В новата сграда на парламента се подменя електрическа инсталация и това може да продължи 600 дни

В новата сграда на парламента се подменя електрическа инсталация и това може да продължи 600 дни

© Георги КожухаровВ момента се оправят кабинетите на народните представители. Това е обяснението на администрацията на Народното събрание за ремонта в новата сграда на парламента. Заради него депутатите ще продължат да заседават в автентичната (стара) сграда на институцията. Ремонтът не е свързан с реновираната пленарна зала "Света София", в която предходното Народно събрание заседаваше в последните си месеци.


"В залата нищо не се прави, тя е годна за ползване", обясни пред "Дневник" арх. Владислав Николов. Той е автор на проекта за преобразяването на бившата зала "Георги Кирков" и изграждането на ново конструктивно тяло в сградата на бившия партиен дом. Стойността на реконструкцията по този проект е за 20 млн. лева.


В момента се извършва ремонт в сградата, но по друг проект - "Реконструкция на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични инсталации и строително-монтажни работи по фасадата и покрива на сградата на Народното събрание". Той е на стойност 18.767 млн. лева и се изпълнява от ДЗЗД "Клим-Ат-Ел".
На въпрос на "Дневник" не е ли трябвало смяната на тези електрически инсталации да се извърши заедно с ремонта на заседателната зала Николов обясни, че това не е било възможно.


"Когато ние правехме ремонта, разбиваха се стени и тогава се оказа, че електрическата инсталация е уязвима, защото е с насмолена изолация, правена през 50-те години, и отдавна е прегоряла. ВиК инсталацията обаче е в сравнително добро състояние", обясни Николов.


Ремонтът е бил планиран да се извършва на етапи, за да не пречи на депутатите да използват пленарната зала "Света София". "Просто в кабинетите щяха да бъдат настанени по трима депутати, а не по двама, което не би трябвало да е проблем", смята архитектът, като уточни, че народните представители могат да се върнат в кабинетите си, преди да е приключил ремонтът.


Продължителността на новия ремонт по договор е 600 дни. Освен смяна на електрическите кабели ще се смени отоплителната инсталация, ще се постави и нова вентилационна система на сградата. Тя е с площ 6484 кв.м и с разгърната застроена площ от 45 388 кв.м.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK