Кьовеши поиска нови 4 номинации, прокурорите във ВСС решиха да почакат

Единодушно с 9 гласа "за" прокурорската колегия на ВСС реши да изчака финала на процедурата преди да номинира нови кандидати за свободните позиции за европейски делегиран прокурор от България.

© Дневник

Единодушно с 9 гласа "за" прокурорската колегия на ВСС реши да изчака финала на процедурата преди да номинира нови кандидати за свободните позиции за европейски делегиран прокурор от България.Единодушно с 9 гласа "за" и нито един против прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прочете и прие за сведение писмото от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, в което се посочва, че трима предложени от България европейски делегирани прокурори вече са назначени с мандат от 5 г., други са отхвърлени, а по отношение на няколко от българските кандидати процедурата все още продължава и няма окончателно решение дали да бъдат назначени или не.


В писмото на Кьовеши се иска прокурорската колегия на ВСС да предложи нови четирима кандидати за европейски делегирани прокурори, но колегията реши да не го прави сега, а да помисли за нови номинации едва след като приключи окончателно процедурата и за кандидатите, които все още не знаят дали ще бъдат одобрени или отхвърлени.


В писмото на Лаура Кьовеши се посочва, че отхвърлените от колегията на Европейската прокуратура български кандидати са тримата следователи - Бисерка Иванова, Преслава Петкова и Мая Ковачева, както и съдията от СРС Христо Крачунов.Трима са избрани и назначени за европейски делегирани прокурори - Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова.
Другите три български номинации - Вероника Трифонова, Венцислав Фердинандов и Божидара Ганева-Димова, все още се обсъждат и не е взето окончателно решение дали да бъдат назначени или отхвърлени, се разбира от писмото на Лаура Кьовеши.


В него изрично се посочва, че България трябва да предложи нови четири кандидатури за свободните места, но прокурорската колегия на ВСС реши да изчака края на процедурата.


В писмото се обяснява също така, че отхвърлените кандидатури са обмислени много подробно и след цялостна и внимателна оценка на техните заявления, както и на цялата информация, колегията на Европейската прокуратура е преценила, че не отговарят на изискванията. Кьовеши посочва, че не поставя под въпрос и съмнение професионалните им качества и постижения, нито пък има съмнения за зависимости, но допълва, че те не отговарят на всички критерии за допустимост за назначаване на поста.


Трима от тях имат опит като следователи в България и са били с ограничена функция по разследването под ръководството на прокурор, като не са имали възможност да натрупат никакъв професионален опит за изготвяне на обвинителен акт, поддържане на наказателно обвинение и пледиране в съдебна зала - необходимо изискване за поста европейски делегиран прокурор.


Христо Крачунов е бил съдия през цялата си кариера без практически опит за водене на наказателни разследвания и също не е имал опит в изготвяне на обвинителни актове и не е пледирал пред съд. Заради това кандидатурите на четиримата българи са отхвърлени, обяснява в писмото Кьовеши.


Главният прокурор Иван Гешев се въздържа от коментар по темата. За писмото първо взе думата Гергана Мутафова.


"Не считам за редно аз да правя някакви коментари или оценки по това писмо, не мисля, че моментът е подходящ за подробен анализ на една незавършена процедура. Предстои все още оценката на част от кандидатите, които ние сме предложили. Относно тримата следователи и колегата съдия, които са отхвърлени - искам да изразя личното си разочарование. В професионален - това не е пречка и минус за кариерата им. Напротив - това, че сме ги избрали ние, значи сме дали най-висока оценка за техните знания, умения и опит. Съжалявам за начина, по който бяха въвлечени в тази процедура и не бяха избрани", коментира Мутафова.


Тя обясни, че прокурорската колегия на ВСС е следвала Закона за съдебната власт и Европейската законодателна рамка за избор на европейски делегирани прокурори, които, по думите й, не слагат ограничения по вида на юридическа професия и кандидати могат да бъдат и съдии, и прокурори, и следователи.


"Такава е законодателната рамка при нас, такава е и европейската законодателна рамка и затова избрахме колеги от трите различни гилдии. Европейската колегия не е оценила положително това наше виждане. Съжалявам за тяхната горчивина, която изпитват след тази информация. За другите кандидатури, които все още очакват решение, сега не е моментът да се коментират", каза още Мутафова.


Калина Чапкънова призова колегите си да обсъдят какво да правят с писмото на Кьовеши и припомни, че става дума за една завършена на национално ниво, но незавършена на европейско ниво процедура.


"Част от колегите вече са назначени за европейски делегирани прокурори. Една част от тях, за което много съжалявам - не отговарят на критериите за допустимост и заради това са отхвърлени. За последните - оценката за кандидатурите им все още не е завършила", припомни и Чапкънова.


"Предлагам да не вземаме конкретно отношение по същество, а да изчакаме европейската прокуратура да се произнесе за всички останали. По този начин съвсем обективно бихме подходили и в цялост бихме удовлетворили исканията на Европейската прокуратура, включително и да номинираме други кандидати. Предлагам да приемем само за сведение писмото и по същество да вземем отношение във връзка с всички искания едва след като процедурата бъде финиширана докрай", предложи Чапкънова, а останалите членове подкрепиха идеята единодушно.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 498 Любопитно

  да почакат, да почакат, колко да почакат ?

  artmosphere
 2. 2 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Интересно как три са минали, аз не съм чул за успещно дело за корупция срещу министър, зам. министър, висши държавни служители, кметове, олигарси.

 3. 3 Профил на Хубен Каменов
  Хубен Каменов
  Рейтинг: 60 Гневно

  Сганта прокурорска беснее, че не пращаме кандидати за Всесъветската евразийска прокуратура!

 4. 4 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Мъка и предсмъртна агония в кочината на шайката!

 5. 5 Профил на Negodnik
  Negodnik
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Най добре са изчакат. Междувременно може да си гласуват още едно увеличение на заплатите. Все пак Кьовеши много допълнителна работа им създаде. Техният принос никога не е даром или базиран на етика и добри нрави.

 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Гаднярка се оказа тази Кьовеши . Така да подлага под съмнение професионализма на избраните от каскета.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Мишоци :)

  Тъпана заглъхна за секунди и веднага загубиха "ритъма" ...

 8. 8 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 736 Весело

  Тези да помислят да изпратят и следовател Делян Пеевски в тази ЕППО. Ще пожъне огромен успех там :)

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2819 Любопитно

  "Съжалявам за начина, по който бяха въвлечени в тази процедура и не бяха избрани" - въвлечени едва ли е точно, но ако са уверени в критериите, на национално ниво, едва ли биха се разминавали по процедурата, та да се замислят защо!? Прави са за целостта на оценките за всички, но пък протакането, при изричното споменаване от Кьовеши не е добра реакция. Все пак ЕС началник е.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 841 Весело

  Демек ще чакат, докато Кьовеши отхвърли номинациите им и станат за резил.

  В дипломацията има нещо, наречено "мълчалив отказ" - ако приемащата страна не акредитира предложения за посланик на изпращата страна в разумен срок (около 2 седмици) - това е ясен знак, че лицето е неприемливо, но поне му запазват честта и достойнството. Ама в Симеоновската школа не ги разбират тези неща.

  Между другото, минлата седмица гледахте ли как възпитаниците на Симеоново гасят бензинова цистерна с вода???

  Гешефт е Радост!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 11. 11 Профил на Itwasalladream
  Itwasalladream
  Рейтинг: 309 Неутрално

  ПИК да извадят веднага кой й плаща на тая гад Кьовеши да клати така стабилността. :)

 12. 12 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Някой да е виждал Гешо ?

 13. 13 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Не ми се струва уместно Прокуратурата да тълкува и по своя преценка да променя темпото на процедура, в която е страна. ЕППО не е дала срок от уважение, но липсата на срок означава "възможно най-скоро".
  Решението ми прилича на жалък опит за надцакване, който не е в интерес на никой в БГ.

  VD
 14. 14 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Оказа се, че тия идиоти от ЕС искат прокурори с образование и опит. А ние тук, като не осъждаме никого за злоупотреби, как да ги осигурим?

 15. 15 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Тази избута успешно година и половина, още малко и ще преполови мандата. А вероятно пак в игри и закачки с родната прокуратура ще избута и целия мандат.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 16. 16 Профил на PhillyJawn
  PhillyJawn
  Рейтинг: 341 Весело

  До коментар [#12] от "Тони КОСТОВ":

  каскетчо в момента е в процес на "снишаване, снишаване, снишаване", добре научен номер от курсовете при чайката

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 447 Неутрално
 19. 19 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Отворих тоя чат ,викам да изкажа мнение ,ама като прочетох петнайсетината коментиращив ква превъзбуда са навлезли ,кво фърчане на сперма ,еяколация гигантска си казах :- остави ги тези хорица да си изцедят мъдурите в тяхната си оргия и не ги алай, нека си излижат тъшаците един другиму пък после може да се успокоят и да поговорим .
  —цитат от коментар 17 на ZyklonA


  Еяколация в случая екстраполация ли означава, или нещо друго?

 20. 20 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Тато.... Снишаване, снишаване....
  Пред Горби.
  Сега и каскетурата пред Кьовеши.😅🤣😂🙃

 21. 21 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#19] от "xhi13317223":

  Не еяколация си значи еяколация

 22. 22 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  Някой да й каже, че у нас прокурорите ще свършат скоро при този неин темп на откази.....

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Защо ВСС ще чака. Може би , за да види, накъде ще задуха вятъра и дали ще зависят от ДПС и ГЕРБ.

 24. 24 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1537 Разстроено

  Сганта прокурорска беснее, че не пращаме кандидати
  —цитат от коментар 3 на Хубен Каменов


  ВСС не праща _свестни_ кандидати. Дори да не са баш свестни, но да не са корумпирани и да има минимална надежда, че са компетентни... (Кьовеши все пак е приела три от номинациите)

  Като не можем да си утвърдим сами върховенство на закона, като не можем да си премахнем корупцията, последната надежда ни е някой от чужбина да ни помогне... Кьовеши свърши добра работа в Румъния! Вече им дишаме праха в толкова много области... Дано европейския прокурор да помогне и на България...

 25. 25 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1537 Весело

  Оказа се, че тия идиоти от ЕС искат прокурори с образование и опит. А ние тук, като не осъждаме никого за злоупотреби, как да ги осигурим?
  —цитат от коментар 14 на Стабилни в мизерията, епизод пореден


  Пък сигурно искат и кандидати, които все още да не са корумпирани...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK