"Най-накрая успях" – личните лекари получават иРНК ваксини

"Най-накрая успях" – личните лекари получават иРНК ваксини

© Златина ЗехироваСлед около два часа чакане пред сградата на Регионалната здравна инспекция в София и още около половин час вътре личен лекар излиза и радостно казва на колегите си, които продължават да чакат: "Най-накрая успях."


Репликата му не е свързана само с успешното преминаване през опашката, но и с факта, че три месеца след началото на ваксинационната кампания срещу COVID-19 личните лекари може да предложат иРНК препарати (на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна") на най-застрашените от усложнения и фатален изход заради коронавируса - възрастните и хронично болните. Според правителствения ваксинационен план те са в четвърта фаза.


По четири флакона в София


Още от преди 9 сутринта пред Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) има опашка от лични лекари, като по обед тя нараства значително - някои са получили съобщение от институцията, други от група във фейсбук, в която членуват, трети чули от колеги.
На всеки общопрактикуващ медик в столицата се предлагат по 32 дози иРНК ваксини: два флакона от препарата на "Пфайзер"/"БиоНТех", като във всеки има по шест дози, и два флакона от препарата на "Модерна", като във всеки има по десет дози.


"Аз съм направила вече 75 "АстраЗенека", но вече няма желаещи. Повечето, около 100 души, чакат иРНК ваксина, за тях имам отделен списък", казва д-р Мариана Иванова. Чуди се дали чакането ѝ ще е ползотворно, или ваксините ще се изчерпят, преди да дойде нейният ред.


В София има около 800 лични лекари, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Вероятно заради това здравната инспекция е записала, че иРНК ваксини ще се дават до изчерпване до количествата.


"От 21 години е започната тази здравна реформа, в началото се редихме за направления, от които ни даваха по десет, след това се редихме за не знам какво, сега се редим за ваксини! Редим се, за да си профилактираме пациентите", възмущава се друг личен лекар от опашката. Във вторник ваксини се раздават до 16 часа на дошлите лични лекари, защото след това администрацията трябва да въведе данните за флаконите, партидите и лекарите в информационна система.


С получените дози личните лекари трябва да прозвънят желаещите, които се записват вече около два месеца при тях. Всеки общопрактикуващ медик решава дали да ваксинира по ред на записването, или да дадат приоритет на най-възрастните сред тях.


Защо пак опашки


От иРНК ваксините са получени флакони в СРЗИ през следобедните и вечерните часове в понеделник. Заради това до полунощ служители на инспекцията са организирали как да бъдат получени на следващия ден препаратите от личните лекари, обясни за "Дневник" Ирина Гайтаневска, началник на отдел "Епидемиология и контрол на заразните болести".


По думите ѝ е решено личните лекари да се редят на опашки, вместо да се направи график, защото в инспекцията не са наясно със смените, графика и възможностите на общопрактикуващите медици да получат дозите си. Освен това не всички лични лекари били съгласни да ваксинират срещу COVID-19.


"Ако сме с график, вместо да имаме на кого да даваме, няма да имаме на кого да даваме. Защото ние няма да знаем, като сме дали даден час на даден човек, дали изобщо може да дойде. Нямаме и ресурс, който да стои на телефона да разговаря", твърди Гайтаневска. По думите ѝ в СРЗИ за личните лекари са предвидени по 8500 дози от двете иРНК ваксини. Във вторник от здравната инспекция в София по четири флакона са взели 198 лични лекари.

Следва да се заключи, че има още 16 604 дози иРНК ваксини, които личните лекари могат да получат.

Регионалната здравна инспекция в Пловдив пък е избрала да направи график по райони. Във вторник е ред на медиците от район "Централен" и община Асеновград, но и не само. През настоящата седмица ще раздадат 475 флакона иРНК ваксини. "Може да е по един флакон, но всички лекари на територията на областта ще получат ваксина", заяви за "Дневник" Милена Панайотова, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ Пловдив.


Как има иРНК ваксини за личните лекари


На 3 април директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обяви, че "изоставаме с четвъртата фаза и на възрастните хора трябва да се даде по-преден план за ваксинация оттук нататък". На 5 април Министерството на здравеопазването съобщи, че са доставени 62 010 дози от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех".


Възможността за засилване на ваксинирането на възрастните над 65 години и хронично болните се явява и след решение на Европейската комисия през следващите месеци на България да бъдат отпуснати допълнително 1.2 млн. дози от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех" в знак на добра воля, след като страната изостана с процеса на ваксинация, залагайки на "Астра Зенека", която обаче забави доставките си.


Здравните власти многократно са отбелязвали, че досега е имало недостиг на доставки от иРНК ваксините. Те като цяло са предпочитани от желаещите да се ваксинират срещу COVID-19, но до април общопрактикуващите медици само в много редки изключения са получавали от тях.


Вместо това ваксините на "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна" бяха разпределяни към регионалните здравни инспекции в страната и големите лечебни заведения в страната за хора по списък: работещи в здравната система, преподаватели, но и представителите на много общо формулираната трета фаза:

Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности

Според първоначалните изявления на здравния министър това включваше работещите във ВиК сектора, в енергетиката и други свързани с националната сигурност отрасли, администрацията - все хора, чиято работа е ключова и държавата не може да си позволи да спре заради заболяване от COVID-19. По-късно обаче се оказа, че се е разширила до ИТ компаниите, мобилните оператори, работещите в големите хранителни магазини, адвокатите, а с определянето на датата на изборите спешно обхвана още изборната администрация и представителите на медиите. И до момента не е известно кои още професионални общности попадат в трета фаза.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK