На живо

Коронавирусът в България: Властите още обмислят за втората доза "Астра Зенека" (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Властите още обмислят за втората доза "Астра Зенека" (хронология)

© Юлия Лазарова462 са новите случаи на коронавирус при направени 3658 теста за последните 24 часа. Част от мерките станаха по-леки от днес - разрешава се ресторантите да работят при 50% от капацитета си и с удължено работно време, разрешени са и културните мероприятия, в училищата се връщат част от учениците.


Властите обещават през май гражданите да имат реален избор на ваксини. По думите на здравния министър интерес към "Астра Зенека" почти няма, все още не са определени и препоръките към хората, на които предстои да получат втора доза от ваксината на този производител.
"Дневник" проследи ситуацията на живо. За разпространението и ефектите от коронавируса по света четете тук.

Експерт: Ковид-вирусът изяде грипния вирус

проф. Илко Гетов

© Надежда Чипева, Капитал

проф. Илко Гетов


Ковид-вирусът изяде грипния вирус - с тези думи представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов коментира пред БНТ възможността в бъдеще ваксината срещу коронавируса да се прилага всяка година, както грипните ваксини. Той допусна, че ще се наложи вбъдеще поставяне на трета доза, за да се предпазят ваксинираните от новите щамове.


Няма научни доказателства, че комбинирането на два вида ваксини изгражда имунитет, каза медикът по повод предложенията в други държави хората с поставена първа ваксина на "Астра Зенека", която е векторна, да получат втора, но създадена на базата на информационна РНК. България все още не е взела решение как да подходи в тези случаи.


Като че ли по-добрите ваксини се оказаха тези с иРНК технология, към които имаше много големи съмнения за тяхната ефикасност, но сега можем да кажем че това са наистина добри ваксини които наистина пазят, каза Гетов.

Трайна е тенденцията на намаляване заразените с коронавирус, заяви пред Би Ти Ви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Мотивира констатацията си с това, че вече излекуваните са повече от новите случаи на зараза.


Той все пак отбеляза, че броят на настанените в болница няма да спадне веднага, защото изисква време да бъдат лекувани и тогава изписани. Сравни моментната ситуация с тази в края на годината, когато отшумяваше втората вълна.


Медицината няма отговор на въпроса дали хора с поставена първа доза ваксина,


които са се разболели трябва да получат и втората. Няма точно ниво на антителата, над което да се казва, че човекът е 100% сигурно, че няма да се разболее, каза той. Посочи, че решението е много индивидуално и зависи от възрастта на пациента, дали има хронични заболявания, как са се променили антителата във времето и т. н.


Допълни, че все още има много неща за коронавируса, които не се знаят. Даде пример с поредния случай на починала родилка - 28-годишна жена от Сливен, която се е разболяла, а бебето е с отрицателен тест. Все пак посочи, че има повече яснота за това как протича заразата при родилки. Засега все още няма категорична препоръка за бременните да се ваксинират. "В началото експертният съвет препоръча да не се ваксинират, в момента в Израел ваксинират, скоро предстои да дадем ясен отговор", обяви Ангелов.

На 16 април пристигат първите дози от "Янсен"

Коронавирусът в България: Властите още обмислят за втората доза "Астра Зенека" (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Първата доставка от 14 400 дози на препарата "Янсен" ще пристигнат в България на 16 април, обяви здравният министър Костадин Ангелов След нова на 26 април страната ще получи още 24 хил. дози. Той посочи, че не е известно на какъв принцип те ще бъдат разпределени, защото количеството им е символично.


За момента това е първата ваксина, която се поставя само в една доза, която ще пристигне в страната.


Ангелов обяви още, че до края на седмицата се чака мнението на експертните съвет в страната за това какъв съвет да бъде даден на хората за ваксината "Астра Зенека" - на тези, които вече са получили първата доза от нея, а също и на останалите след като португалското председателство е призовало тя да се поставя на хора над 60 г.


Обяви в качеството си на лекар, че няма колебания да ваксинира сина си с който и да е от препаратите, защото са минали всички изпитания.


Това може да ни даде науката в момента, за да преборим това заболяване и всички новини, свързани с тежки последствия след ваксиниране с "Астра Зенека" са част от нещо, което не е медицина, то е търговия, но разбирам идеята на всичко това - да накара хората да се страхуват и да избират определен продукт.


Малко повече навлезе рекламата в медицината.


Костадин Ангелов,

министър на здравеопазването

Здравният министър обяви нов срок, в който българите ще могат да избират коя ваксина срещу коронавирус да си поставят и той е началото на май. Първоначално бе обявено, че това ще стане през март, а по-късно и през април.


На брифинг Костадин Ангелов посочи, че днес в страната са пристигнали 64 010 дози от препарата на "Пфайзер"/"Бионтех". Мотивира новия срок с очакваните тогава големи допълнителни доставки от този препарат и обясни, че в момента наличните дози от този препарат се разпределят за ваксиниране на хората от 1 до 3 фаза от плана. До края на месеца се очаква всеки понеделник да пристига такова количество, а от началото на май - 1 млн. дози.


Той обяви, че след сигналите от различни страни за проблеми с препарата на "Астра Зенека" интересът в България към ваксиниране с нея е символичен и обяви, че ако това остане така, ваксината ще бъде изтеглена и съхранявана в хладилници.


До края на дена се очаква създаването на нова организация, която да облекчи разпределянето на ваксини сред личните лекари и доставките по региони.


Повече по темата четете тук.

Брифинг на здравния министър

Пулмологът д-р Александър Симидчиев, който ще бъде депутат от "Демократична България", обяви пред БНТ, че от обединението са изготвили стратегия за управление на COVID кризата и ще я внесат Народното събрание. Стратегията предвижда законодателни промени за ясно разписани правила и предварително зададени критерии при въвеждането на извънредно положение, посочи Симидчиев.


"Хората да имат предвидимост, всички заедно да се хванем за ръце и да намалим инфекциозността на този вирус до под 10 пациента на ден", каза той. Симидчиев е привърженик на стратегията "COVID нула" – изличаването изцяло на пандемията на територията на България. "Стратегия, която се базира на това да прекратим епидемията, а не да играем на пинг-понг", обясни той. По думите му при тези темпове на ваксинация не може да се изгради колективен имунитет, защото позволяваме на вируса да се размножава и да се променя.

Красимир Вълчев очаква следващата учебна година да е присъствена

Преобладават нагласите за присъствено обучение на учениците и вероятно следващата учебна година ще е такава - това каза просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от Би Ти Ви, във велинградското село Биркова, където откри новата сграда на основното училище там.


От началото на годината 1500 са заявленията от родители децата им да се обучават вкъщи. "Това е много по-малко, отколкото са учениците в индивидуална форма на обучение. Една част от тези деца сигурно ще се върнат, така че това е максимумът. Все пак желанията са променливи, нормално е да има страхове", коментира Вълчев.


Според него в момента все още ситуацията не позволява, а и не е разумно всички ученици да бъдат върнати в клас. "И двете крайни мнения – че не трябва да се връщат и че трябва всички да се върнат – са рискови, бих казал грешни", мисли той. По думите му вариантът с редуването е най-разумният и изрази надежда да не се стига до ново затваряне. Това обаче зависи от ваксинацията и по-нататъшното развитие на пандемията.


Вълчев повтори, че към този момент не се налага преструктуриране на материала и удължаване на учебната година. "Нямаме изоставяне от тематичното разпределение. Имаме загуба на мотивация за учене при обучението в електронна среда. Дори спрямо предходни години много училища са по-напред в учебната програма", каза просветният министър.

Хората, които се ваксинират срещу COVID-19 с продукта на "АстраЗенека", трябва да следят за появата на задух, на болка в гърдите, на подуване на крайниците, на синини и главоболие в часовете и дните непосредствено след получаването на първата доза. Това посъветва тази сутрин в ефира на Би Ти Ви проф. д-р Мариана Мурджева, член на Националния ваксинационен щаб и ректор на Медицинския университет в Пловдив.


"Всеки един от тези симптоми не означава непременно развитието на тромбоза, но комплексът от тях може да доведе до това и това налага да се потърси лекарска помощ", обясни проф. Мурджева. Тя припомни, че засега има категорични данни, че имунитетът срещу COVID-19 продължава 6-8 месеца след преболедуване, а очакванията са, че след ваксиниране имунитетът срещу заболяването ще е дори още по-продължителен - поне година или дори година и половина или две.


Според нея, за да се стигне до създаването на колективен имунитет още през май месец трябва страната ни не просто да има достатъчно ваксини за това, но и да ваксинира поне няколко десетки хиляди души на ден.


"Това може да стане първо, ако имаме достатъчно количество ваксини, които са планирани по заявка и са доставени навреме. Второто условие е свързано със сериозно ваксиниране от порядъка на няколко десетки хиляди души на ден. Това е възможно при добра организация", посочи проф. Мурджева.

Сривът на нощувките в хотелите продължава

Ограниченията заради пандемията както в България, така и в цяла Европа препятстваха обичайното количество чуждестранни туристи да дойдат за ски ваканция в страната, което се потвърждава и от официалните данни на Националния статистически институт. Нощувките в хотелите през февруари при чужденците се свиват с над 70%, а общият брой на нощувките спада с 40%. В същото време с 11% по-малко хотели са работили през месеца.


Подробности четете тук.

Пандемията засели повече хора от града в селото

Пандемията рязко свива броя на мигриращите от България, показват данните на Националния статистически институт. През 2020 г., когато бе обявено извънредно положение в страната в средата на март, над 6 пъти по-малко хора на годишна база са сменили българския си адрес с чуждестранен - общо 6 649 души, от които 3658 са с българско гражданство. За сравнение през предходната 2019 г. това са направили близо 40 хил. души.


В същото време миграционните процеси вътре в страната са се засилили като най-много хора са сменили адреса си от градски на селски.


Повече по темата четете тук.


Коронавирусът в България: Властите още обмислят за втората доза "Астра Зенека" (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

През 2020 г. са починали над 15% повече българи

През 2020 г. починалите в България са 124 735, обяви Националният статистически институт. Спрямо предходната година броят на умрелите се увеличава с 16 652, или с 15.4%. Смъртността сред мъжете (19.6‰) е по-висока в сравнение със смъртността сред жените (16.4‰). През 2020 г. на 1 000 жени умират 1 122 мъже.


Това показват данните за смъртността през годината, в която започна пандемията. Засега обаче няма информация за причините за смъртта. Тя се очаква да бъде обявена в началото на лятото. Причината за това е, че институтът получава данните за броя на починалите и причините за смъртта от различни институции, обясниха пред "Дневник" от ведомството.


Данните затвърждават тенденцията коефициентът на смъртност да е по-висок в селата (24.2‰) отколкото в градовете (15.7‰), което може да се обясни и с това, че в повечето села живеят предимно хора в напреднала възраст.


През 2020 спрямо 2019 г. във всички области има увеличение в стойността на коефициента на обща смъртност като най-голямо е то в областите Видин - 4.8 промилни пункта, Разград и Смолян - по 4.6 промилни пункта. Най-малко е увеличението в областите Бургас - 1.2 промилни пункта, София (столица) и Ловеч - по 1.6 промилни пункта.


Подробности четете тук.


Коронавирусът в България: Властите още обмислят за втората доза "Астра Зенека" (хронология)

© Георги Кожухаров

Туроператорите искат отхлабване на режима за пътувания

Обединение "Бъдеще за туризма" иска среща със здравния министър и отхлабване на режима за пътувания на български и чужди граждани. Повод за нея е продължаващата забрана за автобусни екскурзии, валидна до края на април. "Бихме искали да изясним някои неясноти в заповедта на министър Ангелов и още веднъж да напомним, че повече от една година се нарушава правото ни на защитен и гарантиран от чл.16 на Конституцията труд", изтъква Павлина Илиева, председател на сдружението. От организацията отново настояват за съгласуваност и предвидимост на мерките спрямо бранша.


Очакват разрешаване на организираните пътувания преди края на април, премахване на PCR теста при влизане в България или замяната му с антигенен, намаляване на цената на PCR за туроператори или за българските граждани, отваряне на коридор за ваксиниране на заетите в туризма. Изискват и ясна стратегия за сертифициране на ваксинираните, преболедувалите и с наличие на антитела български граждани.

Смесването на ваксини от различни видове е неправилно, смята имунолог

Коронавирусът в България: Властите още обмислят за втората доза "Астра Зенека" (хронология)

© Георги Кожухаров


Смесването на ваксини от различни видове е неправилно - това каза имунологът акад. Богдан Петрунов в интервю за БНТ. По думите му всеки, който е с първа доза на "Астра Зенека", трябва да си сложи и втората.
"Случаите на тромбози при оксфордската ваксина са толкова малко, че са в процента на предвидимата медицинска практика", каза той и обясни, че имунитетът се гради не само на база антителата, а основно - на клетъчния имунитет.


"Хората няма смисъл да ходят да си тестват антителата, това нищо не може да им каже, тъй като голяма част от антителата не са функционални, т.е. не са неутрализиращи антитела", обясни още имунологът. Петрунов поясни, че антителата само показват, че организмът им е имал контакт със съответния вирус и не трябва да ги успокоява голямото количество антитела в организма. "Никой, прекарал вируса, няма антитела след 8-я месец", каза Петрунов.

Връщат се в клас част от учениците

Коронавирусът в България: Властите още обмислят за втората доза "Астра Зенека" (хронология)

© Красимир Юскеселиев


Със заповед на здравния министър, част от мерките в страната стават по-леки от днес. Присъствено в училищата се връщат учениците от 1 до 4 клас. Присъствено ще бъде за две седмици и обучението на децата от 7, 8 и 10 клас.


От днес се разрешава ресторантите да работят при 50% от капацитета си и с удължено работно време до 23 часа. От днес са разрешени и културните мероприятия – фестивали, кина, театри и концерти при заетост до 30% от местата.


От днес се подновява и провеждането на курсовете на БЧК по оказване на Първа долекарска помощ на пострадали при катастрофи, курсовете за кандидати за водни спасители и заверката на талоните им при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки. Записването за курсовете може да се направи тук.


От петък, 16 април, отново ще заработят и магазините, които са на територията на големи търговски цeнтрове и молове. Тогава под условие ще отворят също казината и игралните зали. И при тях това ще стане при 50% от целия им капацитет.

462 са новите случаи на коронавирус при направени 3658 теста за последните 24 часа. Положителни са под 13% от пробите.
В София-град има най-много новозаразени - 143, следвана от Пловдив с 33 и Варна с 27.

В болница с COVID-19 са 10 382 души, от тях 797 са в интензивни отделения. За последното денонощие са оздравели 459 души, а починалите са 67.


Ваксинирани срещу коронавирус са 1600 души. С втора игла са вече 113 253 души или 1.5% от населението на страната.


Повече подробности и графики вижте тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 664 Неутрално

  По света Ковид влоши образованието, ама тука - все тая.
  И с Ковид, и без ковид - туземците не са мръднали.

 2. 2 Профил на AK
  AK
  Рейтинг: 140 Неутрално

  За последната една седмица:

  Израел - 1743 нови случая, 56 починали.

  България - 19272 нови случая, 844 починали

  Гъстотата на населението в Израел е 7 пъти по-висока отколкото в България.
  Ваксинирани с две дози:

  Израел - 55% от населението

  България - 1,6% от населението

  Продължавайте да да се чудите дали да се ваксинирате - така никога няма да паднат ограниченията и маските.

 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  Коронавирус БГ
  Данните от нощес.
  Продължава намаляването на броя на откритите новозаразени. Явно слизаме от върха. Средно на ден:
  15-21.1. - 416 /минимум/
  ...
  25-31.1 -562
  ...
  1-7.2 – 712
  ...
  8-14.2 – 849
  ...
  15-21.2 – 998
  ...
  22-28.2 – 1482
  ...
  1-7.3 – 1896
  ...
  8-14.3 – 2607
  ...
  15-21.3 – 3552
  ...
  22-28.3 – 3619
  ...
  24-30.3 – 3669 /максимум/
  25-31.3 – 3645
  ...
  1-7.4 – 3112
  2-8.4 – 3007
  3-9.4 – 2834
  4-10.4 – 2753
  5-11.4 - 2713

 4. 4 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  Най-после и броят на починалите спадна под 120 среднодневно:
  3-29.1. - 30 /минимум/
  ...
  25-31.1 - 32
  ...
  1-7.2 – 41
  ...
  8-14.2 – 42
  ...
  15-21.2 – 33
  ...
  22-28.2 – 48
  ...
  1-7.3 – 60
  ...
  8-14.3 – 96
  ...
  15-21-3 – 105
  ...
  22-28.3 – 99
  ...
  29.3 – 4.4 – 126 /максимум/
  30.3 – 5.4 – 125
  31.3 – 6.4 - 121
  1-7.4 – 120
  2-8.4 – 122
  3-9.4 – 124
  4-10.4 – 121
  5-11.4 - 118

 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  Репродуктивното число на вируса спадна под единица. Все още е доста високо - невото на заболеваемост от началото на март ще бъде достигнато в началото на май при такова репродуктивно число. Спадането се дължи не толкова на ваксинирането, колкото на това, че преболедувалите вече са доста милиони. В зависимост дали приемаме, че един регистриран се пада на 4 или на 8-10 реално срещнали се с вируса, преболедувалите са 1,4 до 2,8-3,5 млн.
  10-20.1 – 0,74
  ...
  21-31.1 – 1,16
  ...
  28.1 -7.2 - 1,16
  ...
  4.2 – 14.2 – 1,14
  ...
  11.2 – 21.2 – 1,09
  ...
  18.2 – 28.2 – 1,27
  ...
  25.2 -7.3 -1,18
  ...
  4-14.3 – 1,26
  ...
  11-21.3 – 1,20
  ...
  18-28.3 – 1,05
  ...
  23.3 – 2.4 – 1,00
  24.3 – 3.4 – 0,98
  25.3 – 4.4 – 0,98
  26.3 – 5.4 – 0,97
  27.3 – 6.3 – 0,94
  28.3 – 7.4 – 0,93
  29.3 – 8.4 – 0,91
  30.3 – 9.4 – 0,88
  31.3 -10.4 – 0,87
  1.4-11.4 – 0,87

 6. 6 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Положението в България към момента:

  Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  300.609 приключени случая
  286.258 оздравели (95%)
  14.351 починали (5%)

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

 7. 7 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Средна смъртност от коронавурус (брой починали на 1 милион души) от началото на епидемията:

  България и съседите ѝ:

  България - 2087
  Македония - 2029
  Румъния - 1313
  Гърция - 856
  Сърбия - 816
  Турция - 399

  Смъртността в България е 2,5 пъти по-висока от Сърбия и от Гърция.

 8. 8 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#3] от "Patsis":

  Слизате от дърветата още в тая територия и огромният процент сте на ниво-на Вуте пещерата е май по-убава от мойта, оти да нея запалим, да изгОрат и двете....

 9. 9 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 706 Неутрално

  "Връщат се в клас част от учениците"

  Словоред - вас ист дас?

 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4238 Весело

  До коментар [#8] от "jlb02632781":

  ?????
  Добрутро, Минке?
  - Мляко квася.

 11. 11 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#10] от "Patsis":

  Нищо персонално към теб, мрънкам си изобщо за нещата в България и ми е мъчно...

 12. 12 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 364 Неутрално

  На беге хипохондрията не и обяснявай - бодекс и да бега.

 13. 13 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5136 Весело

  "Смесването на ваксини от различни видове е неправилно"
  Пълни глупости, всички "експерти" особено от Немско и Френско казаха, че така трябва да бъде😂😂😂

  И какво толкова лошо може да се случи ако смесиш две АБСОЛЮТНО различни ваксини? Е може някой хора да починат, но няма проблем, ако едната ваксина е АстраЗенека значи това ще е причината 😂😂😂😂 Другата ваксина няма да има нищо общо 😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  > По думите му всеки, който е с първа доза на "Астра Зенека", трябва
  > да си сложи и втората.

  И какво ще стане ако не си сложи втора доза на АЗ а я зареже и мине примерно на ваксинация (две дози) с Модерна ?

  Ще умре ли ?

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#13] от "padrino":

  И що трябва да умират хора ?

  Боцкал си се с нещо дето не работи, сменяш елексира и почваш да се боцкаш с новия ?

  Колко години след като си си боцнал една доза АЗ ще ти е забранено да се Сертифицираш по технологията на конкурентите ?

  કટાક્ષ
 16. 16 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#2] от "AK":

  Там ги ваксинираха преди да преболедуват. Тука се мъчат да направят обратното. Не се получава.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  До коментар [#7] от "xkoleva":

  Това е , защото ние знаем , как да се борим с пандемията и с всякакви кризи.

 18. 18 Профил на Democrat
  Democrat
  Рейтинг: 29 Неутрално

  До коментар [#2] от "AK":

  На сайта за записване няма свободни часове пич

 19. 19 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  руските тролове врещят , че астрата е вредна .
  сички днеска прочетохме , че ингилизите спрели да мрат от ковид и ше се отварят.
  ваксата е безвредна и работи .
  отървала е човечеството от милиарди болести .
  е , малко запецна с обикновения грип , ама от него мрат малко и не е толкоз важно .
  пишем ги колатерал дамидж.
  като умрелите от дезинтерия в индия на годишна база.
  и от малария в танзания .

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2866 Весело

  До коментар [#13] от "padrino":

  "И какво толкова лошо може да се случи ако смесиш две АБСОЛЮТНО различни ваксини? Е може някой хора да починат"

  Нищо лошо - то е като да смесиш ваксина (да се ваксинираш) и да хваниш Ковид-а. Тъй де, нали научната теория твърдяла колкото повече ваксини, толкова по-леко ще се изкара ковида. След като ПеЦеРе-тата станаха тридневни, що да не се ваксинира населението всяка седмица!?
  Е, някои хора си умират ...от какво ли не. Но тези без ни една ваксина задължително умират от Ковид. Тези с ваксина пък задължително умират от съпътстващо заболяване. И това е сигурно без да се правят аутопсии - забранени са за да не се заразят "първолинейниците".

 21. 21 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#18] от "Democrat":

  > На сайта за записване няма свободни часове пич

  Пробва ли примерно в Силистра ? или Мадан ?

  કટાક્ષ
 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2866 Весело

  До коментар [#1] от "zxe00613919":

  "И с Ковид, и без ковид - туземците не са мръднали."

  Как да не сме мръднали!? С 126 хил. души намаляхме - с 15 хил. души в повече, където половината заради Ковид.
  Още две години със същото темпо и НОИ ще отчете излишък от фонд Пенсии.

 23. 23 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До дежирните инфодемни репортъри - Патрис и ХиксКолева - що си мислите, че като бълвате една и съща информация, която е напълно достъпна за всеки, правите нещо полезно и важно? Плащат ли ви? Щото ако е доброволен спам, значи имате сериозна повреда в телевизора. Излезте навън и почнете да живеете.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 24. 24 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  "Смесването на ваксини от различни видове е неправилно"

  Този академик не разбира. Бац€ каза от жипката, че може.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 25. 25 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Е може някой хора да починат, но няма проблем, ако едната ваксина е АстраЗенека значи това ще е причината 😂😂😂😂 Другата ваксина няма да има нищо общо 😂😂
  —цитат от коментар 13 на padrino


  Мне, отговорът на учЕните друг. Кога февруари в Германия пенционер една събота отишъл да се ваксинира че има по - малко навалица и умрял в трамвая на връщане в къщи, всички спецялисти бяха единодушни, че няма как да е от ваксината. Просто на човека вече му било дошло времето и по една случайност решил да се ваксинира час преди това.

  Хората няма смисъл да ходят да си тестват антителата, това нищо не може да им каже, тъй като голяма част от антителата не са функционални, т.е. не са неутрализиращи антитела
  —цитат от коментар 0 на др Петрунов


  Др Петрунов уби всичко детско у матряла. Че то туй беше най - голямата радост след ваксиниране.

 26. 26 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#24] от "PisnaMi":

  > Този академик не разбира.
  > Баце каза от жипката, че може.

  Не се в возил в джипката все още. Като се повози, ще се ограмоти.

  કટાક્ષ
 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#25] от "dosetliv":

  > тъй като голяма част от антителата не са функционални,

  И аз туй не го разбрах, ама ме беше страх да попитам, за да не се изложа.

  Как може Сертифицираните антитела да не са функционални?
  За какво изобщо ми е тоя Сертификат ако нищо не върши?

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2866 Любопитно

  ""Никой, прекарал вируса, няма антитела след 8-я месец", каза Петрунов."

  А при ваксинация след шестия месец ли стават антителата нефункционални или по-рано? Щото Ковид "вълните" идат през шест месеца.

  ""Хората няма смисъл да ходят да си тестват антителата, това нищо не може да им каже, тъй като голяма част от антителата не са функционални"

  Последно, тестовете ли са нефункционални или телата зад тестовете? Какво всъщност се тества - функционален тест за "нефункционални антитела" от грип или нефункционален тест (нефункционален геном от Ковида) за функционални антитела (от поредния щам на Ковида)?

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2866 Весело

  До коментар [#25] от "dosetliv":

  "Кога февруари в Германия пенционер една събота отишъл да се ваксинира че има по - малко навалица"

  Там, специалисти от нашия калибър тургаха по цял флакон (6 дози) на пенсионер. Повечето оцеляха ...поне седмица след ваксинирането ... за вечни времена.

 30. 30 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#28] от "wanderer":

  > Последно, тестовете ли са

  Човекът всъщност е казал че няма смисъл да ходиш да си харчиш парите ... каквото има да става, ще става, и разликата между това да си направиш тест и да ти дадат хартийка с резултата и това да не си направиш тест е само сумата от касовата бележка.

  કટાક્ષ
 31. 31 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  отново нито дума за Файзър и кога идват тия милиони дози

 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2866 Весело

  До коментар [#27] от "Ан Он":

  "И аз туй не го разбрах, ама ме беше страх да попитам, за да не се изложа."

  Това е като при изборите:
  - едните "антитела", излъчени от организма заради въздействието на околната среда, ходят да гласуват неправилно. Затова са "нефункционални";
  - другите антитела, "един файтон под опашката на коня", са правилните. Ама са толкова малко, че "функционалните тестове (три вече са забранени в САЩ поради нефункционалност) не ги "фащат". Затуй тургаме "чужбински вот" с ваксинацията, белким вземем управлението на Ковида.

 33. 33 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1690 Весело

  До коментар [#19] от "pavur":

  "ваксата е безвредна и работи .
  отървала е човечеството от милиарди болести .
  е , малко запецна с обикновения грип"

  Изчакайте малко Пфайзър и Модерна да пуснат иРНК ваксини против грип. 😃

 34. 34 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#33] от "plamen_b":

  > Изчакайте малко Пфайзър и Модерна да пуснат иРНК ваксини против грип

  Ваксини се пускат 'против сезонен грип'.

  Ако пуснеш ваксина 'против грип', директно излизаш от бизнеса, щото няма да има какво да се лекува догодина.

  કટાક્ષ
 35. 35 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1690 Весело

  До коментар [#28] от "wanderer":

  "А при ваксинация след шестия месец ли стават антителата нефункционални или по-рано? "

  Вероятно зависи от ваксината. През последните седмици и Пфайзър и Модерна отчетоха, че ваксинираните преди 6 месеца продължават да имат силен имунитет. Изследванията продължават....

 36. 36 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5136 Любопитно

  [quote#15:"Ан Он"]Боцкал си се с нещо дето не работи, сменяш елексира и почваш да се боцкаш с новия ?/quote]

  Не работи казваш......само 7 починали в Ок за последното денонощие и само 1730 нови положителни случая при близо милион теста за един ден....... ОК щом казваш, че не работи....то няма смисъл дори да се дискутира.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 37. 37 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#36] от "padrino":

  Дали работи или не работи - не знам. Има си хора дето това са учили, след време ще има и статистика.

  Въпросът е че ако си си боцнал една доза от АЗ, не би трябвало това по никакъв начин да ти пречи да си боцкаш каквито си поискаш и където си поискаш други вещества.

  કટાક્ષ
 38. 38 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#33] от "plamen_b":> Изчакайте малко Пфайзър и Модерна да пуснат иРНК ваксини против грипВаксини се пускат 'против сезонен грип'.Ако пуснеш ваксина 'против грип', директно излизаш от бизнеса, щото няма да има какво да се лекува догодина.
  —цитат от коментар 34 на Ан Он


  Ми то вече и обикновен грип няма. Короната го победи.

  Сам съм, други няма...
 39. 39 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  тая работа с антителата, дето били нефункционални е ново двайсе .
  демек ако след вакса заболееш щи кажат , че не ваксата , а антителата ти са маносани ,щото си кофти чиляк .

 40. 40 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1690 Весело

  До коментар [#34] от "Ан Он":

  "Ваксини се пускат 'против сезонен грип'."

  Да, вирусът на сезонните инфлуенца мутира постоянно. И ваксините трябва да се променят. Просто иРНК технологията позволява да са прави ваксина "по поръчка" много бързо.

  Според статия от преди няколко дни в Ню Йорк таймс, след публикуването на генома на COVID-19 от китайски учени в началото на 2020 г., на Бионтех (партньора на Пфайзър) им е отнело няколко часа да разработят тяхната ваксина, а на Модерна- 2 дни. Останалото време до декември 2020 г. е отишло в доказване на безопасността и ефективността на тези ваксини. (Което пак си е рекорд, понеже до сега най-бързо ваксини са били пуснати за масово използване за 4 години).

  Мога да си представя как грипа (сезонната инфлуенца) продължава да си се променя, но и вече одобрени иРНК ваксини много бързо се адаптират за да са ефективни към новите щамове. Трябва само да се научим да потвърждаваме тяхната безопасност по-бързо!

 41. 41 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Всъщност дали е правилно или не, не се знае. Единият е академик, другият, да кажем -- пожарникар (В Германия или Франция може да е нещо по-засукано). Но и единият, и другият нямат данни. Има данни, че във Великобритания от 16 милиона "майделки" има 20-30 усложнения, половин дузина от тях фатални. А, и освен това достигнаха стаден имунитет, само няма кой да пререже лентата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 42. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  [quote#15:"Ан Он"]Боцкал си се с нещо дето не работи, сменяш елексира и почваш да се боцкаш с новия ?/quote]Не работи казваш......само 7 починали в Ок за последното денонощие и само 1730 нови положителни случая при близо милион теста за един ден....... ОК щом казваш, че не работи....то няма смисъл дори да се дискутира.....
  —цитат от коментар 36 на padrino


  Те са специалисти по друго. Когато данните им изнасят, ги раздуват, ако ли не, ги игнорират. А като си наумят нещо, тогава може и без данни. Нема начин да не е правилно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 43. 43 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#40] от "plamen_b":

  Обаче ако не внимаваш, може да направиш ваксина дето да мори всички мутации и да се прецакаш.

  Или пък може на звяра да му писне и така да мутира (Дарвин) че ваксината да спре да го лови и да си направим пак един НовоИспански Грип от който да измре 80% от населението.

  Бъдещето се очертава интересно...

  કટાક્ષ
 44. 44 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  “Петрунов поясни, че антителата само показват, че организмът им е имал контакт със съответния вирус и не трябва да ги успокоява голямото количество антитела в организма”

  Абе докторе нали след като си се срещнал с вируса придобиваш клетъчния имунитет, за който говориш в статията.

 45. 45 Профил на galcho
  galcho
  Рейтинг: 253 Гневно

  Моловете отварят, но учениците от 6 клас ще са на училище чак от 17 май! Тази учебна година синът ми има 29 присъствени дни от 15 септември насам. И на 17 май ще се стяга да учи, закога? Пълно безобразие е това! В нашето малко училище може да се измислят начини да се учи, ама на кого му пука.

  Върнете старата версия!
 46. 46 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1690 Весело

  До коментар [#40] от "plamen_b":

  Ето и статията от Ню Йорк Таймс:

  https://www.nytimes.com/2021/04/08/health/coronavirus-mrna-kariko.html

  Тя всъщност е посветена на Кати Карико, унгарски учен която емигрира в САЩ през 1985 г. и упорито работи върху иРНК технологията (предимно в Университета на Пенсилвания) до постигането на успех. След като публикува резултатите от работата и (съвместно с третия си научен ръководител) се основават Бионтех и Модерна. Сега Кати Карико е на 66 години и продължава изследователската си работа. Тя е една от брънките във веригата от героите на пандемията на COVID-19.

 47. 47 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#40] от "plamen_b":

  Е сега като наберат скорост ,може и за по две минути да ги разработват :)))
  Инак препаратите на иРНК основа показвали обещаващи резултати при опитните животни ,но през 2018-та след две изследвания върху хора ,се отчита умерен резултат и кофти странични ефекти.
  Тестове за някой видове рак ,показали ефективност само в комбинация с химиотерапия.
  Аз ти казвам- след тоя масов експеримент върху хора ,ше го на мазут, патешка перушина и сопи.

 48. 48 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#2] от "AK":

  Не сте съвсем прав - "естественото ваксиниране" си е съвсем реална алтернатива, особено в назадничави общества като нашето.

 49. 49 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#46] от "plamen_b":

  Ето и статията от Уикипедия за Кати Карико (коятоестаршивицепрезидентв Бионтех от 2013 г.):

  https://en.wikipedia.org/wiki/Katalin_Karikó

 50. 50 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Повишената смъртност миналата година с 15% е много, но има държави които са по-зле в това отношение, като рекордьор е Русия с 28%, след това пред нас са Исания 23%, Италия 19%. Великобритания и САЩ със 17%. В Германия е 3%.
  Но докато при другите тази година ще бъде по-добра в това отношение за нас може да е още по-лоша.
  https://www.nytimes.com/2021/04/10/world/europe/covid-russia-death.html

 51. 51 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Последният антиваксъри на тая земя ще умре в България беше казал автора

 52. 52 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Моловете отварят, но учениците от 6 клас ще са на училище чак от 17 май!
  —цитат от коментар 45 на galcho


  В тая връзка вчера имаше хабер от Върховенството на Закона:

  Административният съд във Ваймар реши, че задължението за носене на маски, спазване на дистанция и бързи тестове в училищата представлява опасност за душевното и физическо здраве на децата и разпореди училищното ръководство да ги отмени. Образователното министерство обяви че ще обжалва присъдата и ще махне Мерките само от 2 училища, посочени в решението (делото е заведено от майка на 2 деца в 2 различни училища) Левите сили на власт в Тюрингия също остро критикуваха присъдата и обявиха заключението на вещото лице, че от Мерките няма никаква файда "спорно"
  https://www.berliner-zeitung.de/news/urteil-in-weimar-keine-masken-keine-tests-und-kein-abstand-mehr-fuer-schueler-li.151838

 53. 53 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Пак тенденциозно представяне.За 2019 вярно че са 108хил.,ама примерно за 2000 без да е имало ковид са близо 116хил. Нормалната бройка на година е около 113хил.,а не писаната от 108хил. в статията.Просто 2018 и 2019 смъртността беше по-ниска,най-вече заради меките зими.Подобни разлики спокойно могат да се дължат и на все по-застаряващото население на страната.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 54. 54 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 855 Гневно

  "Засега обаче няма информация за причините за смъртта."

  Ние можем да ви ги кажем и преди лятото:

  +8% - от неадеватното отношение на НОЩ към здравната система като цяло и маолумните "препоръки" на коремен хирург , кожен лекар и книжен плъх.
  В т.ч. спиране на плановите операции, всяване на паника не само сред лекарите, но и сред населението, съответно препълване на болниците с 1800лв / седмица кинична пътека и претоварване на спешната и не само помощ!

  +6% от затварянето и масовата психоза - "Всички яко ще измрем!", което изби не само в убийства и самоубийства, но и в бясно каране на коли (едно такова погреба Милен Цветков) и всякакви други "странични ефекти" , от които наистина "ЯКО СЕ МРЕ", но дирижирано яко се мре.

  +1% - от "страшната епидемия" от грип - случвало се и повече (напр 2016та, 2010та и т.н.), но вие гледате само година назад защото така ще лъснат наточените "тесли"

  Един Българин
 55. 55 Профил на army
  army
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Дано тая година да овладеем тази мрачна статистика...

 56. 56 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#24] от "PisnaMi":> Този академик не разбира. > Баце каза от жипката, че може.Не се в возил в джипката все още. Като се повози, ще се ограмоти.
  —цитат от коментар 26 на Ан Он

  Ти Бойко с джипката за 10-11 хиляди лева го забрави вече. Поне за шофьор не плащахме. Твоя Слави, дето ни го набута ще видиш каква джипка ще му плащаме.

 57. 57 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Продължавайте да да се чудите дали да се ваксинирате - така никога няма да паднат ограниченията и маските.
  —цитат от коментар 2 на AK


  Стига с теа въксини, Мангъра го казА - да чакаме 70% да са заразат и вируса да изчезна от самосебе си. Още десетина-петнадесет иляди най-много да умрат.

 58. 58 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Само нещо да питам понеже много смело се борави на юнашко доверие със данни от ГРАО и НСИ.Ако си спомняте имаше една случка с масово убийство в Своге.Тогава се изтъпанчи Младен Маринов и каза че такива с влезли в сила присъди хора,но намиращи се в неизвестност,като въпросния "Горски човек" имало в страната още около 7хиляди.Те за кви се броят,живи ли са,умрели ли са и за ква точност на статистиката говорим при такива големи флуктуации??Отделно имаме и още около 25хиляди,които в регистрите на МВР се водят "безследно изчезнали"...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 59. 59 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#54] от "Един Българин":

  дрън-дрън. от затварянето били умерли 6000.

 60. 60 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  "през 2020 г. са починали над 15% повече българи"

  Да благодарим на "мерките" за това повишение. Блокираха болниците и хората не можеха да припарят до лекарско обслужване ако нямат положителен тест за Кашлицата. Факта, че в София където имаше най-много корона няма почти никаква разлика от предни години а смъртността по селата където няма никакво струпване на хора се е увеличила е показателен че не короната е причината за смъртта на хората ами точно "мерките". И заслужаваше ли си изобщо това съсипване на стотици хиляди човешки животи, вижда се че от Кашлицата няма да измрем? Дори със супер неадекватните "мерки", които влошиха всичко пак увеличението е едва 15 процента а ние действаме сякаш има петорно и повече увеличение на смъртността.

 61. 61 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#55] от "army":

  Нищо няма да овладеете докато не пуснете живота да си върви нормално. А че хора ще умират и тази година това мога да го гарантирам, винаги в човешката история е било така. Имам чувството че някои хора чак през 2020 година разбраха че човешкия живот на тази планета не е вечен.

 62. 62 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#2] от "AK":

  Единствената скандинавска страна с намаляне на продължителността на живота през 2020 спрямо 2019 е Мангъристкият еталон Швеция - толкова по въпроса дали мерките вредят или не.

 63. 63 Профил на zyj27648681
  zyj27648681
  Рейтинг: 31 Неутрално

  До коментар [#62] от "stefan_b":

  Разбира се, че вредят мерките и то много.
  Крият по новините бума на самоубийствата.

  Това майка и дъщеря в С.З. да скочат заедно от терасата какво е бе?

 64. 64 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  "Коронавирусът в България: през 2020 г. са починали над 15% повече българи"

  Най-вероятно НОИ ще се похвалят с тази новина, сериозно ще им намалеят пенсионните плащания.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Помним как почна пандемията в България и каква паника беше. Няма маски, няма дезинфектанти, няма защитни облекла, няма достатъчно легла, лекарства и лекари. Втората вълна и тя ни хвана неподготвени. Сега пък ваксини, каквито и колкото трябва не сме заявили. Е, какво още трябва да стане, за да се види, кой е виновен и кой ще поеме вината.

 66. 66 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Че "грипчето" не съвсем безобидно се усеща, дори по най=простия начин. Миналата година при старта на мерките у нас, ми изглеждаше като нещо виртуално - всички говорят, по тВ-тата се изредиха сума ти лекари и учени да коментират, а не познавах нито един заразен, болен или починал. През ноември-декември нещата се промениха, доста заразени, в моя случай от 3 -ма колеги двама го изкараха, слава Богу по-лекия варант, но не малко познати, включително и с ходене в болница и 2-ма починали, в не особено ширикия ми социален кръг.
  Е, статистиката го отчита и не е толкова важно, дали увелиението е с 10 или 15 хиляди, факт е че го има.
  Така че, живейте си в рамките на нормалното, но и се пазете и се ваксинирайте, без да давате много ухо на всичките приказки, коя е (уж) много добра и коя, остави друго ами направо убива. Тука един познат руснак се ваксинира със Спутник-а и четвърти ден не може да се оправи, което разбира се не е никаква статистика, но и такова има.

 67. 67 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#66] от "tsvetko_51":

  И с какво статистиката обяснява увеличаването на смъртността от всякакви други заболявания различни от Кашлицата?

 68. 68 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#53] от "tqh42306221":

  А защо миналата година смъртността беше висока - зимата ли беше страшна или върлуваше страшен грип?
  Нито грип имаше, нито зимата беше сурова. Съвсем ясно е защо умират повече хора. И това е така почти навсякъде, не само в България. И остави безследно изчезналите - те не влизат в тази статистика и никой не ги добавя нарочно сега.
  Големия проблем на България е че тази година ще бъде същата, докато държавите в които хората се ваксинират по правилен приоритет смъртността силно ще е намаляла.

 69. 69 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Смъртността е висока защото възрастните хора са наплашени и не отиват в болниците когато им се налага, а болниците пък са напълнени с "болни" по пътека К19 и 1 линия! Ха да помислим кога една мед сестра със 700 лв. чисто би казала че с К19 се преекспонира като получава още 1 бонче (142 % върху заплата си)да е на "1 линия".

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 70. 70 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  сигурен съм, едно поне 5 % от ексцеса е следствие на недолекувани от обикновени пневмонии и други ОРЗ-та .
  други поне 6 % и повече са умрели от занемарено лечение на сърдечно съдовата система .
  другите са умрели от текущото , зловещо ОРЗ .
  съседката ми отсреща беше бабичка със 3 инсулта ,зимъска жената получи 4-ти и почина .
  без ковид.

 71. 71 Профил на Storm
  Storm
  Рейтинг: 272 Весело  Тези глупости сама ли ги мислиш, или цялата редакция ?! Хората си смениха адресите, защото миналия март ченгетата не ги пускаха да си отидат на вилите събота-неделя, можеше само ако ходиш на работа или живееш там. Затова си смениха постоянният адрес на село (за да могат да си ходят на вилата) , а местоработата им е в града - т.е. работата е причина да те пуснат да се прибереш където всъщност пребиваваш всеки ден.

 72. 72 Профил на zyj27648681
  zyj27648681
  Рейтинг: 31 Весело

  Учудващо е, че има хора които искрено вярват, че за първи път в историята тази година наистина няма грип и не може да им просветне, че всичко се пише ковид.

  Манипулират ви с официалните цифри както си искат.

 73. 73 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#65] от "Роси":

  > Помним как почна пандемията в България и каква паника беше.

  Помним и все още не можем да разберем за какъв *** трябваше милиционерите да ограждат парковете с жълта лента и кучкарите да се трупат на тумби на 'безопасния' тротоар.

  કટાક્ષ
 74. 74 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#69] от "Иван":

  > а болниците пък са напълнени с "болни" по пътека К19

  Според Мерките беше забранено да се събират 10 здрави човека на едно място като изключително опасно. Ама като събереш в една болнична стая десетина с разклатено здраве и с КОВИД симптоми съм сигурен че им се е отразявало изключително благотворно.

  કટાક્ષ
 75. 75 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1339 Гневно

  Днес звънях във всички болници около София - никой няма Файзър, а някои нямат и Астра Зенека. ГЕРБ = Българоубийци. Бизнеса фалира заради тия дебили!

 76. 76 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#71] от "Storm":

  > защото миналия март ченгетата не ги пускаха да си отидат на вилите събота-недел

  Това да те затворят в града при тълпите, вместо да си седиш на вилата (където няма жив човек на няколкостотин метра наоколо) също беше една изключително смислена и полезна милиционерска противо-епидемична мярка.

  કટાક્ષ
 77. 77 Профил на jko24687229
  jko24687229
  Рейтинг: 15 Неутрално

  население на земята - 7 милиарда
  заболеваемост - 136 милиона, около 2%
  смъртност - 3 милиона, около 0.05%

 78. 78 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 676 Неутрално

  "Засега обаче няма информация за причините за смъртта."Ние можем да ви ги кажем и преди лятото:+8% - от неадеватното отношение на НОЩ към здравната система като цяло и маолумните "препоръки" на коремен хирург , кожен лекар и книжен плъх.В т.ч. спиране на плановите операции, всяване на паника не само сред лекарите, но и сред населението, съответно препълване на болниците с 1800лв / седмица кинична пътека и претоварване на спешната и не само помощ!+6% от затварянето и масовата психоза - "Всички яко ще измрем!", което изби не само в убийства и самоубийства, но и в бясно каране на коли (едно такова погреба Милен Цветков) и всякакви други "странични ефекти" , от които наистина "ЯКО СЕ МРЕ", но дирижирано яко се мре.+1% - от "страшната епидемия" от грип - случвало се и повече (напр 2016та, 2010та и т.н.), но вие гледате само година назад защото така ще лъснат наточените "тесли"
  —цитат от коментар 54 на Един Българин


  УMИРАНИЯ ПО ПРИЧИНИ ЗА СМЪРТТА ПРЕЗ 2019 /НСИ/
  Клас IX. Болести на органите на кръвообращението (I00-I99) - 69632
  Клас X. Болести на дихателната система (J00-J99) - 4193

  Чудя се колко от горните цифри от 2019, ще бъдат преписани на Ковида през 2020 и 2021

 79. 79 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  > всички заедно да се хванем за ръце и да намалим инфекциозността
  > на този вирус до под 10 пациента на ден

  Това с хващането за ръце - не е ли нехигиенично и опасно ?

  А иначе бройката лесно може да я намалим, просто спираме да тестваме.

  કટાક્ષ
 80. 80 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#53] от "tqh42306221":

  Тенденциозно пишете Вие.
  Първо, през 2000 година общия брой на починалите не е 116 хиляди, а 115.
  Второ, средният брой на починалите за десетте години 2010-2019 е
  108 559. Т.е. през 2020 има увеличаване на смъртните случаи с 16 177 - малко ли Ви е?

 81. 81 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#54] от "Един Българин":

  От 1927 година насам няма такова увеличаване на смъртността спрямо предходната година.

 82. 82 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  До коментар [#2] от "AK":

  Не се чудим.
  В Израел свалила броя на тестваните повече от 3 пъти и от там всичко спадна рязко.
  И у нас като почнат да правят по 6000 теста на ден вместо по 20000 вълната ще спихне.

 83. 83 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  До коментар [#46] от "plamen_b":

  Няма спор, че това е обещаваща технология, никой не отрича че са експирементални препарати, но чак толкова масов експеримент да се организира е малко прекалено.

 84. 84 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#72] от "zyj27648681":

  Каун, като има два вируса единият е доминиращ. Пример ако имаш два щама грип единият ще доминира и другият изчезва. А когато имаш ковид и борбата е между неговите щамове ,+ всички рестрикции ,които се въведоха срещу му колко място остава за грипа фа се разгърне?

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на kcw49654379
  kcw49654379
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#84] от "ZyklonA":

  Глупости и свободни съчинения, професоре.

  От 10 кладенеца вода ще мъкнете, но не и да си признаете, че ви разиграват както си искат със взаимно изключващи се твърдения според както им оттърва.

 87. 87 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  Радостно е че някои джипита поеха ваксинациите с ентусиазъм. Сега е момента да прецените дали не трябва да си смените лекаря.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 88. 88 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#72] от "zyj27648681":Каун, като има два вируса единият е доминиращ. Пример ако имаш два щама грип единият ще доминира и другият изчезва. А когато имаш ковид и борбата е между неговите щамове ,+ всички рестрикции ,които се въведоха срещу му колко място остава за грипа фа се разгърне?
  —цитат от коментар 84 на ZyklonA

  Ало, гения! Казваш Ковида е по-як, с по-остри зъби от грипа и не му дава да влиза в дискотеката. Да не е от твоя фитнес, познаваш ли го?

 89. 89 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  До коментар [#80] от "Patsis":

  Би било истинско чудо ако смъртността не беше се увеличила. Хората умираха пред вратите на хемодиализите и не ги допускаха без отрицателен тест. Онко отделенияга омешани с грипни, почги всички операции забранени с месеци.
  Това са жертви излишни на паниката, не на грипа.

 90. 90 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#57] от "stefan_b":Ковид да те тръшне дано ,да те носят през моста ,зад поп с краката напред дейба и мангъровския тюфлек
  —цитат от коментар 85 на ZyklonA

  На теб пи пожелавам да поработиш в ковид отделение без маска, като Мангъров. От ковид надали ще умреш, но от страх е възможно.

 91. 91 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  "обясни, че в момента наличните дози от този препарат се разпределят за ваксиниране на хората от 1 до 3 фаза от плана."

  Айде стига с тези фази. Изборите свършиха.

  Това е българския модел, пак с вратички за връзки. А възрастните хора умират.

  Г-н ЕКС министър, как не ви е срам! На вашата съвест лежат умрелите неваксинираните възрастни.


  Но, народът си заслужава управници като този, с преференции избран, за какво?

 92. 92 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  Търсят се опитни мишлета за новата ваксина с неизвестно качество. Бонусите остават за Шайката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  До коментар [#40] от "plamen_b":

  Значи да разбираме, вече е въведен нов здравен данък от около 1000 долара на калпак годишно вкл. Тестове, мерки, ваксини, дезинфектанти и пр за да увеличим с няколко години живота на много възрастните и болните които обикновено си отиват от този свят по време на грипните вълни.
  Като допълнителен бонус да приемем маските и тормоза над децата за постоянно, защото вече е доказано научна че новите препарати не работят като класически ваксини.
  Мислите ли, че обществото ще приеме това?

 95. 95 Профил на pspa
  pspa
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Хайде ново 20 с избора на ваксина... а в началото на май ще кажат, че ще има избор в средата на юни. И така докато "колективният имунитет" се постигне с повече преболедували отколкото ваксинирани, защото иРНК ваксините се пазят за "наши хора" и гласувалите в корпоративния вот.

 96. 96 Профил на Brighty
  Brighty
  Рейтинг: 573 Неутрално

  ГЕРБави престъпници - без да се правя на пророк, още декември писах, че ГЕРБавата шайка ще провали с гръм и трясък и ваксинацията на българите. Както всичко и всеки, до който тази прокълната пасмина се е докоснала. Познах - изродите, за които здравето на българите не струва нищо, поръчаха ваксина, която сега няма на кой да поставят. За да донатъпчат шкафчето на Асфалт паша с още кюлчета, както и гащите на Майдели, Скукундрели и тем подобна сволоч. Добре ще е преди служебното правителство да има и Народе съд за мафията ГЕРБ!

 97. 97 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Интересното е, че ни водят същите престъпници които само преди месец твърдят че теИ ваксини са напълно безопасни и всичките приказки за обратното са конспиративни теории.

 98. 98 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Честито, ама внимавайте за синини и зеленини, щото дава същите емболии. Всъщност двете ваксини, Янсен и Оксфорд, толкова много си приличат, че в един американски завод ги бяха объркали и така милиони янсенчета отидоха зян.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 99. 99 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#89] от "k_":

  Четете книжки, дяца! Например: Дневник на чумавата година, Даниел Дефо, публ. ок. 1720
  При чумната епидемия в Лондон, 1665 година има 70 хиляди починали от чумата, но в същото време смъртността от другите заболявания се увеличила с още 30 хиляди спрямо предходната година.
  Всяка голяма епидемия има преки и косвени жертви.
  Откъде сте сигурен, че ако нямаше мерки, както предлагаше Мангъров, а всички се бяха натръшкали през пролетта, на миналата година болничната система нямаше да отиде на кино както есента, че и в много по-голяма степен? И че болните нямаше да умират не само на стъпалата на болниците, ами и по улиците и по домовете си?

 100. 100 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 847 Неутрално

  „...мнението на експертните съвети в страната”
  Конгениално. Титани на мисълта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK