1945 г. Къщата - музей на автора на "Тютюн" се намира в същия квартал, но на ул. "Кръстю Сарафов" 26, където той е живял през последните 12 г. от живота си.


"Спаси София" вижда в събарянето на стара оригинална постройка поредното заличаване на духа на града. Общинският съветник Борис Бонев отбелязва и това, че на терен на еднофамилна сграда сега ще бъдат построени два блока, чиито обитателите инфраструктурата на квартала не е в състояние да поеме.


"Много е тъжно, но районната администрация трябва и може да постъпва единствено в рамките на закона и ако проблемът е в закона, то той трябва да бъде променен, така че да защити обществения интерес. Необходимо е и ако държавата смята нечия частна собственост за обществена ценност, да обезщетява справедливо собствениците ѝ, защото така е редно", написа във "Фейсбук" кметът на "Лозенец". Той напомня, че държавата няма регистър на паметниците на културата, което означава, че общината няма база, към която да добавя паметници на културата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK