Ректорите защитиха програма за подпомагане при пенсиониране на преподаватели

Председателят на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков

© Анелия Николова

Председателят на Съвета на ректорите проф. Анастас ГерджиковСъветът на ректорите на висшите училища в България излезе с официална позиция в подкрепа на публикуваната за обществено обсъждане Национална програма на Министерството на науката и образованието (МОН) "Оптимизиране на вътрешната структура на академичния състав в държавните висши училища".


Както "Дневник" писа, програмата предвижда 33-те държавни университета да получат 4 млн. лв., с които да платят обезщетения на 1000 пенсионирани преподаватели над 65 години. Преструктурирането на академичния състав се налага както за да се повиши ефективността на разходите на университетите, така и поради големият процент преподаватели в пенсионна възраст и намаляващия брой студенти заради демографската криза - това е записано в мотивите на вносителя с допълнението, че така ще се даде възможност на по-младите членове на академичния състав за развитие и професионално израстване. Общественото обсъждане ще продължи до 19 април, а програмата очаква одобрение от Министерския съвет до края на месеца, защото предвиденият срок за изпълнението й е от 1 май до 31 декември 2021 г.


Ректорите уверяват, че нямат намерение да "премахват" преподавателите си над 65-годишна възраст и благодарят на МОН, че им осигурява част от необходимите пари за обезщетения при пенсионирането им. В позицията си посочват, че в някои университети "възрастните преподаватели са непропорционално много". "Задържането на тези преподаватели на щат не помага за поддържане на качеството на образованието, както някои медии писаха, защото ако са нужни, след пенсионирането им тези преподаватели могат да продължат да преподават като гост-лектори", са на мнение ректорите.
"Не става дума за принудително пенсиониране на преподаватели, а за финансово обезпечаване на естествения ежегоден процес на навършване на пенсионна възраст, както и за подпомагане на онези висши училища, които желаят да направят структурни реформи, но не могат да си го позволят поради високия размер на обезщетенията", пише в позицията на Съвета на ректорите.


"Недоразуменията и коментарите, които публикуваната за обществено обсъждане национална програма породи, са симптоматични за общественото възприемане на реформите във висшето образование изобщо. Въпреки че това е може би най-успешната реформа от последните години, продължаваме да четем и слушаме, че висшите училища не желаят реформи, че приемат всеки, че всеки приет завършва и че качеството на образованието пада", се казва в позицията на Съвета на ректорите (с нея можете да се запознаете в прикачения файл).


Пред "Дневник" университетски преподаватели, запознати с концепцията, коментираха, че предлаганото от министерството решение вади на показ нерешени стари проблеми - за начина на атестиране на академичния състав, за недостиг на качествени млади преподаватели, оголване на дисциплини и катедри, както и съмнения за възрастова дискриминация.


"Аз също смятам, че не възрастта трябва да бъде определяща, но това е проблем на Закона за висшето образование, който изисква пенсиониране на 65 г. с възможност за удължаване до 68 г. Според мен много по-правилно би било изобщо да няма възраст за пенсиониране и да има преподаватели и на 80 г., в случай че стават. Но също така да има такива изисквания за атестацията, че ако преподавателят не е добър, да бъде освободен и на 30 г., ако не става", коментира ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков оред "Дневник".

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  програмата предвижда 33-те държавни университета да получат 4 млн. лв., с които да платят обезщетения на 1000 пенсионирани преподаватели

  За това че да зи завършил български унивеситет е .......

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Във всичките ни 51 "университета"!!!има все още мнозина, в чиито уши и пространството между тях кънти залпът на "аврора"!!!
  Много отдавна им беше време за пенсия или на места, от които няма да увреждат съзнанието на младите българи!!!

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Не че това е лошо или неправлно, но има нещо много странно - в това объркано и безвластово време, съдиите изреваха за пари, преподавателите също.
  Изглежда сме на варианта : "Бързият печели."

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3067 Весело

  На пенсионирането на български професори се гледа положително, на това на полски съдии - отрицателно.
  Що така? Който навърши възрастта - реч, подарък и щастливи старини!

  Еретик
 5. 5 Профил на Brighty
  Brighty
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Който и да е нормален българин е наясно, че България има нужда от едва една трета от така наречените "университети". За да има и качество, и престиж това образование у нас. Какъв е, например, смисълът от оново Сарайско котило на Държавна сигурност, нарекло се "Университет"?

 6. 6 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 917 Неутрално

  намалете броя на университетите като почнете от библиотекарския.

 7. 7 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  некви суперглупости.
  80 годишният преподавател
  може да преподава, като хоноруван.
  не трябва да заема щатно място, както
  се опитват да го извъртят тея мухъли.

 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4444 Неутрално

  Все още се страхуват да въведат едно доста по ефективно решение: нормални заплати за преподавателския състав, примерно на нивото на 1500 евро за начинаещ асистент и да не се позволява работа по съвместителство в обем превишаващ 5% от общото работно време или консултационни договори в размер превишаващ една работна заплата годишно.
  А така "академичните цигани" се носят от "университет на университет" из страната с ръсачката, и реално не са заети в творчесткия процес нито в обучението като хората.
  Ако трябва, преминете на 10-месечни договори за желаещите, при същите условия, и им дайте съзможност през двата месеца неплатен отпуск да заработват където и каквото искат, но след това строго спазване на академичния трудов договор там където са подписали за постоянна работа.

 9. 9 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1441 Весело

  Все още се страхуват да въведат едно доста по ефективно решение: нормални заплати за преподавателския състав, примерно на нивото на 1500 евро за начинаещ асистент и да не се позволява работа по съвместителство в обем превишаващ 5% от общото работно време или консултационни договори в размер превишаващ една работна заплата годишно. А така "академичните цигани" се носят от "университет на университет" из страната с ръсачката, и реално не са заети в творчесткия процес нито в обучението като хората.Ако трябва, преминете на 10-месечни договори за желаещите, при същите условия, и им дайте съзможност през двата месеца неплатен отпуск да заработват където и каквото искат, но след това строго спазване на академичния трудов договор там където са подписали за постоянна работа.
  —цитат от коментар 8 на daskal1


  Ти знаеш ли какво е нивото на голямата част от тези асистенти и защо са там? Ако ги видиш, ще разбереш че и 150€ са им много.

 10. 10 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  В Германия и много дуги страни пенсионирането на 65 години е задължително и няма трагедии. Но допълнително университетите могат да си назначават тези професори за определени дейности, преподавателска, изследователска, и друга, по решение на техните съвети. Те се нарича "Емеритус" и както казах, това не е трагедия и никой не протестира и не плаче след пенсиониране. При нас след пенсиониране следват трагедиите.

  ИИ допълнително, на пенсионираните академици им се дават към пенсиите (най-често максималните) още една пълна депутатска заплата, а на чл. кор мисля че беше около 30% от депутатската плюс пенсията. Това беше въведено с постановение от Станишев преди да го махнат, но Бойко не го отмени. И да сте видели някой академик да каже нещо. А Вежди Рашидов много го беше яд, че не го направиха академик. Но все пак е чл. кор.

 11. 11 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2000 Разстроено

  А за пенсионираните преди, които са с по 300 лева пенсия? Повечето университетски преподаватели от соц времената сега са с минималните пенсии.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 12. 12 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#11] от "fpyyh":

  ти не ги мисли.
  комунетата предподаватели, вече
  са декани във варненския свободен и къде ли не.
  със ксерокопия на стари свои книги, които
  продават на стъдентите за по 20 лева.
  абсолютни червени цървули.

 13. 13 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 597 Любопитно

  "Според мен много по-правилно би било изобщо да няма възраст за пенсиониране и да има преподаватели и на 80 г., в случай че стават. "

  Този се е пошегувал, нали? В противен случай явно изобщо не е запознат как се случват нещата в България...
  Но да кажем, че е шегобиец.

 14. 14 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1913 Весело

  Да ги пенсионират, защото при това диво производство на професори и доценти те скоро ще станат повече от студентите-

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 15. 15 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1913 Весело

  До коментар [#12] от "mihail_p":

  За жалост това е реалноста. Никакъв научен принос, кариера в науката на базата на роднински, партийни или креватни връзки. Плагиатстване и преписване на килограм. В резултат - ниво на обучение в много Вузове на ниво техникум както е впрочем във Варненският свободен университет.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 16. 16 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#14] от "kvasimodo":

  Не си в час, закона Игнатов го промениха, сега критериите за хабилитиране са такива, че около 1/3 от хабилитираните не отговарят на новите изисквания! По-скоро с масовото пенсиониране ще има малко хабилитирани. Но както, вече писах, цялата реформа е с крайна цел редукция на преподавателския състав, и оттам на университетите, а големите пари, които сега дават на асистентите скоро няма да ги има.

 17. 17 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1913 Весело

  До коментар [#15] от "kvasimodo":

  По нивото на минусите за този коментар ще се ориентираме колко научни работници и възпитаници на ВСУ са във форума. Дерзайте заради това го публикувах.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 18. 18 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#15] от "kvasimodo":

  мен това много отдавна ми е ясно.
  проблемът е, че на много хора
  това им е далчено и си мсилят, че
  всичко е цветя и рози.
  глупости. същия соц кимизарник е и
  по вузовете. може би с изключение на
  фми-то и меи-то в по-малка стапен.
  всичко друго е шуробаджанащнина
  в стил 1975та.

 19. 19 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 711 Весело

  До коментар [#17] от "kvasimodo":

  Като не ти харесва във Варненския ела в Техническия, Химико-технологичния или в Медицинска академия, ама там трябва учене!

 20. 20 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 597 Любопитно

  До коментар [#16] от "ban":

  Това пък защо?
  Нали идеята е асистентите да имат възможност да растат в кариерата, без да се грижат за битовизми? Как така ще намаляват парите точно за тях? Как ще се изградят нови кадри, ако това стане факт?

 21. 21 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Който и да е нормален българин е наясно, че България има нужда от едва една трета от така наречените "университети". За да има и качество, и престиж това образование у нас. Какъв е, например, смисълът от оново Сарайско котило на Държавна сигурност, нарекло се "Университет"?
  —цитат от коментар 5 на Brighty


  У нас обаразованието от 1944 г. е образУвание на БКП и ДС. С малки изключеия, разбира се.

 22. 22 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#20] от "Lilith":

  Идеята на МОН, е това допълнително финансиране за да може да се вдигнат заплатите да е за една-две години, след което университетите, сами да намерят средствата, което при намаляващия брой студенти няма как да стане. Що се отнася до новите заплати на асистентите, ами те пак са по-малки от на касиер в ЛИДЛ!

 23. 23 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#21] от "4ort":

  Нещо по-конкретно да кажеш, с примери, или важно е да запишеш коментар против нещо!

 24. 24 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#7] от "mihail_p":

  Наистина. Крайно унизително и за самия преподавател, достигнал достолепната възраст 80, а и за самите студенти. Ако е толкоз "велик" дадения преподвател може да извежда модул лекции на хонорар, но не и като редовен преподавател. Няма защо да се лъжем, големи открития се правят от нестандартни, сравнително млади хора, а не от 80 годишни окалъпени от рутината си мозъци. Явно , обаче, Герджиков е разтревожен за своето пенсиониране и подготвя почва (ако може придружено със законче) да си бае едни и същи лекции до откат...по путински- до 36-та година. Е, как едно тъпо депутатче, след депутатстването, да не желае да си намери място в някой университет като преподавател (защото е велик и е решавал важните държавни дела). Да не ги изреждам...във всички университети са се набутали...

 25. 25 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 139 Неутрално

  Когато се налага да ходя на лекар, гледам да не е хабилитиран... Просто да бъде ДОКТОР

 26. 26 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#21] от "4ort":Нещо по-конкретно да кажеш, с примери, или важно е да запишеш коментар против нещо!
  —цитат от коментар 23 на ban


  Конкретно: Висша партийна школа, преобразОвана на АОНСУ. Ректорите на ВУЗ се одобряваха от най високите нива на БКП. Почти всички ректори и професори бяха сътрудници на ДС.
  В техническите вузове полагахме по 6-7 политически изпита!!!!

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Да не се пенсионират, да вземат големите обещетения и да си продължат да преподават?

 28. 28 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 496 Гневно

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Тези над 65 са на 100% комунета, вижте СУ, Историческия факултет! Нямаше един да не е доносник!

 29. 29 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#19] от "ban":

  Приятелю, завършил съм медицина през 1986. За едно място бяхме по 40-50 кандидата. Завършването не беше като сега. Не вземеш ли изпит прекъсваш. След една година бачкане като санитар се явяваш. Ако не го вземиш аут. Не като сега да ги влачат. Така, че иронията си я запазете за друг.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 30. 30 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#19] от "ban":

  Приятелю, завършил съм медицина през 1986. За едно място бяхме по 40-50 кандидата. Завършването не беше като сега. Не вземеш ли изпит прекъсваш. След една година бачкане като санитар се явяваш. Ако не го вземиш аут. Не като сега да ги влачат. Така, че иронията си я запазете за друг.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 31. 31 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 597 Разстроено

  До коментар [#22] от "ban":
  Ясно. Пак недомислица някаква. Не е сефте.

  Значи вместо да дефинираме ясни приоритети и строга рамка кой може да потребява и за какво да харчи с контрол и отчетност- пак всеки е приканен да се оправя сам.

  Язък за младите, които или си продават знанията и възможностите за без пари и едва оцеляват, или се корумпират, за да могат да имат стандарт някакъв . К'ва наука, к'во развитие в такива условия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK