Кой свлича пътя до Рилския манастир - Господ или фирмите

Пътят към Рилския манастир е отворен, свлачището също.

© Юлия Лазарова

Пътят към Рилския манастир е отворен, свлачището също.Пътят до Рилския манастир отново е отворен. Малките магазини за сувенири и икони, павилионът за закуски - също и търговията се събужда. На паркинга пред светата обител млад мъж по анцуг чевръсто пъха билети от 5 лева под предната чистачка на колите.


"Три месеца никой не идваше. Иначе тук е пълно с хора, а и колко много гърци имаше. Сега всичко е замряло", описва охранителят ситуацията, откакто свлачище за пореден път затвори пътя на 9 януари. На въпрос дали може пак да се срути скалата той отговаря: "Ако е рекъл Господ, ама и фирмите, дето го ремонтират".


А пътят към манастира е ремонтиран и укрепван не веднъж през последните пет години (история на ремонтите и компаниите, които ги извършват в края на текста). За последните научавахме от личните инспекции на премиера Бойко Борисов, филмирани в профила му във фейсбук. Последно пак в живо включване от трасето той обяви, че новото обезопасяване ще включва "бетонна шапка".
Четири дни след изборите, на които ГЕРБ стана първа политическа сила, но с недостатъчно гласове да състави правителство, в поредната си обиколка от т.нар. серия "с джипката" Борисов отиде в Рилския манастир с нови дарове - от държавния бюджет. На 8 април той се срещна с игумена на манастира дядо Евлогий след като на заседание предишния ден правителството беше отпуснало исканите 240 хил.лева помощ заради загубите от затворения път. Посещенията по църки и манастири са особено предпочитани от Борисов, който от време на време се позовава на "Началника" както нарича Бог.


Някои задължения, заради ограничения достъп


"Манастирското ръководство е преценило, че заради ограничения достъп до тук през първото тримесечие манастирът е насъбрал някои задължения. Потърсена е помощ, на която правителството откликна", обясни архимандрит Макарий, посочен от игумена - Адрианополския епископ Евлогий, да разговаря с "Дневник".


Рилския манастир сега е почти безлюден.

© Юлия Лазарова

Рилския манастир сега е почти безлюден.


Задълженията се натрупали, защото няма посещения в музея, не се купуват свещи, няма нощувки в хотелската част на манастира. Монасите са общо осем, а обслужващият персонал е от 80 служители на заплата, която се осигурява от светата обител, каза още архимандрит Макарий.


От правителството - 240 хил.лева плюс още 300 хил.лева заради COVID-19


Освен поисканите 240 хил.лева от Рилския манастир, правителството отпуска допълнително още 300 хил.лева, с които да бъде покрит и очакван недостиг на средства през следващите месеци, породен от мерките срещу COVID-19. "Парите се осигуряват чрез преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет за 2021 г.", отговориха от пресслужбата на Министерския съвет след питане на "Дневник".


През този мандат (2017-2021) кабинетът на Борисов е отпуснал над 3 млн.лева субсидии на Рилския манастир.


Онова, което е урегулирано по закон - годишната субсидия, то си е нещо отделно. Сега за първи път, откакто съм в манастира, вече 14 години, по този начин държавата подпомага, извънредно, обясни Макарий.


Манастирът е и наемодател


Рилският манастир получава дарения от цял свят на банковите си сметки, обявени на сайта му. "Изпращат някакви суми. Говорим за малки, символични суми, но те се събират и са нещо, не са без значение", според монаха.


Манастирът дава под наем търговски площи - за магазинчета за сувенири, за закуски, има ресторант, който все още предлага храна само за вкъщи. Докато пътят беше в ремонт и търговците ги нямаше. "Сега отворихме. Три месеца ни нямаше, но си плащахме наема, който е 2000 лева", опитва да се усмихне продавачка на понички, с която "Дневник" разговаря няколко дни след посещението на премиера. Обектът й е с площ около 10 кв.м. Наблизо е ресторантът, а по-надолу хотел "Царев връх", който е на 50-ина метра от манастира.


Защо ремонтите и срутванията се редуват


Архимандрит Макарий подсказва, че една от причините за зачестилите свлачища е направеното разширение на пътя през 2016 г.


"За мен ремонтът на пътя, който се извърши преди пет години, също оказа влияние за свлачищата. Уширения на завои, къртят се скали, изсича се растителност. Тези неща са от значение, говоря без да съм специалист", каза Макарий.


Архимандрит Макарий.

© Юлия Лазарова

Архимандрит Макарий.


Сега участъкът на скалното свлачище се подготвя за изграждане на полутунел. Това ще е бетонен навес, под който ще минават колите. В пътя са забити железобетонни колони, дълбоки 12 м. Те ще държат бетонната шапка над пътя.


"Първо ще изчакаме още една седмица да паднат още камъни. По 50-60 тона са. След това ще започне да се изгражда тунела", обясни единственият работник на обекта. Според него до средата на юни всичко ще е готово. Дотогава пътят ще работи като заобикаля строежа.


"Предвидено е да се направи тунел с колони, ригели и плоча, която ще действа като контрафорс и ще поема евентуални срутени скални маси, така че да не се нарушава пътя. Изпълнението на полутунела няма да оскъпи укрепването на срутището и за дейностите се използва ресурса от 1.297 млн.лева остатък по договора за укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от геодинамични процеси и явления", обясниха от пресслужбата на Министерския съвет за "Дневник". Става въпрос за договора с дружеството "Автомагистрали" ЕАД за 470 млн.лева за обслужване на 74 свлачища.


Защо проблемът се повтаря - не се коментира или проверява, случващото се се приписва на природата и сложния участък и се отпускат средства за следващия ремонт.


История на ремонти и свлачища


Пътят към манастира първо беше ремонтиран от "Агромах", която вече се казва "Грома холд". Фирмата асфалтира 20 км. отсечка през 2016 г. за над 14 млн.лева. Тогава бяха укрепени скалните откоси със стоманени мрежи. Работници на "Грома холд" бяха докарани с бусове на спешната конференция на ГЕРБ в "София Тех парк" на 5 август по време на протестите миналото лято.


Над пътя, по който минава камионът, ще има бетонен навес. Колите сега заобикалят по временен асфалтов път.

© Юлия Лазарова

Над пътя, по който минава камионът, ще има бетонен навес. Колите сега заобикалят по временен асфалтов път.


През лятото на 2018 г. от проливни дъждове на 27-ия км се срутват скали в участък от 250 м. "Незабавно започнаха дейности по обрушаване на нестабилните скатове и поставяне на обезопасителни мрежи", казват от Агенция "Пътна инфраструктура" за "Капитал" тогава.


През октомври 2019 г. държавата сключва договор с държавната фирма "Автомагистрали" за над 470 млн.лева без ДДС и без търг на принципа in house за общо 74 свлачища по пътищата в страната. Едно от тях е това при Рилския манастир.


През юни 2020 г. започва новото му укрепване с изграждане на 250 м. бетонна стена и поставяне върху скалата на 5900 м високоякостни въжета, които да държат стоманената мрежа. На "Атомагистрали" авансово са платени 2.5 млн.лева.


На 29 декември обектът е предсрочно завършен и макар без издаден Акт 16, пътят към манастира е отворен лично от Бойко Борисов.


Само 10-ина дни по-късно след посещението му, на 9 януари 2021г. огромни скали се срутват и пробиват новия асфалт. Пътят е затворен и в двете посоки. На 2 април той отново е отворен като обезопасяването му продължава и ще включва строеж на бетонен навес над пътя, който ще поема скалните маси. Няколко дни след това Борисов отново лично се включи от трасето, за да покаже какво се прави - "мрежи, нов бетон...колоните за шапката, която ще изградим. И да падне нещо да пада върху шапката и от там върху дерето". Той обяви, че това е проблем, наследен от десетилетия.

Борисов инспектира поредния ремонт на 8 април

© Фейсбук на Бойко Борисов

Борисов инспектира поредния ремонт на 8 април

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5611 Весело

  Кой свлича пътя до Рилския манастир - Господ или фирмите
  ____________________________________________________________

  Не г-н Караджов, Борисов ходи тайно по всички потенциални свлачища и ги свлича!

 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Интересно ми е ББ дали е чул за тая мъдрост на баронеса Тачър: "Няма държавни пари, има пари на данъкоплатците". Защото когато "инвестираш" пари на данъкоплатците в лоши изпълнителни на инфраструктурни проекти ще си носиш последствията. Няма строителен обект на ББ/Герб да не е пълен с технически гафове. Дали ще е Рилски Манастир или ул. "Граф Игнатиев", или лъча на метрото към кв. Хаджи Дидитър...примери много.

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  А дали са проверили, дали над свлачищата не са изсечени дървета.
  Камиони с дървени трупи срещам постоянно, десетки... стотици.
  Българската гора се изсича безскрупулно!

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на biz58591165
  biz58591165
  Рейтинг: 118 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дария Колев":

  Обследва се, ма! Обследва се! Ако има риск от срутване на скална маса се срутва принудително! Безопасно. Обезопасява се и се срутва.
  Ама на калинките все някой друг им е виновен.

 5. 5 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1700 Неутрално
 6. 6 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Църквата е най-богатия субект в държавата, който притежава огромно количество имоти, получава годишна субсидия от държавата, много дарения, събира такси за сватби кръщенета и погребения, не плаща грам данъци и не извършва никаква полезна дейност. За капак нито един политик не смее да каже нещо против, защото ще го анатемосат и рейтинга му ще се срути.

 7. 7 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Последно като проверих, Господ не е строил пътища. Така че остава само един вариант.
  Толкова много искам да видя изедника и национален предател Бойко Борисов в затвора, че ми е фикс идея вече. 10 години систематично съсипване на България. Тоя е по бетер от комунистите. Жан Виденов си отдъхна след това правителство, вече не е дъното.

 8. 8 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Свлачищата и срутищата са дело на природата. Работа на хората е да противодействат. И това е възможно, но не и когато целта не е да се свърши качествена работа, а да се усвоят едни големи пари. В първото простия е слаб, но в замяна на това е истински експерт във второто. Резултата е видим.

 9. 9 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Всеки с малко акъл в главата може да си даде сметка за тъпотията при "рехабилитацията" на този път. Това, което постигна инженерната мисъл сега, го няма никъде другаде. Никой не го интересуват милионите дадени, ската с падналата скала е от уникална некадърност на следване на технологията. Първо асфалтираш. след това биеш анкери по 30 м в основата, а за най накрая си оставил укрепване на ерозирали скали най-горе!
  Резултатът бе впечатляващ!

 10. 10 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Не знам, ама много яко как с тая мушама и мрежичка са опаковали скалите и се чудят що не могат да ги спрат...

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  А когато и безконтролно изсичаш гората, опасността от срутване е още по-голяма.

 12. 12 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1886 Разстроено

  Всеки с малко акъл в главата може да си даде сметка за тъпотията при "рехабилитацията" на този път. Това, което постигна инженерната мисъл сега, го няма никъде другаде. Никой не го интересуват милионите дадени, ската с падналата скала е от уникална некадърност на следване на технологията. Първо асфалтираш. след това биеш анкери по 30 м в основата, а за най накрая си оставил укрепване на ерозирали скали най-горе! Резултатът бе впечатляващ!
  —цитат от коментар 9 на nij50393132


  Г-ца Дария няма да се съгласи.

 13. 13 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2082 Весело

  Господ назначава буци, останалото е от дявола

 14. 14 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 899 Разстроено


  Нека припомня:

  десетки години този път нямаше проблеми. Малко преди да се разприказва за любовните трепети на кмета на Симитли и една бивша мутра, Бачев и неговата "Агромах" направиха един СКЪП и НЕкачествен ремонт, продължил 2-3 месеца.

  Очевидно тогава структурно бяха направени грешките, водещи до това постоянно свличане на земна маса и пропадане на пътя. После Бачев си замина без да е боледувал в стил Танов, Мишо бирата и т.н.

  Ето такива са последиците от безогледното присвояване, и бутане на пачки в чекмеджетата.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 15. 15 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 484 Неутрално

  80 души персонал????? Че то в НАСА дали са толкова, барабар с пилотите. Ужас.
  А аз имам 5 души персонал и седя бизнеса ми 6 месеца затворен... помощ.. мизерни 3000лв.. как се плащат заплати и разходи за 6 месеца

 16. 16 Профил на jjo34480302
  jjo34480302
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Сега участъкът на скалното срутище /не-свлачище/ се подготвя за изграждане на защитна галерия /не-полутунел/. Това ще е стоманобетонна /не-бетонен/ галерия /не-навес/, под който ще минават колите. В пътя са забити стоманобетонни /не-железобетонни, Туй не е руски, а български/ пилоти /не-колони/, с дълбочина от /не-дълбоки/ 12 м. Те ще държат стоманобетонна /не-бетонната/ плоча /не-шапка, с периферия ли е шапката/ над пътя.

  Знам, че познаването на термини не е работа на всеки, но като се има предвид, че статията е подготвена, а не е за новина, която се отразява на мига, може малко повече да се постараете. За хората, които ще се поколебаят дали е просто формалност, разликата в тези думи е като дали ще използваме политкоректни форми за определени названия или ще си говорим на народен език. Ако може да се стараете за това, можете и сега.

 17. 17 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дария Колев":

  Корупцията ги свлича лелче от ГЕРБ. Корупцията... обществените поръчки, сумите които са разделени още преди да си казала "А"... и накрая се строи с цигани, през куп за грош, а институциите си затварят очите и няма проверка на качеството, няма строителен контрол, постоянно се издават разрешения без акт 15 или 16...

  На всичко това му се вика престъпление, защото реално могат да загинат хора... и те загиват. Като онзи човечец на тунела при Витиня, или онези хора които се движеха по път който не отговаряше на никакви качества и проверките след това го доказаха...

  Сега ясно ли ти е лелче?

 18. 18 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1001 Любопитно

  А дали са проверили, дали над свлачищата не са изсечени дървета.Камиони с дървени трупи срещам постоянно, десетки... стотици.Българската гора се изсича безскрупулно!
  —цитат от коментар 3 на hope


  Така ли? Пък ние що си мислехме, че има едни храбри „Зелени“, които с риск на живота си пазят горите от изсичане? Да не сме се нещо заблудили, а?

 19. 19 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Когато управляват крадливи примитиви, дори Господ е стока и касичка.
  Природа, религия - нищо не еовардено, всичко е за потоци към чекмеджетата.
  Е, нема да Му прости Началника, ние също.

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2496 Любопитно

  Колко от вас знаят с какви пари е построен Рилския манастир? Имате право на три отговора!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3651 Неутрално

  Който и да го свлича, мога да дам отговор на въпроса кой го плаща ! Не, не е Б.Б. от черната си каса, не е и успелия млад мъж ! И почетния не е !
  Да, всички ние от недоимъка си - работещи, отделящи за данъци, такси, осигуровки ! За да може шайката да дерибейства на наш гръб ! И така вече 12 години ! ПОНЕ !

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на dzq17576652
  dzq17576652
  Рейтинг: 58 Неутрално

  [quote#18:"Santos"][/quote]

  Ти някога ходил ли си на планина? Виждал ли си каква брутална сеч върви в Родопите, Стара Планина, Странджа и т.н.? Само един пример ще ти дам - пътят Доспат-Батак. Там дърветата на предния ред до пътя са оставени, но отзад се вижда как я няма гората. Колкото и зелени да има, не могат да опазят гората от тези кретени. И всичко е законно при ГЕРБ, незаконната сеч са циганите с едната каручка дърва, само такива хващат. Да си чул да са хванали някой голям камион? Няма и да чуеш

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Комерсиално божи храм, съответстващ и пътя до него. Търчете за индулгенции и пейзажи, туристи!

 26. 26 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1001 Любопитно

  [quote#18:"Santos"]
  —цитат от коментар 23 на dzq17576652
  Ти някога ходил ли си на планина? Виждал ли си каква брутална сеч върви в Родопите, Стара Планина, Странджа и т.н.? Само един пример ще ти дам - пътят Доспат-Батак. Там дърветата на предния ред до пътя са оставени, но отзад се вижда как я няма гората. Колкото и зелени да има, не могат да опазят гората от тези кретени. И всичко е законно при ГЕРБ, незаконната сеч са циганите с едната каручка дърва, само такива хващат. Да си чул да са хванали някой голям камион? Няма и да чуеш[/quote]

  Е, да се надяваме, че сега, когато се направи правителство, което няма да бъде на ГЕРБ, тази сеч на горите ще бъде спряна, нали? Дали ще чуем, че са хванали някой голям камион? Или поне една каручка?

 27. 27 Профил на marksman
  marksman
  Рейтинг: 512 Весело

  Ами то цялото управление се беше "преовлажнило" , та се срути.

  ?Ало телевизиите колко мъртви ви трябват за реклама ЕКСКЛУЗИВНО или БУКВАЛНО
 28. 28 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 774 Неутрално

  За жалост манастирската обител май е заприлиàла на мол

  malart.blog.bg
 29. 29 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#7] от "Dark":
  10 години систематично съсипване на България. Тоя е по бетер от комунистите. Жан Виденов си отдъхна след това правителство, вече не е дъното.

  Той, Борисов е автентичен комунист! Разликата на Борисов с Жан Виденов е че Борисов притежава изключителен талант на разрушител и крадец!
  Инак си е 200 процентов комунист!

 30. 30 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#7] от "Dark":
  10 години систематично съсипване на България. Тоя е по бетер от комунистите. Жан Виденов си отдъхна след това правителство, вече не е дъното.

  Той, Борисов е автентичен комунист! Разликата на Борисов с Жан Виденов е че Борисов притежава изключителен талант на разрушител и крадец!
  Инак си е 200 процентов комунист!

 31. 31 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5611 Неутрално

  Някой от вас пътувал ли е из Швейцария през проходите посока Италия?
  Сан Готард и Сан Бернардино.

  Виждали ли сте сложните конструкции по укрепване на склоновете, където са прокарани пътищата?

  Когато в България се дават пари за добри пътища асфалтът не се ядял!? Било схема за крадене на пари, което изобщо не е вярно, понеже за всеки проект кандидатстват една камара фирми с конкурс и поръчката получава най-добрата оферта.

  Понякога има проектантски грешки, което го има в цял свят. Но лаиците във форума знаят по-добре как се правят геоложки проучвания?

  Направо си лягам от смях!

 32. 32 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 404 Весело

  До коментар [#31] от "Дария Колев":

  ДариО,ма мно'о си..(като Сашето)....Ма ДариО, ма!

 33. 33 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#31] от "Дария Колев":

  Ма много тези проектански грешки ма, лелкоГЕРБ. Много бе... ремонт на ремонта е ваша фраза, на отличничката. Падналият елемент от ремонтирания за милион път тунел Витиня, дето уби човек, пак грешка... магистрали и булеварди на вълни, дето уж все за тяхна сметка отстраняват... булеварди дето протичат, а струват 40 милиона на километър... до утре мога да изброявам грешки... а стават, защото фирмите са "наши", делим парите, строим с минимум качествени материали и минимум квалифициран персонал, строителен контрол след това си затваря едното око, а прокуратурата и двете...

  Не ми обяснявай лелкоГЕРБ... за това партията ти всяка година се топи като електорална подкрепа... мутри ВЪН!

 34. 34 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#26] от "Santos":

  Само не мога да разбера какво искаш? Хем да работят хората, за да не ги питат такива бастуни като тебе, от какво се прехранват. Хем да са 24ч. из цялата страна, за да подават сигнали за издевателства с природата? Това ли е що ти сакаш, неразумни юроде? И дори не си признателен за малкото, което са успели "зелените" (а това е всеки, който милее поне малко за природата) да постигнат през всичките тези години. И ако не бяха тези достойни хора, детето ти щеше да познава само БЕТОН-АРМЕ, АСФАЛТ и ГИПСОКАРТОН, като природни забележителности аланкоолу.
  За подигравателния ти тон, изобщо няма да пиша.

 35. 35 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#31] от "Дария Колев":

  Обществени поръчки няма, всичко се строи от държавната фирма "Автомагистрали", която наема подизпълнители без конкурс.

 36. 36 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2572 Неутрално

  А дали са проверили, дали над свлачищата не са изсечени дървета.Камиони с дървени трупи срещам постоянно, десетки... стотици.Българската гора се изсича безскрупулно!
  —цитат от коментар 3 на hope


  Срутището е предизвикано както казва монаха от разширението на пътя при което се увеличава ъгълът на ската и това провокира срутване на скалната маса. Фирмата която е правила пътя разбира се си е спестила разходи за укрепването на ската!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 37. 37 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3207 Весело

  На въпрос дали може пак да се срути скалата той отговаря: "Ако е рекъл Господ..."
  Ей, БокУ, така е.
  Но някой би казал умнокрасивите. Като паветата на Дондуков, както беше отбелязал Светиня МУ.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 38. 38 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Е, хубава работа. Ами Господ прави всичко. Първо оформя скалите, после създава туземците, дава им акъл, те го материализират и накрая теглим чертата.
  Накрая Господ "ни лук ял, ни лук мирисал", а туземците духат супата. А сега, като го няма г-н Борисов, ще видим кой ще оправя канавките.

 39. 39 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 521 Гневно

  [quote#18:"Santos"]
  —цитат от коментар 23 на dzq17576652
  Ти някога ходил ли си на планина? Виждал ли си каква брутална сеч върви в Родопите, Стара Планина, Странджа и т.н.? Само един пример ще ти дам - пътят Доспат-Батак. Там дърветата на предния ред до пътя са оставени, но отзад се вижда как я няма гората. Колкото и зелени да има, не могат да опазят гората от тези кретени. И всичко е законно при ГЕРБ, незаконната сеч са циганите с едната каручка дърва, само такива хващат. Да си чул да са хванали някой голям камион? Няма и да чуеш[/quote]

  Е,това е "работата" на един депутат от 13 МИР Пазарджик,събрал най-много преференции на скорошните избори!Затова го обича Народът!

 40. 40 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#31] от "Дария Колев":

  Пътувал съм много пъти. Само за протокола, тези „сложни конструкции” за които пишете ги има и в Италия, Германия и Франция. И те не са за „укрепване на скатовете” а са на местата, където зимата се получават големи снегонавалявания и огромни преспи, които не могат да бъдат почистени с никаква тахника. Така пътищата там са проходими 24/7
  а не като нашия Троянски проход, който със смешната си надморска височина е затворен за 5;6 месеца през зимата. А за свлачищата и срутищата колегата в коментар номер 4 е описал как се прави. В САЩ тази деиност е целогодишна.

 41. 41 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 765 Неутрално

  ГРОБ качество, ама нали най-важното е фирмите на Шиши и Джипко Бибитко да усвоят евро парите. По подобен начин Данчето "ремонтира" Западен парк за 11 млн/ 9 от Европа/ и го превърна в блато. Т.нар. Зелено училище беше наводнено ден след откриването си 🤣

 42. 42 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#31] от "Дария Колев":

  Това, че по света има по-добри пътища от българските не е новина.

  Новина ще бъде ако някъде срещнете премиер с джипка, който и да изглежда по-голям тупан от нашия.

 43. 43 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  Хайде бе хора, пак питам, кой и с какви пари е построил Рилския манастир? Кмете, разбирачи, отворковци.....хайде умньовци, кажете с какви пари е построен Рилския манастир!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 44. 44 Профил на gab32526778
  gab32526778
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Това е Грома Холд - бивашата Агромах. Вижда се в профила и апогеят и по години. Хората намаляват, оборотите се качват, а разходите са за сметка на ?


  https://yox.bg/грома-холд

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ronald Reagan":

  недей да мърсиш името на роналд рейгън!

 47. 47 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#43] от "chichka":

  с дарения.

 48. 48 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2496 Любопитно

  До коментар [#45] от "diegos":

  Неграмотността не е порок, лекува се. Но промития мозък пълен с лъжи трудно се облагородява.
  Рилския манастир е построен с пари дадени от султана на Османската империя /държавни пари/. Който се интересува може да види там фермана в стъклена рамка, за земята, за порите за строежа..... Винаги издръжката и ремонта му са били с помоща на държавата. До 1878 от османскат авласт, после от българската.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#48] от "chichka":

  Благодарим, разбрахме. Турският султан е построил Рилския манастир, а Бойко Борисов разруши пътя към него. Добре го изринахме овреме, че иначе от манастира можеше пак да остане само Хрельовата кула.

 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  "Борисов отново лично се включи от трасето, за да покаже какво се прави - "мрежи, нов бетон...колоните за шапката, която ще изградим. И да падне нещо да пада върху шапката и от там върху дерето". Той обяви, че това е проблем, наследен от десетилетия."

  Щом Борисов е включен, това обяснява всичко. Щото той и инджелер-пожарникар.

 52. 52 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2496 Гневно

  До коментар [#50] от "Един препатил":

  За тази неграмотност и промити мозъци коментирам. "турския султан"????? Султана е на Османската империя!!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 53. 53 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2496 Гневно

  До коментар [#51] от "Judjuk":

  Още преди години коментирах как е направено по свлачищата в европейските страни и по средиземноморието. От страната на свличащия се скат е стена с навес /козирка, шапка, полутунел.../ и проблема се решава за десетилетия.... Добър водосток и дренаж и ще изкара столетие. Дано го направят както трябва.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 54. 54 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1001 Любопитно

  До коментар [#26] от "Santos":Само не мога да разбера какво искаш? Хем да работят хората, за да не ги питат такива бастуни като тебе, от какво се прехранват. Хем да са 24ч. из цялата страна, за да подават сигнали за издевателства с природата? Това ли е що ти сакаш, неразумни юроде? И дори не си признателен за малкото, което са успели "зелените" (а това е всеки, който милее поне малко за природата) да постигнат през всичките тези години. И ако не бяха тези достойни хора, детето ти щеше да познава само БЕТОН-АРМЕ, АСФАЛТ и ГИПСОКАРТОН, като природни забележителности аланкоолу.За подигравателния ти тон, изобщо няма да пиша.
  —цитат от коментар 34 на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов


  Нищо не искам, само рия с копито да дойде новото, блестящо, интелигентно, очарователно, начетено, учтиво и кадърно правителство, събрано от каймака на каймака на ИТН (Их Там Нет), ДеБъ (в т. ч. и „Зелените“), ИМВ (Има Московска Връзка), Бье-Си-Пье-то и ДПС, че да рахатясаме най-после след игото на Банкянския „Тиквоций“! Каква радост, какво облекчение, какви перспективи! Няма да има повече по 50 лв. на месец подкупи за пенсионерите, тези „алчни старци, изпълзели на припек“, магистралите ще се строят с толкова ниски цени, че ще ни канят от цял свят да строим при тях, всякакви вируси ще избягат, колчем видят страшният Тошко Йорданов; от радост, че има такива народни избраници, от Европа ще ни удвоят фондовете – за каквото се сетите и още, бабан! А икономиката ще бумти, та пушек ще се вдига! Въобще няма да ни спират и от специалните съюзнически служби класифицираната информация, ами направо ще поискат да има щатни преводачи, за да я превеждат на който иска и на какъвто език трябва!

  Хеле пък за работата на прочутите по цял свят български „Зелени“, които ще са така политически узрели, че германските им събратя ще дойда за обмяна на опит, още повече, че в Германия нямат такива изключителни специалисти в разрешаването на такива значителни, животрептящи проблеми като броенето на комари по река Дунав, опазването на хабитата на ливадния дърдавец и осигуряване на тунели под магистралите за безпрепятствена пролетна копулация на дървесните жаби! Рахат олсун! Черноморието веднага ще бъде разчистено от този „БЕТОН-АРМЕ, АСФАЛТ и ГИПСОКАРТОН“, а достойните управляващи на секундата ще спрат всякакви разрешителни за строежи по брега на морето и, най-паче, ще изпратят една армия булдозери, фадроми и багери да изравнят със земята сарая на Росенец! Нали, дрОгарю @ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов? Би ли благоволил да ни припомниш и други рахатлъци и шукаритети, които неминуемо ни очакват и които аз, бидейки само простосмъртен гласоподавател, а не надарен от Бога „зелен“, най-вероятно съм пропуснал да спомена? М?

 55. 55 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#18] от "Santos": Абе герберски умник, знаеш ли, че при 3 правителства на Борисов, парите за опазване на природните паркове бяха намалени 15 пъти? В Природен парк Странджа има 3 служители на щат с по 600 лева заплата. Знаеш ли, че горските имат повече права от служителите на парка? За община Царево изобщо не искам да говоря. Докато съда се накани да разгледа сигнал на служителите на парка, мутрите изляли бетона. И това всичко с подкрепата на МОСВ, разбира се.

 56. 56 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4352 Неутрално

  Заглавието е обидно глупава спекулация. Бог не се занимава с пътно строителство, за това си има подготвени (уж) инженери, геодези, геолози. А като се краде от материалите и не се слагат достатъчно дълбоки поднастилки и дренажи, и не се избират правилно трасета които могат да се укрепят по подходящ начин, ще има свлачища. Ха сега викнете и дявола че да има още едно извинение за некадърността.

 57. 57 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#48] от "chichka":

  Какво общо има това с пътя и свлачището бе, трол гербав?

 58. 58 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4316 Неутрално

  До коментар [#2] от "save_knforest":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Некадърността на герберските строителни обекти е направо потресаваща!

 59. 59 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4316 Неутрално

  До коментар [#5] от "Gunners":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така е и най-разочароващото е , че нищо не се прави , за да се нормализира ситуацията- да се строи качествено и на разумни цени!

 60. 60 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Каквото и да Ви говорят новите управляващи става дума за пари, само че на дребно 😀! Тези се борят за постове , нямат НИКАКВА подготовка за развитие на бизнес, още по-малко европейските . Връщат държавата в 90-те , сбирщина от хора с амбиция за власт и никаква подготовка! Другари 😏!

  agent
 61. 61 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#52] от "chichka":

  До коментар [#50] от "Един препатил":За тази неграмотност и промити мозъци коментирам. "турския султан"????? Султана е на Османската империя!!!!
  —цитат от коментар 52 на chichka


  Аха. Понеже българите са били в Османската империя значи султанът не е само турски, ами малко нещо и като наш човек.

 62. 62 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#33] от "diegos":

  Нищо ще поживеем ще видим ремонтите на шкембето хамелион с гумената лодка

 63. 63 Профил на zgv191048398
  zgv191048398
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#45] от "diegos":Неграмотността не е порок, лекува се. Но промития мозък пълен с лъжи трудно се облагородява. Рилския манастир е построен с пари дадени от султана на Османската империя /държавни пари/. Който се интересува може да види там фермана в стъклена рамка, за земята, за порите за строежа..... Винаги издръжката и ремонта му са били с помоща на държавата. До 1878 от османскат авласт, после от българската.
  —цитат от коментар 48 на chichka


  ... абе, КАСКЕТ, Рилски манастир е основан в началото на X в. изграждан е три пъти, почти из основи... къф султан сънуваш...

 64. 64 Профил на turanagasan
  turanagasan
  Рейтинг: 381 Неутрално

  сега бабикян, ристо риформата, маяма и тошко африкански ще построят супер пътища под надзора на фатмака и червените кхмери

 65. 65 Профил на zgv191048398
  zgv191048398
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#50] от "Един препатил":За тази неграмотност и промити мозъци коментирам. "турския султан"????? Султана е на Османската империя!!!!
  —цитат от коментар 52 на chichka


  ... каскет, империята е отоманска... и спирай с ръсенето на мозък, че вече нема КОЙ да ти набие нов... боко отлете, та се не виде на къде!

 66. 66 Профил на zgv191048398
  zgv191048398
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Каквото и да Ви говорят новите управляващи става дума за пари, само че на дребно 😀! Тези се борят за постове , нямат НИКАКВА подготовка за развитие на бизнес, още по-малко европейските . Връщат държавата в 90-те , сбирщина от хора с амбиция за власт и никаква подготовка! Другари 😏!
  —цитат от коментар 60 на Ronald Reagan


  ... като не ти харесва - ставай и заминавай! Проста работа...

 67. 67 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  До коментар [#63] от "zgv191048398":

  Тъй тъй, отиди и прочети какво има на стената....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 68. 68 Профил на zgv191048398
  zgv191048398
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#63] от "zgv191048398":Тъй тъй, отиди и прочети какво има на стената....
  —цитат от коментар 67 на chichka


  ... какво да чета, бе.... чети ти.... може да прочетеш, че отоманският/османският владетел се нарича падишах (светска титла) и/или халиф (религ.)... а "Цар- Султан" е приказка от А. Пушкин... аре, лека... (идваш ми в повече) :)

 69. 69 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Господ и некадърните фирми !!!

 70. 70 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  "От страната на свличащия се скат е стена с навес..."
  До коментар [#53] от "chichka":

  Това се прави само в най-опасните участъци и при липса на друга възможност. Иначе почти целия планински път трябва да се покрие с навеси. Има и по-евтини начина за обезопасяване на скатове и склонове. Със стени, подпори, дървета, контрафорси и прочее. Проблемът всъщност опира до небрежност, нехайство, безотговорност и най-вече на вопиюща некомпетентност. Честна атлантическа по време на комунизма чак толкоз не бяха изтървани нещата. Ако не друго, поне имаше специалисти. Сега е пълна разруха отвсякъде.

 71. 71 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  До коментар [#70] от "Judjuk":

  Цъ уважаеми. При соща ти въобще не научаваше за такива неща, просто пътя е затворен и нито по ТВ, нито във вестник, нито в нета можеше да протестираш. А укрепването на свличащ се скат става с малък ъгъл на шкарпата, с анкерирана бетонна стена или с "навес"...

  Русия- проказата на планетата Земя.
 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  До коментар [#70] от "Judjuk":Цъ уважаеми. При соща ти въобще не научаваше за такива неща, просто пътя е затворен и нито по ТВ, нито във вестник, нито в нета можеше да протестираш. А укрепването на свличащ се скат става с малък ъгъл на шкарпата, с анкерирана бетонна стена или с "навес"...
  —цитат от коментар 71 на chichka


  Моите уважения към Вашата ерудиция и компетентност. Но и тогава пътувах, а пътен сакатлък не може да се скрие даже от медиите. А укрепването как става, ......сложно и дълго е за обяснение. Ми нека се учим от могъщия, братски Европейски съюз. Там имат опит и наука имат. ЕВРОКОД е много добра база. Аз като прекосявах Алпите видях навес само на едно място. И два тунела имаше.

 73. 73 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#6] от "Oliver":

  .... само малко пояснение,БПЦ не казва никога нищо лошо за абсолютно всеки политик,особено ако е от управляващите! БПЦ е като синдикат на Джими Хофа! БПЦ не признава държавата и си е турила на тронче един Мадридски крадец с 0грама българска кръв. А в обезлесяването има сериозен пръст и той!!!

 74. 74 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Супер скапан път. Гарантирано скапан, щот е поръчан от герп.

  мурзилка
 75. 75 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Обикновено фирмите изпълнители по договор нямат нито техника нито капацитет и майстори за извършването на СМР -работи и наемат подизпълнители техни хора,които пък наемат башмайстори(хора без всякаква квалификация) по кръстовищата и по пътищата за да извършват ремонта и резултатите са плачевни и след ремонта се налага пак ремонт.А парите естествено се преразпределят и усвояват от този които ги дава по схемата:-"аз на тебе ти на мене."

 76. 76 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Хайде бе хора, пак питам, кой и с какви пари е построил Рилския манастир? Кмете, разбирачи, отворковци.....хайде умньовци, кажете с какви пари е построен Рилския манастир!
  —цитат от коментар 43 на chichka


  Господ го е построил!
  Боко го и построил, т.е. дедА МУ, преди да го утрепат комунистите!

 77. 77 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2103 Весело

  ... а може пък да са калпави молитвите.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 78. 78 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#54] от "Santos":

  Да ще благоволя. Казал един мъдрец, някога си... че имало 2 безкрайни неща едното било вселената, а второто глупостта. За първото не бил толкова сигурен, но за второто бил.
  Може би наистина трябва да не можеш да стъпиш на който и да е било плаж в таз кочина, без да си платиш на някой (там бойкоизбран), за да осъзнае тази единствена твоя мозъчна клетка, че нещата нещо не са наред.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK