На живо

Коронавирусът в България: оперативният щаб прекрати дейността си (хронология)

Коронавирусът в България: оперативният щаб прекрати дейността си (хронология)

© Правителствена информационна пресслужбаЗа второ поредно денонощие отчетените нови случаи на инфектирани със SARS-CoV-2 са по-малко от регистрираните оздравели - 2517 срещу 3647. Намаляват и настанените в болница с COVID-19, като те вече са 9685. Не такава обаче е тенденцията за нуждаещите се от интензивно лечение - техният брой расте и вече е 807 човека.


Над 750 хил. допълнителни дози от ваксината на "Пфайзер" ще получи България, благодарение на европейската солидарност, заяви министър-председателят Бойко Борисов на извънредно правителствено заседание. Националният оперативен щаб е разформирован, считано от днес, съобщи в късния следобед пресцентърът на Министерския съвет.


"Дневник" проследи на живо ситуацията с развитието на епидемията в страната.
Националният оперативен щаб прекратява дейността си

Коронавирусът в България: оперативният щаб прекрати дейността си (хронология)

© Георги Кожухаров


Националният оперативен щаб е разформирован, считано от днес, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 година. Целта му беше да организира и координира действията на компетентните държавни органи в борбата с коронавируса.


Щабът даваше всеки четвъртък редовен брифинг, в който почти винаги участваха председателят му Венцислав Мутафчийски, здравният министър Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, директори на болници, шефът на агенцията по лекарствата и др. Днес обаче нямаше пресконференция, като от здравното министерство уточниха, че това се налага заради първото заседание на 45-ия парламент.


В съобщението на Министерския съвет липсва информация какви са мотивите за решение и как ще продължи координацията на работата по ограничаване на разпространението на вируса. До 30 април в страната е обявена извънредна епидемична обстановка, като все още не се знае дали тя ще бъде удължена и кой ще вземе това решение.


Малко по-късно през деня от пресцентъра на Министерството на здравеопазването уточниха, че Костадин Ангелов и Ангел Кунчев все пак ще продължат да дават брифинги, като следващият е предвиден за 19 април (понеделник).

Ще пристигнат над 750 хил. допълнителни дози от ваксината на "Пфайзер"

Коронавирусът в България: оперативният щаб прекрати дейността си (хронология)

© Министерския съвет


Над 750 хил. допълнителни дози от ваксината на "Пфайзер" ще получи България, благодарение на европейската солидарност - това заяви министър-председателят Бойко Борисов на извънредно правителствено заседание. Ваксините ще пристигнат още през настоящия и идния месец, информира Борисов. Той благодари на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която "работи за целия Европейски съюз".


Определените за България допълнителни ваксини на "Пфайзер" са от новата ускорена доставка от 50 милиона дози, за които вчера съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. С това общият брой ваксини на "Пфайзер" за Европейския съюз за второто тримесечие на годината ще достигне 250 милиона. Борисов припомни, че в следващите два месеца България ще може да разчита и на вече договорените 2.7 милиона дози от ваксината на "Пфайзер".

Безработицата намалява през март

През март 2021 г. броят на започналите работа безработни е с 6 917 повече спрямо февруари същата година, като достигна 25 147, сочат данните на Агенцията по заетостта.


Въпреки наложените ограничения и затваряне на дейности поради COVID-19 пандемията, търсенето на труд през месеца се е увеличило. 78% от започналите работа през март са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 21.5%, следвани от търговията – 13.9%, хотелиерството и ресторантьорството – 10.5%, държавното управление – 8.9%, селското, горското и рибното стопанство – 7.0%, , строителството – 5.4%, хуманното здравеопазване и социалната работа – 4.5% и др.


Административната статистика на Агенцията по заетостта отчита намаление от 0.4% на регистрираната безработица спрямо предходния месец. Спадът на годишна база е с 0.2 процентни пункта – от 6.7% през март 2020 г. на 6.5% в края на март тази година. Регистрираните безработни в бюрата по труда са 214 052, което е с 11 229 човека по-малко от февруари и с 6 020 човека по-малко от март 2020 г.


В бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 25 179 безработни.

Огнище на COVID-19 има в Сливенския затвор. 13 души - 9 лишени от свобода жени и четирима служители - са заразени, съобщава Би Ти Ви.


Инфектираните затворници са изолирани от останалите в медицинския център към затвора. Служителите са под домашна карантина и под наблюдението на личните си лекари.


Според РЗИ състоянието на всички е относително добро и не се налага хоспитализация.

Съдът в Пловдив отмени забраната на мъжкото хоро в Калофер

Административният съд в Пловдив отмени забраната, наложена от районното полицейско управление в Карлово за провеждане на мъжкото хоро в Калофер на 6 януари, съобщава БНТ. Разпореждането беше връчено на кмета на града Румен Стоянов, на когото бе наложена глоба от 500 лева за състоялото се събитие. Той го атакува в съда, като решението е в негова полза.


В разпореждането Румен Стоянов твърди, че мъжкото хоро се провежда спонтанно, по силата на дългогодишна традиция, без конкретен организатор. От полицията са изложили като довод всички заповеди на здравния министър и въведените от тях забрани и ограничения, според които е забранено провеждането на масови мероприятия и събиране на много хора на едно място като мярка срещу разпространението на COVID-19.


Съдът отсъди в полза на Стоянов, с мотивите, че в Закона за МВР не е предоставена компетентност на органите на МВР да издават разпореждания във връзка с изпълнение на заповедите на министъра на здравеопазването.
Посочено е също, че няма никакви данни кметът на Калофер да е имал намерение да организира хорото.


Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Белгия отменя забраната за несъществени пътувания от и до страната за държавите от Европейския съюз, включително и България, считано от 00:00 часа на 19 април. По информация на посолството ни в Брюксел белгийските власти препоръчват при възможност да се предприемат пътувания само по неотложни причини.


Както и досега, при пристигането си в Белгия пътуващите трябва да спазват режим на PCR тестване и 7-дневна карантина.


Всички граждани над 6-годишна възраст, които нямат белгийско гражданство или статут на постоянно пребиваващи в страната, трябва да представят при пристигането си сертификат за отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа. Отрицателният резултат от PCR тест е задължителен, независимо дали пътуването се осъществява с въздушен, автомобилен, морски или железопътен транспорт.


Пристигащите в Белгия граждани, които притежават белгийски лични документи, не представят резултат от предварителен PCR тест. Тестът се прави на първия и седмия ден след пристигането в страната.


7-дневната карантина е задължителна за пристигащите в Белгия след престой повече от 48 часа в чужбина, включително в България. Тя може да приключи само след отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината. Ако тестът покаже положителен резултат, гражданинът трябва да се самоизолира за още 10 дни.


Изключение от задължителната карантина се прави за пътуващите, които ще пребивават в Белгия за по-малко от 48 часа.


Остава и задължително попълването на Формуляра за местоположение на пътниците (Passenger Locator Form), който позволява на полицията да идентифицира хора, които не се тестват при завръщането си. На нарушителите на правилата за тестване ще се налага глоба от 250 евро.


По-подробна информация за мерките в Белгия може да намерите на сайта на МВнР в раздел "Коронавирусът - как да пътуваме".


При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с Консулската служба към посолството ни в Брюксел на тел.: 32 2 375 86 50 и дежурен в извънработно време: 32 473 981 042. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адрес [email protected]

Патриарх Неофит не е с COVID-19

Патриарх Неофит е със здравословни проблеми, но не е болен от COVID-19, съобщават от Българската православна църква. Съобщението е разпространено след информацията, че здравословни проблеми са го възпрепятствали от присъствие на откриващото заседание на 45-ото Народно събрание.


"Във връзка с информация, касаеща здравословното състояние на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, известяваме, че Светейшият патриарх, както всеки човек на неговата възраст, страдащ от хронични заболявания, които периодично се обострят, е желателно да бъде проследяван в болнична обстановка, поради което, той постъпи за ежегодни изследвания и лечение в болница. При постъпване в болничното заведение, на всеки пациент, както и на Негово Светейшество, също бе извършен задължителен PCR тест за COVID-19, който подчертаваме, че е отрицателен", съобщават от БПЦ.

Новите случаи намаляват с 1/4 на едноседмична база

Коронавирусът в България: оперативният щаб прекрати дейността си (хронология)

© Юлия Лазарова


Регистрираните нови случаи на инфектирани със SARS-CoV-2 намаляват с 26% на едноседмична база. Спад има и при направените тестове – с 13%. С 4% намаляват оздравелите за същия период. Средният брой на починалите се запазва без промяна.


В Гърция въведоха задължителен тест за коронавирус на работещите в основните сектори, съобщава БНР, Работодатели, които не тестват служителите, ще плащат високи глоби. Всички работещи в търговията, заведения, транспорт, държавни учреждения и частни фирми задължително ще се тестват за коронавирус по един път на седмица, нареди гръцкото министерство на здравеопазването.


Очаква се от понеделник властите в страната да премахнат задължителната седемдневна карантина за пристигащите от европейските страни.

"Ще приложим практиката за безплатните чадъри и шезлонги от миналата година и тази", каза вицепремиерът в оставка Марияна Николова пред Би Ти Ви. Тя добави, че бизнесът по морето вече се подготвя за началото на сезона от 1 май, спазвайки издадените правила за безопасност от Министерството на туризма.


Николова разясни, че очаква всеки момент здравните власти да разпишат правилата, по които чужденци ще могат да влизат в страната ни през лятото за туристическия сезон. И допълни, че и тази година ще се разчита основно на български туристи. По думите ѝ се очаква Европейската комисия да приеме единно решение по отношение на дигиталния зелен сертификат, който според вицепремиера ще регулира правилата за влизане на чужденците.

Традиционният за четвъртък брифинг на Националния оперативен щаб днес няма да се състои заради първото заседание на 45-то Народно събрание, съобщават от Министерството на здравеопазването.


До избирането на ново правителство решенията за ръководенето на ситуацията с епидемията в страната ще се взимат от кабинета в оставка.

До 17 часа днес ще се приемат заявления по мярката 60/40 за получаване на средства за периода януари - март тази година, припомня БНР. От Агенцията по заетостта напомнят, че до 22 април работодателите трябва да представят и актуален списък на работниците за предходния месец и декларация за месечно отчитане. Подадените след тези дати документи няма да подлежат на проверка и оценка от комисиите в бюрата по труда.


Документите могат да се подават по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване, подписани с квалифициран електронен подпис, или чрез лицензиран пощенски оператор. При невъзможност да стане по тези два начина - чрез посещение в бюрото по труда.

Сред регистрираните нови 2517 случая на заразени с коронавируса най-много има в:
област София (град) – 599, Пловдив – 228, Варна – 177, Бургас – 161, София (област) – 105, Русе – 100, Добрич – 97, Благоевград – 96, Стара Загора – 95.
.

Намаляват настанените в болница с COVID-19, не и тези в интензивно отделение

Коронавирусът в България: оперативният щаб прекрати дейността си (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


За трети пореден ден намаляват настанените в болница с COVID-19, като те вече са 9685. Не такава обаче е тенденцията за нуждаещите се от интензивно лечение - техният брой расте и вече е 807 човека.

За последното денонощие са поставени 14 882 дози ваксина срещу COVID-19. Най-много е използван препаратът на "Пфайзер"/"БиоНТех" - 10 836 дози, "Модерна" - 3372, а от "Астра Зенека" - едва 674. От 27 декември 2020 г. са поставени общо 605 377 дози. Ваксинирани с две дози са 119 879 човека.


Новите случаи на инфектирани с коронавируса отново са по-малко от оздравелите

Коронавирусът в България: оперативният щаб прекрати дейността си (хронология)

© Юлия Лазарова


За второ поредно денонощие регистрираните нови случаи на инфектирани със SARS-CoV-2 са по-малко от регистрираните оздравели - 2517 срещу 3647. За посочения период са направени 15 297 теста (8027 PCR и 7225 антигенни), като положителните проби са 16.5%.


Активните случаи са 68 707. От тях в болница са 9685, в интензивно отделение - 807. Починали за последното денонощие са 125 човека.


Данни и тенденции за развитието на болестта в България - тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3564 Весело

  ШОК!!! БоНба!!! Справяме се най-добре с кризата.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4555 Неутрално

  ШОК!!! БоНба!!! Справяме се най-добре с кризата.
  —цитат от коментар 1 на Николай Колев


  Не си приписвай чужди заслуги, както се знае всичкои добри резултати са защото Бг си има най-кадърният премиер в света, а всички негативни са защото народа не го слуша. А има и провокатори разбира се които мъ клатят стабилността.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Е какво стана -гърците с пълен затвор , ние с половинчат и по добре. Извода: от затвори , репресии и намордници - НУЛА! Оня каскетния да се самосезира и да обвинява НОЩ и правителството за престъпления против републиката !

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 4. 4 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван":

  Мерките са алабала.
  Английските учени твърдят, че грипните вируси идват от Космоса, като дори съвпадат с 11 годишния цикъл на Слънцето.
  https://www.theguardian.com/science/2000/jan/19/spaceexploration.medicineandhealth

  Ама те много учени се навъдиха и знаеш ли на кой да вярваш на тия времена?

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4555 Весело

  До коментар [#3] от "Иван":Мерките са алабала.Английските учени твърдят, че грипните вируси идват от Космоса, като дори съвпадат с 11 годишния цикъл на Слънцето.https://www.theguardian.com/science/2000/jan/19/spaceexploration.medicineandhealth Ама те много учени се навъдиха и знаеш ли на кой да вярваш на тия времена?
  —цитат от коментар 4 на k_


  Предполагам си наясно, че Гардиън е името на бившето Работническо Дело? 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван":

  Причината е, че всички мерки са на ниво общество. Оттам обаче вече вирусът като влезе в някоя институция или болница, много е трудно да не се размаже навсякъде. Дори самите лекари не могат да измислят протоколи.

  А другата голяма грешка на пандемията е, че лекува вируса все едно предизвиква общо разболяване. Научих, че има открити отделения за ковид, в които няма пулмолог. Ами защо да се чудим, че някои се задушават, то като няма кой да изпише правилните лекарства да опази белите дробове...вместо това терапията е като за тлъсти баби с диабет, а от време на време изпускат млади мъже с вирусна пневмония, нещо, което в 21 век трябва да е супер неприемливо.

 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Коронавирус БГ
  Данните от нощес.
  Продължава намаляването на броя на откритите новозаразени. Средно на ден:
  15-21.1. - 416 /минимум/
  ...
  25-31.1 -562
  ...
  1-7.2 – 712
  ...
  8-14.2 – 849
  ...
  15-21.2 – 998
  ...
  22-28.2 – 1482
  ...
  1-7.3 – 1896
  ...
  8-14.3 – 2607
  ..
  15-21.3 – 3552
  ...
  22-28.3 – 3619
  ...
  24-30.3 – 3669 /максимум/
  ...
  29.3 – 4.4 – 3464
  ...
  5-11.4 – 2713
  6-12.4 – 2608
  7-13.4 – 2457
  8-14.4 - 2308

 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Броят на починалите се е заинатил и не ще да спада.... Среднодневно:
  3-29.1. - 30 /минимум/
  ...
  25-31.1 - 32
  ...
  1-7.2 – 41
  ...
  8-14.2 – 42
  ...
  15-21.2 – 33
  ...
  22-28.2 – 48
  ...
  1-7.3 – 60
  ...
  8-14.3 – 96
  ...
  15-21-3 – 105
  ...
  22-28.3 – 99
  ...
  29.3 – 4.4 – 126 /максимум/
  30.3 – 5.4 – 125
  31.3 – 6.4 - 121
  1-7.4 – 120
  2-8.4 – 122
  3-9.4 – 124
  4-10.4 – 121
  5-11.4 – 118
  6-12.6 – 119
  7-13.4 – 118
  8-14.4 -120

 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Репродуктивното число на вируса е под единица, но такова, че с него и до края на април ще имаме над 1000 новозаразени дневно...
  10-20.1 – 0,74
  ...
  21-31.1 – 1,16
  ...
  28.1 -7.2 - 1,16
  ...
  4.2 – 14.2 – 1,14
  ...
  11.2 – 21.2 – 1,09
  ...
  18.2 – 28.2 – 1,27
  ...
  25.2 -7.3 -1,18
  ...
  4-14.3 – 1,26
  ...
  11-21.3 – 1,20
  ...
  18-28.3 – 1,05
  ...
  25.3 – 4.4 – 0,98
  ...
  1.4-11.4 – 0,87
  2-12.4 – 0,85
  3-13.4 – 0,84
  4-14.4 – 0,82

 10. 10 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2047 Любопитно

  Май политиката е да отворим държавата за да не загине бизнеса, а на есен ще броим оцелелите хора на принципа на естествения подбор.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 11. 11 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  Така е, обаче пък Кардиф Университета е в топ 150-200 на глобално ниво, а учения е "Сир", демек сериозна работа по вашенскому.

 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван":

  В какво сме по-добри от гърците, бихте ли обяснили?
  България - 6,9 млн, Гърция - 10,4 млн.
  България - заразени 2308 на ден за последните седем дни, Гърция - 2738, т.е. в България 334 на милион, в Гърция - 263 на милион.
  България - 120 починали на ден за последните седем дни, Гърция - 76, т.е в България 17 на милион, в Гърция 7 на милион.
  Май само в хвалбите на Герберите и вожда им сме по-добре!

 13. 13 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1223 Весело

  Вече две седмици са отворени външните части на заведенията, за което беше изревано огромно количество хипохондричен рев. Чак лютеше на очите от толкова рев. Пик, нещо? Апокалипсис? Кога да очакваме? Или ...? ... :-)

 14. 14 Профил на viw03649916
  viw03649916
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Patsis":
  До коментар [#8] от "Patsis":
  До коментар [#9] от "Patsis":

  Дневник има ли как да блокирам дадени потребители, че да не ми излизат спам повърните им? Сън не ги лови докато не ги пуснат.

 15. 15 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#12] от "Patsis":
  Сам сте си отговорил - сходни цифри , както в БГ така и в Гърция "статистиката" намалява еднообразно, независимо от рестрикциите. Затова и извода : от терора полза няма (ако не смятаме отчитането на дейност от диктатурите)!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4555 Весело

  До коментар [#5] от "padrino":Така е, обаче пък Кардиф Университета е в топ 150-200 на глобално ниво, а учения е "Сир", демек сериозна работа по вашенскому.
  —цитат от коментар 11 на k_


  Първо статията е от 2000 година и се базира на комета която била минала покрай земята и било възможно прах от опашката да е "пуснал" нещо на земята и второ..... Той и Хамилтъна го направиха Сър ама не знам дали е сериозна работа, защото определено е всичко друго, но не и научен капацитет? 😂😂😂
  Колкото до въпросният автор на статията той е бил астроном и няма никаква връзка с медицината а и статията е написана една година преди смърта му когато вече доказано е страдал от деменция (той почива на 86 години)
  Той е по известен в ОК с това, че над 95% от неговите теории са отречени от почти всички Астрономи и астрофизици в СВЕТА...та толкова за капацитета или както написах, статията е от Работническо Дело 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#6] от "lil_alex":

  В тоя ред на мисли, интензивно отделение се води просто такова, в което обръщат малко повече внимание на дишането, вместо просто да те затворят в една стая и да ти хвърлят хапчета от вратата.

 18. 18 Профил на ebz23649918
  ebz23649918
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "lil_alex":В тоя ред на мисли, интензивно отделение се води просто такова, в което обръщат малко повече внимание на дишането, вместо просто да те затворят в една стая и да ти хвърлят хапчета от вратата.
  —цитат от коментар 17 на lil_alex


  Гледай вчерашното интервю на кулезич с Йордан Камджалов.
  Шеф на болница му е казал, че пандемия няма, но пък става въпрос за много пари.

 19. 19 Профил на manchev
  manchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Patsis":

  Почти еднаква статистика при коренно различни мерки, защо въобще има мерки тогава?

 20. 20 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#18] от "ebz23649918":

  Примерно обаждаш се и питаш - имате ли легла, имаме. Обаче казват - леглата са само за леки случаи, без нарушения в дишането, тоест ако отидеш с вирусна пневмония, няма да я познаят, да лекуват и ще те оставят да се задушиш в собствен сос. А лечението е тривиално, всяка година хиляди бг мами с инхалаторчета си оправят децата, никой не ходи до спешното, има си лекарства за това.

  У дома хванахме вируса и имахме точно такъв случай - проблем с дишането, който заедно с висока температура ако не направиш нещо, ще си те гътне като стой та гледай. Обаче това може да се оправи у дома, с лекарства. Иначе по показатели и по учебник нещата бяха за ония прословути вентилатори...и се замислям реално колко хора са уморили и са им спукали белите дробове, вместо да се сетят кое лекарство се ползваше и що е то инхалация с кортикостероиди...

 21. 21 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#20] от "lil_alex":

  Излиза, че отделения има, но медицински грижи липсват...

  73! Go Go
 22. 22 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1472 Разстроено

  До коментар [#21] от "Go Go":

  Аксиома на БГ здравеопазването - ако има пътека, ще се появят отделения. Като ходих да раждам, чух следното - о, много родилни направиха частни, щото жената идва, ражда, лежи 3-5 дни, взимаш пътеката и готово. Относително ниски разходи, нелоша пътека, в повечето случаи не огромен риск. Ако има риск - пращат ги на пожар в големите болници, те обират здравите родилки със здрави бебета.

  Така и с ковид отделенията - ще им полежат малко хора с 38 градуса, на които и без това е щяло да им мине след седмица, ще вземат хубавата пътека. Или пък ще преместят от едно отделение в друго такива, дето и без това ще умрат след инсулт (в БГ смъртността след инсулт е някъде 75% грубо казано), обаче докато умрат, ще вземат още една пътека 1,200 лева, що да става зян човекът, така и така е пътник.

  А трагичното е, че не се иска кой знае каква грижа и компетентност, знае се, че предизвиква пневмония и запушване със слуз. Следя медийните изяви за вируса и им трябваше поне 6 месеца и още наново пейпъри, докато с половин уста кажат да бе, то имаше едни там кортикостероиди, които като почнеш да се давиш в собствен сос, оправят положението...ама дотогава колко хора затриха. Сп. "Салон" публикува статии, в които някаква гига-болница с гига-техника лекува млад мъж само с един гол парацетамол, той направо си изкашля дроба, ма не се сещат как се казваше това състояние и с какво се лекува.

 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3932 Весело

  До коментар [#15] от "Иван":

  Викаш 7 и 17 са сходни "цифри".
  Ами я ми дай 17 лева, а аз ще ти дам седем лева. Ама май няма да кажеш тогава, че сме квит!

 24. 24 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3932 Весело

  До коментар [#15] от "Иван":

  Викаш 7 и 17 са сходни "цифри".
  Ами я ми дай 17 лева, а аз ще ти дам седем лева. Ама май няма да кажеш тогава, че сме квит!

 25. 25 Профил на Васил Николов
  Васил Николов
  Рейтинг: 200 Неутрално

  Дневник има ли как да блокирам дадени потребители, че да не ми излизат спам повърните им?
  —цитат от коментар 14 на viw03649916

  Ако разбереш как, кажи ми, моля те. Искам да блокирам

  ebz23649918, viw03649916 и ozy54649919

  Тримата са се регистрирали на 08 април в 14:48 и в 14:49ч.
  Предполагам са астрални братя. И само повръщат. Ти ще ме разбереш.

 26. 26 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3932 Весело

  До коментар [#19] от "manchev":

  Почти еднаква - викаш. 9 хиляди починали от коронавирус на 10,4 млн население в Гърция, 14,9 хиляди в България на 6,9 млн.
  В Гърция - 865 от милион, в България - 2159.
  Ако Ви предложа да ми дадете 2159 лева, а аз да Ви дам 865 лева ще бъдем ли квит?
  Къде ви намират такива - четирите аритметични действия се учат в началното училище, по-голямо и по-малко се учи още в първи клас!
  Да идете да си върнете дипломите за завършен четвърти клас!

 27. 27 Профил на njt35648463
  njt35648463
  Рейтинг: 9 Весело

  Ако разбереш как, кажи ми, моля те. Искам да блокирам

  ebz23649918, viw03649916 и ozy54649919

  Тримата са се регистрирали на 08 април в 14:48 и в 14:49ч.
  Предполагам са астрални братя. И само повръщат. Ти ще ме разбереш.
  —цитат от коментар 25 на Васил Николов


  Инспектор Коломбо, кажи как да регистрирам 3 профила за 1 минута?

 28. 28 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#16] от "padrino":

  Не бе, човек.
  Отде да знам дали грипа идва от космоса или не?
  Това дето го казваш е така, ама това са само коментари извън контекста - колко бил стар, има бил деменция и пр. ама то така ако почнем да ги преценяваме учените съвсем ще я вапцаме.
  Учен ли е - учен е. Английски ли е - английски е. От реномиран университет ли е - от реномиран е. Сир ли е - сир е. (Аз и ти никога няма да станем сирове през този живот)
  От обща култура си знам, че в Космоса вируси и разни миниатюрни парчета органична материя си ги има ама дали носят грип - нямам представа.
  То, като погледнеш в по-вселенски машаб когато Слънцито угасне след време (неминуемо ще се случи) от всеки един от нас може да останат парченца усукани РНК или ДНК реещи се в Космоса докато си намерят с друго парченце, усучат се едно в друго и ако пък и имат късмет да попаднат в подходяща среда някъде в безкрайността ще дадат поколение на поредната бабалюга в тамошния океан от която при наличие на много други уникални условия цикълът започва да се развива...

 29. 29 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#21] от "Go Go":Аксиома на БГ здравеопазването - ако има пътека, ще се появят отделения. Като ходих да раждам, чух следното - о, много родилни направиха частни, щото жената идва, ражда, лежи 3-5 дни, взимаш пътеката и готово. Относително ниски разходи, нелоша пътека, в повечето случаи не огромен риск. Ако има риск - пращат ги на пожар в големите болници, те обират здравите родилки със здрави бебета. Така и с ковид отделенията - ще им полежат малко хора с 38 градуса, на които и без това е щяло да им мине след седмица, ще вземат хубавата пътека. Или пък ще преместят от едно отделение в друго такива, дето и без това ще умрат след инсулт (в БГ смъртността след инсулт е някъде 75% грубо казано), обаче докато умрат, ще вземат още една пътека 1,200 лева, що да става зян човекът, така и така е пътник. А трагичното е, че не се иска кой знае каква грижа и компетентност, знае се, че предизвиква пневмония и запушване със слуз. Следя медийните изяви за вируса и им трябваше поне 6 месеца и още наново пейпъри, докато с половин уста кажат да бе, то имаше едни там кортикостероиди, които като почнеш да се давиш в собствен сос, оправят положението...ама дотогава колко хора затриха. Сп. "Салон" публикува статии, в които някаква гига-болница с гига-техника лекува млад мъж само с един гол парацетамол, той направо си изкашля дроба, ма не се сещат как се казваше това състояние и с какво се лекува.
  —цитат от коментар 22 на lil_alex


  ++++++++++++++++++++++
  Много точен коментар!

 30. 30 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1131 Весело

  До коментар [#15] от "Иван":Викаш 7 и 17 са сходни "цифри".Ами я ми дай 17 лева, а аз ще ти дам седем лева. Ама май няма да кажеш тогава, че сме квит!
  —цитат от коментар 23 на Patsis

  Че ние сме си първи по смъртност - и с истерия и без ,нищо ново. Като се има предвид мизерията в която живеем, се чудя как по големи разлики не са си изсмукали от пръстите статистиците. А за парите, във фалиралата Гърция мин. заплата е €758 при 312 в родината. Без друго се чудиш как да си уплътниш времето -вземи направи една статистика заплати съпоставени с цените на хляба примерно.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  Само смъртните случи не намаляват.

 33. 33 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  > Административният съд в Пловдив отмени забраната, наложена
  > от районното полицейско управление в Карлово за провеждане на
  > мъжкото хоро в Калофер на 6 януари

  Но всичкия тоя народ дето измря - заради провеждането на това мероприятие противоречащо на Мерките - ще тежи завинаги на съвестта на кмета.

  કટાક્ષ
 34. 34 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Хора, "мерките" работят! Смъртността се увеличава брутално точно в периода на "мерките" в края на март, както общата така и тази от Ковид. И не намалява в момента. Не намаляват и хората в интензивното, а тези в болници едва забележимо. Значи и с мерки и без мерки е все тая.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 35. 35 Профил на dyi17648430
  dyi17648430
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Хора, "мерките" работят! Смъртността се увеличава брутално точно в периода на "мерките" в края на март, както общата така и тази от Ковид. И не намалява в момента. Не намаляват и хората в интензивното, а тези в болници едва забележимо. Значи и с мерки и без мерки е все тая.
  —цитат от коментар 34 на Darkman


  не съвсем, с мерки е много по-лошо от всички гледни точки

 36. 36 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 485 Весело

  Европа рискува още една технологична каша заради ваксинационните паспорти
  Държави и фирми разработват собствени приложения, които може и да не са оперативно съвместими помежду си

  В случая с Европа способността на различните приложения да работят помежду си – или т.нар. оперативна съвместимост, е от съществено значение за възобновяването на пътуванията и социалните събития. Не е ясно обаче дали сертификатите в процес на разработка ще могат да направят това - проблем, с който се сблъскват и другите приложения за коронавируса.

  В Естония приложението за проследяване не е съвместимо с други европейски приложения. В момента въпросът се решава, коментират от естонското министерство на социалните въпроси, което отговаря за приложението. Ваксинационните паспорти яма да бъдат част от COVID приложението.

  каша не, ами простотията Брюкселска край няма...

 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3932 Весело

  До коментар [#30] от "Иван":Че ние сме си първи по смъртност - и с истерия и без ,нищо ново

  Иване, Иване, личи си, че и ти май си чел само Винету. Да беше прочел поне "Хитър Петър"!
  Върнал се Хитър Петър вкъщи цял измокрен от силния дъжд. Жена му се греяла до огнището и рекла:"Мокър от дъжд се не бои. Я иди, Петре, че донес вода!"
  Хитър Петър излязъл, донесъл два медника вода, па ги озлял върху жена си, па рекъл: "Мокър от дъжд се не бои - оди ся ти за вода!

 38. 38 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1131 Весело

  До коментар [#37] от "Patsis":
  Ето и ти признаваш че живеем в клоака и образованието ни за нищо не става- с една книга 2 магистратури имам. Пропаднала работа. Направо викам да стана религиозен примитив , те религиите масово все по една книга се ръководят , таман е в капацитета ми . Те и фанатиците щастливи - каквото им кажат това , кончета с капаци , нямат грижи!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 39. 39 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 112 Неутрално

  "Националният оперативен щаб прекратява дейността си"
  Каква добра новина!
  Правителство в оставка...Боко отпускар ... дори не съм си го мечтал

 40. 40 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  То всяка седмица обявяват за някакви огромни количества ваксини, които очакват да пристигнат следващата седмица, обаче те никога не пристигат за сметка на това на следващата седмица очакване още повече и така докато може да се Лъже и краде.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  Да благодарим на ЕС и държавите, които ни отстъпиха част от тяхната квота.

 42. 42 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#41] от "Роси":

  Бе отстъпили ти грънци. Само телевизиите има ваксини. Иначе в реалния живот имат само Астра и то малко и то само защото нсплашиха народа и те не я искат. Иначе ваксини няма.

 43. 43 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 821 Весело

  Ужас!
  И сега с какво хипохондриците ще си осмислят четвъртъците? Няма да има брифинги, няма да има четене на числа с погребален тон, няма да има шаш и паника. Ще се задоволяват само с дневната сводка за новозаразени и ваксинирани.

 44. 44 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2498 Неутрално


  Закриването на т. нар. Национален оперативен щаб показва, че той не е имал никаква друга задача освен да служи като параван, зад който Борисов да крие голия си червен задник.

 45. 45 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2498 Неутрално


  Закриването на т. нар. Национален оперативен щаб показва, че той не е имал никаква друга задача освен да служи като параван, зад който Борисов да крие голия си червен задник.

 46. 46 Профил на edinotselo
  edinotselo
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Най-накрая! Не, че ги следя тия смешници, но така се чуствам по-добре! Измислени "докторчета", на хранилка!

 47. 47 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  "Борисов припомни, че в следващите два месеца България ще може да разчита и на вече договорените 2.7 милиона дози от ваксината на "Пфайзер"."

  А пък ние припомняме на патологичния лъжец Борисов, че квотата на България в двата договора на ЕС с "Пфайзер" е 9,3 млн. ваксини - т.е. 1,55% пропорционално на населението. България ще получи само 2,7 млн. ваксини защото е отстъпила по-голяма част от своята квота на други страни от ЕС.

  Затова при спазване на квотата от 50 млн. допълнителни ваксини на "Пфайзер" България получава 750 хил. дози.

 48. 48 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  И ся щаба като го няма ,ко прайм? Ше ни копат по задни дворове и междублокови пристранства. Поне чували за трупове оставиха ли?

 49. 49 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Ех, начи... Сега, тия нови медийни звезди - Кунчев и Ангелов къде ще се подвизават? Таман загладиха косъма и добиха звезден вид и им секнаха програмата. Сега да ги чакаме по реалити форматите? Биг Б.? Мастър Готвач? Аа, забравих - вторият вече е в най-голямото шоу!

 50. 50 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 577 Неутрално

  И няма нито една стенограма... Още едно престъпление на шибаната мутра Борисов 🤬🤬🤬

 51. 51 Профил на gaden_no_chesten
  gaden_no_chesten
  Рейтинг: 229 Весело

  Айде идва ваксата- насраните от страх короноиди да се набоцкват и да мирясват, че на нормалните хора им писна от жалкия им рев

 52. 52 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#47] от "Един препатил":

  То квоти си има, ама ти имаш право да ги ползваш като ги платиш.
  Кв ще ги правиш тия милиони ваксини като няма желаещи да се боцкат.
  В София вече някои джипита като отидеш за медицинско за нещо си питат - "Не искате ли да се ваксинирате - имаме от Пфайзер и Модерна"?
  А кандидати няма чак толкова.
  Това е реалност, независимо какво пишат по сайтове и дават по телевизиите.

 53. 53 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#41] от "Роси":

  Отстъпиха ги, защото и там едва ще стигнат 40% ваксинация.
  В Европа в момента общественото море вече бучи и се навдига висока, вълна на недоволство от тия простотии.
  Шефа на Пфайзер днес казал, че всяка година ще трябва да се боцка човечеството с препарата му, ама това се неговите мокри сънища.

 54. 54 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#41] от "Роси":

  Отстъпиха ги, защото и там едва ще стигнат 40% ваксинация.
  В Европа в момента общественото море вече бучи и се навдига висока, вълна на недоволство от тия простотии.
  Шефа на Пфайзер днес казал, че всяка година ще трябва да се боцка човечеството с препарата му, ама това се неговите мокри сънища.

 55. 55 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#52] от "k_":

  Пълни глупости! Некадърникът Борисов и неговата шайка набедени специалисти въобще не организираха и проведоха активна кампания за масова ваксинация. Самите те през декември месец 2020 г. са определили в Националния план като първа фаза за ваксиниране медицинския персонал от общо 243 600 души (което значи 487 200 дози ваксина), а на 25 януари 2021 г. са имали поръчани само 315 255 дози. Те не осигуриха ваксини за лекарите Вие за желаещи ще ми говорите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK