Кьовеши поиска нови 4 номинации, прокурорите във ВСС решиха да почакат

Единодушно с 9 гласа "за" прокурорската колегия на ВСС реши да изчака финала на процедурата преди да номинира нови кандидати за свободните позиции за европейски делегиран прокурор от България.

© Дневник

Единодушно с 9 гласа "за" прокурорската колегия на ВСС реши да изчака финала на процедурата преди да номинира нови кандидати за свободните позиции за европейски делегиран прокурор от България.Единодушно с 9 гласа "за" и нито един против прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прочете и прие за сведение писмото от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, в което се посочва, че трима предложени от България европейски делегирани прокурори вече са назначени с мандат от 5 г., други са отхвърлени, а по отношение на няколко от българските кандидати процедурата все още продължава и няма окончателно решение дали да бъдат назначени или не.


В писмото на Кьовеши се иска прокурорската колегия на ВСС да предложи нови четирима кандидати за европейски делегирани прокурори, но колегията реши да не го прави сега, а да помисли за нови номинации едва след като приключи окончателно процедурата и за кандидатите, които все още не знаят дали ще бъдат одобрени или отхвърлени.


В писмото на Лаура Кьовеши се посочва, че отхвърлените от колегията на Европейската прокуратура български кандидати са тримата следователи - Бисерка Иванова, Преслава Петкова и Мая Ковачева, както и съдията от СРС Христо Крачунов.Трима са избрани и назначени за европейски делегирани прокурори - Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова.
Другите три български номинации - Вероника Трифонова, Венцислав Фердинандов и Божидара Ганева-Димова, все още се обсъждат и не е взето окончателно решение дали да бъдат назначени или отхвърлени, се разбира от писмото на Лаура Кьовеши.


В него изрично се посочва, че България трябва да предложи нови четири кандидатури за свободните места, но прокурорската колегия на ВСС реши да изчака края на процедурата.


В писмото се обяснява също така, че отхвърлените кандидатури са обмислени много подробно и след цялостна и внимателна оценка на техните заявления, както и на цялата информация, колегията на Европейската прокуратура е преценила, че не отговарят на изискванията. Кьовеши посочва, че не поставя под въпрос и съмнение професионалните им качества и постижения, нито пък има съмнения за зависимости, но допълва, че те не отговарят на всички критерии за допустимост за назначаване на поста.


Трима от тях имат опит като следователи в България и са били с ограничена функция по разследването под ръководството на прокурор, като не са имали възможност да натрупат никакъв професионален опит за изготвяне на обвинителен акт, поддържане на наказателно обвинение и пледиране в съдебна зала - необходимо изискване за поста европейски делегиран прокурор.


Христо Крачунов е бил съдия през цялата си кариера без практически опит за водене на наказателни разследвания и също не е имал опит в изготвяне на обвинителни актове и не е пледирал пред съд. Заради това кандидатурите на четиримата българи са отхвърлени, обяснява в писмото Кьовеши.


Главният прокурор Иван Гешев се въздържа от коментар по темата. За писмото първо взе думата Гергана Мутафова.


"Не считам за редно аз да правя някакви коментари или оценки по това писмо, не мисля, че моментът е подходящ за подробен анализ на една незавършена процедура. Предстои все още оценката на част от кандидатите, които ние сме предложили. Относно тримата следователи и колегата съдия, които са отхвърлени - искам да изразя личното си разочарование. В професионален - това не е пречка и минус за кариерата им. Напротив - това, че сме ги избрали ние, значи сме дали най-висока оценка за техните знания, умения и опит. Съжалявам за начина, по който бяха въвлечени в тази процедура и не бяха избрани", коментира Мутафова.


Тя обясни, че прокурорската колегия на ВСС е следвала Закона за съдебната власт и Европейската законодателна рамка за избор на европейски делегирани прокурори, които, по думите й, не слагат ограничения по вида на юридическа професия и кандидати могат да бъдат и съдии, и прокурори, и следователи.


"Такава е законодателната рамка при нас, такава е и европейската законодателна рамка и затова избрахме колеги от трите различни гилдии. Европейската колегия не е оценила положително това наше виждане. Съжалявам за тяхната горчивина, която изпитват след тази информация. За другите кандидатури, които все още очакват решение, сега не е моментът да се коментират", каза още Мутафова.


Калина Чапкънова призова колегите си да обсъдят какво да правят с писмото на Кьовеши и припомни, че става дума за една завършена на национално ниво, но незавършена на европейско ниво процедура.


"Част от колегите вече са назначени за европейски делегирани прокурори. Една част от тях, за което много съжалявам - не отговарят на критериите за допустимост и заради това са отхвърлени. За последните - оценката за кандидатурите им все още не е завършила", припомни и Чапкънова.


"Предлагам да не вземаме конкретно отношение по същество, а да изчакаме европейската прокуратура да се произнесе за всички останали. По този начин съвсем обективно бихме подходили и в цялост бихме удовлетворили исканията на Европейската прокуратура, включително и да номинираме други кандидати. Предлагам да приемем само за сведение писмото и по същество да вземем отношение във връзка с всички искания едва след като процедурата бъде финиширана докрай", предложи Чапкънова, а останалите членове подкрепиха идеята единодушно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK