Да вдишаш щастие: пандемията връща модата на райския газ сред младежите

Празни патрони от райски газ на паветата пред храм-паметника "Александър Невски"

© Ралица Фичева

Празни патрони от райски газ на паветата пред храм-паметника "Александър Невски"Пътят към това "лесно щастие" е широк и равен - евтино е и само за секунди те отвежда в рая. След няколко вдишвания купонът е във вихъра си. И тъй като е уж безвреден, все повече млади хора прибягват до употребата на т.нар. райски газ (laughing gas на английски - бел. авт.), за да си доставят няколко минути добро настроение. Опиталите веднъж често повтарят, защото ефектът на неудържим смях отминава бързо, а видими следи не остават. Специалистите обаче предупреждават, че употребата на това вещество крие редица сериозни рискове както за физическото, така и за психическото здраве на младежите.


Връщането към една позната мода


Доскоро в България модата на "напушване" с райски газ от балони беше разпространена най-вече в заведенията по морските курорти. Напоследък обаче зачестяват сигналите за празни патрончета от газ, които се въргалят в градинки около училища и други градски обекти в цялата страна.


Въпреки пандемията от COVID-19, заради която бяха затворени баровете и дискотеките и бяха наложени стриктни ограничения на социалните контакти, интернет търговци коментират, че има ръст в търсенето на тази стока. Обяснението е в нарасналия брой домашни партита, където - според наблюденията на психолози от клиентите им - употребата на райски газ е станала почти задължителен елемент от забавлението.
Диазотният оксид (N2O), както е официалното име на райския газ, е познат на учените повече от два века. Използва се в медицината като анестетик, в хранителната индустрия (като пропелент във аерозолните флакони със сметана) и при двигателите с вътрешно горене (защото добавен към горивото, увеличава мощността им). Тъй като вдишването му се смята за безвредно, свойствата му го превръщат в популярен опиат - купува се капсула, с която се пълни балон, а след това се вдишва от балона.


Разпространението му е легално на много места по света, включително и в България. В интернет капсула с райски газ може да се купи на цена от 75 стотинки до 1 лев. Продават се и т.нар. стартови пакети, включващи балони и 30 броя патрони за обща цена около 60 лв.


Тъй като продажбата му е законна, липсват точни данни за употребата му като опиат, обясни за "Дневник" Александър Панайотов, началник-отдел на "Национален фокусен център за наркотици и наркомании" . По думите му райският газ не е попадал в обхвата на изследванията на института именно по тази причина. Допълни обаче, че това вероятно ще се промени заради зачестилите сигнали за използването на газа като лека дрога.


Празна опаковка от патрони за райски газ

© Ралица Фичева

Празна опаковка от патрони за райски газ


Все едно се пренасяш в друго измерение


Райският газ действа много бързо - достига до мозъка за 20 секунди, замайва и потиска чувството за болка. Ефектът е кратък - трае не повече от 10 минути, и наподобява дишането на лепило, обяснява експертът по наркотици и доктор по биология Юлиян Караджов. Най-изразеният резултат от вдишването му е неудържимият смях. Появява се чувство на еуфория, зрението се замъглява, може да се стигне и до дезориентираност и парализа.


"Докато го вдишвам, започва леко да се замайвам. Постепенно замайването се увеличава, започвам да не виждам много добре, причернява ми, само чувам какво се случва около мен и усещам учестени пулсации в главата, сякаш нещо ми вибрира в мозъка. След това започва да не ми достига въздух. Но след като ме пусне, не усещам нищо вече", разказва пред "Дневник" 21-годишният И. от Плевен. Неговата приятелка В. пък обяснява, че получава изтръпване на ръцете и краката: "Все едно се пренасяш в някакво друго измерение. Музиката заглъхва и когато малко премине ефектът, ми става суперсмешно без причина".


Според психолога Виктория Казакова от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите в София младежите все по-често прибягват до подобни вещества заради желанието си да избягат от реалността. "Реалността не е розова и младите хора все по-болезнено се сблъскват с нея. В случаите, по които аз съм работила, става дума за младежи в депресивно състояние, които обаче употребяват и други неща. Именно тези вещества водят до бягство от реалността, но и бягство от самия себе си", споделя своя опит Виктория Казакова.


По нейни наблюдения натискът от средата, желанието да се впишат сред връстниците си и вроденото любопитство също подтикват младежите да опитат психоактивни вещества за първи път. А фактът, че райският газ се приема за абсолютно безвреден допринася за нарасналия интерес към употребата му.


Играчка-плачка


Повечето специалисти са на мнение, че "веселият газ" не предизвиква пристрастяване и при средна "консумация" на 5 до 10 флакончета веднъж месечно не води до трайни увреждания. Смехът обаче може да изчезне много бързо при предозиране или при прекомерна употреба. Честото вдишване на райски газ унищожава витамин В12 в тялото, посочва Юлиян Караджов и уточнява, че липсата на този витамин води до развитие на злокачествена анемия и дори до поява на парализа и гърчове. Още повече че в комбинация с алкохол или други наркотици, дишането на диазотен оксид може да доведе до трайни увреждания на централната нервна система.


Според експерта съществуват и много рискове, за които децата не се сещат и които не идват непосредствено от употребата на райски газ. Такива например са случаите на измръзване: "Пробиват патрончето и го слагат да църка към устата им, но като всеки газ, който е сгъстен и рязко се разширява, след това райският газ рязко се охлажда. Има случаи на хора, които са имали такива измръзвания по устата, все едно че са били на Еверест".


Друг класически проблем според Караджов е, че райският газ, който младежите дишат, е чист диазотен оксид. За медицински цели той обикновено е комбиниран с 30% кислород, но газът, който се продава в патрончетата, не е предвиден за такава употреба, т.е. райският газ сам по себе си може да не те убие, но това, че не поемаш кислород заедно с него, може, обяснява експертът. "При това човек губи съзнание, нищо не усеща и си умира от задушаване, без да чувства задушаване. Случва се и човек да се надишва, замайва се, започва да губи съзнание, пада, удря се и си разбива главата. Децата никога не мислят, че такива простички неща могат да ги убият много по-добре от самата дрога", казва Караджов.


Сред младежите се наблюдава и друга опасна тенденция. Бърза проверка в интернет форумите показва, че тийнейджърите проявяват интерес към това как да си произведат райски газ в домашни условия. Юлиян Караджов коментира, че това не е невъзможно, но дишането на самоделен райски газ води до отравяния, защото в домашни условия не може да бъде произведен чист диазотен оксид. Освен това съществува риск от взрив, защото се работи с амониева селитра, обяснява той.


Зависими към лесното щастие


Въпреки че повечето експерти са категорични, че райският газ не води до зависимост, както наркотичните вещества, употребата му е част от рисковото поведение при младежите. Според психолога Виктория Казакова "консумацията" му може по-скоро да доведе до развитието на зависимо поведение или зависимост към състоянието, което той причинява - "да искаш още и още от това лесно щастие".


Системната му употреба пък води до разпад на ценностите в младия човек. "Много е тъжно, защото те по този начин си блокират чувствата и така се превръщат в зомбита - живите мъртви, душите им загубват способността да чувстват", завършва Виктория Казакова.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4319 Разстроено

  След като ти трябва да изконсумираш "нещо", каквото и да е било , за да се чувстваш "щастлив".... зарежи го това "щастие"
  Изкривена представа за реалността никога не може да се нарече "щастие"

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":
  по-добре от бронз и лепило .

  инак :''Системната му употреба пък води до разпад на ценностите в младия човек. ''

  и без това с десетилетия им набиваха егоизъм, консуматорство , нихилизъм , промискуитет ... тва е един вид катализатор.
  поколенията след 2000 са чудесни представители на тоя ХАЙП .

 3. 3 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Щом е безвредно дайте да го забраним. Аконпредизвиква пристрастяване, цироза и антисоциално поведение - да го направим легално.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1195 Разстроено

  Друго си е хормони, антибиотици и други Е-та, в месото, например.

 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Райски газ & бюлетинка за Слави ❤️

 6. 6 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 276 Неутрално

  След като ти трябва да изконсумираш "нещо", каквото и да е било , за да се чувстваш "щастлив".... зарежи го това "щастие" Изкривена представа за реалността никога не може да се нарече "щастие"
  —цитат от коментар 1 на padrino


  Общо взето в последно време си трябва някакъв стимулант за щастие. Особено, когато реалността е изкривена, по-добре да си я изправим с някакъв стимулант, отколкото да свикваме със спуснатото щастие от ЕКЛ или СЗО.

 7. 7 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 312 Весело

  Системната му употреба пък води до разпад на ценностите в младия човек. "Много е тъжно, защото те по този начин си блокират чувствата и така се превръщат в зомбита - живите мъртви, душите им загубват способността да чувстват", завършва Виктория Казакова.

  .................... Майки-християнки срещу дрогата :D

 8. 8 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Човек трябва да се чувства щастлив когато върши нещо полезно.
  Да си намерят полезни занимания. Е, вярно, това изисква усилия, а те искат да са щастливи на мига без да са се претрудили.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Така, както е описано усещането,не ми прилича на голямо щастие.
  "Докато го вдишвам, започва леко да се замайвам. Постепенно замайването се увеличава, започвам да не виждам много добре, причернява ми, само чувам какво се случва около мен и усещам учестени пулсации в главата, сякаш нещо ми вибрира в мозъка. След това започва да не ми достига въздух. Но след като ме пусне, не усещам нищо вече"

 10. 10 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 353 Неутрално

  "Да вдишаш щастие: пандемията връща модата на райския газ сред младежите" Заглавието не е коректно. Никаква мода не е върнала пандемията. Това с райския газ си го има от години. Както пише и в статията, райски газ се употребяваше основно по дискотеките и баровете.

 11. 11 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  баси и глупавото, вместо да си свият цигарка с канабис :)))

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 12. 12 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Ех преди няколко години, Нелито какъв райски гъз имаше... Наистина те караше да забравиш за проблемите...

 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  “Психичните патологии водят до употребата на Райски газ”

  Това е много по-подходящо заглавие.

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  баси и глупавото, вместо да си свият цигарка с канабис :)))
  —цитат от коментар 11 на kaiser


  Сигурно е по-скъп.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на fes18649563
  fes18649563
  Рейтинг: 37 Неутрално

  баси и глупавото, вместо да си свият цигарка с канабис :)))
  —цитат от коментар 11 на kaiser

  И това е за гейове.

 17. 17 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Пфууу и на читави наркотици не случихме в тая държава :(

  Обичам да грухтя и плюскам.
 18. 18 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Иначе 'бем ти ценностите дето ракията ги изгражда, а някакъв утепан райски газ ги разгражда - значи не стават за чеп бе!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 19. 19 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  До коментар [#9] от "Роси":

  "Така, както е описано усещането,не ми прилича на голямо щастие."
  ++++++++++++
  Вероятно преди това са се чувствали още по-зле.
  Пък може и да ни послъгват малко, за да не се наредим на опашка.
  Като знам като дете какви лъжи съм чувал за други удоволствия....

  Еретик
 20. 20 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Влезнеш във Фейсбук, пълно със цветя, сърчица, палми, море, приятели, мъдри от по- мъдри писания на съвремени ,, философи,, .
  Излезнеш от Фейса, огледаш се, и ......... веднагически ти трябва ,, райски газ,, .
  Мдаааа

 21. 21 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Пандемията нищо не връща. Тази мода съществува от доста време в Западна Европа и Щатите. Преди няколко години веднъж се учудих на глас кой си прави толкова газирана вода по улиците и дъщерята на един приятел ми обясни работата с "райския газ". Само че много от хлапетата, които си правят кеф с него, не си дават сметка, че предозирането е опасно, защото лесно се губи съзнание и стават сакатлъци.

 22. 22 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ipolit":

  идея си нямаш какъв е бил живтоа преди само век даже... напоселдък нам си кво било...
  смешници

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 23. 23 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  райския газ е масова практика по барове и дискотеки и не от днес и вчера......

 24. 24 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Едно време беше с амил нитрит от секс шоповете....трябва да призная че райския газ е относително успешен ъпгрейд на тази идея, ама като цяло и двете са пълна простотия.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 25. 25 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  По соца по едно време се раздишахме кале и хелми, бягайки ит училище и завирайки се по мазета и тавани. Толкова масово, че го спряха универсалнто лепило по книжарниците, само в ЦУМ книжарница се намираше, но един хубав ден и от там ни изгониха :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 26. 26 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 522 Любопитно

  Пффф, ...райски газ.... Върнете етера както в Сухия режим в Щатите или дайте по едно локмаруху (смес от спирт и етер; Във Възрожденската епоха го е имало най-вече в чорбаджийските домове, а някои от чорбаджийски синове дори сипвали от него в ракията си - както Николчо в "Мамино детенце").

  https://stornik.org/starodumtsi/kazanlashkata-gyulova-rakiya-i-lokmaruhu/

  ...инак за райския газ единствения проблем е да не ти избухне флакончето, ако нямаш машинка за отваряне


  ... и така де, забранявайте наред, от безмислени забрани нищо лошо не е дошло.

 27. 27 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Текста към втората снимка "Празна опаковка от патрони за райски газ"

  Това не е вярно, на опаковката си пише, че това са 24 капсули за сладкарски крем.
  Друг е въпроса, че явно могат да се ползват за други цели, но коректно беше автора да ни представи пълната картина.

  "Разпространението му е легално на много места по света, включително и в България. В интернет капсула с райски газ може да се купи на цена от 75 стотинки до 1 лев. Продават се и т.нар. стартови пакети, включващи балони и 30 броя патрони за обща цена около 60 лв."

  Въобще много манипулативно написана статия.
  Като прочетох статията останах с впечатлението, че изведнъж е избухнала някаква индустрия, която бълва "райски газ" и залива училищата със "стартови пакети" с десетки капсули с опиати, а то си се продавали от години за сладкарски цели, но автора навсякъде си повтаря "капсули с райски газ", та "капсули с райски газ".

  А райския газ си се споменаваше дори едно време в училище по химия или биология може би.

 28. 28 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Щом е безвредно дайте да го забраним. Аконпредизвиква пристрастяване, цироза и антисоциално поведение - да го направим легално.
  —цитат от коментар 3 на Big Muzzy


  Да, ако действието преминава бързо и няма остатъчен ефект, по добре това да ползват хората вместо да карат напушени с марихуана или под въздействието на алкохол, които остават в системата с часове.

 29. 29 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Така, както е описано усещането,не ми прилича на голямо щастие."Докато го вдишвам, започва леко да се замайвам. Постепенно замайването се увеличава, започвам да не виждам много добре, причернява ми, само чувам какво се случва около мен и усещам учестени пулсации в главата, сякаш нещо ми вибрира в мозъка. След това започва да не ми достига въздух. Но след като ме пусне, не усещам нищо вече"
  —цитат от коментар 9 на Роси


  Типично следизборно състояние....

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 30. 30 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2240 Любопитно

  А има ли ампули с въглероден диоксид? Имам един стар сифон за газирана вода и бих си правил, но от години не съм виждал. Едно време пълнеха патроните, много приличат на тези на снимката.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 31. 31 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Нелепо е с половин уста да внушаваме на младежите че е супер да си гей, че парите са най-важното нещо, че в отношенията си трябва да търсят изгодата, а с другата половина да им казваме че не трябва да употребяват наркотици, цигари, да правят секс и да се забавляват.

  Евроатлантида
 32. 32 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 232 Неутрално

  След като някои могат да висят като бръснарски каиши, за да ги набодат като бройлери, що да не може и да си подишат азотен оксид..?!

 33. 33 Профил на Благовест Цветанов
  Благовест Цветанов
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Някой знае ли защо в 01:55 ч. Дневник предават на живо черен екран във ютуб със заглавие "НА ЖИВО: Народното събрание приема изменения в Изборния кодекс"?

  “Най-добрия начин да отмъстиш на врага си е да не приличаш на него.“ - М. Аврелий
 34. 34 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Дори не знаех, че се напушват с райски газ!

 35. 35 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#33] от "Благовест Цветанов":

  Осветляват фактите. Показват как законите се приемат "на тъмно".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK