Становище пред съда на ЕС: България ще трябва да издаде паспорт на дете с две майки

Снимката е илюстративна

© Юлия Лазарова

Снимката е илюстративнаБългария трябва да признае произхода на бебе, родено с две майки, една от които е българка, и да му издаде акт за раждане като български гражданин, но може в документа да не запише, че има две майки. В тази посока е един от изводите на генералния адвокат Юлиане Кокот пред Съда на Европейския съюз по дело във връзка с казуса на две майки, българка и англичанка. Тяхното бебе се ражда в Испания, но България отказва да му издаде акт за раждане. В Испания то е записано като дете на две майки.


Според генералния адвокат (цялото становище - тук) трябва да се намери "баланс между националната идентичност на държавите членки и правото на свободно движение на детето и на неговите родители... но държавата може да се позове на националната си идентичност и на разбирането си за традиционно семейство, за да откаже да признае тази родствена връзка с оглед на съставянето на акт за раждане в съответствие с националното ѝ право", става известно още от становището на генералния адвокат.


Задачата на генералните адвокати е да предложат на съда при пълна независимост правно разрешение на делото, което им е поверено. То не е обвързващо за съда, но много често становищата оказват влияние върху окончателното решение и са показателни за насоката, в която би се развил отделният казус.
"Тепърва очакваме решението на Съда на ЕС, но вярваме, че становището на генералния адвокат е стъпка напред в признаването на семействата между лица от един и същ пол в цяла Европа. Правото се променя бавно, с малки стъпки, но с много постоянство. Смятам, че с годините сме доказали, че притежаваме това качество в правната програма на "Действие". Решение в посоката, която задава Генералният адвокат, ще постави България в задължение да установи семейната връзка между детето Сара и двете й майки. Може би всичко сега започва", коментира адвокат Деница Любенова - процесуален представител на семейството и с чиято правна помощ се води делото.


"Ние сме изключително развълнувани от решението на генералния адвокат и благодарни за подкрепата на нашите близки, приятели и общността. Надяваме се решението по делото да бъде и повратна точка, която да помогне на други семейства като нашето. Много се вълнуваме от възможността да можем да пътуваме заедно като семейство и дъщеря ни най-накрая да види своите роднини в България и Великобритания", казват родителките на бебето Сара, цитирани от "Действие".


Бебето Сара, родено в Испания


Двете жени, едната от които българка - с инициали В.М.А, сключва брак с друга жена с гражданство от Великобритания, но родена в Гибралтар. На 9 декември 2019 г. в Испания им се ражда дете - Сара. Момичето получава акт за раждане, в който са вписани двете й майки, но без да се уточнява коя е биологичната майка на детето. На момиченцето е отказано и британско гражданство, защото по действащите закони на Великобритания гибралтарската му майка не може да предаде гражданство.


На 29 януари 2020 г. българската майка подава документи за издаване на акт за раждане на Сара в България, за да може тя да придобие българско гражданство. Столичната община указва на В.М.А да предостави доказателства, съдържащи информация относно произхода на детето по отношение на неговата биологична майка. След като тя отказва да предостави такава информация, на 5 март 2020 г. Столична община - район Панчарево, отказва да издаде акт за раждане на бебето Сара, позовавайки се на факта, че две майки не могат да имат биологично дете и че издаването на такъв акт за раждане би противоречал на обществения ред, тъй като България не признава браковете на лица от един и същ пол, сключени в чужбина.

Решението на Столична община беше обжалвано пред Административен съд София-град. На 2 октомври 2020 г. Административен съд София - град решава да спре делото пред АССГ и да изпрати преюдициално запитване със четири въпроса до Съда на Европейския съюз.

Становището на адвоката
Няколко са изводите от становището на адвокат Юлиане Кокот:


- България не може да откаже да признае произхода на детето от двете му майки за целите на свободното придвижване в Европейския съюз и трябва да издаде документ за самоличност или за пътуване на детето Сара, в който да са посочени и двете жени като родител.


- Непризнаването на родствената връзка между двете жени и детето би създало пречки за семейния им живот в България, ако решат да се върнат, а според правото на Европейския съюз правото на свободно движение включва и правото да се води нормален семеен живот както в приемащата държава членка, така и в държавата членка по произход.


- Ако разбирането за "традиционното" семейство е закрепено в българската Конституция е израз на самоопределянето на държавата както в политически, така и в социален план степента на упражнявания от Съда контрол трябва да се ограничи, за да останат области на материалноправна компетентност, запазени за държавите членки.

Генералният адвокат Юлияне Кокот смята, че не може да се приеме със сигурност, че детето е български гражданин. Всъщност това твърдение е оспорено от българското правителство, предвид че българско гражданство по право придобива всеки, на когото поне единият родител е български гражданин, а в настоящия случай самоличността на биологичната майка не е известна.


Генералният адвокат обаче отбелязва, че дори в хипотезата, ако детето не е български гражданин и следователно не е гражданин на Съюза, положението не излиза извън приложното поле на правото на Съюза. Всъщност в тази хипотеза остава въпросът дали гражданка на Съюза - В.M.A. - която е упражнила правото си на свободно движение и заедно със съпругата си е станала майка на дете по силата на правото на друга държава членка, може да поиска от своята държава членка по произход да признае това положение и да издаде акт за раждане, в който двете жени да бъдат посочени като родители на детето.


Генералният адвокат отбелязва още, че "отказът на българските власти да съставят искания акт за раждане представлява пречка за правата, които правото на ЕС предоставя на В.M.A., и - в случай че детето е български гражданин - и на това дете".


"Следователно България не може да откаже да признае произхода на детето за целите на прилагането на вторичното право на Съюза относно свободното движение на гражданите с мотива, че българското право не предвижда нито института на брака между лица от един и същи пол, нито майчинството на съпругата на биологичната майка на детето. В хипотезата, ако детето е български гражданин, това в частност означава, че България трябва да му издаде документ за самоличност или документ за пътуване, в който В.M.A. и съпругата ѝ да са посочени като родители, за да може детето да пътува с всеки от родителите си поотделно. От друга страна, с позоваването на националната идентичност България може да обоснове отказа да се признае произходът на детето, както е установен в испанския акт за раждане, за целите на съставянето на акт за раждане, установяващ произхода на това дете по смисъла на вътрешното семейно право", завършва още становището.

Коментари (177)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  И как са го родили двете майки?
  На смени ли са го раждали?

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8381 Любопитно

  Не знаех, че вече децата се раждат без бащи ?

  [email protected]
 3. 3 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Весело

  Дете с две майки?! Ахахаха!

  Sic transit gloria mundi
 4. 4 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Статията и заглавието на статията си противоречат, затова аз ще изясня:

  СТАНОВИЩЕТО НА СЪДА НА ЕС НЕ Е ОБВЪРЗВАЩО! БЪЛГАРИЯ Е ТРЯБВА ДА ПРАВИ КАКВОТО И ДА Е.

  Дневник, не мога да преценя дали сте некомпетентни или просто лъжете безочливо. Кое от двете?

 5. 5 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Дори съдът да нареди, просто България няма да издаде такъв паспорт, както не изпълнява 16 нареждания на съда за вписване на измислената ОМО "Илинден". Точка!

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  И още един въпрос.
  Бащата няма ли права над детето си?

 7. 7 Профил на Boris Gaganelov
  Boris Gaganelov
  Рейтинг: 537 Весело

  О, не...каква трагедия

  Гейовете могат да осиновяват деца.

  Трябва да направим нещо супер неочаквано, за да спрем тези евроатлантически кофти ценности като свобода и любов и да ги научим че имаме традиции.

  А какво е по-неочаквано от това да основем ислямски халифат на територията на България?

  Вярно - ще трябва да се научим как да се държим по-добре с жените си, но смятам че можем да успеем.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1091 Весело

  Джамбазки, къде си?
  Нинова, къде си?
  Гербаджии, къде сте?

 10. 10 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Наистина съм впечатлен какъв обществен дебат се развихря, какъв държавен ресурс се хаби за шепа случаи. Някой да ми обясни какво въобще ни интересува това - една шепа хора ще си напишат странни майка/бащи/полове и други такива. Ако цивилизацията се разпадаше от странното себеизявяване на някои люде, то да се беше разпаднала 100 пъти досега. Да правят там каквото искат

  Не ме търсете преди обяд
 11. 11 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Тихо, че хаджигейов ще ви изчегърта! Как така няма да издавате паспорт?!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 12. 12 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2056 Весело

  Две майки - това само в комунизма го имаше, когато едната майка задължително беше Партията.

 13. 13 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  До коментар [#6] от "atmanpg":

  Зависи как е заченато.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 14. 14 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Щом като нито Испания нито Великобритания признават гражданството на това дете, откъде накъде България трябва да прави каквото и да е в тази посока. Лесбийките да си ходят или в Испания или във Великобритания, там законите са либерални, тук не са. Ако искат да живеят в България, да спазват законите на България. Но доколкото знам и двете живеят в Испания, тогава какво ни занимават с техните си битовизми.

 15. 15 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1322 Весело

  Добре, че не са три, че тогава не знам какво щяхме да правим. Иначе детето е родено от тази родената в Гибралтар, най-вероятно нелегална мигрантка от Африка, затова и британците отказват да дадат паспорт на детето. Тази не е успяла да върже мъжа, който и е направил детето за да получи документи, но е намерила някаква заблудена нашенка, в която изведнъж се е "влюбила" за документи, разбира се. И сега получаваме бонус едно българче, в което няма нищо българско, но здраве да е, детето не е виновно за нищо.

 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Гневно

  Това Становище да си го заврат на едно място, дето не огрява слънце...

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2618 Любопитно

  .. генералния адвокат Юлиане Кокот..
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Ако знаете на словашки и чешки какво и означава фамилията 🤣🤣🤣 👍👍👍

  Иначе случаят е занимателен - любопитно е какви ще бтдат действията на българските служби. Те са сега на ход.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 422 Неутрално

  И още един въпрос.Бащата няма ли права над детето си?
  —цитат от коментар 6 на atmanpg


  Детето няма баща, родено е инвитро. Една от жените (не българката, а другата) е използвала семенната течност на анонимен донор. Детето е родено чрез изкустено осеменяване (да е живо и здраво), но нито то, нито МАЙКИТЕ МУ не живеят в България а в Испания. С други думи, търсят под вола теле.

 19. 19 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  На момиченцето е отказано и британско гражданство
  =====================================
  А защо България да не може да откаже? Не е ли необходимо да се уточни коя жена го е родила?

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Гневно

  Тези, които управляват ЕС - ЕНП, тикат цялата организация в посока краен либерализъм.
  Не стига, че вкараха безброй емигранти, сега ще узаконяване други извращения. Няма да стане.

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2618 Любопитно

  Изборите минаха и Сенсея изчезна???!!!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Новото хунвейбинско мнозинство в НС веднага да приеме закон по този въпрос!

 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Гневно

  До коментар [#6] от "atmanpg":Зависи как е заченато.
  —цитат от коментар 13 на AModoMio  Какво зависи от това как е заченато. Този сперматозоид идва от мъж, не от жена.
  Всяко дете има баща, точка!

  Любовта ще спаси света!!!
 24. 24 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#6] от "atmanpg":

  "И още един въпрос.
  Бащата няма ли права над детето си?"

  Ако е по програма за асистирано зачеване, т.е. с донорска сперма, няма права.

  Също така ако жената е забременяла от някой мъж, но не му е казала, пак няма.
  В този случай мъжът трябва да докаже, че именно той е бащата на детето, което не е лесно и бързо. Съмнявам се, че човек имал мимолетен секс с някоя, би желал да си дава толкова труд и да поема отговорност.

 25. 25 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1434 Любопитно

  До коментар [#7] от "Boris Gaganelov":
  Това ли е новата опорна точка? Или си гей, или си борец за ислямски халифат?
  Кое НПО ви цвъка такива фанатици...

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Опита на левундерите да "поправят" човешката природа и структурата на нормалният обществен ред родиха чудовищата на 20-ти век!
  Техните наследници днес почти успяха да разпаднат семейството, като основна социална структура и да объркат мозъците на много хора с политиките на "идентичност"!!!

 27. 27 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Добре, че не са три, че тогава не знам какво щяхме да правим. Иначе детето е родено от тази родената в Гибралтар, най-вероятно нелегална мигрантка от Африка, затова и британците отказват да дадат паспорт на детето. Тази не е успяла да върже мъжа, който и е направил детето за да получи документи, но е намерила някаква заблудена нашенка, в която изведнъж се е "влюбила" за документи, разбира се. И сега получаваме бонус едно българче, в което няма нищо българско, но здраве да е, детето не е виновно за нищо.
  —цитат от коментар 15 на Шоршо


  Детето няма баща, родено е инвитро чрез изкуствено осеменяване от анонимен донор. Но не е родено в България и не живее в България.

 28. 28 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Да се направи ДНК тест на детето и българската "майка".
  Ако докаже, че тя го е родила, да ѝ издадат акт за раждане с неизвестен баща или баща донор и да се оправят от там нататък.

  Ако се окаже, че няма генетична връзка или поне някакви документи за осиновяване да ѝ покажат пътя!

 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  Джамбазки, къде си?Нинова, къде си?Гербаджии, къде сте?
  —цитат от коментар 9 на Smoke


  ——
  Гербаджиите не ги слагай в тази група. Те бяха подписали ИК и ако не бяха ВМРО и БСП, и парламентът щеше да я ратифицира.
  За това искат да я махнат Нинова, и в БСП са ги наредили на сороските либарални хранилки.

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 903 Неутрално

  И още един въпрос.Бащата няма ли права над детето си?
  —цитат от коментар 6 на atmanpg


  Именно. Двете майки имали права. Не е ясно коя е биологичната. И дали изобщо биологичната майка е една от тия двете. А бащата го няма никъде.
  Модерна работа, всички са равни.
  Това дете май е на някоя лаборатория, а не тяхно.

 31. 31 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  "Столичната община указва на В.М.А да предостави доказателства, съдържащи информация относно произхода на детето по отношение на неговата биологична майка. След като тя отказва да предостави такава информация, на 5 март 2020 г. Столична община - район Панчарево, отказва да издаде акт за раждане на бебето Сара, позовавайки се на факта, че две майки не могат да имат биологично дете и че издаването на такъв акт за раждане би противоречал на обществения ред, тъй като България не признава браковете на лица от един и същ пол, сключени в чужбина. "

  В случая не е точно нарушение на обществения ред а е нарушение на Закона!
  Т.е служителят, който би издал такъв акт следва да бъде наказан.
  Не знам какви точно са тези "правозащитници" след като се опитват да съдействат за нарушение на закона.

  Panta rhei....
 32. 32 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#23] от "hope":

  "Всяко дете има баща, точка!"

  Разбира се, че има баща. Само че не всеки баща има права над детето, заченато с негова сперма.

 33. 33 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  До коментар [#23] от "hope":

  Тези мъже които стават донори не са задължени да приемат децата които ще се родят.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 34. 34 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1434 Любопитно

  Добре де, това дете нали е родено в Испания, защо България трябва да му издава акт за раждане?
  Че и да впише жена като баща, което, при съществуващото законодателство, очевидно ще заложи куп потенциални проблеми?

 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  Скоро ще поискат, да признаем и дете с двама бащи!

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 555 Весело

  И на какво основание да го издаде този паспорт ?

  Прочее не се разбир това дете осиновено ли е от българската си майка или нее, или пък тя му се води баща на детето и го пе припознала поне? Много съм объркана!.

  П.П. Ми сори, г-н адвокат, в България сме си консервативни. Децата, все още го вярваме, сътворяват и раждат по класическия начин. Диваци, сър. К'во да ни парви човек...

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Аз не можах да разбера какъв е проблема?!?!

  Ясно е че едната майка го е родила а другата е гледала отстрани. :)

  Какъв е проблем да се впише нейното име вътре. То и съда така казва - да се запише едното име на майката само.

 39. 39 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1661 Любопитно

  А децата с три майки, четири бащи и т.н. Защо само с две, докога с тая дискриминация?

 40. 40 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  Аз не можах да разбера какъв е проблема?!?!Ясно е че едната майка го е родила а другата е гледала отстрани. :)Какъв е проблем да се впише нейното име вътре. То и съда така казва - да се запише едното име на майката само.
  —цитат от коментар 38 на realguru


  ——
  Защото така малко по малко, ни бутат да приемем еднополовите бракове.
  Няма такова нещо, като “дете с две майки”, природата е определила, че детето има майка и баща.
  Дори от анонимен донор, детето има баща .

  Любовта ще спаси света!!!
 41. 41 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#34] от "Yotce":

  На прав път сте!!!
  Хората, политическите партии и структурите на левундерите в цял свят създават прецеденти, които са в изпълнение на левундерската мечта от Троцки до Славой жижек за край на нациите, държавите, семейството....

 42. 42 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  "България не може да откаже да признае произхода на детето от двете му майки за целите на свободното придвижване в Европейския съюз и трябва да издаде документ за самоличност или за пътуване на детето Сара,"
  Ми да го издадат британците или испанците. Защо ни занимават с такива глупости.
  Или малко да се пробват?
  Честно казано нямам нищо против ЛБГТИ++ - тата, но това непрекъснато да занимават останалата част от обществото с техните си интимни и битови проблеми ми идва в повече.

  Panta rhei....
 43. 43 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#23] от "hope":"Всяко дете има баща, точка!"Разбира се, че има баща. Само че не всеки баща има права над детето, заченато с негова сперма.
  —цитат от коментар 32 на areta


  И кой определя, дали бащата на това дете има права над него или не?
  Дори в приложеното становище на Съда на ЕС няма информация, как се е появило.
  Асистирано зачеване? Осиновяване? Мимолетен секс с цел забременяване? Отвличане?

 44. 44 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  До коментар [#23] от "hope":"Всяко дете има баща, точка!"Разбира се, че има баща. Само че не всеки баща има права над детето, заченато с негова сперма.
  —цитат от коментар 32 на areta


  ——
  Да, така е! Това не означава, че правата на бащата, трябва да бъдат дадени на “втора майка”.
  Да си го избият от главите, че ще стане в з България.
  Границите са отворени, да живеят където им е най-добре, нали това е основното право на европейците.

  Любовта ще спаси света!!!
 45. 45 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  До коментар [#10] от "tulup":

  Ами по такива незначителни въпроси, които обикновено не засягат въобще възмутените и правещи се на дълбоко засегнати ... е много лесно да се постигне съглсуваност между хора с различни интереси. У нас виждаме как изкукали кютарди антиевропейци, русофили антиевропейци и православни неоконсерватори са в единен Отечествен фронт срещу еврогейщината :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 46. 46 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  За да се признае гражданство в случая, майка2, която не го е раждала, трябва първо да го осинови! Това че има брак с майка1 (каквато и простотия да е това ...), не значи, че детето автоматично става нейно.

  Кога жените ще се научат да мислят, преди да заченат, а не след това?!
  Що за егоизъм и изродско отношение към децата?!

 47. 47 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1434 Весело

  А децата с три майки, четири бащи и т.н. Защо само с две, докога с тая дискриминация?
  —цитат от коментар 39 на moreee


  Докато не се въведе електронен акт за раждане, че в хартиения трудно се добавят неограничен брой графи за бащи/майки.
  А, и да не забравяме за другата мракобесна графа в акта за разждане: ПОЛ на детето.

 48. 48 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Офффф, олекна ми - това беше проблемът на проблемите за милата ми Татковина ... А те от няколко дена постоянно ме занимават с нек'ъв си парламент ?!

 49. 49 Профил на Chicho_Gosho
  Chicho_Gosho
  Рейтинг: 690 Весело

  Аз не можах да разбера какъв е проблема?!?!Ясно е че едната майка го е родила а другата е гледала отстрани. :)Какъв е проблем да се впише нейното име вътре. То и съда така казва - да се запише едното име на майката само.
  —цитат от коментар 38 на realguru


  Въпросът опира до гражданството на детето - Великобритания не му дава гражданство, тъй като по нейните закони гражданството следва само на бащата гражданството, а не и на майката, българката, дори и да е признала детето, то не го е тя родила и съответно не виждам основание да му дават българско гражданство, защото у нас се прилага "юс сангре" - автоматично гражданство на родилата го майка, а и тримата живеят в Испания, която пък не му дава гражданство, защото не е родено на нейна територия или просто страната не прилага принципа "юс соли" - автоматично право на гражданство, ако си роден на тяхна територия .... Казусът е интересен и тъпото е, че само детето страда, защото става разменна монета при подобни правни каламбури ...:):):)

 50. 50 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  До коментар [#6] от "atmanpg":"И още един въпрос.Бащата няма ли права над детето си?"Ако е по програма за асистирано зачеване, т.е. с донорска сперма, няма права. Също така ако жената е забременяла от някой мъж, но не му е казала, пак няма. В този случай мъжът трябва да докаже, че именно той е бащата на детето, което не е лесно и бързо. Съмнявам се, че човек имал мимолетен секс с някоя, би желал да си дава толкова труд и да поема отговорност.
  —цитат от коментар 24 на areta


  ТЦ! Нашляшани едни глупости!

  Бащата няма права, само ако става въпрос за донор на генен материал. В случая бащата е подписал документ за това.

  Ако детето е заченато по естествен път, то бащата има пълни права! И в момента, в който разбере, че е баща, може да ги упражни, както и да съди майката! Доказването е лесно и бързо - генен тест. Това важи и в обратна посока - майката може да осъди нищо неподозиращия бащата за издръжка. Детето също така има право и да наследи баща си.

 51. 51 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 330 Весело

  Ако българката според законите в България го осинови тогава ще може да получи гражданство. Само че тя иска да финтира системата, демек му е майка априори. Но пасаран в БГ :)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 52. 52 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Очевидно и двете лица са с психични отклонения със сериозна патология. Необходимо е компетентните органи по местоживеене на детето да се погрижат за намиране на нормално приемно семейство или осиновители.
  Колкото до лицето, посочено като българска адвокатка - точно там е завръзката на разказаната история. Това лице активно участва в провокации, целящи системен натиск върху българските институции с цел приемане на т. нар. еднополов брак за нормалност.

 53. 53 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 466 Весело

  Ето това са сериозните проблеми, които стоят за разрешаване пред еврогейския съюз. Ваксини, доставки, аримия, бежанци и т,н са някаква дребни грижи на фона на такива стратегически важни решения.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 54. 54 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 689 Весело

  И още един въпрос.Бащата няма ли права над детето си?
  —цитат от коментар 6 на atmanpg


  Бащата, както се се изрази преди време една такава "майка" е.....едно шишенца с бяла течност.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 55. 55 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Статията е пълна каша. Всъщност детето има издаден акт за раждане, ако се съди по това:

  "Момичето получава акт за раждане, в който са вписани двете й майки, но без да се уточнява коя е биологичната майка на детето. На момиченцето е отказано и британско гражданство, защото по действащите закони на Великобритания гибралтарската му майка не може да предаде гражданство."

  Явно битката е да се вземе българско гражданство и паспорт. Великобритания им е отказала, не виждам причина и ние да не откажем, освен ако със сигурност не се докаже, че българката е биологичната майка (а то май не е така).

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 56. 56 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  СТАНОВИЩЕТО НА СЪДА НА ЕС НЕ Е ОБВЪРЗВАЩО! БЪЛГАРИЯ Е ТРЯБВА ДА ПРАВИ КАКВОТО И ДА Е.

  Дневник, не мога да преценя дали сте некомпетентни или просто лъжете безочливо. Кое от двете?
  —цитат от коментар 4 на theduloclan


  На тия двете дори не им трябва български паспорт, цялата история е история е акцийка на ЛГБТ активисти и лобита.

  ЛГБТ организации целенасочено търсят и организират подобни конфликти за да се вдигне шум, да си правят реклама и да си пробутват стоката - лгбт пропаганда - от десетки хиляди прочели за историята 1-2 процента ще клъвнат и така капка по капка променят мисленето на хората, това им е играта.

  Така в Щатите, примерно, вярващ християнин със собствена сладкарница за торти го съдят вече за 3-ти лгбт клиенти, че отказал да направи съответните торти, които му поръчват с умишлено неприемливи за християнин послания.

  Първото дело продължи години и накрая го оправдаха във върховния им съд.
  Човека едва оцелява и едва не фалира.
  Следващите "лгбт жертви" бяха дошли чак от съседен щат точно при този пекар за да си поръчат лгбт-торта та да може да им откаже и да го съдят.
  Тях ги финансират всякакви НПО-та и лгбт организации не им е проблем, но човека едвам не фалира няколко пъти.

  На такъв терор са подложени нормалните хора в Щатите ако посмеят да се опълчат на лгбт лобито там.

 57. 57 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 689 Весело

  Добре де, това дете нали е родено в Испания, защо България трябва да му издава акт за раждане? Че и да впише жена като баща, което, при съществуващото законодателство, очевидно ще заложи куп потенциални проблеми?
  —цитат от коментар 34 на Yotce


  Ако българката е биологичната майка (което тя отказва да докаже по някакъв начин), то България трябва да му издаде акт за раждане, ЕГН и в последствие всички документи. В акта за раждане се вписва майката, а в графата "баща" - неизвестен. Детете взима като "бащино" името на майката и с това сагата приключва.

  Ако , обаче, българката не е биологичната майка, т.е. жената която е родила детето, България не дължи нищо на никого. Освен ако претендиращата за майка българка не представи документ (от Испания, примерно) че е осиновила детето.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 58. 58 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Бащата, както се се изрази преди време една такава "майка" е.....едно шишенца с бяла течност.
  —цитат от коментар 54 на Родолюбец


  Само ако заченато със сперма от банка за генен материал, защото донора изрично/документално се е отказал от бащинство.

  Във всеки друг случай, бащата има пълни права над детето и може да ги упражни по всяко време!

 59. 59 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Детете взима като "бащино" името на майката и с това сагата приключва.
  —цитат от коментар 57 на Родолюбец


  Тц! Детето ще вземе името на бащата на майката, т.е. на дядо си по майчина линия! Такъв е Закона.

 60. 60 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 659 Неутрално

  А можеше да има и сурогатна майка в случая, че да стане съвсем интересно...

 61. 61 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 466 Весело

  В решението да се запише, че детето е на Родител №1 и Родител №2 в Държава №3 и Държава №4. :)

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 62. 62 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Доколкото разбирам, проблемът възниква от това, че българката не е биологична майка на детето.

  Според българските закони тя няма никаква връзка с детето. Ако го осинови, ще има такава връзка и ще има пълното основание да иска за него гражданство.

  Защо УК е отказала на биологичната майка гражданство на детето не знам и не мога да гадая. Би трябвало да се постъпва както в случаи със самотна майка, придобила британско гражданство.

  Явно бившето гражданство на биологичната майка не е особено желано, обаче не може да получи британско, не може да получи и българско, та ще трябва да си остане с "нежеланото". Затова е целият вой.

 63. 63 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  Очевидно и двете лица са с психични отклонения със сериозна патология. Необходимо е компетентните органи по местоживеене на детето да се погрижат за намиране на нормално приемно семейство или осиновители.Колкото до лицето, посочено като българска адвокатка - точно там е завръзката на разказаната история. Това лице активно участва в провокации, целящи системен натиск върху българските институции с цел приемане на т. нар. еднополов брак за нормалност.
  —цитат от коментар 52 на ivangabrovo


  ———-

  Няма “нормални приемни семейства”, ЕС-либералите, направиха бизнес от най-голямата трагедия за едно дете-загубата на родители.
  “Приемното семейство” изкарва пари и то немалко, между 700-1000 лв. на месец. Има безброй случаи на издевателства над децата, фрапантни. Разказани от първо лице.
  Едно време дете можеше да вземеш, само ако го осиновил, т. е. Да го направиш официален наследник и да отговаряш пред законите за поведението му. Сега това е бизнес, даже за да го разширят, започнаха да отнемат деца за щяло и нещяло.

  Любовта ще спаси света!!!
 64. 64 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Струва ми се, че нещата са прости: Сключен брак по никакъв начин не налага даване на гражданство. За гражданство се кандидатства по установена процедура. То ако брака автоматично водеше до гражданство, всичкото имигрант със се домочадие за 0 време ще се окажат граждани на ЕС.

 65. 65 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Защо УК е отказала на биологичната майка гражданство на детето не знам и не мога да гадая.
  —цитат от коментар 62 на areta


  Няма да има нужда да гадаеш, ако прочетеш статията! Чукча ...

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 441 Неутрално

  [quote#18:"theduloclan"][/quote]

  Те най вероятно нямат нужния статут в Испания, който да позволи детето да получи испанско гражданство и паспорт.
  Не зная дали според истанбулската конвенция под родител 1 се разбира този който действително е родил детето или не, защото ако не се определя кой е родил детето настъпва голяма каша. Интересно как ще се процедира ако двойката е от 2 мъже.

 70. 70 Профил на Soldier of Fortune
  Soldier of Fortune
  Рейтинг: 474 Неутрално

  21-век , а жив човек не получава Сертификат /Акт/ за раждане?! Колко тъпо! Да се робува на нэкви си идиотии от 17-тия век и да ви се представя идиотизма „кое е предшестващото : яйцето , или кокошката?"... На пръв поглед - безобидно , но е показателно , какво е и колко вреден е насаждания столетия консерватизъм. Че то стотици хиляди /ако не милиони/ хора са родени инВитро , или от сурогатни майки - кво да правим - да си въобразяваме , че ги няма ли?!

 71. 71 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Аз не можах да разбера какъв е проблема?!?!Ясно е че едната майка го е родила а другата е гледала отстрани. :)Какъв е проблем да се впише нейното име вътре. То и съда така казва - да се запише едното име на майката само.
  —цитат от коментар 38 на realguru


  Проблемът е, че не се казва коя от двете го е родила и коя е гледала. Ако го е родила британката, а българката не го е осиновила по законен път, то детето нямя основание да претендира за български паспорт.

 72. 72 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  И още един въпрос.Бащата няма ли права над детето си?
  —цитат от коментар 6 на atmanpg


  ''Бащата'' е анонимна епруветка с генетичен материал от донор,който ако го ''разконспирираш'' сам ще ти покаже среден пръст и ще избяга.
  Но бебето все трябва да го роди 'видима'' майка.

 73. 73 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2065 Любопитно

  Разбирам че и двете са му майки, ама според испанския акт за раждане и двете са го родили.

 74. 74 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1292 Любопитно

  До коментар [#50] от "Гражданин":

  Очевидно можеш да четеш, а как си с разбирането?

  Написала съм ясно, че бащата трябва да ДОКАЖЕ, че е биологичен родител, а не че "НЯМАЛ" права.

  Извинявай, ама аз няма да се съглася да правя генен тест на детето си, само защото някой си заявявал претенции. Трябва първо пред съда да се докаже, че има огромна вероятност определено лице да е биологичен родител и тогава съдът да задължи другата страна да направи такъв тест.

  Това важи и за случаите, когато жена иска да докаже бащинство и да претендира за издръжка на детето. Иначе жената ще може да иска от когото й скимне да прави такъв тест и да доказва, че е/не е баща на детето. Ако съдът не ЗАДЪЛЖИ някого (който не желае) да направи генетичен тест, то нищо няма да стане.

 75. 75 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Бащата'' е анонимна епруветка
  До коментар [#72] от "log_on":

  Безработен датчанин, шофиор на камион в общия случай.

 76. 76 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Ако българката според законите в България го осинови тогава ще може да получи гражданство. Само че тя иска да финтира системата, демек му е майка априори. Но пасаран в БГ :)
  —цитат от коментар 51 на KLINGON


  Според мен целта не е финтиране на системата, а създаване на прецедент и вдигане на шум. Намеса на ЕС и т.н. и пак стигаме до прословутото българско мракобесие и отказването да се подпише Истанбулската конвенция, нещо което предполагам ще стане скоро предвид новия парламент.

 77. 77 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  До коментар [#50] от "Гражданин":Очевидно можеш да четеш, а как си с разбирането?Написала съм ясно, че бащата трябва да ДОКАЖЕ, че е биологичен родител, а не че "НЯМАЛ" права. Извинявай, ама аз няма да се съглася да правя генен тест на детето си, само защото някой си заявявал претенции. Трябва първо пред съда да се докаже, че има огромна вероятност определено лице да е биологичен родител и тогава съдът да задължи другата страна да направи такъв тест. Това важи и за случаите, когато жена иска да докаже бащинство и да претендира за издръжка на детето. Иначе жената ще може да иска от когото й скимне да прави такъв тест и да доказва, че е/не е баща на детето. Ако съдът не ЗАДЪЛЖИ някого (който не желае) да направи генетичен тест, то нищо няма да стане.
  —цитат от коментар 74 на areta


  Това, дали ти ще се съгласиш или не с генен тест, не интересува никого! За генен тест няма нужда от съгласие на майката или бащата. Теста се прави и толкова. Лесно и просто. При положителен тест гризеш дървото като майка така, както ще го гризне и бащата (ако не е искал детето).

 78. 78 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1292 Любопитно

  До коментар [#65] от "Гражданин":

  "Няма да има нужда да гадаеш, ако прочетеш статията! Чукча ..."

  Извинявай, че любопитствам, но по природа ли си невъзпитан/а или просто днес си станал/а накриво?

 79. 79 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Плачи, дете - баща ти е невинен...

  Детето няма баща, родено е инвитро. Една от жените (не българката, а другата) е използвала семенната течност на анонимен донор. Детето е родено чрез изкустено осеменяване (да е живо и здраво), но нито то, нито МАЙКИТЕ МУ не живеят в България а в Испания. С други думи, търсят под вола теле.
  —цитат от коментар 18 на theduloclan


  Мне, тука заверата не е животновъдна. Има различни подобни случаи, всички с общ pattern. Изглежда че др Сорос плаща грантец на изпаднали кукумицини с единствена цел да обикалят съдилища из различни страни и пробват да трупат правни прецеденти, които да спомогнат за проправяне на пътя на Третата Ценност (гендерите).
  Един от последните случаи за които писА : https://www.24chasa.bg/novini/article/9475955

 80. 80 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#63] от "hope":

  Познавам семейство в България, което мога да нарека нормално приемно семейство. . Да, признават, че без институционализирането и въведеното заплащане не биха се заели с отглеждането на деца, но казват също, че така се чувстват значими, активни, живи /това последното го чух от жената/.
  Иска ми се да не са изключение.

 81. 81 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#53] от "Александр Г. Дугин (№55)":

  Ех, че лошо замириса пак във форума от североизток!!!
  Пасоля не ви ли свежда нови опорки, тези мухлясаха преди години?!

 82. 82 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#75] от "half truth":

  Може и да е. Но дори когато трябва да бъде изооставено едно дете в дом след раждане питат майката ,а не спермодарителя.

 83. 83 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  До коментар [#65] от "Гражданин":"Няма да има нужда да гадаеш, ако прочетеш статията! Чукча ..."Извинявай, че любопитствам, но по природа ли си невъзпитан/а или просто днес си станал/а накриво?
  —цитат от коментар 78 на areta


  По природа съм възпитан, но имам алергия към невъзпитани, нечетящи и драскащи глупости еманцета, които смятат собственото си мнение за основен Закон.

  Защо УК не е признала детето го пише и е лесно разбираемо, само трябва да се прочете статията. За децата и правата над тях мога само ви кажа, че егоизма на еманцетата чупи всякаква представа за нормалност и човечност. Някога може би ще разберете, че не става въпрос за тъпата ви "борба" за надмощие с/у мъжете, а именно за децата. Абсолютно невинни и незащитени във варварските ви ръце.

 84. 84 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1292 Любопитно

  До коментар [#70] от "Soldier of Fortune":

  "21-век , а жив човек не получава Сертификат /Акт/ за раждане?! Колко тъпо!"

  Мммнеее... детето си получава сертификат за раждане, ама не е баш този, който двете майки желаят. Затова е целият вой.

  Майките искат сертификатът да е или британски, или български. Ама не могат по законен начин да получат нито един от двата. Нищо де, нека продължават да опитват.

 85. 85 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#23] от "hope":

  Преди години още преди да сте чули за това нещо джендър(май дори и през комунизма) съществуваше национална банка за сперма. Като по филмите, където анонимни мъже могат да направят своето дарение в течна форма. А жена да го използва, за да стане майка. Сега същото правят в частни клиники с вносен семенен материал. Като винаги се е спазвала анонимност. И нито " бащата" , нито майката някога разбират един за друг. Е, дете родено по този начин има ли баща? И всъщност такъв проблем в гражданската регистрация и семейното ни право никога не е съществувал. Важна е майката. Бащата може да е неизвестен.

 86. 86 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  До коментар [#82] от "log_on":

  С неизвестните биологични родители има друг проблем. Теоретично, биологични брат и сестра, но регистрирани в различни семейства могат да създадът поколение, понеже не знаят за роднинската си връзка.

 87. 87 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Кво мисли по казуса Ицо гумената лодка?

 88. 88 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Важна е майката. Бащата може да е неизвестен.
  —цитат от коментар 85 на Filofob


  Точно тук е проблема днес! Законите са остарели и трябва много спешно да се актуализират. Не толкова в защита на мъжете, колкото в защита на децата.

  Правата на бащата трябва да бъдат признати при всички положения! Останалото е демагогия и дискриминация на полов признак. Това, както писах, отделно от щетите, които се нанасят на детето, за които някой трябва да понесе отговорност (след като явно му липсва ценностната система).

 89. 89 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Становището на ад-воката ни е през "макарона". Съобразяваме се само и единствено с решенията на съда. А той трябва да има предвид същестуващия в страната правов ред, съгласно който исканията на тия двете са НЕЗАКОННИ. ЕС все още е съюз на независими държави, и върховенството на закона във всяка една от тях се определя от местната конституция и произтичащите от нея законови актове. А след като Конституционния съд на РБ отхвърли Истамбулското извращение, не сме длъжни да се съобразяваме нито с куку, който се мисли за Наполеон, нито с жена, която се мисли за мъж.
  Единствената хипотеза, в която някое от тези същества може да бъде вписано като баща, е да се докаже генетична връзка на ДНК на детето с всеки от претендиращите родители. Това е възможно, напр. при хермафродизъм, когато съществото има формула XXY и същото представи доказателства за липса на безплодие (каквото следва от този вроден дефект).
  Цялото това дело е един грозен фарс, целящ единствено да принуди страната ни да приеме неестествени закони, кодифициращи като норма един вроден дефект, което не само е против природата и обществото, но и вреди на страдащите от това отклонение, като изключва каквото и да било финансиране за изследвания и недопускане на подобни състояния. Ако някой твърди, че липсва страданието, трябва да мине курс по хормонална терапия, хирургически намеси, риска от онкологични заболявания, свързани с неработещата репродуктивна система и не на последно място, отнетата радост да отгледаш следващо поколение, пренасяща се в принудително осиновяване на чуждо дете, което да отгледаш като свое, лишавайки го от контакт с биологичните му родители.

 90. 90 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#40] от "hope":

  Е хубаво де, има си ама е "неизвестен". Записват биологичната майка в полето за майка и край. Другата може да му се води "втори родител" или както са приели да се казва в Испания, щом имат брак по испанското законодателство.

 91. 91 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#49] от "Chicho_Gosho":

  В този смисъл е становището на Генералния адвокат. И тук е въпросът какъв документ може да издаде българската държава, че да гарантира правото на свободно движение на лицето занапред. Без да го регистрира като български гражданин и да му дава български документи за самоличност. И изобщо възможно ли е. Мисля, че имаше някакви възможности при апатриди, но те едва ли са приложими за осигуряване на постоянна свобода на движение.

 92. 92 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 689 Весело

  До коментар [#23] от "hope":Преди години още преди да сте чули за това нещо джендър(май дори и през комунизма) съществуваше национална банка за сперма. Като по филмите, където анонимни мъже могат да направят своето дарение в течна форма. А жена да го използва, за да стане майка. Сега същото правят в частни клиники с вносен семенен материал. Като винаги се е спазвала анонимност. И нито " бащата" , нито майката някога разбират един за друг. Е, дете родено по този начин има ли баща? И всъщност такъв проблем в гражданската регистрация и семейното ни право никога не е съществувал. Важна е майката. Бащата може да е неизвестен.
  —цитат от коментар 85 на Filofob


  Викаш, също като в стария виц, дето старшината казал на Иванчо:
  - Иванчо-о-о. Бащи много, майка - една.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 93. 93 Профил на zgv191048398
  zgv191048398
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ... в случайте на дете с двама бащи да се обръщат направо към Анкара.... оп, те пък се отметнаха от ИК...

 94. 94 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#88] от "Гражданин":

  Празни приказки. Тази практика се е установила през вековете не щото са искали да дискриминарат мъжа. Тъкмо обратното, даже се е търсил някой, който да бъде представен за баща, щото иначе срам.
  Как да се промени правната уредба, че при случайно чукване на Сл.Бряг , изкуствено осеменяване, че дори изнасилване да се гарантират някакви права за бащата, по различно от сега? Ако съответният мъж се осъзнава като такъв и знае за детето и сега може да поиска да му се признае бащинство. Но какво правим в описаните от мен случаи. В които не знае, не му пука, а най-вероятно дори не иска? Ще го търсим с държавен вестник ли?

 95. 95 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2761 Любопитно

  “Генералният адвокат Юлияне Кокот смята, че не може да се приеме със сигурност, че детето е български гражданин”

  Като не може да бъде британски или български гражданин, остава детето да е обект на нелегална търговия или да е откраднато. Испанските власти дали са проверили дали детето не отговаря на описанието на някои от издирваните деца ... по света? Генералният адвокат убеден ли е, че не участва в престъпна схема, ако не на продажба на деца, то злоупотреба с наследствени и социални права?

 96. 96 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Представете си,че гибралтарската мама, е сключила брак в Испания с български гражданин, но пак така е родила детето, както сега /сперма от донор, случаен секс с друг..../ , тоест, нашият хаплю няма нищо общо. /Случва се постоянно/.
  Е, детето сега щеше да е гордо българско гражданче без всякакви проблеми. Дори и после, при развод да речем, успее да докаже , че не той е таткото /предполагам и в Испания това не съвсем лесно, както в България/, да го обезнаследи , така да се каже, българското гражданство май не може да се отнеме.

 97. 97 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 118 Весело

  Q da izrazim mnenieto si na majmuniza ФУСК ОФФ, тхере ис но суцх тхинг ас 2 мотхерс.
  :)
  Бай да вей, отрочето на Прокопито заеба тотално всяка прилика с нормална медия.
  Например да сте прочели, че преуважаемата Анелия Щерева пусна на свобода сръбски наркотрафикант дни преди да бъде екстрадиран за САЩ?
  Да сте прочели , че СлавитУ обеща мажоритарен вот.... за по-нататък.....
  Нама и да прочетете, противоречат левундеро -либерасткия наратив.
  :) :) :) :)

 98. 98 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  Кво мисли по казуса Ицо гумената лодка?
  —цитат от коментар 87 на ZyklonA


  ——-
  Демократична България бягат по тъча, като става въпрос за мигранти и ЛГБТ либерални скъпоценности :)

  Любовта ще спаси света!!!
 99. 99 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#89] от "ivanpopov":

  Това е преюдициално запитване. Демек, САД ще се съобрази с решението при постановяване на своето решение. И общностното право на ЕС има предимство пред националното.
  Иначе, щяхте да се редите за визи и рсзрешения за работа, ако искате да пътувате или работите в ЕС. А Британия щеше да е още част от ЕС, щото измисленият проблем с източноевропейските работници нямаше да съществува.

 100. 100 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  До коментар [#92] от "Родолюбец":


  До коментар [#88] от "Гражданин":Празни приказки. Тази практика се е установила през вековете не щото са искали да дискриминарат мъжа. Тъкмо обратното, даже се е търсил някой, който да бъде представен за баща, щото иначе срам.Как да се промени правната уредба, че при случайно чукване на Сл.Бряг , изкуствено осеменяване, че дори изнасилване да се гарантират някакви права за бащата, по различно от сега? Ако съответният мъж се осъзнава като такъв и знае за детето и сега може да поиска да му се признае бащинство. Но какво правим в описаните от мен случаи. В които не знае, не му пука, а най-вероятно дори не иска? Ще го търсим с държавен вестник ли?
  —цитат от коментар 94 на Filofob


  Приказките са пълни заради еманципацията. Преди е имало едни Закони и порядки, сега са други. Закона изостава и трябва спешно да се ревизира. Ако един баща е станал баща, той трябва незабавно да бъде уведомен, защото никой няма право да му отнема бащинските права по подразбиране. Както и да се отнема на детето бащата!

  А на родилки (не майки а родилки!), които не могат да назоват бащата, трябва да им се отнемат децата, защото явно нямат моралната основа, да възпитат дете! Рязко ще се реши проблема с магистралните майки и децата, които след това не ходят на училище, остават неграмотни и стават престъпници.

  Законите са остарели и това се отразява директно в/у децата - тези, които нямат нито вина, нито могат да се защитят по някакъв начин.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK