"Най-накрая успях" – личните лекари получават иРНК ваксини

"Най-накрая успях" – личните лекари получават иРНК ваксини

© Златина ЗехироваСлед около два часа чакане пред сградата на Регионалната здравна инспекция в София и още около половин час вътре личен лекар излиза и радостно казва на колегите си, които продължават да чакат: "Най-накрая успях."


Репликата му не е свързана само с успешното преминаване през опашката, но и с факта, че три месеца след началото на ваксинационната кампания срещу COVID-19 личните лекари може да предложат иРНК препарати (на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна") на най-застрашените от усложнения и фатален изход заради коронавируса - възрастните и хронично болните. Според правителствения ваксинационен план те са в четвърта фаза.


По четири флакона в София


Още от преди 9 сутринта пред Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) има опашка от лични лекари, като по обед тя нараства значително - някои са получили съобщение от институцията, други от група във фейсбук, в която членуват, трети чули от колеги.
На всеки общопрактикуващ медик в столицата се предлагат по 32 дози иРНК ваксини: два флакона от препарата на "Пфайзер"/"БиоНТех", като във всеки има по шест дози, и два флакона от препарата на "Модерна", като във всеки има по десет дози.


"Аз съм направила вече 75 "АстраЗенека", но вече няма желаещи. Повечето, около 100 души, чакат иРНК ваксина, за тях имам отделен списък", казва д-р Мариана Иванова. Чуди се дали чакането ѝ ще е ползотворно, или ваксините ще се изчерпят, преди да дойде нейният ред.


В София има около 800 лични лекари, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Вероятно заради това здравната инспекция е записала, че иРНК ваксини ще се дават до изчерпване до количествата.


"От 21 години е започната тази здравна реформа, в началото се редихме за направления, от които ни даваха по десет, след това се редихме за не знам какво, сега се редим за ваксини! Редим се, за да си профилактираме пациентите", възмущава се друг личен лекар от опашката. Във вторник ваксини се раздават до 16 часа на дошлите лични лекари, защото след това администрацията трябва да въведе данните за флаконите, партидите и лекарите в информационна система.


С получените дози личните лекари трябва да прозвънят желаещите, които се записват вече около два месеца при тях. Всеки общопрактикуващ медик решава дали да ваксинира по ред на записването, или да дадат приоритет на най-възрастните сред тях.


Защо пак опашки


От иРНК ваксините са получени флакони в СРЗИ през следобедните и вечерните часове в понеделник. Заради това до полунощ служители на инспекцията са организирали как да бъдат получени на следващия ден препаратите от личните лекари, обясни за "Дневник" Ирина Гайтаневска, началник на отдел "Епидемиология и контрол на заразните болести".


По думите ѝ е решено личните лекари да се редят на опашки, вместо да се направи график, защото в инспекцията не са наясно със смените, графика и възможностите на общопрактикуващите медици да получат дозите си. Освен това не всички лични лекари били съгласни да ваксинират срещу COVID-19.


"Ако сме с график, вместо да имаме на кого да даваме, няма да имаме на кого да даваме. Защото ние няма да знаем, като сме дали даден час на даден човек, дали изобщо може да дойде. Нямаме и ресурс, който да стои на телефона да разговаря", твърди Гайтаневска. По думите ѝ в СРЗИ за личните лекари са предвидени по 8500 дози от двете иРНК ваксини. Във вторник от здравната инспекция в София по четири флакона са взели 198 лични лекари.

Следва да се заключи, че има още 16 604 дози иРНК ваксини, които личните лекари могат да получат.

Регионалната здравна инспекция в Пловдив пък е избрала да направи график по райони. Във вторник е ред на медиците от район "Централен" и община Асеновград, но и не само. През настоящата седмица ще раздадат 475 флакона иРНК ваксини. "Може да е по един флакон, но всички лекари на територията на областта ще получат ваксина", заяви за "Дневник" Милена Панайотова, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ Пловдив.


Как има иРНК ваксини за личните лекари


На 3 април директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обяви, че "изоставаме с четвъртата фаза и на възрастните хора трябва да се даде по-преден план за ваксинация оттук нататък". На 5 април Министерството на здравеопазването съобщи, че са доставени 62 010 дози от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех".


Възможността за засилване на ваксинирането на възрастните над 65 години и хронично болните се явява и след решение на Европейската комисия през следващите месеци на България да бъдат отпуснати допълнително 1.2 млн. дози от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех" в знак на добра воля, след като страната изостана с процеса на ваксинация, залагайки на "Астра Зенека", която обаче забави доставките си.


Здравните власти многократно са отбелязвали, че досега е имало недостиг на доставки от иРНК ваксините. Те като цяло са предпочитани от желаещите да се ваксинират срещу COVID-19, но до април общопрактикуващите медици само в много редки изключения са получавали от тях.


Вместо това ваксините на "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна" бяха разпределяни към регионалните здравни инспекции в страната и големите лечебни заведения в страната за хора по списък: работещи в здравната система, преподаватели, но и представителите на много общо формулираната трета фаза:

Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности

Според първоначалните изявления на здравния министър това включваше работещите във ВиК сектора, в енергетиката и други свързани с националната сигурност отрасли, администрацията - все хора, чиято работа е ключова и държавата не може да си позволи да спре заради заболяване от COVID-19. По-късно обаче се оказа, че се е разширила до ИТ компаниите, мобилните оператори, работещите в големите хранителни магазини, адвокатите, а с определянето на датата на изборите спешно обхвана още изборната администрация и представителите на медиите. И до момента не е известно кои още професионални общности попадат в трета фаза.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4837 Неутрално

  Каква подигравка с лекарите.
  БРАВО Бойко!!!
  Кава европейска практика!!!
  СЛАВА!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 947 Весело

  Единственият изход от короно-идиотщината е масовата ваксинация. Боци, в типичния си стил, създаде хаос и неяснота във ваксинационния процес, но държи здраво затворен вируса в ИКЕА и Технополис и, по този начин, компенсира. А ги е отворил, а вирусът е плъзнал по неваксинираното население ... :-)

 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  > Още от преди 9 сутринта пред Столичната регионална здравна
  > инспекция (СРЗИ) има опашка от лични лекари, като по обед тя нараства
  > значително

  Нормално ли е хора които смятаме за специалисти, вместо да си вършат висококвалифицираната работа, да трябва да висят по опашки щото са 'пуснали кренвирши'.

  Защо сладкарите не се редят за брашно и захар, автомонтьорите - за резервни накладки, а учителите - за кутийка тебешири, а Бойко Борисов - за смяна на зимните гуми ?

  Да ви имам и скапаната концепция за 'организация'.

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Тези хора, горе на снимката, не се ли предполага да са си в кабинетите и лекуват хората? Повече от 30 години след промените, пак ли на опашки за банани? На тази некадърна администрация, дето не може да организира елементарни процеси, ли увеличиха заплатите?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  Причината за хаоса с ваксините е фактът, че през месец януари, преди още ваксината на "АстраЗенека" да бъде одобрена България е отказала да поръча 5,4 млн. дози на "Пфайзер" и 2 млн. дози "Модерна", които са ѝ били предложени от ЕС съгласно нейната квота - 1,55% от общите количества договорени от ЕС.

  На 25 януари 2021 г. България е имала поръчани за първото тримесечие само 315 хил. дози от одобрените ваксини при необходими за ваксиниране съгласно Националния план за ваксиниране 487 хил. дози за хората от първа фаза - медицинския персонал.

  Кой и защо остави българите без ваксини?

 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#5] от "Един препатил":

  > Кой и защо остави българите без ваксини?

  Обаче каква хубава пътна маркировка имаме, а ? Бжъъъъъъът.

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Този български модел, неподражаем, е сериозно сбъркан. Лекарите вместо да лекуват се редят на опашки.

 8. 8 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  'Според първоначалните изявления на здравния министър това включваше работещите във ВиК сектора, в енергетиката и други свързани с националната сигурност отрасли, администрацията - все хора, чиято работа е ключова и държавата не може да си позволи да спре заради заболяване от COVID-19. По-късно обаче се оказа, че се е разширила до ИТ компаниите, мобилните оператори, работещите в големите хранителни магазини, адвокатите, а с определянето на датата на изборите спешно обхвана още изборната администрация и представителите на медиите. И до момента не е известно кои още професионални общности попадат в трета фаза.'
  това е скандално - много от тях нито са свързани с националната сигурност, нито са на първа линия. да не говорим, че в такава една разтеглива категория заедно с държавни служители сигурно са 1 млн човека с привилегии?!
  много служители в ИТ компании и даже банки работят от вкъщи. как може 30-годишни служители на тези компании да имат предимство пред възрастни хора и такива с хронични заболявания и държавата да им отпусне рнк ваксини, а за всички които си чакат реда да има само ваксини на АстраЗенека?

  Истината ни прави свободни.
 9. 9 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Поредното доказателство за добрия план за управление на ковид кризата създаден от ГЕРБ.
  Създаването на опашка от чакащи е любим подход на управляващите - дали зелени коридори обезсмислящи ваксинационния план, дали лични лекари си губят времето или хорица висят в автобуса по 10 часа пред някоя районна комисия няма значение. Важното е да се демонстрира пожарникарска енергичност.

 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Ти успя, мамо!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на just
  just
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Лекарите на опашки за ваксини, това е един от елементите на стратегията "Ластик"
  е сега има или няма такава държава?

 12. 12 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Основния проблем пред ваксинирането не е вече липсата на ваксини ,а липсата на желание в хората да се ваксинират , не е проблем ,че лекарите прекарваме часове на опашка за ваксини ,основния проблем е ,че вече половината работно време на личните лекари минава в кандърми и молби към гражданите да идват да се ваксинират ,няма такава държава в света ,в която лекар да се моли на пациент за ваксинация ,защитаваща живота на пациента , а пациента да му ръси мозъци и да му носи вода от 9 кладенци , навсякъде един такъв разговор е скъпо удоволствие за пациента ,хонорара на лекаря е от порядъка на 30 евро за 10 минути ,след което пациента ако откаже ,му се отрязват много права ,а осигурителя му отказва всякакво плащане при евентуални усложнения , тук лекарите са превърнати в просяци и безплатни роби на населението .

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Провинцията няма и да дочака пък въобще.Пък и кому ли са нужни повече провинциалисти. Не и на политиците.Те вече кешираха вота.И всички тулупи са все от софиенци нагоре.

 16. 16 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Че има хаос във няма спор. Живея срещу една голяма софийска университетка болница и от прозореца си виждам кабинета за ваксинации. В последните дни е отворен от 08 ч до 16.30. Опашка има от 09ч до 13ч и то сравнително рехава.Когато са РНК ваксини до 15ч.

 17. 17 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До [#7] от "truly":
  Главният Тулуп е виновен.

 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#12] от "edin drugii":

  > не е проблем ,че лекарите прекарваме часове на опашка за ваксини

  Е ти ме уби с това изявление.

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#16] от "star bastun":

  > Опашка има

  Викаш ако има някаква елементарна организация несвързана с опашки, изобщо нямаше да се вижда че нещо се случва.

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Снимката е фалшива и подвеждаща!!!!!!! Моят лекар получи ваксини още на 30 март - но отида по график и с ХЛАДИЛНА ЧАНТА! Тези на снимката не са лекари отиващи за ваксини!

 21. 21 Профил на comodore
  comodore
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Какъв позор за държавата! Лекарите чакат на опашка! Лекарите!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK